Dieta pescowegetariańska - zobacz podstawowe zasady pescowegeterianizmu
Dieta pescowegetariańska (ichtowegetarianizm) to odmiana diety wegetariańskiej, w której dopuszczalne jest spożycie ryb i owoców morza. Jej nazwa pochodzi od łacińskiego słowa pesco, oznaczającego rybę i wegetarianizmu, z którego się wywodzi. Czasami określana jest również jako ichtiwegetarianizm. Tak jak w przypadku klasycznego wegetarianizmu, powody przejścia na pescowegetarianizm są różne. Obejmują zarówno czynniki zdrowotne, jak również etyczne oraz ekologiczne.
Na czym polega pescowegetarianizm
Podstawowe zasady pescowegetarianizmu
Dieta pescowegetariańska jest odmianą semiwegetarianizmu, a jej zasady wykluczają spożywanie mięsa, zarówno tego czerwonego, jak i drobiu, przy jednoczesnym pozostawieniu w jadłospisie ryb i owoców morza. Eliminacja mięsa może być bardzo korzystna dla zdrowia, zmniejszając ryzyko chorób układu krążenia, nowotworów (zwłaszcza jelita grubego), cukrzycy i nadciśnienia.
Produkty polecane w diecie pescowegetariańskiej
Jadłospis pescowegetarianizmu obfituje w warzywa, owoce, produkty zbożowe (najlepiej z pełnego przemiału), nasiona roślin strączkowych, orzechy, nasiona, pestki. Przepisy kulinarne dopuszczają spożycie ryb i owoców morza, należy jednak zwracać uwagę na to, w jakich warunkach są one hodowane. Szczególną uwagę warto zwrócić na ryby, ponieważ te hodowane w sposób przemysłowy często pełne są niekorzystnych substancji i metali ciężkich. W takim przypadku możemy sobie skutecznie zaszkodzić.
Bardzo istotny jest fakt, że przepisy na diecie pescowegetariańskiej powinny być różnorodne i należy zwrócić szczególną uwagę na to, by wykorzystywać jak największy wachlarz produktów z różnych grup pokarmowych. Zmniejszymy wtedy ryzyko niedoborów, które mogą pojawić się przy każdej z diet eliminacyjnych.
Ichtiwegetarianizm – produkty zakazane
Choć dieta pescowegetariańska dopuszcza spożycie ryb i owoców morza, to na tym odstępstwa od typowej diety wegetariańskiej się kończą. Niedopuszczalne jest spożycie mięsa: drobiu, wołowiny, wieprzowiny, dziczyzny, wędlin i innych produktów pochodzenia mięsnego.
Pescowegetarianizm zakłada również rezygnację z dań wysokoprzetworzonych, żywności bogatej w konserwanty i niepotrzebne dodatki. Skupić powinniśmy się na produktach naturalnych,
Pescowegetarianizm – wpływ na zdrowie
Dieta pescowegetariańska jest zbliżona nieco do diety śródziemnomorskiej lub japońskiej i tak jak one ma bardzo pozytywny wpływ ma zdrowie.
Jakie są podstawowe zalety diety pescowegetariańskiej?
- dzięki zawartych w rybach(zwłaszcza tłustych rybach morskich) kwasach omega-3 działa przeciwzapalnie i wspiera pracę układu nerwowego
- przeciwdziała chorobom układu krążenia, pomaga w walce z podwyższonym poziomem cholesterolu i trójglicerydów we krwi, wspomaga zdrowie osób chorujących na nadciśnienie
- wzmacnia system odpornościowy, zapobiega nowotworom i opóźnia procesy starzenia
- poprawia pracę gospodarki węglowodanowej
- dzięki wysokiej zawartości warzyw, owoców, ryb i zdrowych tłuszczów ułatwia zachowanie szczupłej sylwetki.
Pescowegetarianizm – przykładowy jadłospis
Śniadanie
Chleb żytni z pesto z buraka, sera feta i orzechów włoskich
Drugie śniadanie
Sałatka z zielonych warzyw z mozzarellą i uprażonymi migdałami
Obiad
Dorsz z kaszą pęczak i fasolką szparagową
Kolacja
Krojone warzywa z hummusem
Dieta pescowegetariańska to zdrowy sposób odżywiania, który nie stanowi ryzyka znaczących niedoborów w organizmie. Tak jak w każdej diecie, należy jednak zadbać o dobrą jakość spożywanych produktów, tak aby zachować pełnię zdrowia.