Zupa krem z brokułów z serkiem topionym

Opublikowano: 25.02.2022 r., 12:30 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
zupa krem z brokułów z serkiem topionym
Zupa krem z brokułów z serkiem topionym
Delikatna i aksamitna zupa krem z brokułów to świetny pomysł na domowy, szybki obiad. Poznaj mój przepis i przekonaj się, jaki jest pyszny.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie i Miksowanie 30 min
147 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
50
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Brokuły 2 sztuki (600 g)
  • Masło 2 łyżki (20 g)
  • Czosnek 2 ząbki (20 g)
  • Cebula 1 sztuka (100 g)
  • Bulion warzywny 2 szklanki (400 ml)
  • Serek topiony śmietankowy 1 opakowanie (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra
Sprzęt kuchenny
garnek, mikser

Przepis na zupę krem z brokułów z serkiem topionym krok po kroku

Masło rozpuść w rondelku, zeszklij drobno posiekaną cebulę i czosnek.

Wrzuć brokuł podzielony na różyczki i pokrojone warzywa.

Całość zalej bulionem i gotuj do miękkości.

Zmiksuj warzywa do uzyskania gładkiej konsystencji, na końcu dodaj serek topiony i gotuj na niewielkim ogniu.

Podawaj zupę, gdy delikatnie zgęstnieje.

Jak oceniasz przepis na zupę krem z brokułów z serkiem topionym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,4% osób

Więcej informacji na temat zupy krem z brokułów z serkiem topionym

Zupa krem, którą możemy przygotować praktycznie z każdego warzywa, charakteryzuje się gęstą i kremową konsystencją. Takie dania są niezwykle sycące i dostarczają nam energii na długi czas, dlatego zupa krem z brokułów z serkiem topionym to idealny pomysł na lunch lub na obiad w ciągu dnia. Nie tylko nasyci Cię do następnego posiłku, ale także rozgrzeje od środka, zupa krem to świetne rozwiązanie w okresie jesienno-zimowym. Nie dość, że to sprawdzony przepis, z którym poradzi sobie nawet osoba zaczynająca swoją przygodę kulinarną, to pamiętajmy, że warzywa są bogactwem witamin.

Dzisiaj przedstawię Ci przepis na zupę krem z brokułów z serkiem topionym, który przygotujesz w 30 minut.

Będziesz potrzebować podstawowe składniki takie jak: masło, cebulę, czosnek, brokuły i serek topiony oraz bulion. Mój przepis będzie wegetariański, czyli nie będzie zawierał w swoim składzie mięsa, dlatego skorzystam z bulionu warzywnego. Jeśli jednak jest to dla Ciebie bez znaczenia, możesz użyć bulionu mięsnego np. wołowego lub drobiowego. Zupa będzie tak samo w wersji wegetariańskiej, jak i w tradycyjnej.

Zatem, jak zrobić zupę krem z brokułów z serkiem topionym?

Wystarczy, że masło rozgrzejesz w garnku i krótko zeszklisz drobno posiekaną cebulę i czosnek. Następnie dodaj brokuł podzielony na różyczki i pokrojone pozostałe warzywa. Zalej całość bulionem, który możesz przygotować samodzielnie w domu lub skorzystać z gotowej wersji o dobrym składzie. Polecam bulion warzywny w szklanym słoiczku, sprawdzi się idealnie, a dzięki niemu zupa będzie bardzo dobra.

Tak przygotowany wywar gotuj do miękkości warzyw, a następnie całość zmiksuj.

Na końcu dodaj serek topiony i ponownie zmiksuj lub dokładnie wymieszaj.

Całość możesz posypać, także pestkami dyni.

Sam widzisz, jaki to szybki i łatwy przepis, a krem jest pyszny w smaku, pokochają ją nie tylko dorośli, ale też dzieci.

Skoro już wiesz jak zrobić zupę krem, przygotuj go na obiad dla całej swojej rodziny.

Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci, smacznego!

Alergeny w zupie krem z brokułów z serkiem topionym

Lista alergenów dla zupy krem z brokułów z serkiem topionym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • serek topiony śmietankowy
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Wartości odżywcze zupy krem z brokułów z serkiem topionym

na 100g gotowej potrawy

Dodatek serka topionego to dobra alternatywa do zagęszczenia kremu zamiast dodatku mąki.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
59.05
147.62
Białko (g)
2.22
5.55

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
5.08
12.71
Węglowodany przyswajalne (g)
3.65
9.14
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.43
3.57

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
3.83
9.58
Tłuszcze nasycone (g)
2.59
6.49
Tłuszcze nienasycone (g)
1.24
3.09
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.05
2.62
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.19
0.48
Cholesterol (mg)
10.73
26.81

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
54.26
135.65
Witamina B6 (mg)
0.12
0.31
Witamina B12 (µg (mcg))
0.03
0.09
Witamina C (mg)
44.39
110.98
Witamina D (µg (mcg))
0.04
0.10
Witamina E (mg)
0.48
1.20
Retinol (µg (mcg))
35.02
87.54
Tiamina (mg)
0.05
0.12
Ryboflawina (mg)
0.08
0.21
Niacyna (mg)
0.44
1.11
Foliany (µg (mcg))
33.08
82.70
Beta karoten (µg (mcg))
214.73
536.81

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
147.39
368.47
Potas (mg)
186.69
466.73
Wapń (mg)
34.60
86.49
Fosfor (mg)
45.44
113.59
Magnez (mg)
12.21
30.52
Żelazo (mg)
0.51
1.27
Cynk (mg)
0.28
0.71
Miedź (mg)
0.04
0.09
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy krem z brokułów z serkiem topionym 50
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy krem z brokułów z serkiem topionym

Koszt składników
39.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Brokuły
600 g
2 sztuki
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
6.00
Za 600 g
Masło
20 g
2 łyżki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 20 g
Czosnek
20 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 20 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Bulion warzywny
400 ml
2 szklanki
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
8.57
Za 400 ml
Serek topiony śmietankowy
100 g
1 opakowanie
3.80
Za 130,0 g
Liczba opakowań 1
2.92
Za 100 g
Koszt składników
39.80