Dania rybne
-
Ryba po grecku w cieście francuskim
Genialna propozycja ryby po grecku – tym razem ryba po grecku zamknięta w cieście francuskim, które z kolei tworzy kształt …
25 + 30 min łatwy 3 782 kcal -
Łosoś na wigilię w sosie chrzanowym
Soczysty, aromatyczny i pyszny przepis na najlepszego łososia na wigilię. Łosoś w kremowym, wyrazistym sosie chrzanowym ze szpinakiem to taki …
25 min łatwy 6 460 kcal -
Dorsz panierowany
Dorsz panierowany to doskonała propozycja na pyszny i szybki obiad dla Twojej rodziny. Panierowana ryba jest chrupiąca i zachowuje swoją …
10 + 20 min łatwy 3 454 kcal
Pozostałe przepisy na ryby
-
Dorsz w cieście
Pyszny dorsz w cieście to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się …
20 + 15 min łatwy 9 197 kcal -
Ryba w sosie śmietanowym
Ryba w sosie śmietanowym to dobry pomysł na pożywny obiad dla całej rodziny. Ryba zapiekana w śmietanie jest kremowa i …
15 + 30 min łatwy 6 302 kcal -
Łosoś ze szparagami
Łosoś ze szparagami to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Pieczony łosoś świetnie sprawdzi się jako danie podane podczas …
20 + 15 min łatwy 2 569 kcal -
Dorsz pieczony w folii
Dorsz to jedna z najpopularniejszych i najczęściej przyrządzanych ryb. Jest to chuda ryba morska, którą charakteryzuje białe, delikatne mięso o …
10 + 25 min łatwy 1 412 kcal -
Polędwiczki z mintaja
Polędwiczki z mintaja to wspaniały pomysł na szybkie, ale również bardzo zdrowe danie. Na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom …
20 + 25 min łatwy 2 267 kcal -
Halibut smażony
Halibut smażony to świetny pomysł na pyszny i nieskomplikowany posiłek. Halibut w takiej wersji smakuje niezwykle smacznie. Całość jest bardzo …
20 + 20 min łatwy 3 156 kcal
-
Stek z łososia
Smażony stek z łososia to dobry pomysł na pyszny i szybki obiad. Stek z łososia to nic innego jak łosoś …
5 + 15 min łatwy 2 527 kcal -
Dorsz w pomidorach
Pyszny dorsz w pomidorach to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się …
15 + 40 min łatwy 6 103 kcal -
Halibut z piekarnika
Halibut z piekarnika to najlepszy pomysł na obiad dla wszystkich, którzy uwielbiają ryby. Dodatek odpowiednich ziół i przypraw sprawia, że …
5 + 20 min łatwy 1 259 kcal -
Kotleciki z łososia
Kotleciki z łososia to świetny pomysł na pyszny obiad zwłaszcza dla miłośników ryb. Ich pyszny, świeży i bardzo aromatyczny smak …
20 + 15 min łatwy 4 346 kcal -
Klopsy rybne
Klopsy rybne to doskonała opcja dla wszystkich, którzy kochają proste i zdrowe dania. Idealnie sprawdzają się podane z sosem, zwłaszcza …
25 + 20 min łatwy 4 266 kcal
-
Zupa rybna z dorsza w stylu tajskim z curry
Pyszna, pikantna, tropikalna zupa rybna z dorsza na ostro. Tajski charakter potrawy to najlepsza propozycja na uzyskanie zaskakującej, lekko pikantnej …
30 min łatwy 5 239 kcal -
Pulpety rybne
Pulpety rybne są łatwe do przygotowania. Te pulpety można podać jako danie główne lub dodatek do niego. Opcji jest naprawdę …
45 + 7 min łatwy 4 405 kcal -
Ryba po japońsku
Ryba po japońsku jest świetną przekąską, która będzie idealnym pomysłem na imprezy czy uroczystości. Jest niezwykle smaczna, a w dodatku …
20 + 20 min łatwy 6 424 kcal -
Pstrąg pieczony
Ryby to idealny pomysł na zdrowy obiad pełen witamin, a co najważniejsze kwasów omega 3, które Polacy spożywają w bardzo …
20 + 40 min łatwy 4 247 kcal -
Ryba z frytkami
Ryba z frytkami to danie, które zaskakuje prostotą i wspaniałym smakiem. Idealnie komponuje się z zestawem surówek i idealnie sprawdzi …
20 + 20 min łatwy 4 610 kcal -
Makaron z tuńczykiem
Makaron z tuńczykiem to dobry pomysł na w miarę szybki obiad lub wczesną kolację dla całej rodziny. To danie jak …
35 + 10 min łatwy 3 746 kcal
-
Tatar ze śledzia po tatarsku
Nie dość, że tatar ze śledzia to jeszcze z sosem tatarskim… Sekret? Składniki tatara w sosie tatarskim to prawdziwa rozkosz …
20 min łatwy 4 533 kcal -
Makaron ze szpinakiem, łososiem i suszonymi pomidorami
Wspaniałe połączenie szpinaku z makaronem spaghetti, świeżym łososiem gotowanym na parze oraz suszonymi pomidorami i serem mozzarella. Pyszny, szybki i …
25 min łatwy 2 702 kcal -
Łosoś z patelni
Łosoś to obecnie jedna z najbardziej popularnych i cenionych ryb. Jej charakterystyczny czerwono-pomarańczowy kolor rozpoznają nawet dzieci. Łosoś jest bogactwem …
5 + 8 min łatwy 1 429 kcal -
Ryba smażona
Pyszna ryba smażona to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na …
15 + 20 min łatwy 8 118 kcal -
Stek z tuńczyka
Ryby najczęściej kojarzone są z białym mięsem, ale w przypadku tuńczyka wygląda to inaczej. Mięso tuńczyka ma czerwony kolor, od …
10 min łatwy 2 332 kcal
-
Ryba zapiekana w piekarniku
Ryby to idealny pomysł na zdrowy obiad pełen witamin, a co najważniejsze kwasów omega 3, które Polacy spożywają w bardzo …
20 + 15 min łatwy 2 -
Pieczony dorsz z batatami i surówką z marchewki i jabłka
Pieczony dorsz z batatami i surówką z marchewki i jabłka to świetna propozycja na domowy obiad. Danie możesz przygotować dla …
10 + 40 min łatwy 1 439 kcal -
Futomaki z pieczonym łososiem
Futomaki z pieczonym łososiem to smaczne danie, które przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom rybnych potraw. Ta rolka z pieczonym łososiem …
20 + 15 min łatwy 1 -
Kedgeree
Kedgeree to potrawka z ryżu i wędzonej ryby. Potrawka stanowi doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Smaczne i szybkie …
25 min łatwy 4 396 kcal -
Śledzie w musztardzie
Śledzie w musztardzie to idealne danie na różne okazje - od domowych obiadów po eleganckie przyjęcia. Przepis na te pyszne …
20 min łatwy 6 154 kcal -
Sushi burrito
Jeśli szukasz pomysłu na domowe, najlepsze i smaczne danie, przepis na sushi burrito z wędzonym łososiem jest doskonałym wyborem! To …
15 + 45 min średni 4 216 kcal
-
Szczupak w galarecie
Przepis na szczupaka w galarecie to tradycyjny pomysł na danie na święta. Idealnie wzbogaci stół w wigilijny w przystawkę na …
20 + 50 min łatwy 12 152 kcal -
Terrina z łososia
Terrina z łososia to idealny pomysł na elegancką i smaczną przystawkę na zimno. Świetnie smakuje podawana ze świeżym pieczywem. Przekonaj …
500 min łatwy 8 185 kcal -
Dorsz z piekarnika z warzywami
Dorsz z piekarnika z warzywami to pyszne i niskokaloryczne danie. Dorsz jest delikatną w smaku rybą, dlatego dodane do niego …
15 + 40 min łatwy 4 346 kcal -
Klasyczna ryba po grecku
Klasyczna ryba po grecku to bardzo popularne danie, które zazwyczaj znajdziemy na wigilijnym stole. Ta pyszna, świąteczna ryba, jest też …
30 + 20 min łatwy 3 291 kcal -
Dorsz ze szpinakiem
Ryby zawierają w sobie kwasy tłuszczowe DHA i EPA, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Kwasy omega-3 pełnią wiele bardzo …
20 + 30 min łatwy 3 295 kcal -
Śledzie po meksykańsku w oleju
Ekspresowa sałatka śledziowa – śledzie po meksykańsku. Śledzie na ostro w tej wersji trochę różnią się od pozostałych przepisów, ponieważ …
15 min łatwy 4 218 kcal -
Dorsz pieczony z warzywami
Dorsz to ryba morska, raczej zaliczana do chudych. Ma białe, delikatne mięso o łagodnym smaku, dlatego osoby gustujące w potrawach …
15 + 30 min łatwy 1 357 kcal -
Rosyjska zupa rybna
Rosyjska zupa rybna jest świetną opcją na pożywny i zdrowy posiłek. Świetnie sprawdzi się dla wszystkich miłośników rybnych dań. Smakuje …
20 + 60 min łatwy 6 273 kcal -
Pieczone pierogi z łososiem
Pierogi z łososiem są świetnym urozmaiceniem, gdy masz już dosyć zwykłych, klasycznych pierogów. Farsz z łososia do pierogów jest łatwy …
60 + 20 min średni 4 851 kcal -
Śledzie z suszonymi pomidorami
Śledzie z suszonymi pomidorami w oleju na ostro to doskonała propozycja na szybką przekąskę, przystawkę lub posiłek podawany na święta …
15 min łatwy 4 351 kcal -
Sałatka z łososia pieczonego
Sałatka z łososia pieczonego to element kuchni śródziemnomorskiej, w której dominują tłuste ryby morskie. Jest to doskonały wybór na szybką …
20 + 50 min łatwy 4 434 kcal -
Sałatka z tuńczykiem i ananasem
Sałatka z tuńczykiem i ananasem to ciekawe połączenie. Ten, kto nie lubi ananasa na pizzy, może się zniechęcić, ale całkowicie …
35 min łatwy 4 570 kcal -
Polędwiczki z dorsza pieczone
Ryby to idealny pomysł na zdrowy obiad pełen witamin, a co najważniejsze kwasów omega 3, które Polacy spożywają w bardzo …
40 + 15 min łatwy 2 250 kcal -
Zielony śledź
Przepis na zielone śledzie to świetny pomysł na obiad. Zielony śledź jest chudszy niż standardowy matjas, ale jest równie dobry …
30 + 20 min łatwy 2 -
Kotleciki rybne z dorsza
Kotleciki rybne z dorsza to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Pyszne kotlety mielone z białych ryb doskonale smakują …
30 min łatwy 4 -
Makaron z łososiem w sosie śmietanowo serowym
Makaron z łososiem w sosie śmietanowo serowym to doskonała propozycja na obiad lub kolację na ciepło. Smaczne danie świetnie sprawdzi …
30 min łatwy 4 574 kcal -
Ryba z ananasem
Ryba z ananasem w wersji słodko kwaśnej z warzywami i pomidorami to świetny pomysł na pyszny, zdrowy i prosty w …
40 min łatwy 4 -
Ryba zapiekana
Ryba zapiekana sprawdzi się idealnie na obiad dla całej Twoje rodziny. Jednocześnie dostarczysz sporą dawkę witamin i składników odżywczych do …
10 + 30 min łatwy 4 216 kcal -
Dorsz po kaszubsku
Dorsz po kaszubsku to niezwykle ciekawy pomysł na smaczną rybę, która sprawdzi się na co dzień. Ta ryba doskonale smakuje …
25 + 30 min łatwy 4 -
Karp w szarym sosie
Karp w szarym sosie to opcja dla wszystkich miłośników tej wspaniałej ryby. Karp podany w ciekawym sosie jest doskonałą opcją …
20 + 80 min średni 4 -
Kibbeling
Kibbeling to niezwykle skomplikowana nazwa dla smacznego i prostego dania, jakim jest ryba smażona w cieście. Ta z przepisu sprawdzi …
15 + 15 min łatwy 4 532 kcal -
Futomaki w tempurze
Futomaki w tempurze jest doskonałym sposobem na przygotowanie naprawdę ciekawego dania. Idealnie sprawdzi się dla miłośników rybnych potraw, zwłaszcza tych …
20 + 5 min średni 2 3253 kcal -
Rolmopsy po kaszubsku
Pyszne rolmopsy po kaszubsku to idealny sposób aby przygotować najlepsze śledzie. Takie domowe koreczki ze słodko-kwaśną cebulką polecają się na …
130 + 30 min łatwy 12 441 kcal -
Filet z morszczuka
Morszczuk z piekarnika sprawdzi się idealnie na obiad dla całej Twoje rodziny. Jednocześnie dostarczysz sporą dawkę witamin i składników odżywczych …
10 + 25 min łatwy 2 -
Morszczuk z piekarnika
Morszczuk z piekarnika sprawdzi się idealnie na obiad dla całej Twoje rodziny. Jednocześnie dostarczysz sporą dawkę witamin i składników odżywczych …
10 + 30 min łatwy 2 166 kcal -
Halibut na parze
Halibut na parze sprawdzi się idealnie na obiad dla całej Twoje rodziny. Jednocześnie dostarczysz sporą dawkę witamin i składników odżywczych …
10 + 30 min łatwy 2 246 kcal -
Pieczona ryba z warzywami
Pieczona ryba z warzywami to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Pyszna ryba z warzywami zawiera małą …
5 + 30 min łatwy 5 167 kcal -
Szczupak faszerowany
Szczupak faszerowany to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Potrawę można podawać na ciepło lub na zimno. …
30 + 40 min łatwy 5 424 kcal -
Kanapki z łososiem
Kanapki z łososiem to świetny pomysł na szybkie, pyszne i zdrowe śniadanie lub kolację. Przygotujesz je w zaledwie kilka minut, …
5 min łatwy 1 361 kcal
Dania rybne - co to jest?
Przepisy na dania rybne występują w kuchniach całego świata, zaś najsłynniejsze to japońskie sushi i angielska ryba z frytkami. Ryba stanowi tradycyjne jedzenie w kuchni azjatyckiej, gdzie często jada się makaron lub ryż z rybą czy owocami morza. Ryby smażymy, pieczemy lub gotujemy na parze. Ryba smażona stanowi proste danie na obiad. Ponadto z ryb powstaje zupa rybna, kotlety rybne, rybna pasta do chleba, sałatki rybne, czy przekąski rybne. W Polsce dania rybne królują w menu świątecznym i postnym, kiedy to podajemy śledzie pod różnymi postaciami, karpia pieczonego lub w galarecie, czy też rybę po grecku.
Dania rybne - rodzaje, przypisy, wykonanie, dodatki
Nie wyobrażamy sobie imprezy bez śledzika czy smażonej ryby. Sałatka ze śledzia lub z tuńczyka, pasta rybna do pieczywa, czy też koreczki rybne, stanowią idealną przekąskę lub pomysł na szybkie ugoszczenie znajomych. W Polsce najpopularniejszą rybą są niedrogie śledzie. Ryby pod każdą postacią warto jeść, gdyż są zdrowe i zawierają cenne kwasy tłuszczowe omega-3. Dowiedz się jak przyrządzać dobrą rybę i poznaj najciekawsze przepisy na dania z ryb.
Dania rybne w kuchniach świata
Jakie potrawy można zrobić z ryb
Ryba znalazła się w menu, gdy tylko ludzie nauczyli się je łowić. Dania rybne są ogromnie popularne na świecie, gdyż mięso ryb można wykorzystać na wiele sposobów. Do wyboru mamy ryby morskie, ryby słodkowodne i owoce morza.
Jakie potrawy można zrobić z ryb:
- ryba smażona jako główne danie na obiad,
- zupa rybna,
- kotlety rybne,
- pasta do chleba z ryb,
- sałatki z ryb.
Przepisy kulinarne na przygotowanie ryb na stół
Sposoby jak przyrządzić rybę:
- pieczenie na rożnie, w piekarniku czy na grillu,
- smażenie,
- gotowanie na parze.
Jednym z najlepszych sposobów przygotowania ryby jest pieczenie. Rybę wkładamy do żaroodpornego naczynia lub pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W kuchni włoskiej rybę polewa się białym winem lub sokiem z cytryny. Ważne jest, aby czas pieczenia był krótki, dzięki czemu mięso zachowuje wilgotność. Dobry pomysł stanowi pieczenie ryby w folii aluminiowej. Dobrą rybę można zrobić w skorupce, czyli owiniętą ciastem, skorupą z soli, a nawet z gliny. Całkiem proste i łatwe jest pieczenie ryby w skorupce zrobionej z soli i białka jajka. Warto pamiętać, że ten sposób nadaje się do przygotowania małych ryb morskich, nie nadaje się zaś dla ryb słodkowodnych.
Najbardziej popularnym sposobem przyrządzania ryb jest smażenie. Z wyjątkiem zup rybnych, ryby nie gotujemy w gorącej wodzie, gdyż delikatne mięso rozpadnie się. Dobrym sposobem na ugotowanie ryby jest gotowanie na parze.
Dlaczego warto wprowadzić rybę do swojego menu
Wiele osób nie lubi ryb i omija dania rybne. Może dlatego, że nie łatwo jest zrobić dobrą rybę, jak również dlatego, że smak ryby psują znajdujące się w niej ości. Warto wiedzieć, że ryby są ogromnie zdrowe.
Ryby stanowią najlepsze źródło kwasów omega-3, które obniżają poziom złego cholesterolu, korzystnie wpływają na krążenie i poprawiają odporność. Ponadto ryby zawierają witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, szczególnie witaminy A i D. Warto 2- 3 razy w tygodniu zjeść 100g ryby.
Prawie wszystkie ryby morskie i słodkowodne są bardzo zdrowe. Niektóre gatunki należy jednak ograniczać. Należą do nich długo żyjące ryby drapieżne jak łosoś czy tuńczyk. Warto również unikać ryb z hodowli, gdzie wykorzystuje się pestycydy i antybiotyki, jak na przykład panga, tilapia czy łosoś.
Dania rybne w kuchniach świata
Najciekawsze przepisy kulinarne na potrawy z ryb w kuchniach świata
Potrawą, które bije rekordy popularności jest sushi, główne japońskie danie rybne wykonane z surowej ryby i ryżu. Rybę szczególnie lubi kuchnia azjatycka. Do wielu dań wykorzystuje się tam sos rybny. Ryby stanowią główne dania w Wietnamie, gdzie jada się, na przykład kotlety rybne w bagietce, czy też makaron z białą rybą. W Kambodży jada się zupę na bazie pasty rybnej oraz rybę duszoną w liściach bananowca. W Singapurze, Malezji i Indonezji jada się rybę grillowaną w liściach bananowca i pikantną zupę na bazie mleka kokosowego, ryb i krewetek. Typowym daniem tych regionów jest makaron lub ryż z rybą.
Ryby jada się praktycznie wszędzie, gdyż kraje nie mające dostępu do morza, przyrządzają ryby słodkowodne. Jednak największe tradycje kulinarne potraw z ryb mają kuchnie krajów morskich. Ryby i owoce morza znajdują poczesne miejsce w europejskiej kuchni śródziemnomorskiej oraz w kuchni azjatyckiej. Z dań rybnych słynęli już starożytni Grecy i Rzymianie.
Flagowym daniem kuchni angielskiej jest ryba z frytkami, czyli dorsz lub łupacz smażony w głębokim tłuszczu. Belgijskie mule to w zasadzie nie jest danie rybne, lecz owoce morza, czyli małże w pikantnej zupie. W dania rybne obfituje szczególnie kuchnia żydowska, gdzie podaje się na przykład karpia w galarecie po żydowsku czy gefilte fish, czyli kulki z siekanej ryby.
Dania rybne w kuchni polskiej na co dzień i na święta
W Polsce, ryba, z reguły smażona w panierce, to proste i łatwe do zrobienia danie na obiad, jednak rekordy popularności biją śledzie, które jada się jako przekąskę. Śledzie jadamy jako składnik sałatki, przekąskę lub po prostu na kanapkę. Klasycznie śledzie podaje się z olejem, posypane tartą cebulką.
Menu na przyjęciu rodzinnym czy imprezie nie może obyć się bez śledzi, szczególnie że śledź dobrze pasuje do alkoholu. Prócz klasycznego śledzia z cebulką, sposobów podawania śledzi jest mnóstwo. Jadamy śledzie w oleju, śledzie w śmietanie, śledzie w musztardzie czy też sałatki śledziowe. Śledź jest tak uniwersalnym elementem sałatki, że każdy może stworzyć własny pomysł na sałatkę śledziową.
Ryba odgrywa ogromną rolę w menu świątecznym, szczególnie w czasie świąt religijnych, kiedy obowiązuje post. Na wigilii Bożego Narodzenia główne danie stanowi tradycyjne pieczony lub smażony karp i wszechobecne śledzie w różnych postaciach.
Klasycznym daniem na imprezę jest ryba po grecku. Składnikiem tego dania są białe ryby jak dorsz czy mintaj. Ryba po grecku stanowi rodzaj sałatki rybnej podawanej na zimno. Rybę obsmażamy i przykrywamy pierzynką ze startych na tarce i ugotowanych warzyw. Aby potrawa nabrała smaku najlepiej przygotować ja dzień wcześniej i przechować w lodówce. Co ciekawe ryba po grecku jest daniem typowo polskim i z Grecją nie ma nic wspólnego. Nie wiemy dokładnie skąd się wzięła nazwa tego dania, jednak na pewno nie powstało ono w Grecji. Prawdopodobnie wywodzi się ono od ryby po żydowsku.