Desery i słodkości

Przepisy na desery i słodkości - poznaj wyjątkowe przepisy

Desery i słodkości znane są ludziom od zarania dziejów, gdyż smak słodki jest najbardziej pierwotnym smakiem, który wywołuje uczucie szczęścia, relaksu i zadowolenia. Desery tradycyjnie jemy na zakończenie obiadu i na święta. Deser stanowi również super danie jeśli zapraszamy gości, aby pogadać przy kawie czy herbacie. W Polsce najbardziej popularne desery to lody, pączki i wszelkiego rodzaju ciastka. Na świecie królują różne rodzaje pączków smażonych na głębokim tłuszczu. Deserami uwielbianymi na półkuli północnej są różnego rodzaju serniki i jabłeczniki. Popularnością cieszą się także ciastka złożone z warstw ciasta i kremu jak tiramisu, torty czy wschodnie przysmaki z ciasta filo.

Najlepsze desery i słodkości

Pozostałe przepisy na desery i słodkości

Poznaj inne kategorie przepisów na FajneGotowanie.pl

Przepisy na desery i słodkości - poznaj wyjątkowe przepisy

Kto może wyobrazić sobie życie bez deseru i słodkości, które można zjeść w miłym towarzystwie lub samemu przed telewizorem czy też podczas chwili wypoczynku i relaksu z książką czy dobrą muzyką. Desery i słodycze kojarzą się z chwilami szczęścia i relaksu, dlatego też obecnie zbyt często sięgamy po smaczny deser, aby poprawić sobie nastrój. Warto jednak pamiętać o umiarze, gdyż słodycze i desery niosą ze sobą niebezpieczeństwo dla zdrowia. Przedstawiamy ciekawe pomysły na łatwe desery z owoców, orzechów i śmietany, które są nie tylko pyszne, lecz także mniej tuczące.

Kto wymyślił przepisy na słodkości

Skąd się wzięły słodycze i dlaczego je lubimy

Smak słodki jest najbardziej pierwotnym smakiem, jaki czujemy jako pierwszy w życiu. Słodkie są wody płodowe oraz mleko matki. Smak słodki odczuwają tylko zwierzęta wszystkożerne, w tym ludzie. Słodki smak wywołuje wydzielanie się endorfin w mózgu, dlatego też po zjedzeniu czegoś słodkiego mamy nie tylko bardzo przyjemne odczucia smakowe, lecz także zwiększa się zadowolenie, uczucie szczęście, relaksu i spokoju.

Desery i słodkości są tak stare jak ludzkość. W zamierzchłych czasach ludzie umilali sobie życie słodkimi owocami, miodem i orzechami. Były to jednak przysmaki drogie i trudno dostępne. Sytuacja się zmieniła po odkryciach geograficznych, kiedy to do kolonii w Ameryce przywieziono sadzonki trzciny cukrowej i zaczęto masową produkcję cukru. Do tego doszły nowe technologie pozwalające na produkcję miałkiej, białej mąki, a następnie produkcję białego cukru z buraków cukrowych, jak również utwardzanych tłuszczy. W tym momencie słodycze, słodkie kremy i desery przestały być tylko drogimi przysmakami bogatych, lecz stały się tanie i ogólnodostępne dla wszystkich.

Czy desery są zdrowe

Obecnie, kiedy słodycze i fajne desery, są łatwo dostępne, sięgamy po nie nazbyt często. Skutkiem tego jest problem nadwagi i otyłości. Dzieje się tak dlatego, że ciasta, desery i kremy zawierają głównie węglowodany proste. Są one bardzo szybko rozkładane w glukozę, która wywołuje reakcję insulinową, a co za tym idzie, szybki powrót uczucia głodu. Gwałtowne zmiany stężenia cukru we krwi mogą doprowadzić także do cukrzycy.

Szczególnie szkodliwy dla zdrowia jest rafinowany cukier biały z buraków cukrowych i trzciny cukrowej. Cukier ten pozbawiony, jest w procesie produkcji, wszelkich wartości odżywczych i mikroelementów. Zostaje natomiast sam cukier prosty, czyli puste kalorie.

Potrzebną organizmowi glukozę pozyskujemy z warzyw i owoców. Dostarczanie nadmiaru cukru ze słodyczy, słodkich napojów i przekąsek, powoduje zaburzenia flory bakteryjnej jelit, stany zapalne, niedobór witamin i minerałów, problemy z układem pokarmowym oraz zmiany nastroju, niepokój i nadpobudliwość.

Warto o tym pamiętać sięgając po pyszny deser i zachować umiar. Warto również wiedzieć, że cukier dodawany jest do różnych wyrobów, nawet takich, w których się go w ogóle nie spodziewamy. Słodyczy i deserów trudno sobie odmówić, szczególnie że uspokajają one i pozwalają łatwiej się zrelaksować po ciężkim dniu pracy. Dlatego też warto znaleźć zdrowsze zamienniki. Super alternatywą dla niezdrowych i kalorycznych słodyczy są owoce świeże i suszone, orzechy i pestki.

Tradycyjne polskie desery

Dawne przepisy na desery

Tradycyjnie na zakończenie obiadu czy uczty serwowano smaczny deser czy przysmak. Jednak kiedyś przepisy na desery nie zawsze oznaczały oznaczały potrawy słodkie. Za przysmaki uważano sery w ogóle, owoce, a nawet młode warzywa. W XVI wieku najlepsze przysmaki były mocno przyprawione drogimi, korzennymi przyprawami, gdyż w tych czasach ceniono sobie połączenia smakowe słodkiego z ostrym czy kwaśnym. Cukier był wtedy drogi i trudno dostępny. Dlatego też robiono z niego kandyzowane owoce lub zioła. Ciekawe pomysły na desery i słodkości tworzono z użyciem miodu, bitej śmietany, piany z białek czy też mleka.

W XVIII wieku upowszechnił się cukier i dawne przysmaki okraszone przyprawami korzennymi poszły w zapomnienie. Zaczęły powstawać cukiernie i kawiarnie, gdzie podawano smaczny deser w postaci ciast, serników czy jabłeczników i gdzie popijało się herbatę i kawę.

Kiedy jemy desery w Polsce i jakie są najlepsze i najbardziej popularne desery

Tradycyjnie deser to małe, słodkie danie, którym raczymy się po zjedzeniu obiadu. Jednak, z uwagi na wszechogarniający problem nadwagi, tradycja ta odchodzi w zapomnienie. Staramy się jeść obiady mniej obfite niż dawniej, a z deseru rezygnujemy. Nie znaczy to jednak, że odmawiamy sobie słodkości, bez których trudno sobie wyobrazić życia. Pyszny deser stał się nieodłącznym elementem spotkań towarzyskich czy też chwili relaksu w samotności. Fajne desery są ulubionym posiłkiem dzieci.

Co Polacy najchętniej jadają na deser? Latem tradycyjną, słodką przekąską są lody. Kiedyś jadano je włożone pomiędzy dwa wafle, jako rodzaj słodkiej kanapki. Potem upowszechniły się waflowe rożki. Lody jednak dość trudno jest zrobić samemu w warunkach domowych, dlatego też kupujemy je w lodziarniach czy cukierniach.

Dostępnych na rynku słodyczy, deserów i słodkości jest mnóstwo, do cukierków, batonów czekoladowych, poprzez lody, ciastka, aż do ciast i wykwintnych deserów złożonych z lodów, owoców i bakalii. W Polsce mniejszą popularnością cieszą się ciężkie, tłuste kremy, robione na bazie masła. Dodatkiem do deserów są wyroby mleczne jak śmietana, budyń, czy ser. Większą popularnością cieszą się lekkie przysmaki jak lody, galaretki z owocami, czy też wszelkiego rodzaju wyroby mączne, jak ciastka, faworki, pączki, ciasta z owocami.

Najpopularniejszy w Polsce pyszny deser stanowią pączki z owocowym nadzieniem, polane lukrem. Lubimy także serniki, jabłeczniki, makowce czy torty. Super deser stanowi tzw. szarlotka, czyli ciastko z jabłkiem. Deser ten przywędrował do Polski z Francji i upowszechnił się w XIX wieku. Przepisów na jabłecznik jest mnóstwo. Są jabłeczniki miękkie i soczyste lub twardsze i kruche. Podaje się je posypane cukrem pudrem lub udekorowane bitą śmietaną. Jest to super deser, gdyż jest lekki, mniej kaloryczny i zawiera owoce i mało ciasta, dlatego możemy się oszukiwać, że jest mniej tuczący. Jabłka są same w sobie słodkie, dlatego też jest to jeden z niewielu deserów, który można zrobić w ogóle bez cukru.

Na południu Polski popularne są desery z kremem śmietanowym lub budyniowym, jak kremówki czy napoleonki. Toczy się spór czy nazwa “napoleonka” pochodzi od Napoleona Bonaparte czy od miasta Neapol. Desery te to trzywarstwowe ciasta, składające się ze spodu, głównej warstwy kremu i wierzchu z ciasta parzonego lub francuskiego. Ciastka różnią się rodzajem kremu. Ciekawą wersją jest karpatka, która posiada spód z ciasta kruchego, wypełnienie z kremu śmietankowego i budyniowego oraz wierzch z ciasta parzonego, który wydyma się podczas pieczenia tworząc jakby góry i doliny.

Fajne desery świąteczne

Najlepsze przepisy na słodkości łączą się ze świętami i uroczystościami. Tradycyjną słodką potrawą na Boże Narodzenie była kutia, która niestety odchodzi już w zapomnienie zastępowana przez nowe ciasta i słodycze. Kutię robi się z ziarna, kiedyś jęczmiennego, a obecnie z pszenicy, pomieszanego z mielonym makiem, bakaliami i miodem.

Tradycyjnymi słodkościami karnawału są pączki i faworki. Klasyczne, polskie pączki mają kształt spłaszczonej kuli, zawierają nadzienie, najczęściej z dżemu z róży i polane są lukrem. Pączki smażone na głębokim oleju, przywędrowały do Polski prawdopodobnie z krajów Bliskiego Wschodu. Kiedyś były one dość twarde, zaś obecnie są miękkie i puszyste. Smażenie pączków w warunkach domowych jest dość trudne i obecnie mało kto umie je robić. Jest to jednak przysmak ogólnodostępny i stanowi on prostą przekąskę. Tradycyjnym dniem jedzenia pączków jest tłusty czwartek przypadający na koniec karnawału.

Tradycyjnym przysmakiem na ostatki, czyli koniec karnawału, jest chrust czyli faworki, czyli bardzo kruche i łamliwe ciasteczka z cieniutkiego ciasta. Wykonanie ich w domu nie jest trudne, lecz czasochłonne, gdyż nie opłaca się robić małej ilości. Ciasto należy bardzo cienko rozwałkować i pociąć na paski, które potem zawija się w charakterystyczną kokardkę. Faworki smażymy w głębokim tłuszczu i podajemy posypane cukrem pudrem.

Ukoronowaniem wielkanocnego stołu są serniki, czyli ciasta zrobione z białego sera. Specjał ten ma długoletnią tradycję i znany jest niemal na całym świecie, głównie na półkuli północnej, gdzie istnieje tradycja wyrobów mlecznych. Wielkanocny obyczaj raczenia się sernikiem pochodzi prawdopodobnie od staroruskiej paschy, czyli wielkanocnego, serowego deseru mającego symbolizować grób Chrystusa. Polski sernik mógł również wyewoluować od staropolskiego przysmaku o nazwie “arkas”, który przyrządzano ze słodzonego mleka i jajek, tak że w procesie obróbki termicznej powstawał rodzaj sera. Klasyczne, polskie serniki upowszechniły się dopiero w XIX wieku, kiedy to stworzono przepisy na sernik wiedeński bez spodu i sernik krakowski z charakterystycznym kruchym ciastem na wierzchu ułożonym w kratkę.

Najlepsze przepisy na słodkości

Tradycyjne przepisy na desery świata

Co kraj to tradycja i także w sferze słodkości każdy kraj i naród ma własne ciekawe pomysły na desery. Najpopularniejsze desery świata to:

  • francuski creme brulee, czyli deser budyniowy z chrupkiem wierzchem z podpalanego cukru oraz deser gruszkowy z lodami,
  • turecka baklava, lokum i rachatłukum,
  • hiszpańska migdałowa tarta de santiago, churros i leche frita,
  • amerykański sernik nowojorski oraz apple pie, czy też przysmak bananowy,
  • angielskie ciasto biszkoptowe i placek z jabłkami,
  • gofry belgijskie, tradycyjnie podawane były z masłem, zaś obecnie urozmaica się je bitą śmietaną, owocami i polewą czekoladową,
  • niemieckie i austriackie torty, z czekoladą, owocami i dodatkiem alkoholu,
  • skyr islandzki to rodzaj jogurtu naturalnego z owocami,
  • włoskie tiramisu z kremem z serka mascarpone,
  • szwedzki princess cake to ciasto biszkoptowe z kremem pokryte masą marcepanową w kolorze zielonym,
  • peruwiańskie picarones, czyli pączki z dziurką smażone w głębokim tłuszczu,
  • japoński deser mochi z mąki ryżowej, jadany w tradycyjne święta,
  • argentyńskie pastelitos to smażone w głębokim tłuszczu ciastka z nadzieniem,
  • brazylijskie brigadeiros to kulki z kakao, mleka i masła,
  • indyjskie gulab jamun to małe pączki smażone w głębokim tłuszczu i polane syropem,
  • egipski umm ali robi się z ciasta filo, połączonego ze skondensowanym mlekiem, orzechami, rodzynkami i wiórkami kokosowymi,
  • indonezyjski dadar to rodzaj naleśnika z cukrem kokosowym.

Jednym z najsłynniejszych i najpopularniejszych deserów jest włoskie ciastko tiramisu. Składa się ono z kilku warstw ciasta biszkoptowego przekładanego kremem z serka mascarpone z żółtkami. Całość posypuje się wiórkami czekoladowymi.

Bardzo słodkie są przysmaki tureckie. Baklawa zrobiona jest z ciasta filo przekładanego orzechami z miodem.

Jednym z najciekawszych i najpopularniejszych deserów są pączki smażone na głębokim tłuszczu, które w różnych krajach robi się różnie, w różnych kształtach. Należą do nich peruwiańskie picaroens, argentyńskie pastelitos, hiszpańskie churros, czy też indyjskie gulab jamun. Rodzajem ciastek smażonych na głębokim tłuszczu są również gofry.

Ciekawe pomysły na łatwe desery, które można zrobić samemu

Tradycyjne, polskie desery jak pączki czy faworki, nie są łatwe do zrobienia w warunkach domowych. Mimo tego warto znaleźć ciekawe pomysły na desery domowe, gdyż słodkości wykonane samemu w domu są zdecydowanie zdrowsze. Warto pamiętać, że gotowe wyroby cukiernicze posiadają w składzie niezdrowe tłuszcze trans, nadmierną ilość cukru, oraz konserwanty i sztuczne barwniki. Dlatego też warto znaleźć ciekawe przepisy na łatwe desery, które można samemu zrobić w domu. Desery i słodkości w nadmiarze powodują nadwagę. Jednak samodzielnie zrobiony deser pozbawiony jest takiego niebezpieczeństwa, jakim są sztuczne barwniki, spulchniacze i utwardzane tłuszcze.

Pomysły na łatwe desery podsuwają nam owoce. Super deser stanowi sałatka owocowa polana bitą śmietaną, lodami czy też syropem czekoladowym. Wykonanie jej jest bardzo proste, gdyż wystarczy tylko pokroić i zmieszać ulubione owoce. Jako dodatek mogą służyć pestki ze słonecznika, posiekane orzechy włoskie czy laskowe oraz rodzynki. Na rynku mamy ogromn wybór suszonych owoców i bakalii, które mogą służyć jak pyszny dodatek do własnoręcznie zrobionego deseru.

W rankingu najsłynniejszych deserów świata króluje francuski creme brulee, który bardzo łatwo zrobić samemu. Podstawą creme brulee jest krem wykonany ze śmietany, cukru, wanilii i żółtek. Krem ten podaje się w małych miseczkach, zaś na wierzchu posypuje się cukrem, który należy skarmelizować przy pomocy palnika.

Jeśli chcemy zrobić coś słodkiego na szybko, nie ma nic lepszego niż zwykłe placki z jabłkami lub jabłka w cieście. Placki robimy z mąki pszennej lub orkiszowej zmieszanej z jogurtem, kefirem lub zsiadłym mlekiem. Do ciasta można dodać pokrojone jabłka lub utartą dynię.

Najlepsze, szybkie i łatwe desery można zrobić bez pieczenia. Super składnikiem do deserów są namoczone chia, orzechy, pestki i owoce świeże i suszone. Możemy z nich robić wszelkiego rodzaju puddingi na bazie mleka, śmietany czy jogurtu. Jako bazę do domowego puddingu możemy zastosować śmietanę lub jogurt, do którego dodajemy orzechy, pestki, pokrojone owoce czy też namoczone chia. Klasyczny, łatwy do wykonania deser na szybkiego stanowi także ryż ze śmietaną i różnymi dodatkami w postaci cynamonu, utartej czekolady, czy owoców.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto