Zupa krem z brokułów

zupa krem z brokułów

Brokuły to smaczne i wartościowe warzywa, mające mnóstwo cennych dla organizmu witamin i substancji mineralnych. Spożywając regularnie brokuły, można zadbać o prawidłowe funkcjonowanie układu immunologicznego i tym sposobem obronić się przed wieloma chorobami. Jedząc te warzywa, można poprawić jakość widzenia przy problemach ze wzrokiem oraz unormować poziomu cukru we krwi. Brokuły doskonale pasują do większości potraw, o czym również warto napomknąć. W naszym kraju brokuł traktuje się głównie jako dodatek do dań, choć warzywo samo w sobie również może stanowić pełnowartościową potrawę, zwłaszcza w postaci zupy kremu.

Zupa krem z brokułów - polecane przepisy

Zupa krem z brokułów - pozostałe przepisy

Zupa krem z brokułów – przepisy na delikatną i aromatyczną zupę brokułową

Brokuły uznawane są za jedne z najlepszych warzyw, jeśli chodzi o ich właściwości zdrowotne. Dzięki temu, że doceniane są na świecie przez mnóstwo witamin i składników mineralnych, używa się brokułów do różnego rodzaju potraw. Jedną z najpopularniejszych jest zupa krem z brokułów. Danie to zawiera cenne dla zdrowia mikro i makroelementy, a także witaminy. Która zupa brokułowa jest najlepsza? Jaki przepis na zupę krem jest polecany i sprawdzony? Czy brokułową można podawać z grzankami? Sprawdź najciekawsze pomysły na danie i dowiedz się, dlaczego brokuł uznawany jest za pożyteczne dla zdrowia warzywo.

Najlepsza zupa krem z brokułów – sprawdź, jak zrobić tę potrawę!

Właściwości brokułów, o których należy wiedzieć

Brokuły uznawane są za warzywa niezwykle ważne dla zdrowia. Ludzie chętnie wykorzystują brokuł w potrawach, ponieważ warzywo pełne jest cennych witamin, składników mineralnych i właściwości odżywczych. Na pierwszy plan wysuwają się właściwości antynowotworowe brokułu. Wszystko za sprawą obecnych w warzywie przeciwutleniaczy, a dokładniej sulforafanów. Właśnie te substancje umożliwiają nie tylko blokadę mutacji DNA, ale też pozbywają się tworzących nowotwory złośliwych komórek. To niezwykle cenna i wartościowa właściwość, ze względu na którą sugeruje się wprowadzić jedzenie brokułów jako profilaktykę przeciw niektórym rodzajom raka. Aby zachować najcenniejsze właściwości warzywa, warto jednak nauczyć się jego odpowiedniego przyrządzania. Opiszemy to dokładniej w kolejnej części artykułu.

Brokuły mają oczywiście wiele innych właściwości, o których nie każdy z nas ma jednak pojęcie. Warto nadmienić, że warzywa te łagodzą objawy autyzmu, co może być kluczowe dla osób zmagających się z tą przypadłością. Dlaczego warto jeść brokuł w przypadku walki z autyzmem? Otóż warzywo zawiera sulforafan, o którym już wspominaliśmy. Przeciwutleniacz ten działa nie tylko na hamowanie mutacji DNA, ale i ochrania organizm przed różnymi powikłaniami związanymi ze stresem oksydacyjnym. Właśnie to umożliwia lepsze funkcjonowanie ludziom chorym na autyzm. Liczne badania dowodzą, że systematyczne spożywanie brokułów pozwala ograniczać niektóre zachowania charakterystyczne dla autystycznych osób.

Jedzenie brokułów jest bardzo ważne dla organizmu, głównie w celu zachowania jego zdrowia. Brokuły pozwalają bowiem na ochronę m.in. przed nadciśnieniem tętniczym, wrzodami żołądka, pogorszeniem narządu wzroku czy słabymi stawami. Duża w tym zasługa zawartości potasu i witaminy C, które potrzebne są do prawidłowej pracy organizmu każdego człowieka. Warto dodać, że jedzenie brokułów zalecane jest również na diecie redukcyjnej. Nie dość, że warzywa te zawierają mnóstwo błonnika, to w dodatku mają zaledwie 35 kalorii w 100 gramach. Jedzenie brokułów pozwala zapewnić sytość w żołądku, więc nie powinno się czuć po nim chęci na podjadanie. Warto przegryzać warzywo między posiłkami, jeśli masz silną ochotę na jedzenie. Zajadanie brokułów jest zdrowe dla organizmu, gdyż nie dostarcza mu wielu kalorii. Poza tym sprawia również, że organizm na długo pozostaje syty.

W jaki sposób przygotować brokuł? Wskazówki dla każdego początkującego

Zanim włączysz brokuł na stałe do swojego menu, warto nauczyć się jego porządnej obróbki termicznej. Słynne zielone warzywo powinno mieć intensywny kolor, a także być twarde i jędrne. Gdy ugotujesz brokuł właśnie w taki sposób, warzywo zachowa najcenniejsze dla organizmu witaminy i właściwości odżywcze. Nie dopuść do tego, aby brokuły zrobiły się szare albo blade – wówczas wiele ich prozdrowotnych substancji po prostu się wytraci. Jak wobec tego powinno się ugotować brokuł? Istnieje kilka kroków, których należy bezwzględnie przestrzegać.

  1. Umyj brokuł i podziel go na małe części (tzw. różyczki).
  2. Napełnij garnek wodą, najlepiej 3 litrami. Woda powinna zakryć cały brokuł.
  3. Osól wodę (jeśli istnieje taka potrzeba), ewentualnie wlej łyżeczkę octu i poczekaj 5 minut. Dzięki temu z brokułu odejdą wszelakie zanieczyszczenia.
  4. Zagotuj brokuł i dodaj do niego (opcjonalnie) łyżeczkę cukru. Możesz także dodać do brokułu świeżo wyciśnięty sok z cytryny.
  5. Wrzuć brokuł do wrzącej wody i gotuj przez ok. 4 minuty. Następnie wyjmij warzywo, odcedź i zahartuj pod bieżącą zimną wodą.

Jak jeszcze przyrządzić brokuł, żeby zachować jego właściwości odżywcze?

Jeśli nie przepadasz za brokułami z wody, zawsze warto zrobić je w trochę inny sposób. Możesz dla przykładu ugotować warzywo na parze, żeby nie straciło ono swojego soczystego koloru, witamin i substancji mineralnych. Aby go uparować, najpierw trzeba warzywo umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i podzielić na różyczki. Brokuły w takiej postaci powinny od razu wylądować w naczyniu do gotowania na parze, a więc w parowarze. Warzywo zaleca się parować przez ok. 10 minut. Przed wyjęciem warto jednak sprawdzić widelcem twardość brokułu. Gdy wszystko będzie w porządku, zahartuj brokuł zimną wodą, aby zachować warzywa zielone, jędrne oraz twarde. Tylko takie będą bowiem najsmaczniejsze.

Brokuł można używać do różnego rodzaju dań. Wiele osób uwielbia jeść brokuły saute. Jeszcze inni chętnie przegryzają te warzywa z sosem czosnkowym. Popularna w Polsce jest zupa krem z brokułów, a także sałatki z brokułami, które łączy się wówczas z wieloma innymi warzywami. Warto zapamiętać, że brokuł jest przepysznym, ale też niezwykle wartościowym warzywem. Właśnie on jest w stanie dostarczyć do organizmu cenne substancje odżywcze, witaminy i składniki mineralne, dzięki którym każdego dnia można zwyczajnie… lepiej funkcjonować. Warto zwrócić na to uwagę i włączyć brokuły do codziennego jadłospisu.

Zupa krem z brokułów – sprawdzony przepis na najlepszą brokułową

Zupa krem z brokułów – prosty przepis na brokułową zupę krem

Brokułowa zupa krem jest jedną z najpopularniejszych zup tego typu w naszym kraju. Doceniamy ją za pyszny smak, a także cenne właściwości zdrowotne. Zupa krem z brokułów może być świetnym daniem na jesień i zimę, ponieważ jest rozgrzewająca i sycąca. Nie trzeba też wielkich umiejętności kulinarnych, aby ją przygotować. Oto składniki, które należy zakupić w celu zrobienia zupy: brokuły, czosnek, cebulę, seler korzeniowy, jogurt grecki, pietruszkę, oliwę z oliwek, bulion warzywny, ziemniaki, bazylię, chili, pieprz i sól.

Najpierw rozgrzej oliwę z oliwek w rondelku, a później podsmaż na niej obraną i pokrojoną w kostkę cebulę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Smaż całość przez ok. 4 minuty. Obierz, a następnie pokrój na drobne kawałki ziemniaki, seler i pietruszkę – dorzuć je do garnka z cebulą i czosnkiem. Smaż wszystko przez kolejne 4 minuty. Dodaj przyprawy do smaku i wymieszaj całość, po czym zalej bulionem warzywnym z wodą. Gotuj wszystko przez 15 minut. Zielony brokuł podziel na różyczki i wrzuć do naczynia z warzywami. Wszystkie znajdujące się w nim składniki trzeba gotować przez ok. 8 minut. Zupę należy odstawić do przestygnięcia, a następnie zblendować. Część zupy przelej do małego rondelka i zmieszaj ze śmietaną, po czym dolej to do garnka z zupą. Dopraw zupę krem do smaku i podawaj ciepłą – może być udekorowana uprażonymi pestkami dyni albo słonecznika. Możesz ją także serwować z grzankami albo groszkiem ptysiowym.

Zupa krem z brokułów jest pożywna i pyszna. Zachwyca nie tylko jej niesamowity kolor, ale też aromat, smak i właściwości odżywcze. Ciekawego i nietuzinkowego posmaku zupie na pewno nada podsmażona cebula z czosnkiem, ale i chili, które dodaje daniu nieco pikantnej nuty. Nie martw się jednak tym, czy zupa nie będzie zbyt ostra! Pikanterię chili znakomicie łagodzi bowiem jogurt naturalny. Warto dodać, że zupa krem z brokułów jest prosta w przygotowaniu, więc znakomicie poradzi sobie z nią nawet największy laik w kuchni. Krem brokułowy to idealny pomysł zarówno na pożywny obiad, jak i treściwą kolację czy poczęstunek dla gości. Naprawdę warto włączyć brokuł do swojej diety, gdyż jest smaczny i pełny cennych dla zdrowia właściwości. Zupa jest najlepszym pomysłem, aby przemycić do codziennego jadłospisu więcej warzyw. To również znakomity pomysł na potrawę dla wegetarian.

Zupa krem z brokułów z serkiem topionym – sprawdzony przepis dla całej rodziny

Zupa krem z brokułów jest tania, smaczna, treściwa i zdrowa. Właśnie dlatego poleca się ją robić na wielu dietach, niezależnie od ich rodzaju. Krem brokułowy to pomysł na obiad, kolację czy przystawkę dla niespodziewanych gości. Nie trzeba specjalistycznej wiedzy kulinarnej, aby przyrządzić to danie, wobec czego zalecane jest ono dosłownie dla każdego – również dla osób rozpoczynających swoją podróż kulinarną. Do przygotowania potrawy należy zaopatrzyć się w następujące składniki: brokuł, marchewkę, cebulę, ziemniaki, por, bulion warzywny, masło, oliwę z oliwek, śmietanę 18%, serek topiony, szczypiorek i przyprawy do smaku – ziele angielskie, liść laurowy, pieprz i sól.

Najpierw obierz cebulę i zeszklij ją w garnku rozgrzanym oliwą z oliwek. Białą i jasnozieloną część pora opłucz, osusz i pokój wzdłuż na cztery równe części, po czym na plastry w poprzek. Dodaj pora do cebuli, a następnie posól go i podsmaż, mieszając przez kilka minut. Dodaj startą, obraną uprzednio marchewkę, wciąż mieszając. Smaż wszystkie składniki przez chwilę, a następnie dodaj masło oraz pokrojone i obrane ziemniaki – smaż przez kilka minut. Wlej gorący bulion, dodaj przyprawy do smaku i gotuj wszystko przez kwadrans tak, aby warzywa zrobiły się miękkie. Umyj i odkrój różyczki brokułu, a później dodaj je do zupy. Gotuj wszystko do momentu, aż brokuł zrobi się miękki. Dodaj rozdrobniony ser topiony i mieszaj zupę do momentu, aż ser całkiem się rozpuści. Zblenduj i zapraw śmietaną, stopniowo dodając ją do zupy. Pod koniec posyp danie drobno pokrojonym szczypiorkiem i podawaj z grzankami albo groszkiem ptysiowym.

Jeśli przygotowujesz przepis zimą, możesz śmiało skorzystać z mrożonego brokułu – kupisz go w każdym markecie spożywczym. Zupę jest w stanie przygotować dosłownie każdy, gdyż przepis jest prosty i niezbyt wymagający. Poza tym nie jest też czasochłonny, więc zupę krem z brokułów zrobić można w zasadzie na każdą okazję. Jeśli nie lubisz serka topionego lub ze względu na dietę redukcyjną nie możesz sobie na niego pozwolić, nie dodawaj go. Warto nadmienić jednak, że smak tego serka z pewnością odmieni zupę i sprawi, że stanie się ona delikatna i kremowa w smaku, a także niezwykle aksamitna. Z zupą świetnie komponują się zwłaszcza domowe grzanki czosnkowe, ale też świeże zioła i prażone pestki dyni lub słonecznika. Palce lizać!

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto