Przepis na zupę krem z brokułów z ziemniakami krok po kroku
- Oliwa z oliwek 20 ml 2 łyżki
- Brokuły 600 g 2 sztuki
- Ziemniaki młode 300 g 4 sztuki
- Marchewka 120 g 2 sztuki
- Cebula 100 g 1 sztuka
- Czosnek 20 g 2 ząbki
- Bulion warzywny 400 ml 2 szklanki
- Śmietana 18% 30 g 3 łyżki
Oliwę z oliwek rozgrzej w garnku.
Zeszklij krótko cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę.
Dodaj pokrojone warzywa i krótko podsmaż.
Zalej całość bulionem i gotuj do miękkości.
Gdy warzywa będą miękkie, zmiksuj całość na gładki krem.
Zupę możesz podawać ze śmietaną.
Często zadawane pytania

(liczba kalorii)
Zupa krem z brokułów z ziemniakami - cechy przepisu
Więcej o zupie krem z brokułów z ziemniakami
Zupa krem, którą możemy przygotować, praktycznie z każdego warzywa charakteryzuje się gęstą i kremową konsystencją. Takie dania są niezwykle sycące i dostarczają nam energii na długi czas, dlatego zupa krem z brokułów z ziemniakami to idealny pomysł na lunch lub na obiad w ciągu dnia. Nie tylko nasyci Cię do następnego posiłku, ale także rozgrzeje od środka, zupa krem to świetne rozwiązanie w okresie jesienno-zimowym. Nie dość, że to bardzo prosty przepis, z którym poradzi sobie nawet osoba zaczynająca swoją przygodę kulinarną, to pamiętajmy, że warzywa są bogactwem witamin.
Dzisiaj przedstawię Ci przepis na zupę krem z brokułów z ziemniakami, który przygotujesz w 30 minut.
Będziesz potrzebować podstawowe składniki takie jak: oliwę z oliwek, cebulę, czosnek, brokuły, ziemniaki, marchew i odrobinę śmietany. Mój przepis będzie wegetariański, czyli nie będzie zawierał w swoim składzie mięsa, dlatego skorzystam z bulionu warzywnego. Jeśli jednak jest to dla Ciebie bez znaczenia, możesz użyć bulionu mięsnego np. wołowego lub drobiowego. Zupa będzie tak samo w wersji wegetariańskiej, jak i w tradycyjnej.
Zatem, jak zrobić zupę krem z brokułów z ziemniakami?
Wystarczy, że rozgrzejesz oliwę z oliwek w garnku i krótko zeszklisz drobno posiekaną cebulę i czosnek. Następnie dodaj brokuł podzielony na różyczki i pokrojone pozostałe warzywa. Zalej całość bulionem, który możesz przygotować samodzielnie w domu lub skorzystać z gotowej wersji o dobrym składzie. Polecam bulion warzywny w szklanym słoiczku, sprawdzi się idealnie, a dzięki niemu zupa będzie bardzo dobra.
Tak przygotowany wywar gotuj do miękkości warzyw, a następnie całość zmiksuj. Zupę krem podawaj ze śmietaną. Całość możesz posypać, także pestkami dyni.
Sam widzisz, jaki to szybki i łatwy przepis, a zupa jest bardzo smaczna, pokochają ją nie tylko dorośli, ale też dzieci.
Dodatkowo możesz podawać ją z serem lub z grzankami. Obojętnie na jakie dodatki się zdecydujesz zupa będzie pyszna.
Skoro już wiesz jak zrobić zupę krem, przygotuj go na obiad dla całej swojej rodziny.
Wartości odżywcze zupy krem z brokułów z ziemniakami
Energia i białka
(250g)
Węglowodany w zupie krem z brokułów z ziemniakami
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy w przepisie na zupę krem z brokułów z ziemniakami
(250g)
Składniki mineralne w przepisie na zupę krem z brokułów z ziemniakami
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w zupie krem z brokułów z ziemniakami
Lista alergenów dla zupy krem z brokułów z ziemniakami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietana 18%