Kuchnia włoska

Kuchnia włoska - opis, potrawy, przepisy, specjały

Kuchnia włoska należy do kuchni śródziemnomorskiej, które oferuje lekkie i proste dania. Włochy specjalizują się w daniach mącznych, jak pizza, makarony, pierożki czy risotto. Tradycyjne przepisy kuchni włoskiej oparte są o takie podstawowe składniki jak pomidory, oliwa z oliwek oraz sery mozzarella i parmezan. Mięso jada się rzadko i raczej na północy. Włosi lubią jeść i celebrują posiłki, szczególnie spożywane wieczorem w dobrej kompanii. Włoskie śniadanie to tylko kawa i rogalik, obiad stanowi przekąska w przerwie w pracy, za to kolacja jest obfita i wielodaniowa.

Wyróżnione przepisy kuchni włoskiej

Pozostałe przepisy z kuchni włoskiej

Poznaj inne kategorie przepisów na FajneGotowanie.pl

Kuchnia włoska - opis, potrawy, przepisy, specjały

Jakkolwiek kuchnia azjatycka, a nawet kuchnia grecka, mogą wydawać się egzotyczne, to kuchnia włoska zadomowiła się na dobre na naszych stołach. Dzieje się tak z powodu prostych i łatwych do zrobienia lub popularnych dań, które można urozmaicać i dostosować do swojego gustu. Kto nie zamawia pizzy i kto nie robi sobie spaghetti? Każdy zna specjały kuchni włoskiej, jak tiramisu, kawa cappuccino czy espresso, czy włoskie makarony spaghetti, cannelloni czy lasagna. Dania te stały się tak popularne, że królują na naszych stołach i w menu restauracji.

Czym się charakteryzuje tradycyjna kuchnia włoska

Jak kształtowała się tradycyjna kuchnia włoska, jej typowe potrawy i przepisy

Kuchnia włoska, podobnie jak kuchnia grecka, znajduje się w sferze kuchni śródziemnomorskiej, której charakterystyczną cechą są potrawy ze świeżych warzyw, ziół, owoców morza i ryb oraz serów. We Włoszech ukształtowało się proste jedzenie wykonane ze świeżych składników dostępnych w najbliższej okolicy. Specjalność kuchni włoskiej stanowią potrawy mączne oraz rybne, jak spaghetti i pizza.

W kuchni włoskiej królują potrawy mączne i pomidory. Włochy słyną z produkcji oliwy z oliwek, które stosowana jest do każdego posiłku. Same oliwki stanowią tradycyjne przystawki do każdego posiłku. Również do każdego dania podaje się pieczywo, które służy także do czyszczenia talerza z oliwy z oliwek i sosów.

Kuchnia włoska różni się w zależności od regionu, szczególnie że Włochy są zróżnicowane pod względem klimatu. Na północy jada się więcej potraw mięsnych, ryżu, serów, co ma związek z chłodniejszym klimatem i koniecznością bardziej energetycznych dań. Zaś na południu większą popularnością cieszą się dania z makaronu z oliwą i warzyw, typowych dla lekkiej kuchni śródziemnomorskiej. Każdy region Włoch wykształcił swoją specjalność.

Tradycyjna kuchnia włoska ma swoje źródło w zwyczajach kulinarnych starożytnego Rzymu i kształtowała się przez wieki. Jednak na tradycje kuchni włoskiej mniej wpływu wywarły słynne uczty rzymskich nobilów, a bardziej biedna kuchnia ludowe, zwykłych chłopów, którzy posilali się prostymi daniami z okolicznych produktów. Stąd kuchnia włoska bywa nazywana kuchnią biedaków. Potrawy są tanie, zdrowe, szybkie i łatwe do zrobienia. Z tego też powodu dania kuchni włoskiej przyjęły się na całym świecie. Wiele potraw jak pizza, spaghetti, lasagna czy rizotto stały się tak popularne, że różne narody wymyśliły własne wersje. Ponadto wiele z tych dań weszło do kanonu fastfood.

Kulinarne zwyczaje Włochów - jakie typowe potrawy jada się w ciągu dnia

We Włoszech zwyczaje kulinarne ukształtowały się przez ucztowanie, które zbliża ludzi. Włosi kochają życie i celebrują jedzenie wraz z rodziną i przyjaciółmi, a posiłek spaja ludzi.

Obyczaje kulinarne są typowe dla kuchni śródziemnomorskiej, gdzie rano i w ciągu dnia jada się małe, lekkie dania. Natomiast prawdziwe uczty i celebrowanie posiłków oraz życie towarzyskie rozpoczyna się wieczorem, kiedy jest chłodno i przyjemnie.

Śniadanie, czyli colazione, składa się tylko z filiżanki kawy i słodkiego rogalika. Co ciekawe, słynne cappuccino pije się we Włoszech tylko rano. Obiad włoski stanowi lekki, nieduży posiłek w czasie przerwy lunchowej w pracy. Obiad il primo, czyli pierwsze danie, najczęściej składa się z risotto, pizzy czy makaronu popijanych mocną kawą espresso.

Wieczorem zaczyna się życie towarzyskie i celebrowanie posiłków. Około godziny 20 rozpoczyna się prawdziwa włoska kolacja, czyli cena. Kolacja jest posiłkiem najbardziej obfitym, a nawet prawdziwą ucztą, podczas której podaje się dania główne z rybami, warzywami i ziemniakami oraz liczne przystawki. Posiłek może składać się nawet z 6 dań. Włosi często jadają kolację również na mieście, idąc do pizzerii.

Najpopularniejsze potrawy kuchni włoskiej, które stały się słynne na cały świat

Słynna włoska specjalność - pizza

Pizza stała się tak popularna na świecie, że stworzono liczne zagraniczne wersje różniące się do włoskiego pierwowzoru. Pizzę swoją ma również kuchnia azjatycka, na przykład kuchnia japońska, gdzie po wojne placek z tym co jest akurat w domu stał się sposobem radzenia sobie z kryzysem gospodarczym.

Przepisy na pizzę stały się szczególnie popularne w USA, gdzie powstała pizza nowojorska bardziej przypominającą włoską oraz pizza z Chicago, na grubym cieście z serem i mięsem, polana sosem pomidorowym. Ta włoska specjalność stała się też popularnym fastfood, który zamawia się do domu, na imprezę, lub gdy nie mamy chęci na gotowanie.

Tradycyjna włoska pizza może być okrągła lub prostokątna. Jada się ją na ciepło lub na zimno. Wywodzi się ona z tradycyjnego pieczywa włoskiego focaccia, stanowiącego prosty, okrągły placek z mąki pszennej. Niektórzy twierdzą, że pizza wywodzi się z typowego na obszarze śródziemnomorskim i na Bliskim Wschodzie chlebka pita.

Zrobienie pizzy wymaga specjalnego pieca, który wypieka w wysokiej temperaturze. Przed wypiekiem robi się ciasto z mąki pszennej, wody i drożdży, które wyrasta, a następnie jest ręcznie rozciągane i formowane w duży placek. Można również zastosować przepisy na spód do pizzy do zrobienia w domu, który może nie będzie identyczny jak prawdziwa pizza, lecz równie smaczny. Tradycyjny wierzch pizzy stanowi ser mozzarella i pomidory. Klasyczna pizza margarita ma na wierzchu mozzarellę, pomidory i bazylię. Zaś pizza Carbonara posiada na wierzchu także bekon i jajka oraz parmezan. Przepisy na wierzch pizzy rozwinęły się tak bardzo, że można znaleźć pizze z najróżniejszymi dodatkami, mięsne i wegetariańskie.

Spaghetti, makarony i risotto to proste, włoskie jedzenie, stało się popularne na całym świecie

Włochy słyną z dań z makaronem. Spaghetti, jako szybkie i łatwe do przygotowania danie, stało się ogromnie popularne na całym świecie, zaś przepisy na sosy do makaronu rosną jak grzyby po deszczu. Włosi wymyślili ogromną ilość rodzajów makaronu.

W Polsce nazwą spaghetti, określa się każdy makaron lub danie z makaronu z sosem. Zaś we włoszech jest to długi makaron, który podaje się z sosem pomidorowym posypany parmezanem. Najpopularniejsze jest spaghetti bolognese ze specjalnym sosem bolońskim, który stanowi specjalność Bolonii. Po II wojnie upowszechniło się spaghetti carbonara z boczkiem, jajkami, parmezanem i serem owczym.

Makaron cannelloni przypomina grube rurki i podaje się go nadziewany mięsem mielonym. Natomiast lasagna to duże płaty makaronu przekładane nadzieniem z mięsa i sosu pomidorowego. Również pierożki stanowią specjały Włoch. Są to małe pierożki z nadzieniem mięsnym, zawinięte w fantazyjny sposób i podawane w bulionie.

Z kolei na północy Włoch najpopularniejsze są zdania z ryżu, czyli risotto. Jest to potrawa jednogarnkowa z ryżu, sera, masła i cebuli. Tradycyjne risotto robi się na patelni poprzez duszenie na patelni specjalnego ryżu do risotto, najpierw w winie a następnie w bulionie. Gdy ryż zmięknie, dodaje się masło i starty ser długodojrzewający. Włochy oferują także różne rodzaje risotto z mięsem czy grzybami.

Ciekawą potrawą z północy Włoch jest polenta, tradycyjne przygotowywana z mąki kasztanowej. Obecnie robi się ją z mąki kukurydzianej. Jest to placek, który po ugotowaniu można pokroić na dowolne kształty i zapiekać lub podsmażać.

Specjały kuchni włoskiej na śniadanie, obiad i kolację

Charakterystyczne włoskie przystawki i sałatki

Do każdego posiłku, jako przystawki służy pieczywo i oliwki. Ale nie tylko. Jako przystawki podawane są takie słynne, włoskie specjały jak:

  • bruschetta,
  • sałatka caprese,
  • carpaccio,
  • prosciutto.

Włoskie przystawki stały się popularnymi, małymi daniami na imprezę. Najłatwiejsza do zrobienia jest bruschetta, czyli grzanka z pomidorami i bazylią.

Włoskie sałatki stanowią idealną przystawkę na zimno. We Włoszech wyhodowano wiele rodzajów sałaty. Do sałatek nie używa się ziół ani przypraw, lecz tylko oliwę z oliwek, ocet i sok z cytryny. Dodatki te stawia się na stole, aby każdy mógł sobie doprawić sałatkę według swego gustu. Sałatki na zimno robi się z rukoli, szpinaku, różnych rodzajów sałaty. Zaś sałatki na ciepło tworzy się na przykład z cukinii, bakłażanów czy szparagów.

Popularne włoskie napoje oraz desery i słodkości

We Włoszech króluje kawa, którą pije się do każdego posiłku. Rano jest to najczęściej cappuccino, zaś w ciągu dnia mocne espresso. Do potraw serwuje się włoskie wino.

Najpopularniejsze włoskie desery to oczywiście tiramisu, czyli biszkoptowe ciasto nasączone kawą i przekładane kremem z serka mascarpone oraz posypane czekoladą. Włoskim specjałem jest śmietankowy deser panna cotta polany owocową polewą. Włosi uwielbiają także lody, zaś najbardziej popularne są lody rzemieślnicze gelati.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto