Wyróżnione przepisy na dania opiekane
-
Tosty z jajkiem
Brakuje Ci pomysłu na ciepłe, szybkie śniadanie przed pracą lub lunch w ciągu dnia? Dzisiaj przychodzę z idealną propozycją, koniecznie …
15 + 15 min łatwy 1 381 kcal -
Tortilla
Tortilla to świetny przepis na pyszny i wartościowy posiłek dla całej rodziny. Smakuje naprawdę pysznie, dlatego przypadnie do gustu wszystkim, …
10 + 7 min łatwy 1 292 kcal -
Gofry belgijskie
Gofry belgijskie to przepyszna odmiana gofrów. Gofry po belgijsku mają chrupiącą skórkę i bardzo puszyste wnętrze. Wyśmienicie smakują z pyszną …
40 + 25 min łatwy 10 234 kcal -
Chrupiące gofry
Chrupiące gofry są pysznym i łatwym deserem, który na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom domowych słodkości. Te z tego …
10 + 15 min łatwy 2 356 kcal
Pozostałe przepisy na opiekane potrawy
-
Provoleta
Provoleta to tradycyjna przystawka podawana podczas asado w Argentynie. Asado to rodzaj posiłku przygotowywanego na grillu, czyli inaczej mówiąc, tradycyjny …
5 + 5 min łatwy 4 -
Gofry bezglutenowe
Gofry bezglutenowe to alternatywa idealna dla wszystkich miłośników domowych słodkości, w wersji nieco zdrowszej. Na pewno przypadną do gustu miłośnikom …
20 + 15 min łatwy 4 136 kcal -
Chlebek z patelni
Pieczywo jest znane jest od tysięcy lat. Pierwsze wypieki to były placki z mąki i śruty wypiekane w popiele, gorących …
80 + 30 min łatwy 4 -
Burger wegański
Burger wegański to doskonała propozycja na pyszne danie warzywne bez dodatku mięsa. Hamburger w wersji wegańskiej jest smaczny i zawiera …
30 + 40 min łatwy 4 468 kcal -
Tosty z jajkiem sadzonym
Tosty z jajkiem sadzonym to idealna propozycja na śniadanie czy kolację. Chrupiące, lekko opieczone w tosterze pieczywo z towarzystwie sadzonego …
10 + 15 min łatwy 1 -
Quesadilla z chorizo
Danie do którego możecie dodać wszystko co tylko lubicie i nie jest to pizza? Oczywiście, quasadilla. Danie kuchni meksykańskiej z …
10 + 15 min łatwy 4 329 kcal
-
Zawijańce z ciasta francuskiego
Ciasto francuskie, jak sama nazwa wskazuje, jest produktem wywodzącym się z brzegów najdłuższej rzeki Francji- Loary. Jak głosi legenda powstało …
5 + 15 min łatwy 3 -
Burgery z soczewicy
Wegetariańskie burgery z soczewicy to pyszne danie bez mięsa. Aromatyczny kotlet z soczewicy dobrze zastępuje mięso. Dobre burgery możesz przygotować …
20 + 40 min łatwy 4 -
Tortilla z tuńczykiem
Tortilla z tuńczykiem to dobra propozycja na lunch do pracy lub przystawka na spotkanie ze znajomymi. Przepis na tortillę z …
10 + 5 min łatwy 4 -
Tosty z pieczarkami
Tostem nazywamy kromkę pieczywa (zazwyczaj pszennego), która została podpieczona w tosterze; jest to rodzaj grzanki. Idealnie nadają się na śniadanie, …
15 + 5 min łatwy 1 465 kcal
Opiekanie - opis, potrawy, przepisy, porady, ciekawostki
Gotowanie, opiekanie czy blendowanie - jest tyle różnych sposobów na przygotowywanie posiłków! Który z nich wybrać? Z pewnością opiekanie to szybki sposób na ciepły i smaczny posiłek. W czym opiekać mięso i warzywa? W czym różni się opiekanie od gotowania czy pieczenia? O tym wszystkim w artykule poniżej.
Opiekanie – krótka charakterystyka
Opiekanie to obróbka termiczna mięsa, pieczywa czy innych produktów spożywczych. Głównym jej zadaniem jest obsmażyć potrawę przy użyciu źródła ciepła. Jest kilka możliwych sposobów opiekania. Wszystko zależy od tego, z jakiego sprzętu AGD będzie się korzystać.
Opiekanie jest zbliżone do zapiekania, choć nieco różnią się te dwa sposoby na przygotowanie dania. Wspólną cechą jest działanie wysokiej temperatury, ale zapiekanie oparte jest głównie na nagrzanym powietrzu. Do opiekania można jednak porównać grillowanie, a nawet powiedzieć, że są to bardzo zbliżone do siebie procesy.
Gotowanie, blendowanie czy zapiekanie to popularne sposoby wykorzystywane w kuchni. Opiekanie staje się coraz popularniejsze głównie z uwagi na krótki czas obróbki termicznej potrawy. Aby obsmażyć mięso bezpośrednio w urządzeniu, wystarczy kilkanaście minut z uwagi na bardzo intensywne działanie wysokiej temperatury.
Opiekacz, grill czy piekarnik? W czym opiekać?
Na rynku dostępnych jest wiele różnych wielofunkcyjnych urządzeń, które służą do tego, aby opiekać mięso, warzywa czy sery. Obróbka termiczna w sprzęcie AGD jest niezwykle prosta, bo zwykle wystarczy podłączyć do źródła prądu i poczekać, aż się nagrzeje. Standardowy opiekacz można kupić już za kilkadziesiąt złotych, a wielofunkcyjne urządzenia z gofrownicą za ponad 100 zł.
Obsmażać potrawy czy mięso można także nad źródłem ciepła czyli na grillu. Do wyboru będzie grill gazowy, elektryczny czy węglowy. Choć częściej tą czynność nazywa się jednak grillowaniem. Niemniej jednak opiekać można na różne sposoby, nie ma żadnych złotych standardów.
Oprócz opiekacza i grilla do przygotowywania potraw można użyć piekarnika. Opiekanie w piecu zapewne będzie krótsze niż tradycyjne pieczenie, które zajmuje dużo czasu. Z doświadczenia jednak wiadomo, że najszybsze i najlepsze efekty przyniesie opiekania bezpośrednio w urządzeniu czy na źródle ciepła.
Opiekanie – najpopularniejsze dania
Myśląc o opiekaniu, na myśl przychodzą głównie sandwiche, czyli kanapki z serem żółtym i dodatkami. Umieszczane są na kilka minut w opiekaczu, w którym ser się roztapia, a pieczywo idealnie zarumienia. Szybki sposób na pożywne śniadanie czy kolację. Można także przyrządzić sobie jako drugie śniadanie do pracy i zjeść na zimno.
Opiekanie mięsa to popularny sposób na to, by uwolnić z niego aromat i smak. Najlepszym gatunkiem mięsa będzie drób z uwagi na to, że przygotowuje się go znacznie szybciej niż mięso wołowe czy wieprzowe. Można także wykorzystać kiełbaski czy inne przetwory wędliniarskie. W zimie opiekana kiełbaska z domowego grilla elektrycznego przypomni po trochu zapach i smak miesięcy letnich.
Warzywa opiekane w piekarniku czy opiekaczu to sposób na ciepły dodatek do obiadu czy przekąskę na różne spotkania rodzinne lub przyjacielskie. Idealnie sprawdzą się wszelkiego rodzaju papryki, cukinia czy cebula. Opiekać można tez ziemniaki, ale przydało by się je wcześniej znacznie podgotować.
Każdy ze sposobów na przygotowywanie posiłków będzie dobry, o ile potrawa będzie smaczna. Podczas blendowania można uzyskać pyszne koktajle, przy gotowaniu pożywne zupy, a opiekanie daje możliwość chrupiących zapiekanek czy zarumienionych warzyw jako dodatek do obiadu.