Gołąbki z ryżem

Opublikowano: 23.02.2022 r., 10:11 | Autor: Kamila Lewandowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Gołąbki z ryżem w naczyniu
Gołąbki z ryżem
Gołąbki z mięsem mielonym i ryżem w sosie pomidorowym to klasyka polskiej kuchni. Są aromatyczne i rozpływające się w ustach. Spróbuj ich koniecznie!
Przygotowanie 90 min
Gotowanie i Zapiekanie 60 min
108 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
37
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Mięso z piersi indyka bez skóry (500 g)
  • Ryż biały (50 g)
  • Cebula 1 cebula (100 g)
  • Kapusta włoska (700 g)
  • Bulion warzywny (1000 ml)
  • Przecier pomidorowy bez soli (600 g)
  • Mąka pszenna typ 500 1 łyżka (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka wędzona, oregano, czosnek granulowany
Sprzęt kuchenny
piekarnik, garnek, naczynie żaroodporne, miska

Przepis na gołąbki z ryżem krok po kroku

Ryż gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu w osolonej wodzie, a cebulę kroimy w drobną kostkę.

Mięso doprawiamy solą i pieprzem. Następnie łączymy je z ugotowanym ryżem oraz cebulą. Całość dokładnie mieszamy. Z mięsa formujemy podłużne kotlety.

Z kapusty wycinamy głąb. Parzymy ją we wrzątku. Odrywamy liście od kapusty i wycinamy z nich twarde części.

Liście nadziewamy farszem mięsnym i dokładnie je zwijamy. W naczyniu żaroodpornym gołąbki układamy łączeniem do dołu.

W garnku gotujemy bulion warzywny, z przecieram pomidorowym. Doprawiamy przyprawami. Sos doprowadzamy do wrzenia.

Zalewamy nim gołąbki. Zapiekamy je w piekarniku około 60 minut w temperaturze 180 st. C.

Jak oceniasz przepis na gołąbki z ryżem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,7% osób

Więcej informacji na temat gołąbków z ryżem

Pyszne gołąbki z ryżem to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad lub kolację. Gołąbki z mięsem mielonym i ryżem w sosie pomidorowym są bardzo dobre, dzięki składnikom, które dodawane są do nich. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Posiłek zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz go doprawić ulubionymi przyprawami, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić gołąbki z ryżem? Przygotowanie ich jest proste. Na początku ryż gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu w osolonej wodzie, a cebulę kroimy w drobną kostkę. Mięso doprawiamy solą i pieprzem. Następnie łączymy je z ugotowanym ryżem oraz cebulą. Całość dokładnie mieszamy. Z mięsa formujemy podłużne kotlety. Następnie z kapusty wycinamy głąb. Parzymy ją we wrzątku. Odrywamy od niej liście i wycinamy z nich twarde części. Nadziewamy je farszem mięsnym i dokładnie zwijamy. W naczyniu żaroodpornym gołąbki układamy łączeniem do dołu. W garnku gotujemy bulion warzywny z przecieram pomidorowym. Doprawiamy przyprawami. Sos doprowadzamy do wrzenia. Zalewamy nim gołąbki. Zapiekamy je w piekarniku około 60 minut w temperaturze 180 stopni.

Przepis na gołąbki z ryżem nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z sosu, który jest przygotowany na bazie pomidorów, a posiadają one wiele wartości odżywczych. Maja między innymi działanie antynowotworowe, przeciw miażdżycowe, moczopędne, a także wpływają na odporność, układ trawienny i nerwowy. Dzieje się to wszystko dzięki witaminom i składnikom odżywczym występującym w ich składzie. Czyli możemy tu zaliczyć witaminy z grupy B, PP oraz K. Ponadto obfitują w potas, oraz wapń, który wpływa na układ kostny, magnez, odpowiadający za prawidłową pracę mięśni i żelazo.

Domowe gołąbki w sosie pomidorowym odpowiednio przygotowane posiadają wiele właściwości zdrowotnych. Są szybkie i łatwe w przygotowaniu oraz dobre w smaku. Dodatkowo farsz na gołąbki z ryżem rozpływa się w ustach. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na pewno ułatwi Ci ich przygotowanie.

Alergeny w gołąbkach z ryżem

Lista alergenów dla gołąbków z ryżem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Wartości odżywcze gołąbków z ryżem

na 100g gotowej potrawy

Danie posiada niski IG, dzięki czemu możemy na stałe włączyć je do naszej diety.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
43.20
108.01
Białko (g)
4.86
12.14

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
5.42
13.55
Węglowodany przyswajalne (g)
4.38
10.94
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.04
2.61
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
0.51
1.29
Tłuszcze nasycone (g)
0.48
1.19
Tłuszcze nienasycone (g)
0.04
0.10
Brak danych dla: mięso z piersi indyka bez skóry.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.11
0.27
Brak danych dla: ryż biały, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.13
0.33
Brak danych dla: ryż biały, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
11.35
28.38
Brak danych dla: ryż biały, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.20
0.50
Witamina B12 (µg (mcg))
0.23
0.57
Brak danych dla: ryż biały, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
11.19
27.97
Brak danych dla: ryż biały, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.03
0.08
Brak danych dla: ryż biały, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.45
1.13
Brak danych dla: ryż biały, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.84
2.11
Brak danych dla: ryż biały, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.04
0.10
Ryboflawina (mg)
0.06
0.16
Niacyna (mg)
2.18
5.44
Foliany (µg (mcg))
14.98
37.46
Beta karoten (µg (mcg))
109.49
273.73
Brak danych dla: ryż biały, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
122.66
306.66
Potas (mg)
187.34
468.34
Wapń (mg)
16.58
41.46
Fosfor (mg)
49.51
123.77
Magnez (mg)
8.58
21.46
Brak danych dla: przecier pomidorowy bez soli.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.65
1.63
Cynk (mg)
0.35
0.88
Miedź (mg)
0.08
0.20
Szacunkowy indeks glikemiczny gołąbków z ryżem 37
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania gołąbków z ryżem

Koszt składników
73.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso z piersi indyka bez skóry
500 g
12.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
12.00
Za 500 g
Ryż biały
50 g
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 50 g
Cebula
100 g
1 cebula
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Kapusta włoska
700 g
12.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
8.40
Za 700 g
Bulion warzywny
1000 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 2
21.43
Za 1000 ml
Przecier pomidorowy bez soli
600 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
6.00
Za 600 g
Mąka pszenna typ 500
10 g
1 łyżka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.03
Za 10 g
Koszt składników
73.00