Najlepsze przepisy w kuchni ukraińskiej
-
Czebureki
Czebureki to tradycyjne danie kuchni ukraińskiej. Czebureki ukraińskie są to pierożki wykonane z ciasta przaśnego nadzianego mięsem a następnie smażone …
40 + 30 min łatwy 6 770 kcal -
Barszcz ukraiński z białą fasolą
Przepis na barszcz ukraiński z fasolą białą z puszki – szybki, zdrowy obiad. Podany z ugotowanym mięsem z kurczaka oraz …
20 + 60 min łatwy 12 165 kcal -
Chłodnik litewski
Chłodnik litewski to pyszna zupa pełna aromatycznych i zdrowych warzyw. Jest niezwykle popularna, zwłaszcza latem kiedy gorące temperatury nie skłaniają …
30 + 15 min łatwy 6 167 kcal -
Solianka
Solianka jest to tradycyjna zupa kuchni rosyjskiej i ukraińskiej. Jest to gęsta zupa, którą przygotowuje się na wywarze z mięsa, …
30 + 150 min średni 10 434 kcal -
Barszcz ukraiński
Barszcz ukraiński wywodzi się z Ukrainy. Stanowi on danie narodowe tego kraju. Jest często podawany rownież w Polsce, jednak jego …
15 + 25 min łatwy 5 147 kcal
Pozostałe przepisy kuchni ukraińskiej
-
Pielmieni ukraińskie
Pielmieni ukraińskie to doskonały pomysł na pyszne pierogi, które możesz podać na obiad dla całej rodziny. Przepis na pielmieni ukraińskie …
30 + 20 min średni 5 685 kcal -
Surówka do łososia
Domowa, pyszna surówka do łososia to połączenie warzyw grillowanych ze świeżymi liśćmi. Taki dodatek to świetny pomysł na dodatek do …
40 + 20 min łatwy 6 -
Kotlet de volaille
Kotlet de volaille, czyli filet z kurczaka w formie rolady, panierowany w jajku i bułce z nadzienie z ziołowego masła …
20 + 10 min średni 1 -
Barszcz czerwony na zakwasie
Barszcz czerwony na zakwasie to pyszna, pożywna zupa, którą możesz przygotować nie tylko na święta. Jej głównym składnikiem są buraki, …
20 + 45 min łatwy 6 -
Wareniki
Wareniki to pierożki, które wyglądem przypominają te tradycyjnie lepione w Polsce. Różnią się jedynie bezmięsnym farszem. Można je podawać zarówno …
90 + 60 min łatwy 4 -
Pierogi ruskie z miętą
Przepis na pierogi ruskie to danie, które każdy z nas chociaż raz w życiu spróbował. To jedne z bardziej popularnych …
60 + 10 min łatwy 5
-
Pierogi ruskie Thermomix
Pierogi ruskie Thermomix to pyszne danie, które każdy doskonale zna. Jeszcze lepiej smakują przygotowane w domowym zaciszu razem z bliskimi. …
60 + 10 min łatwy 9 387 kcal -
Barszcz ukraiński z jajkiem
Barszcz ukraiński z jajkiem jest doskonałym wyborem dla wszystkich miłośników ciekawych potraw. Całość jest nieco kwaskowa, ale dzięki jajku bardzo …
25 + 50 min łatwy 8 -
Barszcz ukraiński na żeberkach
Barszcz ukraiński na żeberkach jest wspaniałą opcją dla wszystkich miłośników prostych, domowych zup. W tej wersji, dzięki mięsu, zupa jest …
30 + 90 min łatwy 6 -
Barszcz ukraiński z botwiny
Barszcz ukraiński to pyszna, pożywna zupa ze sporą ilością warzyw. Jej głównym składnikiem są buraki, zupa zazwyczaj powstaje na mięsnym …
30 + 60 min łatwy 6 122 kcal
-
Barszcz ukraiński bez mięsa
Barszcz ukraiński to pyszna, pożywna zupa ze sporą ilością warzyw. Jej głównym składnikiem są buraki, zupa zazwyczaj powstaje na mięsnym …
30 + 60 min łatwy 6 210 kcal -
Prawdziwy barszcz ukraiński
Barszcz ukraiński to pyszna, pożywna zupa ze sporą ilością warzyw. Jej głównym składnikiem są buraki, zupa zazwyczaj powstaje na mięsnym …
60 + 60 min łatwy 6 -
Barszcz ukraiński wegetariański
Pyszny, a zarazem zdrowy barszcz ukraiński wegetariański jest świetnym pomysłem na obiad wege bez mięsa. Z fasolą, kapustą i dużą …
20 + 45 min łatwy 12 149 kcal -
Barszcz ukraiński z mrożonki
Ten łatwy i szybki w przygotowaniu barszcz ukraiński z mrożonki jest idealny na obiad. Jest przepisem bardzo smacznym, odżywczym, a …
5 + 85 min łatwy 10 278 kcal -
Devolay ze schabu z serem
Prosty przepis na coś pysznego na święta, na imprezę, lub po prostu na obiad? Devolay ze schabu z serem, natką …
10 + 15 min średni 4 905 kcal -
Galushki
Galushki to danie wywodzące się z kuchni białoruskiej. Przygotowuje się na bazie lanych klusek z dodatkiem cebuli smażonej na maśle. …
10 + 20 min łatwy 6 604 kcal
-
Studzienina
Studzienina to tradycyjny wyrób wywodzący się z kuchni polskiej. Galareta jest bardzo popularnym daniem podawanym często na wielu imprezach. Jest …
20 + 240 min łatwy 8 216 kcal -
Bużenina
Bużenina to danie pochodzące z kuchni białoruskiej. Przygotowuje się je na bazie mięsa wieprzowego nadziewanego słoniną, które piecze się w …
20 + 90 min łatwy 10 515 kcal -
Kisiel gryczany
Kisiel gryczany jest tradycyjnym daniem bożonarodzeniowym przygotowywanym w regionach Polesia. W obecnych czasach przygotowanie kisielu jest mniej czasochłonne, ponieważ do …
30 + 15 min łatwy 10 241 kcal -
Bliny gryczane
Nie masz pomysłu na szybki obiad w wersji bezglutenowej? Nic straconego, dzisiaj przedstawię Wam przepis na bliny gryczane w 100% …
20 + 10 min łatwy 6 174 kcal
-
Pasta z bakłażana
Pasta z bakłażana to doskonała propozycja na pyszne smarowidło na kanapki. Pasta to tradycyjna potrawa kuchni arabskiej zwie się ona …
10 + 30 min łatwy 5 162 kcal -
Chałwa ukraińska
Chałwa ukraińska to doskonała propozycja na zdrowy deser. Pyszna chałwa ze słonecznika przygotowana własnoręcznie jest dobrym dodatkiem do deserów i …
20 min łatwy 10 272 kcal -
Sałatka kijowska
Sałatka kijowska jest świetną opcją dla wszystkich, którzy kochają piękne, elegancko prezentujące się dania. Ta warstwowa sałatka wspaniale wygląda i …
15 + 10 min łatwy 3 296 kcal -
Pierogi ukraińskie
Pierogi ukraińskie to danie pełne smaku. Będą świetną alternatywą dla bardziej popularnych, ruskich, które również zawierają ziemniaki, jednak ta opcja …
45 + 10 min łatwy 6 901 kcal -
Barszcz ukraiński z ziemniakami i fasolą czerwoną
Smaczny barszcz czerwony po ukraińsku z ziemniakami i czerwoną fasolą z puszki to sycąca zupa. Zabielany jest śmietanką. Podawaj go …
20 + 60 min łatwy 10 153 kcal -
Prawdziwy barszcz ukraiński z białą fasolą
Chcesz ugotować tradycyjny barszcz czerwony po ukraińsku? Oto przepis na przepyszny, klasyczny przepis na zupę pełną warzyw, mięsa i wspaniałego …
20 + 90 min łatwy 20 275 kcal
-
Barszcz ukraiński z czerwoną fasolą
Pyszna, bardzo pożywna i sycąca zupa jaką jest barszcz ukraiński z czerwonej fasoli to fajny pomysł na obiad. Wypróbuj tego …
30 + 60 min łatwy 10 161 kcal -
Syrniki
Syrniki to tradycyjne rosyjskie placki twarogowe. Jest to doskonała propozycja na smaczny deser lub szybką przekąskę. Dzieci je uwielbiają. Rosyjskie …
30 min łatwy 2 503 kcal -
Śledzie pod pierzynką z burakami
Pyszna, pięknie wyglądająca sałatka śledziowa – śledzie pod pierzynką z burakami. Znakomite danie bardzo znane jako szuba na Ukrainie. Jest …
30 + 120 min średni 8 178 kcal -
Sałatka szuba
Sałatka szuba to sałatka śledziowa z ziemniakami praz burakami. Jest to doskonała propozycja na pyszną i szybka przekąskę oraz danie …
30 + 40 min łatwy 10 178 kcal
Kuchnia ukraińska - opis, tradycyjne dania, przepisy, ciekawostki
Kuchnia ukraińska to, podobnie jak kuchnia brytyjska czy kuchnia indyjska, zawiera dużo tłuszczu i węglowodanów. Ale zawiera też dużo lokalnych warzyw i owoców. Podstawą kuchni ukraińskiej są potrawy mączne, jak pierogi, naleśniki oraz zupy i wszechobecne sało, czyli słonina. Jest to kuchnia ludowa, prosta, ale bardzo smaczna i pożywna, a co ważne przygotowana ze zdrowych, lokalnych składników.
Kuchnia ukraińska - skąd pochodzą tradycyjne ukraińskie potrawy
Ukraina ma klimat typowo kontynentalny, lecz jest zróżnicowana geograficznie. Ukraińskie tradycje kulinarne wyrosły z kultury pasterskiej i rozległych stepów, gdzie jedzenie musi być kaloryczne i dawać energię. Z uwagi na chłodny klimat, ludzie w tym regionie muszą jeść dużo tłuszczu i węglowodanów. Dlatego Też kuchnia ukraińska, podobnie jak kuchnia brytyjska, opiera się o potrawy mączne i mięsne oraz kasze i warzywa. Cechą charakterystyczną kuchni ukraińskiej jest duża ilość potraw mącznych oraz duża ilość tłuszczu, jak słonina, smalec i boczek.
Kuchnia ukraińska oparta jest o świeże, lokalne produkty, zaś tradycyjne dania ukraińskie należą do kuchni ludowej. Kuchnia ukraińska podlegała też wpływom sąsiadów, jak kuchnie rosyjska, turecka, polska czy żydowska.
Najsłynniejsze narodowe potrawy Ukrainy
Przepisy na tradycyjne ukraińskie zupy i dania jednogarnkowe
Zupy stanowią pożywne i sycące danie ludowe, dlatego też utrwaliło się na stepach Ukrainy. Najważniejsze, typowe zupy to:
- barszcz ukraiński,
- soljanka,
- kapuśniak.
Barszcz czerwony, znany też pod nazwą barszcz ukraiński, to ukraińskie danie narodowe. Jest tak popularny, że przygotowuje się go w każdym domu i każda kucharka czy kucharz ma własny przepis. Przepisy na barszcz ukraiński różnią się składnikami, których może być naprawdę dużo, jak różne warzywa, grzyby, czy fasola. Do zupy podaje się zawsze świeży chleb.
Natomiast kapuśniak to ulubione danie ukraińskich kozaków, które robi się z kiszonej kapusty gotowanej w wywarze z boczku. Kapuśniak podaje się z kartoflami i chlebem. Solianka to zupa należąca również do kuchni rosyjskiej, przygotowywana z kwasu chlebowego i wody po kiszonce.
Kuchnia ukraińska, oferuje również dania jednogarnkowe, wywodzące się z tradycji Kozaków, którzy gotowali sobie pożywne zupy nad ogniskiem. Typowe potrawy mięsne to:
- azu, czyli duszona wołowina z ogórkami kiszonymi i ziemniakami,
- żarkoje, czyli rodzaj gulaszu.
Narodowe, ukraińskie przepisy na potrawy mączne
Klimat Ukrainy wymusza jedzenie kaloryczne i sycące. Dlatego też kuchnia ukraińska, podobnie jak na przykład kuchnia brytyjska i kuchnia indyjska, zawiera wiele węglowodanów. Tradycje kulinarne skupiają się wokół potraw mącznych, jak pierogi, bliny, pielmieni oraz różne rodzaje chleba.
Ukraińskie pierogi nazywają się wareniki i robi się je na słodko lub na słono. Farsz może zawierać mięso, grzyby, fasolę, ser, kapustę lub połączenia tych składników. Podaje się je ze śmietaną lub tłuszczem. Natomiast pierożki na słodko robi się z nadzieniem owocowym. Innym rodzajem pierożków są pielmieni, nadziewane luźnym farszem mięsnym.
Na Ukrainie jada się również naleśniki oraz tzw. syrniki czyli placuszki z sera na słodko. Naleśniki ukraińskie mogą mieć różny farsz, natomiast kuchnia lwowska oferuje naleśniki na słono, z mięsem i ziemniakami.
Ukraińskie przystawki i przekąski
Ulubioną przekąską i daniem narodowym jest słonina wieprzowa, czyli sało, przyrządzania i podawania w najróżniejszej postaci, jak słonina wędzona, smażona itp. Co ciekawe, słoninę robi się również na słodko i podaje jako deser. Sało stanowi przekąskę, dodatek do dań. Wytapia się z niej również tłuszcz i skwarki.
Na Ukrainie chętnie jada się placki ziemniaczane pod nazwą draniki. Na Ukrainie lubiane są również kiszonki, które podaje się do różnych potraw. Popularne są ogórki kiszone, czy też kapusta kiszona.
Najciekawsze ciasta, słodycze i desery
Kutia to słynny ukraiński przysmak świąteczny. Robi się ją szczególnie na święta Bożego Narodzenia i Wielkiejnody. Ten słodki deser składa się z kaszy, miodu, maku, orzechów i różnych innych dodatków w postaci suszonych owoców, rodzynek itp. Ze składnikami można eksperymentować, dlatego też co dom to inny przepis.
Co ciekawe, również sało, czyli słonina, może być traktowana jako deser. Kuchnia lwowska oferowała sało w czekoladzie jako słodki przysmak.
Tradycje kulinarne Ukrainy obejmują również słodycze i ciasta. Najciekawszym z nich jest sękacz zrobiony z ciasta biszkoptowego i tłuszczu. Nazwa tego ciasta powstała dlatego, że sękacz przypomina pień drzewa z licznymi sękami. Ciekawy jest sposób jego pieczenia. Otóż piecze się go na rożnie, obracając i polewając ciastem. Tradycyjnym ciastem ukraińskim jest również chleb korowaj, zwany również kołacz, czyli chleb weselny specjalnie wypieczony i udekorowany.
Ukraińskie pieczywo i napoje
Popularnym napojem bezalkoholowym jest kwas chlebowy, który powstaje wskutek fermentacji alkoholowej chleba. Kwas chlebowy jest nie tylko pyszny i orzeźwiający, lecz także zdrowy. Obniża poziom cholesterolu i poprawia odporność. Na Ukrainie pije się również kompoty owocowe, z owoców świeżych i suszonych. Ciekawym napojem jest zakwas żytni z jabłkami lub brzoskwiniami.
Ponadto na Ukrainie pije się wino, piwo i wódki. Narodowym napojem alkoholowym jest horiłka.