Co zrobić z brokułów?

Brokuły to warzywa, które są niezwykle uniwersalne. Można je jeść na surowo, gotowane, blanszowane, smażone, czy pieczone. A więc Co zrobić z brokułów?

Oto najciekawsze propozycje:

1. Zupy,

2. Sosy,

3. Sałatki,

4. Zapiekanki,

5. Tarty,

6. Kotlety,

7. Dania jednogarnkowe,

8. Makarony

9. Surówkę

Jeśli szukasz inspiracji na to jak przygotować pyszne dania z brokułu, koniecznie sprawdź propozycje wyróżnione poniżej.

Zobacz pytania podobne do co zrobić z brokułów?

To może wydać Ci się interesujące

Co zrobić z brokułów? Co jeszcze warto wiedzieć?

Brokuł to odmiana kapusty warzywnej, zwana też zielonym kalafiorem, która była uprawiana już w starożytnej Grecji i Rzymie. Składa się z ciasno ułożonych różyczek, które wyrastają na grubej, krótkiej łodydze. Różyczki brokułu, to tak naprawdę jego kwiatostany. Brokuły to warzywa, które są niezwykle uniwersalne. Można je jeść na surowo, gotowane, blanszowane, smażone, czy pieczone. A więc Co zrobić z brokułów?

Oto najciekawsze propozycje:

1. Zupy,

2. Sosy,

3. Sałatki,

4. Zapiekanki,

5. Tarty,

6. Kotlety,

7. Dania jednogarnkowe,

8. Makarony

9. Surówkę

Jeśli szukasz inspiracji na to jak przygotować pyszne i sprawdzone dania z brokułu, koniecznie sprawdź propozycje wyróżnione poniżej. Znajdziesz tam przepisy na dobre potrawy z brokułów.

Brokuły można poddawać każdej obróbce termicznej. Choć wiadomo, że na surowo są najzdrowsze, jednak niekoniecznie najłatwiej strawne. Dlatego wiele osób decyduje się na lekką obróbkę termiczną. Zwykle sięga się gotowanie i blanszowanie. Co można zrobić z brokułów gotowanych? Najlepiej sprawdzają się one w takiej postaci jako dodatek do głównego dania, można dodatkowo polać je oliwą smakową, dla lepszych doświadczeń smakowych. Blanszowane i gotowane brokuły to również doskonały wybór do sałatek. Brokuł najlepiej sprawdza się w towarzystwie jajek, bekonu, czy pomidorków koktajlowych. Gotowany brokuł stanowi też doskonały pomysł na bazę pysznych kotletów. Możesz dodać do niego jajka lub wzbogacić jego smak parmezanem.

Wspaniale sprawdza się również brokuł poddany innym obróbkom termicznym. Możesz go usmażyć, na przykład z dodatkiem czosnku i płatków migdałowych i podać z kurczakiem. Udusić w śmietance lub mleczku kokosowym, by powstał pyszny sos, który sprawdzi się do klusek, czy makaronu. Smażyć da się go również w cieście naleśnikowym.

Pieczony brokuł natomiast najlepiej smakuje w zapiekankach, tartach i tartaletkach. W takiej postaci zwykle gra rolę drugoplanową, jednak nie przeszkadza to w tworzeniu naprawdę smacznych kompozycji smakowych. Połącz go z pieczarkami, czosnkiem, czy papryką, by uzyskać naprawdę ciekawe danie. Możesz wzbogacić go również serem feta, czy pleśniowym

Teraz gdy już wiesz, jak zrobić pyszne i szybkie dania na bazie brokułów możesz sięgać po to niezwykle zdrowe warzywo znacznie częściej. Brokuły są bogatym źródłem cennych substancji odżywczych, witamin i składników mineralnych. Dzięki temu brokuł wykazuje liczne właściwości prozdrowotne, w tym antynowotworowe, zmniejszając ryzyko zachorowania na raka prostaty, piersi, płuc i jelita grubego. Brokuły wykazują właściwości antynowotworowe dzięki zwartości sulforafanu - silnego przeciwutleniacza, który blokuje powstawanie nowotworowych mutacji DNA oraz ułatwia likwidację komórek tworzącego się nowotworu. Brokuł jest warzywem niskoskrobiowym, co wiąże się z tym, że ma niski indeks glikemiczny oraz mało kalorii. Ponadto dostarcza dość dużej ilości błonnika pokarmowego oraz znaczącej ilości potasu, kwasu foliowego, witaminy A i witaminy C. Jedna gotowana filiżanka zapewnia prawie 250% dziennego zapotrzebowania na witaminę K, która wspomaga krzepnięcie krwi i jest potrzebna dla prawidłowego zdrowia kości.

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto