Polecane dania kuchni bliskowschodniej
-
Harissa
Harissa to przepyszna, nieco pikantna pasta przygotowywana z ostrej papryczki i czosnku. Świetnie nadaje się do doprawiania różnych potraw, ze …
20 + 20 min łatwy 4 -
Tabbouleh
Tabbouleh to tradycyjna sałatka pochodząca z dalekiego wschodu. Lekka sałatka tabbouleh z kaszą bulgur i warzywami świetnie sprawdzi się jako …
20 + 20 min łatwy 5 -
Baba ghanoush
Baba ghanoush to trudna nazwa dla najpyszniejszej pasty z pieczonego bakłażana. Choć wydaje się skomplikowana, jej przygotowanie zajmuje tylko kilka …
10 + 20 min łatwy 4 315 kcal -
Hummus z buraka
Hummus z buraka to jedna z pysznych propozycji smakowych klasycznego hummusu. Przygotowany z pieczonym burakiem i dodatkiem przypraw urzeka on …
20 + 40 min łatwy 120 90 kcal -
Lahmacun na drożdżach
Pizza turecka na cieniutkim cieście drożdżowym z mięsem, papryką i cebulą to znana lahmacun pizza. Zobacz, jaki prosty jest przepis …
30 + 40 min łatwy 4 441 kcal
Pozostałe przepisy kuchni bliskowschodniej
-
Surówka do łososia
Domowa, pyszna surówka do łososia to połączenie warzyw grillowanych ze świeżymi liśćmi. Taki dodatek to świetny pomysł na dodatek do …
40 + 20 min łatwy 6 -
Raita
Raita to prawdziwy klasyk kuchni indyjskiej. Ten pyszny, ostry dip na bazie jogurtu i ogórka będzie idealnym dodatkiem do mięsa. …
15 min łatwy 1 -
Panang curry
Przepis na panang curry jest bardzo szybki w wykonaniu. To pyszne, aromatyczne danie z kurczakiem i ryżem na pewno Ci …
10 + 10 min łatwy 4 439 kcal -
Rachatłukum
Rachatłukum to bardzo słodkie słodycze tradycyjne dla wielu kuchni bałkańskich oraz bliskowschodnich. Najczęściej kojarzone są jako tureckie galaretki z cukrem …
30 min łatwy 0 -
Szakszuka z fasolą
Szakszuka z fasolą i pomidorami to świetny pomysł na pyszny, zdrowy, pełnowartościowy i bardzo sycący posiłek, który idealnie sprawdzi się …
20 min łatwy 2 368 kcal -
Szakszuka z awokado
Szakszuka z awokado to świetny pomysł na pyszny, zdrowy, pełnowartościowy i bardzo sycący posiłek, który idealnie sprawdzi się zarówno na …
20 min łatwy 2 524 kcal
-
Ser z jogurtu greckiego
Ser z jogurtu greckiego to doskonała opcja na przygotowanie prostego, domowego dodatku, który jest nie tylko zdrowy, ale też niezwykle …
60 min łatwy 4 135 kcal -
Szakszuka z pomidorami z puszki
Szakszuka z pomidorami z puszki to doskonała opcja dla wszystkich osób, które poszukują ciekawego pomysłu na śniadanie dla całej rodziny. …
10 + 15 min łatwy 4 -
Szakszuka z tofu
Szakszuka z tofu to bardzo dobry pomysł na pyszne danie bez dodatku mięsa. Szakszukę podać można na śniadanie oraz kolację. …
10 + 20 min łatwy 4 329 kcal -
Szakszuka z jarmużem
Szakszuka z jarmużem to bardzo dobry pomysł na najlepsze śniadanie. Połączenie jajek i jarmużu na śniadanie zapewni Ci energię na …
10 + 20 min łatwy 3 454 kcal
-
Szakszuka keto
Szakszuka keto to wspaniały pomysł na pyszne śniadanie zawierające niską zawartość węglowodanów. Szakszuka jest syta i da energię na cały …
10 + 15 min łatwy 4 400 kcal -
Szakszuka z papryką
Szakszuka z papryką to bardzo dobry pomysł na pyszne śniadanie dla całej rodziny. Szakszuka to danie kuchni izraelskiej można je …
10 + 20 min łatwy 4 418 kcal -
Shoarma drobiowa
Shoarma drobiowa to świetna propozycja dla miłośników kuchni bliskowschodniej. Ma wspaniały smak i niezwykły aromat, który doskonale komponuje się z …
10 + 15 min łatwy 2 -
Shoarma z kurczaka
Shoarma z kurczaka to nic innego jak pieczone kawałki piersi z kurczaka w aromatycznej przyprawie. Idealnie sprawdzi się jako baza …
20 + 20 min łatwy 4 -
Mielone na patyku
Kofta, czyli nic innego jak mięso mielone na patyku. Popularne danie kuchni bliskowschodniej, które zyskuje na popularności już od kilku …
20 + 15 min łatwy 6 -
Szakszuka z chorizo
Szakszuka, czyli jajka gotowane w pomidorach to tradycyjne danie kuchni bliskowschodniej, dokładnie z jakiego kraju pochodzi to pyszne danie, nie …
10 + 15 min łatwy 1 391 kcal
-
Szakszuka z pieczarkami
Szakszuka, czyli jajka gotowane w pomidorach to tradycyjne danie kuchni bliskowschodniej, dokładnie z jakiego kraju pochodzi, nie jesteśmy w stanie …
10 + 15 min łatwy 2 -
Szakszuka z boczkiem
Szakszuka, czyli jajka gotowane w pomidorach to tradycyjne danie kuchni bliskowschodniej, dokładnie z jakiego kraju pochodzi, nie jesteśmy w stanie …
10 + 15 min łatwy 2 214 kcal -
Szakszuka z serem
Szakszuka, czyli jajka gotowane w pomidorach to tradycyjne danie kuchni bliskowschodniej, dokładnie z jakiego kraju pochodzi ta pyszna szakszuka nie …
10 + 15 min łatwy 2 240 kcal -
Libańska zupa z soczewicy
Libańska zupa z soczewicy czerwonej to pyszna zupa w sam raz dla wszystkich miłośników kuchni bliskowschodniej. To świetny pomysł na …
10 + 20 min łatwy 6
-
Potrawka z kurczaka z rodzynkami
Potrawka z kurczaka z rodzynkami to bardzo ciekawy pomysł na szybkie i smaczne danie, które nie zajmuje zbyt dużo czasu. …
20 + 50 min łatwy 6 366 kcal -
Złota zupa z soczewicy
Złota zupa z soczewicy to pomysł na przepyszną, aromatyczną, sycącą zupę w sam raz dla miłośników orientalnych, lekko pikantnych smaków. …
30 min łatwy 6 381 kcal -
Charczo
Ta znakomita zupa łączy w sobie mięso, ryż i warzywa. Charczo to gęsta zupa gulaszowa pochodząca z kuchni gruzińskiej – …
30 + 90 min łatwy 6 685 kcal -
Manti
Pięknie prezentujące się i niesamowicie smaczne tureckie pierogi zwane manti – poznaj przepis na smaczne danie kuchni tureckiej i zrób …
60 min średni 6 532 kcal -
Kadayif
Tureckie ciasto kadayif to bardzo proste do zrobienia ciasto filo w formie cieniutkich niteczek. Znane także jako „anielskie włosy”. Jest …
20 min łatwy 12 -
Pasta z pieczonego bakłażana
Pasta z pieczonego bakłażana to świetna opcja na naprawdę smaczny dodatek, który wspaniale smakuje. Idealnie sprawdzi się jako smarowidło na …
20 + 35 min łatwy 6 147 kcal
-
Ciecierzyca w sosie pomidorowym
Ciecierzyca w sosie pomidorowym to pyszne danie, które sprawdzi się na szybki roślinny posiłek. Jest smaczna, łatwa w przygotowaniu i …
35 + 24 min łatwy 4 360 kcal -
Falafel z ciecierzycy
Falafel z ciecierzycy to wspaniała propozycja na naprawdę pyszną wegetariańską przekąskę. Stanowią dobrą bazę do wielu posiłków. Można podawać je …
55 + 40 min łatwy 4 349 kcal -
Kubdari
Kubdari to odmiana chaczapuri, gruzińskiego placka drożdżowego, z dodatkiem mięsa mielonego. To danie wspaniale wygląda i pachnie, ale jeszcze lepiej …
35 + 25 min łatwy 4 943 kcal -
Odżahuri
Odżahuri to danie kuchni gruzińskiej, które nie tylko pięknie się prezentuje, ale również wspaniale smakuje. Jest bardzo aromatyczne, a przy …
20 + 50 min łatwy 4 329 kcal
Kuchnia bliskowschodnia - opis, dania, przepisy, ciekawostki
Bliski wschód kojarzy się wszystkim z dynamicznie zmieniającą się sytuacją polityczną, aromatem typowych przypraw oraz wysokimi temperaturami powietrza. Co można powiedzieć o kuchni bliskowschodniej? Z pewnością to, że jest ona bardzo różnorodna z uwagi na ukształtowanie geograficzne terenu i zwyczaje kulturowe oraz religijne. O kuchni Bliskiego Wschodu w artykule poniżej.
Z czego słynie kuchnia bliskowschodnia?
Kultura krajów Bliskiego Wschodu, a jedzenie
Kuchnia bliskowschodnia to mieszanka wielu kultur i krajów, inaczej niż w przypadku kuchni amerykańskiej czy kuchni szwajcarskiej. Dania wywodzące się z Bliskiego Wschodu popularne są jednak na całym świecie. Proste przepisy na smaczne potrawy można wykorzystać nawet w zaciszu domowym do przygotowania posiłków dla rodziny i najbliższych. Jedynym problemem może być dostępność w krajach europejskich niektórych produktów, z których słynie kuchnia bliskowschodnia.
Wspólne przygotowywanie potraw czy rodzinne gotowanie to cechy charakterystyczne takich państw jak Liban, Egipt czy Syria. Aromat popularnych dań rozchodzi się po całym domu, a stoły uginają się od smacznego jedzenia. Popularność wakacyjnych kurortów na Bliskim Wschodzie wpływa na coraz szersze poznawanie tamtejszych smaków i przenoszenie ich w inne rejony świata. Kuchnia bliskowschodnia jest znana również w Polsce, podobnie jak kuchnia amerykańska.
Bliski Wschód oferuje także ciekawy sposób podawania posiłków. Jedzenie serwowane jest na dużych talerzach czy półmiskach tak, aby każdy z ucztujących miał łatwy dostęp do każdego przysmaku. Jest to prosty sposób na wspólne spędzanie czasu przy stole. Rodzinne tradycje są niewątpliwie ściśle powiązane z kulturą spożywania posiłków na Bliskim Wschodzie. Kuchnia bliskowschodnia to mieszanina wielu grup etnicznych, ich kultur czy zwyczajów, dlatego jest ona dużo bardziej zróżnicowana niż przykładowo kuchnia szwajcarska.
Nie sposób nie wspomnieć znaczenia religii w kształtowaniu się kuchni bliskowschodniej. Wyznawanie islamu ma bardzo duży wpływ na kształtowanie się nawyków żywieniowych przez wiele lat. Przykładem może być najpopularniejsze święto Islamu, jakim jest Ramadan. Podobnie będzie w przypadku spożywania mięs, a dokładniej mówiąc, unikania wieprzowiny.
Najczęściej wykorzystywane produkty w daniach
Ukształtowanie terenu, położenie geograficzne czy klimat będzie miał duży wpływ na dostępność wielu produktów charakterystycznych dla kuchni Bliskiego Wschodu. W przepisach kulinarnych największe znaczenia mają wszelkiego rodzaju warzywa. Dostarczają one wielu cennych witamin i składników odżywczych, a także stanowią podstawę wielu dań wegetariańskich. Nie bez powodu mówi się, że kuchnia bliskowschodnia to zdecydowanie lepszy wybór dla wegetarian czy wegan niż kuchnia amerykańska lub kuchnia szwajcarska. Prym wiodą również oliwki czy owoce.
Wracając do wspomnianego wcześniej mięsa, wieprzowina jest nieobecna w tradycyjnej kuchni bliskowschodniej. Popularne jest jednak mięsa takie jak baranica czy jagnięcina. Chętnie spożywa się także drób czy wołowinę. Niemniej jednak produkty mięsne to nie najczęściej wybierane składniki dań z uwagi na ich wysoką cenę. Alternatywą dla mięs są rośliny strączkowe, w tym najpopularniejsza na Bliskim Wschodzie ciecierzyca. To na jej podstawie powstaje słynny hummus i wiele innych prostych dań. Cieciorka to produkt, który przygotowywany jest na wiele różnych sposobów.
Kuchnia bliskowschodnia to także raj dla miłośników przypraw. Cynamon, kardamon, kmin rzymski czy mięta to tylko jedne z przykładów aromatycznych dodatków do potraw. Tworzą one niepowtarzalny zapach i smak każdego dania pochodzącego z Bliskiego Wschodu.
Popularne dania kuchni Bliskiego Wschodu
Przykładowe potrawy na każdą porę dnia
Celebracja codziennych posiłków to wspólne śniadania, obiady i kolacje. Pierwszy posiłek w ciągu dnia podawany jest zazwyczaj na zimno. Bogaty jest w łatwe do zdobycia produkty nawet w krajach europejskich jak chleb, dżem, jajka, nabiał, owoce czy oliwki. Na obiad przygotowywany jest już zwyczajowo posiłek na ciepło. Może się on składać z mięsa czy ryb, ale także bobu, cieciorki lub wszelkiego rodzaju warzyw.
Kolacja podobnie jak w polskiej tradycji jest daniem lekkostrawnym. Niemniej jednak z jednej strony może być prosta w wykonaniu jak śniadanie, ale może być także bardziej wystawna. Świętowanie wielu różnych okazji skłania do przygotowania wykwintnych potraw i wspólnego biesiadowania przy stole. Specjalna kolacja może być dodatkowo wzbogacona o słodki deser czy owoce.
Rodzinne świętowanie przy wspólnym stole pełnym jedzenia
Ramadan to największe święto wyznawców Islamu. Z uwagi na znacząco przewagę muzułmanów na Bliskim Wschodzie ten świąteczny czas ma duży wpływ na kulturę jedzenia w krajach arabskich. Na czym polega Ramadan pod względem kulinarnym? Muzułmanie poszczą od wschodu słońca do jego zachodu, a późnym wieczorem i nad ranem spożywają posiłki.
Iftar to posiłek, który spożywany jest jako pierwszy po zachodzie słońca. Nie jest to obfite danie, a wręcz przeciwnie dość lekkie i proste. Składa się na niego przekąska, zupa i główna potrawa. Kolejny posiłek spożywa się przed wschodem słońca i jest to sahur. Dodaje on energii na cały dzień, aż do wieczornego iftaru. Świętowanie Ramadanu opiera się także na spożywaniu słodkich deserów i przekąsek takich jak baklawa czy knafeh. Niektóre charakterystyczne ciasta czy słodycze przygotowywane są tylko w czasie Ramadanu, czyli raz w roku.
Tradycyjne dania serwowane są nie tylko podczas Ramadanu, ale także na wiele innych rodzinnych okazji. Potwierdza to fakt, iż kuchnia arabska jest mocno związana z tradycjami rodzinnymi i obyczajami kulturowymi. Z trudem szukać takich powiązań w wielu innych kuchniach świata.
Łatwe i smaczne przepisy na potrawy kuchni bliskowschodniej
Choć nazwy typowych dań Bliskiego Wschodu nie są łatwe w wymowie, to duża ich część jest powszechnie znana. Przykładem jest falafel czyli kotlet z ciecierzycy. Jest to danie obfitujące w cenne białko, które to powinno być podstawą żywienia każdego człowieka. Falafel podawany jest jako osobne danie, ale także jako dodatek do wielu innych potraw. Takie kotlety z cieciorki idealnie będą komponować się z warzywnymi dodatkami czy różnego rodzaju sosami i pastami.
Kolejną propozycją dania kuchni bliskowschodniej jest tabbouleh, czyli zdrowa sałatka z burgolu i pietruszki zielonej. Jest ona tak popularna na Bliskim Wschodzie, jak sałatka jarzynowa w Polsce. Nie dość, ze jest to zdrowe danie, to również bardzo uniwersalne. Idealne zarówno dla amatorów mięsa, jak i wegetarian. Prosty sposób na dostarczenie wielu witamin. Tabbouleh przygotowywana jest na wiele różnych sposobów.
Wspomniany wcześniej hummus to najpopularniejsza pasta w kuchni bliskowschodniej. Z powodzeniem przyjął się także w Europie jako dodatek do chleba, mięs czy warzyw. Często można spotkać się także z gołąbkami na bazie liści winogron. Farsz przyrządzany jest podobnie jak w przypadku tradycyjnych polskich gołąbków. Dobrym rozwiązaniem będzie ryż z mięsem i warzywami, a całość zawinąć we wspomniany liść winogron.