Dania na surowo

Ilustracja: Dania bez obróbki termicznej - metoda, przepisy na dania na surowo

Dania bez obróbki termicznej to sposób na zdrowy i smaczny posiłek. Warto jednak zastanowić się, które produkty nie muszą być poddane gotowaniu czy smażeniu tak, aby przygotowany posiłek był bezpieczny dla organizmu człowieka. Żywność spożywana na surowo to przede wszystkim duża dawka witamin, które niestety ulegają rozpadowi w wysokiej temperaturze. Czasami warto wybrać zdrową sałatkę przygotowaną samodzielnie zamiast wysoko przetworzonej przekąski prosto ze sklepu.

Dania bez obróbki termicznej - metoda, przepisy na dania na surowo

Jak wiadomo nie od dziś smażenie na tłuszczu czy gotowanie w wodzie to nie są najlepsze sposoby na przygotowanie posiłków. Jeden sposób jest niezdrowy, a drugi pozbawia produkty cennych witamin i składników mineralnych. Jak w takim razie przyrządzać dania, aby były zdrowe i bezpieczne do spożycia? Co to jest witarianizm? O tym wszystkim w artykule poniżej.

Żywność bez obróbki termicznej – popularne rozwiązanie

Bezpieczne produkty bez obróbki termicznej

Żywność wysoko przetworzona nie jest obojętna dla organizmu ludzkiego. Wiadomo to nie od dziś. Czy jednak produkty spożywane na surowo są zdrowsze? Zapewne tak, ponieważ dostarczają wiele cennych witamin i składników mineralnych, które często giną w trakcie obróbki termicznej. Wysoka temperatura doprowadza do rozkładu witamin, choć smak dania może być nawet lepszy po smażeniu czy pieczeniu.

Nie każdy produkt spożywczy nadaje się do spożycia na surowo. Duża część żywności, która codziennie trafia na talerz, musi być uprzednio poddana obróbce termicznej, aby była bezpieczna dla organizmu człowieka. Przykładowo nie wszystkie warzywa są odpowiednie, by zjeść je bez ugotowania. Wystarczy wspomnieć o znaczącej różnicy między pomidorem, a ziemniakiem.

Posiłki niewymagające obróbki termicznej są idealne jako dania na podróż czy jako lunch do pracy. Jest to zdrowa alternatywa dla przydrożnych fast foodów czy szybkich przekąsek ze sklepu. Przepisów na dania bez obróbki termicznej jest bardzo dużo, ponieważ można do nich zaliczyć wszelkiego rodzaju sałatki, pasty czy warzywne roladki.

Witarianizm – co to jest?

Spożywanie produktów spożywczych na surowo to nurt, który zadomowił się jako dieta o nazwie witarianizm. Jest ona pełna restrykcyjnych nakazów i zakazów, które dotyczą spożywania dań bez obróbki termicznej wyłącznie. Niestety nie do końca będzie to zdrowe rozwiązanie dla każdego. Główną zasadą jest spożywanie produktów na surowo lub ewentualnie podgrzanych do temperatury 42 stopnie Celsjusza.  Idea witarianizmu bazuje także na diecie wegańskiej, dlatego zabraniają spożywania produktów zwierzęcych.

Co w takim razie mogą spożywać witarianie? Głównie są to nieprzetworzone warzywa, które będą bezpieczne do zjedzenia na surowo. Dochodzą do tego także owoce, kiełki, glony, orzechy czy grzyby. Jak widać wybór dań będzie niewielki. Nie przeszkadza to jednak amatorom witarianizmu, aby podążać według zasad tej restrykcyjnej diety.

Warto wspomnieć jednak o zaletach witarianizmu. Dania spożywane bez obróbki termicznej lub te jedynie podgrzane są zapewne zdrowsze niż przykładowy kotlet smażony na głębokim oleju. Można z powodzeniem wprowadzić elementy diety opartej na produktach surowych, aby ograniczyć ilość tłuszczy nasyconych spożywanych każdego dnia. Duża ilość warzyw i owoców zjedzona na surowo to ogromna dawka działania antyoksydacyjnego. 

Zdrowe przepisy na surowe dania

Popularne przepisy na dania podgrzane i na surowo

Produktów, które mogą być spożywane bez obróbki termicznej jest bardzo dużo. Wystarczy odpowiednio skomponować składniki, by cieszyć się smacznym posiłkiem w domu czy daniem na podróż. Najlepszym przykładem jest sałatka warzywna czy owocowa. Potrzebne będzie jedynie skrojenie warzyw lub owoców, połączenie ich razem oraz ewentualne dodanie sosu czy oliwy z oliwek. Bez dwóch zdań będzie to bomba witaminowa! Takie rozwiązanie będzie idealne zarówno na śniadanie, lunch czy kolację. Lekka sałatka pełna cennych witamin zadowoli zapewne wszystkich, ponieważ każdy może ją stworzyć według własnych oczekiwań.

Kolejną propozycją mogą być wszelkiego rodzaju przekąski, które mogą być podawane na zimno. Pokrojone warzywa czy małe kabanosy z dodatkiem przygotowanego własnoręcznie hummusu lub pasty warzywnej. Idealny dodatek do każdej posiadówki rodzinnej czy imprezy towarzyskiej. Bez problemu można przygotować również różnego rodzaju desery, które niekoniecznie muszą być prosto z piekarnika. Mowa tutaj o serniku na zimno czy chociażby tiramisu.

Nie zawsze do stworzenia udanej kolacji czy przygotowania przyjęcia rodzinnego potrzebna jest patelnia, garnek czy piekarnik. Jest wiele różnych przepisów, według których można przygotować smaczne dania bez obróbki termicznej.

Dania na podróż i do pracy

Jak już wcześniej zostało wspomniane, dania bez obróbki termicznej będą idealnym rozwiązaniem na posiłek do pracy czy na podróż. Ciężko wyobrazić sobie, aby to co zostało przygotowane na patelni czy w garnku można było zjeść na zimno w drodze. Nie będzie to smakować tak samo jak tuż po przyrządzeniu. Dlatego z pomocą przychodzą dania, które nie wymagają obróbki termicznej.

Posiłek do pracy, do szkoły czy na podróż warto dobrze zapakować, aby nie zabrudził plecaka czy torebki. Pomysłowym rozwiązaniem są lunchboxy, które to obecnie dostępne są w wielu różnych rodzajach i rozmiarach. Te z wyższej półki cenowej charakteryzują się bardzo szczelnym zamknięciem, co ogranicza ryzyko wycieku sosu z sałatki czy soków z owoców. W lunchboxach można także przechowywać skrojone warzywa, owoce czy orzechy.

Pozostałe przepisy na potrawy bez obróbki termicznej

Poznaj inne kategorie przepisów na FajneGotowanie.pl
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto