Dodatki do obiadu - oto najciekawsze propozycje
Tradycyjny polski obiad to mięso, ziemniaki i surówka czy gotowane warzywa. Dodatki do obiadu to bardzo ważny element całej kompozycji na talerzu. Zapewniają one dużą porcję witamin i składników mineralnych. Jakie dodatki wybrać do mięs pieczonych czy ryb? Dodatki do obiadu na zimno czy na ciepło? O tym wszystkim w artykule poniżej.
Sałatki, surówki i inne dodatki do obiadu
Danie obiadowe zazwyczaj składa się z dowolnie wybranego rodzaju mięsa czy ryby i ulubionych dodatków. Mogą to być warzywa podane na ciepło czy surówki lub sałatki serwowane na zimno. Dodatki do obiadu to produkty, które z łatwością można znaleźć na szybko w lodówce. Można je także przygotować na równi z gotowaniem obiadu.
Dodatki do mięsa czy ryby pełnią kilka funkcji. Choć nie stanowią one najbardziej kalorycznej części potrawy, to z pewnością zawierają najwięcej cennych witamin. Duża ilość warzyw wpływa bardzo pozytywnie na zdrowie fizyczne i psychiczne. Niektóre warzywa ułatwiają również wchłaniania żelaza czy innych składników odżywczych z mięsa oraz ryb.
Różnorodna surówka także bez wątpienia ciekawa dekoracja całego talerza. Kolorowa kompozycja obiadu zachęci każdego do skosztowania pyszności. Przykładowo kotlet schabowy podany jedynie z gotowanymi ziemniakami wydaje się być ciężkostrawnym daniem. Dodatek surówki sprawi, że cała potrawa będzie wyglądać lekko.
Dodatki do obiadu na ciepło
Dodatki do mięsa czy ryb można podzielić na te podawane na ciepło i te, które spokojnie można podać na zimno. W tej pierwszej grupie znajdują się tradycyjne polskie dodatki do mięs pieczonych czy smażonych jak buraczki zasmażane i kapusta zasmażana. Powinny one być przygotowane wcześniej, ponieważ wymagają dłuższego gotowania przed obiadem.
W letnich miesiącach popularny jest gotowany kalafior czy brukselki. Związane jest to z sezonowością tych produktów spożywczych. Do gotowania nadają się także brokuły marchewka. Brokuł może być podawany w kawałkach, natomiast marchewkę można zetrzeć na tarce i ewentualnie dodać groszek zielony.
Ciekawą alternatywną dla gotowanych dodatków do mięs czy ryb są pieczone w piekarniku warzywa. Popularne ostatnio frytki z batatu będą dodawać odrobiny słodyczy całemu daniu. Podobnie przygotowane mogą marchewki i seler. Można także upiec paprykę, cukinię czy dynię, ale już tradycyjnie pokrojoną.
Różne rodzaje sałatek i surówek do obiadu
Wybór dodatków podawanych na zimno do ryb czy do mięs pieczonych i smażonych jest bardzo duży. Jednymi z najpopularniejszych są ogórki kiszone, kwaszone lub konserwowe. Domowa produkcja przetworów w sezonie letnim pozwala wykorzystać je w zimowych miesiącach. Własnoręcznie ukiszone ogórki będą idealnym uzupełnieniem dania mięsnego w zimie. Dodatkiem do obiadu może być także papryka konserwowa.
Warzywa surowe to również zdrowy dodatek do wszelkiego rodzaju dań obiadowych. Świeże warzywa to najlepsze źródło ważnych witamin i składników mineralnych. Podczas przyrządzania wystarczy pokroić je w paski czy księżyce i podać na talerzu. Idealnie sprawdzą się ogórki gruntowe, papryka czerwona czy pomidor z cebulą.
Surówki czy sałatki do mięsa pieczonego czy gotowanego lub ryby to prosty sposób na zapewnienie sobie dużej porcji warzyw. Skład takiego dodatku może być dowolny i zależeć tylko i wyłącznie od oczekiwań domowników. Można przyrządzić sałatkę z wykorzystaniem mieszanki różnych sałat czy kapusty pekińskiej. Można także przyrządzić surówkę z marchewki i jabłka, która będzie całkiem odmienna od poprzedniej, ale równie smaczna.