Przepis na zupę brokułową z makaronem krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, imbir mielony, czosnek granulowany
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, tarka

Warzywa korzeniowe obierz i zetrzyj na tarce, pora pokrój w plasterki a brokuła w różyczki.

Wrzuć warzywa do garnka i zalej litrem wody. Dodaj przyprawy: 3 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, łyżeczkę imbiru, 0,5 łyżeczki czosnku, 0,25 łyżeczki soli i pieprzu.

Gotuj całość około 15 minut.

Wyjmij z zupy liście laurowe i ziarna ziela angielskiego. Zblenduj zupę razem z dodatkiem serka.

W osobnym garnku ugotuj makaron.

Zupę zagotuj i w razie potrzeby możesz dodać więcej wody.

Podawaj z makaronem.

Garnek z zupą brokułową na zielonej ściereczce. Obok leżą różyczki brokuła.
zupa brokułowa z makarnem
Koszt przygotowania dania
10.49 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
477 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
41

Zupa brokułowa z makaronem - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o zupie brokułowej z makaronem

Wiele osób nie przepada za brokułami, a ja je uwielbiam, tak jak kalafior. Brokuł nie dość, że super wygląda, jak takie małe drzewka, to dodatkowo jest zdrowy i moim zdaniem pyszny. Ma wszechstronne zastosowanie i można go użyć zarówno jako dodatek do obiadu, sałatki, zupy czy też do makaronu. Brokuł to niskokaloryczne warzywo (31 kcal/100 g) więc idealnie sprawdzi się w diecie osób, które chcą schudnąć. Ma także niski indeks glikemiczny, więc mogą go jeść osoby z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej, czy z chorobami, w których występuje stan zapalny, ponieważ badania pokazują, że produkty o wysokim indeksie glikemicznym wpływają negatywnie na stan zapalny, nasilając go. Dlatego osoby z Hashimoto, PCOS, reumatoidalnym zapaleniem stawów itp., chorobami powinny starać się, aby ich dieta bazowała na produktach o niskim indeksie i ładunku glikemicznym. Wiele osób z chorobami tarczycy boi się brokułów, ponieważ zawierają goitrogeny, które wychwytują jod i przez to ograniczają syntezę hormonów tarczycy i mogą przyczyniać się do powstawania wola. Natomiast to nie znaczy, że osoby z chorą tarczycą powinny jak ognia unikać brokułów. W trakcie gotowania, bez przykrycia, i rozdrabniania część goitrogenów zostaje usunięta z tego warzywa, a w zupie brokuł jest właśnie rozdrobniony i ugotowany. Dodatkowo zalecenia mówią, żeby ograniczyć spożycie substancji goitrogennych, a nie wyeliminować, więc można od czasu do czasu zjeść brokuły. Zupa brokułowa z makaronem jest właśnie świetnym sposobem na wprowadzenie tych warzyw do swojej diety. Nadaje się zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci. Jest to zupa krem z brokułów z makaronem, ale jeżeli nie lubisz kremów, to możesz jej nie blendować i zjeść jak zwykłą zupę jarzynową. Przepis na zupę brokułową z makaronem jest bardzo prosty. W mojej wersji jest to zupa z serem, który dodaje ciekawego smaku. Opcjonalnie możesz zrobić ja także z ziemniakami, dzięki temu zupa będzie gęstsza, ale wtedy będzie miała też wyższy indeks glikemiczny, dlatego ja nie dodaje ziemniaków.

Wartości odżywcze zupy brokułowej z makaronem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(470g)
Energia (kalorie)
101.66 kcal
477.80 kcal
Białko
3.55 g
16.67 g

Węglowodany w zupie brokułowej z makaronem

Na 100g
Na porcję
(470g)
Węglowodany
14.81 g
69.60 g
Węglowodany przyswajalne
11.72 g
55.09 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
3.09 g
14.51 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(470g)
Tłuszcz
3.75 g
17.60 g
Tłuszcze nasycone
2.48 g
11.68 g
Tłuszcze nienasycone
1.26 g
5.93 g
Tłuszcze jednonasycone
0.97 g
4.56 g
Tłuszcze wielonasycone
0.29 g
1.37 g
Cholesterol
10.23 mg
48.07 mg
Brak danych dla: makaron pełnoziarnisty (razowy).
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na zupę brokułową z makaronem

Na 100g
Na porcję
(470g)
Witamina A
204.25 µg (mcg)
959.97 µg (mcg)
Brak danych dla: makaron pełnoziarnisty (razowy).
czytaj dalej
Witamina B6
0.16 mg
0.76 mg
Witamina B12
0.05 µg (mcg)
0.21 µg (mcg)
Witamina C
34.85 mg
163.77 mg
Brak danych dla: makaron pełnoziarnisty (razowy).
czytaj dalej
Witamina D
0.06 µg (mcg)
0.27 µg (mcg)
Brak danych dla: makaron pełnoziarnisty (razowy).
czytaj dalej
Witamina E
0.71 mg
3.33 mg
Retinol
34.09 µg (mcg)
160.23 µg (mcg)
Brak danych dla: makaron pełnoziarnisty (razowy).
czytaj dalej
Tiamina
0.09 mg
0.43 mg
Ryboflawina
0.10 mg
0.49 mg
Niacyna
1.39 mg
6.54 mg
Foliany
44.30 µg (mcg)
208.19 µg (mcg)
Beta karoten
1722.50 µg (mcg)
8095.75 µg (mcg)
Brak danych dla: makaron pełnoziarnisty (razowy).
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na zupę brokułową z makaronem

Na 100g
Na porcję
(470g)
Sód
86.16 mg
404.95 mg
Potas
289.64 mg
1361.29 mg
Wapń
45.09 mg
211.93 mg
Fosfor
85.39 mg
401.32 mg
Magnez
26.48 mg
124.44 mg
Żelazo
1.04 mg
4.90 mg
Cynk
0.55 mg
2.61 mg
Miedź
0.10 mg
0.45 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy brokułowej z makaronem 41
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w zupie brokułowej z makaronem

Lista alergenów dla zupy brokułowej z makaronem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • serek topiony śmietankowy
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • makaron pełnoziarnisty (razowy)

Cena przygotowania zupy brokułowej z makaronem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Brokuły
300 g
5.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 300 g
Marchewka
160 g
2 sztuki
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 160 g
Pietruszka
80 g
1 sztuka
1.50
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 80 g
Seler korzeniowy
80 g
8.00
Za 400.0 g
Liczba opakowań 1
1.60
Za 80 g
Por
80 g
4.00
Za 300.0 g
Liczba opakowań 1
1.07
Za 80 g
Serek topiony śmietankowy
100 g
3.80
Za 130.0 g
Liczba opakowań 1
2.92
Za 100 g
Makaron pełnoziarnisty (razowy)
80 g
4.50
Za 400.0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 80 g
Koszt składników
29.30
Jak oceniasz przepis na zupę brokułową z makaronem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób