Surówki
-
Surówka z białej kapusty jak u chińczyka
Surówka z białej kapusty jak u chińczyka to doskonały pomysł na pyszny dodatek do obiadu. Świetnie skomponuje się z daniami …
20 min średni 5 324 kcal
-
Surówka z pora marchewki i jabłka
Domowa surówka z pora, marchewki i jabłka to pomysł na szybki, zdrowy i smaczny dodatek do obiadu. Aby ją przygotować …
15 min łatwy 3 140 kcal
-
Surówka z sałaty lodowej i pomidorów
Surówka z sałaty lodowej i pomidorów to pyszny i bardzo prosty w wykonaniu dodatek do wielu dań. Idealnie sprawdzi się …
20 min łatwy 4 99 kcal
Pozostałe przepisy na surówki
-
Surówka kopenhaska
Domowa surówka kopenhaska to pyszny i bardzo prosty w wykonaniu dodatek do wielu dań, Idealnie sprawdzi się jako dodatek do …
20 min łatwy 3 68 kcal
-
Surówka z buraczków
Surówka z buraczków to jedna z najlepszych i najprostszych domowych, tradycyjnych, polskich surówek, które świetnie sprawdzą się w roli dodatku …
10 min łatwy 1 101 kcal
-
Surówka z czerwonej kapusty
Surówka z czerwonej kapusty to jedna z tradycyjnych, polskich surówek, która pasuje do wielu polskich tradycyjnych potraw. Przepis na surówkę …
70 min łatwy 10 48 kcal
-
Surówka z kapusty pekińskiej
Surówka z kapusty pekińskiej jest lekka i zdrowa. Ta pyszna sałatka może być częstym dodatkiem do obiadu. Minimalna zalecana porcja …
15 min łatwy 2 110 kcal
-
Surówka z pora i kukurydzy
Surówka z pora i kukurydzy to doskonały pomysł na smaczny dodatek do obiadu. Surówka ta sprawdzi się również jako samodzielne …
20 min łatwy 2 171 kcal
-
Surówka z kiszonej kapusty
Surówka z kiszonej kapusty to doskonały dodatek do dań obiadowych. Świetnie smakuje zarówno z daniami mięsnymi oraz z rybami. Kapusta …
15 min łatwy 4 116 kcal
-
Surówka z marchewki z chrzanem
Jeśli tradycyjna surówka z marchewki już Ci się przejadła lub po prostu wolisz bardziej wyrazisty smak to mamy przepis idealny …
10 min łatwy 2 195 kcal
-
Surówka z selera i jabłka
Surówka z selera i jabłka to świetny pomysł na przepyszny dodatek do dań głównych, który świetnie sprawdzi się na co …
15 min łatwy 4 106 kcal
-
Surówka z marchewki i jabłka
Surówka z marchewki i jabłka to typowy dodatek do obiadu w polskiej kuchni. Znasz go zapewne z dzieciństwa, możesz go …
10 min łatwy 2 96 kcal
-
Surówka z papryki
To bardzo prosty przepis na kolorową surówkę do obiadu. Zdrowa, pyszna i szybka surówka z papryki oraz cebuli jest dobrym …
5 min łatwy 4 98 kcal
-
Surówka z buraków
Surówka z buraków to sprawdzony przepis na pyszny dodatek do obiadu. Buraczki najczęściej podawane są jako dodatek do kotletów mielonych. …
30 + 100 min łatwy 10 260 kcal
-
Surówka z cukinii
Surówka z cukinii i marchewki do obiadu to idealny pomysł na szybki i smaczny warzywny dodatek, który urozmaici i wzbogaci …
10 min łatwy 3 81 kcal
-
Surówka z sałaty lodowej
Wielowarzywna surówka z sałaty lodowej z marchewką, pomidorami, papryką i cebulą jest smaczna i kolorowa. Świetny pomysł na dodatek do …
5 min łatwy 3 114 kcal
-
Surówka z kapusty białej
Biała kapusta to warzywo wykorzystywane często w tradycyjnej polskiej kuchni. Zarówno na surowo, jak i w ugotowanej formie. Dania z …
10 min łatwy 2 155 kcal
-
Surówka z marchewki i pora
Zastanawiasz się jak zrobić surówkę z marchewki i pora? To banalnie proste, a co więcej nie zajmie Ci więcej niż …
10 min łatwy 2 231 kcal
-
Surówka z ogórków kiszonych
Surówka z ogórków kiszonych to idealny dodatek do drugich dań. Jest niezwykle smaczna i aromatyczna. Idealnie pasuje do dań z …
10 min łatwy 4 136 kcal
-
Surówka z rzepy
Surówka z rzepy to doskonała opcja dla wszystkich, którzy kochają ciekawe dodatki do dania. Rzepa w takim wydaniu jest smaczna …
10 min łatwy 4 72 kcal
-
Surówka z rzodkiewki
Surówka z rzodkiewki to jeden z tych dodatków, które najlepiej smakują wiosną i latem, kiedy warzywa są młode i niezwykle …
10 min łatwy 2 222 kcal
-
Surówka z kapusty włoskiej
Pyszna surówka z kapusty włoskiej to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu dodatek, który idealnie sprawdzi …
15 + 5 min łatwy 4 49 kcal
-
Surówka z pora i jabłka
Nie ma nic lepszego niż samodzielne przygotowanie surówki do rodzinnego obiadu. Surówka z pora i jabłka nie dość, że jest …
10 min łatwy 2 187 kcal
-
Surówka z pekinki
Surówka z pekinki z majonezem to świetny pomysł na pyszną surówkę do obiadu. Surówki są bardzo dobrym pomysłem na zwiększenie …
15 min łatwy 2 203 kcal
-
Surówka z selera i marchewki
Surówka z selera i marchewki to idealna propozycja na dodatek do obiadu. Przepis jest bardzo prosty i nie wymaga żadnego …
10 min łatwy 4 154 kcal
-
Radicchio
Radicchio to po prostu cykoria liściowa. Radicchio jest przysmakiem zimowym. Późną jesienią oraz zimą jej goryczka nabiera bardzo wykwintnego charakteru. …
20 min łatwy 4 325 kcal
-
Sałatka na grilla
Sałatki na grilla to chyba największy dylemat w trakcie planowania menu. Wiele osób zadaje sobie pytanie, jaką sałatkę do grilla …
20 min łatwy 10 78 kcal
-
Sałatka z ogórków i pomidorów na zimę
Sałatka z ogórków i pomidorów na zimę świetnie pasuje jako dodatek do różnych dań, a także może być samodzielnym, orzeźwiającym …
30 + 30 min łatwy 5 104 kcal
-
Buraczki marynowane
Pyszne buraczki marynowane to świetny dodatek do naszego codziennego jadłospisu, możesz podawać je jako dodatek do dania głównego lub jako …
20 + 30 min łatwy 4 76 kcal
-
Buraczki z chrzanem na zimę
Przepis na buraczki z chrzanem na zimę to idealne rozwiązanie na domowe przetwory. Idealnie pasują do mięsa pieczonego lub wędlin. …
20 + 80 min łatwy 8 85 kcal
-
Buraczki na ciepło ze śmietaną
Pyszne buraczki na ciepło ze śmietaną to sprawdzony przepis na dodatek do obiadu. Zasmażane buraczki są bardzo proste do zrobienia, …
5 + 10 min łatwy 4 119 kcal
-
Mizeria z jogurtem
Mizeria z jogurtem sprawdzi się idealnie jako dodatek do obiadu w niedzielę, głównie do dań mięsnych. Latem często ją robię …
10 min łatwy 4 52 kcal
-
Buraczki z papryką
Super smaczne buraczki z papryką są idealne jako surówka do słoików na zimę. Takie domowe przetwory są najlepsze, by przedłużyć …
30 + 160 min łatwy 35 154 kcal
-
Buraki z papryką do słoików
Buraki z papryką do słoików to świetny dodatek do naszego codziennego jadłospisu, możesz podawać je jako dodatek do dania głównego. …
30 + 30 min łatwy 5 207 kcal
-
Mizeria do słoika
Mizeria to dodatek do obiadów, który zapewne zna każdy z nas. W każdym rodzinnym domu szczególnie w okresie letnim gościła …
30 + 15 min łatwy 6
-
Mizeria z octem
Ta pyszna mizeria z octem spirytusowym to surówka, która zachwyci Cię swoim smakiem. Koniecznie podaj ją jako dodatek do tradycyjnego, …
35 min łatwy 2 169 kcal
-
Kiszone buraki
Pyszne kiszone buraki na zimę to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu dodatek, który idealnie sprawdzi …
15 + 30 min łatwy 1 440 kcal
-
Buraki z cebulą
Buraki z cebulą to świetny pomysł na pyszny dodatek do obiadu. Prosty przepis na buraczki możesz przygotować dzień wcześniej. Przepis …
20 + 90 min łatwy 8 200 kcal
-
Papryka marynowana z miodem
Pyszne przetwory możemy tak naprawdę przygotowywać z dowolnych składników, warto postawić na warzywa, które są bogactwem witamin. Papryka należy do …
20 + 30 min łatwy 4 228 kcal
-
Kiszenie czerwonej kapusty
Kiszenie czerwonej kapusty to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu dodatek, który idealnie sprawdzi się jako …
30 + 5 min łatwy 2 155 kcal
-
Kiszona fasolka szparagowa
Nie ma nic lepszego niż domowe przetwory, do których możemy powracać w dowolnej chwili. Dzisiaj przedstawię Wam mój przepis na …
30 + 5 min łatwy 4 46 kcal
-
Grzyby marynowane z cebulą
Grzyby marynowane z cebulą to doskonały pomysł na zamknięcie sporej dawki witamin w słoiku, po które możemy sięgnąć w dowolnej …
30 + 20 min łatwy 10 45 kcal
-
Ogórki po kaszubsku
Ogórki po kaszubsku to dodatek, który przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom tradycyjnej konserwowej wersji. Świetnie sprawdzą się jako pyszna i …
20 + 10 min łatwy 15 37 kcal
-
Czerwona kapusta do słoików
Jeżeli kiedykolwiek zastanawiałaś się jak zrobić czerwoną kapustę do słoików, to ten przepis jest dla Ciebie. Jak prawie wszystkie przetwory …
50 + 25 min średni 4 465 kcal
-
Sałatka na zimę z ogórków
Sałatka na zimę z ogórków to wyjątkowa kompozycja smaków i konsystencji, która doskonale sprawdza się w chłodniejsze miesiące, kiedy dostępność …
60 min łatwy 3 48 kcal
-
Chińska surówka z białej kapusty
Chińska surówka z białej kapusty to doskonały pomysł na dodatek do obiadu. Pyszna surówka podana na słodko świetnie sprawdzi się …
30 min łatwy 10 127 kcal
-
Surówka chińska
Surówka chińska to doskonała propozycja na dodatek jak z chińskiej restauracji. Surówka z białej kapusty i marchewki z octem ryżowym …
20 min łatwy 10 154 kcal
-
Marchew po koreańsku
Marchew po koreańsku to doskonały pomysł na surówkę, którą możesz zamknąć do słoików. Marchew po koreańsku świetnie sprawdzi się jako …
30 min łatwy 10 129 kcal
-
Sałatka z camembertem
Przepis na sałatkę z camembertem to szybki i smaczny sposób na obiad lub kolację. Taka pyszna sałatka z camembertem to …
20 min łatwy 2 300 kcal
-
Wegański rosół
Jesteś na diecie wegańskiej, ale masz ochotę na rosół? Nic straconego, koniecznie poznaj mój dzisiejszy przepis na wegański rosół. Powstanie …
30 + 60 min łatwy 4 326 kcal
-
Sałatka szwedzka
Sałatka szwedzka to pyszny i bardzo prosty w wykonaniu dodatek do wielu dań. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do ciepłych …
30 + 30 min łatwy 4 134 kcal
-
Surówka z pora
Surówka z pora to pyszny i bardzo prosty w wykonaniu dodatek do wielu dań. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do …
20 min łatwy 2 139 kcal
-
Papryka na zimę
Zima to idealny okres na otwarcie wcześniej przygotowanych domowych przetworów. Jest to niesamowity sposób na zatrzymanie sporej dawki witamin, po …
30 + 20 min łatwy 4 172 kcal
-
Surówka z białej rzepy
Surówka z białej rzepy to wyśmienity dodatek do wielu dań. Jest smaczna, prosta i niezwykle ciekawa w smaku. Na pewno …
15 min łatwy 4 71 kcal
-
Surówka do kaczki
Surówka do kaczki to świetny dodatek to tego smacznego mięsa. Ta surówka z czerwonej kapusty wzbogaci smak nie tylko kaczki, …
30 min łatwy 6 118 kcal
-
Sałatka z rzodkiewki
Sałatka z rzodkiewki to wspaniała opcja na dodatek do dania głównego. Ma wspaniały, nieco ostrawy aromat, który sprawdzi się zarówno …
15 min łatwy 3 153 kcal
-
Surówka z selera korzeniowego
Surówka z selera korzeniowego jest idealna do obiadu. Jeśli chcesz się przekonać, jak łatwo ją przygotować to sprawdź nasz przepis. …
10 min łatwy 4 146 kcal
-
Surówka z sałaty lodowej i marchewki
Surówka z sałaty lodowej i marchewki to szybkie i smaczne rozwiązanie na uzupełnienie ilości warzyw w diecie. Surówka ta będzie …
10 min łatwy 4 177 kcal
-
Surówka z buraków surowych
Surówka z buraków surowych to pyszna i zdrowa surówka, którą wykonasz w kilka minut. Potrzebujesz dodatkowo cebuli i jabłka by …
15 min łatwy 4 107 kcal
-
Surówka z buraka i jabłka
Surówka z buraka i jabłka to prawdziwy klasyk niedzielnych obiadów. Nic dziwnego. Jest nie tylko smaczna, ale i niezwykle dobra …
20 min łatwy 3 125 kcal
Surówki - co to jest?
Surówką nazywamy potrawę spożywaną na zimno, złożoną z rozdrobnionych i pomieszanych świeżych, surowych warzyw. Najczęściej warzywa w surówce łączymy z utartym jabłkiem, zaś okraszamy ją oliwą z oliwek, octem balsamicznym lub jogurtem. Klasyczna surówka w kuchni polskiej, stanowi część dania obiadowego. Obecność surówki, obok mięsa i ziemniaków lub makaronu, poprawia trawienie. Klasyczną surówkę robimy z warzyw świeżych, jak: marchew, seler, por czy kapusta biała, lub kiszonych, jak kiszona kapusta czy ogórek. Nowe pomysły na surówki mogą zawierać, takie ciekawe warzywa, jak: seler naciowy, cukinia, cykoria, a nawet surowy kalafior. Niezbędnym dodatkiem jest oliwa z oliwek lub olej o delikatnym smaku, gdyż niektóre witaminy rozpuszczają się w tłuszczu.
Przepisy na surówki - zobacz, jak skomponować idealną, świeżą surówkę
Nie wyobrażamy sobie klasycznego drugiego dania obiadowego bez surówki. Nawet osoba, która nie lubi warzyw, chętnie zje surówkę do obiadu. Surówka to bomba witaminowa, bez której obiad nie byłby w pełni wartościowy. Surówkę robimy z prawie każdego warzywa dostępnego na rynku. Cała trudność polega na odpowiednim łączeniu składników i dodatku przypraw. Dowiedz się jak skomponować smaczną surówkę, tak aby dostarczyć organizmowi jak najwięcej właściwości odżywczych i witamin.
Co to jest surówka i kto wymyślił przepis na surówkę
Kiedy powstały przepisy na sałatki i surówki
Słowo sałatka czy surówka często używa się zamiennie, chociaż jest to trochę inne danie. Sałatka stanowi danie na bazie pokrojonych i pomieszanych warzyw surowych lub gotowanych, skropionych sosem. Do sałatki dodaje się także mięso i węglowodany w postaci dodatków. Surówka stanowi, w zasadzie, to samo danie, lecz musi być przyrządzona tylko z surowych warzyw, świeżych lub kiszonych.
Trudno powiedzieć, kiedy powstał pierwszy przepis na surówkę. Może w starożytnym Egipcie, gdzie po raz pierwszy udomowiono sałatę. Może wprowadził ją grecki lekarz Galen, który zapisywał swoim pacjentom dietę warzywną. W Polsce upowszechniła się, być może wraz z rolniczymi eksperymentami królowej Bony, która sprowadziła do Polski i zaczęła uprawiać, szereg nowych, nieznanych wcześniej, warzyw. Tego nie wiadomo. Generalnie uważa się, że surówka, podobnie jak sałatka, upowszechniła się w Europie w XIX wieku.
Z jakiej okazji jemy świeże surówki
W polskiej tradycji kulinarnej surówki jemy na obiad. Tradycyjnie na obiad, na drugie danie, jemy mięso lub ryby, ziemniaki lub kaszę oraz surówki. Surówki do obiadu nie podaje się w osobnej misce, lecz na talerzu wraz z daniem obiadowym. Być może naszym przodkom chodziło o wyznaczenie każdemu jego porcji warzyw, tak aby nie mógł z niej zrezygnować, gdyż, niestety, wiele osób nie lubi warzyw. Jednak surówka do obiadu pełni bardzo ważną funkcję. Zawarty w warzywach błonnik ułatwia trawienie i pozwala łatwiej strawić białko i węglowodany. Ponadto dostarcza witamin, których w mięsie i kaszach brakuje.
O ile sałatki mogą pełnić rolę samodzielnego dania, szczególnie jeśli zawierają białka lub węglowodany, to surówki traktuje się zwykle jako dodatek. Surówki złożone z samych surowych warzyw nie są zbyt kaloryczne, dlatego nie można się nimi najeść. Z tego też powodu osoby odchudzające wybierają je na przekąskę.
Jeszcze do niedawna można było jeść tylko warzywa sezonowe. Dlatego też zimą, w naszym klimacie, możliwe były tylko przepisy kulinarne na surówki z warzyw korzennych, jak marchew, por, seler czy kapusta kiszona, z dodatkiem jabłka. Dopiero wiosną, kiedy pojawiły się nowalijki, można było tworzyć bardziej ciekawe pomysły na surówki.
Surówka stała się świetnym daniem do obiadu wielkanocnego, kiedy już można skomponować pyszne przepisy z warzyw wiosennych. Najlepsza surówka do obiadu wielkanocnego to surówka z młodej, świeżej lub kiszonej kapusty. Do obiadu wielkanocnego można zrobić wyjątek i dodać do surówki jajka na twardo.
Na święta ludzie odpuszczają sobie zdrowe jedzenie i opychają się mięsem i węglowodanami. Dlatego też tradycja wymyśliła idealną surówkę świąteczną, którą podaje się do obiadu wielkanocnego czy też gwiazdkowego. Tą surówką są pomidory pokrojone w plasterki i posypane drobno pokrojoną cebulką. Do tej świątecznej surówki dodaje się listek sałaty, liście bazylii czy też listek jarmużu. Surówka z pomidorów świetnie pasuje do mięsa i ryb, jak również ułatwia trawienie po zjedzeniu sporej ilości tłustych, świątecznych potraw.
Jakie wartości odżywcze mają pyszne, świeże surówki
Do czego potrzebne są antyoksydanty w warzywach
Nikogo nie trzeba przekonywać, że warzywa i owoce są niezbędne dla zdrowia i mają mnóstwo wartości odżywczych. Podstawową sprawą są antyoksydanty, których w warzywach jest mnóstwo. Antyoksydanty są jedynym obecnie sposobem poradzenia sobie z wolnymi rodnikami. Z powodu stresu, zatrucia środowiska, kontaktu z tworzywami sztucznymi, palenia papierosów, jesteśmy szczególnie narażeni na wolne rodniki.
Wolne rodniki uszkadzają komórki pobierając elektrony z atomów. Ich nadmierna ilość prowadzi do stresu oksydacyjnego, który jest groźny dla zdrowia, gdyż ilość uszkodzeń komórek się zwiększa. Jedyną bronią przeciw wolnym rodnikom są antyoksydanty zawarte w warzywach.
Składniki odżywcze surówek
Różne składniki surówek mają inne właściwości prozdrowotne. Na przykład marchew zawiera beta karoten, który dobrze wpływa na wzrok i poprawia odporność. Marchew obniża zły cholesterol i zapobiega miażdżycy. Ponadto zawarty w marchwi falkarinol i kwas retinowy, hamują rozwój nowotworu. Dlatego warto jeść surówki z tartej marchewki z dodatkiem jabłka i okraszonej sokiem z cytryny i oliwą z oliwek. Dla osób, które nie lubią zbyt słodkich surówek, dobrym połączeniem będzie marchewka z kapustą okraszone octem balsamicznym i oliwą z oliwek.
Bardzo wartościowa jest surówka z selera, który jest bogaty w cynk, żelazo, potas i wapń. Zawiera również witaminy z grupy B oraz ma właściwości oczyszczające organizm. Seler ma nieco mdły smak, dlatego też urozmaicamy go dodatkiem jabłka.
Podobne, prozdrowotne składniki ma również biała kapusta. Ponadto ma ona również sód i magnez. Kapustę łączymy w surówce z marchewką, porem, natką pietruszki i jabłkiem.
Ciekawym warzywem, które stanowi świetny dodatek do surówki, jest seler naciowy. Posiada on kwas foliowy, witaminy C,E i B oraz flawonoidy i olejki aromatyczne. Seler naciowy ma dobry wpływ na serce. Oczyszcza organizm z toksyn, nawilża skórę i ułatwia zlikwidowanie obrzęków. Dzięki dużej ilości błonnika, reguluje układ pokarmowy,
Ogórek i pomidor - czy mogą iść w parze
Tradycyjnym warzywem, popularnym w Polsce, są ogórki. Jemy je w postaci surowej lub kiszonej. Ogórek wywodzi się z rośliny dyniowatej, rosnącej u podnóży Himalajów. Upowszechnił się na świecie już w starożytności i obecnie uprawiany jest na wszystkich kontynentach. Nie ma on wielu witamin i składników mineralnych. Główne wartości odżywcze znajdują się w skórce, a nie w miąższu. Paradoksalne soczysty ogórek zawierający mnóstwo wody, pomaga usunąć nadmiar wody z organizmu. Ogórek reguluje pracę układu pokarmowego, pomaga na zgagę i zaparcia. Sterole roślinne zawarte w ogórku zwalczają zły cholesterol. Krzem zawarty w ogórkach dobrze wpływa na skórę, włosy i paznokcie.
Klasyczną surówką ze świeżych ogórków jest mizeria, czyli ogórki pokrojone w cienkie plasterki polane śmietaną lub jogurtem. Ogórki kiszone mają mocny smak, dlatego też najlepiej sprawdzają się w sałatkach, gdzie dobrze komponują się ze śledziami, węglowodanami czy mięsem, zaś ich mocny smak nieco łagodzi dodatek majonezu. Specyficzny smak kiszonych ogórków sprawia, że dość trudno jest skomponować surówkę z ogórkiem kiszonym, lecz wystarczy trochę poeksperymentować, a amator kiszonych ogórków znajdzie przepis dla siebie.
Pomidor, bez którego trudno sobie wyobrazić niektóre sałatki i surówki, pochodzi z Ameryki Południowej i do Europy przywędrował po odkryciach Kolumba. Upowszechnił się dopiero w XIX wieku. Pomidory zapobiegają miażdżycy, działają przeciwnowotworowo i moczopędnie, poprawiają odporność organizmu. Szczególną wartością pomidorów jest zawartość likopenu, substancji przeciwutleniającej. Więcej likopenu jest w pomidorach suszonych, które są droższe, lecz nic nie stoi na przeszkodzie, aby pokroić je do surówki, szczególnie w okresie, gdy świeże pomidory są drogie. Najwięcej likopenu zawiera gotowany przecier pomidorowy.
Kontrowersyjne jest połączenie pomidora z ogórkiem świeżym. Świeże ogórki zawierają enzym (askorbinazę), który utlenia witaminę C i zmniejsza wartość odżywczą surówki. Dietetycy zalecają nie łączyć w surówce świeżego ogórka z pomidorem i papryką, gdyż właściwości tych warzyw wzajemnie eliminują witaminę C. Natomiast ogórki kiszone nie mają tego enzymu i są zalecane z uwagi na zawartość kwasu mlekowego.
Najlepsze kulinarne pomysły na surówki
Klasyczny przepis na surówkę w kuchni polskiej
Tradycyjnie, najlepsza surówka w kuchni polskiej zawiera utarte warzywa korzenne, jak: marchewka, por, seler lub kiszona kapusta. Smaczne surówki powstają dzięki dodaniu startego jabłka. Dodatek jabłek, które są dostępne na rynku cały rok, stanowi sekret smacznych surówek. Jabłko złagodzi smak pora czy kapusty, podkreśli smak marchwi i ożywi smak mdłego selera.
W przeciwieństwie do sałatki, tradycyjna surówka zawiera z reguły tylko jeden lub 2 składniki warzywne. Warzywem, z którego tworzymy pyszne surówki bez dodatków, jest marchewka. Jednak świetnym dodatkiem do niej będzie jabłko, dzięki któremu uzyskamy surówkę bardziej na słodko. Dla osób, które nie lubią słodkich smaków do obiadu, dobrym pomysłem będzie marchewka ze szczypiorkiem lub porem. Sam por ma smak zbyt ostry, zaś seler zbyt mdły. Dlatego też dodajemy do nich jabłko, ogórek kiszony lub dymkę.
W kuchni polskiej świeże surówki na obiad, robi się z kiszonek, szczególnie kiszonej kapusty i ogórka kiszonego. Dodatek kiszonek do obiadu jest szczególnie ważny, gdyż poprawiają one trawienie. Smaczne surówki można zrobić z kiszonej kapusty białej lub czerwonej. Aby złagodzić kwaśny smak kiszonki, dodajemy jabłko lub czosnek oraz oliwę z oliwek. Ogórek kiszony tradycyjnie podaje się w całości, można jednak potraktować go także jako składnik surówki.
Pyszne sosy do surówki
Surówka ma być daniem lekkim, dlatego też równie lekki powinien być sos do surówki. Tradycyjnie nie robimy sosu do surówki, gdyż warzywa są same w sobie wystarczająco soczyste. Przepisy na surówki nie zawierają też dodatku majonezu. Aby złamać nieco mdły smak warzyw i nadać im nutę bardziej wyrazistą, do surówki dodaje się szczyptę cukru i sok z połówki wyciśniętej cytryny. Osoby, które lubią bardziej wilgotne i treściwe surówki, dodają łyżeczkę jogurtu.
Smaczne sosy do surówek najlepiej zrobić na bazie jogurtu naturalnego, kefiru lub oliwy z oliwek. Jogurt mieszamy z rozdrobnionym czosnkiem, szczyptą soli i przyprawami. Do oliwy z oliwek dodajemy sok z cytryny lub ocet balsamiczny oraz szczyptę soli i przyprawy.
Zaprawa do surówki, czyli jogurt naturalny, kefir, oliwa z oliwek czy oleje tłoczone na zimno, nie tylko dodają smaku, lecz także ułatwiają przyswajanie beta karotenu oraz zapobiegają utracie witamin i składników odżywczych. Tluszcz, jak oliw z oliwek, olej lniany, z ostropestu, z pestek dyni czy słonecznikowy, stanowią wartościowy dodatek do surówki, gdyż niektóre witaminy rozpuszczają się w tłuszczach.
Do sosu do surówki dodajemy także przyprawy, jak: koperek, natka pietruszki, czubrica, lub specjalne mieszanki ziołowe do surówek.
Mimo, że klasyczny przepis na surówki nie zawiera ciężkich sosów, niektórzy nie mogą obyć się bez dodatku majonezu do surówki. Warto jednak wiedzieć, że majonez zawiera wiele kalorii i nie jest odpowiednim dodatkiem dla osób odchudzających się lub dbających o linię. Dodatek majonezu może się jednak przydać w przypadku surówek o mocnym smaku. Majonez złagodzi ostry smak pora lub cykorii.
Nowe pomysły na surówki
Poza tradycyjnymi, babcinymi przepisami na klasyczne surówki, nic nie stoi na przeszkodzie, aby skomponować własne surówki. Warto przy tym eksperymentować i wybierać składniki, które nam smakują. Możliwości inwencji i pomysłów na przepisy kulinarne są nieograniczone:
Najlepsza surówka powstaje jeśli stosujemy pewne zasady:
- warto łączyć warzywa w różnych kolorach, aby sałatka była przyjemna dla oka,
- najlepiej łączyć ze sobą warzywa twarde z soczystymi, pikantne z łagodnymi,
- lepiej nie łączyć składników tego samego rodzaju.
Warzywem wartościowym, a rzadko wykorzystywanym do sałatek jest cukinia. Można ją połączyć z ogórkiem, cebulą, czosnkiem i koperkiem. Warto również wykorzystywać warzywa, jeszcze mniej znane na polskim rynku, jak: jarmuż, seler naciowy, cukinia i wiele innych.