Gotowanie na parze
-
Ryba na parze
Ryba na parze sprawdzi się idealnie na zdrową wersję obiadu dla całej rodziny. Ryba na parze to danie zdrowe, proste …
20 + 10 min łatwy 2 215 kcal -
Kurczak na parze
Kurczak na parze jako pomysł na zdrowy i dietetyczny obiad. Pierś z kurczaka należy do chudych gatunków mięs, a kurczak …
10 + 20 min łatwy 1 285 kcal -
Brokuły na parze
Brokuły na parze idealnie sprawdzą się jako dodatek do niemal wszystkich dań obiadowych. Ich wykonanie jest błyskawiczne a Ty praktycznie …
10 + 20 min łatwy 4 42 kcal
Pozostałe przepisy z gotowaniem na parze
-
Indyk na parze
Indyk na parze to opcja idealna dla wszystkich, którzy kochają mięsne dania, ale wciąż chcą odżywiać się zdrowo i odżywczo. …
20 + 30 min łatwy 2 114 kcal -
Łosoś na parze
Łosoś ugotowany na parze to danie, które pomimo swojej prostoty jest niezwykle smaczne i zdrowe. Jeśli zastanawiasz się jak przygotować …
5 + 15 min łatwy 1 268 kcal -
Kalafior na parze
Kalafior na parze idealnie sprawdzi się jako dodatek do niemal wszystkich dań obiadowych. Niech to będzie dobry pomysł na dodatkową …
10 + 20 min łatwy 4 31 kcal
-
Pulpety na parze
Pulpety na parze to idealny pomysł na szybki i zdrowy posiłek. Tak przygotowane mięso jest niezwykle lekkostrawne i delikatnie. Można …
15 + 20 min łatwy 4 249 kcal -
Schab na parze
Schab na parze podawany z również ugotowanymi lub upieczonymi w piekarniku warzywami to świetny pomysł na zdrowy, pożywny i sycący …
5 + 30 min łatwy 1 310 kcal -
Cukinia na parze
Cukinia na parze to wyjątkowy, delikatny i smaczny dodatek do różnych dań. Tak przygotowaną cukinię możesz podać do obiadu, idealnie …
10 + 10 min łatwy 2 93 kcal
-
Szparagi na parze
Szparagi na parze to świetny dodatek do letnich i wiosennych obiadów. Są niesamowicie smaczne, a przy tym bardzo łatwe w …
10 + 10 min łatwy 2 182 kcal
-
Fasolka szparagowa na parze
Fasolka gotowana na parze to jeden z klasyków kuchni wiosenno letniej. Zarówno żółta, jak i zielona fasolka mogą być ugotowana …
10 + 20 min łatwy 2 145 kcal
-
Mintaj na parze
Mintaj na parze sprawdzi się idealnie na obiad la całej Twoje rodziny. Jednocześnie dostarczysz sporą dawkę witamin i składników odżywczych …
10 + 20 min łatwy 4 84 kcal -
Ziemniaki na parze
Znudziły Ci się ziemniaki w tradycyjnej formie jako dodatek do każdego obiadu? Wypróbuj ziemniaki na parze. Przepis na gotowane ziemniaki …
10 + 30 min łatwy 4 111 kcal
-
Marchewka na parze
Pyszna marchewka na parze to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu dodatek, który idealnie sprawdzi się …
30 + 15 min łatwy 5 60 kcal
-
Buraki na parze
Zdrowe buraki na parze to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu dodatek, który idealnie sprawdzi się …
60 + 50 min łatwy 5 38 kcal
-
Brukselka na parze
Brukselka na parze to najlepszy sposób na przygotowanie tego warzywa. Dzięki tej krótkiej obróbce termicznej zachowuje ona większość swoich drogocennych …
10 + 10 min łatwy 2 64 kcal
-
Dietetyczne pulpety na parze
Zdrowe, fit, pyszne pulpety na parze z warzywami z mięsa mielonego to dobre, dietetyczne danie. Jest lekkie, niskokaloryczne i idealne …
20 + 25 min łatwy 6 214 kcal -
Bataty dla niemowlaka
Bataty dla niemowlaka to doskonała propozycja na pyszną domową zupkę dla Twojego dziecka. Przepis na bataty dla niemowlaka jest niezwykle …
10 + 30 min łatwy 4 67 kcal
-
Pierożki na parze
Pierożki na parze to danie wywodzące się z kuchni azjatyckiej, a obecnie znane i popularne na całym świecie. Można wyróżnić …
40 + 20 min średni 2 798 kcal -
Knedliki
Knedliki przygotowywane na parze to tradycyjne danie kuchni czeskiej. Podaje się je jako dodatek do gulaszu. Knedliki to gotowane na …
120 + 20 min łatwy 10 518 kcal
-
Pampuchy z jagodami
Pampuchy z jagodami to wspaniała opcja dla małych i dużych smakoszy. Są bardzo proste w przygotowaniu, a smakują wyśmienicie. Na …
30 + 15 min łatwy 6 478 kcal
-
Kluski na parze
Kluski na parze to tradycyjne polskie danie, które występuje pod naprawdę wieloma nazwami. Znane są również jako pyzy drożdżowe, pampuchy, …
90 + 15 min średni 14 171 kcal
-
Pączki na parze
Pączki na parze, pyzy czy pampuchy to samo pyszne danie pod wieloma innymi nazwami, które funkcjonują w naszym kraju zależnie …
60 + 20 min średni 10 330 kcal
-
Kluski parowe
Kluski parowe to bardzo dobry pomysł na łatwe bułeczki z ciasta drożdżowego. Ciasto gotowane na parze jest bardzo delikatne i …
140 + 20 min łatwy 5 510 kcal
-
Spaghetti z warzywami
Spaghetti to śródziemnomorska potrawa pochodząca z Włoch. To jedno z najpopularniejszych włoskich przysmaków znana i lubiana na całym świecie. Można …
10 + 50 min łatwy 4 216 kcal
-
Czeskie knedle
Czeskie knedle to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do głównego posiłku. Knedliki podaje się z dodatkiem sosów mięsnych lub …
140 + 30 min łatwy 7 243 kcal
-
Beza szwajcarska
Beza szwajcarska przygotowywana jest na gorąco. Metoda przygotowywania poleca na ubijaniu białek w kąpieli wodnej. Dzięki tej metodzie cukier całkowicie …
20 + 40 min średni 4 35 kcal
-
Germknödel
Germknödel to doskonała propozycja na tradycyjny austriacki deser. Przygotowuje się na bazie ciasta drożdżowego gotowanego na parze z dodatkiem konfitury …
130 + 30 min łatwy 10 458 kcal
-
Makaron ze szpinakiem, łososiem i suszonymi pomidorami
Wspaniałe połączenie szpinaku z makaronem spaghetti, świeżym łososiem gotowanym na parze oraz suszonymi pomidorami i serem mozzarella. Pyszny, szybki i …
25 min łatwy 2 702 kcal -
Pierożki dim sum
Pierożki chińskie urzekają delikatnym ciastem oraz aromatycznym nadzieniem. Będą idealną przystawką podczas wykwintnej kolacji, przygotowując podniebienie na eksplozję azjatyckich smaków …
80 + 10 min średni 4 334 kcal -
Sałatka z kaszą bulgur ze świeżymi warzywami, polędwiczką z indyka i olejem lnianym
Wersja sałatki z bulgurem i warzywami z dodatkiem duszonych na maśle przepysznych i soczystych pieczarek oraz chudym mięsem z polędwicy …
20 min łatwy 2 495 kcal
-
Halibut na parze
Halibut na parze sprawdzi się idealnie na obiad dla całej Twoje rodziny. Jednocześnie dostarczysz sporą dawkę witamin i składników odżywczych …
10 + 30 min łatwy 2 246 kcal -
Jiaozi
Jiaozi to tradycyjne chińskie pierożki gotowane na parze, pierożki znane są również pod nazwą gyoza. Pyszne domowe pierożki to doskonały …
40 + 25 min średni 5 499 kcal -
Parowańce z jagodami
Parowańce z jagodami to doskonały pomysł na śniadanie lub deser. Pyszne parowańce świetnie sprawdzą się rownież na obiad na słodko …
60 min łatwy 4 660 kcal
-
Baozi
Baozi to chińskie bułeczki gotowane na parze. Pyszne bułeczki przygotowywane są z różnego rodzaju farszami. Najlepsze baozi to doskonały pomysł …
40 + 15 min średni 5 -
Parowańce
Parowańce to doskonały pomysł na dodatek na obiad, na śniadanie lub na kolację. Parowańce można przygotować również z dodatkiem owoców …
30 + 20 min łatwy 10
-
Kue mangkok
Kue mangkok to rodzaj pysznych, słodkich babeczek, które urzekają mnóstwem różnych kolorów i wspaniałym smakiem. To danie kuchni indonezyjskiej, łatwe …
40 + 20 min łatwy 5 280 kcal
-
Bao zi
Bao zi to różnych rozmiarów chińskie kluski gotowane na parze przygotowywane z mąki pszennej z dodatkiem tłuszczu. Wnętrze klusek wypełnia …
40 + 20 min średni 5 751 kcal -
Sałatka z makaronem i brokułami i fetą
Sałatka z makaronem i brokułami i fetą to pyszny pomysł na obiad, kolację lub danie na imprezę. Jest niezwykle łatwa …
30 + 20 min łatwy 4 295 kcal
-
Ryba po grecku Thermomix
Ryba po grecku Thermomix to pyszne rybno-warzywne danie, które przygotujesz w kilka minut. To danie idealne nie tylko na święta. …
20 + 30 min łatwy 4 282 kcal -
Sałatka warstwowa z brokułem
Sałatka warstwowa z brokułem to pomysł na przepyszną sałatkę na imprezę, czy kolację z rodziną lub przyjaciółmi. Jest nie tylko …
20 min łatwy 4 419 kcal
-
Kluski drożdżowe
Kluski drożdżowe, pyzy czy pampuchy to samo pyszne danie pod wieloma innymi nazwami, które funkcjonują w naszym kraju zależnie od …
60 + 15 min łatwy 10 187 kcal
-
Salatka z brokułami i feta
Sałatka z brokułami i fetą to pomysł na pyszną, zdrową i błyskawiczną w przygotowaniu sałatkę, która sprawdzi się na mnóstwo …
20 min łatwy 2 296 kcal
-
Pierogi Ha Cao
Pierogi Ha Cao to smaczne orientalne danie. Można podawać je jako dodatek do tradycyjnego obiadu lub w formie przekąski. Farsz …
60 + 10 min średni 5 623 kcal -
Pyzy drożdżowe
Pyzy drożdżowe czy pampuchy to samo pyszne danie pod wieloma innymi nazwami, które funkcjonują w naszym kraju zależnie od regionu. …
60 + 15 min łatwy 15 156 kcal
-
Sałatka z brokułem i szynką
Sałatka z brokułem i szynką będzie równie świetna na kolację, jak i na imprezę. Tym bardziej że jest to naprawdę …
15 + 5 min łatwy 2 -
Tamale
Tamale to danie kuchni meksykańskiej. Do jego stworzenia potrzebne jest ciasto z mąki kukurydzianej i mięsne nadzienie. Całość zawija się …
240 + 150 min trudny 20 -
Sałatka z selera naciowego fit
Pyszny pomysł na zdrową sałatkę? Sałatka z selera naciowego fit – z kurczakiem, warzywami, orzechami oraz olejem. Zdecydowanie jest to …
20 min łatwy 2 497 kcal -
Kopytka leniwe
Kopytka leniwe to doskonała alternatywa dla ziemniaczanych klusek. Te robione są z twarogu, dzięki czemu mają więcej białka, a przy …
15 + 10 min łatwy 2 579 kcal
-
Sałatka jarzynowa Thermomix
Sałatka jarzynowa Thermomix to tradycyjna sałatka, którą z pomocą Thermomixa wykonasz jeszcze szybciej. Z tego przepisu powstaje pyszna sałatka, idealna …
60 + 15 min łatwy 13 162 kcal
-
Kluski na parze Thermomix
Kluski na parze Thermomix przygotujesz tylko w godzinę. Podane z sosem będą świetnym daniem na słodko i w wersji wytrawnej. …
40 + 20 min łatwy 10 123 kcal
-
Pierogi chińskie
Pierogi chińskie to świetny pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Chińskie pierożki zwane także won ton będą bardzo dobrą …
30 + 20 min łatwy 5 903 kcal -
Gołąbki bez zawijania Thermomix
Gołąbki uznaje się za danie wywodzące się z rejonów Europy Środkowej i Wschodniej, ze względu na dużą uprawę kapusty w …
30 + 60 min łatwy 6 438 kcal -
Ryba po tajsku
Ryba po tajsku z warzywami to smaczna potrawa na obiad. Przygotujesz ją z mleczkiem kokosowym, zieloną pastą curry, cukinią, papryką …
10 + 20 min łatwy 2 155 kcal -
Pierogi na parze
Prezentujemy przepis na pierogi na parze. To pyszne azjatyckie danie będzie wspaniałym pomysłem na obiad. Pierogi to danie, które zna …
60 + 10 min średni 40 82 kcal -
Pyzy na parze
Pyzy na parze to tradycyjne polskie danie, które występuje pod naprawdę wieloma nazwami. Znane są również jako pyzy drożdżowe, pampuchy, …
90 + 15 min średni 14 184 kcal
-
Humita
Humita to tradycyjne danie wywodzące się z kuchni Ameryki Południowej. Humita to wyrób ze świeżych nasion kukurydzy. W zależności od …
10 + 50 min łatwy 4 563 kcal
-
Sernik na parze
Sernik na parze to świetna opcja dla wszystkich osób, które kochają słodkości, jednak szukają bardziej lekkostrawnej opcji. Ten sernik jest …
20 + 50 min łatwy 10 339 kcal
-
Ryż na parze
Ryż na parze jest wspaniałą opcją na bardzo dietetyczny posiłek dla całej rodziny. Ze względu na specjalną metodę przygotowania jest …
10 + 30 min łatwy 4 208 kcal
Gotowanie na parze - co to jest?
Gotowanie na parze to sposób na zdrowe i smaczne posiłki. Wielu zapewne kojarzy się ona z restrykcyjnymi dietami odchudzającymi czy zdrowotnymi. Nic bardziej mylnego! Gotowanie na parze wydobywa z potraw wyjątkowy smak i zachowuje jej cenne właściwości odżywcze. Warzywa nie tracą swojego smaku i koloru, a mięso jest aromatyczne. Wystarczy spróbować raz gotowania na parze, by polubić ten sposób na przygotowywanie posiłków dla rodziny i przyjaciół.
Gotowanie na parze - opis, przepisy, porady praktyczne, ciekawostki
Kuchnia polska czy kuchnia żydowska pełna jest różnego rodzaju charakterystycznych warzyw i mięsa. Sposobów na przygotowanie tradycyjnych posiłków jest bardzo dużo. Czy gotowanie na parze również się sprawdzi? Jak przygotować posiłki w parowarze? Jakie są zalety warzyw gotowanych na parze? O tym wszystkim w artykule poniżej.
Gotowanie na parze – krótka charakterystyka
Jak gotować na parze?
Gotowanie na parze jest wyjątkowo prostym sposobem na przygotowanie lekkich i zdrowych posiłków. Czas, który trzeba poświęcić jest dość krótki, a do tego nie trzeba pilnować produktów, aby przykładowo się nie przypaliły. Gotować na parze można w garnku z użyciem specjalnej nakładki lub w parowarze. Tak więc każdy zapewne będzie w stanie spróbować tego sposobu przyrządzania posiłków w domu. Gotowanie na parze popularne jest w wielu kuchniach świata, w tym w kuchni śródziemnomorskiej czy kuchni żydowskiej.
Jak długo gotuje się posiłki na parze? Wszystko zależy od wybranego produktu spożywczego. Zapewne cukinia czy bakłażan to kwestia od kilku do kilkunastu minut, ale drób czy ziemniaki to już nawet kilkadziesiąt minut. Kupując parowar zazwyczaj dostaje się instrukcję obsługi, która w prosty sposób objaśnia jak długo gotuje się mięso czy warzywa.
Oczywistą sprawą jest to, że aby gotować w garnku z nakładką czy w parowarze, potrzebna będzie woda. Para, która konieczna jest do tego, aby ugotować warzywa, uzyskiwana jest dzięki doprowadzeniu wody do stanu wrzenia. Niemniej jednak posiłki na parze nie gotują się więcej czasu niż tradycyjnie w garnkach.
Zalety gotowania na parze
Aby przygotować kawałki mięsa czy warzyw w parowarze, nie jest konieczne dodanie tłuszczu zwierzęcego czy roślinnego. Dzięki temu jedzenie jest zdrowe, a dieta niskotłuszczowa. Można zatem wykorzystać gotowanie na parze do zadbania o swoje zdrowie, jak również do zrzucenia kilku nadprogramowych kilogramów.
Gotowanie warzyw czy mięsa w parowarze to także krótszy czas spędzony w kuchni. Wystarczy przygotować składniki, włożyć na sitko i odczekać określony czas. Nie trzeba nic dodatkowo zrobić, jak przykładowo podczas smażenia czy duszenia.
Produkty świeże czy mrożone przygotowane z parowaru nie tracą cennych witamin czy składników mineralnych, jak w przypadku smażenia czy gotowania w garnkach. Nie zmieniają również smaku czy koloru na skutek upływającego czasu. Czego nie można powiedzieć np. o fasolce szparagowej gotowanej w garnkach czy cebuli smażonej na patelni.
Zdrowe jedzenie z parowaru
Jak już wcześniej zostało wspomniane zaletą jedzenia z parowaru są ich prozdrowotne wartości. Takie rozwiązanie będzie idealne dla dzieci, które dopiero co mają rozszerzaną dietę oraz dla osób, które chciałby odżywiać się zgodnie z zasadami diety nieskotłuszczowej. W Polsce często gotujemy tłusto i ciężkostrawnie, a wystarczy zrobić łososia na parze z dodatkiem warzyw, a wartości odżywcze posiłku znacznie się poprawią.
Wystarczy poświęcić czas na to, by wybrać odpowiedni parowar czy też zdecydować się na gotowanie w garnku ze specjalnym sitkiem. Nie trzeba długo się zastanawiać, aby zrozumieć, jak duże zalety posiada gotowanie na parze. Najlepiej ugotować będzie świeże produkty, ale mrożone również mogą się sprawdzić, jeśli uzyskają wcześniej temperaturę pokojową.
Co można ugotować w parowarze? Mięso czy warzywa?
Warzywa, warzywa i jeszcze raz warzywa!
Bez wątpienia warzywa są najpopularniejszym wyborem w przypadku korzystania z parowaru. Wystarczy skroić w mniejsze kawałki warzywa, aby przygotować wartościowy posiłek w krótkim czasie. Dieta niskotłuszczowa to przede wszystkim warzywa i chude mięso bez dodatku tłuszczy nasyconych podnoszących zły cholesterol. Jeśli gotujemy na parze, to wszelkie te zasady zostają utrzymane.
Czy wszystkie warzywa można zrobić w parowarze? Zapewne znajdą się wyjątki, choćby przykładowo mrożony szpinak rozdrobniony, który może niestety, ale przejść przez sitko. Do gotowania na parze lepiej będzie wykorzystać warzywa, które nie rozpadną się pod wpływem gorącego powietrza. Najlepszym wyborem będzie papryka, cukinia czy batat. Im więcej wody w warzywie, tym szybciej będzie on się gotował. Zawsze gotujemy produkty do stanu, kiedy będą one miękkie lub al dente.
Posiłki mięsne lub rybne z parowaru? To możliwe!
Najlepiej na parze zachowują się chude gatunki mięsa czy ryb. Będą one także idealnie wpisywać się w zasady zdrowego odżywiania jak i cały proces gotowania na parze. Zarówno kuchnia polska, jak i przykładowo kuchnia żydowska charakteryzuje się daniami, które mogą być przygotowywane na parze. Oczywiście ciężko jest ugotować mięso razem z sosem, choć dla chcącego nic trudnego, ponieważ często do parowaru dodawane są specjalne miseczki do tego służące.
Gotowanie na parze nie wyklucza wykorzystania również przypraw do mięsa. Wykorzystanie ich pozwala sprawić, ze potrawy przygotowywane na parze nie będą jałowe i bez smaku. Co więcej, urządzenia wysokiej jakości oferują kilka pięter w parowarze, co umożliwia przygotowanie oprócz mięsa także dodatków do nich takich jak ziemniaki czy marchewka.
Ryż na parze? Nic skomplikowanego!
Produkty sypkie można również gotować na parze. Dla wielu może to być zaskoczenie. Specjalne plastikowe miseczki, które układa się na sitku w parowarze, służą właśnie do tego. Dzięki temu ryż się nie rozsypie, a po ugotowaniu będzie miał niezwykle lekką postać. Gotowanie w wodzie ryżu doprowadza do tego, że on się skleja i powstają grudki.
Jak widać parowar daje mnóstwo możliwości przyrządzania posiłków. Wystarczy skorzystać z kilku pomysłów, a potem tworzyć już własne ciekawe przepisy. Nie mając parowaru, warto zakupić jedynie specjalne sitko na tradycyjny garnek, żeby przekonać się o pozytywnych aspektach gotowania na parze.