Smażenie bez tłuszczu

Ilustracja: Smażenie bez użycia tłuszczu - opis metody, porady kucharzy

Smażenie bez użycia tłuszczu to zdrowa alternatywa dla tradycyjnych metod smażenia na oleju, maśle klarowanym czy oliwie z oliwek. Wystarczy zaopatrzyć się w patelnię beztłuszczową czy grillową, do tego poznać podstawowe zasady i spróbować przyrządzić swój pierwszy smażony posiłek bez użycia tłuszczu. Ograniczenie tłuszczy nasyconych w diecie jest wysoce zalecane głównie z uwagi na rosnące ryzyko chorób cywilizacyjnych w XXI wieku. Miażdżyca czy zawał serca to choroby, których przyczyną często jest niezdrowy styl życia.

Smażenie bez użycia tłuszczu - opis metody, porady kucharzy

Smażenie potraw pozwala na uwolnienie z nich niepowtarzalnego aromatu i nadanie im wyjątkowego wyglądu. Czy jednak można smażyć bez użycia tłuszczu? Jest to jak najbardziej możliwe, tylko trzeba znać podstawowe zasady i zaopatrzyć się w specjalne urządzenia czy patelnie. Jakie są najpopularniejsze potrawy smażone bez użycia oleju czy innych tłuszczy? O tym wszystkim w artykule poniżej.

Smażenie bez użycia tłuszczu – krótka charakterystyka

Zdrowy sposób na posiłek, czyli smażenie bez użycia tłuszczu

Jak wiadomo oleje są potrzebne dla zdrowia każdego człowieka. Warto jednak wybierać odpowiednie rodzaje i korzystać z nich według odpowiednich zasad. Nie każdy niestety rodzaj oleju nadaje się do smażenia mięsa czy warzyw na patelni. Najlepszym rozwiązaniem będzie wykorzystanie zdrowych tłuszczy do sałatki, a do smażenia wykorzystać patelnie beztłuszczowe.

Dieta niskotłuszczowa czy każda inna dieta zdrowotna oparta jest na minimalizowaniu tłuszczy niezdrowych, czyli nasyconych. Można smażyć kotlet drobiowy na oleju rzepakowym, ale można także przyrządzić go na grillu, co będzie lepszą opcją dla zdrowia. Częste smażenie bez użyciu będzie zapewne zauważalne w wynikach profilaktycznych badań krwi, które pokazują poziom cholesterolu w organizmie. 

Jak smażyć bez oleju? Podstawowe zasady

Przede wszystkim nie każde mięso, warzywa czy inne dodatki nadają się do smażenia bez użycia tłuszczu niestety. Nie wszystkie również urządzenia czy patelnie są w stanie przyrządzić posiłek zgodny z zasadami diety niskotłuszczowej. Olej na patelni zabezpiecza potrawę przed przypaleniem, więc jeśli nie korzysta się z tłuszczu, to trzeba wybierać patelnie, które mają specjalną powłokę.

W trakcie smażenia bez użycia tłuszczu może częściej dochodzić do przywierania potrawy. Warto bacznie obserwować danie i ewentualnie przekładać plasterki mięsa czy warzyw na drugą stronę. Niemniej jednak smażenie beztłuszczowe nie jest bardziej skomplikowane od smażenia na oleju.

Sposoby na beztłuszczowe smażenie

Z roku na roku powstają coraz to lepsze urządzenia AGD, które pozwalają na skuteczne smażenie beztłuszczowe. Najpopularniejszym wyborem jest patelnia beztłuszczowa czy grillowa, która to zabezpiecza przed przywieraniem potrawy dzięki specjalnej powłoce. Nowością na rynku sprzętu gospodarstwa domowego są także frytkownice beztłuszczowe oraz urządzenie/miska do gotowania jajek. Z pewnością sprawdzi się także domowy grill elektryczny ze zbiornikiem na spływający tłuszcz z mięsa.

Jak widać, nie trudno o sposoby na beztłuszczowe smażenie. W dobie dzisiejszych sprzętów AGD można z łatwością smażyć potrawy bez dodatku oleju. Wystarczy mieć jedno wyżej wymienione urządzenie, miskę lub patelnię, aby przygotowywać potrawy smacznie i zdrowo. Opiekanie czy smażenie bez tłuszczu jest proste i przyjemne.

Mięso czy warzywa na patelni beztłuszczowej? To możliwe!

Potrawy mięsne bez dodatku oleju

Biorąc pod uwagę wyżej wymienione zasady, można przygotować samodzielnie soczysty kawałek wieprzowiny czy drobiu bez użycia tłuszczu. Warto jednak pamiętać o tym, że dieta niskotłuszczowa ogranicza złe tłuszcze, ale nie zabrania tych zdrowych pod postacią oliwek czy awokado. Opiekanie mięsa powoduje, ze staje się ono soczyste i aromatyczne.

Grill pozwala nie tylko na smażenie bez użycia tłuszczu, ale także na przyrumienienie skórki wierzchniej. Tak przygotowany posiłek i miska sałatki warzywnej to idealny pomysł na niedzielny obiad w gronie rodziny czy najbliższych. W trakcie opiekania czy smażenia mięsa nie dochodzi do utraty smaku czy niekorzystnej zmiany koloru, jak wygląda to podczas tradycyjnego gotowania w wodzie.

Smażenie bez użycia tłuszczu – warzywa i jajka?

Z pewnością każdy chciałby zjeść zdrowe frytki. Czy jest to możliwe? Wykorzystując frytkownicę beztłuszczową jest to jak najbardziej możliwe. Z pewnością dla wielu będzie to zaskoczeniem, ze można przygotować frytki ziemniaczane na zdrowy sposób. Podobnie jak zresztą frytki z innych warzyw jak bataty, seler czy pietruszka.

Dostępne są także różne ciekawe urządzenia do przygotowywania jajecznicy czy jajek w beztłuszczowy sposób. Wszystko ma za zadanie ograniczyć wchłanianie do organizmu złych tłuszczy. Odwiedzając sklep ze sprzętem RTV i AGD, można się pozytywnie zaskoczyć, jak wiele jest nowinek technologicznych służących poprawie życia każdego człowieka.

Wiele możliwości smażenia bez użycia tłuszczu

Jak widać, choć nie każdy produkt nadaje się do smażenia beztłuszczowego, to dostępnych jest bardzo dużo ułatwień i przepisów, aby stworzyć zdrowy oraz smaczny posiłek. Wystarczy raz spróbować i przekonać się, jak aromatyczne jest danie usmażone na patelni beztłuszczowej.  Mnogość urządzeń wyspecjalizowanych w tym celu zdecydowanie ułatwia zadanie.

Zdrowie powinno być zawsze na pierwszym miejscu. Pieniądze czy sława nie zastąpią zdrowia, a jego często kupić za pieniądze nie można. Warto jednak zainwestować w patelnie grillową lub model ze specjalną powłoką zabezpieczającą przywieraniu potraw.

Pozostałe przepisy ze smażeniem beztłuszczowym

Poznaj inne kategorie przepisów na FajneGotowanie.pl
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto