Kuchnia bliskowschodnia

Kuchnia bliskowschodnia - opis, dania, przepisy, ciekawostki

Kuchnia bliskowschodnia swoje korzenie ma w wielu krajach leżących na pograniczu Afryki i Azji. Egipt, Liban czy Syria to tylko przykłady regionów, które mają największy wpływ na kształtowanie się tradycji kulinarnych Bliskiego Wschodu. Trzeba również wspomnieć o religii, która bez wątpienia wpływa znacząco na typowe dania i potrawy bliskowschodnie, ale także na sposób ich przygotowania czy spożycia. Kuchnia bliskowschodnia to raj zarówno dla amatorów mięsa, jak i wegetarian.

Polecane dania kuchni bliskowschodniej

Pozostałe przepisy kuchni bliskowschodniej

Poznaj inne kategorie przepisów na FajneGotowanie.pl

Kuchnia bliskowschodnia - opis, dania, przepisy, ciekawostki

Bliski wschód kojarzy się wszystkim z dynamicznie zmieniającą się sytuacją polityczną, aromatem typowych przypraw oraz wysokimi temperaturami powietrza. Co można powiedzieć o kuchni bliskowschodniej? Z pewnością to, że jest ona bardzo różnorodna z uwagi na ukształtowanie geograficzne terenu i zwyczaje kulturowe oraz religijne. O kuchni Bliskiego Wschodu w artykule poniżej.

Z czego słynie kuchnia bliskowschodnia?

Kultura krajów Bliskiego Wschodu, a jedzenie

Kuchnia bliskowschodnia to mieszanka wielu kultur i krajów, inaczej niż w przypadku kuchni amerykańskiej czy kuchni szwajcarskiej. Dania wywodzące się z Bliskiego Wschodu popularne są jednak na całym świecie. Proste przepisy na smaczne potrawy można wykorzystać nawet w zaciszu domowym do przygotowania posiłków dla rodziny i najbliższych. Jedynym problemem może być dostępność w krajach europejskich niektórych produktów, z których słynie kuchnia bliskowschodnia. 

Wspólne przygotowywanie potraw czy rodzinne gotowanie to cechy charakterystyczne takich państw jak Liban, Egipt czy Syria. Aromat popularnych dań rozchodzi się po całym domu, a stoły uginają się od  smacznego jedzenia. Popularność wakacyjnych kurortów na Bliskim Wschodzie wpływa na coraz szersze poznawanie tamtejszych smaków i przenoszenie ich w inne rejony świata. Kuchnia bliskowschodnia jest znana również w Polsce, podobnie jak kuchnia amerykańska.

Bliski Wschód oferuje także ciekawy sposób podawania posiłków. Jedzenie serwowane jest na dużych talerzach czy półmiskach tak, aby każdy z ucztujących miał łatwy dostęp do każdego przysmaku. Jest to prosty sposób na wspólne spędzanie czasu przy stole.  Rodzinne tradycje są niewątpliwie ściśle powiązane z kulturą spożywania posiłków na Bliskim Wschodzie. Kuchnia bliskowschodnia to mieszanina wielu grup etnicznych, ich kultur czy zwyczajów, dlatego jest ona dużo bardziej zróżnicowana niż przykładowo kuchnia szwajcarska.

Nie sposób nie wspomnieć znaczenia religii w kształtowaniu się kuchni bliskowschodniej. Wyznawanie islamu ma bardzo duży wpływ na kształtowanie się nawyków żywieniowych przez wiele lat. Przykładem może być najpopularniejsze święto Islamu, jakim jest Ramadan. Podobnie będzie w przypadku spożywania mięs, a dokładniej mówiąc, unikania wieprzowiny.

Najczęściej wykorzystywane produkty w daniach

Ukształtowanie terenu, położenie geograficzne czy klimat będzie miał duży wpływ na dostępność wielu produktów charakterystycznych dla kuchni Bliskiego Wschodu. W przepisach kulinarnych największe znaczenia mają wszelkiego rodzaju warzywa. Dostarczają one wielu cennych witamin i składników odżywczych, a także stanowią podstawę wielu dań wegetariańskich. Nie bez powodu mówi się, że kuchnia bliskowschodnia to zdecydowanie lepszy wybór dla wegetarian czy wegan niż kuchnia amerykańska lub kuchnia szwajcarska. Prym wiodą również oliwki czy owoce.

Wracając do wspomnianego wcześniej mięsa, wieprzowina jest nieobecna w tradycyjnej kuchni bliskowschodniej. Popularne jest jednak mięsa takie jak baranica czy jagnięcina. Chętnie spożywa się także drób czy wołowinę. Niemniej jednak produkty mięsne to nie najczęściej wybierane składniki dań z uwagi na ich wysoką cenę. Alternatywą dla mięs są rośliny strączkowe, w tym najpopularniejsza na Bliskim Wschodzie ciecierzyca. To na jej podstawie powstaje słynny hummus i wiele innych prostych dań. Cieciorka to produkt, który przygotowywany jest na wiele różnych sposobów.

Kuchnia bliskowschodnia to także raj dla miłośników przypraw. Cynamon, kardamon, kmin rzymski czy mięta to tylko jedne z przykładów aromatycznych dodatków do potraw. Tworzą one niepowtarzalny zapach i smak każdego dania pochodzącego z Bliskiego Wschodu.

Popularne dania kuchni Bliskiego Wschodu

Przykładowe potrawy na każdą porę dnia

Celebracja codziennych posiłków to wspólne śniadania, obiady i kolacje. Pierwszy posiłek w ciągu dnia podawany jest zazwyczaj na zimno. Bogaty jest w łatwe do zdobycia produkty nawet w krajach europejskich jak chleb, dżem, jajka, nabiał, owoce czy oliwki. Na obiad przygotowywany jest już zwyczajowo posiłek na ciepło. Może się on składać z mięsa czy ryb, ale także bobu, cieciorki lub wszelkiego rodzaju warzyw.

Kolacja podobnie jak w polskiej tradycji jest daniem lekkostrawnym. Niemniej jednak z jednej strony może być prosta w wykonaniu jak śniadanie, ale może być także bardziej wystawna. Świętowanie wielu różnych okazji skłania do przygotowania wykwintnych potraw i wspólnego biesiadowania przy stole. Specjalna kolacja może być dodatkowo wzbogacona o słodki deser czy owoce.

Rodzinne świętowanie przy wspólnym stole pełnym jedzenia

Ramadan to największe święto wyznawców Islamu. Z uwagi na znacząco przewagę muzułmanów na Bliskim Wschodzie ten świąteczny czas ma duży wpływ na kulturę jedzenia w krajach arabskich. Na czym polega Ramadan pod względem kulinarnym? Muzułmanie poszczą od wschodu słońca do jego zachodu, a późnym wieczorem i nad ranem spożywają posiłki.

Iftar to posiłek, który spożywany jest jako pierwszy po zachodzie słońca. Nie jest to obfite danie, a wręcz przeciwnie dość lekkie i proste. Składa się na niego przekąska, zupa i główna potrawa. Kolejny posiłek spożywa się przed wschodem słońca i jest to sahur. Dodaje on energii na cały dzień, aż do wieczornego iftaru. Świętowanie Ramadanu opiera się także na spożywaniu słodkich deserów i przekąsek takich jak baklawa czy knafeh. Niektóre charakterystyczne ciasta czy słodycze przygotowywane są tylko w czasie Ramadanu, czyli raz w roku.

Tradycyjne dania serwowane są nie tylko podczas Ramadanu, ale także na wiele innych rodzinnych okazji. Potwierdza to fakt, iż kuchnia arabska jest mocno związana z tradycjami rodzinnymi i obyczajami kulturowymi. Z trudem szukać takich powiązań w wielu innych kuchniach świata.

Łatwe i smaczne przepisy na potrawy kuchni bliskowschodniej

Choć nazwy typowych dań Bliskiego Wschodu nie są łatwe w wymowie, to duża ich część jest powszechnie znana. Przykładem jest falafel czyli kotlet z ciecierzycy. Jest to danie obfitujące w cenne białko, które to powinno być podstawą żywienia każdego człowieka. Falafel podawany jest jako osobne danie, ale także jako dodatek do wielu innych potraw. Takie kotlety z cieciorki idealnie będą komponować się z warzywnymi dodatkami czy różnego rodzaju sosami i pastami.

Kolejną propozycją dania kuchni bliskowschodniej jest tabbouleh, czyli zdrowa sałatka z burgolu i pietruszki zielonej. Jest ona tak popularna na Bliskim Wschodzie, jak sałatka jarzynowa w Polsce. Nie dość, ze jest to zdrowe danie, to również bardzo uniwersalne. Idealne zarówno dla amatorów mięsa, jak i wegetarian. Prosty sposób na dostarczenie wielu witamin. Tabbouleh przygotowywana jest na wiele różnych sposobów.

Wspomniany wcześniej hummus to najpopularniejsza pasta w kuchni bliskowschodniej. Z powodzeniem przyjął się także w Europie jako dodatek do chleba, mięs czy warzyw. Często można spotkać się także z gołąbkami na bazie liści winogron. Farsz przyrządzany jest podobnie jak w przypadku tradycyjnych polskich gołąbków. Dobrym rozwiązaniem będzie ryż z mięsem i warzywami, a całość zawinąć we wspomniany liść winogron.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto