Kuchnia hiszpańska
-
Paella z kurczakiem
Paella z kurczakiem to pomysł na pyszny i naprawdę zdrowy posiłek. Można ją przygotować w kilka chwil, a jej smak …
20 + 25 min łatwy 4 381 kcal -
Burrito meksykańskie
Burrito meksykańskie to świetny pomysł na szybką i smaczną przekąskę, która wspaniale sprawdzi się na co dzień. Burrito można też …
20 + 25 min łatwy 2 861 kcal -
Chilli con carne
Chilli con carne to meksykańskie danie, które na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom ostrych potraw. Świetnie sprawdzi się zjadane …
20 + 50 min łatwy 8 229 kcal
Pozostałe przepisy kuchni hiszpańskiej
-
Churros
Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać …
40 + 20 min średni 15 331 kcal
-
Marmolada z pigwy
Tradycyjna, pyszna, hiszpańska marmolada z pigwy to deser o nazwie dolce de membrillo. Zobacz, jak zrobić marmoladę z pigwy i …
30 + 240 min łatwy 30 156 kcal
-
Turron
Bożonarodzeniowy turron to hiszpański nugat — słodki przysmak podawany zwłaszcza na święta. Zobacz, jak zrobić turron. Jest pyszny i ma …
15 + 45 min łatwy 10 228 kcal
-
Tortilla de patatas
Pod nazwą „tortilla de patatas” kryje się tortilla hiszpańska z ziemniakami. To danie nie jest bardzo popularne w Polsce, więc …
40 + 25 min łatwy 2 1245 kcal
-
Tortilla hiszpańska
Tortilla hiszpańska to tak naprawdę omlet, jednak nieco różni się od tego, co zwykle kojarzy się nam pod tym pojęciem. …
20 + 25 min łatwy 2 569 kcal
-
Hiszpańska zupa z cukinii
Rozgrzewające i niezwykle aromatyczne danie, które w ciągu zimowych dni przeniesie Cię do słonecznej Hiszpanii? To nic innego jak hiszpańska …
20 + 30 min łatwy 4 219 kcal
-
Quesadilla z chorizo
Danie do którego możecie dodać wszystko co tylko lubicie i nie jest to pizza? Oczywiście, quasadilla. Danie kuchni meksykańskiej z …
10 + 15 min łatwy 4 463 kcal -
Paella z krewetkami
Paella z krewetkami to hiszpańskie danie, które jest bardzo dobre i idealnie sprawdzi się jako danie główne dla gości. W …
60 + 15 min średni 3 392 kcal -
Omlet hiszpański
Omlet hiszpański to doskonała propozycja na omlet z gotowanymi ziemniakami. Świetnie sprawdzi się jako przekąska lub obiad. Pyszny omlet dzięki …
10 + 20 min łatwy 4 260 kcal -
Paella z chorizo
Paella z chorizo to hiszpańska potrawa, która jest pyszna i idealnie nadaje się na obiad dla gości. Znajomi będą zaciekawieni …
50 + 15 min średni 5 396 kcal -
Sangria
Sangria wywodzi się z Hiszpanii i początkowo przygotowywana była przez robotników z wody i wina. Jej nazwa oznacza „krwawienie” prawdopodobne …
15 min łatwy 10 238 kcal
-
Paella z owocami morza
Paella z owocami morza to tradycyjne danie kuchni Hiszpańskiej. Na początku spożywane było przez robotników, a więc jak wiele dań …
20 + 40 min średni 10 219 kcal -
Gazpacho
Gazpacho to tradycyjny hiszpański chłodnik z pomidorów, z dodatkiem ogórka, cebuli, papryki i czosnku. Klasyczne składniki łączą się w wyjątkową …
130 min łatwy 4 150 kcal
-
Zupa pistou
Zupa pistou to pyszna jarzynowa Francuska zupa. Pochodzi z Prowansji i jest bardzo aromatyczna i lekka. Przepis na zupę jest …
15 + 30 min łatwy 6 479 kcal
-
Naleśniki po meksykańsku z kurczakiem
Naleśniki, są uniwersalnym daniem, które kocha cały świat. W każdym kraju znajdziecie chociaż jeden rodzaj naleśników. W Ameryce są to …
60 min łatwy 5 322 kcal -
Zupa meksykańska z pulpecikami w towarzystwie serowo-czosnkowych mini tostów
Cóż za fantastyczne połączenie smaków! Zupa pomidorowa z papryką, pieczarkami, fasolą i kukurydzą z dodatkiem mini pulpecików wołowych jest czymś …
15 + 30 min łatwy 6 567 kcal -
Burrito z ryżem
Wegetariańskie burrito z ryżem i z czerwoną fasolą to pyszne danie wywodzące się z kuchni meksykańskiej, które sprawdzi się na …
30 min łatwy 3 431 kcal
-
Chimichanga
Chimichanga to pyszne burrito to meksykańskie smażone na tłuszczu. Chimichanga stanowi doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny lub kolację. …
40 + 20 min łatwy 8 414 kcal -
Empanadas
Empanadas są to pierożki nadziewane mięsem i warzywami. Pierogi empanadas można przygotować w wersji smażonej lub mniej kalorycznej pieczonej. Empanadas …
30 + 20 min łatwy 4 705 kcal -
Chimichanga z kurczakiem
Chimichanga z kurczakiem to nic innego jak pyszna tortilla, która podawana jest z farszem z fasoli i kurczakiem. To danie, …
25 + 25 min łatwy 1 1086 kcal -
Krewetki na maśle z czosnkiem
Krewetki na maśle z czosnkiem to doskonały pomysł na owoce morza, które świetnie sprawdzą się podane na imprezę ze znajomymi …
20 min łatwy 4 247 kcal -
Qurrito
Qurrito to świetny pomysł na pyszny obiad dla rodziny. Tortille z serem i dodatkami są szybkie do zrobienia i można …
15 + 20 min łatwy 10 473 kcal
-
Flan de huevo
Flan de huevo to hiszpański deser przygotowywany na bazie jaj, mleka oraz cukru. Deser charakteryzuje się kremową oraz galaretowatą konsystencją. …
40 + 60 min łatwy 10
-
Sernik baskijski z kajmakiem i orzechami laskowymi
Sernik baskijski z kajmakiem i orzechami laskowymi to cudownie kremowe, łatwe i pyszne ciasto, które koniecznie musisz poznać. Sprawdź jak …
25 + 60 min łatwy 8 608 kcal
-
Szakszuka po meksykańsku
Dania meksykańskie mają wielu zwolenników. Dlaczego by nie ugotować szakszuki nawiązującej do dania meksykańskiego? Jeśli jesteś jedną z tych osób, …
30 min łatwy 2 528 kcal
-
Jajka po benedyktyńsku z guacamole i łososiem
Lżejsza wersja tosta benedyktyńskiego. Awokado i łosoś to źródło cennych kwasów omega-3. Taka wersja świetnie sprawdzi się jako zdrowszy zamiennik …
30 min łatwy 2 460 kcal -
Patatas bravas
Patatas bravas to smaczne danie kuchni hiszpańskiej, na które składają się ostre ziemniaczki. Zwykle podaje się smażone lub pieczone ziemniaki …
25 + 30 min średni 4 192 kcal
-
Arroz con leche
Arroz con leche to doskonały pomysł na pyszne, hiszpańskie desery. Arroz con leche to nic innego jak ryż na mleku …
30 + 40 min łatwy 4 265 kcal
-
Torrijas
Torrijas to pyszna, hiszpańska przekąska przygotowywana ze smażonego chleba. Domowe torrijas to doskonały pomysł na pyszne śniadanie na słodko. Torrijas …
30 min łatwy 5
-
Tarta de santiago
Tarta de santiago to deser typowy dla większości miejscowości na szlaku pielgrzymki. Z tego względu smaczne ciasto często ozdabiane jest …
30 + 30 min łatwy 10
-
Patata bravas
Patata bravas to hiszpańskie ziemniaczki podane z pikantnym sosem przygotowanym na bazie pomidorów. Pyszne, domowe patata bravas to doskonała propozycja …
10 + 30 min łatwy 2 297 kcal
-
Salmorejo
Salmorejo to najlepszy pomysł na wakacyjny obiad. Ten przepyszny chłodnik z pomidorów poleca się w upalne dni. Ten prosty przepis …
190 min łatwy 4 -
Bycze jądra
Bycze jądra to potrawa, która jest popularna we włoskiej kuchni. Włosi uważają, że danie jest pyszne i smaczne. Przepis na …
15 + 15 min średni 2 286 kcal -
Mule w sosie pomidorowym
Mule w sosie pomidorowym to doskonały wybór dla miłośników prostych dań. Całość smakuje niezwykle delikatnie i bardzo aromatycznie. To zdrowy …
15 + 15 min łatwy 4 145 kcal -
Crema catalana
Crema catalana to tradycyjny domowy deser przygotowywany na bazie mleka, skórki z cytryny, żółtek jaj, cynamonu oraz mąki kukurydzianej. Wierzch …
30 min łatwy 4 235 kcal
-
Ryba w pomidorach
Ryba w pomidorach to pyszny pomysł na obiad bez mięsa. Tak przygotowana smaczna ryba, podana z dodatkiem czosnkowej bagietki na …
15 + 15 min łatwy 4 244 kcal -
Surówka do łososia
Domowa, pyszna surówka do łososia to połączenie warzyw grillowanych ze świeżymi liśćmi. Taki dodatek to świetny pomysł na dodatek do …
40 + 20 min łatwy 6 84 kcal
-
Deser chia
Deser chia to pomysł na pyszny, ale również dietetyczny i zdrowy fit posiłek. Sprawdzi się nie tylko na deser, ale …
5 min łatwy 2 118 kcal
-
Chłodnik pomidorowy
Chłodnik pomidorowy to zupa podawana na zimno. Chłodnik jest bardzo szybki i prosty w przygotowaniu, dodatkowo powstaje z kilku podstawowych …
40 min łatwy 4 61 kcal
-
Jambalaya z kurczakiem i krewetkami
Jambalaya z kurczakiem i krewetkami to proste, smaczne, jednogarnkowe danie na obiad. Jego zaletą jest to, że cokolwiek dodasz i …
20 + 420 min łatwy 0 -
Omlet z ziemniakami
Omlet z ziemniakami to świetny pomysł na hiszpańskie danie obiadowe. Omlet ziemniaczany jest pyszny i bardzo syty. Można go podać …
15 + 45 min łatwy 2 814 kcal
-
Dulce de leche
Dulce de leche to tradycyjny hiszpański wyrób, bardzo popularny także w Argentynie. Słodka masa z długo gotowanego mleka i cukru, …
0 + 180 min łatwy 10 172 kcal
-
Paella wegetariańska
Paella wegetariańska jest niezwykle smacznym daniem, które swoje korzenie ma w kuchni portugalskiej i hiszpańskiej. Zwykle gości jednak na stołach …
15 + 35 min łatwy 4 339 kcal
-
Paella z warzywami
Paella z warzywami to tradycyjne danie kuchni Hiszpańskiej. Na początku spożywane było przez robotników, a więc jak wiele dań swój …
10 + 30 min średni 10 355 kcal
-
Szynka długodojrzewająca
Szynka długodojrzewająca to doskonała propozycja na smaczny dodatek do do pieczywa lub jako przystawka na imprezy rodzinne czy spotkania ze …
30 min łatwy 30 119 kcal -
Kostka hiszpańska
Kostka hiszpańska prawdopodobnie nie ma żadnego związku z Hiszpanią, albo ja nie natrafiłam na takie informacje. W oryginalnej wersji zdecydowanie …
45 + 30 min średni 12 309 kcal
-
Krewetki z patelni
Krewetki z patelni to sposób na prosty posiłek który smakuje naprawdę wspaniale. To coś, co przypadnie do gustu wszystkim fanom …
20 + 10 min łatwy 2 318 kcal -
Filet z indyka
Filet z indyka to świetny, bardzo prosty pomysł na szybki obiad dla całej rodziny. Można go przygotować i wykorzystać na …
15 + 40 min łatwy 1 391 kcal -
Langustynki
Langustynki choć rzadko goszczą w menu, to jednak zdecydowanie warto to zmienić, gdyż są pyszne i obfitują w mnóstwo cennych …
25 + 20 min łatwy 3 502 kcal -
Przegrzebki
Przegrzebki to wciąż nieco egzotyczny produkt, który wydaje się być niezwykle trudny do przygotowania. Wiele osób boi się ryzykować ich …
10 + 5 min łatwy 2 377 kcal -
Ciasto migdałowe
Tradycyjne ciasto migdałowe, tak zwana Tarta de Santiago, to danie charakterystyczne dla kuchni hiszpańskiej, a dokładnie - galicyjskiej. Nazwa podchodzi …
20 + 50 min łatwy 10 483 kcal
-
Zupa krem z kukurydzy
Zupa krem z kukurydzy to jeden z najprostszych i najszybszych sposobów na przygotowanie kukurydzy. Jej przygotowanie zajmie maksymalnie 30 min, …
30 min łatwy 4 238 kcal
-
Zupa krem z papryki
Zupa krem z papryki to doskonałe danie dla miłośników i wielbicieli papryki. Pełna smaku, aromatu i słodyczy pieczonej papryki. Zupa …
30 + 40 min łatwy 4 166 kcal
-
Zupa paprykowa
Zupa paprykowa to doskonałe danie dla miłośników i wielbicieli papryki. Pełna smaku, aromatu i słodyczy pieczonej papryki. Zupa sprawdzi się …
30 + 40 min łatwy 4 166 kcal
-
Marynaty do boczku na grilla
Marynaty do boczku na grilla są świetnym sposobem na pyszne i kruche mięso. Dzięki dużej ilości świeżych ziół i aromatycznych …
20 min łatwy 1 651 kcal
-
Risotto z cukinią
Miękki ryż i delikatna, świeża cukinia to idealne połączenie tworzące smaczne i pożywne danie dla całej rodziny, które sprawdzi się …
40 min średni 4 395 kcal -
Calimocho
Calimocho to hiszpański koktajl o niezwykle intensywnym smaku. To połączenie czerwonego wina i coli, które doskonale sprawdzi się na wszelkiego …
10 min łatwy 1 188 kcal
Kuchnia hiszpańska - co to jest?
Hiszpania słynie głównie z takich tradycyjnych dań, jak paella, tapas, gazpacho czy churros. Kuchnia iberyjska ma wielowiekową tradycję oraz liczne wpływy, gdyż Półwysep Iberyjski zamieszkiwały różne ludy, które przynosiły swoje jedzenie i przepisy kulinarne. W zasadzie nie istnieje tradycyjna, narodowa kuchnia hiszpańska, gdyż regiony Hiszpanii różnią się klimatem oraz kuchnią. Północna Hiszpania słynie z dań z mięsa, mleka i serów. Hiszpania wschodnia charakteryzuje się typową kuchnią śródziemnomorską z daniami z ryżu, papryki i pomidorów oraz słodko-pikantnymi smakami. Na południu zaś dominują wpływy arabskie oraz smażone ryby i owoce morza. Z powodu ciepłego klimatu jada się głównie wieczorem, potrawy na bazie ryżu, warzyw i oliwy z oliwek, zaś zupy jada się na zimno bez gotowania.
Kuchnia hiszpańska - opis, historia, potrawy, przepisy
Każdy kojarzy słynne hiszpańskie specjały jak tapas, gazpacho czy paella. Kuchnia hiszpańska uchodzi nie tylko za wyjątkowo smaczną, lecz także niskokaloryczną i zdrową. Dania hiszpańskie są dość łatwe i proste do zrobienia. Zawierają mnóstwo warzyw, a szczególnie pomidorów i papryki. Poznaj najciekawsze dania i przepisy kuchni iberyjskiej różnych regionów.
Czym się charakteryzuje narodowa kuchnia hiszpańska
Charakterystyczne smaki i specjały kuchni hiszpańskiej
Kuchnia iberyjska nie jest w pełni jednolita, gdyż obejmuje zarówno dania kuchni śródziemnomorskiej, potrawy kuchni pasterskiej jak również przepisy kuchni morskiej. Na historię i tradycję kuchni hiszpańskiej ma wpływ nie tylko geografia i klimat, lecz także historia i liczne wpływy i zapożyczenia od innych ludów sąsiednich lub zamieszkujących Półwysep Iberyjski. Dlatego też Hiszpania północna wykształciła inne dania regionalne niż Hiszpania wschodnia i południowa, zaś jednolita, narodowa kuchnia hiszpańska właściwie nie istnieje.
Kuchnia hiszpańska uchodzi za bardzo smaczną i różnorodną. Ponadto jest to kuchnia zdrowa, gdyż potrawy są niskokaloryczne i nawet obfite jedzenie nie powoduje otyłości.
Wielowiekowe tradycje przepisów kuchni hiszpańskiej sięgają zamierzchłych czasów, kiedy to Półwysep Iberyjski zamieszkiwali Celtowie, Fenicjanie, Rzymianie, Wizygoci i Arabowie. Wszystkie te ludy wywarły swój wpływ na hiszpańskie przepisy kulinarne. Na dania hiszpańskie wpływ ma również różnorodny, ciepły klimat. W odróżnieniu od typowej kuchni śródziemnomorskiej, tradycyjna kuchnia Hiszpanii obfituje w mięso, ale także sery, ryby oraz bardziej egzotyczne warzywa i owoce, jak migdały, pomarańcze, cytryny, daktyle, bakłażany.
Jak kuchnia hiszpańska rozwinęła się w poszczególnych regionach
Północna Hiszpania obfituje w ryby z Atlantyku, mięso, mleko, kartofle i warzywa. Dlatego też w tym regionie podaje się dania mięsne i rybne. Wyrabia się również tradycyjne sery i kiełbasy. Natomiast dla środkowej Hiszpanii charakterystyczne są dania jednogarnkowe z warzywami, fasolą i grochem, dania z pieczonego mięsa. Wypieka się też tradycyjny chleb, który podawany jest do każdej potrawy.
Wschodnia kuchnia hiszpańska, podobnie jak kuchnia włoska i kuchnia francuska, należy do sfery śródziemnomorskiej sztuki kulinarnej. Ciepły, nadmorski klimat sprzyja temu, że potrawy są lekkie i nietuczące, opierające się głównie na warzywach, oliwkach, oliwie z oliwek i owocach morza. Jednak region ten też nie jest jednolity z uwagi na suche tereny górzyste. Na przepisy tego regionu wpływ wywarła kuchnia włoska i kuchnia francuska. Jest to ciepły region, w którym rośnie ryż, migdały, pomarańcze, papryka, pomidory. Jada się także owoce morza i produkty z gór. Z uwagi na uprawy papryki w regionie tym królują smaki słodko-pikantne oraz dania ostre. Wschodnia Hiszpania słynie z paelli, którą uważa się za narodowe danie kuchni hiszpańskiej.
Na południu tradycyjna kuchnia iberyjska znajduje się pod wpływem zarówno ciepłego klimatu jak i tradycji kuchni arabskiej. Arabowie wprowadzili do tego regionu takie uprawy jak: ryż, pomarańcze, cytryny, oliwki i winogrona. W górach jada się gulasze i rośliny strączkowe, natomiast na wybrzeżu jedzenie przyprawia się papryką i pomidorami. Królują potrawy ze smażonych ryb i owoców morza. Z tego regionu pochodzą słynne tapas.
Główne posiłki jadane w kuchni hiszpańskiej
Obyczaje stołu Hiszpanów przypominają nieco zwyczaj jadania posiłków w kuchni śródziemnomorskiej o ciepłym klimacie, gdzie biesiaduje się głównie wieczorem. Rano Hiszpanie praktycznie nie jedzą śniadania. Pierwszy, mały posiłek śniadaniowy jada się dopiero około południa i są to najczęściej kawa lub gorąca czekolada i słodycze, czy też słodkie ciasteczka churros.
Churros stanowią tradycyjne danie kuchni hiszpańskiej. Są to podłużne, słodkie i tłuste ciasteczka z mąki pszennej. Smaży się je wyciskając do głębokiego tłuszczu. Najczęściej Hiszpanie kupują je w specjalnych sklepach, które zlokalizowane są w najbardziej uczęszczanych częściach miasta.
W połowie dnia dwudaniowe obiady jada się w lokalach, w przerwie lunchowej z pracy. Najbardziej obfitym posiłkiem jest kolacją, którą się celebruje i jada w gronie rodziny i znajomych. Kolacja zaczyna się zazwyczaj o 21.
Najbardziej popularne narodowe i regionalne potrawy hiszpańskie
Tradycyjna kuchnia iberyjska oferuje takie specjały jak:
- paella pochodząca ze wschodniej Hiszpanii,
- tapas z Hiszpanii południowej,
- gazpacho,
- tortilla.
Główne hiszpańskie dania obiadowe to przede wszystkim paella lub tortilla w zależności od regionu. Tortilla stanowi rodzaj omletu zrobionego z ziemniaków i jajek. Smaży się ją na oliwie i dodaję różne dodatki, jak grzyby, warzywa czy fasola. Tortillę jada się jako danie obiadowe lub jako przekąskę.
Tradycyjnym daniem kuchni hiszpańskiej jest paella pochodząca z Walencji. Jest to popularne danie jednogarnkowe gotowane na bazie ryżu z dodatkiem szafranu. Do paelli dodaje się owoce morza, ryby, mięso i warzywa, w zależności od regionu. Paellę jada się na obiad jako danie główne.
Kuchnia hiszpańska nie może się obyć bez chłodnika, gdyż w Hiszpanii zupy jada się na zimno. Charakterystycznym daniem jest gazpacho, czyli rodzaj chłodnika z ogórkami, papryką, cebulą i pomidorami oraz oliwą z oliwek. Gazpacho podaje się z grzankami. Tak właśnie wyglądają hiszpańskie zupy, które mają formę chłodnika z różnymi dodatkami w zależności od regionu i których się nie gotuje. Co ciekawe hiszpański chłodnik robi się zupełnie inaczej niż w Polsce. Hiszpańskie zupy nie zawierają kwaśnego mleka, lecz moczony chleb. Namoczony chleb należy zblendować z oliwą i octem winnym, a następnie schłodzić w lodówce. Gazpacho podajemy z pokrojonymi pomidorami i papryką i innymi warzywami oraz z grzankami.
Główne, tradycyjne hiszpańskie przystawki noszą nazwę tapas. Stanowią one małe przekąski podawane w barach do alkoholu. Legenda głosi, że niegdyś alkohol przykrywano plasterkiem wędliny alby nie wleciały do niego muchy, następnie zaś danie to urozmaicono o pieczywo i stworzono rodzaj kanapki. Tapas są bardzo różne i występują na ciepło lub na zimno. Mogą przyjmować formę małych kanapek, pikli czy kiełbasy nabitej na wykałaczkę, smażonych ziemniaków czy też kawałków tortilli.
Tradycyjna kuchnia hiszpańska - typowe potrawy hiszpańskie
Tradycyjne hiszpańskie pieczywo i napoje
W Hiszpanii popija się głównie kawę, która uważana jest za deser. Nie ma zwyczaju picia herbaty. Kawę pija się bez mleka lub z mlekiem. Ciekawostką jest rodzaj kawy na zimno robionej z rośliny o nazwie cibora jadalny lub ziemny migdał.
Do posiłków podaje się wino lub piwo. Hiszpania słynie z uprawy winnej latorośli, zaś hiszpańskie wina uchodzą za jedne z najlepszych. Tradycyjnym napojem hiszpańskim jest sangria, czyli wino z dodatkiem owoców, różnych soków owocowych i innych trunków.
W Hiszpanii pieczywo podaje się do każdego posiłku, jednak hiszpański chleb różni się od polskiego. Tradycyjny hiszpański chleb przypomina bagietkę i wypiekany jest z mąki kukurydzianej.
Najbardziej popularne, hiszpańskie desery, słodkości i potrawy dla dzieci
Narodowe słodycze hiszpańskie to:
- ciasteczka churros smażone na głębokim tłuszczu i stanowiące przekąskę na śniadanie,
- tarta de santiago, czyli tarta z mielonych migdałów i orzechów posypana cukrem pudrem, tak aby powstał na wierzchu krzyż św. Jakuba,
- flan to rodzaj puddingu z kremu waniliowego.
Wśród popularnych słodkości i słodkich przekąsek dla dorosłych i dla dzieci prym wiodą ciasteczka churros, które można kupić przy głównych ulicach miast. W każdym menu, na półwyspie Iberyjskim, nie może zabraknąć tradycyjnego deseru flan. Jest to rodzaj kremu zrobionego z cukru, mleka, wanilii i jajek.