Kuchnia ukraińska

Kuchnia ukraińska - opis, tradycyjne dania, przepisy, ciekawostki

Tradycje kulinarne Ukrainy ukształtowały się na stepach, w klimacie kontynentalnym, gdzie ludzie musieli się dobrze najeść do pracy. Jedzenie musiało być sycące, kaloryczne i dające energię. Stąd liczne potrawy mączne i mięsne oraz wszechobecna słonina. W kuchni ukraińskiej królują zupy, dania mączne, dania jednogarnkowe. Narodowy specjał stanowi barszcz ukraiński. Popularny jest również kapuśniak czy zupa solanka. Na obiad jada się głównie różne rodzaje pierogów, kluski, naleśniki czy placki ziemniaczane. Przekąską typową dla Ukrainy, jest słonina w różnej postaci, smażona, wędzona, a nawet podawana na słodko z czekoladą.

Najlepsze przepisy w kuchni ukraińskiej

Pozostałe przepisy kuchni ukraińskiej

Poznaj inne kategorie przepisów na FajneGotowanie.pl

Kuchnia ukraińska - opis, tradycyjne dania, przepisy, ciekawostki

Kuchnia ukraińska to, podobnie jak kuchnia brytyjska czy kuchnia indyjska, zawiera dużo tłuszczu i węglowodanów. Ale zawiera też dużo lokalnych warzyw i owoców. Podstawą kuchni ukraińskiej są potrawy mączne, jak pierogi, naleśniki oraz zupy i wszechobecne sało, czyli słonina. Jest to kuchnia ludowa, prosta, ale bardzo smaczna i pożywna, a co ważne przygotowana ze zdrowych, lokalnych składników.

Kuchnia ukraińska - skąd pochodzą tradycyjne ukraińskie potrawy

Ukraina ma klimat typowo kontynentalny, lecz jest zróżnicowana geograficznie. Ukraińskie tradycje kulinarne wyrosły z kultury pasterskiej i rozległych stepów, gdzie jedzenie musi być kaloryczne i dawać energię. Z uwagi na chłodny klimat, ludzie w tym regionie muszą jeść dużo tłuszczu i węglowodanów. Dlatego Też kuchnia ukraińska, podobnie jak kuchnia brytyjska, opiera się o potrawy mączne i mięsne oraz kasze i warzywa. Cechą charakterystyczną kuchni ukraińskiej jest duża ilość potraw mącznych oraz duża ilość tłuszczu, jak słonina, smalec i boczek.

Kuchnia ukraińska oparta jest o świeże, lokalne produkty, zaś tradycyjne dania ukraińskie należą do kuchni ludowej. Kuchnia ukraińska podlegała też wpływom sąsiadów, jak kuchnie rosyjska, turecka, polska czy żydowska.

Najsłynniejsze narodowe potrawy Ukrainy

Przepisy na tradycyjne ukraińskie zupy i dania jednogarnkowe

Zupy stanowią pożywne i sycące danie ludowe, dlatego też utrwaliło się na stepach Ukrainy. Najważniejsze, typowe zupy to:

  • barszcz ukraiński,
  • soljanka,
  • kapuśniak.

Barszcz czerwony, znany też pod nazwą barszcz ukraiński, to ukraińskie danie narodowe. Jest tak popularny, że przygotowuje się go w każdym domu i każda kucharka czy kucharz ma własny przepis. Przepisy na barszcz ukraiński różnią się składnikami, których może być naprawdę dużo, jak różne warzywa, grzyby, czy fasola. Do zupy podaje się zawsze świeży chleb.

Natomiast kapuśniak to ulubione danie ukraińskich kozaków, które robi się z kiszonej kapusty gotowanej w wywarze z boczku. Kapuśniak podaje się z kartoflami i chlebem. Solianka to zupa należąca również do kuchni rosyjskiej, przygotowywana z kwasu chlebowego i wody po kiszonce.

Kuchnia ukraińska, oferuje również dania jednogarnkowe, wywodzące się z tradycji Kozaków, którzy gotowali sobie pożywne zupy nad ogniskiem. Typowe potrawy mięsne to:

  • azu, czyli duszona wołowina z ogórkami kiszonymi i ziemniakami,
  • żarkoje, czyli rodzaj gulaszu.

Narodowe, ukraińskie przepisy na potrawy mączne

Klimat Ukrainy wymusza jedzenie kaloryczne i sycące. Dlatego też kuchnia ukraińska, podobnie jak na przykład kuchnia brytyjska i kuchnia indyjska, zawiera wiele węglowodanów. Tradycje kulinarne skupiają się wokół potraw mącznych, jak pierogi, bliny, pielmieni oraz różne rodzaje chleba.

Ukraińskie pierogi nazywają się wareniki i robi się je na słodko lub na słono. Farsz może zawierać mięso, grzyby, fasolę, ser, kapustę lub połączenia tych składników. Podaje się je ze śmietaną lub tłuszczem. Natomiast pierożki na słodko robi się z nadzieniem owocowym. Innym rodzajem pierożków są pielmieni, nadziewane luźnym farszem mięsnym.

Na Ukrainie jada się również naleśniki oraz tzw. syrniki czyli placuszki z sera na słodko. Naleśniki ukraińskie mogą mieć różny farsz, natomiast kuchnia lwowska oferuje naleśniki na słono, z mięsem i ziemniakami.

Ukraińskie przystawki i przekąski

Ulubioną przekąską i daniem narodowym jest słonina wieprzowa, czyli sało, przyrządzania i podawania w najróżniejszej postaci, jak słonina wędzona, smażona itp. Co ciekawe, słoninę robi się również na słodko i podaje jako deser. Sało stanowi przekąskę, dodatek do dań. Wytapia się z niej również tłuszcz i skwarki.

Na Ukrainie chętnie jada się placki ziemniaczane pod nazwą draniki. Na Ukrainie lubiane są również kiszonki, które podaje się do różnych potraw. Popularne są ogórki kiszone, czy też kapusta kiszona.

Najciekawsze ciasta, słodycze i desery

Kutia to słynny ukraiński przysmak świąteczny. Robi się ją szczególnie na święta Bożego Narodzenia i Wielkiejnody. Ten słodki deser składa się z kaszy, miodu, maku, orzechów i różnych innych dodatków w postaci suszonych owoców, rodzynek itp. Ze składnikami można eksperymentować, dlatego też co dom to inny przepis.

Co ciekawe, również sało, czyli słonina, może być traktowana jako deser. Kuchnia lwowska oferowała sało w czekoladzie jako słodki przysmak.

Tradycje kulinarne Ukrainy obejmują również słodycze i ciasta. Najciekawszym z nich jest sękacz zrobiony z ciasta biszkoptowego i tłuszczu. Nazwa tego ciasta powstała dlatego, że sękacz przypomina pień drzewa z licznymi sękami. Ciekawy jest sposób jego pieczenia. Otóż piecze się go na rożnie, obracając i polewając ciastem. Tradycyjnym ciastem ukraińskim jest również chleb korowaj, zwany również kołacz, czyli chleb weselny specjalnie wypieczony i udekorowany.

Ukraińskie pieczywo i napoje

Popularnym napojem bezalkoholowym jest kwas chlebowy, który powstaje wskutek fermentacji alkoholowej chleba. Kwas chlebowy jest nie tylko pyszny i orzeźwiający, lecz także zdrowy. Obniża poziom cholesterolu i poprawia odporność. Na Ukrainie pije się również kompoty owocowe, z owoców świeżych i suszonych. Ciekawym napojem jest zakwas żytni z jabłkami lub brzoskwiniami.

Ponadto na Ukrainie pije się wino, piwo i wódki. Narodowym napojem alkoholowym jest horiłka.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto