Potrawy opiekane
-
Tosty z jajkiem sadzonym
Tosty z jajkiem sadzonym to idealna propozycja na śniadanie czy kolację. Chrupiące, lekko opieczone w tosterze pieczywo z towarzystwie sadzonego …
10 + 15 min łatwy 1 407 kcal
-
Gofry twarogowe
Gofry twarogowe to doskonała opcja dla wszystkich miłośników zdrowych, a przy okazji naprawdę smacznych słodkości. W takiej wersji sprawdzą się …
15 + 10 min łatwy 4 125 kcal
-
Quesadilla z chorizo
Danie do którego możecie dodać wszystko co tylko lubicie i nie jest to pizza? Oczywiście, quasadilla. Danie kuchni meksykańskiej z …
10 + 15 min łatwy 4 463 kcal
Pozostałe przepisy na opiekane potrawy
-
Tosty z awokado
Tosty z awokado to pomysł na szybką przekąskę. Nadają się na śniadanie lub jako przystawka. Te grzanki z awokado i …
20 min łatwy 2 653 kcal
-
Gofry bezglutenowe
Gofry bezglutenowe to alternatywa idealna dla wszystkich miłośników domowych słodkości, w wersji nieco zdrowszej. Na pewno przypadną do gustu miłośnikom …
20 + 15 min łatwy 4 136 kcal
-
Sałatka z oliwkami
Sałatka z oliwkami to klasyczne połączenie najlepszych, włoskich produktów. Sałatka z zielonymi oliwkami, pomidorami, parmezanem i chlebem ciabatta jest świetną …
10 + 5 min łatwy 2 321 kcal
-
Gofry
Gofry to jeden z charakterystycznych, puszystych wypieków o szczególnym kształcie i fakturze. Gofry zazwyczaj mają prostokątny kształt i specyficzne, kwadratowe …
20 + 25 min łatwy 12 186 kcal
-
Provoleta
Provoleta to tradycyjna przystawka podawana podczas asado w Argentynie. Asado to rodzaj posiłku przygotowywanego na grillu, czyli inaczej mówiąc, tradycyjny …
5 + 5 min łatwy 4 640 kcal
-
Gofry w tosterze
Nie masz gofrownicy, ale masz opiekacz do kanapek? Zrób domowe, pyszne gofry w tosterze. Ten przepis na gofry w tosterze …
10 + 12 min łatwy 2 514 kcal
-
Tosty z jajkiem i bekonem
Tosty z jajkiem i bekonem to doskonały pomysł na śniadanie dla całej rodziny. Pyszne tosty możemy przygotować również z serem. …
25 min łatwy 1 735 kcal -
Gofry belgijskie
Gofry belgijskie to przepyszna odmiana gofrów. Gofry po belgijsku mają chrupiącą skórkę i bardzo puszyste wnętrze. Wyśmienicie smakują z pyszną …
40 + 25 min łatwy 10 234 kcal
-
Sałatka z tofu i orzechami oraz pełnoziarniste tosty z hummusem i mozzarellą
Przepyszna sałatka z tofu, kaparami i kukurydzą ze znakomitymi tostami z hummusem i mozzarellą to posiłek niezwykle odżywczy. Pełny smaku …
15 min łatwy 4 379 kcal
-
Gofry bez proszku do pieczenia
Gofry bez proszku do pieczenia to pomysł na pyszny, domowy i zdrowy deser, który można przygotować w łatwy sposób. To …
15 + 15 min łatwy 4 112 kcal
-
Gofry wytrawne
Gofry wytrawne to świetne rozwiązanie na śniadanie lub na kolację. Tak przygotowane gofry możecie podać np. z serkiem śmietankowym i …
10 + 20 min łatwy 50 42 kcal
-
Chrupiące gofry
Chrupiące gofry są pysznym i łatwym deserem, który na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom domowych słodkości. Te z tego …
10 + 15 min łatwy 2 356 kcal
-
Gofry orkiszowe
Gofry to szybkie i łatwe w przygotowaniu danie, które możesz podawać w różnych odsłonach. Mogą to być gofry w wersji …
10 + 6 min łatwy 8 110 kcal
-
Gofry bez cukru
Dziś prezentujemy przepis na gofry bez cukru. Te pyszne wafle kojarzone są głównie z wakacyjnymi wyjazdami. Nie trzeba wyjeżdżać nad …
10 min łatwy 15 118 kcal
-
Gofry pełnoziarniste
Gofry pełnoziarniste to szybkie i łatwe w przygotowaniu danie, które możesz podawać w różnych odsłonach. Mogą to być gofry w …
15 + 7 min łatwy 8 147 kcal
-
Gofry czekoladowe
Gofry czekoladowe z mąki pełnoziarnistej to szybkie i łatwe w przygotowaniu danie, które możesz podawać jako śniadanie na słodko lub …
15 + 7 min łatwy 8 147 kcal
-
Dietetyczne gofry
Dietetyczne gofry z mąki pełnoziarnistej to szybkie i łatwe w przygotowaniu danie, które możesz podawać w różnych odsłonach. Mogą to …
15 + 7 min łatwy 8 145 kcal
-
Gofry z kaszy manny
Gofry z kaszy manny to wspaniały dodatek, który doskonale prezentuje się na talerzu, a jeszcze lepiej smakuje. Są słodkie, pyszne …
25 + 50 min łatwy 6 236 kcal
-
Wegańskie gofry
Pyszne wegańskie gofry to dobry pomysł na domowe, a co ważne szybka w wykonaniu przekąska, które idealnie pasuje na śniadanie, …
20 + 5 min łatwy 10 171 kcal
-
Gofry na słono
Gofry to jedne z najpopularniejszych słodkich przysmaków, szczególnie w Belgii. Gofry belgijskie są znane i lubiane na całym świecie. W …
25 + 30 min łatwy 8 351 kcal -
Gofry bąbelkowe
Gofry bąbelkowe to bardzo dobry pomysł na deser dla dzieci. Gofry bąbelkowe stały się modne kilka lat temu. Podawane są …
20 + 20 min łatwy 10 478 kcal
-
Gofry dla dzieci
Gofry dla dzieci to wspaniała opcja dla każdego, kto kocha proste domowe desery. Do ich przygotowania wystarczy tylko kilka prostych …
15 + 15 min łatwy 2 307 kcal
-
Śniadanie wiedeńskie
Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, dlatego powinniśmy zwracać szczególną uwagę na to, co znajduje się na naszym talerzu. Dzisiaj przedstawię …
10 + 20 min łatwy 1 649 kcal -
Zawijańce z ciasta francuskiego
Ciasto francuskie, jak sama nazwa wskazuje, jest produktem wywodzącym się z brzegów najdłuższej rzeki Francji- Loary. Jak głosi legenda powstało …
5 + 15 min łatwy 3 630 kcal -
Domowy kebab w tortilli
Domowy kebab w tortilli to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Domowej roboty kebab z kurczaka zawiera dużo mniej …
40 min łatwy 5 415 kcal -
Baba ganoush
Baba ganoush to popularny w Arabii dodatek do pieczywa. Jeśli chcesz urozmaicić swoje kanapki, to ta pasta będzie naprawdę smacznym …
35 + 15 min łatwy 5 89 kcal
-
Burger wegański
Burger wegański to doskonała propozycja na pyszne danie warzywne bez dodatku mięsa. Hamburger w wersji wegańskiej jest smaczny i zawiera …
30 + 40 min łatwy 4 468 kcal
-
Tosty z jajkiem
Brakuje Ci pomysłu na ciepłe, szybkie śniadanie przed pracą lub lunch w ciągu dnia? Dzisiaj przychodzę z idealną propozycją, koniecznie …
15 + 15 min łatwy 1 381 kcal
-
Burgery z soczewicy
Wegetariańskie burgery z soczewicy to pyszne danie bez mięsa. Aromatyczny kotlet z soczewicy dobrze zastępuje mięso. Dobre burgery możesz przygotować …
20 + 40 min łatwy 4 931 kcal
-
Tortilla z tuńczykiem
Tortilla z tuńczykiem to dobra propozycja na lunch do pracy lub przystawka na spotkanie ze znajomymi. Przepis na tortillę z …
10 + 5 min łatwy 4 501 kcal
-
Tosty z pieczarkami
Tostem nazywamy kromkę pieczywa (zazwyczaj pszennego), która została podpieczona w tosterze; jest to rodzaj grzanki. Idealnie nadają się na śniadanie, …
15 + 5 min łatwy 1 465 kcal
-
Chlebek z patelni
Pieczywo jest znane jest od tysięcy lat. Pierwsze wypieki to były placki z mąki i śruty wypiekane w popiele, gorących …
80 + 30 min łatwy 4 460 kcal
-
Tortilla
Tortilla to świetny przepis na pyszny i wartościowy posiłek dla całej rodziny. Smakuje naprawdę pysznie, dlatego przypadnie do gustu wszystkim, …
10 + 7 min łatwy 1 292 kcal
Potrawy opiekane - co to jest?
Opiekanie to jedna z metod obróbki termicznej wielu potraw. Dzięki opiekaniu można uzyskać chrupiącą skórkę na kawałku mięsa, ciągnący się w ustach ser żółty czy zarumienione pieczywo. Dzięki temu danie będzie apetycznie wyglądające, a do tego bardzo smaczne. Warto spróbować tego sposobu na przyrządzenie posiłku dla całej rodziny. Co ważne, opiekanie nie zabiera dużo czasu, dlatego można szybki i efektywnie zrobić pożywny posiłek w domowym warunkach.
Opiekanie - opis, potrawy, przepisy, porady, ciekawostki
Gotowanie, opiekanie czy blendowanie - jest tyle różnych sposobów na przygotowywanie posiłków! Który z nich wybrać? Z pewnością opiekanie to szybki sposób na ciepły i smaczny posiłek. W czym opiekać mięso i warzywa? W czym różni się opiekanie od gotowania czy pieczenia? O tym wszystkim w artykule poniżej.
Opiekanie – krótka charakterystyka
Opiekanie to obróbka termiczna mięsa, pieczywa czy innych produktów spożywczych. Głównym jej zadaniem jest obsmażyć potrawę przy użyciu źródła ciepła. Jest kilka możliwych sposobów opiekania. Wszystko zależy od tego, z jakiego sprzętu AGD będzie się korzystać.
Opiekanie jest zbliżone do zapiekania, choć nieco różnią się te dwa sposoby na przygotowanie dania. Wspólną cechą jest działanie wysokiej temperatury, ale zapiekanie oparte jest głównie na nagrzanym powietrzu. Do opiekania można jednak porównać grillowanie, a nawet powiedzieć, że są to bardzo zbliżone do siebie procesy.
Gotowanie, blendowanie czy zapiekanie to popularne sposoby wykorzystywane w kuchni. Opiekanie staje się coraz popularniejsze głównie z uwagi na krótki czas obróbki termicznej potrawy. Aby obsmażyć mięso bezpośrednio w urządzeniu, wystarczy kilkanaście minut z uwagi na bardzo intensywne działanie wysokiej temperatury.
Opiekacz, grill czy piekarnik? W czym opiekać?
Na rynku dostępnych jest wiele różnych wielofunkcyjnych urządzeń, które służą do tego, aby opiekać mięso, warzywa czy sery. Obróbka termiczna w sprzęcie AGD jest niezwykle prosta, bo zwykle wystarczy podłączyć do źródła prądu i poczekać, aż się nagrzeje. Standardowy opiekacz można kupić już za kilkadziesiąt złotych, a wielofunkcyjne urządzenia z gofrownicą za ponad 100 zł.
Obsmażać potrawy czy mięso można także nad źródłem ciepła czyli na grillu. Do wyboru będzie grill gazowy, elektryczny czy węglowy. Choć częściej tą czynność nazywa się jednak grillowaniem. Niemniej jednak opiekać można na różne sposoby, nie ma żadnych złotych standardów.
Oprócz opiekacza i grilla do przygotowywania potraw można użyć piekarnika. Opiekanie w piecu zapewne będzie krótsze niż tradycyjne pieczenie, które zajmuje dużo czasu. Z doświadczenia jednak wiadomo, że najszybsze i najlepsze efekty przyniesie opiekania bezpośrednio w urządzeniu czy na źródle ciepła.
Opiekanie – najpopularniejsze dania
Myśląc o opiekaniu, na myśl przychodzą głównie sandwiche, czyli kanapki z serem żółtym i dodatkami. Umieszczane są na kilka minut w opiekaczu, w którym ser się roztapia, a pieczywo idealnie zarumienia. Szybki sposób na pożywne śniadanie czy kolację. Można także przyrządzić sobie jako drugie śniadanie do pracy i zjeść na zimno.
Opiekanie mięsa to popularny sposób na to, by uwolnić z niego aromat i smak. Najlepszym gatunkiem mięsa będzie drób z uwagi na to, że przygotowuje się go znacznie szybciej niż mięso wołowe czy wieprzowe. Można także wykorzystać kiełbaski czy inne przetwory wędliniarskie. W zimie opiekana kiełbaska z domowego grilla elektrycznego przypomni po trochu zapach i smak miesięcy letnich.
Warzywa opiekane w piekarniku czy opiekaczu to sposób na ciepły dodatek do obiadu czy przekąskę na różne spotkania rodzinne lub przyjacielskie. Idealnie sprawdzą się wszelkiego rodzaju papryki, cukinia czy cebula. Opiekać można tez ziemniaki, ale przydało by się je wcześniej znacznie podgotować.
Każdy ze sposobów na przygotowywanie posiłków będzie dobry, o ile potrawa będzie smaczna. Podczas blendowania można uzyskać pyszne koktajle, przy gotowaniu pożywne zupy, a opiekanie daje możliwość chrupiących zapiekanek czy zarumienionych warzyw jako dodatek do obiadu.