Dania rybne

Dania rybne - rodzaje, przypisy, wykonanie, dodatki

Przepisy na dania rybne występują w kuchniach całego świata, zaś najsłynniejsze to japońskie sushi i angielska ryba z frytkami. Ryba stanowi tradycyjne jedzenie w kuchni azjatyckiej, gdzie często jada się makaron lub ryż z rybą czy owocami morza. Ryby smażymy, pieczemy lub gotujemy na parze. Ryba smażona stanowi proste danie na obiad. Ponadto z ryb powstaje zupa rybna, kotlety rybne, rybna pasta do chleba, sałatki rybne, czy przekąski rybne. W Polsce dania rybne królują w menu świątecznym i postnym, kiedy to podajemy śledzie pod różnymi postaciami, karpia pieczonego lub w galarecie, czy też rybę po grecku.

Wyróżnione przepisy na potrawy z rybą

Pozostałe przepisy na ryby

Poznaj inne kategorie przepisów na FajneGotowanie.pl

Dania rybne - rodzaje, przypisy, wykonanie, dodatki

Nie wyobrażamy sobie imprezy bez śledzika czy smażonej ryby. Sałatka ze śledzia lub z tuńczyka, pasta rybna do pieczywa, czy też koreczki rybne, stanowią idealną przekąskę lub pomysł na szybkie ugoszczenie znajomych. W Polsce najpopularniejszą rybą są niedrogie śledzie. Ryby pod każdą postacią warto jeść, gdyż są zdrowe i zawierają cenne kwasy tłuszczowe omega-3. Dowiedz się jak przyrządzać dobrą rybę i poznaj najciekawsze przepisy na dania z ryb.

Dania rybne w kuchniach świata

Jakie potrawy można zrobić z ryb

Ryba znalazła się w menu, gdy tylko ludzie nauczyli się je łowić. Dania rybne są ogromnie popularne na świecie, gdyż mięso ryb można wykorzystać na wiele sposobów. Do wyboru mamy ryby morskie, ryby słodkowodne i owoce morza.

Jakie potrawy można zrobić z ryb:

  • ryba smażona jako główne danie na obiad,
  • zupa rybna,
  • kotlety rybne,
  • pasta do chleba z ryb,
  • sałatki z ryb.

Przepisy kulinarne na przygotowanie ryb na stół

Sposoby jak przyrządzić rybę:

  • pieczenie na rożnie, w piekarniku czy na grillu,
  • smażenie,
  • gotowanie na parze.

Jednym z najlepszych sposobów przygotowania ryby jest pieczenie. Rybę wkładamy do żaroodpornego naczynia lub pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W kuchni włoskiej rybę polewa się białym winem lub sokiem z cytryny. Ważne jest, aby czas pieczenia był krótki, dzięki czemu mięso zachowuje wilgotność. Dobry pomysł stanowi pieczenie ryby w folii aluminiowej. Dobrą rybę można zrobić w skorupce, czyli owiniętą ciastem, skorupą z soli, a nawet z gliny. Całkiem proste i łatwe jest pieczenie ryby w skorupce zrobionej z soli i białka jajka. Warto pamiętać, że ten sposób nadaje się do przygotowania małych ryb morskich, nie nadaje się zaś dla ryb słodkowodnych.

Najbardziej popularnym sposobem przyrządzania ryb jest smażenie. Z wyjątkiem zup rybnych, ryby nie gotujemy w gorącej wodzie, gdyż delikatne mięso rozpadnie się. Dobrym sposobem na ugotowanie ryby jest gotowanie na parze.

Dlaczego warto wprowadzić rybę do swojego menu

Wiele osób nie lubi ryb i omija dania rybne. Może dlatego, że nie łatwo jest zrobić dobrą rybę, jak również dlatego, że smak ryby psują znajdujące się w niej ości. Warto wiedzieć, że ryby są ogromnie zdrowe.

Ryby stanowią najlepsze źródło kwasów omega-3, które obniżają poziom złego cholesterolu, korzystnie wpływają na krążenie i poprawiają odporność. Ponadto ryby zawierają witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, szczególnie witaminy A i D. Warto 2- 3 razy w tygodniu zjeść 100g ryby.

Prawie wszystkie ryby morskie i słodkowodne są bardzo zdrowe. Niektóre gatunki należy jednak ograniczać. Należą do nich długo żyjące ryby drapieżne jak łosoś czy tuńczyk. Warto również unikać ryb z hodowli, gdzie wykorzystuje się pestycydy i antybiotyki, jak na przykład panga, tilapia czy łosoś.

Dania rybne w kuchniach świata

Najciekawsze przepisy kulinarne na potrawy z ryb w kuchniach świata

Potrawą, które bije rekordy popularności jest sushi, główne japońskie danie rybne wykonane z surowej ryby i ryżu. Rybę szczególnie lubi kuchnia azjatycka. Do wielu dań wykorzystuje się tam sos rybny. Ryby stanowią główne dania w Wietnamie, gdzie jada się, na przykład kotlety rybne w bagietce, czy też makaron z białą rybą. W Kambodży jada się zupę na bazie pasty rybnej oraz rybę duszoną w liściach bananowca. W Singapurze, Malezji i Indonezji jada się rybę grillowaną w liściach bananowca i pikantną zupę na bazie mleka kokosowego, ryb i krewetek. Typowym daniem tych regionów jest makaron lub ryż z rybą.

Ryby jada się praktycznie wszędzie, gdyż kraje nie mające dostępu do morza, przyrządzają ryby słodkowodne. Jednak największe tradycje kulinarne potraw z ryb mają kuchnie krajów morskich. Ryby i owoce morza znajdują poczesne miejsce w europejskiej kuchni śródziemnomorskiej oraz w kuchni azjatyckiej. Z dań rybnych słynęli już starożytni Grecy i Rzymianie.

Flagowym daniem kuchni angielskiej jest ryba z frytkami, czyli dorsz lub łupacz smażony w głębokim tłuszczu. Belgijskie mule to w zasadzie nie jest danie rybne, lecz owoce morza, czyli małże w pikantnej zupie. W dania rybne obfituje szczególnie kuchnia żydowska, gdzie podaje się na przykład karpia w galarecie po żydowsku czy gefilte fish, czyli kulki z siekanej ryby.

Dania rybne w kuchni polskiej na co dzień i na święta

W Polsce, ryba, z reguły smażona w panierce, to proste i łatwe do zrobienia danie na obiad, jednak rekordy popularności biją śledzie, które jada się jako przekąskę. Śledzie jadamy jako składnik sałatki, przekąskę lub po prostu na kanapkę. Klasycznie śledzie podaje się z olejem, posypane tartą cebulką.

Menu na przyjęciu rodzinnym czy imprezie nie może obyć się bez śledzi, szczególnie że śledź dobrze pasuje do alkoholu. Prócz klasycznego śledzia z cebulką, sposobów podawania śledzi jest mnóstwo. Jadamy śledzie w oleju, śledzie w śmietanie, śledzie w musztardzie czy też sałatki śledziowe. Śledź jest tak uniwersalnym elementem sałatki, że każdy może stworzyć własny pomysł na sałatkę śledziową.

Ryba odgrywa ogromną rolę w menu świątecznym, szczególnie w czasie świąt religijnych, kiedy obowiązuje post. Na wigilii Bożego Narodzenia główne danie stanowi tradycyjne pieczony lub smażony karp i wszechobecne śledzie w różnych postaciach.

Klasycznym daniem na imprezę jest ryba po grecku. Składnikiem tego dania są białe ryby jak dorsz czy mintaj. Ryba po grecku stanowi rodzaj sałatki rybnej podawanej na zimno. Rybę obsmażamy i przykrywamy pierzynką ze startych na tarce i ugotowanych warzyw. Aby potrawa nabrała smaku najlepiej przygotować ja dzień wcześniej i przechować w lodówce. Co ciekawe ryba po grecku jest daniem typowo polskim i z Grecją nie ma nic wspólnego. Nie wiemy dokładnie skąd się wzięła nazwa tego dania, jednak na pewno nie powstało ono w Grecji. Prawdopodobnie wywodzi się ono od ryby po żydowsku.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto