Dania zapiekane

Zapiekanie - sposoby, potrawy, porady praktyczne, ciekawostki

Zapiekanie to sposób na chrupiącą skórkę kurczaka, pyszną kruszonkę na cieście czy rozpływający się ser żółty na zapiekance. Już sama nazwa tego sposobu przygotowywania posiłków sugeruje, na czym polega zapiekanie. Każdy zapewne nie raz robił zapiekanki z bagietki czy owoce pod kruszonką. Zarumienienie wierzchniej warstwy to sposób na uzyskanie aromatycznej potrawy, która zasmakuje każdemu domownikowi. Warto spróbować wykonać najpopularniejsze dania zapiekane w piekarniku.

Wyróżnione przepisy na zapiekane dania

Pozostałe przepisy na zapiekane potrawy

Poznaj inne kategorie przepisów na FajneGotowanie.pl

Zapiekanie - sposoby, potrawy, porady praktyczne, ciekawostki

Makaron i warzywa zapiekane z serem czy owoce pod kruchym ciastem? Brzmi smakowicie! Jak przygotować te i inne dania? Czym jest zapiekanie według ogólnie przyjętej definicji? Jaki jest czas potrzeby do zarumienienie potrawy? O tym wszystkim w artykule poniżej.

Zapiekanie – krótka charakterystyka

Definicja i sposoby zapiekania

Zapiekanie to odmiana pieczenia, która ma na celu zarumienienie wierzchniej warstwy potrawy. Taka definicja najlepiej oddaje całą istotę rzeczy. Pieczenie odbywa się zazwyczaj w krótkim czasie, ale w wysokiej temperaturze. Składniki często mogą być już wstępnie poddane obróbce termicznej, ponieważ celem zapiekania jest głównie wierzchnia warstwa jedynie.

Zapiekanie odbywa się najczęściej w piekarniku przy użyciu nagrzanego do wysokich temperatur powietrza. Do przygotowania potrawy przydadzą się wysokiej jakości naczynia lub półmiski żaroodporne. Jest kilka różnych sposobów zapiekania dań. Jednym z nich jest wykorzystanie sera żółtego czy typu mozzarella do zarumienienia wierzchniej warstwy. Dzięki niemu potrawa będzie smaczna, a składniki będą na swój sposób połączone.

Innym sposobem jest posypka np. z ciasta kruchego, co sprawdzi się w deserach na słodko. Zarumienienie potrawy wpływa też pozytywnie na jej walory wizualne. Tradycyjne pieczenie charakteryzuje się inną długością czasu trwania. Dania bez obróbki termicznej czy te poddane gotowaniu będą inaczej smakować i wyglądać niż makaron czy ziemniaki zapiekane w piekarniku.

Jeden piekarnik, wiele możliwości

Jak wiadomo, nowoczesny piekarnik to tak wielofunkcyjny sprzęt, że możliwości przygotowywania w nim dań jest mnóstwo. Sposoby na soczyste mięso, aromatyczny makaron czy chrupiące ziemniaki można dowolnie modyfikować w zależności od oczekiwań gotującego. Czas potrzebny na pieczenie w piekarniku jest inny dla każdej potrawy. Warzywa czy frytki z ziemniaków będą wymagały go mniej niż przykładowo mięso wieprzowe.

Aby wierzchnia warstwa potrawy była zarumieniona, wystarczy jedynie przysłowiowe kilka chwil. Czasem gotowanie zajmuje więcej czasu niż zapiekanie np. owoców pod kruszonką. Długość pieczenia jest sprawą indywidualną, więc na bieżąco można monitorować ten proces np. przez szybki w piekarnikach.

Zapiekanie warzyw, makaronu czy mięsa – przepisy

Zapiekane dania w wersji wytrawnej

Gotowanie potraw czy dania bez obróbki termicznej to najpopularniejsze pomysły na smaczny posiłek. Czasem można również poeksperymentować i spróbować zrobić swoje ulubione danie w innej wersji. Przykładem mogą być dania z makaronem. Tradycyjny makaron z sosem pomidorowym z dodatkiem mięsa może się już znudzić. Ciekawą alternatywą jest ułożenie podgotowanego wcześniej makaronu warstwowo w naczyniu żaroodpornym na zmianę z warzywami i sosem, a całość obficie posypać serem i zapiec w piekarniku. Zamiast makaronu mogą być ziemniaki czy ryż.

Kolejnym pomysłem są wszelkiego rodzaju zapiekanki. Jak sama ich nazwa już wskazuje, przygotowaną wcześniej kanapkę z chleba czy bagietki zapieka się w wysokiej temperaturze. Jest to chyba najlepszy pomysł na danie, które spodoba się zarówno młodszym, jak i starszym domownikom. Przygotowanie zapiekanek to także sposób na wspólnie spędzony czas rodzinny.

Mięso czy ryby to także wdzięczne potrawy do zapiekania. Ciężko jednak będzie mięso zapiekać bez obróbki termicznej wykonanej wcześniej. W tym przypadku długość zapiekania znacząco by się nie różniła od tradycyjnego pieczenia. Ryby czy drób można zapiekać pod pierzynką z różnego rodzaju sosów czy serów. Zarumienienie skórki na kurczaku czy łososiu wpłynie bardzo pozytywnie na smak całej potrawy.

Zapiekane desery na słodko

Zapiekanie to również świetny sposób na niedzielny deser dla całej rodziny. Bardzo smacznym pomysłem są zapiekane owoce pod kruszonką z ciasta kruchego. Do środka można wsypać owoce według własnego uznania. Mogą to być świeże jabłka, śliwki czy pomarańcze. Dobrym rozwiązaniem jest też skorzystanie z zapasów z zamrażalki pod postacią mrożonych malin czy truskawek w sezonie zimowym. Całość wkłada się do małych miseczek żaroodpornych i posypuje kruszonką. Wygląda i smakuje obłędnie, a jako dodatek można dołożyć gałkę lodów waniliowych czy bitą śmietanę.

Zapiekane mogą być także owoce pojedynczo, jak przykładowo banany czy jabłka. Znaleźć można także ciekawe przepisy na szybkie desery czekoladowe czy waniliowe, które wierzchnią warstwę mają zapieczoną. Jednak pod nią ukrywa się rozpływające na łyżeczce nadzienie. We wnętrzu deseru można także schować malinę czy truskawkę.

Zapiekanie – sposób na szybkie danie i deser

Ten sposób przygotowywania posiłku ma jedna niezwykłą zaletę. Jest szybki i zajmuje bardzo mało czasu. Nie licząc oczywiście wstępnych prac przygotowawczych. Samo zapiekanie odbywa się bez udziału człowieka, dlatego w tym czasie można posprzątać kuchnię czy odpocząć sobie z książką i herbatą.

Zapiekać można wiele różnych potraw. Wystarczy poeksperymentować czy skorzystać z dostępnych przepisów na popularne zapiekane dania. Z pewnością smak i aromat zapiekanej potrawy zachęci do dalszego przygotowywania posiłków w ten sposób.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto