Wyróżnione przepisy na pieczone potrawy
-
Zeppole
Zeppole to bardzo dobry pomysł na tradycyjne włoskie pączki. Przygotowywane są one na bazie ciasta parzonego i smażone lub pieczone …
20 + 40 min łatwy 10 618 kcal -
Rolada wieprzowa
Rolada wieprzowa to pyszna propozycja na obiad. Można ją przygotować na wiele sposobów, jednak ja skupię się na delikatnej i …
15 + 60 min łatwy 4 435 kcal -
Golonki z indyka pieczone
Smaczne, soczyste golonki z indyka pieczone w piekarniku – czy da się takie zrobić? Oczywiście, że tak. Zobacz, jak zrobić …
5 + 110 min - 3 -
Indyk po angielsku
Oto indyk po angielsku, czyli wyśmienity, faszerowany indyk pieczony w całości. Poznaj ten prosty przepis i przygotuj go na obiad. …
25 + 240 min łatwy 12 207 kcal -
Sernik baskijski z kajmakiem i orzechami laskowymi
Sernik baskijski z kajmakiem i orzechami laskowymi to cudownie kremowe, łatwe i pyszne ciasto, które koniecznie musisz poznać. Sprawdź jak …
25 + 60 min łatwy 8
Pozostałe przepisy na pieczone dania
-
Sheet cake
Sheet cake to pyszne i smaczne ciasto czekoladowe, które świetnie się sprawdzi na imprezę lub jako słodkość do kawy. Ma …
20 + 20 min łatwy 15 385 kcal -
Calzone z kurczakiem
Smaczne calzone to potrawa kuchni włoskiej, która kształtem przypomina pieroga. Jest to bardzo prosty przepis, który nie zajmuje zbyt wiele …
30 + 20 min łatwy 2 568 kcal -
Rogaliki z makiem
Rogaliki z makiem to pyszne domowe ciasto idealne do kawy. Najczęściej przygotowywane są w okresie przedświątecznym. Kruche rogaliki są delikatne …
60 + 25 min średni 15 297 kcal -
Pizza z krewetkami
Domowa pizza z krewetkami to pyszna propozycja na obiad lub kolację. Jest to szybka i smaczna opcja dla każdego, kto …
40 + 15 min średni 4 411 kcal -
Coq au vin
Coq au vin jest to danie francuskie, ale wywodzi się z Burgundii. Coq au vin jest to kurczak duszony w …
60 + 60 min średni 6 601 kcal -
Babcine ciastka z maszynki
Babcine ciastka z maszynki to przepis z tradycją. Robiła je moja babcia, kiedy byłam mała. Teraz ja je robię dzieciom. …
30 + 13 min średni 120 201 kcal
-
Ciasto biszkoptowe z jabłkami
Masz ochotę na szybkie ciasto do kawy bez zbędnego wysiłku? Polecam ciasto biszkoptowe z jabłkami. Nie dość, że robi się …
20 + 60 min łatwy 16 426 kcal -
Tort z malinami
Tort z malinami świetnie sprawdzi się na urodziny lub inną rodzinną uroczystość. Jest to najlepszy tort z kremem kokosowym, jaki …
60 + 30 min średni 16 -
Halibut z piekarnika
Halibut z piekarnika to najlepszy pomysł na obiad dla wszystkich, którzy uwielbiają ryby. Dodatek odpowiednich ziół i przypraw sprawia, że …
5 + 20 min łatwy 1 259 kcal -
Cottage pie
Cottage pie, czyli brytyjska zapiekanka mięsno-warzywna. Jest to pyszna potrawa, która słynie z Wielkiej Brytanii i Irlandii. Po polsku oznacza …
20 + 50 min średni 4 544 kcal
-
Gicz cielęca
Pieczona lub duszona gicz cielęca z warzywami to pyszna propozycja na obiad, który można podać podczas rodzinnych uroczystości lub na …
30 + 90 min średni 4 135 kcal -
Filet w cieście francuskim
Filet w cieście francuskim to najlepszy pomysł zarówno na wykwintny obiad, jak i przystawkę. Świetnie sprawdzi się jako przekąska na …
30 + 45 min średni 6 378 kcal -
Zapiekanka z pieczarkami i serem
Pyszna i prosta zapiekanka z pieczarkami i serem jest najlepsza na obiad. Bardzo proste składniki, szybkie przygotowanie – zobacz, jak …
20 + 20 min łatwy 6 365 kcal -
Rolada z boczku
Uniwersalne mięso? Rolada z boczku to idealna propozycja zarówno na obiad, jak i do chleba. Ten domowy, pieczony boczek rolowany …
10 + 120 min łatwy 15 314 kcal -
Tarta z czereśniami
To jest najlepsza tarta z czereśniami, którą możesz zrobić na deser. Pyszne ciasto z waniliową kruszonką to doskonały pomysł na …
30 + 50 min łatwy 10 292 kcal -
Żeberka w miodzie i musztardzie
Żeberka w miodzie i musztardzie z piekarnika to potrawa, która kojarzy się z rodzinnym niedzielnym obiadem, chociaż nikt nie powiedział, …
60 + 60 min łatwy 6 472 kcal
-
Kulebiak z pieczarkami
Kulebiak z pieczarkami to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Kulebiak w wersji bez dodatku mięsa można …
20 + 40 min łatwy 6 457 kcal -
Schab nadziewany pieczarkami
Schab nadziewany pieczarkami to doskonała opcja dla wszystkich miłośników mięsnych dań. Jego przygotowanie zabiera tylko kilka chwil, a smakuje wybornie. …
20 + 50 min łatwy 4 -
Nadziewane pieczarki
Nadziewane pieczarki to pomysł na pyszne przystawki, które świetnie sprawdzą się na imprezę lub na święta. Są bardzo szybkie i …
20 + 30 min łatwy 5 180 kcal -
Tort schwarzwaldzki
Tort schwarzwaldzki to czekoladowy tort wiśniowy. Tort świetnie sprawdzi się jako pyszny deser, który można podać z dodatkiem kawy lub …
60 + 40 min łatwy 10
-
Moussaka
Moussaka to tradycyjne danie greckie. Jest to zapiekanka z mielonego mięsa i bakłażanów. Jej przygotowanie może nie jest szybkie, ale …
45 + 50 min średni 6 460 kcal -
Ślimaczki z ciasta francuskiego ze szpinakiem
Ślimaczki z ciasta francuskiego ze szpinakiem to szybkie i proste w przygotowaniu przekąski, które idealnie sprawdzą się na imprezę lub …
20 + 20 min łatwy 16 -
Lasagne z mięsem mielonym
Pyszna lasagne z mięsem mielonym to aromatyczne danie, które przygotujesz w piekarniku. To świetne rozwiązanie, jeśli chcesz przygotować smaczne danie …
40 + 50 min średni 6 679 kcal -
Amerykańskie ciasteczka z czekoladą
Amerykańskie ciasteczka z czekoladą są wszystkim dobrze znane. Wystarczy kilka minut i te pyszne ciasteczka pojawią się na Twoim stole. …
15 + 15 min łatwy 20 132 kcal -
Strudel z ciasta francuskiego
Strudel z ciasta francuskiego to jeden z tych przepisów, który jest niezwykle uniwersalny. Ciasto przygotowuje się szybko, a można je …
30 + 25 min łatwy 6 333 kcal -
Rogaliki z ciasta francuskiego z czekoladą
Pyszne rogaliki z ciasta francuskiego z czekoladą to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który …
15 + 20 min łatwy 10 184 kcal
-
Udka faszerowane mięsem mielonym
Pyszne udka faszerowane mięsem mielonym to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi …
30 + 60 min łatwy 6 289 kcal -
Udka w miodzie
Pyszne udka w miodzie to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się …
30 + 75 min łatwy 6 294 kcal -
Dorsz w pomidorach
Pyszny dorsz w pomidorach to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się …
15 + 40 min łatwy 6 -
Sernik japoński
Masz ochotę na słodki deser, który szybko przygotujesz w swoim domu? Mam dla Ciebie przepis na sernik japoński. To klasyczny, …
40 + 60 min łatwy 10 215 kcal
Często zadawane pytania
Pieczenie - opis, sposobu, przepisy, porady, ciekawostki
Zapach pieczonego chleba, ciasta drożdżowego czy pieczeni wołowej zna zapewne każdy. Nie ma nic smaczniejszego od świeżo upieczonej piętki chleb posmarowanej domowej roboty masłem. Pieczenie to sposób na przygotowania pysznych potraw pełnych aromatu, które na długo pozostaną w pamięci. Na cym polega pieczenie nagrzanym powietrzem? Jakie są najpopularniejsze przepisy na dania z piekarnika? O tym wszystkim w artykule poniżej.
Obróbka termiczna w piecu – podstawowe informacje
Pieczenie – co to znaczy?
Pieczenie to sposób na przygotowanie dań czy ciast w piecu lub piekarniku na skutek działania nagrzanego powietrza. Wysoka temperatura wewnątrz pieca doprowadza do obróbki termicznej mięsa czy innych potraw. Nagrzane powietrze otacza dania, czego efektem są ich przemiany chemiczne i fizyczne.
Obróbka termiczna w piekarnikach czy w piecach to łatwy sposób na smaczne i aromatyczne potrawy. Czasami na cały czas trwania pieczenia konieczne będzie przełożenie ciasta czy podlanie dania. Poza podanymi wyjątkami nagrzane powietrze w piekarniku doprowadzi do upieczenia potrawy bez zbytniej ingerencji człowieka.
Podczas pieczenia oszczędza się dużo czasu w kuchni. Oprócz wstępnych prac przygotowawczych sam proces pieczenia odbywa się w piekarniku, a w tym czasie można z łatwością przygotować dodatek do dania w postaci sałatki czy można także sobie odpocząć. Przykładowo w trakcie całego czasu trwania smażenia mięsa na patelni trzeba być w kuchni, aby nie doszło do jego przypalenia.
Czas trwania pieczenia, a wysoka temperatura w piecu
To jak długo będzie przyrządzać się dana potrawa w piekarniku zależy od wielu czynników. Nagrzane powietrze przy zbyt wysokiej temperaturze może przypalić potrawę z wierzchu, a wciąż pozostawić ją surową w środku. Podnosząc poziom temperatury, nie przyspieszy się znacząco pieczenia, a można tylko doprowadzić do niepowodzenia kulinarnego. Przykładem mogą być ciasta, które są wrażliwe na wysokie temperatury.
Każdy produkt spożywczy, niezależnie czy będzie to mięso, warzywa czy makaron, ma swoje upodobania w kwestii temperatury pieczenia. Duzy kawałek schabu można wsadzić do piekarnika na 1,5h na 180 stopni Celsjusza, natomiast cienko krojone frytki z zamrażalnika na 220 stopni Celsjusza na 15 minut. Nie ma złotego środka dla wszystkich dań. Często także wykorzystanie funkcji termoobiegu w piekarniku sprawia, że trzeba odpowiednio doregulować zalecaną temperaturę pieczenia.
Pieczenie – ciekawostki sprzętowe
Technologia w dziedzinie AGD z dnia na dzień jest coraz bardziej rozwinięta. Jeszcze kilkadziesiąt lat temu używało się pieców opalanych na drewno czy węgiel. Dzisiaj zostały one zastąpione piekarnikami elektrycznymi e najwyższej klasie energetycznej. Do tego możliwości funkcjonalne piekarników są ogromne, co sprawia, że pieczenia będzie łatwe i przyjemne.
Przykładem może być piekarnik, który ma funkcję podzielenia go na dwie odrębne komory. Dzięki temu w jednej z nich można piec chleb w temperaturze 200 stopni Celsjusza, a w drugiej komorze pieczeń wołową w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Oczywiście są to tak szczelne komory, że nie tylko można piec na dwóch różnych poziomach temperatury, ale także nie dochodzi do mieszania się zapachów z dwóch różnych potraw.
Dzisiaj piekarnik może być jako całkiem osobne urządzenie. Jeszcze do niedawna kuchenka gazowa była połączona z piekarnika, a całość osiągała wymiary przykładowo pralki. W dzisiejszych czasach coraz popularniejszym rozwiązaniem są osobne piekarniki do zabudowy, a płyty gazowe czy indukcyjne jako osoby sprzęt na blacie kuchennym.
Pieczenie – ciasta , mięso i inne potrawy
Domowe wyroby piekarnicze i cukiernicze
Upieczenie własnego bochenka chleba to nie jest długi i skomplikowany proces. Zapewne łatwiej i szybciej jest wybrać się do piekarni. Jednak własnoręczne wyrobienie ciasta na chleb i upieczenie go w domu przynosi satysfakcję i pozwala być pewnym tego, jakie składniki zostały dodane do ciasta. Chleb ze sklepu często pełen jest ulepszaczy czy spulchniaczy. Warto o tym pamiętać.
Wśród innych wyrobów piekarniczych popularne są także bułki domowej roboty. Idealne rozwiązanie na rodzinne śniadanie w niedziela czy w święta. W formowaniu bułek mogą pomóc także dzieci, co sprawia, ze ta prosta czynność zamienia się w rodzinną zabawę i wspólne spędzenie czasu.
Mówiąc o pieczeniu ciężko nie wspomnieć o ciastach i ciasteczkach. Podobno nie ma niedzielnego obiadu bez ciasta własnej roboty. Nie każdy jednak ma smykałkę do pieczenia ciast. W przepisach na ciasta ciężko jest eksperymentować jak przykładowo przy zupach, ponieważ wystarczy nadmiar mąki czy zbyt mało proszku do pieczenia, aby ciasto najnormalniej w świecie nie wyszło. Choć dla niektórych zakalec jest dobry, to jednak nie jest to docelowa postać ciasta po upieczeniu.
Mięso, ryby czy warzywa z piekarnika
Zpiekarnika bardzo smaczne wychodzi mięso czy ryby. Przed wsadzeniem do piekarnika warto kawałki mięsa czy rybę zamarynować lub natrzeć przyprawami. Zaletą pieczenia jest to, że nie trzeba dawać dużej ilości tłuszczu do potrawy. Mięso pod wpływem nagrzanego powietrza puszcza własne soki, co sprawia, ze danie nie będzie przesuszone.
Warzywa w piekarniku to sposób na szybki dodatek do obiadu. Upiec można prawie wszystko, choć najczęściej wykorzystuje się ziemniaki czy bataty w postaci łódeczek lub frytek. Dobrym rozwiązaniem jest także ułożenie cebuli, papryki czy cukinii wokół mięsa czy ryb, a całe danie obiadowe będzie przyrządzone na jednej blaszce.
Zapiekanki i inne dania w naczyniach żaroodpornych
Warto mieć również w sowim domu różnej wielkości naczynia żaroodporne, by móc przygotowywać tzw. dania jednogarnkowe. Przykładem może być zapiekanka makaronowa czy ziemniaczana. Wszystkie składniki można ułożyć warstwowo lub wymieszać, a czas potrzebny na pieczenie spędzić na odpoczynku.
Poza zapiekankami w naczyniach żaroodpornych można wykonać różnego rodzaju tarty zapiekane na słodko czy na słono. Wybór przepisów na dania z piekarnika jest ogromny, wystarczy jedynie spróbować poeksperymentować. Każda potrawa przygotowana na różny sposób to inny smak i aromat.