Kuchnia chińska
-
Kurczak z woka po chińsku
Kurczak z woka po chińsku to wspaniała opcja na pyszny obiad dla całej rodziny. Jest niezwykle smaczny i aromatyczny. Będzie …
20 + 25 min łatwy 4 162 kcal -
Wieprzowina po chińsku
Wieprzowina po chińsku z ryżem i warzywami jest idealnym pomysłem na orientalny obiad na ostro. Przepis na wieprzowinę po chińsku …
15 + 20 min łatwy 4 369 kcal -
Kurczak po chińsku
Kurczak po chińsku to danie które łatwo i przyjemnie przygotujesz w mniej niż godzinę. Ryż z kurczakiem po chińsku i …
35 min łatwy 1 517 kcal
Pozostałe przepisy kuchni chińskiej
-
Zupa chińska
Zupa chińska z kurczakiem sprawdzi się idealnie, kiedy brakuje nam pomysłu na obiad. Przepis na zupę chińską jest bardzo prosty …
25 + 40 min łatwy 5 770 kcal -
Ryż z warzywami po chińsku
Ryż z warzywami po chińsku to smaczne i szybkie danie jarskie. Nie jest to tradycyjne danie chińskie, lecz spolszczona wersja. …
10 + 30 min łatwy 4 472 kcal
-
Wołowina po chińsku
Wołowina po chińsku z warzywami to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe. Wołowina z woka świetnie sprawdzi się jako dodatek …
25 + 20 min łatwy 4 261 kcal -
Kapusta po chińsku
Kapusta po chińsku nie tylko z nazwy ale i z pochodzenia. Z przepisu dowiedzie się jak zrobić kapustę pak choi, …
15 + 10 min łatwy 2 86 kcal
-
Makaron chiński z kurczakiem
Makaron chiński z kurczakiem to jedno z najpopularniejszych dań kuchni chińskiej i azjatyckiej. Składa się ono z paru składników podstawowych, …
10 + 20 min łatwy 2 475 kcal -
Schab po chińsku
Schab po chińsku to połączenie niezwykle delikatnego mięsa z dużą porcją świeżych warzyw. Od teraz nie musisz wychodzić do restauracji, …
30 + 30 min łatwy 6 327 kcal
-
Makaron po chińsku
Makaron po chińsku to danie, które znane jest z większości azjatyckich restauracji. Ma wspaniały smak i cudowną konsystencję. Makaron podaje …
20 + 25 min łatwy 4 581 kcal -
Stir fry z kurczakiem po chińsku
Stir-fry z kurczakiem, chińską mieszanką warzyw i makaronem ryżowym to bardzo ekspresowe danie, które możesz zrobić w mniej niż 20 …
15 min łatwy 3 688 kcal -
Wieprzowina po chińsku z mango
Wieprzowina po chińsku z mango to danie łączące dwie odległe kuchnie- polską i chińską. Nie ma nic lepszego niż właśnie …
20 + 20 min łatwy 2 139 kcal -
Polędwiczki wieprzowe po chińsku
Polędwiczki wieprzowe po chińsku to doskonała opcja na naprawdę pyszne danie. Jest smaczne, proste, a przy okazji niezwykle sycące. Najlepiej …
5 + 30 min łatwy 4 317 kcal -
Polędwica po chińsku
Polędwica po chińsku to dobry pomysł na obiad. Kuchnia orientalna jest aromatyczna i zawiera dużą ilość przypraw. Przepis na polędwicę …
15 + 20 min łatwy 4 432 kcal
-
Makaron ryżowy po chińsku
Pyszny makaron ryżowy po chińsku to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi …
20 + 30 min łatwy 4 432 kcal -
Kaczka po chińsku
Kaczka po chińsku to połączenie niezwykle delikatnego mięsa z dużą porcją świeżych warzyw. Od teraz nie musisz wychodzić do restauracji, …
20 + 30 min łatwy 5 248 kcal -
Ryba po chińsku
Ryba po chińsku to bardzo dobry pomysł na pyszną przekąskę dla całej rodziny. Ryba podawana na zimno sprawdzi się podczas …
20 + 30 min łatwy 2 367 kcal -
Sajgonki warzywne
Sajgonki warzywne to bardzo dobry pomysł na obiad dla całej rodziny. Sajgonki to danie pochodzące z kuchni chińskiej. Przygotować je …
20 + 20 min łatwy 5 1683 kcal
-
Chińszczyzna
Chińszczyzna to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Danie jest bardzo aromatyczne i świetnie sprawdzi się podczas …
15 + 20 min łatwy 6 699 kcal -
Chińszczyzna z makaronem
Chińszczyzna z makaronem to bardzo dobry pomysł na obiad dla całej rodziny. Chińskie danie przygotować można na wiele różnych sposobów. …
10 + 20 min łatwy 5 839 kcal
-
Bao zi
Bao zi to różnych rozmiarów chińskie kluski gotowane na parze przygotowywane z mąki pszennej z dodatkiem tłuszczu. Wnętrze klusek wypełnia …
40 + 20 min średni 5 751 kcal -
Pierogi Ha Cao
Pierogi Ha Cao to smaczne orientalne danie. Można podawać je jako dodatek do tradycyjnego obiadu lub w formie przekąski. Farsz …
60 + 10 min średni 5 623 kcal -
Pierogi chińskie
Pierogi chińskie to świetny pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Chińskie pierożki zwane także won ton będą bardzo dobrą …
30 + 20 min łatwy 5 903 kcal -
Tantanmen ramen
Tantanmen ramen to chińska zupa, która jest bardzo bogata. Zawiera makaron, jajko, mięso i warzywa. Przygotowanie nie należy do najprostszych, …
50 min średni 5 643 kcal -
Kurczak gongbao
Kurczak gangbao to tradycyjne danie kuchni chińskiej. Pochodzi z regionu Syczuańskiego, który słynie z bardzo aromatycznych, a zarazem ostrych potraw. …
10 + 20 min łatwy 4 870 kcal
-
Sos seczuański
Jednym z najpopularniejszych dodatków do dań kuchni chińskiej jest sos seczuański, który składa się m.in z sosu sojowego, czosnku i …
5 + 10 min łatwy 1 182 kcal
-
Potrawka chińska z kurczakiem
Szybka potrawka chińska z kurczakiem to idealny przepis na lekkostrawne danie, które możesz podawać najmłodszym członkom rodziny, ponieważ nie obciąży …
20 + 15 min łatwy 4 288 kcal -
Kaczka po pekińsku
Chrupiąca, pieczona i bardzo pyszna kaczka po pekińsku to potrawa wykwintna, wymagająca czasu na jej przygotowanie, jednakże zdecydowanie warto ją …
60 + 115 min trudny 6 871 kcal -
Lomo saltado
Lomo saltado to danie z widocznym wpływem różnych rodzajów kuchni na kuchnię peruwiańską. Bardzo proste składniki podane w sposób, który …
10 + 40 min łatwy 7 582 kcal -
Kurczak gong bao
Kurczak gong bao jest jedną z najpopularniejszych dań kuchni syczuańskiej. Potrawa składa się z paru prostych składników, które tworzą wyśmienite …
20 + 15 min łatwy 4 255 kcal -
Zupa azjatycka
Zupa azjatycka to świetny pomysł na wspaniały posiłek pełen warzyw i gotowanego kurczaka. To świetny wybór dla wszystkich miłośników kuchni …
20 + 30 min łatwy 8 139 kcal
-
Surówka z białej kapusty jak u chińczyka
Surówka z białej kapusty jak u chińczyka to doskonały pomysł na pyszny dodatek do obiadu. Świetnie skomponuje się z daniami …
20 min średni 5 324 kcal
-
Chińska surówka z białej kapusty
Chińska surówka z białej kapusty to doskonały pomysł na dodatek do obiadu. Pyszna surówka podana na słodko świetnie sprawdzi się …
30 min łatwy 10 127 kcal
-
Surówka chińska
Surówka chińska to doskonała propozycja na dodatek jak z chińskiej restauracji. Surówka z białej kapusty i marchewki z octem ryżowym …
20 min łatwy 10 154 kcal
-
Czerwona pasta curry
Czerwona pasta curry jest doskonałym dodatkiem do wielu dań. Ma wspaniały, bardzo aromatyczny smak, dzięki czemu ożywi każde, nawet najnudniejsze …
20 min średni 1
-
Chińszczyzna z kurczakiem
Chińszczyzna z kurczakiem to pyszne danie, które doskonale sprawdza się na co dzień. Jest to danie, które idealnie nadaje się …
20 + 20 min łatwy 4 -
Kurczak w pięciu smakach
Kurczak w pięciu smakach to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Kurczaka w pięciu smakach warto podać z dodatkiem …
30 + 35 min łatwy 4 340 kcal -
Zupa krabowa
Najlepsza, orientalna zupa krabowa to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Smaczna zupa krabowa sprawdzi się idealnie …
15 + 30 min łatwy 4 432 kcal -
Ryż smażony po kantońsku
Ten dobry ryż smażony po kantońsku zawiera wszystko, co najlepsze: warzywa, chińskie dodatki oraz krewetki. Cudowny pomysł na coś smacznego …
25 min łatwy 2 559 kcal
-
Ryż smażony z kurczakiem
Ryż smażony z kurczakiem to popularne danie kuchni chińskiej. Jest to danie inspirowane kuchnią azjatycką. Przyprawa curry nadaje daniu charakterystyczny …
30 + 40 min łatwy 4 450 kcal -
Kurczak w sosie słodko kwaśnym
Kurczak w sosie słodko kwaśnym to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Łatwy przepis można wykonać z …
20 + 30 min łatwy 4 449 kcal -
Nasi goreng
Nasi goreng, czyli najlepsze indonezyjskie danie to nic innego jak smażony ryż z Twoimi ulubionymi dodatkami. Może to być tofu, …
20 + 20 min łatwy 2 298 kcal -
Zupa jajeczna
Zupa jajeczna to jeden z tych przysmaków, które na pewno przypadną do gustu miłośnikom domowej, tradycyjnej kuchni. Jest niezwykle smaczna …
20 + 40 min łatwy 6 490 kcal
-
Pierś z kurczaka w sosie słodko kwaśnym
Brakuje Ci pomysłów na obiad, a już znudziły Ci się tradycyjne przepisy na kurczaka? Koniecznie poznaj przepis na pierś z …
30 + 20 min łatwy 4 198 kcal -
Ryż po kantońsku
Ryż po kantońsku może stanowić zarówno dodatek do dań lub być potrawą samą w sobie. Świetnie sprawdzi się na lekki …
15 + 20 min łatwy 4 501 kcal -
Jiaozi
Jiaozi to tradycyjne chińskie pierożki gotowane na parze, pierożki znane są również pod nazwą gyoza. Pyszne domowe pierożki to doskonały …
40 + 25 min średni 5 499 kcal -
Baozi
Baozi to chińskie bułeczki gotowane na parze. Pyszne bułeczki przygotowywane są z różnego rodzaju farszami. Najlepsze baozi to doskonały pomysł …
40 + 15 min średni 5 -
Surówka do łososia
Domowa, pyszna surówka do łososia to połączenie warzyw grillowanych ze świeżymi liśćmi. Taki dodatek to świetny pomysł na dodatek do …
40 + 20 min łatwy 6 84 kcal
-
Filet z kurczaka z warzywami
Filet z kurczaka z warzywami to świetny pomysł na szybki i łatwy w przygotowaniu domowy obiad, który polubi każdy. Jest …
20 + 20 min łatwy 4 179 kcal -
Wieprzowina po seczuańsku
Wieprzowina po seczuańsku to danie łączące dwie odległe kuchnie- polską i chińską. Nie ma nic lepszego niż właśnie takie orientalne …
30 + 20 min łatwy 5 215 kcal -
Makaron chow mein
Makaron chow mein to bardzo dobry pomysł na szybki obiad. Makaron należy gotować krótko w garnku lub można go dodać …
15 + 25 min łatwy 5 1009 kcal -
Pierożki wonton z kurczakiem
Genialny dodatek do zupy wonton z pierożkami, czyli pyszny, oryginalny przepis na chińskie pierożki won ton. Zobacz, jak zrobić pierożki …
45 min średni 4 -
Pierogi na parze
Prezentujemy przepis na pierogi na parze. To pyszne azjatyckie danie będzie wspaniałym pomysłem na obiad. Pierogi to danie, które zna …
60 + 10 min średni 40 82 kcal -
Nam pla
Nam pla to tajski sos rybny, który stanowi podstawę azjatyckiej kuchni. Oparty jest na wielu różnych przypraw, dzięki czemu jest …
10 min łatwy 2 45 kcal -
Kurczak z ananasem
Brakuje Ci pomysłów na obiad, a już znudziły Ci się tradycyjne przepisy na kurczaka? Koniecznie poznaj mój przepis na kurczaka …
40 + 20 min łatwy 4 362 kcal -
Ryż smażony z warzywami
Ryż smażony z warzywami to jedna z propozycji dań azjatyckich. Jest to szybki i łatwy przepis, który z łatwością wykonają …
20 + 15 min łatwy 2 576 kcal
-
Wieprzowina słodko-kwaśna
Pyszna wieprzowina słodko-kwaśna to znakomity pomysł na dobre danie. Smaczne, chrupiące mięso, słodko-kwaśny sos oraz mnóstwo warzyw – oto coś …
25 + 30 min łatwy 4 355 kcal -
Wieprzowina z mango
Jeżeli potrzebujesz pomysłów na dobrą potrawę z kuchni chińskiej, wypróbuj wieprzowinę z mango. Jest smaczna, łatwa i idealnie nadaje się …
25 + 30 min łatwy 4 215 kcal -
Warzywa z woka
Pyszne warzywa z woka to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się …
45 + 30 min łatwy 2 154 kcal
-
Kurczak z makaronem ryżowym
Pyszny kurczak z makaronem ryżowym to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi …
60 + 45 min łatwy 2 658 kcal
Kuchnia chińska - co to jest?
Kuchnia chińska, podobnie jak inne tradycje kulinarne Dalekiego Wschodu, charakteryzuje się stosowaniem dużej ilości warzyw, sosu sojowego oraz ryżu. Nie jest to jednak kuchnia wegetariańska, gdyż przeważają w niej dania mięsne, głównie z kurczakiem lub wieprzowiną. Typowe chińskie jedzenie podaje się w formie wielu dań w małych miseczkach, zaś zupę podaje się na koniec posiłku. Charakterystyczną cechę chińskiej kuchni jest kontrastowe połączenie smaków, które komponuje się zgodnie z zasadą 5 przemian. Popularne są dania z ryżem, zupy, pierożki, makaron, brakuje zaś nabiału i chleba.
Kuchnia chińska - opis, dania, przepisy, porady kulinarne
Kuchnia chińska kojarzy się przede wszystkim z kaczką po pekińsku czy też z ryżem z kurczakiem słodko-kwaśnym. Jest to zupełnie inna kuchnia niż kuchnia europejska. Nie zawiera mleka, nabiału czy chleba, za to oferuje dużo ryżu, sosu sojowego i warzyw. Jest to kuchnia bardzo zróżnicowana pod względem położenia geograficznego. Jednak przepisy na chińskie jedzenie są bardzo proste i łatwe do zrobienia w domu. Warto je poznać i stosować, gdyż jest to kuchnia zdrowa i nietucząca.
Jak kształtowała się kuchnia chińska
Tradycyjne przepisy i potrawy chińskie z różnych regionów
Chiny rozciągają się na dużej przestrzeni i obejmują różne strefy klimatyczne, dlatego też kuchnia tego kraju nie jest jednolita. Menu poszczególnych regionów może się bardzo różnić. Na przykład przepisy kulinarne w kuchni pekińskiej, na północy Chin, w ogóle nie zawierają dań z ryżu, za to jada się dużo mięsa i makaronu. Natomiast dania z ryżem królują w kuchni kantońskiej, południa Chin. Zaś kuchnia południowo-wschodnich Chin słynie z pierożków i sosu sojowego. Kuchnia szanghajska preferuje słodkie jedzenie, zaś kuchnia syczuańska i hunańska potrawy bardzo pikantne.
Kuchnia chińska regionów północnych wykazuje wpływy mongolskie. Dlatego też jada się tam dużo mięsa pieczonego i smażonego. Ryż uprawia się na południu Chin, zaś wybrzeża słyną z owoców morza.
Podstawowe zasady i składniki kuchni chińskiej
Tradycje kulinarne Chin kojarzą się przede wszystkim z ryżem, wokiem i jedzeniem pałeczkami. Jednak kuchnia chińska jest niepowtarzalna i zupełnie inna niż kuchnia europejska czy amerykańska, nie tylko z powodu innych narzędzi kuchennych. W kuchni chińskiej nie występują takie składniki jak nabiał, mleko czy chleb. Jej charakterystyczną cechą jest duża ilość warzyw w menu oraz zestawienie kontrastowych smaków. Do wzbogacania smaku potraw w Chinach używa się sosu sojowego, sosu ostrygowego, sosu hoisin oraz imbiru i pieprzu seczuańskiego.
Podstawą kuchni chińskiej są warzywa, które jada się z ryżem, w zupie, w wywarach oraz jako nadzienie do pierożków. Kuchnia chińska nie jest jednak wegetariańska. W Chinach uważa się, że do jedzenia nadaje się wszystko co się rusza. Być może wynika to z faktu, że Chiny są krajem najczęściej dotykanym klęska głodu w historii. Wykorzystuje się jednak składniki, których kuchnia europejska nie stosuje i nie akceptuje, jak na przykład fermentowane jaja czy inne. Najpopularniejsze są jednak dania z mięsem wołowym, wieprzowym, rybą, czy też z kurczakiem. Klęski głodu spowodowały, że w Chinach opracowano metody “zero waste”. Do jedzenia wykorzystuje się wszystko co się da. Jedzenia się nie marnuje. Opracowano również metody konserwowania żywności, głównie przez marynowanie i fermentowanie.
Chinskie jedzenie charakteryzuje łączenie ze sobą różnych smaków, a szczególnie uzyskiwanie smaku umami, czyli czegoś w rodzaju smaku mięsnego. Niestety oznacza to stosowanie, szczególnie w podrzędnych restauracjach i barach, glutaminianu sodu, który w dużych ilościach może być szkodliwy dla zdrowia.
Charakterystyczne składniki kuchni chińskiej:
- przetwory sojowe, jak sos sojowy, tofu,
- ryż, makaron ryżowy, mąka ryżowa, ocet ryżowy,
- makaron pszenny,
- mięso: kurczak, kaczka, owoce morza,
- warzywa: marchew, por, pędy bambusa,
- grzyby mun i shitake,
- przyprawy: imbir, sos rybny, sos ostrygowy.
W kuchni chińskiej brakuje wielu produktów, z których słynie kuchnia europejska. Przede wszystkim nie ma w niej mleka, przetworów mlecznych i serów, gdyż większość Chińczyków nie posiada tolerancji laktozy. Klasyczna kuchnia chińska nie zawierała dań z ziemniaków, które nie były tam uprawiane. Jednak obecnie uprawia się coraz więcej ziemniaków, zaś rząd zachęca do wprowadzenia ich do codziennego menu i zmiany nawyków żywieniowych.
Obyczaje kulinarne Chińczyków
Jedzenie w Chinach stanowi ważny aspekt życia, który się celebruje i który wymaga specjalnej etykiety. Jada się pałeczkami i sztuki tej każdy Chińczyk uczy się od dziecka. Istnieje też specjalna etykieta związana z posiłkami i używaniem pałeczek.
W Chinach na śniadanie nie jada się pieczywa ani kanapek, jak w kuchni europejskiej. Śniadania jada się na ciepło i bardzo często nie w domu, lecz w restauracji, w drodze do pracy. W Chinach, szczególnie na północy, jada się wszelkiego rodzaju potrawy mączne, jak pierożki, makaron, naleśniki, i zupy, zaś popija mlekiem sojowym.
Typowy posiłek w Chinach zaczyna się od podania gorącej herbaty dla pobudzenia apetytu. Najpierw podaje się dania na zimno. Następnie w kolejności jest danie smażone. Zwieńczeniem obiadu jest ciepła zupa. Zaś po obiedzie zjada się deser i owoce.
Najpopularniejsze oryginalne dania chińskie
Najpopularniejsze potrawy kuchni chińskiej
Najbardziej oryginalne danie kuchni pekińskiej to oczywiście kaczka po pekińsku, czyli kaczka z chrupiącą skórką. Danie to przyrządza się przez wpompowanie powietrza pod skórę, aby oddzielić skórę od mięsa. Skórę pokrywa się glazurą i zawiesza kaczkę na 24 godziny, a następnie piecze w ceglanym piecu. Danie to podaje się w dwóch etapach, najpierw danie mięsne z warzywami, a następnie zupę ugotowaną na kościach.
Typowym daniem kuchni chińskiej są sajgonki, znane u nas z kuchni wietnamskiej, czyli rodzaj krokietów. W Chinach najczęściej robi się krokiety z wołowiną, z kurczakiem lub z krewetkami oraz z warzywami. W wersji chińskiej są one owinięte ciastem pszennym i smażone w głębokim tłuszczu.
Pierożki dim sum stanowią jedną z najbardziej popularnych przekąsek w Chinach. Oryginalne pierożki robi się z nadzieniem z mięsa lub krewetek. Ciasto jest cieniutkie i elastyczne, tak że pozwala na ulepienie charakterystycznych sakiewek. Do pierożków podaje się sos sojowy do maczania.
Jedną z najpopularniejszych chińskich zup jest zupa wonton, czyli klarowny rosół drobiowy z dodatkiem grzybów shitake, kapusty pekińskiej i dymki. Zupę podaje się z cienkim makaronem oraz z tradycyjnymi pierożkami wonton z pikantnym farszem z wieprzowiną. W różnych regionach Chin pierożki gotuje się w zupie lub osobno.
Jakie dania chińskie można zrobić samemu w domu
Dania kuchni chińskiej są dość proste i łatwe do zrobienia w domu. Nie zawsze możemy dostać oryginalne składniki, jak sos ostrygowy czy ocet ryżowy, jednak można je zastąpić. Samodzielnie wykonane dania może nie będą identyczne jak oryginalne, lecz równie smaczne. Ważnym elementem jest patelnia wok, jednak można ją zastąpić głęboką patelnią z nieprzywierajacą powłoką.
Proste i łatwe do wykonania są chińskie dania z kurczakiem. W warunkach domowych możemy wykorzystać ciekawe, chińskie przepisy na dania z kurczakiem, jak: kurczak słodko-kwaśny, sajgonki z kurczakiem owinięte w papier ryżowy, czy też chińską zupę z kurczakiem.