Potrawy opiekane

Opiekanie - opis, potrawy, przepisy, porady, ciekawostki

Opiekanie to jedna z metod obróbki termicznej wielu potraw. Dzięki opiekaniu można uzyskać chrupiącą skórkę na kawałku mięsa, ciągnący się w ustach ser żółty czy zarumienione pieczywo. Dzięki temu danie będzie apetycznie wyglądające, a do tego bardzo smaczne. Warto spróbować tego sposobu na przyrządzenie posiłku dla całej rodziny. Co ważne, opiekanie nie zabiera dużo czasu, dlatego można szybki i efektywnie zrobić pożywny posiłek w domowym warunkach.

Wyróżnione przepisy na dania opiekane

Pozostałe przepisy na opiekane potrawy

Poznaj inne kategorie przepisów na FajneGotowanie.pl

Opiekanie - opis, potrawy, przepisy, porady, ciekawostki

Gotowanie, opiekanie czy blendowanie - jest tyle różnych sposobów na przygotowywanie posiłków! Który z nich wybrać? Z pewnością opiekanie to szybki sposób na ciepły i smaczny posiłek. W czym opiekać mięso i warzywa? W czym różni się opiekanie od gotowania czy pieczenia? O tym wszystkim w artykule poniżej.

Opiekanie – krótka charakterystyka

Opiekanie to obróbka termiczna mięsa, pieczywa czy innych produktów spożywczych. Głównym jej zadaniem jest obsmażyć potrawę przy użyciu źródła ciepła. Jest kilka możliwych sposobów opiekania. Wszystko zależy od tego, z jakiego sprzętu AGD będzie się korzystać.

Opiekanie jest zbliżone do zapiekania, choć nieco różnią się te dwa sposoby na przygotowanie dania. Wspólną cechą jest działanie wysokiej temperatury, ale zapiekanie oparte jest głównie na nagrzanym powietrzu. Do opiekania można jednak porównać grillowanie, a nawet powiedzieć, że są to bardzo zbliżone do siebie procesy.

Gotowanie, blendowanie czy zapiekanie to popularne sposoby wykorzystywane w kuchni. Opiekanie staje się coraz popularniejsze głównie z uwagi na krótki czas obróbki termicznej potrawy. Aby obsmażyć mięso bezpośrednio w urządzeniu, wystarczy kilkanaście minut z uwagi na bardzo intensywne działanie wysokiej temperatury.

Opiekacz, grill czy piekarnik? W czym opiekać?

Na rynku dostępnych jest wiele różnych wielofunkcyjnych urządzeń, które służą do tego, aby opiekać mięso, warzywa czy sery. Obróbka termiczna w sprzęcie AGD jest niezwykle prosta, bo zwykle wystarczy podłączyć do źródła prądu i poczekać, aż się nagrzeje. Standardowy opiekacz można kupić już za kilkadziesiąt złotych, a wielofunkcyjne urządzenia z gofrownicą za ponad 100 zł.

Obsmażać potrawy czy mięso można także nad źródłem ciepła czyli na grillu. Do wyboru będzie grill gazowy, elektryczny czy węglowy. Choć częściej tą czynność nazywa się jednak grillowaniem. Niemniej jednak opiekać można na różne sposoby, nie ma żadnych złotych standardów.

Oprócz opiekacza i grilla do przygotowywania potraw można użyć piekarnika. Opiekanie w piecu zapewne będzie krótsze niż tradycyjne pieczenie, które zajmuje dużo czasu. Z doświadczenia jednak wiadomo, że najszybsze i najlepsze efekty przyniesie opiekania bezpośrednio w urządzeniu czy na źródle ciepła.

Opiekanie – najpopularniejsze dania

Myśląc o opiekaniu, na myśl przychodzą głównie sandwiche, czyli kanapki z serem żółtym i dodatkami. Umieszczane są na kilka minut w opiekaczu, w którym ser się roztapia, a pieczywo idealnie zarumienia. Szybki sposób na pożywne śniadanie czy kolację. Można także przyrządzić sobie jako drugie śniadanie do pracy i zjeść na zimno.

Opiekanie mięsa to popularny sposób na to, by uwolnić z niego aromat i smak. Najlepszym gatunkiem mięsa będzie drób z uwagi na to, że przygotowuje się go znacznie szybciej niż mięso wołowe czy wieprzowe. Można także wykorzystać kiełbaski czy inne przetwory wędliniarskie. W zimie opiekana kiełbaska z domowego grilla elektrycznego przypomni po trochu zapach i smak miesięcy letnich.

Warzywa opiekane w piekarniku czy opiekaczu to sposób na ciepły dodatek do obiadu czy przekąskę na różne spotkania rodzinne lub przyjacielskie. Idealnie sprawdzą się wszelkiego rodzaju papryki, cukinia czy cebula. Opiekać można tez ziemniaki, ale przydało by się je wcześniej znacznie podgotować.

Każdy ze sposobów na przygotowywanie posiłków będzie dobry, o ile potrawa będzie smaczna. Podczas blendowania można uzyskać pyszne koktajle, przy gotowaniu pożywne zupy, a opiekanie daje możliwość chrupiących zapiekanek czy zarumienionych warzyw jako dodatek do obiadu.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto