Potrawy gotowane

Gotowanie - opis metody, potrawy, przepisy, porady praktyczne

Gotowanie to najpopularniejszy sposób na przyrządzenie smacznych posiłków. To metoda obróbki termicznej produktów spożywczych, która jest szybka i prosta w wykorzystaniu. Gotowanie raczej nie doprowadzi do przypalenia potrawy czy garnka, co może się zdarzyć podczas smażenia. Gotowane potrawy są zarówno smaczne, jak i zdrowe, głównie z uwagi na ograniczenie ilości potrzebnego tłuszczu. Wśród najpopularniejszych potraw gotowanych można wymieć wszelkiego rodzaju zupy, dania jednogarnkowe czy warzywa gotowane na parze.

Wyróżnione przepisy na dania gotowane

Pozostałe przepisy na dania gotowane

Poznaj inne kategorie przepisów na FajneGotowanie.pl

Gotowanie - opis metody, potrawy, przepisy, porady praktyczne

Gotowanie to popularna metoda obróbki termicznej produktów spożywczych. Jakie są rodzaje gotowania? Czym charakteryzuje się gotowanie jako metoda przygotowania potraw? Jakie są najpopularniejsze przepisy na dania gotowane w wodzie czy na parze? O tym wszystkim w artykule poniżej.

Gotowanie – krótka charakterystyka

Gotowanie – podstawy kulinarne

„Gotowanie” to bardzo ogólne określenie dotyczące przygotowywania potraw. Przykładowo często się mówi o tym, że gotuje się obiad. Nie do końca jednak określa się czy polega to na pieczeniu schabu, prażeniu kukurydzy czy gotowaniu zupy. Dlatego też pojęcie gotowania można rozumieć na dwa sposoby.

Gotowanie jako technika przyrządzania potraw oparta jest na zanurzeniu wszystkich składników przykładowo w wodzie czy w bulionie i doprowadzeniu całości do temperatury około 100 stopni Celsjusza. W przepisach kulinarnych często widnieją porady, które mówią o tym, aby po doprowadzeniu wody do wrzenia zmniejszyć gaz czy intensywność grzania indukcji.

Zalety i wady gotowania potraw

Gotowane potrawy będą z pewnością lżejsze niż te smażone na tłuszczu na patelni. Będzie to miało duże znaczenie w przypadku osób z nieprzyjemnymi dolegliwościami ze strony układu pokarmowego. Dieta lekkostrawna to przede wszystkim gotowanie na parze czy w wodzie. Zgodnie z poradami dietetycznymi warzywa czy kurczak z wody to dobry sposób przykładowo na obniżenie złego cholesterolu we krwi.

Gotowanie potraw to szybki i prosty sposób na przygotowanie posiłku. Wystarczy postawić garnek z potrawą na kuchenkę oraz ewentualnie co jakiś czas pilnować, aby się ona nie przypaliła czy nie wykipiało. Jest to zdecydowanie łatwiejszy sposób na przyrządzenie posiłku niż prażenie czy szybkie obsmażanie.

Czy są jakieś wady gotowania? Wszystko zależy od temperatury czy długości trwania. Jeśli potrawa czy warzywa będą gotowane zbyt długo, mogą nie być odpowiednie do spożycia. Na skutek długotrwałego gotowania na wysokiej temperaturze dochodzi do utraty walorów smakowych, zapachowych czy wizualnych. Przykładem może być przegotowany brokuł.

Porady odnośnie gotowania dań

Do gotowania dobre będą garnki z odpowiednio dopasowaną pokrywką. Szczelne przykrycie garnka zmniejsza utratę ciepła z wnętrza, co wpływa na szybkie podgrzanie do temperatury wrzenia. Takie proste techniki pozwolą zmniejszyć rachunki za gaz w przypadku tradycyjnej kuchenki gazowej czy za prąd w przypadku indukcji.

Dobre praktyki to także te związane z wrzucaniem makaronu czy ryżu do wody dopiero po uzyskaniu 100 stopni Celsjusza. Jakość gotowanych składników będzie lepsza, a czas gotowania zgodny z tym, co producent informuje na opakowaniu. Po wsypaniu ryżu czy kaszy zazwyczaj zalecane jest przełączenie się na mniejszy ogień czy palnik.

Każda kuchnia świata charakteryzuje się swoimi tradycyjnymi potrawami opartymi na gotowaniu. Kuchnia wietnamska, kuchnia polska czy kuchnia rosyjska ma swoje podstawowe dania, które wywodzą się z danego kraju. W wielu tradycyjnych przepisach mogą być ujęte dodatkowe wskazówki kulinarne.

Techniki gotowania w kuchni

Wyżej wspomniane gotowanie w wodzie czy w bulionie to najpopularniejszy sposób. Niemniej jednak coraz częściej jest ona zastępowany przez gotowanie na parze zwłaszcza w przypadku dań wieloskładnikowych. Niedzielny obiad składający się z ziemniaków, łososia i fasolki szparagowej może być przygotowany również na parze.

Jakie są zalety gotowania na parze? Przede wszystkim walory zdrowotne. Nie używa się tłuszczu, jak choćby kiedy wykonuje się prażenie orzechów czy nasion. Kuchnia oparta o gotowanie na parze jest kolorowa i aromatyczna. Para wodna chroni przed wypłukiwaniem się koloru czy cennych witamin i składników odżywczych. Warto o tym pamiętać i zaopatrzyć się w parowar, który nie jest zbyt dużym wydatkiem.

Przepisy na dania gotowane

Proste dania obiadowe i szybkie przekąski

Przystawki na przekąskę w wersji gotowanej? Czemu nie! Przykładem mogą być faszerowane jajka na twardo czy gotowane szparagi zielone z sosem. Wyobraźnia jest jedynym ograniczeniem w tworzeniu różnych pysznych przekąsek. Gotowane warzywa czy owoce będą również bardziej lekkostrawne niż surowa wersja.

Bez problemu można także ugotować warzywa, a później je podpiec na chrupiącą skórkę. Nie ma żadnych przeciwwskazań, aby łączyć kilka różnych sposobów przyrządzania posiłków. W kuchni wietnamskiej, niemieckiej czy polskiej jest wiele takich przykładów. Przyjęcie rodzinne czy spotkanie ze znajomymi będzie idealną okazja na poeksperymentowanie w kuchni.

Gotowane dania obiadowe są zdrowe i pożywne. Niekoniecznie muszą być jednak bardzo dietetyczne. Przykładem mogą być wszelkie dania jednogarnkowe jak leczo czy strogonow. Taka wersja potrawy to znaczne ułatwienie w gotowaniu. Wystarczy dołożyć wszystkie składniki do jednego naczynia i wspólnie ugotować.

Zupy – sposób na sycący posiłek

Zupy to najpopularniejszy sposób na przygotowanie ciepłego posiłku, który rozgrzeje nawet w najzimniejszy dzień. Bulion, jarzyna i dodatki to idealne połączenie każdej zupy. Wśród królowych zup prym wiodą pomidorowa, ogórkowa i rosół. Gotowanie zup nie jest skomplikowane, a zapach ich rozchodzi się po całym domu.

Alternatywą dla tradycyjnych zup mogą być kremy warzywne. Zblendowane warzywa gotowane z dodatkiem kaszy czy ryżu lub kawałków mięsa zwalczą głód skutecznie. Zupy kremy można też w porcjach zamrozić i mieć na zapas w zamrażalce.

Gotowanie na parze – zdrowa alternatywa

Korzyści z gotowania na parze

Jak już wyżej zostało wspomniane, gotowanie na parze jest zdrowe i lekkie. Jedną z zalet tego sposobu gotowania jest zapewne prostota i szybkość przyrządzania posiłków. Korzystając z parowaru wystarczy nastawić odpowiedni czas pracy urządzenia, wlać wodę i ułożyć składniki na sitku. Po upływie zalecanego czasu danie będzie gotowe. Ciężko sobie wyobrazić coś prostszego w kuchni niezależnie od tego, czy będzie to kuchnia polska czy kuchnia wietnamska.

Na parze można ugotować wiele różnych dań. Występują pewne ograniczenia, ale nawet pomimo ich wybór przepisów kulinarnych będzie bardzo duży. Jeśli nie posiada się w kuchni specjalnego urządzenia, czyli parowaru, to można spróbować zakupić niewielkie sitko służące do gotowania na parze.

Przykładowe przepisy kulinarne

Zaczynając od warzyw, warto wspomnieć o tym, że praktycznie wszystkie je można przyrządzać na parze. Nawet ziemniaki czy bataty, choć gotowanie ich na parze będzie wymagało więcej czasu niż w przypadku papryki czy cukinii. Metodą prób i błędów można szacować czas przyrządzania różnych warzyw, ale można także posłużyć się poradami producentów parowarów. Podobnie z owocami na parze, wśród których króluje jabłko czy gruszka.

Z powodzeniem można także ugotować na parze mięso. Szybko można przyrządzić pierś z kurczaka czy indyka. Podobnie sprawa ma się z rybami. W tym jednak przypadku lepiej będzie wykorzystać świeżą rybę lub rozmrożoną kilka godzin wcześniej, aby ociekła z wody. Wielkość parowarów umożliwia przygotowanie obiadu za jednym razem, wliczając w to ugotowanie warzyw i mięsa.

Niektóre parowary posiadają specjalne miseczki, które umożliwiają przygotowanie jajecznicy na parze czy ugotowanie sypkiego ryżu. Dzięki temu z łatwością można zrobić wiele sycących posiłków, które wpłyną pozytywnie na zdrowie domowników. Parowar nie zajmuje dużo miejsca i jest ekonomiczny w eksploatacji.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto