Potrawy gotowane
-
Rosół z kury
Rosół z kury to najpopularniejsza, najczęściej przygotowywana polska zupa. Domowy, pyszny rosół z makaronem to klasyczny, tradycyjny posiłek w większości …
30 + 180 min łatwy 6 352 kcal -
Kasza gryczana w sosie pomidorowym z kurczakiem
Kasza gryczana w sosie pomidorowym z kurczakiem to świetna propozycja na obiad. Kaszę można wykorzystać do wielu potraw np. do …
10 + 20 min łatwy 1 527 kcal -
Zapiekanka bolognese
Zapiekanka bolognese to idealny pomysł na danie na obiad, kiedy marzy Ci się włoska kuchnia. Ta pyszna zapiekanka zniknie ze …
20 + 60 min średni 4 579 kcal
Pozostałe przepisy na dania gotowane
-
Kurczak ze szparagami
Kurczak ze szparagami to dobry pomysł na posiłek z dodatkiem makaronu i parmezanu. Jest to pyszny, smaczny i prosty przepis, …
15 + 20 min łatwy 1 610 kcal -
Zupa tajska z mlekiem kokosowym i kurczakiem
Pyszna zupa tajska z mlekiem kokosowym i z kurczakiem na ostro, która jest bardzo prosta i szybka do zrobienia. Super …
15 + 15 min łatwy 8 133 kcal -
Dhal
Ten sprawdzony przepis na dhal to świetny pomysł na obiad dla dużych i małych. Ta gęsta, indyjska zupa z soczewicy …
20 + 60 min łatwy 6 353 kcal
-
Zupa szczawiowa z ziemniakami
Zupa szczawiowa z ziemniakami i z jajkiem to jeden ze smaków dzieciństwa, do którego chętnie wracam. Obecnie przepis na zupę …
20 + 60 min łatwy 4 680 kcal
-
Szczi
Najlepsza rosyjska zupa szczi – musisz jej spróbować. Z dodatkiem mięsa oraz z grzybami jest sprawdzonym przepisem na sycącą i …
30 + 60 min łatwy 8 193 kcal -
Penne ze szpinakiem
To dobre penne ze szpinakiem to super pomysł na szybki, smaczny obiad. Jeśli chcesz przygotować zdrowy obiad, to jesteś w …
20 + 20 min łatwy 4 623 kcal
-
Leczo wegetariańskie
Pyszne leczo wegetariańskie to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na …
15 + 45 min łatwy 4 163 kcal
-
Flaczki po zamojsku
Flaczki po zamojsku to coś dla miłośników tradycji. Są niezwykle smaczne, a przy tym bardzo aromatyczne. Oprócz dużej ilości mięsa …
20 + 120 min łatwy 4 260 kcal -
Pierogi z serem na słodko
Pierogi z serem na słodko to alternatywa tradycyjnych, tyle, że w wersji niewytrawnej. Dzięki temu na pewno przypadnie do gustu …
5 + 30 min łatwy 6 445 kcal
-
Kopytka z serem
Kopytka z serem można podać na słono lub na słodko. Możesz być pewien, że tą potrawą zaciekawisz swoich bliskich i …
40 + 25 min łatwy 4 419 kcal
-
Kluski ruskie
Kluski ruskie to połączenie ziemniaków i twarogu w naprawdę ciekawym i smacznym stylu. Jeśli kochasz pierogi ruskie, pokochasz na pewno …
35 + 10 min łatwy 4 340 kcal
-
Zupa serowa z grzankami
Pyszna zupa serowa z grzankami to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi …
30 + 15 min łatwy 6 368 kcal
-
Sałatka z tortellini i suszonymi pomidorami
Nie masz pomysłu na wegetariańską przekąskę, która będzie smaczna, a dodatkowo szybka i łatwa w przygotowaniu? Świetnie się składa, poznaj …
10 + 10 min łatwy 3 437 kcal -
Ravioli
Ravioli idealnie nadaje się zarówno na obiad, jak i jako wczesna kolacja dla gości. Dla dzieci ravioli można przygotować w …
75 + 15 min średni 4 762 kcal -
Jajka faszerowane pieczarkami
Jajka faszerowane pieczarkami to jeden z najpopularniejszych sposobów na przygotowywanie jajek. Najczęściej podaje się je w okresie Świąt Wielkanocnych, podczas …
35 + 7 min łatwy 1 319 kcal
-
Zupa krem z brokułów z ziemniakami
Zupa krem, którą możemy przygotować, praktycznie z każdego warzywa charakteryzuje się gęstą i kremową konsystencją. Takie dania są niezwykle sycące …
20 + 40 min łatwy 6 127 kcal
-
Gołąbki z ryżem
Pyszne gołąbki z ryżem to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się …
90 + 60 min łatwy 6 108 kcal
-
Knedle z jabłkami
Knedle z jabłkami to świetna opcja dla wszystkich miłośników słodkich przepisów. W tym wypadku całość jest bardzo prosta, a smakuje …
30 + 20 min łatwy 4 297 kcal
-
Pierogi z zielonymi brzegami
Wyjątkowe pierogi z zielonymi brzegami i wyśmienitym wnętrzem: ze szpinakiem, serem, boczkiem i suszonymi pomidorami – brzmi kusząco, prawda? Te …
60 min średni 2 885 kcal -
Pasta jajeczna z szynką
Pasta jajeczna z szynką to szybki, łatwy i tani sposób na smarowidło do kanapek, które możesz podawać na kolację lub …
15 + 10 min łatwy 6 199 kcal -
Krem z brukselki
Przedstawiamy szybki i prosty przepis na krem z brukselki. Gdyby zapytać przypadkowego przechodnia, jakiego warzywa nie lubi, to na 99% …
10 + 30 min łatwy 5 185 kcal -
Kluski śląskie
Kluski śląskie to pyszny sposób na obiad dla całej rodziny. Są niezwykle smaczne i łatwe w przygotowaniu, dlatego będą świetnym …
25 + 15 min łatwy 4 384 kcal
-
Kurczak z makaronem w sosie
Kurczak z makaronem w sosie serowo-śmietanowym to łatwy pomysł na obiad. Jeśli potrzebny Ci ekspresowy posiłek, to nie mogłeś lepiej …
20 + 40 min łatwy 4 -
Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem
Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Sos do zapiekanki przygotowywany jest na bazie passaty …
45 + 25 min łatwy 4 524 kcal -
Granita
Granita owocowa to pyszny deser sycylijski. Tradycyjna włoska granita przygotowywana jest z wody, soku z cytryny oraz cukru i podawana …
20 + 300 min łatwy 5 209 kcal
-
Loukoumades
Loukoumades to grecki deser ze smażonego ciasta drożdżowego nasączonego syropem miodowym. Greckie pączki to doskonała propozycja na deser lub domowe …
45 min łatwy 10
-
Szybki bigos z cukinii
Szybki bigos z cukinii to doskonały pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Bigos z cukinii warto podać z dodatkiem …
30 + 70 min łatwy 5 -
Musaka z ziemniakami
Musaka z ziemniakami i z mięsem mielonym to doskonały pomysł na danie obiadowe dla całej rodziny. Domowa, grecka musaka przygotowana …
50 + 100 min łatwy 520
-
Fondue serowe
Fondue serowe to pyszny sos przygotowany na bazie sera żółtego oraz wina białego. Fondue stanowi doskonały pomysł na dodatek do …
30 min łatwy 10
-
Filet z indyka w sosie własnym
Filet z indyka w sosie własnym to świetny to pomysł na pyszny posiłek dla całej rodziny, który będzie dobry na …
35 min łatwy 4 -
Arak
Arak to bardzo mocny alkohol, kojarzony głównie z kuchnią libańską. Jest bardzo aromatyczny, jego główna nuta to anyż. Z tym …
25 + 60 min trudny 20 516 kcal
-
Tort bezowy z mascarpone i bitą śmietaną
Tort bezowy z mascarpone i bitą śmietaną to rewelacyjny pomysł na pyszny deser lub ciasto okolicznościowe. Jest nie tylko smaczny, …
40 + 120 min średni 0
-
Pulpeciki w sosie carbonara
Pulpeciki w sosie carbonara to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Pyszne pulpeciki z mięsa mielonego w sosie śmietanowym …
30 + 20 min łatwy 4 708 kcal -
Carbonara ze szparagami
Spaghetti carbonara ze szparagami to doskonały pomysł na smaczne danie obiadowe dla całej rodziny. Pyszna, domowa carbonara ze szparagami stanowi …
30 min łatwy 2 -
Garganelli
Garganelli to jeden z ponad setki rodzajów włoskich makaronów. Wyróżnia go charakterystyczny kształt, którzy przypomina nieco makaron pene, jednak dodatkowo …
35 min łatwy 2 1155 kcal -
Sałatka z jajkiem i brokułem
Sałatka z jajkiem i brokułem idealnie sprawdzi się na uroczystości rodzinnej lub na spotkaniu z przyjaciółmi. Jest pyszna i sycąca, …
10 + 15 min łatwy 1 489 kcal
-
Ryż brązowy z papryką, cukinią i kurczakiem
Ryż z papryką, cukinią i kurczakiem to szybka propozycja na zdrowy i pożywny obiad. Jest to niezwykle prosty przepis i …
10 + 15 min łatwy 1 486 kcal -
Futomaki z pieczonym łososiem
Futomaki z pieczonym łososiem to smaczne danie, które przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom rybnych potraw. Ta rolka z pieczonym łososiem …
20 + 15 min łatwy 1 -
Wege ramen
Wegański ramen to pomysł na pyszny, zdrowy, sycący posiłek, który przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom dań azjatyckich. Kuchnia azjatycka to …
60 min średni 2
-
Gołąbki tradycyjne
Nie masz pomysłu na niedzielny, rodzinny obiad? W takim razie poznaj mój przepis na gołąbki tradycyjne. Sprawdzą się one idealnie …
30 + 60 min łatwy 6 73 kcal -
Lazania z mięsem mielonym
Pyszna lazania z mięsem mielonym to aromatyczne danie, które przygotujesz w piekarniku. To świetne rozwiązanie, jeśli chcesz przygotować smaczne danie …
60 + 45 min łatwy 6 728 kcal -
Zupa czosnkowa czeska
Zupa czosnkowa czeska to tradycyjna dobra zupa, którą możecie spotkać w różnych wersjach z wieloma dodatkami. Nasz pomysł na zupę …
10 + 30 min łatwy 4 427 kcal -
Kociołek węgierski
Kociołek węgierski z ogniska to doskonały pomysł na obiad podczas biwaków. Kociołek węgierski możesz spożyć bez żadnych dodatków lub możesz …
30 + 90 min łatwy 10 418 kcal -
Płow
Płow to tradycyjna potrawa wschodnia, która przygotowywana jest na bazie ryżu z dodatkiem warzyw oraz kawałków mięsa. Tradycyjny domowy płow …
60 + 40 min łatwy 4 725 kcal -
Smażony kalafior
Pyszny smażony kalafior idealnie sprawdzi się do obiadu lub jako przekąska podawana np. z dipem czosnkowym. Sposób przygotowania jest naprawdę …
15 + 20 min łatwy 4 165 kcal
-
Dżem brzoskwiniowy
Dżem brzoskwiniowy to smaczny i domowy przepis, który świetnie nadaje się jako dodatek do omletów, kanapek, owsianek lub deserów na …
30 + 120 min łatwy 15 69 kcal
-
Sushi burrito
Jeśli szukasz pomysłu na domowe, najlepsze i smaczne danie, przepis na sushi burrito z wędzonym łososiem jest doskonałym wyborem! To …
15 + 45 min średni 4 216 kcal -
Spaghetti z warzywami
Spaghetti to śródziemnomorska potrawa pochodząca z Włoch. To jedno z najpopularniejszych włoskich przysmaków znana i lubiana na całym świecie. Można …
10 + 50 min łatwy 4 216 kcal -
Zeppole
Zeppole to bardzo dobry pomysł na tradycyjne włoskie pączki. Przygotowywane są one na bazie ciasta parzonego i smażone lub pieczone …
20 + 40 min łatwy 10 618 kcal
-
Dżem wiśniowy
Dżem wiśniowy to pyszny i domowy przepis, który nadaje się świetnie jako dodatek do omletów, kanapek, owsianek lub deserów. Jest …
30 + 240 min łatwy 15 74 kcal
-
Ciasto ptysiowe
Poznaj pomysł na pyszne ciasto ptysiowe, które zwane jest "ptysiem" i pochodzi z kuchni francuskiej. Jest to ciasto parzone, które …
20 + 25 min łatwy 10 177 kcal
-
Szczupak w galarecie
Przepis na szczupaka w galarecie to tradycyjny pomysł na danie na święta. Idealnie wzbogaci stół w wigilijny w przystawkę na …
20 + 50 min łatwy 12 152 kcal -
Sheet cake
Sheet cake to pyszne i smaczne ciasto czekoladowe, które świetnie się sprawdzi na imprezę lub jako słodkość do kawy. Ma …
20 + 20 min łatwy 15 385 kcal
-
Sos seczuański
Jednym z najpopularniejszych dodatków do dań kuchni chińskiej jest sos seczuański, który składa się m.in z sosu sojowego, czosnku i …
5 + 10 min łatwy 1 182 kcal
-
Fettuccine alfredo
Fettuccine alfredo jest tradycyjnym daniem kuchni włoskiej. Przepis na fettuccine alfredo wymyślił Alfredo di Lelio, właściciel włoskiej restauracji w 1907 …
10 + 30 min łatwy 4 1386 kcal
-
Indyk w maladze
Ten indyk w maladze to sprawdzony przepis na genialną przystawkę na imprezę. Mięso z piersi indyka i owoce zanurzone są …
15 min łatwy 6 -
Cottage pie
Cottage pie, czyli brytyjska zapiekanka mięsno-warzywna. Jest to pyszna potrawa, która słynie z Wielkiej Brytanii i Irlandii. Po polsku oznacza …
20 + 50 min średni 4 544 kcal
Potrawy gotowane - co to jest?
Gotowanie to najpopularniejszy sposób na przyrządzenie smacznych posiłków. To metoda obróbki termicznej produktów spożywczych, która jest szybka i prosta w wykorzystaniu. Gotowanie raczej nie doprowadzi do przypalenia potrawy czy garnka, co może się zdarzyć podczas smażenia. Gotowane potrawy są zarówno smaczne, jak i zdrowe, głównie z uwagi na ograniczenie ilości potrzebnego tłuszczu. Wśród najpopularniejszych potraw gotowanych można wymieć wszelkiego rodzaju zupy, dania jednogarnkowe czy warzywa gotowane na parze.
Gotowanie - opis metody, potrawy, przepisy, porady praktyczne
Gotowanie to popularna metoda obróbki termicznej produktów spożywczych. Jakie są rodzaje gotowania? Czym charakteryzuje się gotowanie jako metoda przygotowania potraw? Jakie są najpopularniejsze przepisy na dania gotowane w wodzie czy na parze? O tym wszystkim w artykule poniżej.
Gotowanie – krótka charakterystyka
Gotowanie – podstawy kulinarne
„Gotowanie” to bardzo ogólne określenie dotyczące przygotowywania potraw. Przykładowo często się mówi o tym, że gotuje się obiad. Nie do końca jednak określa się czy polega to na pieczeniu schabu, prażeniu kukurydzy czy gotowaniu zupy. Dlatego też pojęcie gotowania można rozumieć na dwa sposoby.
Gotowanie jako technika przyrządzania potraw oparta jest na zanurzeniu wszystkich składników przykładowo w wodzie czy w bulionie i doprowadzeniu całości do temperatury około 100 stopni Celsjusza. W przepisach kulinarnych często widnieją porady, które mówią o tym, aby po doprowadzeniu wody do wrzenia zmniejszyć gaz czy intensywność grzania indukcji.
Zalety i wady gotowania potraw
Gotowane potrawy będą z pewnością lżejsze niż te smażone na tłuszczu na patelni. Będzie to miało duże znaczenie w przypadku osób z nieprzyjemnymi dolegliwościami ze strony układu pokarmowego. Dieta lekkostrawna to przede wszystkim gotowanie na parze czy w wodzie. Zgodnie z poradami dietetycznymi warzywa czy kurczak z wody to dobry sposób przykładowo na obniżenie złego cholesterolu we krwi.
Gotowanie potraw to szybki i prosty sposób na przygotowanie posiłku. Wystarczy postawić garnek z potrawą na kuchenkę oraz ewentualnie co jakiś czas pilnować, aby się ona nie przypaliła czy nie wykipiało. Jest to zdecydowanie łatwiejszy sposób na przyrządzenie posiłku niż prażenie czy szybkie obsmażanie.
Czy są jakieś wady gotowania? Wszystko zależy od temperatury czy długości trwania. Jeśli potrawa czy warzywa będą gotowane zbyt długo, mogą nie być odpowiednie do spożycia. Na skutek długotrwałego gotowania na wysokiej temperaturze dochodzi do utraty walorów smakowych, zapachowych czy wizualnych. Przykładem może być przegotowany brokuł.
Porady odnośnie gotowania dań
Do gotowania dobre będą garnki z odpowiednio dopasowaną pokrywką. Szczelne przykrycie garnka zmniejsza utratę ciepła z wnętrza, co wpływa na szybkie podgrzanie do temperatury wrzenia. Takie proste techniki pozwolą zmniejszyć rachunki za gaz w przypadku tradycyjnej kuchenki gazowej czy za prąd w przypadku indukcji.
Dobre praktyki to także te związane z wrzucaniem makaronu czy ryżu do wody dopiero po uzyskaniu 100 stopni Celsjusza. Jakość gotowanych składników będzie lepsza, a czas gotowania zgodny z tym, co producent informuje na opakowaniu. Po wsypaniu ryżu czy kaszy zazwyczaj zalecane jest przełączenie się na mniejszy ogień czy palnik.
Każda kuchnia świata charakteryzuje się swoimi tradycyjnymi potrawami opartymi na gotowaniu. Kuchnia wietnamska, kuchnia polska czy kuchnia rosyjska ma swoje podstawowe dania, które wywodzą się z danego kraju. W wielu tradycyjnych przepisach mogą być ujęte dodatkowe wskazówki kulinarne.
Techniki gotowania w kuchni
Wyżej wspomniane gotowanie w wodzie czy w bulionie to najpopularniejszy sposób. Niemniej jednak coraz częściej jest ona zastępowany przez gotowanie na parze zwłaszcza w przypadku dań wieloskładnikowych. Niedzielny obiad składający się z ziemniaków, łososia i fasolki szparagowej może być przygotowany również na parze.
Jakie są zalety gotowania na parze? Przede wszystkim walory zdrowotne. Nie używa się tłuszczu, jak choćby kiedy wykonuje się prażenie orzechów czy nasion. Kuchnia oparta o gotowanie na parze jest kolorowa i aromatyczna. Para wodna chroni przed wypłukiwaniem się koloru czy cennych witamin i składników odżywczych. Warto o tym pamiętać i zaopatrzyć się w parowar, który nie jest zbyt dużym wydatkiem.
Przepisy na dania gotowane
Proste dania obiadowe i szybkie przekąski
Przystawki na przekąskę w wersji gotowanej? Czemu nie! Przykładem mogą być faszerowane jajka na twardo czy gotowane szparagi zielone z sosem. Wyobraźnia jest jedynym ograniczeniem w tworzeniu różnych pysznych przekąsek. Gotowane warzywa czy owoce będą również bardziej lekkostrawne niż surowa wersja.
Bez problemu można także ugotować warzywa, a później je podpiec na chrupiącą skórkę. Nie ma żadnych przeciwwskazań, aby łączyć kilka różnych sposobów przyrządzania posiłków. W kuchni wietnamskiej, niemieckiej czy polskiej jest wiele takich przykładów. Przyjęcie rodzinne czy spotkanie ze znajomymi będzie idealną okazja na poeksperymentowanie w kuchni.
Gotowane dania obiadowe są zdrowe i pożywne. Niekoniecznie muszą być jednak bardzo dietetyczne. Przykładem mogą być wszelkie dania jednogarnkowe jak leczo czy strogonow. Taka wersja potrawy to znaczne ułatwienie w gotowaniu. Wystarczy dołożyć wszystkie składniki do jednego naczynia i wspólnie ugotować.
Zupy – sposób na sycący posiłek
Zupy to najpopularniejszy sposób na przygotowanie ciepłego posiłku, który rozgrzeje nawet w najzimniejszy dzień. Bulion, jarzyna i dodatki to idealne połączenie każdej zupy. Wśród królowych zup prym wiodą pomidorowa, ogórkowa i rosół. Gotowanie zup nie jest skomplikowane, a zapach ich rozchodzi się po całym domu.
Alternatywą dla tradycyjnych zup mogą być kremy warzywne. Zblendowane warzywa gotowane z dodatkiem kaszy czy ryżu lub kawałków mięsa zwalczą głód skutecznie. Zupy kremy można też w porcjach zamrozić i mieć na zapas w zamrażalce.
Gotowanie na parze – zdrowa alternatywa
Korzyści z gotowania na parze
Jak już wyżej zostało wspomniane, gotowanie na parze jest zdrowe i lekkie. Jedną z zalet tego sposobu gotowania jest zapewne prostota i szybkość przyrządzania posiłków. Korzystając z parowaru wystarczy nastawić odpowiedni czas pracy urządzenia, wlać wodę i ułożyć składniki na sitku. Po upływie zalecanego czasu danie będzie gotowe. Ciężko sobie wyobrazić coś prostszego w kuchni niezależnie od tego, czy będzie to kuchnia polska czy kuchnia wietnamska.
Na parze można ugotować wiele różnych dań. Występują pewne ograniczenia, ale nawet pomimo ich wybór przepisów kulinarnych będzie bardzo duży. Jeśli nie posiada się w kuchni specjalnego urządzenia, czyli parowaru, to można spróbować zakupić niewielkie sitko służące do gotowania na parze.
Przykładowe przepisy kulinarne
Zaczynając od warzyw, warto wspomnieć o tym, że praktycznie wszystkie je można przyrządzać na parze. Nawet ziemniaki czy bataty, choć gotowanie ich na parze będzie wymagało więcej czasu niż w przypadku papryki czy cukinii. Metodą prób i błędów można szacować czas przyrządzania różnych warzyw, ale można także posłużyć się poradami producentów parowarów. Podobnie z owocami na parze, wśród których króluje jabłko czy gruszka.
Z powodzeniem można także ugotować na parze mięso. Szybko można przyrządzić pierś z kurczaka czy indyka. Podobnie sprawa ma się z rybami. W tym jednak przypadku lepiej będzie wykorzystać świeżą rybę lub rozmrożoną kilka godzin wcześniej, aby ociekła z wody. Wielkość parowarów umożliwia przygotowanie obiadu za jednym razem, wliczając w to ugotowanie warzyw i mięsa.
Niektóre parowary posiadają specjalne miseczki, które umożliwiają przygotowanie jajecznicy na parze czy ugotowanie sypkiego ryżu. Dzięki temu z łatwością można zrobić wiele sycących posiłków, które wpłyną pozytywnie na zdrowie domowników. Parowar nie zajmuje dużo miejsca i jest ekonomiczny w eksploatacji.