Kuchnia hiszpańska

Kuchnia hiszpańska - opis, historia, potrawy, przepisy

Hiszpania słynie głównie z takich tradycyjnych dań, jak paella, tapas, gazpacho czy churros. Kuchnia iberyjska ma wielowiekową tradycję oraz liczne wpływy, gdyż Półwysep Iberyjski zamieszkiwały różne ludy, które przynosiły swoje jedzenie i przepisy kulinarne. W zasadzie nie istnieje tradycyjna, narodowa kuchnia hiszpańska, gdyż regiony Hiszpanii różnią się klimatem oraz kuchnią. Północna Hiszpania słynie z dań z mięsa, mleka i serów. Hiszpania wschodnia charakteryzuje się typową kuchnią śródziemnomorską z daniami z ryżu, papryki i pomidorów oraz słodko-pikantnymi smakami. Na południu zaś dominują wpływy arabskie oraz smażone ryby i owoce morza. Z powodu ciepłego klimatu jada się głównie wieczorem, potrawy na bazie ryżu, warzyw i oliwy z oliwek, zaś zupy jada się na zimno bez gotowania.

Najlepsze przepisy kuchni hiszpańskiej

Pozostałe przepisy kuchni hiszpańskiej

Poznaj inne kategorie przepisów na FajneGotowanie.pl

Kuchnia hiszpańska - opis, historia, potrawy, przepisy

Każdy kojarzy słynne hiszpańskie specjały jak tapas, gazpacho czy paella. Kuchnia hiszpańska uchodzi nie tylko za wyjątkowo smaczną, lecz także niskokaloryczną i zdrową. Dania hiszpańskie są dość łatwe i proste do zrobienia. Zawierają mnóstwo warzyw, a szczególnie pomidorów i papryki. Poznaj najciekawsze dania i przepisy kuchni iberyjskiej różnych regionów.

Czym się charakteryzuje narodowa kuchnia hiszpańska

Charakterystyczne smaki i specjały kuchni hiszpańskiej

Kuchnia iberyjska nie jest w pełni jednolita, gdyż obejmuje zarówno dania kuchni śródziemnomorskiej, potrawy kuchni pasterskiej jak również przepisy kuchni morskiej. Na historię i tradycję kuchni hiszpańskiej ma wpływ nie tylko geografia i klimat, lecz także historia i liczne wpływy i zapożyczenia od innych ludów sąsiednich lub zamieszkujących Półwysep Iberyjski. Dlatego też Hiszpania północna wykształciła inne dania regionalne niż Hiszpania wschodnia i południowa, zaś jednolita, narodowa kuchnia hiszpańska właściwie nie istnieje.

Kuchnia hiszpańska uchodzi za bardzo smaczną i różnorodną. Ponadto jest to kuchnia zdrowa, gdyż potrawy są niskokaloryczne i nawet obfite jedzenie nie powoduje otyłości.

Wielowiekowe tradycje przepisów kuchni hiszpańskiej sięgają zamierzchłych czasów, kiedy to Półwysep Iberyjski zamieszkiwali Celtowie, Fenicjanie, Rzymianie, Wizygoci i Arabowie. Wszystkie te ludy wywarły swój wpływ na hiszpańskie przepisy kulinarne. Na dania hiszpańskie wpływ ma również różnorodny, ciepły klimat. W odróżnieniu od typowej kuchni śródziemnomorskiej, tradycyjna kuchnia Hiszpanii obfituje w mięso, ale także sery, ryby oraz bardziej egzotyczne warzywa i owoce, jak migdały, pomarańcze, cytryny, daktyle, bakłażany.

Jak kuchnia hiszpańska rozwinęła się w poszczególnych regionach

Północna Hiszpania obfituje w ryby z Atlantyku, mięso, mleko, kartofle i warzywa. Dlatego też w tym regionie podaje się dania mięsne i rybne. Wyrabia się również tradycyjne sery i kiełbasy. Natomiast dla środkowej Hiszpanii charakterystyczne są dania jednogarnkowe z warzywami, fasolą i grochem, dania z pieczonego mięsa. Wypieka się też tradycyjny chleb, który podawany jest do każdej potrawy.

Wschodnia kuchnia hiszpańska, podobnie jak kuchnia włoska i kuchnia francuska, należy do sfery śródziemnomorskiej sztuki kulinarnej. Ciepły, nadmorski klimat sprzyja temu, że potrawy są lekkie i nietuczące, opierające się głównie na warzywach, oliwkach, oliwie z oliwek i owocach morza. Jednak region ten też nie jest jednolity z uwagi na suche tereny górzyste. Na przepisy tego regionu wpływ wywarła kuchnia włoska i kuchnia francuska. Jest to ciepły region, w którym rośnie ryż, migdały, pomarańcze, papryka, pomidory. Jada się także owoce morza i produkty z gór. Z uwagi na uprawy papryki w regionie tym królują smaki słodko-pikantne oraz dania ostre. Wschodnia Hiszpania słynie z paelli, którą uważa się za narodowe danie kuchni hiszpańskiej.

Na południu tradycyjna kuchnia iberyjska znajduje się pod wpływem zarówno ciepłego klimatu jak i tradycji kuchni arabskiej. Arabowie wprowadzili do tego regionu takie uprawy jak: ryż, pomarańcze, cytryny, oliwki i winogrona. W górach jada się gulasze i rośliny strączkowe, natomiast na wybrzeżu jedzenie przyprawia się papryką i pomidorami. Królują potrawy ze smażonych ryb i owoców morza. Z tego regionu pochodzą słynne tapas.

Główne posiłki jadane w kuchni hiszpańskiej

Obyczaje stołu Hiszpanów przypominają nieco zwyczaj jadania posiłków w kuchni śródziemnomorskiej o ciepłym klimacie, gdzie biesiaduje się głównie wieczorem. Rano Hiszpanie praktycznie nie jedzą śniadania. Pierwszy, mały posiłek śniadaniowy jada się dopiero około południa i są to najczęściej kawa lub gorąca czekolada i słodycze, czy też słodkie ciasteczka churros.

Churros stanowią tradycyjne danie kuchni hiszpańskiej. Są to podłużne, słodkie i tłuste ciasteczka z mąki pszennej. Smaży się je wyciskając do głębokiego tłuszczu. Najczęściej Hiszpanie kupują je w specjalnych sklepach, które zlokalizowane są w najbardziej uczęszczanych częściach miasta.

W połowie dnia dwudaniowe obiady jada się w lokalach, w przerwie lunchowej z pracy. Najbardziej obfitym posiłkiem jest kolacją, którą się celebruje i jada w gronie rodziny i znajomych. Kolacja zaczyna się zazwyczaj o 21.

Najbardziej popularne narodowe i regionalne potrawy hiszpańskie

Tradycyjna kuchnia iberyjska oferuje takie specjały jak:

  • paella pochodząca ze wschodniej Hiszpanii,
  • tapas z Hiszpanii południowej,
  • gazpacho,
  • tortilla.

Główne hiszpańskie dania obiadowe to przede wszystkim paella lub tortilla w zależności od regionu. Tortilla stanowi rodzaj omletu zrobionego z ziemniaków i jajek. Smaży się ją na oliwie i dodaję różne dodatki, jak grzyby, warzywa czy fasola. Tortillę jada się jako danie obiadowe lub jako przekąskę.

Tradycyjnym daniem kuchni hiszpańskiej jest paella pochodząca z Walencji. Jest to popularne danie jednogarnkowe gotowane na bazie ryżu z dodatkiem szafranu. Do paelli dodaje się owoce morza, ryby, mięso i warzywa, w zależności od regionu. Paellę jada się na obiad jako danie główne.

Kuchnia hiszpańska nie może się obyć bez chłodnika, gdyż w Hiszpanii zupy jada się na zimno. Charakterystycznym daniem jest gazpacho, czyli rodzaj chłodnika z ogórkami, papryką, cebulą i pomidorami oraz oliwą z oliwek. Gazpacho podaje się z grzankami. Tak właśnie wyglądają hiszpańskie zupy, które mają formę chłodnika z różnymi dodatkami w zależności od regionu i których się nie gotuje. Co ciekawe hiszpański chłodnik robi się zupełnie inaczej niż w Polsce. Hiszpańskie zupy nie zawierają kwaśnego mleka, lecz moczony chleb. Namoczony chleb należy zblendować z oliwą i octem winnym, a następnie schłodzić w lodówce. Gazpacho podajemy z pokrojonymi pomidorami i papryką i innymi warzywami oraz z grzankami.

Główne, tradycyjne hiszpańskie przystawki noszą nazwę tapas. Stanowią one małe przekąski podawane w barach do alkoholu. Legenda głosi, że niegdyś alkohol przykrywano plasterkiem wędliny alby nie wleciały do niego muchy, następnie zaś danie to urozmaicono o pieczywo i stworzono rodzaj kanapki. Tapas są bardzo różne i występują na ciepło lub na zimno. Mogą przyjmować formę małych kanapek, pikli czy kiełbasy nabitej na wykałaczkę, smażonych ziemniaków czy też kawałków tortilli.

Tradycyjna kuchnia hiszpańska - typowe potrawy hiszpańskie

Tradycyjne hiszpańskie pieczywo i napoje

W Hiszpanii popija się głównie kawę, która uważana jest za deser. Nie ma zwyczaju picia herbaty. Kawę pija się bez mleka lub z mlekiem. Ciekawostką jest rodzaj kawy na zimno robionej z rośliny o nazwie cibora jadalny lub ziemny migdał.

Do posiłków podaje się wino lub piwo. Hiszpania słynie z uprawy winnej latorośli, zaś hiszpańskie wina uchodzą za jedne z najlepszych. Tradycyjnym napojem hiszpańskim jest sangria, czyli wino z dodatkiem owoców, różnych soków owocowych i innych trunków.

W Hiszpanii pieczywo podaje się do każdego posiłku, jednak hiszpański chleb różni się od polskiego. Tradycyjny hiszpański chleb przypomina bagietkę i wypiekany jest z mąki kukurydzianej.

Najbardziej popularne, hiszpańskie desery, słodkości i potrawy dla dzieci

Narodowe słodycze hiszpańskie to:

  • ciasteczka churros smażone na głębokim tłuszczu i stanowiące przekąskę na śniadanie,
  • tarta de santiago, czyli tarta z mielonych migdałów i orzechów posypana cukrem pudrem, tak aby powstał na wierzchu krzyż św. Jakuba,
  • flan to rodzaj puddingu z kremu waniliowego.

Wśród popularnych słodkości i słodkich przekąsek dla dorosłych i dla dzieci prym wiodą ciasteczka churros, które można kupić przy głównych ulicach miast. W każdym menu, na półwyspie Iberyjskim, nie może zabraknąć tradycyjnego deseru flan. Jest to rodzaj kremu zrobionego z cukru, mleka, wanilii i jajek.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto