Polecane dodatki do obiadu
-
Czeskie knedle
Czeskie knedle to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do głównego posiłku. Knedliki podaje się z dodatkiem sosów mięsnych lub …
140 + 30 min łatwy 7 243 kcal -
Krem z mascarpone bez śmietany
Domowy krem z mascarpone bez śmietany to szybki i łatwy przepis, który świetnie się sprawdzi jako dodatek do ciast, tortów …
15 min łatwy 2 233 kcal -
Rolada z boczku
Uniwersalne mięso? Rolada z boczku to idealna propozycja zarówno na obiad, jak i do chleba. Ten domowy, pieczony boczek rolowany …
10 + 120 min łatwy 15 314 kcal -
Nadziewane pieczarki
Nadziewane pieczarki to pomysł na pyszne przystawki, które świetnie sprawdzą się na imprezę lub na święta. Są bardzo szybkie i …
20 + 30 min łatwy 5 180 kcal -
Surówka z pora marchewki i jabłka
Domowa surówka z pora, marchewki i jabłka to pomysł na szybki, zdrowy i smaczny dodatek do obiadu. Aby ją przygotować …
15 min łatwy 3 140 kcal
Pozostałe przepisy na dodatki obiadowe
-
Polędwica cygańska
Polędwica cygańska to zarówno nazwa kawałka mięsa oraz dania. Polędwica cygańska to rzadko spotykana część wołowiny. Uzyskuje się ją z …
10 + 20 min łatwy 12 83 kcal -
Pieczarki w cieście francuskim
Pieczarki w cieście francuskim to pomysł na pyszne, smaczne i szybkie w przygotowaniu przekąski na imprezę. Faszerowane pieczarkami i cebulką …
30 + 20 min łatwy 3 -
Surówka kopenhaska
Domowa surówka kopenhaska to pyszny i bardzo prosty w wykonaniu dodatek do wielu dań, Idealnie sprawdzi się jako dodatek do …
20 min łatwy 3 68 kcal -
Surówka z sałaty lodowej i pomidorów
Surówka z sałaty lodowej i pomidorów to pyszny i bardzo prosty w wykonaniu dodatek do wielu dań. Idealnie sprawdzi się …
20 min łatwy 4 99 kcal -
Focaccia z suszonymi pomidorami
Focaccia z suszonymi pomidorami to jedna z najpyszniejszych i najpopularniejszych przystawek charakterystycznych dla kuchni włoskiej. Idealnie sprawdzi się na wszelki …
20 + 20 min średni 0 -
Pasta jajeczna z szynką
Pasta jajeczna z szynką to szybki, łatwy i tani sposób na smarowidło do kanapek, które możesz podawać na kolację lub …
15 + 10 min łatwy 6 199 kcal
-
Pasztet z soczewicy zielonej
Pasztet z soczewicy zielonej to prosty i smaczny pomysł na dodatek do kanapek. Pasztet można przechowywać w lodówce przez około …
15 + 50 min łatwy 8 232 kcal -
Kalafior po indyjsku z ziemniakami (aloo gobi)
Kuchnia indyjska jest Twoją ulubioną? Dobrze trafiłeś. Zobacz jak zrobić kalafiora po indyjsku z ziemniakami – zdrowy i wegański dodatek …
30 min łatwy 8 115 kcal -
Knedliki
Knedliki przygotowywane na parze to tradycyjne danie kuchni czeskiej. Podaje się je jako dodatek do gulaszu. Knedliki to gotowane na …
120 + 20 min łatwy 10 518 kcal -
Szarlotka z budyniem i pianką
Znudziła Ci się zwykła szarlotka gdzie, główną rolę pełnią jabłka bez większych dodatków? W takim razie dzisiaj przychodzę z czymś …
20 + 50 min średni 10 574 kcal
-
Placek ze śliwkami na oleju
Placek ze śliwkami na oleju to doskonały pomysł na deser do kawy lub spotkanie rodzinne. Ciasto na placek jest szybkie …
60 + 40 min łatwy 12 401 kcal -
Pierś z kurczaka w cieście francuskim
Pierś z kurczaka cieście francuskim doskonale sprawdzi się jako przekąska i przystawka na imprezę rodzinną lub w gronie przyjaciół. Możesz …
30 + 20 min średni 2 1371 kcal -
Zimne nóżki w galarecie
Zimne nóżki to mięso w galarecie na zimno, które jest niezwykle pyszne. Zazwyczaj przygotowuje się tę potrawę na święta, ale …
65 + 300 min łatwy 9 43 kcal -
Chleb żytni na zakwasie
Chleb żytni na zakwasie to wspaniała propozycja dla wszystkich miłośników tradycyjnego pieczywa. W tej wersji chleb jest niezwykle miękki i …
45 + 60 min łatwy 10 144 kcal -
Kurczak generała tso
Kurczak generała tso to doskonała propozycja na mięsny dodatek do obiadu. Doskonale smakuje z dodatkiem ryżu, kaszy czy makaronu oraz …
25 + 15 min łatwy 2 -
Nutella z daktyli
Nutella z daktyli to absolutny hit. W końcu kto nie zna i nie uwielbia, tradycyjnej, orzechowo-czekoladowej nutelli, którą większość zna …
20 min średni 10 203 kcal
-
Śmietanowiec
Śmietanowiec to nieskomplikowane ciasto, które wspaniale się prezentuje. Ze względu na dużą liczbę kolorowych galaretek przypomina artystyczny jadalny witraż. Dzięki …
25 min łatwy 10 323 kcal -
Surówka z białej kapusty jak u chińczyka
Surówka z białej kapusty jak u chińczyka to doskonały pomysł na pyszny dodatek do obiadu. Świetnie skomponuje się z daniami …
20 min średni 5 324 kcal -
Ziemniaki z grilla
Ziemniaki z grilla to fantastyczny dodatek do grillowanych mięs, szaszłyków z grilla ale mogą również stanowić samodzielne danie. Przepis na …
25 + 30 min łatwy 4 135 kcal -
Sałatka na grilla
Sałatki na grilla to chyba największy dylemat w trakcie planowania menu. Wiele osób zadaje sobie pytanie, jaką sałatkę do grilla …
20 min łatwy 10 78 kcal
-
Sałatka gyros z kurczakiem i kapustą pekińską
Sałatka gyros z kurczakiem i kapustą pekińską to idealna propozycja na sałatkę przygotowaną na spotkania rodzinne i ze znajomymi. W …
30 + 15 min łatwy 10 311 kcal -
Ogórki kanapkowe w zalewie słodko-kwaśnej
Ogórki kanapkowe w zalewie słodko-kwaśnej to najlepszy dodatek na kanapki. Te ogórki konserwowe w plastrach są bardzo smaczne. Robiłeś je …
30 + 15 min łatwy 10 733 kcal -
Marynowana cukinia
Najlepsza marynowana cukinia z curry do słoików na zimę to idealna propozycja na pyszny dodatek do potraw. Skorzystaj z tego …
25 + 25 min łatwy 6 -
Ogórki na ostro
Bardzo proste i niezwykle smaczne ogórki na ostro z papryczką chilli są dobrym pomysłem na przetwory na zimę. Wypróbuj ten …
30 + 15 min łatwy 7 -
Konfitura wiśniowa bez cukru
Konfitura wiśniowa bez cukru? To super pomysł na dodatek do potraw w zdrowszej, mniej kalorycznej i równie smacznej wersji. Koniecznie …
20 + 90 min łatwy 20 -
Buraczki na ciepło ze śmietaną
Pyszne buraczki na ciepło ze śmietaną to sprawdzony przepis na dodatek do obiadu. Zasmażane buraczki są bardzo proste do zrobienia, …
5 + 10 min łatwy 4 119 kcal
-
Dynia marynowana
Dynia marynowana w zalewie octowej do słoików to świetny pomysł na domowe przetwory na zimę. Jej przygotowanie pozwala przedłużenie sezonu …
40 min łatwy 10 58 kcal -
Papryka w zalewie octowej
Papryka w zalewie octowej to świetny pomysł na domowe przetwory na zimę do słoików. Jest naprawdę smaczna i dobra na …
40 min łatwy 10 99 kcal -
Dżem z bananów
Dżem z bananów jest bardzo łatwy i ekspresowy. Zrobisz go w domowych warunkach i będziesz mieć najlepszy, domowy dżem bananowy …
20 + 20 min łatwy 12 53 kcal -
Dżem z wiśni
Najbardziej klasyczny, bo pasujący do niemalże wszystkiego, dżem z wiśni możesz zrobić w domu. To dobry, sprawdzony przepis na dżem …
30 + 325 min łatwy 20 96 kcal
Często zadawane pytania
Dodatki do obiadu - oto najciekawsze propozycje
Tradycyjny polski obiad to mięso, ziemniaki i surówka czy gotowane warzywa. Dodatki do obiadu to bardzo ważny element całej kompozycji na talerzu. Zapewniają one dużą porcję witamin i składników mineralnych. Jakie dodatki wybrać do mięs pieczonych czy ryb? Dodatki do obiadu na zimno czy na ciepło? O tym wszystkim w artykule poniżej.
Sałatki, surówki i inne dodatki do obiadu
Danie obiadowe zazwyczaj składa się z dowolnie wybranego rodzaju mięsa czy ryby i ulubionych dodatków. Mogą to być warzywa podane na ciepło czy surówki lub sałatki serwowane na zimno. Dodatki do obiadu to produkty, które z łatwością można znaleźć na szybko w lodówce. Można je także przygotować na równi z gotowaniem obiadu.
Dodatki do mięsa czy ryby pełnią kilka funkcji. Choć nie stanowią one najbardziej kalorycznej części potrawy, to z pewnością zawierają najwięcej cennych witamin. Duża ilość warzyw wpływa bardzo pozytywnie na zdrowie fizyczne i psychiczne. Niektóre warzywa ułatwiają również wchłaniania żelaza czy innych składników odżywczych z mięsa oraz ryb.
Różnorodna surówka także bez wątpienia ciekawa dekoracja całego talerza. Kolorowa kompozycja obiadu zachęci każdego do skosztowania pyszności. Przykładowo kotlet schabowy podany jedynie z gotowanymi ziemniakami wydaje się być ciężkostrawnym daniem. Dodatek surówki sprawi, że cała potrawa będzie wyglądać lekko.
Dodatki do obiadu na ciepło
Dodatki do mięsa czy ryb można podzielić na te podawane na ciepło i te, które spokojnie można podać na zimno. W tej pierwszej grupie znajdują się tradycyjne polskie dodatki do mięs pieczonych czy smażonych jak buraczki zasmażane i kapusta zasmażana. Powinny one być przygotowane wcześniej, ponieważ wymagają dłuższego gotowania przed obiadem.
W letnich miesiącach popularny jest gotowany kalafior czy brukselki. Związane jest to z sezonowością tych produktów spożywczych. Do gotowania nadają się także brokuły marchewka. Brokuł może być podawany w kawałkach, natomiast marchewkę można zetrzeć na tarce i ewentualnie dodać groszek zielony.
Ciekawą alternatywną dla gotowanych dodatków do mięs czy ryb są pieczone w piekarniku warzywa. Popularne ostatnio frytki z batatu będą dodawać odrobiny słodyczy całemu daniu. Podobnie przygotowane mogą marchewki i seler. Można także upiec paprykę, cukinię czy dynię, ale już tradycyjnie pokrojoną.
Różne rodzaje sałatek i surówek do obiadu
Wybór dodatków podawanych na zimno do ryb czy do mięs pieczonych i smażonych jest bardzo duży. Jednymi z najpopularniejszych są ogórki kiszone, kwaszone lub konserwowe. Domowa produkcja przetworów w sezonie letnim pozwala wykorzystać je w zimowych miesiącach. Własnoręcznie ukiszone ogórki będą idealnym uzupełnieniem dania mięsnego w zimie. Dodatkiem do obiadu może być także papryka konserwowa.
Warzywa surowe to również zdrowy dodatek do wszelkiego rodzaju dań obiadowych. Świeże warzywa to najlepsze źródło ważnych witamin i składników mineralnych. Podczas przyrządzania wystarczy pokroić je w paski czy księżyce i podać na talerzu. Idealnie sprawdzą się ogórki gruntowe, papryka czerwona czy pomidor z cebulą.
Surówki czy sałatki do mięsa pieczonego czy gotowanego lub ryby to prosty sposób na zapewnienie sobie dużej porcji warzyw. Skład takiego dodatku może być dowolny i zależeć tylko i wyłącznie od oczekiwań domowników. Można przyrządzić sałatkę z wykorzystaniem mieszanki różnych sałat czy kapusty pekińskiej. Można także przyrządzić surówkę z marchewki i jabłka, która będzie całkiem odmienna od poprzedniej, ale równie smaczna.