Kuchnia węgierska

Kuchnia węgierska - charakterystyka, tradycyjne dania, przepisy, specjały

Kuchnia węgierska to jedna z najpopularniejszych kuchni europejskich. Charakteryzuje się dużą ilością warzyw oraz mięsem i rybami dobrej jakości. Każdy zapewne może wymienić tradycyjne dania kuchni węgierskiej. Gulasz, bogracz czy langosz to najsłynniejsze dania pochodzące z tego rejonu Europy. Warto poznać również inne dania kuchni węgierskiej, ponieważ są one tak samo smaczne, co wcześniej wspomniane klasyczne potrawy. Wycieczka na Węgry może być nie tylko bogata we wspomnienia wizualne, ale także smakowe.

Wyróżnione przepisy kuchni węgierskiej

Pozostałe przepisy kuchni węgierskiej

Poznaj inne kategorie przepisów na FajneGotowanie.pl

Kuchnia węgierska - charakterystyka, tradycyjne dania, przepisy, specjały

Jak to mówi przysłowie „Polak – Węgier – dwa bratanki…” i trochę prawdy w tym jest. Kuchnia węgierska jest podobna do kuchni polskiej. Do tego wiele narodowych potraw węgierskich na dobre zadomowiło się w naszej kulturze. Jakie są popularne dania prosto z Węgier? O tym wszystkim w artykule poniżej.

Kuchnia węgierska – fakty i ciekawostki

Węgry – turystyka i pyszne jedzenie

Z czego słyną Węgry? Bezapelacyjnie turystyka to jedna z największych gałęzi gospodarki. Jeziora, tradycyjne termy i smaczne potrawy to atuty, które przyciągają co roku wielu turystów. Polsko-węgierskie stosunki polityczne i międzyludzkie są na bardzo dobrym poziomie, dlatego też potraw kuchni węgierskiej z powodzeniem można spotkać w polskich restauracjach.

Kuchnia węgierska jest bardziej podobna do kuchni polskiej niż przykładowo kuchnia meksykańska czy kuchnia śródziemnomorska. Podobne położenie geograficzne i wspólna historia wpływają na podobieństwa w kuchni Węgier i Polski. Tradycyjne dania i przysmaki na obiad czy kolację bogate są w mięso czy dodatki z warzyw. Kuchnia węgierska może być zarówno ostra, jak i łagodna czy nawet słodka.

Najpopularniejsze składniki kuchni węgierskiej

Zapewne Węgry kojarzą się głównie z papryką czerwoną w różnej postaci. Sproszkowana papryka słodka lub ostra to niemal narodowa przyprawa. Tradycyjne dania kuchni węgierskiej są barwne z uwagi na duży udział kolorowych papryk. Takie węgierskie potrawy jak gulasz czy leczo swój niepowtarzalny aromat czerpią głównie z warzyw. Obok papryki popularny jest także czosnek, ziemniak czy cebula.

Kuchnia węgierska bogata jest także w ryby słodkowodne. Węgry posiadają duże zbiorniki wodne oraz cały system rzek, który pozwala na hodowlę czy naturalny połów ryb. Równie często wybierane jest mięso na obiad. Przepisy kuchni węgierskiej jak widać nie zawierają trudno dostępnych składników, dzięki czemu samo przyrządzania dania nie jest zbyt skomplikowane. Oryginalne węgierskie potrawy to często tzw. dania jednogarnkowe. Gulasz z papryką czy leczo to potrawy, do których przygotowania nie potrzeba zbyt dużo kuchennych przyborów czy garnków. Takie jedzenie jest łatwe i szybkie, a zarazem bardzo sycące. 

Narodowa tradycja węgierska to produkcja win. Kuchnia węgierska podobnie jak kuchnia śródziemnomorska nie może się obyć bez dodatku słodkiego czy wytrawnego wina. Wśród innych produktów rolnych popularne są także takie owoce i warzywa jak dynia, arbuz, jabłka czy brzoskwinie. Mogą być one z powodzeniem wykorzystane w kuchni zarówno na ciasta, jak i na obiad w połączeniu z mięsem.

Tradycyjne węgierskie potrawy

Gulasz węgierski  - najpopularniejsza mięsna potrawa

Jest to danie, które najbardziej kojarzy się z tym krajem, zapewne nie tylko z uwagi na swoją nazwę. Pörklöt, czyli wspomniany gulasz przyrządzany jest zwyczajowo na bazie wołowiny i papryki. Aby dodać aromatu daniu, wykorzystuje się niewielka ilość czerwonego wina czy innych warzyw. Ta potrawa mięsna może być podawana solo lub z dodatkiem klusek.

Gulasz węgierski może występować również w bardziej płynnej postaci jako zupa gulaszowa, czyli gulyásleves. Jest to mocno rozgrzewający posiłek z mięsem wołowym i papryką. Zarówno gulasz węgierski, jak i zupa gulaszowa na stałe zagościły również w kuchni polskiej. Potrawy te są bardzo sycące, dzięki czemu dodadzą energii na cały dzień.

Węgierskie dania na ciepło

Kolejna mięsna propozycja pochodząca z Węgier to leczo lub paprykarz. Duża ilość papryki, pomidorów z dodatkiem kawałków mięsa zadowoli i nasyci każdego. Są to po części dania podobne do chilli con carne, z którego słynie kuchnia meksykańska. Generalnie wykorzystując papryki czy pomidory można przygotować wiele jednogarnkowych smacznych dań i sycących zup.

Kolejną propozycją jest langosz. Jest to tradycyjny węgierski placek drożdżowy, który niekoniecznie jest zdrowy, ale za to dość popularny. Może być podawany z różnymi dodatkami. Korzystając z bogactwa ryb słodkowodnych można przygotować zupę rybną, czylihalászlé. Jej cechą charakterystyczną jest to, ze przyrządzana jest w specjalnym kociołku. Popularne jest także spożywanie ryb solo po wcześniejszym ich przyrządzeniu. Prym wiedzie tutaj sandacz czy szczupak.

Wracając jeszcze do papryki, warto wspomnieć, że może być ona podawana na surowo, w wersji gotowanej lub pod postacią pasty. Ta ostatnia opcja idealnie sprawdzi się jako dodatek do zup czy wspomnianego gulaszu. Będzie to szybki sposób na doprawienie potraw. Na pastę paprykową nadaje się zarówno papryka słodka, jak i papryka czerwona.

Węgierskie przysmaki i ciasta

Choć Węgry słyną głównie z mięsnych potraw, to można znaleźć również przepisy na oryginalne słodkie przysmaki. Jedną z propozycji są naleśniki. Jak wiadomo mogą być one przyrządzane na wiele sposobów, zarówno na słodko, jak i wytrawnie. Dla wielu może być zaskoczeniem fakt, że marcepan głównie pochodzi z Włoch i Węgier. Jest on bardzo popularny w kuchni węgierskiej, a co ciekawe doczekał się nawet swojego muzeum.

Warto także sprawdzić przepisy na strudle, które można przygotować z makiem, orzechami lub owocami. Najpopularniejsza jest strudla z jabłkami. Trudniej będzie wykonać jednak w domu gesztenyepüré, czyli mus kasztanowy z bitą śmietaną. Może nie brzmi zbyt przekonywująco, ale smakuje wyśmienicie. Wybierając słodkości w cukierni, można trafić także na roladę winną, czyli biszkopt przełożony kremem tokajskim i udekorowany płynnym karmelem.

Każda wyżej wymieniona potrawa czy deser wart jest skosztowania. Na koniec warto spróbować alkoholi węgierskich takich jak tokaj, ziołowy likier czy palinki ze śliwek lub gruszek. Całość można zakończyć degustacją tortu à la Esterhazy, czyli kremowego deseru z czekoladą, wanilią i koniakiem.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto