Dania z makaronem - polecane przepisy
-
Makaron ze szpinakiem
Makaron ze szpinakiem smakuje niesamowicie pysznie i będzie idealnym pomysłem na obiad dla całej rodziny na szybko. Jest to danie …
10 + 20 min łatwy 2 678 kcal -
Zapiekanka makaronowa
Zapiekanka makaronowa jest prosta do przygotowania. Uwielbiają ją nie tylko dorośli, ale także dzieci. W skład tej zapiekanki wchodzi tak …
35 + 50 min łatwy 4 738 kcal -
Zupa z soczewicy zielonej
Zupa z soczewicy zielonej z makaronem to pyszna i sycąca zupa, która będzie idealna dla dzieci. Soczewica to roślina strączkowa. …
20 + 30 min łatwy 4 291 kcal -
Tagliatelle
Domowy makaron tagliatelle smakuje jeszcze lepiej, jeśli jest zrobiony przez Ciebie od samego początku. Dlatego koniecznie poznaj mój przepis na …
40 + 7 min łatwy 2 -
Makaron z kurczakiem
Makaron z kurczakiem jest świetnym pomysłem na pyszny posiłek dla całej rodziny. Ten makaron smakuje naprawdę wybornie i będzie dobrym …
10 + 15 min łatwy 4 675 kcal
Dania z makaronem - pozostałe przepisy
-
Sałatka z makaronem
Sałatka z makaronem jest pyszną i efektowną potrawą, która najlepiej sprawdzi się na kolację, a także jako dekoracyjna i łatwa …
20 min łatwy 3 568 kcal -
Sałatki z makaronem ryżowym
Sałatki z makaronem ryżowym to idealna propozycja na spotkania rodzinne lub w gronie znajomych. Przygotujesz je w 15 minut i …
15 min łatwy 5 440 kcal -
Makaron z cukinii
Makaron z cukinii to pomysł na smaczne i delikatne wege danie obiadowe. Pewnie zastanawiasz się jak zrobić makaron spaghetti z …
25 min łatwy 2 237 kcal -
Makaron ryżowy
Makaron ryżowy można przygotować z różnymi dodatkami. Jest to ciekawy pomysł na dość szybkie danie. Potrawę z makaronem ryżowym można …
45 + 15 min łatwy 2 600 kcal -
Makaron z tuńczykiem
Makaron z tuńczykiem to dobry pomysł na w miarę szybki obiad lub wczesną kolację dla całej rodziny. To danie jak …
35 + 10 min łatwy 3 746 kcal -
Zapiekanka gyros z makaronem
„Wow! Ale to jest pyszne!” Tyle zdołasz powiedzieć, gdy spróbujesz tej zapiekanki z makaronem w stylu gyros. Z kurczakiem, warzywami, …
30 + 20 min łatwy 4 673 kcal
-
Makaron ze szpinakiem i serem feta
Najlepszy przepis na znakomity makaron ze szpinakiem i serem feta. Gdy pierwszy raz miałam okazję spróbować tego przepisu byłam w …
30 min łatwy 3 500 kcal -
Makaron z cukinią
Makaron z cukinią w sosie śmietanowym to pyszne, łatwe i szybkie danie na obiad, które możesz również wykonać na kolację. …
20 min łatwy 2 458 kcal -
Makaron z pesto
Kuchnia włoska jest popularna na całym świecie i podbiła serca wielu osób. Makarony i pizza to dania, które znają wszyscy. …
5 + 10 min łatwy 2 457 kcal -
Makaron z krewetkami
Makaron to jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej. Wszystkie włoskie przepisy na makarony są łatwe w przygotowaniu, składają się z …
5 + 15 min łatwy 2 364 kcal
-
Makaron ze szpinakiem i kurczakiem
Makaron ze szpinakiem i kurczakiem to idealny pomysł na szybki, smaczny i pożywny obiad dla całej rodziny. Połącznie makaronu, z …
30 + 25 min łatwy 1 1176 kcal -
Sos z kurek
Sos z kurek do świetny dodatek do obiadu z ziemniaków, kasz, makaronów, mięs czy kotletów warzywnych. Jeśli chcesz go wykonać, …
10 + 20 min łatwy 5 142 kcal -
Pad thai z kurczakiem
Pad thai z kurczakiem to wspaniała opcja dla wszystkich, którzy kochają azjatycką kuchnię. W takim wydaniu można je przygotowywać w …
10 + 20 min łatwy 4 535 kcal -
Makaron z brokułami
Makaron z brokułami to świetny pomysł na ekspresowy obiad, gdy masz mało czasu. Jest to „fit” danie, w którym znajdziesz …
15 min średni 2 506 kcal -
Rigatoni
Rigatoni to bardzo dobry pomysł na pyszny makaron z sosem pomidorowym i mięsem mielonym. Sos do makaronu jest bogatszą wersją …
20 + 40 min łatwy 10 -
Fettuccine
Fettucine to tradycyjne danie kuchni włoskiej. Domowe fettucine jest bardzo łatwe do zrobienia, więc nie musisz kupować gotowego makaronu. Dobrym …
10 + 20 min łatwy 5 1074 kcal
-
Farfalle
Pyszne farfalle to tradycyjne danie kuchni włoskiej. Makaron farfalle jest bardzo popularnym kształtem makaronu, który świetnie łączy się z sosami. …
20 + 30 min łatwy 4 931 kcal -
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem to dobry sposób na pyszny obiad. Robi się ją naprawdę szybko i można w niej przemycić …
10 + 15 min łatwy 4 770 kcal -
Sałatka z makaronem i kurczakiem
Sałatka z makaronem i kurczakiem sprawdzi się w wielu sytuacjach. Jest bardzo dobra w smaku i można ją jeść na …
45 min łatwy 4 342 kcal -
Sałatka z makaronem ryżowym
Sałatka z makaronem ryżowym jest świetnym pomysłem na orientalny posiłek. Przypadnie do gustu miłośnikom kuchni azjatyckiej, lecz także tym, którzy …
20 min łatwy 5 462 kcal
-
Makaron z łososiem
Makaron z łososiem to danie, które przygotujesz w maksymalnie 15 minut, więc jest to idealny pomysł na obiad dla zabieganych. …
15 + 10 min łatwy 1 976 kcal -
Tagliatelle z kurczakiem
Tagliatelle z kurczakiem w sosie śmietanowym to idealny pomysł na obiad. Danie przygotujesz w kilka chwil, wystarczy, że zaopatrzysz się …
15 + 20 min łatwy 2 475 kcal -
Makaron z fasolką szparagową, kurczakiem i pesto
Znakomity sposób na przygotowanie fasolki szparagowej? Makaron spaghetti z fasolką szparagową z kurczakiem i zielonym pesto – pyszny, zdrowy obiad …
30 min łatwy 2 672 kcal -
Makaron ze szpinakiem i tuńczykiem
Makaron ze szpinakiem fit z połączeniu z tuńczykiem oraz z fetą to najprostszy z możliwych sposobów na zdrowy, smaczny, a …
20 min łatwy 2 769 kcal -
Zapiekanka makaronowa z szynką
Klasyczna zapiekanka makaronowa z szynką. Do wykonania tej zapiekanki potrzeba 4 składników: makaron z szynką, ser oraz śmietana. Jest to …
10 + 30 min łatwy 4 612 kcal -
Sałatka z tuńczykiem i makaronem
Sałatka z tuńczykiem i makaronem jest świetnym pomysłem na pełnowartościowy posiłek, który przygotujesz w kilka minut. Idealnie nada się jako …
20 min łatwy 4 406 kcal
-
Makaron ryżowy z kurczakiem
Makaron ryżowy z kurczakiem to świetny pomysł na zdrowy posiłek dla całej rodziny. Całość można zrobić w niezwykle szybki sposób, …
20 + 25 min łatwy 4 493 kcal -
Makaron z kurkami
Makaron z kurkami to doskonała pomysł na smaczne danie obiadowe dla rodziny. Doskonale smakuje z kurkami zebranymi z lasu, jednak …
15 + 20 min łatwy 2 789 kcal -
Makaron z sosem serowym
Makaron z sosem serowym z brokułami to bardzo dobrym pomysł na szybki obiad dla całej rodziny. Przepis na makaron z …
20 + 20 min łatwy 6 1054 kcal -
Makaron chow mein
Makaron chow mein to bardzo dobry pomysł na szybki obiad. Makaron należy gotować krótko w garnku lub można go dodać …
15 + 25 min łatwy 5
Dania z makaronem – spis pomysłów i przepisów na błyskawiczne dania z makaronem
Dania z makaronem są jednymi z najbardziej popularnych pomysłów na pożywny obiad albo smaczną kolację. Potrawy makaronowe są szybkie i proste do wykonania, pyszne i zróżnicowane. Nie dość, że istnieje mnóstwo odmian makaronów, to w dodatku można przygotować z nich naprawdę ciekawe potrawy. Jakie są najlepsze przepisy na łatwe dania z makaronem? Które pomysły będą fajne zarówno dla dorosłych, jak i najmłodszych? Czy istnieją jakieś ciekawostki na temat makaronu? Sprawdź spis przepisów na błyskawiczne potrawy i dowiedz się więcej na temat właściwości makaronu.
Ciekawe pomysły na dania z makaronem – szybkie i pyszne potrawy
Skąd pochodzi makaron i jak się go robi?
Wokół pochodzenia makaronu istnieje mnóstwo różnych teorii. Niektórzy uważają, że makaron pochodzi z Azji Środkowej, a nie z Włoch. Do Italii dotrzeć miał dopiero w XII wieku dzięki Marco Polo, który przywiózł go z Chin. Inni upierają się przy tezie, że makaron wymyślono w czasach starożytności właśnie we Włoszech, gdzie Etruskowie wyrabiali go na północy kraju. Mieli oni jako pierwsi mielić ziarna zbóż, po czym mieszać je z wodą. Ile prawdy jest w tych historycznych przypuszczeniach? Gdzie rzeczywiście wynaleziono makaron – we Włoszech czy w Chinach? Ciężko powiedzieć, ponieważ w tej kwestii oba państwa od lat spierają się ze sobą. Najważniejsze jednak, że w dzisiejszych czasach makaron jest jednym z najchętniej spożywanych produktów zbożowych przez ludzi na całym świecie. Naprawdę ciężko znaleźć człowieka, który nie lubi makaronu. Cechuje go bowiem tak ogromna uniwersalność, że każdy może wymyślić z nim proste i smaczne danie.
Makaron składa się z dwóch istotnych składników – mąki i wody. Mąka nigdy nie jest jednak taka sama. Jej rodzaje zależny jest bowiem od odmiany makaronu, jaką chce się z tej mąki wyprodukować. Wśród najbardziej popularnych wyróżnić można mąkę pszenną, pełnoziarnistą, ryżową, kukurydzianą, gryczaną, orkiszową, a także sojową. Makarony, które są w sklepach bardziej żółte i twarde niż inne, powstają dzięki dodaniu do mąki i wody kurzych jaj. Niektórzy producenci wypuszczają na rynek jeszcze inne kolory makaronów, poprzez uprzednie dodanie do nich np. suszonych pomidorów, szpinaku, marchwi bądź sepii – przy czym ostatni składnik to po prostu atrament z kałamarnicy.
Ciasto na makaron uzyskać można poprzez odpowiednie zagniecenie mąki z wodą. W niektórych przypadkach dodaje się do tych dwóch składników również jajka. W kolejnym etapie ciasto należy uformować, przepuszczając je przez maszynkę. Później odpowiednio uformowany makaron się tnie, gotuje bądź suszy za pomocą ciepłego powietrza. Ostatnim etapem jest jego pakowanie – właśnie w takiej formie makaron trafia na sprzedaż do różnych sklepów. W marketach znaleźć można go w różnej postaci – zarówno zróżnicowany pod względem kształtu, jak i średnicy, dodatków (np. jaj, szpinaku lub marchwi), a także miejsca produkcji. Makaron może być bowiem nie tylko przemysłowy, ale też domowy i rzemieślniczy.
Najważniejsze właściwości makaronu – czy danie makaronowe może być zdrowe?
Lubisz makaron i zastanawiasz się, czy jego wartości odżywcze są dobre dla zdrowia? Oczywiście, że są! Jednak pod warunkiem, że umie się dobrać jego rodzaj do swoich potrzeb i diety. Makaron zwykle ma umiarkowaną kaloryczność. Wiele osób dodatkowo niepotrzebnie podnosi ją jednak poprzez dodawanie gęstych i bardzo kalorycznych sosów. Tego na diecie redukcyjnej raczej nie powinno się robić! Makaron pełnoziarnisty ma bardzo dużo cennych składników odżywczych, takich jak np. magnez, żelazo, miedź i cynk. Zawiera też witaminy, głównie te z grupy B. W przeciwieństwie do pełnoziarnistego pszenny nie może się już pochwalić tak dużą ilością właściwości odżywczych. Ma o wiele mnie błonnika i większy indeks glikemiczny, co może stwarzać zagrożenie dla osób otyłych lub cukrzyków. Właśnie dlatego zaleca się osobom borykającym się z cukrzycą i nadwagą zamienić makaron pszenny na pełnoziarnisty.
Przerzucając się jednak na makaron pełnoziarnisty, nie jest powiedziane, że można od tej pory jeść go bezkarnie kilogramami. Makaron ten bowiem, zresztą jak każdy inny rodzaj pożywienia, należy jeść w umiarkowanych ilościach. Najlepiej podawać go al dente – czyli dokładnie tak, jak jedzą makaron Włosi. Nie należy używać gęstych i tłustych sosów, a lepiej oliwkę z oliwek lub sosy wyłącznie te o niskiej zawartości tłuszczu. Makaron powinno się też uzupełniać w chude mięso, warzywa i owoce morza. Warto dodać, że makaronów pszennych nie powinny jeść osoby, które mają nietolerancję glutenu albo borykają się z celiakią. Tacy ludzie mogą jeść za to makarony pełnoziarniste, ale też ryżowe, sojowe i gryczane.
Łatwe i fajne dania z makaronem – najciekawsze potrawy makaronowe
Dania z makaronem, czyli w jaki sposób można wykorzystać makaron?
Makaron ma szerokie zastosowanie w kuchni, ponieważ produkowany jest w kilkunastu, a nawet kilkudziesięciu różnych kształtach, smakach i kolorach. Można wobec tego stosować go do wielu dań. Makarony sprawdzają się z sosami mięsnymi lub warzywnymi (np. spaghetti, penne czy fusilli). Właśnie te makarony idealnie komponują się także z owocami morza. Cienkie makarony, „łazanki” albo te w kształcie muszelek świetnie pasują z kolei do różnych zup i sałatek. Cannelloni stanowi z kolei najlepszą bazę do faszerowania. Makaron serwować można też oczywiście na słodko, np. z jabłkami, serem twarogowym, z jagodami, truskawkami, borówkami lub makiem.
W jaki sposób ugotować poprawnie makaron? Należy zrobić to w osolonej i wrzącej wodzie. Makaron trzeba gotować najlepiej do czasu, aż uzyska on półmiękką konsystencję al dente – czyli dokładnie taką, która preferowana jest przez Włochów. Ile czasu powinno się gotować makaron? No cóż, nie ma jednego konkretnego czasu gotowania makaronu – wszystko zależy bowiem od jego rodzaju. Czas gotowania makaronu zależy od wielkości, a także kształtu makaronu. Producent zawsze podaje go na opakowaniu, więc najlepiej kierować się instrukcją tam przez niego zamieszczoną.
10 ciekawostek na temat makaronu – czy o tym wiedziałeś?
- Jednym z najprostszych dań na świecie jest spaghetti aglio e olio. Jego przygotowane zajmuje dosłownie kilka minut. Makaron ugotowany al dente należy podsmażyć na oliwie z czosnkiem. Niektórzy lubią dodać do aglio e olio drobno posiekaną papryczkę chili. Robiąc to danie, należy jednak pamiętać, aby użyć dobrej jakości oliwy. Tania oliwa niskiej jakości może bowiem znacznie obniżyć smak potrawy.
- W pierwszym telewizyjnym Prima Aprilis w Wielkiej Brytanii wmówiono ludziom, że spaghetti rośnie na drzewie. Co na to mieszkańcy? Uwierzyli! Gdy zobaczyli Szwajcarów zrywających ugotowany makaron z drzew, pytali późnej prowadzących program, gdzie kupić można makaron do posadzenia w ogrodzie.
- Ludzie uwielbiają jeść dania z makaronem! Włosi zjadają najwięcej makaronu, bo aż 28 kg rocznie. Wenezuelczycy ponad 12 kg, a Tunezyjczycy 11 kg. Polacy jedzą go o wiele mniej – na jednego Polaka przypada średnio 5 kg makaronu rocznie.
- We Włoszech makarony są najczęściej bez jajka. W Polsce z kolei większość makaronów produkowanych jest z dodatkiem jaj. Dwa jajka dodane na kilogram makaronu oznaczają, że jest on dwujajeczny.
- Dnia 25 października obchodzi się Światowy Dzień Makaronu. Został on ustanowiony w 1955 roku w Rzymie przez World Pasta Congress. Właśnie tego dnia powinno się promować jedzenie makaronu. Miłośnicy makaronu rozmawiają wówczas o wszechstronności ich ukochanego produktu spożywczego, dzielą się pomysłami na nowe dania, a także dyskutują o zaletach makaronu, uznając go za zdrowy i niedrogi w zakupie.
- W Rzymie znajduje się Muzeum Makaronu, które jest jedynym tego typu muzeum na całym świecie. Właśnie tam spotkać można archiwalne zdjęcia, na których udokumentowane zostały między innymi metody wyrabiania makaronu w tradycyjny sposób.
- Jednym z głównych producentów makaronów jest Pietro Barilla. Mówi się, że mężczyzna każdego dnia posypywał mąką swój czarny garnitur. Gdy udawało mu się zdmuchiwać ją bez żadnego śladu, mąka była sucha i drobnoziarnista. Właśnie taka mąka idealnie nadaje się do wyrabiania makaronu.
- Makaron lubi wodę. Najlepiej będzie ugotować 100 g suchego produktu w 1 litrze wody. Tak zachowane proporcje pozwolą łatwiej mieszać makaron podczas gotowania. Makaron zawsze wrzucać się powinno do wrzącej wody.
- Aby ugotować makaron al dente, trzeba sprawdzać jego twardość podczas gotowania. Niestety, łatwo można przegapić właściwy moment. Właśnie dlatego powinno się pilnować makaronu w procesie jego gotowania. Jak poznać, że jest już al dente? Przetnij go – środek powinien być nieco ciemniejszy.
- Makaronu nie powinno się przelewać zimną wodą, ponieważ wówczas spada jego temperatura.
Spis pomysłów i przepisów na błyskawiczne dania z makaronem
Nie wiesz, co przyrządzić na obiad? Zawsze warto zrobić makaron, który jest niezwykle smaczny i pasuje do wielu potraw. Wykorzystać możesz go w różnej postaci – do sałatki, zupy, dania warzywnego, na słodko, z mięsem czy owocami morza. Oto kilka przykładowych dań z makaronem, które możesz przygotować zarówno dla rodziny, jak i dla niezapowiedzianych gości:
- Makaron z serem gorgonzola
- Sałatka z makaronem ryżowym i kurczakiem
- Zapiekanka makaronowa z kiełbasą
- Makaron z jajkiem i serem
- Tagliatelle z suszonymi pomidorami
- Makaron z tofu i szpinakiem
- Zupa brokułowa z makaronem
- Makaron sojowy z kurczakiem
- Makaron z cukinią i pomidorami
- Makaron ze szpinakiem i serem feta
- Sałatka makaronem i majonezem
- Sałatka z makaronem kokardki
- Spaghetti z soczewicą