Dieta redukcyjna
-
Kanapki z łososiem
Kanapki z łososiem to świetny pomysł na szybkie, pyszne i zdrowe śniadanie lub kolację. Przygotujesz je w zaledwie kilka minut, …
5 min łatwy 1 361 kcal -
Serek wiejski z bułką grahamką i warzywami
Serek wiejski z bułką grahamką i warzywami to świetna propozycja na szybki posiłek, który możesz zjeść na śniadanie lub kolacje. …
5 min łatwy 1 463 kcal
-
Sałatka z awokado i pomidorów
Sałatka z awokado i pomidorów jest to prosta sałatka, którą wykorzystasz na wiele sposobów. Wykonasz ją z sałatą, awokado, pomidorami, …
20 min łatwy 1 289 kcal
Pozostałe przepisy dla osób na diecie redukcyjnej
-
Ryż brązowy z papryką, cukinią i kurczakiem
Ryż z papryką, cukinią i kurczakiem to szybka propozycja na zdrowy i pożywny obiad. Jest to niezwykle prosty przepis i …
10 + 15 min łatwy 1 486 kcal -
Klasyczne kanapki z mozzarellą i pomidorem
Kanapki to popularne śniadanie polskiej kuchni, które jest bardzo szybkie i proste w przygotowaniu. Niestety, ale standardowa kanapka u większości …
5 min łatwy 1 420 kcal
-
Dhal
Ten sprawdzony przepis na dhal to świetny pomysł na obiad dla dużych i małych. Ta gęsta, indyjska zupa z soczewicy …
20 + 60 min łatwy 6 353 kcal
-
Kurczak z papryką
Mięso z kurczaka to najpopularniejsze mięso wśród Polaków. Jest delikatnie i można użyć go do wielu dań, a do tego …
35 + 25 min łatwy 2 184 kcal -
Bigos z cukinii z pieczarkami
Bigos z cukinii z pieczarkami to niezwykle pyszna opcja, która będzie dobrą alternatywą dla tradycyjnej wersji tego dania. Jest smaczny, …
20 + 40 min łatwy 6
-
Dorsz pieczony z warzywami
Dorsz to ryba morska, raczej zaliczana do chudych. Ma białe, delikatne mięso o łagodnym smaku, dlatego osoby gustujące w potrawach …
15 + 30 min łatwy 1 357 kcal
-
Jaja faszerowane łososiem
Jaja faszerowane łososiem wędzonym to doskonała propozycja na przystawkę lub danie wielkanocne. Przepis na farsz do jajek z łososiem jest …
20 + 10 min łatwy 5 245 kcal -
Dietetyczny schabowy z piekarnika
Pomysł na dietetyczny schabowy z piekarnika to idealna propozycja żeby zaskoczyć rodzinę przy niedzielnym obiedzie zdrową wersją kotletów schabowych. Przepis …
20 + 30 min łatwy 4 359 kcal -
Szaszłyki z kurczakiem na grilla
Grillowanie to jedna z najpopularniejszych form spędzania wspólnie czasu z rodziną i przyjaciółmi w okresie letnim. Nie ma nic przyjemniejszego …
75 + 20 min łatwy 10 84 kcal -
Zupa marchewkowa z imbirem
Zupa marchewkowa z imbirem to dobry pomysł na jesienne danie obiadowe. Przepis na nią jest bardzo prosty i nie potrzebujesz …
20 + 40 min łatwy 4 152 kcal
-
Strogonow wegetariański
Warzywny pomysł na obiad bez mięsa? Strogonow wegetariański to prosty przepis na smaczne i szybkie danie, które jest doskonałe także …
20 + 25 min łatwy 4 234 kcal
-
Libańska zupa z soczewicy
Libańska zupa z soczewicy czerwonej to pyszna zupa w sam raz dla wszystkich miłośników kuchni bliskowschodniej. To świetny pomysł na …
10 + 20 min łatwy 6 267 kcal
-
Guacamole z pomidorami
Guacamole z pomidorami to doskonała opcja dla wszystkich miłośników meksykańskich smaków. Ta smaczna pasta będzie idealna na kanapki, do tortilli …
10 min łatwy 4 119 kcal
-
Wegańskie ciasto z rabarbarem fit
Poznaj prosty przepis na wegańskie ciasto z rabarbarem – bez cukru, bez jajek i bez mleka. Doskonały pomysł na deser …
10 + 30 min łatwy 8 192 kcal
-
Boczniaki po tajsku
Poznajcie przepis na boczniaki po tajsku. To pyszne danie na obiad przygotujesz w kilka minut. Jeśli potrzebny Ci pomysł na …
10 + 20 min łatwy 4 42 kcal
-
Szakszuka klasyczna
Klasyczna szakszuka składa się z jajek z pomidorami z puszki, świeżej papryki oraz charakterystycznej dla tej potrawy przyprawy: kuminu. Oryginalnie …
20 min łatwy 3 299 kcal
-
Udka z kurczaka po indyjsku
Udka z kurczaka po indyjsku to fantastyczna opcja na pyszny obiad lub kolację. Mięso marynowane w jogurcie i aromatycznych przyprawach …
20 + 50 min łatwy 4 238 kcal
-
Łosoś ze szparagami
Łosoś ze szparagami to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Pieczony łosoś świetnie sprawdzi się jako danie podane podczas …
20 + 15 min łatwy 2 569 kcal -
Ciecierzyca po indyjsku
Dobre, indyjskie curry z ciecierzycy w pomidorach jest bardzo aromatycznym, wegańskim daniem. Ciecierzyca po indyjsku jest zdrowa, pożywna i bardzo …
25 + 135 min łatwy 4 190 kcal
-
Zupa tajska z mlekiem kokosowym i kurczakiem
Pyszna zupa tajska z mlekiem kokosowym i z kurczakiem na ostro, która jest bardzo prosta i szybka do zrobienia. Super …
15 + 15 min łatwy 8 133 kcal -
Łosoś ze szpinakiem
Łosoś ze szpinakiem to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Łosoś świetnie sprawdzi się podany na imprezę …
15 + 30 min łatwy 5 666 kcal -
Cukinia faszerowana kaszą jaglaną z pieczarkami i serem feta
Szukasz prostego przepisu na obiad wegetariański z piekarnika? Pyszna cukinia faszerowana kaszą jaglaną z warzywami to doskonały pomysł na coś …
20 + 35 min łatwy 2 526 kcal
-
Lasagne ze szpinakiem i mięsem
Ta najlepsza lasagne ze szpinakiem i mięsem mielonym przekładana sosem beszamelowym to idealny pomysł na obiad. Najpierw cebulę i czosnek …
40 + 60 min średni 4 -
Ragout wołowe
Tradycyjne, pyszne ragout to określenie na danie, które przygotowuje się z mięsa, warzyw lub ryb. Ragout wołowe to idealne danie …
20 + 60 min łatwy 6 449 kcal -
Kurczak z makaronem w sosie
Kurczak z makaronem w sosie serowo-śmietanowym to łatwy pomysł na obiad. Jeśli potrzebny Ci ekspresowy posiłek, to nie mogłeś lepiej …
20 + 40 min łatwy 4 -
Kasza gryczana w sosie pomidorowym z kurczakiem
Kasza gryczana w sosie pomidorowym z kurczakiem to świetna propozycja na obiad. Kaszę można wykorzystać do wielu potraw np. do …
10 + 20 min łatwy 1 527 kcal -
Placki z dyni piżmowej
Te smaczne placki z dyni piżmowej przygotowane na słodko to świetny pomysł na danie nie tylko dla dzieci. Przekonaj się, …
40 + 20 min łatwy 12 156 kcal
-
Boczniaki po kaszubsku
Boczniaki po kaszubsku możesz zjeść od razu lub włożyć do słoików. Te pyszne boczniaki to świetny pomysł na smaczne, wegetariańskie …
10 + 20 min łatwy 5 149 kcal
-
Ciasto francuskie z szynką parmeńską
Ten prosty przepis na ciasto francuskie z szynką parmeńską i cukinią to idealna przekąska na imprezę. Wykonasz ją w zaledwie …
20 + 20 min łatwy 15 176 kcal -
Dżem brzoskwiniowy
Dżem brzoskwiniowy to smaczny i domowy przepis, który świetnie nadaje się jako dodatek do omletów, kanapek, owsianek lub deserów na …
30 + 120 min łatwy 15 69 kcal
-
Dżem wiśniowy
Dżem wiśniowy to pyszny i domowy przepis, który nadaje się świetnie jako dodatek do omletów, kanapek, owsianek lub deserów. Jest …
30 + 240 min łatwy 15 74 kcal
-
Sos seczuański
Jednym z najpopularniejszych dodatków do dań kuchni chińskiej jest sos seczuański, który składa się m.in z sosu sojowego, czosnku i …
5 + 10 min łatwy 1 182 kcal
-
Panzella
Panzella jest to włoska sałatka z chleba, którą podaje się z pomidorami i cebulą. Jest to niezwykle prosty przepis, który …
10 + 5 min łatwy 1 280 kcal
-
Gozleme
Gozleme to najlepsze tureckie ciasto, które świetnie sprawdzi się jako przekąska dla całej rodziny. Placki są cienkie i chrupiące, a …
20 + 40 min średni 3 371 kcal
-
Smażone banany
Świetną propozycją na deser może być przepis na smażone banany, które w przeciwieństwie do świeżych owoców będą o wiele bardziej …
5 + 15 min łatwy 1 181 kcal
-
Placki z truskawkami
Placki z truskawkami to świetny pomysł na słodkie śniadanie dla dzieci i dorosłych. Pyszne placki można podawać na ciepło lub …
5 + 10 min łatwy 1 480 kcal
-
Gulaszowe z indyka z warzywami
Gulaszowe z indyka z warzywami to idealny pomysł na szybki i dietetyczny obiad. Możemy kombinować z rodzajem warzyw do woli, …
30 + 60 min łatwy 4 91 kcal -
Zupa dahl
Przepis na zupę dahl jest bardzo prosty. Taka domowa, indyjska zupa z soczewicy robi się szybko, jest bardzo zdrowa i …
20 + 25 min łatwy 6 504 kcal
-
Nadziewane pieczarki
Nadziewane pieczarki to pomysł na pyszne przystawki, które świetnie sprawdzą się na imprezę lub na święta. Są bardzo szybkie i …
20 + 30 min łatwy 5 180 kcal -
Pulpety z indyka w sosie śmietanowo koperkowym
Pulpety z indyka w sosie śmietanowo koperkowym to danie szczególnie popularne wśród młodych smakoszy. Te pyszne kulki z mięsa mielonego …
20 + 40 min łatwy 4 279 kcal -
Placki bananowo-twarogowe
Placki bananowo twarogowe to świetne rozwiązanie na smaczny obiad na słodko. Na pewno pokochasz te pyszne placuszki. Ten prosty przepis …
20 + 20 min łatwy 4 264 kcal
-
Terrina z łososia
Terrina z łososia to idealny pomysł na elegancką i smaczną przystawkę na zimno. Świetnie smakuje podawana ze świeżym pieczywem. Przekonaj …
500 min łatwy 8 185 kcal -
Penne ze szpinakiem
To dobre penne ze szpinakiem to super pomysł na szybki, smaczny obiad. Jeśli chcesz przygotować zdrowy obiad, to jesteś w …
20 + 20 min łatwy 4 623 kcal
-
Surówka z pora marchewki i jabłka
Domowa surówka z pora, marchewki i jabłka to pomysł na szybki, zdrowy i smaczny dodatek do obiadu. Aby ją przygotować …
15 min łatwy 3 140 kcal
-
Sałatka z awokado pomidorem i ogórkiem
Łatwa sałatka z awokado pomidorem i ogórkiem to wspaniały pomysł na fit przekąskę. Sałatka może stanowić także dodatek do obiadu …
10 min łatwy 2 250 kcal
-
Tofu z warzywami
Tofu z warzywami to pomysł pyszny, ale również szybki i łatwy w przygotowaniu posiłek, który rewelacyjnie sprawdzi się na obiad …
30 min łatwy 3 245 kcal
-
Leczo z cukinią i pieczarkami
Leczo warzywne to bardzo popularne danie obiadowe. Jest szybkie i proste w przygotowaniu, nie wymaga zaawansowanych umiejętności kulinarnych, do tego …
40 min łatwy 4 126 kcal
-
Cukinia faszerowana pieczarkami
Cukinia faszerowana pieczarkami jest daniem prostym, a przy okazji naprawdę ciekawym. Idealnie sprawdzi się na prosty wegetariański obiad dla całej …
10 + 30 min łatwy 4 498 kcal
-
Krem z brukselki
Przedstawiamy szybki i prosty przepis na krem z brukselki. Gdyby zapytać przypadkowego przechodnia, jakiego warzywa nie lubi, to na 99% …
10 + 30 min łatwy 5 185 kcal -
Schab z żurawiną
Schab z żurawiną to danie, które możesz przygotować na obiad lub na imprezę. Ten pyszny i soczysty schab przygotujesz w …
5 + 80 min łatwy 8 268 kcal -
Gołąbki bez zawijania z kapustą pekińską
Gołąbki uznaje się za danie wywodzące się z rejonów Europy Środkowej i Wschodniej, ze względu na dużą uprawę kapusty w …
30 + 40 min łatwy 8 294 kcal -
Kalafior po indyjsku z ziemniakami (aloo gobi)
Kuchnia indyjska jest Twoją ulubioną? Dobrze trafiłeś. Zobacz jak zrobić kalafiora po indyjsku z ziemniakami – zdrowy i wegański dodatek …
30 min łatwy 8 115 kcal
-
Ryż po tajsku z kurczakiem i warzywami
Kochasz kuchnię tajską? Spójrz na ten prosty przepis i dowiedz się jak zrobić ryż po tajsku z warzywami i kurczakiem. …
30 min łatwy 2 524 kcal -
Gołąbki z kaszą jaglaną i mięsem mielonym w sosie pomidorowym
Pieczone w piekarniku gołąbki z kaszą jaglaną z mięsa mielonego są pyszne i zdrowe. To fantastyczny pomysł na coś dobrego …
35 + 80 min średni 8 222 kcal -
Czekoladowo-orzechowy pudding z kaszy jaglanej z owocami
Masz ochotę na pyszny i zdrowy deser, który jest dobry na drugie śniadanie albo na podwieczorek? Spróbuj ten najlepszy pudding …
15 + 20 min łatwy 3 362 kcal
-
Frytki z kalarepy
Frytki z kalarepy to świetna alternatywa dla niezwykle popularnej wersji z ziemniaka. Ta opcja zawiera nawet mniej kalorii, za to …
20 + 30 min łatwy 4 173 kcal
-
Placuszki z kaszy gryczanej i cukinii
Placuszki z kaszy gryczanej i cukinii są niezwykle pyszną opcją na obiad, która nie tylko wspaniale smakuje i wygląda, ale …
15 + 15 min łatwy 4 439 kcal
Dieta redukcyjna - co to jest?
Dieta redukcyjna to taki sposób odżywiania się, który jest skierowany na redukcję masy ciała lub tkanki tłuszczowej. Główne założenie diety redukcyjnej opiera się o odpowiedni styl życia, aktywność fizyczną oraz plan żywieniowy. Dieta redukcyjna opiera się na deficycie energetycznym. Nie ma jednej odpowiedniej diety dla każdego. Dieta redukcyjna może być przeprowadzana na wiele sposobów. Obecnie istnieje bardzo dużo różnych rodzajów diet.
Dieta redukcyjna krok po kroku - zasady, przepisy, porady, zalety
Dieta redukcyjna jest to szerokie zagadnienie. W obecnych czasach wiele osób zjada zdecydowanie za dużo w stosunku do tego ile potrzebuje. Przez to coraz więcej osób ma problemy z nadmierną masą ciała. Pomimo szerokiego dostępu do informacji wciąż wiele osób nie potrafi zdrowo przeprowadzić redukcji masy ciała. Dzięki temu artykułowi zrozumiesz jak zdrowo przeprowadzić redukcję masy ciała i tkanki tłuszczowej u osób zdrowych. Dowiesz się co jeść na diecie redukcyjnej i poznasz proponowany plan żywieniowy. Znajdziesz także kilka porad dotyczących diety redukcyjnej. Wspomniano także o zaletach i wadach diety redukcyjnej.
Dieta jest to pojęcie, które oznacza ogólnie styl życia, to jak się człowiek odżywia, jaki prowadzi tryb życia. Także to, czy jest aktywny na co dzień, czy woli biernie spędzać czas oraz czy prowadzi życie w stresie. Dieta więc jest to całokształt tego jak się żyje na co dzień. Obecnie słowo dieta oznacza takie odżywianie, które ma pomóc w utracie masy ciała lub w redukcji tkanki tłuszczowej. Często myśląc o diecie ma się na celu poprawienie wyników badań lub zadbanie o swoje zdrowie.
Dieta redukcyjna – na czym polega proces odchudzania?
Dieta redukująca tłuszcz polega w dużym skrócie na ograniczeniu spożycia kilokalorii lub włączeniu aktywności fizycznej. Głównym założeniem jest zjadanie takiej ilości kilokalorii, by dostarczać do organizmu mniej energii niż potrzebuje. Organizm ma określone zapotrzebowanie na energię.
Zapotrzebowanie jest kwestią niezwykle indywidualną. Każda, ale to każda osoba ma zupełnie inne zapotrzebowanie. Wynika to z faktu, iż dwie osoby, mimo tego, że ich parametry są takie same, mają na przykład inny tryb życia. Na zapotrzebowanie wpływa:
- aktywność spontaniczna, gestykulacja;
- zaburzenia i choroby w organizmie;
- praca narządów;
- termogeneza i parę innych czynników.
Każdy organizm posiada progi na określone wartości zapotrzebowania. Występuje:
- Całkowita Przemiana Materii (CPM) oznacza zapotrzebowanie na energię uwzględniając aktywność fizyczną. Jeśli spożywa się więcej jedzenia powyżej tej wartości następuje zwiększenie masy ciała.
- Podstawowa Przemiana Materii (PPM). Oznacza ona podstawowe wykorzystanie energii w ustroju na takie czynności jak te wyżej wymienione (między innymi oddychanie, praca narządów itp.). By zapewnić odpowiednią podaż energii w ciągu doby nie należy dostarczać mniej kilokalorii niż wynosi PPM. Gdy przez długi czas dostarcza się zbyt niską wartość energetyczną mogą występować poważne skutki uboczne (czytaj poniżej).
By redukować masę ciała i tkankę tłuszczową należy spożywać taką wartość energetyczną, która mieści się w przedziale pomiędzy CPM a PPM. Taki przedział nazywany jest deficytem energetycznym.
W jakim celu stosuje się dietę redukcyjną?
W diecie redukcyjnej ważne jest przede wszystkim to, by zredukować tkankę tłuszczową. Nie zawsze redukcja masy ciała jest głównym założeniem diety redukcyjnej. Tak jak wspomniano, oprócz samej redukcji masy ciała często stawia się sobie za cel poprawienie sylwetki, zmniejszenie obwodów ciała, poprawienie wyników badań i poprawienie zdrowia. Osoby przechodzące na dietę redukcyjną chcą także pozbyć się cellulitu lub ujędrnić ciało.
Zasady diety redukcyjnej
Zasady zdrowej diety redukcyjnej to dostarczanie mniejszej ilości jedzenia niż wynosi CPM. Najlepszym sposobem na redukcję masy ciała dla osób zdrowych jest dieta, która jest dobrze zbilansowana.
Zasady diety redukcyjnej zbilansowanej opierają się o kryteria Piramidy Zdrowego żywienia. Zgodnie z Piramidą Zdrowego Żywienia bardzo ważne jest aktywne życie oraz picie odpowiedniej ilości wody. Zaleca się spożywanie dużej ilości warzyw i owoców. One powinny przeważać w codziennym menu. Nie należy wystrzegać się produktów węglowodanowych. Powinno się wybierać odpowiednie produkty węglowodanowe. Zdrowa dieta powinna zawierać również produkty mleczne w swoim menu. Najlepiej jest wybierać naturalne i fermentowane produkty nabiałowe – nie takie wysoko przetworzone i słodzone. Samemu można zrobić pyszny posiłek dodając ulubione dodatki. W codziennym menu powinny się znaleźć także produkty zwierzęce: ryby, owoce morza, jaja, mięso. Mięso chude powinno występować zdecydowanie częściej niż bardziej tłuste. Mięso tłuste zawiera wysoką ilość nasyconych kwasów tłuszczowych niekorzystnych w nadmiarze dla zdrowia. Oleje i tłuszcze roślinne to także ogromnie ważny składnik diety. Awokado, orzechy, nasiona i ziarna oraz oleje roślinne to cenne źródła nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Najlepsza zasada diety redukcyjnej to stosowanie zamienników. Wybieraj zamiast produktów z mąki pszennej o niskim typie - produkty mączne z mąki o wysokim typie (powyżej 720), pełnoziarniste. Lepszym wyborem jest makaron pełnoziarnisty, pieczywo graham, brązowy ryż lub kasze gruboziarniste. By ograniczyć kilokalorie warto stosować produkty o zmniejszonej wartości energetycznej. Przykład: majonez tradycyjny można zastąpić majonezem light, jogurtem naturalnym. Coca colę słodzoną cukrem i inne tego typu napoje można zamienić na napoje 0 kilokalorii. W ten sposób bardzo dużo kilokalorii się oszczędza. Dodatkowo brak cukru w produkcie ma korzystny wpływ dla zębów – profilaktyka próchnicy.
Pij wodę, herbaty ziołowe. Woda powinna być wypijana w ilości minimum 1,5-2 litry na dobę. Czasami człowiek myli głód z pragnieniem. Jeżeli pijesz słodzoną kawę czy herbatę zastąp cukier erytrytolem.
Słodycze z cukrem ze sklepu czy cukierni zamień na wersje bez dodatku cukru lub wykonane własnoręcznie. Obecnie jest ogromna ilość fajnych, gotowych, słodkich przekąsek i przepisów na świetne desery. Są także restauracje lub cukiernie, które serwują produkty bez dodatku cukru lub produkty naturalne. Samemu przygotowując słodkie potrawy już sama zamiana cukru na ksylitol czy erytrytol lub mąkę żytnią o typie 2000 już bardzo dużo daje.
Urozmaicaj menu. Jedz kolorowo i różnorodnie. Urozmaicanie posiłków i produktów zapobiega powstawaniu niedoborów pokarmowych. Dobrze zbilansowana, prosta dieta to najlepsza propozycja, którą można zaproponować zdrowej osobie.
Co jeść na diecie redukcyjnej? Jakich produktów należy unikać lub jakie produkty powinno się ograniczyć w diecie redukcyjnej?
Nie wiesz co jeść na diecie redukcyjnej? W swoim planie żywieniowym powinno znajdować się wszystkie produkty w umiarze oraz wszystko, co nie wywiera niekorzystnych skutków zdrowotnych, na przykład w wyniku alergii. Zdrowa dieta redukująca tłuszcz to jest przede wszystkim rozsądne podejście do odchudzania. Nawet redukując masę ciała można jeść słodycze i fast-food. Kluczem jest, by jeść odpowiednią ilość – nie przejadać się. Niestety jedząc słodycze i fast-foody nie jest prosto zachować umiar. Słodkości, jedzenie z fast-fooda to zwykłe jedzenia. Są one po prostu o wiele bardziej kaloryczne i smaczne. Dlatego jedząc te produkty niezwykle łatwe jest przekroczenie dziennej podaży energii. W efekcie poprzez długotrwałe przekraczanie swojego CPM następuje przybieranie na wadze. Właśnie dlatego słodycze, słone przekąski i fast-foody powinno się jeść, ale z głową. Można zjeść deser przed obiadem, a pizzę na obiad. Często jednak te produkty są całkowicie eliminowane z rozpiski. Lepszym wyjściem jest jednak wykonywanie samodzielnie robionych deserów czy potraw restauracyjnych. Warto też, zamiast słodyczy sklepowych z cukrem i bardzo długim, niefajnym składem, zamienić na produkty zdrowsze, bez dodatku cukru. W ten sposób ogranicza się kilokalorie, zaspokaja apetyt na słodkie lub słone przekąski oraz po prostu przyjemniej się żyje. Gdy w jadłospisie pojawiają się zdrowsze wersje fast-foodów i słodkości wtedy człowiek nie odczuwa bycia na diecie jako coś nieprzyjemnego. Rozpiska może zawierać ulubione produkty. Można jeść zdrowo, to co się lubi i nie być głodnym by skutecznie schudnąć. Odpowiednia, prosta rozpiska zapewni przyjemne odchudzanie.
Wady i zalety diety redukcyjnej
Prawidłowo przeprowadzone odchudzanie ma swoje zalety. Jest to redukcja masy ciała, redukcja tkanki tłuszczowej, zmniejszenie obwodów ciała, poprawienie wyglądu sylwetki, poprawienie wyników badań, ujędrnienie ciała, zmniejszenie cellulitu, świetne samopoczucie, zwiększenie pewności siebie.
Nieodpowiednio przeprowadzone odchudzanie posiada swoje wady. Można do nich zaliczyć: złe samopoczucie, rozdrażnienie, zahamowanie miesiączkowania, zaburzenia hormonalne, gorsza koncentracja, zmniejszone libido, efekt jo-jo, bóle głowy (między innymi na skutek zmniejszonej podaży kilokalorii lub odstawienie cukru). Na skutek redukcji masy ciała skóra może być wiotka. Włosy mogą wypadać, może pogorszyć się stan cery lub paznokci. Mogą powstawać zaburzenia psychiczne (prowadzące na przykład do anoreksji lub bulimii). Bardzo często występują niedobory witamin i składników mineralnych.
Przykładowy plan żywieniowy – jadłospis
Dobry jadłospis redukujący tłuszcz polega na dostarczeniu jak największej ilości składników odżywczych. Gotowe przykładowe menu zawiera propozycje na fajny deser i obiad. W przykładowym menu znajdziesz też inspiracje na pyszne posiłki. Poniższy jadłospis zawiera 5 propozycji na posiłki: śniadanie, drugie śniadanie, obiad, podwieczorek i kolacja. Dostosuj ilość posiłków do własnego stylu życia. Poznaj gotowe przykładowe menu na dietę redukcyjną.
- Śniadanie: pełnoziarnista bułka posmarowana hummusem, jajko sadzone na maśle klarowanym, ogórki z cebulą i olejem lnianym, słonecznik
- II śniadanie: serniczek na zimno z owocami oraz z galaretką i biszkoptami bez dodatku cukru
- Obiad: polędwiczki z indyka pieczone w sosie z brokułem i papryką i z mozzarellą, kasza bulgur pełnoziarnista z przyprawą curry, ogórki kiszone
- Podwieczorek: sałatka z piersią z kurczaka gotowaną na parze, z suszonymi pomidorami oraz awokado, sos z olejem lnianym, do tego pełnoziarnisty tost i orzechy
- Kolacja: serek wiejski ze szczypiorkiem, chleb żytni z masłem i wędliną drobiową, pomidory koktajlowe, sezam
Wiele osób popełnia podstawowe błędy na diecie redukcyjnej. Ludzie liczą na szybkie efekty. Im więcej zrzuconych kilogramów w jak najkrótszym czasie tym lepiej. Wiele osób wciąż myśli, że należy jeść bardzo mało i bardzo dużo się ruszać. Takie zachowania mogą mieć katastrofalne dla zdrowia skutki. Niestety szybko nie oznacza dobrze. Dieta redukcyjna powinna być traktowana jako wstęp do zmiany swojego życia. Te nawyki, które stosuje się podczas diety redukcyjnej powinny zostać z Tobą na zawsze. Powrót do starych nawyków zawsze skończy się efektem jo-jo. Oczywiście jeśli osiągnie się swój upragniony cel wtedy dieta redukcyjna powinna zostać zakończona stabilizacją masy ciała.
Z racji tego, że obecnie występuje duża ilość osób cierpiących na różne schorzenia, które utrudniają redukcję masy ciała i tkanki tłuszczowej należy mieć na uwadze to, by indywidualnie dostosowywać plan żywieniowy. Pamiętaj, że sam proces odchudzania to jedna sprawa. By uniknąć efektu jo-j0, czyli powrotu utraconych kilogramów konieczne jest przeprowadzenie procesu stabilizacji. Jeżeli nie wiesz jak dobrze przejść przez dietę redukcyjną a następnie stabilizację masy ciała przy konkretnych dolegliwościach poradź się specjalisty.