Dania blendowane

Blendowanie - opis metody, wykorzystanie w kuchni, porady praktyczne

Blendowanie to jeden ze sposobów na przygotowanie pysznych posiłków. Jest to proste i szybkie rozwiązanie na sycące śniadanie, koktajl do pracy czy ciasto na gofry i naleśniki. Miksowanie w blenderze surowych warzyw i owoców nie pozbawia ich cennych witamin i składników mineralnych. Warto rozważyć ten sposób przygotowania posiłków, jeśli nie ma zbyt dużo czasu w ciągu dnia. Na początku przygody z blenderem można przygotować prosty koktajl owocowy.

Wyróżnione przepisy przygotowywane przez blendowanie

Pozostałe przepisy na dania, które należy blendować

Poznaj inne kategorie przepisów na FajneGotowanie.pl

Blendowanie - opis metody, wykorzystanie w kuchni, porady praktyczne

Na przygotowanie posiłków często nie ma dużo czasu. Jak sobie w takiej sytuacji poradzić? Z pomocą przychodzi blender, czyli prosty sprzęt, który z pewnością pokocha każdy. Co znaczy „blendować”? Czym różni się blendowanie od duszenia? Poznaj przepisy na pyszne zblendowane koktajle czy pasty.

Blendowanie – sposób na szybki posiłek

Blendować – co to znaczy?

Blendowanie to coraz popularniejszy sposób na przyrządzanie zdrowych posiłków. Blendować to inaczej rozdrabniać produkty za pomocą blendera. Jest to specjalne urządzenie, które składa się z noży umieszczonych jego końcu. Blender to sprzęt, który znajduje zastosowanie obecnie w każdej kuchni, ponieważ jest bardzo funkcjonalny i przydatny.

Miksowanie surowych warzyw i owoców z funkcją ich rozdrabniania to sposób na szybkie przygotowanie posiłku. Blendowanie nie jest skomplikowaną czynnością, ponieważ często wykorzystując specjalną misę, urządzenie wykonuje pracę bez udziału człowieka. Co ważne, blender nie jest drogi, dlatego każdy może sobie na niego pozwolić.

Kuchnia polska, jak i kuchnia chińska czy kuchnia śródziemnomorska nie mają jakiś swoich tradycyjnych potraw z blendera. Co nie znaczy, że nie można sobie wymyślić własnego przepisu z owoców i warzyw. Wystarczy szczypta wyobraźni oraz odpowiedni sprzęt i każdy może stworzyć pyszne soki warzywne czy sycące koktajle.

Zalety posiłków z blendera

Wykorzystanie surowych owoców i warzyw do miksowania w blendzerze to przede wszystkim duża dawka witamin. Świeży sok warzywny z pomidorów czy mrożone owoce rozdrobnione z płatkami owsianymi często mogą zastąpić tradycyjne śniadanie. Miksowanie i blendowanie to sposób, aby przemycić warzywa czy owoce dla każdego niejadka.

Posiłki czy koktajle z blenderów są przede wszystkim szybkie i proste w wykonaniu. Duszenie czy pieczenie potraw wymaga zdecydowanie więcej czasu potrzebnego do poświęcenia w kuchni. Zblendowane owoce z jogurtem to pomysł na zdrową przekąskę, która przygotowana jest bez konserwantów czy innych chemicznych dodatków.

Czy to znaczy, że każdy zblendowany posiłek będzie zdrowy i pożywny? Wszystko zależy od składników. Jeśli do przyrządzenia koktajlu wykorzystane zostaną surowe warzywa to jak najbardziej będzie on bardzo korzystny dla organizmu czego nie można powiedzieć przykładowo o smażonych daniach w kuchni chińskiej. Jeśli jednak wśród składników będzie cukier prosty czy duża ilość innych substancji słodzących, to posiłek będzie mniej zdrowszy, choć za pewne smaczny dla wielbicieli słodyczy.

Przepisy na zblendowane soki warzywne i inne posiłki

Koktajle na słodko na każdą okazję

Duszenie, gotowanie czy pieczenie to sposoby na przygotowanie pysznych potraw. W czym w takim razie pomocne blendowanie? Jakie smaki można uzyskać poprzez zmiksowanie ze sobą różnych składników. Zapewne każdemu blender kojarzy się z owocami i warzywami. Tak, to prawda, że są to główne składniki zblendowanych posiłków. Warto jednak przekonać się, co jeszcze z posiłków na słodko można uzyskać w blendzerze oprócz soków owocowych.

Pierwszą propozycją mogą być pożywne koktajle śniadaniowe. Najpopularniejszymi składnikami są rożnego rodzaju płatki, jogurt naturalny czy każdy typ mleka oraz dowolne owoce. Już sam owoc daje posmak słodkiego, ale można także dołożyć miód z domowej pasieki czy syrop klonowy wysokiej jakości.  Rozwiązaniem dla osób na diecie bez nabiału jest skorzystanie z mleka ryżowego czy owsianego.

Koktajle owocowe mogą być także bez dodatków nabiałowych. Można z powodzeniem zblendować truskawki czy maliny oraz dodać kostki lodu, by uzyskać pobudzający sorbet. Do blendera można wykorzystać praktycznie każdy owoc oczywiście bez dużych pestek jak w przypadku brzoskwini czy skórki jak u banana. Kompozycja dodatków zależy wyłącznie od wyobraźni przygotowującego koktajl.

Pasty i soki warzywne, czyli zdrowo i szybko

Posiłek z blendera nie musi być przyrządzony tylko na słodko. Może się także składać z samych warzyw lub różnych kiełków, orzechów i roślin strączkowych. Najpopularniejszym przykładem są różne pasty, a w szczególności hummus. Wystarczy przygotować odpowiednio wcześnie ciecierzycę, dodać przyprawy i inne potrzebne dodatki, a całość zblendować. Gotowy hummus sprawdzi się na świeżo wypieczonym chlebie czy jako przekąska na imprezie.

Blender sprawdzi się w tych narodowych kuchniach, które bogate są w różnego rodzaju sosy, pasty warzywne czy kremy. Z pewnością będzie to kuchnia bałkańska czy gruzińska. Niekoniecznie jednak kuchnia chińska czy kuchnia niemiecka. Przygotowywanie past za pomocą blendera jest niezwykle proste, choć czasem może wymagać wstępnej obróbki termicznej potrzebnych składników. Warto jednak wtedy przygotować sobie je w większej ilości, ponieważ często po zblendowaniu pojemność pasty czy hummusu będzie mniejsza.

Podobnie jak soki owocowe czy koktajle na słodko, tak samo popularne są soki warzywne. Dużym zainteresowaniem cieszą się napoje składające się wyłącznie z zielonych warzyw głównie z uwagi na ich wartość zdrowotną. W blenderze można także przygotować szybko ciasto na naleśniki czy placuszki. Jest to idealna alternatywa dla dużych robotów kuchennych, których rozłożenie i czyszczenie wymaga dużo czasu.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto