Dodatki do obiadu
-
Szparagi na parze
Szparagi na parze to świetny dodatek do letnich i wiosennych obiadów. Są niesamowicie smaczne, a przy tym bardzo łatwe w …
10 + 10 min łatwy 2 182 kcal
-
Ziemniaki łódeczki
Chrupiące ziemniaki łódeczki z piekarnika to doskonała propozycja na ziemniaczany dodatek do obiadu lub zdrową przekąskę. Zrób do nich dip …
10 + 40 min łatwy 4 289 kcal
-
Ryż z kalafiora
Ryż z kalafiora to świetna alternatywa dla tradycyjne ryżu. Ryż z kalafiora jest dobry dla osób na dietach nisko węglowodanowych …
10 min łatwy 3 50 kcal
Pozostałe przepisy na dodatki obiadowe
-
Talarki ziemniaczane
Talarki ziemniaczane to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do obiadu dla całej rodziny. Talarki z ziemniaków przygotować można na …
15 + 35 min łatwy 4 326 kcal
-
Ryż z kurkumą
Ryż z kurkumą to świetny dodatek do obiadu. Dzięki kurkumie ryż stanie się intensywnie żółty i urozmaici obiad. Często taki …
5 + 15 min łatwy 2 448 kcal
-
Szpinak z czosnkiem
Szpinak z czosnkiem to jeden z tych dodatków, który wspaniale sprawdza się na co dzień w wielu różnych kombinacjach. Można …
10 + 15 min łatwy 4 85 kcal
-
Kalafior na parze
Kalafior na parze idealnie sprawdzi się jako dodatek do niemal wszystkich dań obiadowych. Niech to będzie dobry pomysł na dodatkową …
10 + 20 min łatwy 4 31 kcal
-
Pieczone ziemniaki
Pieczone ziemniaki to najlepszy i najbardziej aromatyczny dodatek do drugich dań. Na pewno przypadną do gustu wszystkim miłośnikom potraw z …
10 + 25 min łatwy 2 372 kcal
-
Szyszki ziemniaczane
Szyszki ziemniaczane, inaczej nazywane krokietami ziemniaczanymi to danie przygotowane z gotowanych ziemniaków, które są panierowane w bułce tartej, a następnie …
40 + 70 min łatwy 5 236 kcal
-
Kopytka
Kopytka to nie tylko pyszne, ale również jedno z najbardziej charakterystycznych dla polskiej kuchni dań. Bywają też nazywane szagówkami, zwłaszcza …
45 + 20 min łatwy 4 394 kcal
-
Puree ziemniaczane
Znudziły Ci się gotowane ziemniaki w tradycyjnej formie jako dodatek do każdego obiadu? Przygotuj proste puree ziemniaczane. Przepis na puree …
15 + 40 min łatwy 4 146 kcal
-
Pyzy
Pyzy to tradycyjne polskie danie, które często jadłam w domu rodzinnym. Składają się z surowych ziemniaków, gotowanych ziemniaków i mąki …
15 min łatwy 4 276 kcal
-
Szparagi na maśle
Szparagi na maśle to idealny dodatek do dań głównych, który ze względu na wspaniały smak na pewno skradnie serca wielu …
10 + 10 min łatwy 2 157 kcal
-
Kluski śląskie
Kluski śląskie to pyszny sposób na obiad dla całej rodziny. Są niezwykle smaczne i łatwe w przygotowaniu, dlatego będą świetnym …
25 + 15 min łatwy 4 384 kcal
-
Kurki w śmietanie
Kurki w śmietanie to szybki dodatek do obiadu, świetnie sprawdza się z dodatkiem mięsa lub w wersji jarskiej z kaszą …
10 + 20 min łatwy 8 200 kcal
-
Zakręcone frytki
Ten super pomysł na zakręcone frytki sprawdzi się świetnie, zwłaszcza dla dzieci. Zobacz, jak zrobić zakręcone frytki – to naprawdę …
25 + 10 min łatwy 3 887 kcal
-
Ryż smażony z curry
Najlepszy, prosty przepis na pyszny ryż smażony z curry. To świetny dodatek do obiadu. Ma bardzo maślany smak, a jego …
5 + 15 min łatwy 4 270 kcal
-
Sos pieczarkowy
Sos pieczarkowy to świetny pomysł na aromatyczny dodatek do dań głównych. Jest niezwykle łatwy, a robi się go bardzo szybko. …
10 + 12 min łatwy 4 110 kcal
-
Pieczarki duszone na maśle
Pieczarki duszone na maśle to wspaniały dodatek do wielu różnych potraw. Idealnie sprawdzają się również do jedzenia tak po prostu. …
15 + 15 min łatwy 4 88 kcal
-
Marchewka z groszkiem zasmażana
Marchewka z groszkiem zasmażana to dobra propozycja na smaczny dodatek do obiadu. Marchewka z groszkiem najlepiej smakuje na ciepło. To …
15 + 15 min łatwy 4 179 kcal
-
Kiszona kapusta zasmażana
Kiszona kapusta zasmażana to doskonały pomysł na smaczny dodatek do obiadu. Domowa i szybka w przygotowaniu kapusta zasmażana to doskonały …
20 + 60 min łatwy 4 221 kcal -
Kuleczki ziemniaczane
Kuleczki ziemniaczane świetnie sprawdzą się jako dodatek skrobiowy do obiadu. Smaczne smażone kuleczki ziemniaczane można podać z dodatkiem sosów. Możesz …
40 min łatwy 5 975 kcal
-
Zasmażane buraczki
Pyszne zasmażane buraczki to tradycyjny dodatek do obiadu, szczególnie świetnie sprawdzą się do dań mięsnych z ziemniakami. Przepis na zasmażane …
20 + 60 min łatwy 5 160 kcal
-
Ziemniaki z patelni
Pyszne, maślane ziemniaki z patelni to najlepszy dodatek do obiadu. Smaczne plastry smażonych ziemniaków pasują do wszystkiego. To co, zrobisz …
25 + 40 min łatwy 3 248 kcal
-
Szpinak na gęsto
Szpinak na gęsto to doskonały wybór dla wszystkich miłośników prostych dodatków. Ten szpinak jest smaczny i niezwykle aromatyczny. Będzie dobrym …
15 + 15 min łatwy 4 85 kcal
-
Pieczony udziec z indyka z kością i skórą
Pieczony udziec z indyka z kością i skórą to danie, który zdecydowanie warto znać. To świetny pomysł na dodatek do …
10 + 90 min łatwy 10 240 kcal -
Fondue serowe
Fondue serowe to pyszny sos przygotowany na bazie sera żółtego oraz wina białego. Fondue stanowi doskonały pomysł na dodatek do …
30 min łatwy 10
-
Schab ze śliwkami w rękawie
Schab ze śliwkami w rękawie możesz podać na zimno lub na ciepło. Schab pieczony podany na ciepło stanowi doskonały pomysł …
40 + 60 min łatwy 20 -
Schab pieczony w całości w piekarniku
Pyszny schab pieczony w całości w piekarniku nadziany śliwką to najlepszy dodatek do obiadu. Masz ochotę go upiec? Zobacz, jak …
15 + 80 min łatwy 10 194 kcal -
Ciasto francuskie z serem i szynką
Ciasto francuskie z serem i szynką to genialna przekąska na imprezę lub inną uroczystość domową. Z pewnością zaskoczy każdego, a …
5 + 15 min łatwy 8 262 kcal -
Placek z rabarbarem i kruszonką
Placek z rabarbarem i kruszoną to pyszne domowe ciasto, które rozpływa się w ustach. Smaczne ciasto jest delikatne i puszyste. …
20 + 60 min łatwy 20 251 kcal
-
Smażony kalafior
Pyszny smażony kalafior idealnie sprawdzi się do obiadu lub jako przekąska podawana np. z dipem czosnkowym. Sposób przygotowania jest naprawdę …
15 + 20 min łatwy 4 165 kcal
-
Dżem brzoskwiniowy
Dżem brzoskwiniowy to smaczny i domowy przepis, który świetnie nadaje się jako dodatek do omletów, kanapek, owsianek lub deserów na …
30 + 120 min łatwy 15 69 kcal
-
Czeskie knedle
Czeskie knedle to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do głównego posiłku. Knedliki podaje się z dodatkiem sosów mięsnych lub …
140 + 30 min łatwy 7 243 kcal
-
Kiszona papryka
Chcesz dowiedzieć się jak zrobić kiszoną paprykę? Koniecznie sprawdź, dlaczego warto i jak to zrobić! Kiszona papryka to najlepsza propozycja …
20 min łatwy 10 26 kcal
-
Tabulleh
Tabulleh to libańska sałatka pochodząca z krajów arabskich. Przepis na tabulleh jest szybki i łatwy w przygotowaniu. Nie wymaga zbyt …
20 min łatwy 1 344 kcal
-
Sos ranczerski
Sos ranczerski inaczej zwany farmerski jest doskonały do wielu potraw. Świetnie sprawdzi się jako dressing do sałatki lub jako dodatek …
10 min łatwy 5 95 kcal
-
Dżem wiśniowy
Dżem wiśniowy to pyszny i domowy przepis, który nadaje się świetnie jako dodatek do omletów, kanapek, owsianek lub deserów. Jest …
30 + 240 min łatwy 15 74 kcal
-
Sos seczuański
Jednym z najpopularniejszych dodatków do dań kuchni chińskiej jest sos seczuański, który składa się m.in z sosu sojowego, czosnku i …
5 + 10 min łatwy 1 182 kcal
-
Rolada z boczku
Uniwersalne mięso? Rolada z boczku to idealna propozycja zarówno na obiad, jak i do chleba. Ten domowy, pieczony boczek rolowany …
10 + 120 min łatwy 15 314 kcal -
Nadziewane pieczarki
Nadziewane pieczarki to pomysł na pyszne przystawki, które świetnie sprawdzą się na imprezę lub na święta. Są bardzo szybkie i …
20 + 30 min łatwy 5 180 kcal -
Surówka z pora marchewki i jabłka
Domowa surówka z pora, marchewki i jabłka to pomysł na szybki, zdrowy i smaczny dodatek do obiadu. Aby ją przygotować …
15 min łatwy 3 140 kcal
-
Polędwica cygańska
Polędwica cygańska to zarówno nazwa kawałka mięsa oraz dania. Polędwica cygańska to rzadko spotykana część wołowiny. Uzyskuje się ją z …
10 + 20 min łatwy 12 83 kcal -
Pieczarki w cieście francuskim
Pieczarki w cieście francuskim to pomysł na pyszne, smaczne i szybkie w przygotowaniu przekąski na imprezę. Faszerowane pieczarkami i cebulką …
30 + 20 min łatwy 3 677 kcal
-
Surówka kopenhaska
Domowa surówka kopenhaska to pyszny i bardzo prosty w wykonaniu dodatek do wielu dań, Idealnie sprawdzi się jako dodatek do …
20 min łatwy 3 68 kcal
-
Surówka z sałaty lodowej i pomidorów
Surówka z sałaty lodowej i pomidorów to pyszny i bardzo prosty w wykonaniu dodatek do wielu dań. Idealnie sprawdzi się …
20 min łatwy 4 99 kcal
-
Focaccia z suszonymi pomidorami
Focaccia z suszonymi pomidorami to jedna z najpyszniejszych i najpopularniejszych przystawek charakterystycznych dla kuchni włoskiej. Idealnie sprawdzi się na wszelki …
20 + 20 min średni 0
-
Pasta jajeczna z szynką
Pasta jajeczna z szynką to szybki, łatwy i tani sposób na smarowidło do kanapek, które możesz podawać na kolację lub …
15 + 10 min łatwy 6 199 kcal -
Pasztet z soczewicy zielonej
Pasztet z soczewicy zielonej to prosty i smaczny pomysł na dodatek do kanapek. Pasztet można przechowywać w lodówce przez około …
15 + 50 min łatwy 8 232 kcal
-
Kalafior po indyjsku z ziemniakami (aloo gobi)
Kuchnia indyjska jest Twoją ulubioną? Dobrze trafiłeś. Zobacz jak zrobić kalafiora po indyjsku z ziemniakami – zdrowy i wegański dodatek …
30 min łatwy 8 115 kcal
-
Knedliki
Knedliki przygotowywane na parze to tradycyjne danie kuchni czeskiej. Podaje się je jako dodatek do gulaszu. Knedliki to gotowane na …
120 + 20 min łatwy 10 518 kcal
-
Szarlotka z budyniem i pianką
Znudziła Ci się zwykła szarlotka gdzie, główną rolę pełnią jabłka bez większych dodatków? W takim razie dzisiaj przychodzę z czymś …
20 + 50 min średni 10 574 kcal
-
Placek ze śliwkami na oleju
Placek ze śliwkami na oleju to doskonały pomysł na deser do kawy lub spotkanie rodzinne. Ciasto na placek jest szybkie …
60 + 40 min łatwy 12 401 kcal
-
Pierś z kurczaka w cieście francuskim
Pierś z kurczaka cieście francuskim doskonale sprawdzi się jako przekąska i przystawka na imprezę rodzinną lub w gronie przyjaciół. Możesz …
30 + 20 min średni 2 1371 kcal -
Zimne nóżki w galarecie
Zimne nóżki to mięso w galarecie na zimno, które jest niezwykle pyszne. Zazwyczaj przygotowuje się tę potrawę na święta, ale …
65 + 300 min łatwy 9 43 kcal -
Chleb żytni na zakwasie
Chleb żytni na zakwasie to wspaniała propozycja dla wszystkich miłośników tradycyjnego pieczywa. W tej wersji chleb jest niezwykle miękki i …
45 + 60 min łatwy 10 144 kcal
-
Kurczak generała tso
Kurczak generała tso to doskonała propozycja na mięsny dodatek do obiadu. Doskonale smakuje z dodatkiem ryżu, kaszy czy makaronu oraz …
25 + 15 min łatwy 2 547 kcal -
Nutella z daktyli
Nutella z daktyli to absolutny hit. W końcu kto nie zna i nie uwielbia, tradycyjnej, orzechowo-czekoladowej nutelli, którą większość zna …
20 min średni 10 203 kcal
-
Śmietanowiec
Śmietanowiec to nieskomplikowane ciasto, które wspaniale się prezentuje. Ze względu na dużą liczbę kolorowych galaretek przypomina artystyczny jadalny witraż. Dzięki …
25 min łatwy 10 323 kcal -
Surówka z białej kapusty jak u chińczyka
Surówka z białej kapusty jak u chińczyka to doskonały pomysł na pyszny dodatek do obiadu. Świetnie skomponuje się z daniami …
20 min średni 5 324 kcal
Dodatki do obiadu - co to jest?
Dodatki do obiadu to nieodłączny element każdego dania obiadowego. Nawet najlepiej przyrządzone mięso czy ryba nie będzie wystarczająco smaczna, jeśli nie będzie podana w towarzystwie bukietu surówek czy sałatki z kapusty pekińskiej. Dodatki do obiadu mogą być przygotowane w wersji na ciepło i na zimno. W kuchni można eksperymentować z wieloma smakami, dlatego nie dziwi już przykładowo surówka z selera z dodatkiem rodzynek sułtańskich czy surówka z marchewki i słodkiego jabłka.
Dodatki do obiadu - oto najciekawsze propozycje
Tradycyjny polski obiad to mięso, ziemniaki i surówka czy gotowane warzywa. Dodatki do obiadu to bardzo ważny element całej kompozycji na talerzu. Zapewniają one dużą porcję witamin i składników mineralnych. Jakie dodatki wybrać do mięs pieczonych czy ryb? Dodatki do obiadu na zimno czy na ciepło? O tym wszystkim w artykule poniżej.
Sałatki, surówki i inne dodatki do obiadu
Danie obiadowe zazwyczaj składa się z dowolnie wybranego rodzaju mięsa czy ryby i ulubionych dodatków. Mogą to być warzywa podane na ciepło czy surówki lub sałatki serwowane na zimno. Dodatki do obiadu to produkty, które z łatwością można znaleźć na szybko w lodówce. Można je także przygotować na równi z gotowaniem obiadu.
Dodatki do mięsa czy ryby pełnią kilka funkcji. Choć nie stanowią one najbardziej kalorycznej części potrawy, to z pewnością zawierają najwięcej cennych witamin. Duża ilość warzyw wpływa bardzo pozytywnie na zdrowie fizyczne i psychiczne. Niektóre warzywa ułatwiają również wchłaniania żelaza czy innych składników odżywczych z mięsa oraz ryb.
Różnorodna surówka także bez wątpienia ciekawa dekoracja całego talerza. Kolorowa kompozycja obiadu zachęci każdego do skosztowania pyszności. Przykładowo kotlet schabowy podany jedynie z gotowanymi ziemniakami wydaje się być ciężkostrawnym daniem. Dodatek surówki sprawi, że cała potrawa będzie wyglądać lekko.
Dodatki do obiadu na ciepło
Dodatki do mięsa czy ryb można podzielić na te podawane na ciepło i te, które spokojnie można podać na zimno. W tej pierwszej grupie znajdują się tradycyjne polskie dodatki do mięs pieczonych czy smażonych jak buraczki zasmażane i kapusta zasmażana. Powinny one być przygotowane wcześniej, ponieważ wymagają dłuższego gotowania przed obiadem.
W letnich miesiącach popularny jest gotowany kalafior czy brukselki. Związane jest to z sezonowością tych produktów spożywczych. Do gotowania nadają się także brokuły marchewka. Brokuł może być podawany w kawałkach, natomiast marchewkę można zetrzeć na tarce i ewentualnie dodać groszek zielony.
Ciekawą alternatywną dla gotowanych dodatków do mięs czy ryb są pieczone w piekarniku warzywa. Popularne ostatnio frytki z batatu będą dodawać odrobiny słodyczy całemu daniu. Podobnie przygotowane mogą marchewki i seler. Można także upiec paprykę, cukinię czy dynię, ale już tradycyjnie pokrojoną.
Różne rodzaje sałatek i surówek do obiadu
Wybór dodatków podawanych na zimno do ryb czy do mięs pieczonych i smażonych jest bardzo duży. Jednymi z najpopularniejszych są ogórki kiszone, kwaszone lub konserwowe. Domowa produkcja przetworów w sezonie letnim pozwala wykorzystać je w zimowych miesiącach. Własnoręcznie ukiszone ogórki będą idealnym uzupełnieniem dania mięsnego w zimie. Dodatkiem do obiadu może być także papryka konserwowa.
Warzywa surowe to również zdrowy dodatek do wszelkiego rodzaju dań obiadowych. Świeże warzywa to najlepsze źródło ważnych witamin i składników mineralnych. Podczas przyrządzania wystarczy pokroić je w paski czy księżyce i podać na talerzu. Idealnie sprawdzą się ogórki gruntowe, papryka czerwona czy pomidor z cebulą.
Surówki czy sałatki do mięsa pieczonego czy gotowanego lub ryby to prosty sposób na zapewnienie sobie dużej porcji warzyw. Skład takiego dodatku może być dowolny i zależeć tylko i wyłącznie od oczekiwań domowników. Można przyrządzić sałatkę z wykorzystaniem mieszanki różnych sałat czy kapusty pekińskiej. Można także przyrządzić surówkę z marchewki i jabłka, która będzie całkiem odmienna od poprzedniej, ale równie smaczna.