Zupa brokułowa Thermomix

Opublikowano: 11.01.2022 r., 19:52 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Brokułowa zupa krem w miseczce
Zupa brokułowa Thermomix
Prezentujemy niezwykle prosty przepis na zupę brokułową z Thermomixa. Krem z brokuła będzie nie tylko smacznym, ale i zdrowym posiłkiem.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 25 min
227 kcal
Kcal w porcji
300 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 6 porcji
  • Brokuły (600 g)
  • Ziemniaki późne (200 g)
  • Marchewka (100 g)
  • Seler korzeniowy (50 g)
  • Pietruszka (100 g)
  • Oliwa z oliwek (25 ml)
  • Czosnek - 2 ząbki (14 g)
  • Cebula (90 g)
  • Śmietana 18% (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, kostka rosołowa
Sprzęt kuchenny
thermomix, kopystka (thermomix)

Przepis na zupę brokułową z thermomixu krok po kroku

Cebulę i czosnek obierz i wrzuć do naczynia Thermomixa. Rozdrobnij 3 sekundy / obroty 5.

Kopystką zgarnij wszystko na dno naczynia, dodaj oliwę i duś przez 3 minuty / Varoma / obroty 1.

W tym czasie obierz i umyj marchewkę, pietruszkę, selera i ziemniaki.

Brokuła umyj i podziel na mniejsze różyczki.

Włóż warzywa (oprócz brokuła) do naczynia Thermomixa i rozdrobnij 5 sekund / obroty 5.

Dodaj brokuła i wlej 800 ml wody. Dodaj kostkę rosołową lub 1,5 łyżki domowej pasty bulionowej oraz pieprz.

Gotuj całość 15 minut / 100 stopni / obroty wsteczne 1.

Po tym czasie dodaj śmietanę i zblenduj całość zwiększając obroty od 1 do 9 przez 30 sekund.

Gotuj jeszcze 5 minut / 100 stopni / obroty wsteczne 1.

Jak oceniasz przepis na zupę brokułową z thermomixu
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,9% osób

Więcej informacji na temat zupie brokułowej z thermomixu

Prezentujemy niezwykle prosty przepis na zupę brokułową z Thermomixa. Jej przygotowanie zajmie Ci 30 minut. Świetnie będzie komponować się z domowymi grzankami.

Aby wykonać ten przepis potrzebne będą brokuły, ziemniaki, marchewka, seler, pietruszka, cebula, czosnek, oliwa i śmietana 18%.

Pierwszym krokiem jest rozdrobnienie cebuli i czosnku, które następnie należy poddusić przez 3 minuty z dodatkiem oliwy. W tym czasie przygotowujemy resztę warzyw. Marchew, selera, pietruszkę i ziemniaki obieramy i myjemy. Zupa brokułowa Thermomix nie może obejść się bez brokuła, więc jego również należy umyć i podzielić na mniejsze różyczki. Gdy cebula z czosnkiem, będzie miękka, dodajemy do naczynia Thermomixa wszystkie warzywa oprócz brokuła. Dobrze jest je rozdrobnić, dzięki czemu zupa będzie jeszcze szybsza w przygotowaniu. Na koniec dodajemy brokuła i około 800 ml wody. Zupa smakuje jeszcze lepiej, gdy przygotowywana jest na bulionie. Do tego możemy wykorzystać kostkę rosołową, łyżkę bulionu domowego lub np. rosół, który został po niedzielnym obiedzie. Całą zupę gotuje się około 15 minut w 100 stopniach na obrotach wstecznych 1. Końcowym krokiem jest dodanie śmietany i zblendowanie całości na jednolity, pachnący, zielony krem. Jak widać, to naprawdę prosty przepis.

Jeśli chcesz, możesz również wykonać domowe grzanki, które uzupełnią zupę w elementy chrupkości, co sprawi, że będzie jeszcze bardziej pyszna. Wystarczy kromkę dowolnego chleba pokroić w małą kostkę i wymieszać z odrobiną oliwy i przyprawami np. solą i ziołami prowansalskimi. Następnie wystarczy je podpiec przez około 10 minut w 180 stopniach.

Odpowiednio zbilansowana dieta, która dostarcza przynajmniej 400 g warzyw dziennie, przyczynia się do zmniejszenia ryzyka chorób m.in. choroby nowotworowej lub chorób układu sercowego. Wynika to z tego, że warzywa są niezwykle bogate w błonnik, witaminy i składniki mineralne. Żaden suplement nie zapewni tego, co odpowiednio zbilansowana dieta bogata w warzywa. Krem z warzyw np. z brokuła będzie nie tylko smacznym, ale i zdrowym posiłkiem.

Mamy nadzieję, że wykorzystacie nasze wskazówki jak zrobić zupę brokułową w Thermomixie i podacie ją swoim bliskim na obiad. Ta dobra zupa na pewno wszystkim zasmakuje.

Alergeny w zupie brokułowej z thermomixu

Lista alergenów dla zupie brokułowej z Thermomixu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy
    • kostka rosołowa
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 18%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • kostka rosołowa
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • kostka rosołowa

Wartości odżywcze zupie brokułowej z thermomixu

na 100g gotowej potrawy

Odpowiednio zbilansowana dieta, która dostarcza przynajmniej 400 g warzyw dziennie przyczynia się do zmniejszenia ryzyka chorób m.in. choroby nowotworowej lub chorób układu sercowego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kcal)
75.91
227.72
Białko (g)
2.21
6.62

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany (g)
9.75
29.25
Węglowodany przyswajalne (g)
7.39
22.16
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.36
7.09

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz (g)
3.72
11.16
Tłuszcze nasycone (g)
1.56
4.69
Tłuszcze nienasycone (g)
2.16
6.48
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.81
5.44
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.35
1.04
Cholesterol (mg)
4.61
13.84

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A (µg (mcg))
89.52
268.57
Witamina B6 (mg)
0.18
0.54
Witamina B12 (µg (mcg))
0.02
0.05
Witamina C (mg)
47.96
143.88
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.85
2.55
Retinol (µg (mcg))
9.46
28.38
Tiamina (mg)
0.07
0.20
Ryboflawina (mg)
0.09
0.27
Niacyna (mg)
0.65
1.94
Foliany (µg (mcg))
40.78
122.33
Beta karoten (µg (mcg))
819.36
2458.08

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód (mg)
29.44
88.31
Potas (mg)
305.22
915.67
Wapń (mg)
42.52
127.55
Fosfor (mg)
62.32
186.95
Magnez (mg)
19.19
57.58
Żelazo (mg)
0.62
1.85
Cynk (mg)
0.37
1.10
Miedź (mg)
0.06
0.19
Szacunkowy indeks glikemiczny zupie brokułowej z thermomixu 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupie brokułowej z thermomixu

Koszt składników
51.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Brokuły
600 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
6.00
Za 600 g
Ziemniaki późne
200 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.80
Za 200 g
Marchewka
100 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Seler korzeniowy
50 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 50 g
Pietruszka
100 g
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 100 g
Oliwa z oliwek
25 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.00
Za 25 ml
Czosnek
14 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.84
Za 14 g
Cebula
90 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.27
Za 90 g
Śmietana 18%
100 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.10
Za 100 g
Koszt składników
51.20