Gotowanie na parze

Gotowanie na parze - opis, przepisy, porady praktyczne, ciekawostki

Gotowanie na parze to sposób na zdrowe i smaczne posiłki. Wielu zapewne kojarzy się ona z restrykcyjnymi dietami odchudzającymi czy zdrowotnymi. Nic bardziej mylnego! Gotowanie na parze wydobywa z potraw wyjątkowy smak i zachowuje jej cenne właściwości odżywcze. Warzywa nie tracą swojego smaku i koloru, a mięso jest aromatyczne. Wystarczy spróbować raz gotowania na parze, by polubić ten sposób na przygotowywanie posiłków dla rodziny i przyjaciół.

Wyróżnione przepisy na gotowanie na parze

Pozostałe przepisy z gotowaniem na parze

Poznaj inne kategorie przepisów na FajneGotowanie.pl

Gotowanie na parze - opis, przepisy, porady praktyczne, ciekawostki

Kuchnia polska czy kuchnia żydowska pełna jest różnego rodzaju charakterystycznych warzyw i mięsa. Sposobów na przygotowanie tradycyjnych posiłków jest bardzo dużo. Czy gotowanie na parze również się sprawdzi? Jak przygotować posiłki w parowarze? Jakie są zalety warzyw gotowanych na parze? O tym wszystkim w artykule poniżej.

Gotowanie na parze – krótka charakterystyka

Jak gotować na parze?

Gotowanie na parze jest wyjątkowo prostym sposobem na przygotowanie lekkich i zdrowych posiłków. Czas, który trzeba poświęcić jest dość krótki, a do tego nie trzeba pilnować produktów, aby przykładowo się nie przypaliły. Gotować na parze można w garnku z użyciem specjalnej nakładki lub w parowarze. Tak więc każdy zapewne będzie w stanie spróbować tego sposobu przyrządzania posiłków w domu. Gotowanie na parze popularne jest w wielu kuchniach świata, w tym w kuchni śródziemnomorskiej czy kuchni żydowskiej.

Jak długo gotuje się posiłki na parze? Wszystko zależy od wybranego produktu spożywczego. Zapewne cukinia czy bakłażan to kwestia od kilku do kilkunastu minut, ale drób czy ziemniaki to już nawet kilkadziesiąt minut. Kupując parowar zazwyczaj dostaje się instrukcję obsługi, która w prosty sposób objaśnia jak długo gotuje się mięso czy warzywa.

Oczywistą sprawą jest to, że aby gotować w garnku z nakładką czy w parowarze, potrzebna będzie woda. Para, która konieczna jest do tego, aby ugotować warzywa, uzyskiwana jest dzięki doprowadzeniu wody do stanu wrzenia. Niemniej jednak posiłki na parze nie gotują się więcej czasu niż tradycyjnie w garnkach.

Zalety gotowania na parze

Aby przygotować kawałki mięsa czy warzyw w parowarze, nie jest konieczne dodanie tłuszczu zwierzęcego czy roślinnego. Dzięki temu jedzenie jest zdrowe, a dieta niskotłuszczowa. Można zatem wykorzystać gotowanie na parze do zadbania o swoje zdrowie, jak również do zrzucenia kilku nadprogramowych kilogramów.

Gotowanie warzyw czy mięsa w parowarze to także krótszy czas spędzony w kuchni. Wystarczy przygotować składniki, włożyć na sitko i odczekać określony czas. Nie trzeba nic dodatkowo zrobić, jak przykładowo podczas smażenia czy duszenia.

Produkty świeże czy mrożone przygotowane z parowaru nie tracą cennych witamin czy składników mineralnych, jak w przypadku smażenia czy gotowania w garnkach. Nie zmieniają również smaku czy koloru na skutek upływającego czasu. Czego nie można powiedzieć np. o fasolce szparagowej gotowanej w garnkach czy cebuli smażonej na patelni.

Zdrowe jedzenie z parowaru

Jak już wcześniej zostało wspomniane zaletą jedzenia z parowaru są ich prozdrowotne wartości. Takie rozwiązanie będzie idealne dla dzieci, które dopiero co mają rozszerzaną dietę oraz dla osób, które chciałby odżywiać się zgodnie z zasadami diety nieskotłuszczowej. W Polsce często gotujemy tłusto i ciężkostrawnie, a wystarczy zrobić łososia na parze z dodatkiem warzyw, a wartości odżywcze posiłku znacznie się poprawią.

Wystarczy poświęcić czas na to, by wybrać odpowiedni parowar czy też zdecydować się na gotowanie w garnku ze specjalnym sitkiem. Nie trzeba długo się zastanawiać, aby zrozumieć, jak duże zalety posiada gotowanie na parze. Najlepiej ugotować będzie świeże produkty, ale mrożone również mogą się sprawdzić, jeśli uzyskają wcześniej temperaturę pokojową.

Co można ugotować w parowarze? Mięso czy warzywa?

Warzywa, warzywa i jeszcze raz warzywa!

Bez wątpienia warzywa są najpopularniejszym wyborem w przypadku korzystania z parowaru. Wystarczy skroić w mniejsze kawałki warzywa, aby przygotować wartościowy posiłek w krótkim czasie. Dieta niskotłuszczowa to przede wszystkim warzywa i chude mięso bez dodatku tłuszczy nasyconych podnoszących zły cholesterol. Jeśli gotujemy na parze, to wszelkie te zasady zostają utrzymane.

Czy wszystkie warzywa można zrobić w parowarze? Zapewne znajdą się wyjątki, choćby przykładowo mrożony szpinak rozdrobniony, który może niestety, ale przejść przez sitko. Do gotowania na parze lepiej będzie wykorzystać warzywa, które nie rozpadną się pod wpływem gorącego powietrza. Najlepszym wyborem będzie papryka, cukinia czy batat. Im więcej wody w warzywie, tym szybciej będzie on się gotował. Zawsze gotujemy produkty do stanu, kiedy będą one miękkie lub al dente.

Posiłki mięsne lub rybne z parowaru? To możliwe!

Najlepiej na parze zachowują się chude gatunki mięsa czy ryb. Będą one także idealnie wpisywać się w zasady zdrowego odżywiania jak i cały proces gotowania na parze. Zarówno kuchnia polska, jak i przykładowo kuchnia żydowska charakteryzuje się daniami, które mogą być przygotowywane na parze. Oczywiście ciężko jest ugotować mięso razem z sosem, choć dla chcącego nic trudnego, ponieważ często do parowaru dodawane są specjalne miseczki do tego służące.

Gotowanie na parze nie wyklucza wykorzystania również przypraw do mięsa. Wykorzystanie ich pozwala sprawić, ze potrawy przygotowywane na parze nie będą jałowe i bez smaku. Co więcej, urządzenia wysokiej jakości oferują kilka pięter w parowarze, co umożliwia przygotowanie oprócz mięsa także dodatków do nich takich jak ziemniaki czy marchewka.

Ryż na parze? Nic skomplikowanego!

Produkty sypkie można również gotować na parze. Dla wielu może to być zaskoczenie. Specjalne plastikowe miseczki, które układa się na sitku w parowarze, służą właśnie do tego. Dzięki temu ryż się nie rozsypie, a po ugotowaniu będzie miał niezwykle lekką postać. Gotowanie w wodzie ryżu doprowadza do tego, że on się skleja i powstają grudki.

Jak widać parowar daje mnóstwo możliwości przyrządzania posiłków. Wystarczy skorzystać z kilku pomysłów, a potem tworzyć już własne ciekawe przepisy. Nie mając parowaru, warto zakupić jedynie specjalne sitko na tradycyjny garnek, żeby przekonać się o pozytywnych aspektach gotowania na parze.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto