Smażenie

Smażenie - charakterystyka, sposoby, przepisy, porady kucharzy

Znanych jest kilka metod smażenia mięsa czy ryb. Nie wszystkie one są niezdrowe i wiążą się z dużą ilością tłuszczy nasyconych. Walory odżywcze i smakowe zależą w głównej mierze od wybranego rodzaju oleju czy oliwy z oliwek. Trzeba pamiętać o tym, ze olej olejowi nierówny i nie każdy nadaje się do smażenia w wysokiej temperaturze. Przepisów na potrawy z patelni jest bardzo dużo, dlatego zapewne każdy znajdzie coś smacznego dla siebie i swojej rodziny.

Wyróżnione przepisy na smażenie

Pozostałe przepisy na smażone potrawy

Poznaj inne kategorie przepisów na FajneGotowanie.pl

Smażenie - charakterystyka, sposoby, przepisy, porady kucharzy

Kotlet schabowy, jajecznica na boczku czy ryba w panierce? Brzmi smacznie, ale czy zawsze zdrowo? Smażenie potraw owiane jest złą sławą, głównie z uwagi na szkodliwe tłuszcze i związki chemiczne uwalnianie w trakcie czasu smażenia dań. Czy można smażyć zdrowo? Jakie są metody smażenia? Jakie są najpopularniejsze przepisy na dania smażone? O tym wszystkim w artykule poniżej.

Smażenie – zdrowe czy niezdrowe?

Metody smażenia potraw

Smażenie nie zawsze musi kojarzyć się z potrawami ciężkostrawnymi i tuczącymi. Wszystko zależy od metod smażenia oraz wybranych składników do potrawy. Można smażyć potrawy na głębokim tłuszczu, a można także wykorzystać patelnię z powłoką do smażenia bez użycia tłuszczu. Sam proces smażenia może być również zarówno krótki, jak i długi. Czas smażenia wpływa na smak i wygląd potrawy.

Smażenie na tłuszczu jest zapewne mniej zdrowsze od jego odpowiednika bez użycia tłuszczu. Nie każdy produkt spożywczy czy potrawa może być jednak usmażona bez dodatku oleju, oliwy z oliwek czy masła klarowanego. Chcąc ograniczyć spożycie tłuszczy roślinnych czy zwierzęcych warto poszukać przepisów, które oparte są na smażeniu beztłuszczowym.

Jaka patelnia do smażenia będzie najlepsza?

Przede wszystkim musi być ona czysta! Patelnia, która nosi ślady starego tłuszczu niedomytego po ostatnim smażeniu, jest niebezpieczna. Przestarzały olej wydziela szkodliwe dla organizmu substancje. Smażenie powinno odbywać się wyłącznie na czystej i niezniszczonej patelni.

Co do modelu patelni, nie ma jakieś wielkich wymogów. Wiadomo oczywiście, że im powłoka będzie wyższej jakości, tym cała patelnie będzie służyć długo w kuchni. Codzienne smażenie niszczy skutecznie powłokę, jeśli do mieszania potraw czy przekładania mięsa wykorzystuje się ostre przybory kuchenne.

Jak smażyć zdrowo? Dobry olej to podstawa!

Aby smażyć zdrowo, trzeba przede wszystkim wybrać odpowiedni tłuszcz. Wbrew pozorom nie wszystkie oleje nadają się do wykorzystywania ich w dużych temperaturach. Każdy tłuszcz roślinny czy zwierzęcy produkuje się w innych warunkach. Jeden olej może być tłoczony wyłącznie na zimno, a inny nie.

Warto zapoznać się z charakterystyką wybranych olejów czy oliwy z oliwek, aby użytkować je zgodnie z zaleceniami. Mięso nie musi być smażone wyłącznie na oleju rzepakowym, a warzywa na oliwie z oliwek. W trakcie procesu smażenia na nieodpowiednim tłuszczu dochodzi do uwalniania szkodliwych dla zdrowia substancji chemicznych. Warto o tym pamiętać!

Dobre oleje w diecie każdego człowieka są niezwykle potrzebne. Te, które nie nadają się do smażenia, można wykorzystać w sosach do sałatek. Wysokiej jakości tłuszcze są tak samo potrzebne jak białka czy węglowodany. Znaczące ograniczenie zdrowych tłuszczy w diecie może mieć niekorzystne skutki uboczne.

Najpopularniejsze przepisy na potrawy smażone

Mięso i ryby, a czas smażenia

Smażone kotlety czy ryba w panierce to częsty element niedzielnego obiadu. Czas smażenia tych potraw może być krótki lub długi, a wszystko zależy od gatunku mięsa czy jego wcześniejszego przygotowania. Tradycyjna panierka pochłania duże ilości tłuszczu, więc lepszym rozwiązaniem będzie smażenie fileta z piersi kurczaka czy ryby jedynie w przyprawach lub marynacie.

Proces smażenia mięsa czy ryb trzeba kontrolować na bieżąco. Ciężko jest odejść i pozostawić potrawę na patelni na kuchence, a w międzyczasie przygotowywać sosy do sałatek. Może dojść do przypalenia się potrawy w najlepszym wypadku, a w najgorszym do stworzenie niebezpiecznej sytuacji w kuchni.

Placki, naleśniki czy omlety z patelni

Oprócz potraw mięsnych czy rybnych na patelni mogą wylądować wszelkie dania mączne. Najpopularniejsze zapewne są naleśniki, który każdy z pewnością potrafi zrobić i usmażyć. Naleśniki czy placki są tak proste w wykonaniu jak sosy do sałatek. Wystarczy tylko wymieszać składniki według odpowiednich proporcji.

Omlety biszkoptowe czy racuchy to idealny sposób na smaczny podwieczorek dla dzieci czy drugie śniadanie do szkoły. Aby zminimalizować wykorzystanie tłuszczu, wystarczy dodać odrobinę zdrowego oleju do masy na placki. Dzięki temu nie przypalą się na patelni.

Potrawy z jajek, nabiału czy innych produktów

Niedzielne śniadanie to często jajecznica czy jajko sadzone. To idealne rozwiązanie dla wegetarianów czy dla osób, które chcą sobie zrobić chwilowy odpoczynek od potraw mięsnych. Jajecznica przyrządzana jest zwykle na maśle czy kawałkach boczku. Sama w sobie nie jest ona wyjątkowo ciężka i tłusta chyba, ze ktoś ma nadwrażliwość na jajko kurze.

Do smażenia na patelni sprawdzi się również ser żółty najczęściej w panierce z bułki tartej. Powolny proces smażenia doprowadza to rozpływania się sera zamkniętego w otoczce z panierki. Innym przykładem mogą być pieczarki, grzyby leśne czy nawet owoce. Przy tych ostatnich proces smażenia często nazwy się kandyzowaniem.

Smażenie smażeniu nie równe. Może być ono zarówno zdrowe, jak i niezdrowe, a efekt końcowy zależy wyłącznie od wykorzystanych składników. Warto eksperymentować w kuchni!

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto