Kuchnia bliskowschodnia
-
Tabbouleh
Tabbouleh to tradycyjna sałatka pochodząca z dalekiego wschodu. Lekka sałatka tabbouleh z kaszą bulgur i warzywami świetnie sprawdzi się jako …
20 + 20 min łatwy 5 370 kcal
-
Kuskus po arabsku
Kuskus po arabsku to świetny pomysł na błyskawiczny lunch lub drugie śniadanie w ciągu dnia, który da Ci energię do …
10 min łatwy 2 234 kcal
-
Shoarma z kurczaka
Shoarma z kurczaka to nic innego jak pieczone kawałki piersi z kurczaka w aromatycznej przyprawie. Idealnie sprawdzi się jako baza …
20 + 20 min łatwy 4
Pozostałe przepisy kuchni bliskowschodniej
-
Szakszuka klasyczna
Klasyczna szakszuka składa się z jajek z pomidorami z puszki, świeżej papryki oraz charakterystycznej dla tej potrawy przyprawy: kuminu. Oryginalnie …
20 min łatwy 3 299 kcal
-
Falafel
Falafel to świetna alternatywa dla tradycyjnych mięsnych kotletów. To w pełni wegańska opcja dla wszystkich na diecie roślinnej, którzy kochają …
15 + 20 min łatwy 4 327 kcal
-
Kumpir
Kumpir to tureckie danie, które jest bardzo podobne do naszych faszerowanych ziemniaków, będzie to dobry pomysł na obiad dla całej …
30 + 30 min łatwy 5 154 kcal -
Lebneh
Czym jest lebneh? Z czym to się je? I czy można wykonać go samodzielnie? Lebneh, czyli ser z jogurtu jest …
1440 min łatwy 1 1338 kcal
-
Szarma
Szarma, inaczej zwana sarmą, to liście winogron nadziewane pysznym farszem. Całość jest smaczna, prosta i niezwykle efektowna. Całość przypomina nieco …
45 + 50 min łatwy 4 288 kcal -
Rachatłukum
Rachatłukum to bardzo słodkie słodycze tradycyjne dla wielu kuchni bałkańskich oraz bliskowschodnich. Najczęściej kojarzone są jako tureckie galaretki z cukrem …
30 min łatwy 0
-
Shoarma drobiowa
Shoarma drobiowa to świetna propozycja dla miłośników kuchni bliskowschodniej. Ma wspaniały smak i niezwykły aromat, który doskonale komponuje się z …
10 + 15 min łatwy 2 385 kcal -
Mielone na patyku
Kofta, czyli nic innego jak mięso mielone na patyku. Popularne danie kuchni bliskowschodniej, które zyskuje na popularności już od kilku …
20 + 15 min łatwy 6 262 kcal -
Libańska zupa z soczewicy
Libańska zupa z soczewicy czerwonej to pyszna zupa w sam raz dla wszystkich miłośników kuchni bliskowschodniej. To świetny pomysł na …
10 + 20 min łatwy 6 267 kcal
-
Baba ghanoush
Baba ghanoush to trudna nazwa dla najpyszniejszej pasty z pieczonego bakłażana. Choć wydaje się skomplikowana, jej przygotowanie zajmuje tylko kilka …
10 + 20 min łatwy 4 315 kcal
-
Manti
Pięknie prezentujące się i niesamowicie smaczne tureckie pierogi zwane manti – poznaj przepis na smaczne danie kuchni tureckiej i zrób …
60 min średni 6 532 kcal
-
Złota zupa z soczewicy
Złota zupa z soczewicy to pomysł na przepyszną, aromatyczną, sycącą zupę w sam raz dla miłośników orientalnych, lekko pikantnych smaków. …
30 min łatwy 6 381 kcal
-
Kadayif
Tureckie ciasto kadayif to bardzo proste do zrobienia ciasto filo w formie cieniutkich niteczek. Znane także jako „anielskie włosy”. Jest …
20 min łatwy 12 233 kcal
-
Falafel z ciecierzycy
Falafel z ciecierzycy to wspaniała propozycja na naprawdę pyszną wegetariańską przekąskę. Stanowią dobrą bazę do wielu posiłków. Można podawać je …
55 + 40 min łatwy 4 349 kcal
-
Kasza bulgur z hummusem
Kasza bulgur z hummusem to świetny pomysł na lunch lub drugie śniadanie w ciągu dnia. Pochodzi ona z Bliskiego Wschodu, …
15 + 10 min łatwy 2 553 kcal
-
Baklawa
Baklawa z pistacjami to doskonała propozycja na smaczny deser podany z dodatkiem kawy czy herbaty. Kuchnia turecka, grecka czy bułgarska …
25 + 40 min łatwy 10 358 kcal
-
Kasza bulgur z kurczakiem
Kasza bulgur z kurczakiem to świetny pomysł na szybki i prosty w przygotowaniu obiad dla Ciebie i całej rodziny. Kasza …
15 + 20 min łatwy 4 257 kcal
-
Icli kofte
Icli kofte to popularna w Turcji tamtejsza potrawa. Przygotowuje się ją na bazie ciasta z kaszy bulgur, które faszeruje się …
20 + 50 min łatwy 6 1022 kcal -
Mercimek çorbası
Mercimek Çorbası to tradycyjne danie kuchni tureckiej. Przygotowuje się je na bazie soczewicy i innych warzyw. Przepis na mercimek çorbası …
15 + 30 min łatwy 8 328 kcal -
Kurczak curry z warzywami
Curry to tak naprawdę nazwa sposobu przyrządzania potraw w Indiach. Oznacza to po prostu składniki (warzywa, ryby, mięso) w sosie. …
20 + 40 min średni 2 415 kcal -
Shoarma wieprzowa
Nie ma nic lepszego niż pyszna shoarma wieprzowa przygotowana w całości samodzielnie w domu. Od ucierania przypraw w moździerzu, po …
60 + 10 min łatwy 4 352 kcal -
Szakszuka z fetą
Szakszuka z fetą to wspaniały pomysł na niezwykle aromatyczne śniadanie, które idealnie sprawdzi się na leniwe niedziele. Jest smaczna, a …
10 + 40 min łatwy 4 223 kcal
-
Kofta jagnięca
Kofta jagnięca to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Smaczne kofty przygotowane samemu na patyczkach od szaszłyków to doskonała …
40 min łatwy 4 -
Cukinia pieczona
Jeśli szukasz nowego pomysłu na dobry, zdrowy i smaczny obiad, koniecznie wypróbuj najlepszy przepis na cukinię pieczoną faszerowaną. To danie, …
15 + 20 min średni 2 329 kcal
-
Szakszuka z serem
Szakszuka, czyli jajka gotowane w pomidorach to tradycyjne danie kuchni bliskowschodniej, dokładnie z jakiego kraju pochodzi ta pyszna szakszuka nie …
10 + 15 min łatwy 2 240 kcal
-
Odżahuri
Odżahuri to danie kuchni gruzińskiej, które nie tylko pięknie się prezentuje, ale również wspaniale smakuje. Jest bardzo aromatyczne, a przy …
20 + 50 min łatwy 4 329 kcal -
Badridżani
Badridżani to gruzińskie roladki przygotowane na bazie bakłażanów i domowej pasty z orzechów włoskich. To wspaniały pomysł na zdrową przekąskę …
20 + 20 min łatwy 4 335 kcal
-
Mcwadi
Mcwadi to gruzińskie szaszłyki, które zachwycają wspaniałym smakiem. Przygotowuje się je na bazie mięsa wieprzowego lub cielęcego z dużą ilością …
45 + 40 min łatwy 4 529 kcal
-
Czachochbili
Czachochbili to potrawa pochodząca z kuchni gruzińskiej. Kuchnia gruzińska jest bardzo aromatyczna i kolorowa. Składniki są zawsze świeże, a dania …
15 + 80 min łatwy 5 760 kcal -
Harira
Harira to pyszna i bardzo aromatyczna zupa, która pozwala przemycić odrobinę orientu do swojej kuchni. Smakuje naprawdę wspaniale i jest …
15 + 35 min łatwy 6 189 kcal
-
Szakszuka z pomidorkami i serem mozzarella
By lekko zmienić postać szakszuki warto dodać świeże pomidory koktajlowe oraz ser mozzarella. Zamiast sera mozzarella bardzo pasuje również ser …
30 min łatwy 2 510 kcal
-
Kofta serowa
Kofta serowa to doskonała propozycja na smaczne danie bez mięsa. W dalszej części poznasz przepis na koftę z sera twarogowego, …
40 min łatwy 4
-
Kofty z indyka
Kofty z indyka to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. W dalszej części dowiesz się jak przyrządzić smaczne kofty …
30 + 30 min łatwy 5 -
Tahina
Najlepsze, co można zrobić z ziaren sezamu to tahina. Jeżeli nie wiesz, jak zrobić tahinę, poznaj ten prosty przepis. Potrzebny …
20 min łatwy 1 1592 kcal
-
Spaghetti z ciecierzycą
Spaghetti z ciecierzycą jest lepsze niż spaghetti z mięsem. Idealnie sprawdzi się jako wegetariański obiad dla całej rodziny. Poza tym …
20 + 30 min łatwy 4 410 kcal
-
Szakszuka z ciecierzycą
Ciecierzyca konserwowa dobrze sprawdzi się jako dodatek do pożywnej potrawy z pomidorami i jajkami. Szakszuka z ciecierzycą jest pyszna, zdrowa …
25 min łatwy 1 433 kcal
-
Szakszuka z szynką
Smaczna szakszuka z szynką, suszonymi pomidorami oraz mozzarellą to doskonały pomysł na zdrowy i dobry posiłek. Idealna na śniadanie albo …
25 min łatwy 1 671 kcal -
Szakszuka z cukinią
Szybki pomysł na coś smacznego na śniadanie z jajkami? Szakszuka z cukinią, boczkiem i warzywami jest pyszna, a dodatkowo jest …
25 min łatwy 1 732 kcal -
Nugat
Nugat to krem orzechowy, który wspaniale sprawdza się zwłaszcza w ciastach i deserach. Jest niezwykle smaczny, kremowy i prosty w …
45 min łatwy 10 504 kcal
-
Surówka do łososia
Domowa, pyszna surówka do łososia to połączenie warzyw grillowanych ze świeżymi liśćmi. Taki dodatek to świetny pomysł na dodatek do …
40 + 20 min łatwy 6 84 kcal
-
Raita
Raita to prawdziwy klasyk kuchni indyjskiej. Ten pyszny, ostry dip na bazie jogurtu i ogórka będzie idealnym dodatkiem do mięsa. …
15 min łatwy 1 191 kcal
-
Panang curry
Przepis na panang curry jest bardzo szybki w wykonaniu. To pyszne, aromatyczne danie z kurczakiem i ryżem na pewno Ci …
10 + 10 min łatwy 4 456 kcal -
Harissa
Harissa to przepyszna, nieco pikantna pasta przygotowywana z ostrej papryczki i czosnku. Świetnie nadaje się do doprawiania różnych potraw, ze …
20 + 20 min łatwy 4
-
Szakszuka z fasolą
Szakszuka z fasolą i pomidorami to świetny pomysł na pyszny, zdrowy, pełnowartościowy i bardzo sycący posiłek, który idealnie sprawdzi się …
20 min łatwy 2 368 kcal
-
Szakszuka z awokado
Szakszuka z awokado to świetny pomysł na pyszny, zdrowy, pełnowartościowy i bardzo sycący posiłek, który idealnie sprawdzi się zarówno na …
20 min łatwy 2 524 kcal
-
Szakszuka z pomidorami z puszki
Szakszuka z pomidorami z puszki to doskonała opcja dla wszystkich osób, które poszukują ciekawego pomysłu na śniadanie dla całej rodziny. …
10 + 15 min łatwy 4 196 kcal
-
Szakszuka z tofu
Szakszuka z tofu to bardzo dobry pomysł na pyszne danie bez dodatku mięsa. Szakszukę podać można na śniadanie oraz kolację. …
10 + 20 min łatwy 4 329 kcal
-
Szakszuka z jarmużem
Szakszuka z jarmużem to bardzo dobry pomysł na najlepsze śniadanie. Połączenie jajek i jarmużu na śniadanie zapewni Ci energię na …
10 + 20 min łatwy 3 454 kcal
-
Szakszuka keto
Szakszuka keto to wspaniały pomysł na pyszne śniadanie zawierające niską zawartość węglowodanów. Szakszuka jest syta i da energię na cały …
10 + 15 min łatwy 4 400 kcal
-
Szakszuka z papryką
Szakszuka z papryką to bardzo dobry pomysł na pyszne śniadanie dla całej rodziny. Szakszuka to danie kuchni izraelskiej można je …
10 + 20 min łatwy 4 418 kcal
-
Szakszuka z chorizo
Szakszuka, czyli jajka gotowane w pomidorach to tradycyjne danie kuchni bliskowschodniej, dokładnie z jakiego kraju pochodzi to pyszne danie, nie …
10 + 15 min łatwy 1 391 kcal -
Szakszuka z pieczarkami
Szakszuka, czyli jajka gotowane w pomidorach to tradycyjne danie kuchni bliskowschodniej, dokładnie z jakiego kraju pochodzi, nie jesteśmy w stanie …
10 + 15 min łatwy 2
-
Szakszuka z boczkiem
Szakszuka, czyli jajka gotowane w pomidorach to tradycyjne danie kuchni bliskowschodniej, dokładnie z jakiego kraju pochodzi, nie jesteśmy w stanie …
10 + 15 min łatwy 2 214 kcal -
Potrawka z kurczaka z rodzynkami
Potrawka z kurczaka z rodzynkami to bardzo ciekawy pomysł na szybkie i smaczne danie, które nie zajmuje zbyt dużo czasu. …
20 + 50 min łatwy 6 366 kcal -
Charczo
Ta znakomita zupa łączy w sobie mięso, ryż i warzywa. Charczo to gęsta zupa gulaszowa pochodząca z kuchni gruzińskiej – …
30 + 90 min łatwy 6 685 kcal -
Lahmacun na drożdżach
Pizza turecka na cieniutkim cieście drożdżowym z mięsem, papryką i cebulą to znana lahmacun pizza. Zobacz, jaki prosty jest przepis …
30 + 40 min łatwy 4 441 kcal -
Ciecierzyca w sosie pomidorowym
Ciecierzyca w sosie pomidorowym to pyszne danie, które sprawdzi się na szybki roślinny posiłek. Jest smaczna, łatwa w przygotowaniu i …
35 + 24 min łatwy 4 360 kcal
Kuchnia bliskowschodnia - co to jest?
Kuchnia bliskowschodnia swoje korzenie ma w wielu krajach leżących na pograniczu Afryki i Azji. Egipt, Liban czy Syria to tylko przykłady regionów, które mają największy wpływ na kształtowanie się tradycji kulinarnych Bliskiego Wschodu. Trzeba również wspomnieć o religii, która bez wątpienia wpływa znacząco na typowe dania i potrawy bliskowschodnie, ale także na sposób ich przygotowania czy spożycia. Kuchnia bliskowschodnia to raj zarówno dla amatorów mięsa, jak i wegetarian.
Kuchnia bliskowschodnia - opis, dania, przepisy, ciekawostki
Bliski wschód kojarzy się wszystkim z dynamicznie zmieniającą się sytuacją polityczną, aromatem typowych przypraw oraz wysokimi temperaturami powietrza. Co można powiedzieć o kuchni bliskowschodniej? Z pewnością to, że jest ona bardzo różnorodna z uwagi na ukształtowanie geograficzne terenu i zwyczaje kulturowe oraz religijne. O kuchni Bliskiego Wschodu w artykule poniżej.
Z czego słynie kuchnia bliskowschodnia?
Kultura krajów Bliskiego Wschodu, a jedzenie
Kuchnia bliskowschodnia to mieszanka wielu kultur i krajów, inaczej niż w przypadku kuchni amerykańskiej czy kuchni szwajcarskiej. Dania wywodzące się z Bliskiego Wschodu popularne są jednak na całym świecie. Proste przepisy na smaczne potrawy można wykorzystać nawet w zaciszu domowym do przygotowania posiłków dla rodziny i najbliższych. Jedynym problemem może być dostępność w krajach europejskich niektórych produktów, z których słynie kuchnia bliskowschodnia.
Wspólne przygotowywanie potraw czy rodzinne gotowanie to cechy charakterystyczne takich państw jak Liban, Egipt czy Syria. Aromat popularnych dań rozchodzi się po całym domu, a stoły uginają się od smacznego jedzenia. Popularność wakacyjnych kurortów na Bliskim Wschodzie wpływa na coraz szersze poznawanie tamtejszych smaków i przenoszenie ich w inne rejony świata. Kuchnia bliskowschodnia jest znana również w Polsce, podobnie jak kuchnia amerykańska.
Bliski Wschód oferuje także ciekawy sposób podawania posiłków. Jedzenie serwowane jest na dużych talerzach czy półmiskach tak, aby każdy z ucztujących miał łatwy dostęp do każdego przysmaku. Jest to prosty sposób na wspólne spędzanie czasu przy stole. Rodzinne tradycje są niewątpliwie ściśle powiązane z kulturą spożywania posiłków na Bliskim Wschodzie. Kuchnia bliskowschodnia to mieszanina wielu grup etnicznych, ich kultur czy zwyczajów, dlatego jest ona dużo bardziej zróżnicowana niż przykładowo kuchnia szwajcarska.
Nie sposób nie wspomnieć znaczenia religii w kształtowaniu się kuchni bliskowschodniej. Wyznawanie islamu ma bardzo duży wpływ na kształtowanie się nawyków żywieniowych przez wiele lat. Przykładem może być najpopularniejsze święto Islamu, jakim jest Ramadan. Podobnie będzie w przypadku spożywania mięs, a dokładniej mówiąc, unikania wieprzowiny.
Najczęściej wykorzystywane produkty w daniach
Ukształtowanie terenu, położenie geograficzne czy klimat będzie miał duży wpływ na dostępność wielu produktów charakterystycznych dla kuchni Bliskiego Wschodu. W przepisach kulinarnych największe znaczenia mają wszelkiego rodzaju warzywa. Dostarczają one wielu cennych witamin i składników odżywczych, a także stanowią podstawę wielu dań wegetariańskich. Nie bez powodu mówi się, że kuchnia bliskowschodnia to zdecydowanie lepszy wybór dla wegetarian czy wegan niż kuchnia amerykańska lub kuchnia szwajcarska. Prym wiodą również oliwki czy owoce.
Wracając do wspomnianego wcześniej mięsa, wieprzowina jest nieobecna w tradycyjnej kuchni bliskowschodniej. Popularne jest jednak mięsa takie jak baranica czy jagnięcina. Chętnie spożywa się także drób czy wołowinę. Niemniej jednak produkty mięsne to nie najczęściej wybierane składniki dań z uwagi na ich wysoką cenę. Alternatywą dla mięs są rośliny strączkowe, w tym najpopularniejsza na Bliskim Wschodzie ciecierzyca. To na jej podstawie powstaje słynny hummus i wiele innych prostych dań. Cieciorka to produkt, który przygotowywany jest na wiele różnych sposobów.
Kuchnia bliskowschodnia to także raj dla miłośników przypraw. Cynamon, kardamon, kmin rzymski czy mięta to tylko jedne z przykładów aromatycznych dodatków do potraw. Tworzą one niepowtarzalny zapach i smak każdego dania pochodzącego z Bliskiego Wschodu.
Popularne dania kuchni Bliskiego Wschodu
Przykładowe potrawy na każdą porę dnia
Celebracja codziennych posiłków to wspólne śniadania, obiady i kolacje. Pierwszy posiłek w ciągu dnia podawany jest zazwyczaj na zimno. Bogaty jest w łatwe do zdobycia produkty nawet w krajach europejskich jak chleb, dżem, jajka, nabiał, owoce czy oliwki. Na obiad przygotowywany jest już zwyczajowo posiłek na ciepło. Może się on składać z mięsa czy ryb, ale także bobu, cieciorki lub wszelkiego rodzaju warzyw.
Kolacja podobnie jak w polskiej tradycji jest daniem lekkostrawnym. Niemniej jednak z jednej strony może być prosta w wykonaniu jak śniadanie, ale może być także bardziej wystawna. Świętowanie wielu różnych okazji skłania do przygotowania wykwintnych potraw i wspólnego biesiadowania przy stole. Specjalna kolacja może być dodatkowo wzbogacona o słodki deser czy owoce.
Rodzinne świętowanie przy wspólnym stole pełnym jedzenia
Ramadan to największe święto wyznawców Islamu. Z uwagi na znacząco przewagę muzułmanów na Bliskim Wschodzie ten świąteczny czas ma duży wpływ na kulturę jedzenia w krajach arabskich. Na czym polega Ramadan pod względem kulinarnym? Muzułmanie poszczą od wschodu słońca do jego zachodu, a późnym wieczorem i nad ranem spożywają posiłki.
Iftar to posiłek, który spożywany jest jako pierwszy po zachodzie słońca. Nie jest to obfite danie, a wręcz przeciwnie dość lekkie i proste. Składa się na niego przekąska, zupa i główna potrawa. Kolejny posiłek spożywa się przed wschodem słońca i jest to sahur. Dodaje on energii na cały dzień, aż do wieczornego iftaru. Świętowanie Ramadanu opiera się także na spożywaniu słodkich deserów i przekąsek takich jak baklawa czy knafeh. Niektóre charakterystyczne ciasta czy słodycze przygotowywane są tylko w czasie Ramadanu, czyli raz w roku.
Tradycyjne dania serwowane są nie tylko podczas Ramadanu, ale także na wiele innych rodzinnych okazji. Potwierdza to fakt, iż kuchnia arabska jest mocno związana z tradycjami rodzinnymi i obyczajami kulturowymi. Z trudem szukać takich powiązań w wielu innych kuchniach świata.
Łatwe i smaczne przepisy na potrawy kuchni bliskowschodniej
Choć nazwy typowych dań Bliskiego Wschodu nie są łatwe w wymowie, to duża ich część jest powszechnie znana. Przykładem jest falafel czyli kotlet z ciecierzycy. Jest to danie obfitujące w cenne białko, które to powinno być podstawą żywienia każdego człowieka. Falafel podawany jest jako osobne danie, ale także jako dodatek do wielu innych potraw. Takie kotlety z cieciorki idealnie będą komponować się z warzywnymi dodatkami czy różnego rodzaju sosami i pastami.
Kolejną propozycją dania kuchni bliskowschodniej jest tabbouleh, czyli zdrowa sałatka z burgolu i pietruszki zielonej. Jest ona tak popularna na Bliskim Wschodzie, jak sałatka jarzynowa w Polsce. Nie dość, ze jest to zdrowe danie, to również bardzo uniwersalne. Idealne zarówno dla amatorów mięsa, jak i wegetarian. Prosty sposób na dostarczenie wielu witamin. Tabbouleh przygotowywana jest na wiele różnych sposobów.
Wspomniany wcześniej hummus to najpopularniejsza pasta w kuchni bliskowschodniej. Z powodzeniem przyjął się także w Europie jako dodatek do chleba, mięs czy warzyw. Często można spotkać się także z gołąbkami na bazie liści winogron. Farsz przyrządzany jest podobnie jak w przypadku tradycyjnych polskich gołąbków. Dobrym rozwiązaniem będzie ryż z mięsem i warzywami, a całość zawinąć we wspomniany liść winogron.