Dania z makaronem - najlepsze przepisy
-
Cannoli ze szpinakiem
Cannoli ze szpinakiem to danie, które zachwyca pysznym smakiem. Makaron wypełniony po brzegi szpinakowym wnętrzem, będzie idealnym wyborem dla miłośników …
50 + 35 min łatwy 10 733 kcal -
Fettuccine alfredo
Fettuccine alfredo jest tradycyjnym daniem kuchni włoskiej. Przepis na fettuccine alfredo wymyślił Alfredo di Lelio, właściciel włoskiej restauracji w 1907 …
10 + 30 min łatwy 4 831 kcal -
Lasagne z mięsem mielonym
Pyszna lasagne z mięsem mielonym to aromatyczne danie, które przygotujesz w piekarniku. To świetne rozwiązanie, jeśli chcesz przygotować smaczne danie …
40 + 50 min średni 6 679 kcal -
Penne ze szpinakiem
To dobre penne ze szpinakiem to super pomysł na szybki, smaczny obiad. Jeśli chcesz przygotować zdrowy obiad, to jesteś w …
20 + 20 min łatwy 4 623 kcal -
Sałatka z wędzonym kurczakiem i makaronem
Sałatka z wędzonym kurczakiem i makaronem to idealna propozycja na przekąskę dla rodziny i znajomych. Potrawę przygotujesz w około 30 …
30 min łatwy 8 238 kcal
Dania z makaronem - przepisy
-
Sałatka z makaronem chińskim i szynką (z zupek chińskich)
Sałatka z zupek chińskich z szynką konserwową jest idealnym rozwiązaniem na szybką przekąskę na spotkania rodzinne czy ze znajomymi. Przepis …
25 min łatwy 6 240 kcal -
Zapiekanka z pieczarkami i serem
Pyszna i prosta zapiekanka z pieczarkami i serem jest najlepsza na obiad. Bardzo proste składniki, szybkie przygotowanie – zobacz, jak …
20 + 20 min łatwy 6 365 kcal -
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i warzywami
Makaron to dobry pomysł na posiłek, gdy masz mało czas, ponieważ ugotujesz go w kilka minut. Dlatego też ta zapiekanka …
30 + 25 min łatwy 4 559 kcal -
Zapiekanka makaronowa z cukinią
Zapiekanka makaronowa z cukinią to idealna propozycja na danie obiadowe. Danie to przygotujesz z szynką drobiową oraz zapiekanym serem. Stropień …
40 + 10 min średni 2 1014 kcal -
Makaron ryżowy z kurczakiem po tajsku
Makaron ryżowy z kurczakiem po tajsku to szybki i prosty przepis, który przygotujesz w kilka minut. Jeśli chcesz wykonać przepis …
20 + 20 min łatwy 4 351 kcal -
Makaron ze szpinakiem i serem pleśniowym
Makaron ze szpinakiem i serem pleśniowym stanowi wspaniały pomysł na naprawdę ciekawe danie, obok którego ciężko jest przejść obojętnie. Ma …
10 + 15 min łatwy 2
-
Zapiekanka z fasolką szparagową, makaronem i mięsem mielonym
Pyszna zapiekanka makaronowa z fasolki szparagowej oraz mięsa mielonego to genialny pomysł na obiad. Wszystko to z sosem pomidorowym, pokryte …
30 + 30 min łatwy 6 593 kcal -
Makaron ze szpinakiem, łososiem i suszonymi pomidorami
Wspaniałe połączenie szpinaku z makaronem spaghetti, świeżym łososiem gotowanym na parze oraz suszonymi pomidorami i serem mozzarella. Pyszny, szybki i …
25 min łatwy 2 702 kcal -
Zapiekanka makaronowa z szynką, serem i kukurydzą
Często nie jesteśmy w stanie wykorzystać całej puszki kukurydzy. Co w takim razie można zrobić z jej nadmiarem tak, by …
15 + 30 min łatwy 6 587 kcal -
Pomidorowa zapiekanka makaronowa z szynką, suszonymi pomidorami i mozzarellą
Masz ochotę na niespotykany obiad? Nieco odmienna wersja zapiekanki makaronowej złożona z pysznego pomidorowo-śmietankowego sosu, suszonych pomidorów i mozzarelli na …
20 + 30 min łatwy 2 899 kcal
-
Älplermagronen
Älplermagronen jest daniem wywodzącym się z kuchni szwajcarskiej. Połączenie makaronu z serem z ciekawymi dodatkami jest daniem narodowym. Makaron można …
15 + 25 min łatwy 10 393 kcal -
Makaron ze szpinakiem
Makaron ze szpinakiem smakuje niesamowicie pysznie i będzie idealnym pomysłem na obiad dla całej rodziny na szybko. Jest to danie …
10 + 20 min łatwy 2 678 kcal -
Sałatka z makaronem
Sałatka z makaronem jest pyszną i efektowną potrawą, która najlepiej sprawdzi się na kolację, a także jako dekoracyjna i łatwa …
20 min łatwy 3 568 kcal -
Zupa z soczewicy zielonej
Zupa z soczewicy zielonej z makaronem to pyszna i sycąca zupa, która będzie idealna dla dzieci. Soczewica to roślina strączkowa. …
20 + 30 min łatwy 4 291 kcal -
Sałatki z makaronem ryżowym
Sałatki z makaronem ryżowym to idealna propozycja na spotkania rodzinne lub w gronie znajomych. Przygotujesz je w 15 minut i …
15 min łatwy 5 440 kcal -
Makaron z kurczakiem
Makaron z kurczakiem jest świetnym pomysłem na pyszny posiłek dla całej rodziny. Ten makaron smakuje naprawdę wybornie i będzie dobrym …
10 + 15 min łatwy 4 675 kcal
-
Makaron z cukinii
Makaron z cukinii to pomysł na smaczne i delikatne wege danie obiadowe. Pewnie zastanawiasz się jak zrobić makaron spaghetti z …
25 min łatwy 2 237 kcal -
Makaron z tuńczykiem
Makaron z tuńczykiem to dobry pomysł na w miarę szybki obiad lub wczesną kolację dla całej rodziny. To danie jak …
35 + 10 min łatwy 3 746 kcal -
Zapiekanka gyros z makaronem
„Wow! Ale to jest pyszne!” Tyle zdołasz powiedzieć, gdy spróbujesz tej zapiekanki z makaronem w stylu gyros. Z kurczakiem, warzywami, …
30 + 20 min łatwy 4 673 kcal -
Makaron ze szpinakiem i serem feta
Najlepszy przepis na znakomity makaron ze szpinakiem i serem feta. Gdy pierwszy raz miałam okazję spróbować tego przepisu byłam w …
30 min łatwy 3 500 kcal
-
Makaron z cukinią
Makaron z cukinią w sosie śmietanowym to pyszne, łatwe i szybkie danie na obiad, które możesz również wykonać na kolację. …
20 min łatwy 2 458 kcal -
Makaron z pesto
Kuchnia włoska jest popularna na całym świecie i podbiła serca wielu osób. Makarony i pizza to dania, które znają wszyscy. …
5 + 10 min łatwy 2 457 kcal -
Zupa pieczarkowa z makaronem
Zupa pieczarkowa z makaronem jest świetną opcją na naprawdę pyszny posiłek. Ma wspaniały smak, a przy okazji jest świetnym źródłem …
5 + 25 min łatwy 8 224 kcal -
Makaron z krewetkami
Makaron to jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej. Wszystkie włoskie przepisy na makarony są łatwe w przygotowaniu, składają się z …
5 + 15 min łatwy 2 364 kcal -
Makaron ze szpinakiem i kurczakiem
Makaron ze szpinakiem i kurczakiem to idealny pomysł na szybki, smaczny i pożywny obiad dla całej rodziny. Połącznie makaronu, z …
30 + 25 min łatwy 1 1176 kcal -
Pad thai z kurczakiem
Pad thai z kurczakiem to wspaniała opcja dla wszystkich, którzy kochają azjatycką kuchnię. W takim wydaniu można je przygotowywać w …
10 + 20 min łatwy 4 535 kcal
-
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym to świetny pomysł na szybki obiad dla rodziny. Prosty przepis na zapiekankę z mięsem mielonym …
20 + 40 min łatwy 8 1022 kcal -
Makaron z pieczarkami
Makaron z pieczarkami to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Pyszny makaron doskonale smakuje na ciepło, dlatego warto podać …
30 min łatwy 4 478 kcal -
Rigatoni
Rigatoni to bardzo dobry pomysł na pyszny makaron z sosem pomidorowym i mięsem mielonym. Sos do makaronu jest bogatszą wersją …
20 + 40 min łatwy 10 -
Fettuccine
Fettucine to tradycyjne danie kuchni włoskiej. Domowe fettucine jest bardzo łatwe do zrobienia, więc nie musisz kupować gotowego makaronu. Dobrym …
10 + 20 min łatwy 5 1074 kcal
Często zadawane pytania
Dania z makaronem – spis pomysłów i przepisów na błyskawiczne dania z makaronem
Dania z makaronem są jednymi z najbardziej popularnych pomysłów na pożywny obiad albo smaczną kolację. Potrawy makaronowe są szybkie i proste do wykonania, pyszne i zróżnicowane. Nie dość, że istnieje mnóstwo odmian makaronów, to w dodatku można przygotować z nich naprawdę ciekawe potrawy. Jakie są najlepsze przepisy na łatwe dania z makaronem? Które pomysły będą fajne zarówno dla dorosłych, jak i najmłodszych? Czy istnieją jakieś ciekawostki na temat makaronu? Sprawdź spis przepisów na błyskawiczne potrawy i dowiedz się więcej na temat właściwości makaronu.
Ciekawe pomysły na dania z makaronem – szybkie i pyszne potrawy
Skąd pochodzi makaron i jak się go robi?
Wokół pochodzenia makaronu istnieje mnóstwo różnych teorii. Niektórzy uważają, że makaron pochodzi z Azji Środkowej, a nie z Włoch. Do Italii dotrzeć miał dopiero w XII wieku dzięki Marco Polo, który przywiózł go z Chin. Inni upierają się przy tezie, że makaron wymyślono w czasach starożytności właśnie we Włoszech, gdzie Etruskowie wyrabiali go na północy kraju. Mieli oni jako pierwsi mielić ziarna zbóż, po czym mieszać je z wodą. Ile prawdy jest w tych historycznych przypuszczeniach? Gdzie rzeczywiście wynaleziono makaron – we Włoszech czy w Chinach? Ciężko powiedzieć, ponieważ w tej kwestii oba państwa od lat spierają się ze sobą. Najważniejsze jednak, że w dzisiejszych czasach makaron jest jednym z najchętniej spożywanych produktów zbożowych przez ludzi na całym świecie. Naprawdę ciężko znaleźć człowieka, który nie lubi makaronu. Cechuje go bowiem tak ogromna uniwersalność, że każdy może wymyślić z nim proste i smaczne danie.
Makaron składa się z dwóch istotnych składników – mąki i wody. Mąka nigdy nie jest jednak taka sama. Jej rodzaje zależny jest bowiem od odmiany makaronu, jaką chce się z tej mąki wyprodukować. Wśród najbardziej popularnych wyróżnić można mąkę pszenną, pełnoziarnistą, ryżową, kukurydzianą, gryczaną, orkiszową, a także sojową. Makarony, które są w sklepach bardziej żółte i twarde niż inne, powstają dzięki dodaniu do mąki i wody kurzych jaj. Niektórzy producenci wypuszczają na rynek jeszcze inne kolory makaronów, poprzez uprzednie dodanie do nich np. suszonych pomidorów, szpinaku, marchwi bądź sepii – przy czym ostatni składnik to po prostu atrament z kałamarnicy.
Ciasto na makaron uzyskać można poprzez odpowiednie zagniecenie mąki z wodą. W niektórych przypadkach dodaje się do tych dwóch składników również jajka. W kolejnym etapie ciasto należy uformować, przepuszczając je przez maszynkę. Później odpowiednio uformowany makaron się tnie, gotuje bądź suszy za pomocą ciepłego powietrza. Ostatnim etapem jest jego pakowanie – właśnie w takiej formie makaron trafia na sprzedaż do różnych sklepów. W marketach znaleźć można go w różnej postaci – zarówno zróżnicowany pod względem kształtu, jak i średnicy, dodatków (np. jaj, szpinaku lub marchwi), a także miejsca produkcji. Makaron może być bowiem nie tylko przemysłowy, ale też domowy i rzemieślniczy.
Najważniejsze właściwości makaronu – czy danie makaronowe może być zdrowe?
Lubisz makaron i zastanawiasz się, czy jego wartości odżywcze są dobre dla zdrowia? Oczywiście, że są! Jednak pod warunkiem, że umie się dobrać jego rodzaj do swoich potrzeb i diety. Makaron zwykle ma umiarkowaną kaloryczność. Wiele osób dodatkowo niepotrzebnie podnosi ją jednak poprzez dodawanie gęstych i bardzo kalorycznych sosów. Tego na diecie redukcyjnej raczej nie powinno się robić! Makaron pełnoziarnisty ma bardzo dużo cennych składników odżywczych, takich jak np. magnez, żelazo, miedź i cynk. Zawiera też witaminy, głównie te z grupy B. W przeciwieństwie do pełnoziarnistego pszenny nie może się już pochwalić tak dużą ilością właściwości odżywczych. Ma o wiele mnie błonnika i większy indeks glikemiczny, co może stwarzać zagrożenie dla osób otyłych lub cukrzyków. Właśnie dlatego zaleca się osobom borykającym się z cukrzycą i nadwagą zamienić makaron pszenny na pełnoziarnisty.
Przerzucając się jednak na makaron pełnoziarnisty, nie jest powiedziane, że można od tej pory jeść go bezkarnie kilogramami. Makaron ten bowiem, zresztą jak każdy inny rodzaj pożywienia, należy jeść w umiarkowanych ilościach. Najlepiej podawać go al dente – czyli dokładnie tak, jak jedzą makaron Włosi. Nie należy używać gęstych i tłustych sosów, a lepiej oliwkę z oliwek lub sosy wyłącznie te o niskiej zawartości tłuszczu. Makaron powinno się też uzupełniać w chude mięso, warzywa i owoce morza. Warto dodać, że makaronów pszennych nie powinny jeść osoby, które mają nietolerancję glutenu albo borykają się z celiakią. Tacy ludzie mogą jeść za to makarony pełnoziarniste, ale też ryżowe, sojowe i gryczane.
Łatwe i fajne dania z makaronem – najciekawsze potrawy makaronowe
Dania z makaronem, czyli w jaki sposób można wykorzystać makaron?
Makaron ma szerokie zastosowanie w kuchni, ponieważ produkowany jest w kilkunastu, a nawet kilkudziesięciu różnych kształtach, smakach i kolorach. Można wobec tego stosować go do wielu dań. Makarony sprawdzają się z sosami mięsnymi lub warzywnymi (np. spaghetti, penne czy fusilli). Właśnie te makarony idealnie komponują się także z owocami morza. Cienkie makarony, „łazanki” albo te w kształcie muszelek świetnie pasują z kolei do różnych zup i sałatek. Cannelloni stanowi z kolei najlepszą bazę do faszerowania. Makaron serwować można też oczywiście na słodko, np. z jabłkami, serem twarogowym, z jagodami, truskawkami, borówkami lub makiem.
W jaki sposób ugotować poprawnie makaron? Należy zrobić to w osolonej i wrzącej wodzie. Makaron trzeba gotować najlepiej do czasu, aż uzyska on półmiękką konsystencję al dente – czyli dokładnie taką, która preferowana jest przez Włochów. Ile czasu powinno się gotować makaron? No cóż, nie ma jednego konkretnego czasu gotowania makaronu – wszystko zależy bowiem od jego rodzaju. Czas gotowania makaronu zależy od wielkości, a także kształtu makaronu. Producent zawsze podaje go na opakowaniu, więc najlepiej kierować się instrukcją tam przez niego zamieszczoną.
10 ciekawostek na temat makaronu – czy o tym wiedziałeś?
- Jednym z najprostszych dań na świecie jest spaghetti aglio e olio. Jego przygotowane zajmuje dosłownie kilka minut. Makaron ugotowany al dente należy podsmażyć na oliwie z czosnkiem. Niektórzy lubią dodać do aglio e olio drobno posiekaną papryczkę chili. Robiąc to danie, należy jednak pamiętać, aby użyć dobrej jakości oliwy. Tania oliwa niskiej jakości może bowiem znacznie obniżyć smak potrawy.
- W pierwszym telewizyjnym Prima Aprilis w Wielkiej Brytanii wmówiono ludziom, że spaghetti rośnie na drzewie. Co na to mieszkańcy? Uwierzyli! Gdy zobaczyli Szwajcarów zrywających ugotowany makaron z drzew, pytali późnej prowadzących program, gdzie kupić można makaron do posadzenia w ogrodzie.
- Ludzie uwielbiają jeść dania z makaronem! Włosi zjadają najwięcej makaronu, bo aż 28 kg rocznie. Wenezuelczycy ponad 12 kg, a Tunezyjczycy 11 kg. Polacy jedzą go o wiele mniej – na jednego Polaka przypada średnio 5 kg makaronu rocznie.
- We Włoszech makarony są najczęściej bez jajka. W Polsce z kolei większość makaronów produkowanych jest z dodatkiem jaj. Dwa jajka dodane na kilogram makaronu oznaczają, że jest on dwujajeczny.
- Dnia 25 października obchodzi się Światowy Dzień Makaronu. Został on ustanowiony w 1955 roku w Rzymie przez World Pasta Congress. Właśnie tego dnia powinno się promować jedzenie makaronu. Miłośnicy makaronu rozmawiają wówczas o wszechstronności ich ukochanego produktu spożywczego, dzielą się pomysłami na nowe dania, a także dyskutują o zaletach makaronu, uznając go za zdrowy i niedrogi w zakupie.
- W Rzymie znajduje się Muzeum Makaronu, które jest jedynym tego typu muzeum na całym świecie. Właśnie tam spotkać można archiwalne zdjęcia, na których udokumentowane zostały między innymi metody wyrabiania makaronu w tradycyjny sposób.
- Jednym z głównych producentów makaronów jest Pietro Barilla. Mówi się, że mężczyzna każdego dnia posypywał mąką swój czarny garnitur. Gdy udawało mu się zdmuchiwać ją bez żadnego śladu, mąka była sucha i drobnoziarnista. Właśnie taka mąka idealnie nadaje się do wyrabiania makaronu.
- Makaron lubi wodę. Najlepiej będzie ugotować 100 g suchego produktu w 1 litrze wody. Tak zachowane proporcje pozwolą łatwiej mieszać makaron podczas gotowania. Makaron zawsze wrzucać się powinno do wrzącej wody.
- Aby ugotować makaron al dente, trzeba sprawdzać jego twardość podczas gotowania. Niestety, łatwo można przegapić właściwy moment. Właśnie dlatego powinno się pilnować makaronu w procesie jego gotowania. Jak poznać, że jest już al dente? Przetnij go – środek powinien być nieco ciemniejszy.
- Makaronu nie powinno się przelewać zimną wodą, ponieważ wówczas spada jego temperatura.
Spis pomysłów i przepisów na błyskawiczne dania z makaronem
Nie wiesz, co przyrządzić na obiad? Zawsze warto zrobić makaron, który jest niezwykle smaczny i pasuje do wielu potraw. Wykorzystać możesz go w różnej postaci – do sałatki, zupy, dania warzywnego, na słodko, z mięsem czy owocami morza. Oto kilka przykładowych dań z makaronem, które możesz przygotować zarówno dla rodziny, jak i dla niezapowiedzianych gości:
- Makaron z serem gorgonzola
- Sałatka z makaronem ryżowym i kurczakiem
- Zapiekanka makaronowa z kiełbasą
- Makaron z jajkiem i serem
- Tagliatelle z suszonymi pomidorami
- Makaron z tofu i szpinakiem
- Zupa brokułowa z makaronem
- Makaron sojowy z kurczakiem
- Makaron z cukinią i pomidorami
- Makaron ze szpinakiem i serem feta
- Sałatka makaronem i majonezem
- Sałatka z makaronem kokardki
- Spaghetti z soczewicą