Polecane przepisy dla osób na diecie bezglutenowej
-
Deser chia
Deser chia to pomysł na pyszny, ale również dietetyczny i zdrowy fit posiłek. Sprawdzi się nie tylko na deser, ale …
5 min łatwy 2 118 kcal -
Ziemniaczki z piekarnika
Masz ochotę na frytki, ale nie chcesz zaprzepaścić swojej diety? Nic straconego, poznaj mój, przepis na ziemniaczki z piekarnika. Jest …
10 + 30 min łatwy 5 136 kcal -
Wino z winogron
Wino z winogron to bardzo dobry pomysł na pyszny trunek dla dorosłych. Wino domowe jest bardzo smaczne i dość słodkie. …
20 min łatwy 20 -
Ośmiornica
Ośmiornica, choć w polskiej kuchni jest niezwykle rzadko spotykana i przyrządzana, staje się coraz bardziej popularna wśród wszystkich miłośników owoców …
10 + 90 min łatwy 2 -
Koktajl dietetyczny
Koktajl dietetyczny to świetna opcja dla wszystkich miłośników zdrowego odżywiania. W tym napoju znajdziesz całe mnóstwo witamin, minerałów i antyoksydantów. …
20 min łatwy 2
Pozostałe przepisy bezglutenowe
-
Comber z sarny
Comber z sarny to nic innego jak część lędźwiowa, która jest niezwykle aromatyczna i delikatna w smaku. Dziczyzna należy do …
60 + 60 min łatwy 3 -
Comber z jelenia
Comber z jelenia to część lędźwiowa, która jest niezwykle aromatyczna i delikatna w smaku. Dziczyzna należy do mięsa, które zawiera …
60 + 60 min łatwy 3 -
Pasztet z królika po staropolsku
Pasztet z królika po staropolsku to dobry, domowy dodatek do kanapek, który jesteś w stanie przygotować w swoim domu. Mój …
20 + 60 min łatwy 10 104 kcal -
Szparagi z piekarnika
Szparagi zaraz obok bobu, botwinki królują na naszych stołach już z początkiem lata i końcem wiosny. Nie ma się co …
10 + 20 min łatwy 2 -
Farsz pieczarkowy do krokietów
Dzisiaj przedstawiam Ci prosty i sprawdzony przepis na farsz pieczarkowy do krokietów. Sprawdzi się on nie tylko do krokietów, ale …
20 + 40 min łatwy 10 -
Farsz do naleśników
Naleśniki zna i kocha chyba każdy z nas, a zapewne ta większa część. Jednak co z osobami na diecie? Czy …
10 + 30 min łatwy 10
-
Bezmięsny farsz do naleśników
Naleśniki są pyszne nie tylko w wersji na słodko, ale też na wytrawnie. Dlatego koniecznie poznaj mój dzisiejszy przepis na …
20 + 30 min łatwy 6 -
Farsz do krokietów
Dzisiaj przedstawiam Ci prosty i sprawdzony przepis na farsz do krokietów. Będzie on nie tylko dobrym rozwiązaniem obiadowy w ciągu …
30 + 40 min łatwy 14 -
Marynata do schabu z szynkowara
Marynata do schabu z szynkowara to doskonały pomysł na przygotowanie smaczne i marynaty do mięsa z szynkowaru. Marynowane mięso jest …
10 min łatwy 1 -
Zupa ogórkowa na skrzydełkach
Domowa zupa ogórkowa na skrzydełkach to idealny pomysł na ciepły i rozgrzewający obiad dla Ciebie i całej Twojej rodziny. Dzisiaj …
20 + 60 min łatwy 6
-
Sajgonki warzywne
Sajgonki warzywne to bardzo dobry pomysł na obiad dla całej rodziny. Sajgonki to danie pochodzące z kuchni chińskiej. Przygotować je …
20 + 20 min łatwy 5 1683 kcal -
Fondue czekoladowe
Fondue czekoladowe to bardzo dobry pomysł na pyszny deser dla Twojej rodziny. Przygotować go można w sposób profesjonalny w specjalnej …
10 + 10 min łatwy 8 -
Malibu z mlekiem
Malibu z mlekiem to bardzo dobry pomysł na pyszny kokosowy drink idealny na babski wieczór. Drinka można przygotować w dzbanku …
10 min łatwy 6 -
Spaghetti z dyni
Spaghetti z dyni to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Prosty przepis można wykorzystać w ciepły letni …
20 + 20 min łatwy 4 -
Zupa ogórkowa z przecieru
Domowa zupa ogórkowa z przecieru to idealny pomysł na ciepły i rozgrzewający obiad dla Ciebie i całej Twojej rodziny. Dzisiaj …
30 + 60 min łatwy 6 -
Cacyki
Prawie do każdego rodzaju dań potrzebny jest sos. Często brakuje Ci na niego pomysłu? Nic straconego poznaj mój dzisiejszy przepis …
15 min łatwy 4
-
Farsz do uszek
Farsz do uszek to dobry pomysł na smaczne danie świąteczne. Uszka to smaczne danie wigilijne, które doskonale smakują z dodatkiem …
30 + 20 min łatwy 2 -
Powidło z borówki amerykańskiej
Powidło z borówki amerykańskiej to bardzo dobry pomysł na pyszny zdrowy deser. Własnoręcznie przygotowane powidło sprawdzi się doskonale jako dodatek …
10 + 70 min łatwy 6 -
Powidła z wiśni
Powidła z wiśni to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do ciast oraz śniadań na słodko. Powidła zrobione własnoręcznie cieszyć …
30 + 140 min łatwy 8 -
Szybkie powidła śliwkowe
Szybkie powidła śliwkowe to bardzo dobry pomysł na pyszny i zdrowy deser. Powidła są bardzo gęste i świetnie sprawdzą się …
20 + 80 min łatwy 8
-
Risotto z krewetkami
Risotto to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Risotto to tradycyjne włoskie danie na bazie ryżu. Ma …
10 + 30 min łatwy 5 -
Surówka z selera korzeniowego
Surówka z selera korzeniowego jest idealna do obiadu. Jeśli chcesz się przekonać, jak łatwo ją przygotować to sprawdź nasz przepis. …
10 min łatwy 4 -
Surówka z sałaty lodowej i marchewki
Surówka z sałaty lodowej i marchewki to szybkie i smaczne rozwiązanie na uzupełnienie ilości warzyw w diecie. Surówka ta będzie …
10 min łatwy 4 -
Surówka z buraków surowych
Surówka z buraków surowych to pyszna i zdrowa surówka, którą wykonasz w kilka minut. Potrzebujesz dodatkowo cebuli i jabłka by …
15 min łatwy 4 -
Surówka z buraka i jabłka
Surówka z buraka i jabłka to prawdziwy klasyk niedzielnych obiadów. Nic dziwnego. Jest nie tylko smaczna, ale i niezwykle dobra …
20 min łatwy 3 -
Surówka do łososia
Domowa, pyszna surówka do łososia to połączenie warzyw grillowanych ze świeżymi liśćmi. Taki dodatek to świetny pomysł na dodatek do …
40 + 20 min łatwy 6
-
Pomidory w zalewie
Pomidory w zalewie to świetny pomysł na przetwory na zimę. Do ich przygotowania nie potrzeba wielu składników, a ich smak …
20 + 20 min łatwy 1 386 kcal -
Przecier z pomidorów
Przecier pomidorowy przygotowany na zimę to świetny pomysł, jeśli lubisz dania na bazie sosu pomidorowego. Tak zapasteryzowane pomidory sprawdzą się …
20 + 15 min łatwy 10 -
Deser z mrożonymi truskawkami
Deser z mrożonymi truskawkami to świetny pomysł na pyszny deser. Wystarczy kilka składników, chwila pracy i ta efektowna słodycz pojawi …
15 min łatwy 4 -
Krokiety ziemniaczane z serem
Krokiety ziemniaczane z serem to świetny pomysł na obiad. Spokojnie można je podać również na imprezę. Są nie tylko smaczne, …
20 + 20 min łatwy 4
Dieta bezglutenowa - co jeść, czego unikać, korzyści, wady
Dieta bezglutenowa w ostatnich latach stanowi jeden z popularniejszych sposobów odżywiania. Przypisuje się jej właściwości odchudzające, przeciwbólowe, poprawiające funkcjonowanie praktycznie całego organizmu. Tymczasem wielu lekarzy i dietetyków wskazuje, że jest to sposób odżywiania polecany jedynie w konkretnych jednostkach chorobowych, a wprowadzanie jej bez powodu może nam przynieść więcej szkody niż pożytku. Czym więc jest ta dieta bezglutenowa i jakie są zalety oraz wady jej stosowania?
Co to jest dieta bezglutenowa?
Podstawowe zasady diety bez glutenu
Dieta bezglutenowa to sposób odżywiania eliminujący gluten – białko pochodzenia roślinnego. Stosowana jest w leczeniu celiakii, choroby autoimmunologicznej charakteryzującej się trwałą nietolerancją glutenu.
Dieta stała się popularna za sprawą Williama Davis’a, który w swojej książce „Dieta bez pszenicy” przekonuje, że odstawienie glutenu stanowi świetny sposób na dobre zdrowie i atrakcyjną sylwetkę.
Zdania odnośnie diety bez glutenu są podzielone, a wyników badań, które wskazywałyby na jej zalety u zdrowych osób, wciąż jest niewiele.
Co to jest gluten?
Gluten jest mieszanką białek roślinnych, które występują w ziarnach zbóż: pszenicy, żyta, jęczmienia i owsa. Choć owies nie zawiera w swoim składzie glutenu, to z powodu jego wysokiego zanieczyszczenia ziarnami innych zbóż, ten rodzaj rośliny uprawnej zaliczamy również do tej grupy. Najwięcej glutenu znajduje się w pszenicy i to na nią powinniśmy zwrócić szczególną uwagę.
Gdzie występuje gluten?
Choć gluten występuje teoretycznie głównie w ziarnach pszenicy, żyta, jęczmienia i owsa, to w praktyce może pojawiać się również w innych produktach.
Jeśli w zakładzie produkcyjnym wytwarza się na tej samej taśmie produkcyjnej artykuły z wymienionych zbóż oraz produkty teoretycznie bezglutenowe, to bardzo często następuje ich zanieczyszczenie glutenem.
Ponieważ gluten wykorzystuje się jako składnik poprawiający konsystencję produktów spożywczych, często jest do nich dodawany. Możemy znaleźć go w daniach gotowych, wędlinach, sosach, zupach w proszku, jogurtach, deserach czy napojach.
Dla kogo wskazana jest dieta bezglutenowa?
Dieta bezglutenowa a konkretne choroby
Dieta bez glutenu wskazana jest dla osób, które cierpią na konkretne schorzenia. Stosowanie jej przez osoby zdrowe, które nie zwracają uwagi na odpowiednią kompozycję posiłków, może przynieść niekorzystne skutki, np. niedobór składników pokarmowych.
Dieta bezglutenowa a celiakia
Do podstawowych chorób, przy których należy stosować dietę bezglutenową należy celiakia, choroba autoimmunologiczna, w której pod wpływem glutenu następuje zanik kosmków jelitowych. W przypadku osób, które zapadły na celiakię, taki sposób odżywiania musi trwać przez całe życie.
Najczęstsze objawy celiakii to bóle brzucha, biegunki, wzdęcia, przelewanie w brzuchu, kolki, nadmierne chudnięcie oraz przewlekłe zmęczenie. Diagnozę trzeba potwierdzić badaniami: obecnością przeciwciał i badaniem ścian jelit.
Nietolerancja glutenu – podstawowe wymagania diety
Na jedzenie bezglutenowe powinniśmy również postawić, jeśli cierpimy na nietolerancję glutenu lub mamy stwierdzoną alergię na pszenicę.
Symptomy mogą być podobne, jak w przypadku celiakii, ale nie dochodzi do uszkodzenia kosmków jelitowych oraz odchyleń w wysokości przeciwciał. Rozwija się natomiast stan zapalny, który nie jest korzystny dla naszego organizmu.
Czasami przy występowaniu nietolerancji glutenu wystarczy dieta niskoglutenowa, bez konieczności eliminowania go w zupełności. Dzięki obserwacji swojego organizmu nauczymy się, jakie porcje produktów z glutenem będą dla nas odpowiednie.
Dieta bezglutenowa – zalety i wady jej stosowania
Jadłospis bez glutenu - jakie mogą być zagrożenia?
Przejście na dietę bez glutenu nie powinno być efektem mody, ale konkretnych schorzeń. Samodzielne wykluczanie produktów glutenowych może skutkować wystąpieniem wielu niedoborów, m.in. witamin z grupy B, magnezu, żelaza, białka.
Czasami nadmierne skupienie na eliminacji konkretnych składników pokarmowych może powodować rozwój ortoreksji, czyli choroby z grupy zaburzeń odżywiania polegającej na nadmiernym skupianiu się na zdrowej diecie.
Jeśli mamy wskazania to stosowania diety bezglutenowej, to powinniśmy przyłożyć dużą uwagę do jej prawidłowego zbilansowania lub skorzystać z pomocy doświadczonego dietetyka.
Pozytywne efekty przejścia na dietę bezglutenową
Nie można jednak nie wziąć pod uwagę faktu, że osoby przechodzące na dietę bezglutenową często czują się lepiej, mają więcej energii i zrzucają nadmierne kilogramy.
Skąd te efekty?
Eliminując z diety pszenicę, usuwamy przy okazji produkty wysokoprzetworzone, wyprodukowane z białej mąki, o wysokim indeksie glikemicznym. Przy okazji, starając się zabezpieczyć zapotrzebowanie na witaminy i składniki mineralne, włączamy do jadłospisu więcej warzyw, owoców, produktów nieprzetworzonych, zdrowszych wersji dań. To powoduje, że poprawia się nasz stan zdrowia, samopoczucie, a sylwetka robi się wyraźnie szczuplejsza. W takim kontekście więc, choć nie do końca zależnie od glutenu, dieta bezglutenowa może przynosić korzystne efekty.
Co jeść na diecie bezglutenowej?
Co jeść przy nietolerancji glutenu lub celiakii?
Wskazane produkty spożywcze to między innymi warzywa i owoce, mięso, ryby, jaja, nabiał, oleje, ryże, a także kasze wyprodukowane ze zbóż niezawierających glutenu, np. gryczana czy jaglana.
Pamiętajmy również, że nasze ulubione przepisy możemy łatwo zmodyfikować pod wersję bezglutenową, zamieniając jedynie niektóre składniki potraw, np. letnią owsiankę z owocami na tę z płatkami owsianymi bezglutenowymi i pozostałymi dodatkami oznaczonymi symbolem przekreślonego kłosa.
Zarówno celiakia, jak i nietolerancja glutenu pociąga za sobą konieczność uważnego czytania etykiet. Producenci mają obecnie obowiązek podawania na opakowaniu produktu informacji czy zawiera on gluten. Wygodnym sposobem jest również wyszukanie symbolu przekreślonego kłosa, który jest zarezerwowany dla produktów bezglutenowych.
Soczewica, ciecierzyca i fasola, czyli ważne produkty w diecie bez glutenu
Do grupy produktów szczególnie istotnych w diecie bezglutenowej zaliczamy warzywa strączkowe. Zawierają one dużo witamin z grupy B, magnezu, fosforu, żelaza, wapnia, a także białka, którego może nam brakować przy odstawieniu produktów zbożowych. Dzięki wysokiej zawartości błonnika, usprawniają one również procesy trawienia i wpływają bardzo korzystnie na stan naszych jelit.
Wprowadzając dietę bezglutenową do naszego sposobu odżywiania, rośliny strączkowe wprowadzajmy stopniowo, tak aby przyzwyczaić do nich organizm. Zwiększając ilość błonnika, pamiętajmy również o spożywaniu odpowiedniej ilości wody, by nie dopuścić do powstawania wzdęć i zaparć.
Czy na diecie bezglutenowej można jeść ziemniaki?
Podczas planowania tego typu diety, często pada pytanie czy można jeść ziemniaki. Nie wiadomo, skąd bierze się ta wątpliwość, ponieważ ziemniaki (oczywiście nieprzetworzone) to produkt naturalnie bezglutenowy. Dodatkowo bogaty w potas, witaminę C i węglowodany złożone. Nie warto z nich rezygnować.
Dieta bez glutenu – czego nie można jeść?
W pierwszej kolejności powinniśmy usunąć z naszego jadłospisu wszelkie produkty powstałe z pszenicy, żyta czy jęczmienia. W przypadku owsa należy wybierać artykuły oznaczone jako bezglutenowe, mamy wtedy pewność, że na taśmie produkcyjnej nie znalazły się żadne produkty z glutenem.
Uważajmy również na gluten ukryty w produktach przetworzonych, wędlinach, konserwach mięsnych i rybnych, czekoladzie i słodyczach, keczupach, majonezach czy sosach sałatkowych.
Robiąc zakupy, unikajmy produktów na wagę. Suszone i kandyzowane owoce, ryże, kasze i makarony na sypko mogą zawierać śladowe ilości glutenu.
Jeżeli naszym sposobem odżywiania jest dieta niskoglutenowa, dopuszczalna jest pewna ilość produktów z glutenem, ale zawsze powinniśmy obserwować swój organizm, by nie dopuszczać do niekorzystnych objawów.
Należy również zwrócić uwagę na to, że gotowe jedzenie bezglutenowe charakteryzuje się często niezbyt dobrym składem, z dodatkiem wielu niepotrzebnych substancji, dlatego tak istotne jest dokładne czytanie etykiet produktów spożywczych.
Dieta bezglutenowa a skutecznie odchudzanie
Częstym argumentem podnoszonym przez zwolenników diety bezglutenowej jest jej pozytywny wpływ na odchudzanie. Jak jest faktycznie?
Podstawowa zasada odchudzania to taka, że nie tyjemy od jakiegoś konkretnego składnika czy produktu, ale od nadwyżki kalorycznej w diecie. Gluten nie powoduje tycia, ale, tak jak wspomnieliśmy wyżej, bogate w niego produkty przetworzone już jak najbardziej tak. Nie musimy rezygnować z glutenu, żeby zrzucić kilogramy. Wystarczy wprowadzenie zdrowych nawyków żywieniowych, regularne posiłki, więcej warzyw, owoców oraz płynów, by waga sukcesywnie leciała w dół.
Dieta bezglutenowa – przykładowy jadłospis
Jak zaplanować jadłospis w diecie bez glutenu?
Jak wybrać odpowiednie przepisy do diety? Poniżej przedstawiamy przykładowy jadłospis, który pokazuje, że dieta bez glutenu nie musi być monotonna i niesmaczna. Odpowiednia kompozycja posiłków i małe zmiany mogą sprawić, że będziemy mieć dużą przyjemność z jej stosowania.
Śniadanie - Gryczanka z borówkami i płatkami migdałów
Składniki: 50g płatków gryczanych, 250ml jogurtu naturalnego, 100g borówek, 10g płatków migdałów.
Przygotowanie: Płatki zalewamy wieczorem gorącą wodą. Rano mieszamy z jogurtem i borówkami, posypujemy płatkami migdałów.
2 śniadanie - Sałatka z brokułem i jajkiem
Składniki: 2 jajka, 150g brokuła, 150g czerwonej papryki, 60g czerwonej cebuli, sos czosnkowy (jogurt naturalny, ząbek czosnku, sól, pieprz).
Przygotowanie: Brokuły gotujemy al. dente, jajka gotujemy na twardo. Paprykę, cebulę i jajka kroimy w kostkę, brokuła dzielimy na mniejsze różyczki. Wszystko mieszamy i polewamy sosem czosnkowym.
Obiad - Soczewica z kurczakiem i pomidorami
Składniki: 150g czerwonej soczewicy, 150g piersi z kurczaka, 1 marchewka, 1 cebula, 1 pomidor, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 1 łyżka oleju rzepakowego, ulubione przyprawy, 50g komosy ryżowej.
Przygotowanie: Soczewicę i komosę ryżową gotujemy według przepisu na opakowaniu. Na patelni, na łyżce oleju podsmażamy cebulę i czosnek, dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka i podsmażamy razem kilka minut. Dodajemy pokrojoną marchewkę, pomidora i przyprawy, dusimy na małym ogniu. Na koniec dodajemy ugotowaną soczewicę i komosę ryżową. Posypujemy natką pietruszki.
Kolacja - Pieczone ziemniaki z gzikiem
Składniki: 2 średnie ziemniaki, 100g półtłustego twarogu, 50g jogurtu naturalnego, 30g szczypiorku, sól, pieprz, 1 łyżka oleju rzepakowego.
Ziemniaki pieczemy w folii lub gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie. Twaróg mieszamy z jogurtem i posiekanym szczypiorkiem, doprawiamy solą i pieprzem. Ziemniaki przekrawamy, skrapiamy olejem i podajemy z twarożkiem.
Rozważania nad pytaniem, czy dieta bezglutenowa jest zdrowa czy nie możemy zakończyć standardową odpowiedzią „to zależy”. Dla osób cierpiących na celiakię czy nietolerancję glutenu stanowi konieczny sposób odżywiania, natomiast dla osób zdrowych - niekoniecznie. Jednak niezależnie od naszego osobistego wyboru pamiętajmy o zadbaniu o właściwe zbilansowanie jadłospisu, zarówno w wersji bezglutenowej, jak i tej z jego dodatkiem. Zapewni nam to zdrowie na długie lata.
Autor: Ewa Zawidzka