Polecane przepisy kuchni azjatyckiej
-
Kurczaka po koreańsku
Kurczak po koreańsku to jeden z tych przepisów, obok których ciężko przejść obojętnie, gdyż zachwycają swoim aromatem i ciekawym smakiem. …
20 + 30 min łatwy 4 -
Kimbap
Kimbap to jeden z rodzajów sushi, najbardziej popularny. Kimbap to nic innego jak ugotowany ryż zawinięty w płaty wodorostów, podawany …
20 + 15 min łatwy 4 415 kcal -
Pad thai z kurczakiem
Pad thai z kurczakiem to wspaniała opcja dla wszystkich, którzy kochają azjatycką kuchnię. W takim wydaniu można je przygotowywać w …
10 + 20 min łatwy 4 535 kcal -
Tantanmen ramen
Tantanmen ramen to chińska zupa, która jest bardzo bogata. Zawiera makaron, jajko, mięso i warzywa. Przygotowanie nie należy do najprostszych, …
50 min średni 5 542 kcal -
Makaron ryżowy smażony
Przepis na makaron ryżowy smażony z kurczakiem i z warzywami to pyszny pomysł na obiad lub na kolację. To aromatyczne …
15 + 30 min łatwy 4 422 kcal
Pozostałe przepisy z kuchni azjatyckiej
-
Surówka do łososia
Domowa, pyszna surówka do łososia to połączenie warzyw grillowanych ze świeżymi liśćmi. Taki dodatek to świetny pomysł na dodatek do …
40 + 20 min łatwy 6 -
Raita
Raita to prawdziwy klasyk kuchni indyjskiej. Ten pyszny, ostry dip na bazie jogurtu i ogórka będzie idealnym dodatkiem do mięsa. …
15 min łatwy 1 -
Panang curry
Przepis na panang curry jest bardzo szybki w wykonaniu. To pyszne, aromatyczne danie z kurczakiem i ryżem na pewno Ci …
10 + 10 min łatwy 4 439 kcal -
Sos słodko kwaśny przepis do słoików
Sos słodko kwaśny przepis do słoików to świetna opcja dla wszystkich osób, które kochają naprawdę proste, ale również ciekawe dodatki. …
20 + 25 min łatwy 4 -
Sos satay
Sos satay to sos przygotowywany z masła orzechowego. Stanowi od dobry pomysł na dodatek do mięsa, w szczególności dobrze smakuje …
20 min łatwy 1 -
Warzywne curry z młodym kalafiorem
Warzywne curry z młodym kalafiorem to pyszne, wegetariańskie danie. To świetny pomysł na zdrowy, aromatyczny obiad bez mięsa. Jeśli zastanawiasz …
15 + 180 min łatwy 5 153 kcal
-
Burgery z tofu
Burger z tofu to pomysł na pyszne, szybkie danie, idealne na prosty lunch, obiad lub kolację, które sprawdzi się dla …
30 min średni 2 722 kcal -
Pierogi Ha Cao
Pierogi Ha Cao to smaczne orientalne danie. Można podawać je jako dodatek do tradycyjnego obiadu lub w formie przekąski. Farsz …
60 + 10 min średni 5 -
Curry z kalafiora
Curry z kalafiora z mleczkiem kokosowym to pomysł na pyszne, wegańskie i bardzo pyszne danie idealne na obiad lub kolację. …
30 min łatwy 3 -
Japońskie pierogi
Japońskie pierogi to danie, które jest smaczne i proste w wykonaniu. Pyszny farsz z kapusty i mięsa mielonego, owinięty cienkim …
80 + 20 min średni 23
-
Pierś z kurczaka z ryżem
Pierś z kurczaka z ryżem to doskonały wybór na naprawdę smaczny, ale też sycący posiłek. Ze względu na dużą zawartość …
15 + 15 min łatwy 4 641 kcal -
Tortilla z tofu
Tortilla z tofu to pomysł na pyszne, wegetariańskie danie, które sprawdzi się na wiele okazji. Możesz podawać je na obiad …
15 min łatwy 2 -
Wegańskie sushi
Wegańskie sushi to bezrybna wersja najsłynniejszego japońskiego dania. Domowe sushi wegańskie jest w zasięgu możliwości każdego – przygotujesz je łatwo …
60 min średni 19 -
Kurczak w cieście sezamowym
Kurczak w cieście sezamowym to pyszne danie w chrupiącej panierce z dodatkiem sezamu. Sezam nadaje wyjątkowego i oryginalnego smaku. Dodaje …
30 + 20 min łatwy 4 -
Zupa z soczewicy z mleczkiem kokosowym
Zupa z soczewicy z mleczkiem kokosowym to pomysł na pyszne, sycące, zdrowe i niskokaloryczne danie, które idealnie sprawdzi się na …
20 + 20 min łatwy 4 340 kcal -
Tofu z warzywami
Tofu z warzywami to pomysł pyszny, ale również szybki i łatwy w przygotowaniu posiłek, który rewelacyjnie sprawdzi się na obiad …
30 min łatwy 3
-
Chutney z ananasa
Chutney z ananasa to wspaniały sos, który sprawdza się idealnie do różnych rodzajów mięs. Jest smaczny, prosty, a przy okazji …
20 + 60 min łatwy 1 -
Chutney z rabarbaru
Chutney z rabarbaru to doskonały dodatek do różnego rodzaju mięs. Jego przygotowanie zajmuje tylko kilka chwil. Całość jest smaczna i …
25 + 40 min łatwy 8 -
Chutney z dyni
Chutney z dyni to nic innego jak przepyszny i bardzo aromatyczny warzywny sos, który wspaniale sprawdza się na co dzień. …
20 + 40 min łatwy 5 -
Zupa tajska z kurczakiem i makaronem ryżowym
Zupa tajska z kurczakiem i makaronem ryżowym to wspaniała opcja na naprawdę smaczny posiłek. Jest niezwykle odżywcza ze względu na …
15 + 35 min łatwy 8 188 kcal
-
Zupa tajska z kurczakiem curry
Zupa tajska z kurczakiem curry to wspaniała propozycja na ciekawe danie, które nie tylko dobrze się prezentuje, ale również przepysznie …
10 + 30 min łatwy 4 172 kcal -
Zupa krem z dyni z mleczkiem kokosowym
Zupa krem z dyni z mleczkiem kokosowym jest wspaniałym wyborem dla wszystkich miłośników ciekawych dań. To dobra alternatywa dla tradycyjnej …
20 + 45 min łatwy 8 67 kcal -
Zupa z mlekiem kokosowym
Zupa z mlekiem kokosowym jest świetnym pomysłem na ciekawy, a przy tym niezwykle pyszny posiłek. Jej przygotowanie zajmuje tylko kilka …
20 + 45 min łatwy 10 84 kcal -
Złota zupa z soczewicy
Złota zupa z soczewicy to pomysł na przepyszną, aromatyczną, sycącą zupę w sam raz dla miłośników orientalnych, lekko pikantnych smaków. …
30 min łatwy 6 381 kcal -
Ryż z tofu
Ryż z tofu i z warzywami to pomysł na pyszny, prosty, szybki i tani posiłek, popularny zwłaszcza wśród wegetarian, ale …
30 min łatwy 1 -
Polędwiczki wieprzowe po chińsku
Polędwiczki wieprzowe po chińsku to doskonała opcja na naprawdę pyszne danie. Jest smaczne, proste, a przy okazji niezwykle sycące. Najlepiej …
5 + 30 min łatwy 4
-
Kluski ryżowe
Kluski ryżowe to świetny pomysł na pyszne kluski do obiadu. Można je podać także jako samodzielne danie z dodatkiem sosu. …
20 + 30 min łatwy 5 -
Wieprzowina po chińsku z mango
Wieprzowina po chińsku z mango to danie łączące dwie odległe kuchnie- polską i chińską. Nie ma nic lepszego niż właśnie …
20 + 20 min łatwy 2 -
Wieprzowina po seczuańsku
Wieprzowina po seczuańsku to danie łączące dwie odległe kuchnie- polską i chińską. Nie ma nic lepszego niż właśnie takie orientalne …
30 + 20 min łatwy 5 215 kcal -
Boczniaki po tajsku
Poznajcie przepis na boczniaki po tajsku. To pyszne danie na obiad przygotujesz w kilka minut. Jeśli potrzebny Ci pomysł na …
10 + 20 min łatwy 4 42 kcal
Kuchnia azjatycka - charakterystyka, typowe dania, przepisy, porady
Kuchnia azjatycka zachwyca bogactwem orientalnych smaków i wykorzystaniem składników i przypraw nie znanych u nas. Kuchnia chińska, japońska czy wietnamska obejmuje przede wszystkim dania z ryżem lub makaronem, owocami morza, mięsem i warzywami. Niektóre przepisy są proste i łatwe, inne zaś skomplikowane. Największą trudność dla amatorów kuchni azjatyckiej stanowi zdobycie niektórych, trudno dostępnych składników.
Czym jest kuchnia azjatycka
O ile kuchnia włoska, czy też kuchnia francuska, jest dobrze znana, to jedzenie kuchni orientalnej jest mniej znane i dostępne. Brak dostępu do składników, utrudnia nam samemu wypróbować przepisy kuchni azjatyckiej.
Azja to kontynent ogromny, zamieszkały przez wiele narodów, które mają swoje tradycyjne potrawy narodowe i regionalne przepisy. Najbardziej popularna spośród kuchni wschodu jest kuchnia japońska, indyjska i wietnamska. Ale w Azji mamy jeszcze potrawy kuchni tajskiej, koreańskiej, chińskiej. Pod pojęciem kuchni azjatyckiej rozumiemy bardziej kuchnie Dalekiego Wschodu, mimo że mamy jeszcze takie ciekawe kuchnie azjatyckie, jak kuchnia turecka, gruzińska, armeńska i kuchnie Bliskiego Wschodu i inne.
Kraje azjatyckie mają jednak sporo wspólnego. Przede wszystkim kuchnia azjatycka jest bardzo tradycyjna, oparta na starych przepisach i obyczajach. Wykorzystuje świeże, lokalne produkty. Charakterystyczną cechą kuchni azjatyckiej, szczególnie Dalekiego Wschodu jest krótka obróbka termiczna. Bardzo popularna, szczególnie na południu Azji, jest głęboka patelnia wok, pozwalająca na szybkie smażenie w tłuszczu i w wysokiej temperaturze. Smaży się bardzo szybko, poprzez ciągłe, szybkie mieszanie składników, które się szybko wyjmuje z patelni. Dzięki temu smażone warzywa nie tracą witamin i wartości odżywczych i są chrupkie i smaczne.
Popularne smaki i tradycyjne przyprawy kuchni azjatyckiej
Od wieków przedmiotem handlu z krajami Azji były egzotyczne przyprawy, które są tam uprawiane, na przykład pieprz czy imbir. Warto też wiedzieć, że kuchni azjatycka używa zupełnie innych przypraw, niż na przykład kuchnia włoska czy kuchnia francuska. Tradycyjne przepisy kuchni azjatyckiej stosują takie przyprawy, jak:
- sos sojowy czy sos rybny,
- trawa cytrynowa,
- kolendra,
- różne gatunki ostrej papryczki,
- imbir,
- mleko kokosowe,
- ocet ryżowy,
- curry.
Dania azjatyckie przyprawiane są takimi, nie znanymi u nas przyprawami, jak galangal, czy też kafir. Nie stosuje się za to oliwy z oliwek czy też ziół europejskich. Do smażenia używa się wyłącznie olejów do wysokich temperatur, jak na przykład olej ryżowy.
W kuchni azjatyckiej potrawy podaje się w małych miseczkach, tak że na stole stawia się jednocześnie wiele małych dań. Łączy się też różne smaki. Różne smaki, na przykład ostry i słodki, mogą znaleźć się na jednym talerzu.
Z czego robi się azjatyckie dania
Podstawą węglowodanów w kuchni azjatyckiej jest ryż, ale także makaron. Co ciekawe, makaron został wymyślony w Chinach. W Azji makaron robi się z najróżniejszych rodzajów mąki. Tradycyjne, azjatyckie zupy podaje się z makaronem ryżowym, sojowym, z mąki kukurydzianej, z cieciorki, a nawet z mąki z batatów. Najbardziej popularna potrawa to oczywiście ryż, który występuje w wielu różnych odmianach, przeznaczonych do różnych potraw.
W kuchni azjatyckiej nie znajdziemy serów, ani wyrobów mlecznych. Dzieje się tak dlatego, że większość mieszkańców Azji, szczególnie na Dalekim Wschodzie, nie przyswaja mleka. Rodzajem zamiennika jest tofu, czyli białko sojowe, przypominające nieco ser.
Najpopularniejsze tradycyjne potrawy kuchni azjatyckiej
Popularne dania kuchni Dalekiego Wschodu - kuchnia japońska, chińska i koreańska
Kuchnia chińska charakteryzuje się dużą ilością warzyw, ryżu ale też potraw mącznych i mięsnych. Jest też bardzo zróżnicowana, gdyż jest to wielki kraj, a jego regiony różnią się klimatem. Dania mięsne jada się raczej na północy, zaś na południu królują owoce morza. Na północy jada się dużo potraw mącznych, jak makarony i pierożki, zaś na południu najchętniej jada się smażony ryż z warzywami. Charakterystyczną cechą kuchni chińskiej jest szybkie gotowanie przy użyciu woka. W Chinach, w kuchni stosuje się teorię 5 przemian, z którą łączy się 5 smaków. Każda potrawa powinna zawierać 5 smaków i odpowiednią ilość siły życiowej. Najbardziej znanym daniem jest słynna kaczka po pekińsku, kurczak w 5 smakach, czy też pierożki z różnym nadzieniem.
Najbardziej popularna na świecie japońska potrawa to sushi, zrobiona z ryżu i surowej ryby. Ponadto w Japonii jada się dużo zup z mięsem, grzybami, owocami morza czy rybami. Kawałki wyławia się z zupy pałeczkami i zjada, a na koniec wypija się wywar. W Japonii popularne są również dania w cieście, czyli ryby, grzyby, warzywa czy owoce morza w cieście, smażone na głębokim tłuszczu. Podaje się do nich różne sosy do maczania. Do picia służy głównie zielona herbata, zaś popularnym alkoholem jest sake, produkowany z ryżu. Najbardziej popularny napój nazywa się amazaki. Jest to napój o słodkawym smaku robiony z ryżu i grzybów pleśniowych.
W kuchni koreańskiej królują ostre smaki. Specjalnością jest kimchi, czyli kapusta kiszona na ostro. Na bazie kimchi robi się wiele innych dań, jak zupy i pierożki. Kimchi tradycyjnie robi się z kapusty pekińskiej, koreańskiej rzodkwi i gruszki, zaś podstawą sosu jest koreańska papryka ostra gochugaru.
Podstawą kuchni koreańskiej, podobnie jak w innych kuchniach Dalekiego Wschodu, jest ryż i makaron. Jada się dużo różnych zup, które stanowią główne danie obiadowe. W Korei istnieje bardzo dużo napojów bezalkoholowych, jak herbaty, soki zbożowe i owocowe, napoje z ryżu czy ziół. Najbardziej popularna jest herbata, lecz pod tym mianem kryją się napoje gorące lub zimne z bardzo różnych ziół. Najbardziej tradycyjne słodycze robi się w Korei z ryżu oraz słodkiej pasty z fasoli.
Najpopularniejsze jedzenie z południa Azji - dania indyjskie, tajskie i wietnamskie
W Polsce najbardziej znana jest kuchnia wietnamska, a przede wszystkiem popularne sajgonki, czyli rodzaj krokietów z mięsem, rybą i warzywami, zawinięte w papier ryżowy. Najbardziej tradycyjne danie to zupa pho, czyli rodzaj bulionu z makaronem ryżowym, kurczakiem lub wołowiną. W Wietnamie pije się mocną kawę i różne rodzaje herbat.
Kuchnia Tajlandii charakteryzuje się łączeniem sprzecznych elementów i dziwnymi dla nas składnikami dań. Podstawą kuchni tajskiej jest ryż z różnymi sosami, owoce morza i mięso. Najbardziej popularnym daniem w Tajlandii jest curry, czyli rodzaj mięsnego gulaszu. Często jada się pad thai, czyli ryż smażony z jajkiem i z różnymi dodatkami i przyprawami. Tajlandia słynie z uprawy kokosów, dlatego pije się tam głównie wodę kokosową lub herbatę z mleczkiem kokosowym oraz soki owocowe.
Nieco inny charakter ma kuchnia indyjska, gdzie jada się dużo warzyw, chleba oraz przetworów mlecznych. Mieszkańcy Indii nie mają problemów z trawieniem mleka i jego przetworów, dlatego też mleko jest jednym z podstawowych napojów. Mleko dodaje się również do herbaty, jak masala chai z mlekiem, cukrem i przyprawami. Z powodów religijnych większośc mieszkańców Indii nie jada niektórych lub wszystkich rodzajów mięsa, dlatego dieta jest głównie wegetariańska. Mniejszość jada takie rodzaje mięsa jak baranina czy drób. Główne i najbardziej znane danie Indii to oczywiście curry, które jest nie tyle daniem co aromatycznym sosem z dużą ilością przypraw. Sos curry dodaje się do wielu różnych dań.
Z uwagi na krótki proces przygotowania potraw oraz wykorzystanie świeżych i kiszonych składników kuchnia azjatycka uchodzi za bardzo zdrową. Krótki czas przygotowania potraw sprawia, że składniki nie tracą witamin i wartości odżywczych. Natomiast zwyczaj podawania na stół wielu różnorodnych dań o różnych smakach sprawia, że je się mniej.
Szczególnie wartościowe są w kuchni azjatyckiej owoce morza, ryby oraz olej kokosowy są źródłem wartościowych kwasów tłuszczowych. W kuchniach azjatyckich jada się dużo strączkowych, na przykład soję i cieciorkę, które zawierają cenne antyoksydanty. Wodorosty obecne w kuchni wschodniej zwalczają zły cholesterol. Natomiast grzyby, jak shiitake, reishi i mun nazywane są eliksirem życia, z powodu ich prozdrowotnych właściwości. Dlatego też warto w swojej kuchni domowej zastosować przepisy kuchni azjatyckiej. Dużą trudność stanowi brak wielu azjatyckich składników, które są w Polsce niedostępne. Jednak można je często zastąpić naszymi produktami.