Dieta SIRT

Dieta SIRT - zasady, zalety, wady, przepisy, porady

Dieta SIRT to coraz bardziej popularny sposób odżywiania, poznany szerzej za sprawą piosenkarki Adele, która stosując tę dietę schudła ponad 40 kilogramów. Zakłada on wprowadzenie do diety 20 produktów zawierających polifenole, cenne przeciwutleniacze, aktywujące białka o właściwościach odmładzających i przyspieszających spalanie tkanki tłuszczowej. Jest uznawana za bezpieczną dla organizmu, łatwą do stosowania i poprawiającą naszą kondycję i wygląd.

Wyróżnione przepisy z diety SIRT

Pozostałe przepisy diety SIRT

Poznaj inne kategorie przepisów na FajneGotowanie.pl

Dieta SIRT - zasady, zalety, wady, przepisy, porady

Dieta SIRT to stosunkowo młody sposób odżywiania, który ma zapewnić nam zdrowie i długą młodość. Została rozpropagowana przez piosenkarkę Adele, która schudła na niej ponad 40kg. Dieta została opracowana przez dwóch angielskich dietetyków, Aidana Gogginsa i Glena Mattena, a jej zasady opisują popularne książki, w tym książka ich autorstwa „The Sirtfood Diet”. Na czym polega dieta Adele, jak wpływa na organizm i skąd biorą się pozytywne opinie na jej temat?

Na czym polega dieta SIRT

Podstawowe zasady jadłospisu z produktami sirtfood

Ten sposób odżywiania zakłada zwiększone spożycie produktów zawierających polifenole - naturalne przeciwutleniacze, które korzystnie wpływają na zdrowie, zwalczając wolne rodniki, zapobiegając procesom nowotworowym, poprawiając odporność i zmniejszając stany zapalne w organizmie. Polifenole wpływają korzystnie na układ krążenia i pracę mózgu, uszczelniają naczynia krwionośne, pomagają w walce z nadciśnieniem i podwyższonym poziomem cholesterolu we krwi.

Jedną z głównych zalet produktów występujących w diecie SIRT są pozytywne opinie na temat ich potencjału odmładzającego, będącego skutkiem aktywowania w organizmie specyficznych białek – sirtuin.

Połączenie produktów bogatych w polifenole z obniżeniem kaloryczności diety, może przynieść według jej twórców bardzo dobre efekty. Szczególne miejsce w tym sposobie odżywiania zajmują zielone koktajle, które powinniśmy pić codziennie.

Po początkowym, pierwszym etapie diety, obowiązują powszechne, racjonalne zasady odżywiania, które wzbogacamy dodatkowo produktami spożywczymi z listy SIRT.

Stosując dietę SIRT nie powinniśmy również zapominać o piciu odpowiedniej ilości płynów, jak również o regularnej aktywności fizycznej, która powinna trwać co najmniej 30 minut 5 razy w tygodniu. Nie tylko wpłynie to pozytywnie na zrzucanie wagi, ale poprawi też kondycję naszego organizmu.

Czym są sirtuiny?

Sirtuiny to rodzaj białek enzymatycznych, które występują w organizmie każdego człowieka. Mają zdolność spowalniania procesów starzenia i obumierania komórek, dlatego uznawane są czasem za eliksir młodości. Ich niezaprzeczalną zaletą jest również przyspieszone spalanie tkanki tłuszczowej, a także wsparcie przy naprawie uszkodzonego DNA.

Sirtuiny poprawiają metabolizm, zmniejszają stany zapalne w organizmie, zwiększają wrażliwość organizmu na insulinę.

Ich nazwa SIR pochodzi od angielskich słów „silent information regulator”, nazywane są również czasami genami długowieczności i genami szczupłości.

Choć sirtuiny występują naturalnie w naszych organizmach to często przebywają tam w stanie uśpienia, a do uaktywnienia potrzebują określonych bodźców. Jednym z takich aktywatorów są polifenole -  przeciwutleniacze zawarte w niektórych produktach spożywczych. Dodając je do diety aktywujemy sirtuiny, które pomagają nam zachować szczupłą sylwetkę, zdrowie i młody wygląd.

Poza polifenolami, warte wspomnienia w kontekście substancji zwiekszających aktywację sirtuin, są kwasy tłuszczowe omega-3 (występujące w tłustych rybach morskich, oleju lnianym, orzechach włoskich, siemieniu lnianym i nasionach chia) oraz leucyna – aminokwas egzogenny (taki, który musi zostać dostarczony organizmowi z pożywieniem) występujący w mięsie, rybach, jajach, produktach nabiałowych i warzywach strączkowych.

Produkty określane jako sirtuinowe znane są od dawna, ale dopiero spektakularne efekty Adele spowodowały, że ich nazwa i dieta stały się bardzo popularne na całym świecie.

Konkretny plan diety SIRT

Dieta SIRT składa się z dwóch faz, a każda z nich jest podzielona na dwa etapy.

Pierwszy tydzień (pierwsza faza diety) to czas intensywnego odchudzania i oczyszczania organizmu.

W pierwszym etapie tej początkowej fazy, trwającym 3 dni, kaloryczność diety jest ograniczona do 1000 kcal, a menu obejmuje trzy zielone koktajle i jeden posiłek bogaty w składniki znajdujące się na liście produktów SIRT.

Przez kolejne 4 dni kaloryczność zwiększona jest do 1500 kcal, a jadłospis zawiera dwa stałe posiłki i dwa soki sirtuinowe.

W fazie pierwszej możemy schudnąć średnio od 1,5kg do 3kg.

Pierwszy tydzień diety SIRT jest najbardziej restrykcyjny, ale już od drugiego tygodnia jest dużo łatwiej.

Faza druga nazywana jest fazą podtrzymania. Pierwszy jej etap trwa dwa tygodnie, ale możemy przedłużać ją przez dowolny czas, gdyż w kolejnym etapie stanowi ona już po prostu zdrowy styl żywienia, z włączeniem do diety jak największej ilości produktów sirtuinowych.

W fazie drugiej codziennie pijemy jeden zielony koktajl sirtuinowy oraz zjadamy trzy pełnowartościowe posiłki. Dopuszczalne są również dwie mniejsze przekąski.  Nie musimy już liczyć kalorii, a kaloryczność diety dopasowujemy do naszego zapotrzebowania. Pijemy jak najwięcej płynów, oprócz wody do jadłospisu włączamy kawę, zieloną herbatę oraz niewielkie ilości czerwonego wina.

Chudniemy mniej więcej 0,5- 1 kg na tydzień, co jest bezpiecznym dla zdrowia tempem odchudzania, który zmniejsza ryzyko niedoborów pokarmowych i wystąpienia efektu jo-jo.

W tej fazie najważniejsze jest przyzwyczajenie naszego organizmu do nowych zwyczajów żywieniowych, tak aby stały się one naszym nowym sposobem żywienia. Wartość kaloryczną diety dostosowujemy do indywidualnego zapotrzebowania uzależnionego od wieku, płci, masy ciała, stanu zdrowia oraz stylu życia. Jeśli chcemy zrzucić trochę kilogramów, bierzemy to pod uwagę przy ustalaniu kalo ryki diety, a jeśli osiągnęliśmy już zamierzony cel, nie ma potrzeby liczenia kalorii.

Książki dotyczące diety SIRT, coraz popularniejsze wśród dietetycznych pozycji, są bogate w przepisy ułatwiające zaplanowanie jadłospisu, który będzie nie tylko zgodny z założeniami diety, ale również łatwy do przygotowania i smaczny. Przepisy na tydzień pierwszy będą najłatwiejsze do zrealizowania, z uwagi na ograniczoną ilość dań stałych, ale nawet później nie powinny nam one sprawiać większych trudności.

Co jeść stosując dietę SIRT

Odmładzające menu

Produkty wchodzące w skład diety SIRT, oprócz swoich właściwości prozdrowotnych i odchudzających, mają jeszcze jedną bardzo ważną zaletę. Mowa tu oczywiście o ich potencjale odmładzającym, który zawdzięczają obecności przeciwutleniaczy, witamin i składników mineralnych.

Polecane przepisy obfitują w witaminy i substancje odżywcze, które wpływają korzystnie na stan naszej skóry, opóźniają procesy starzenia i poprawiają witalność.

Koktajl sirtuinowy jako ważny element diety

Niezbędnym składnikiem diety jest koktajl sirtuinowy, który powinien znaleźć się w naszym codziennym jadłospisie. Główne produkty wchodzące w skład koktajlu są stałe, możemy jednak spotkać się z różnymi ich proporcjami i dodatkami.

W skład koktajlu sirtuinowego wchodzą dwie garście jarmużu, duża garść rukoli, garść natki pietruszki, 2-3 łodygi selera naciowego, pół jabłka i sok wyciśnięty z połowy cytryny. Z selera i jabłka wyciskamy sok, zielonolistne warzywa miksujemy i łączymy z sokiem. Opcjonalnie możemy dodać odrobinę lubczyku, imbiru lub herbaty matcha. Koktajl sirtuinowy należy przygotowywać go na bieżąco i wypijać świeży.

Produkty sirtuinowe – na które zwrócić szczególną uwagę?

Dieta SIRT zakłada, po początkowym okresie, pozostanie przy dotychczasowym sposobie odżywiania, włączając na stałe do jadłospisu 20 produktów o silnym potencjale antyoksydacyjnym, określanych jako produkty sirtuinowe.

Lista zakupów obejmująca produkty nazywane jako sirtfood to między innymi:

  • owoce jagodowe: truskawki, borówki, maliny oraz jabłka
  • warzywa: jarmuż, seler naciowy, rukola, natka pietruszki, szpinak, czerwona cykoria, czerwona cebula, kapary, ostre papryczki, soja
  • gryka (kasza gryczana, płatki oraz mąka gryczana)
  • orzechy, daktyle, czekolada o wysokiej zawartości kakao
  • lubczyk, kurkuma, oliwa z oliwek
  • prawdziwa kawa, zielona herbata (szczególnie japońska matcha), kakao, czerwone wino,

Poza tym, że są bogatym źródłem przeciwutleniaczy, zawierają też dużo innych składników odżywczych, witamin i mikroelementów, które pozytywnie wpływają na zdrowie.

Orzechy i migdały są bogatym źródłem kwasów omega-3, które pozytywnie wpływają na pracę układu nerwowego i układu krążenia. Na prawidłową pracę serca korzystne działanie ma również gorzka czekolada, zielona herbata, czerwone wino, oliwa z oliwek oraz czerwona cebula, która ma właściwości przeciwzakrzepowe.

Zielonolistne warzywa, takie jak szpinak, natka pietruszki, rukola, jarmuż, seler naciowy są dobrym źródłem błonnika, który poprawia trawienie, zapobiega zaparciom i ułatwia odchudzanie. Błonnika dostarczają również jabłka, daktyle i owoce jagodowe, a czerwona cykoria jest dodatkowo naturalnym prebiotykiem, który wspiera pracę układu pokarmowego.

Produkty gryczane są dobrym źródłem magnezu, który pozytywnie wpływa na pracę mózgu, dobry stan naszych kości i mięśni. Przyprawy, takie jak ostra papryczka, kurkuma czy lubczyk mają działanie przeciwzapalne, antynowotworowe i poprawiające metabolizm.

Nasza lista zakupów nie powinna również omijać innych warzyw i owoców, m.in. brokułów, kalafiora, szparagów, fasolki szparagowej, białej cebuli, warzyw strączkowych, jeżyn, żurawiny, czerwonych winogron, czarnych porzeczek czy śliwek.

Zadbajmy o dobre źródła tłuszczów, włączając do diety tłuste ryby morskie, orzechy, nasiona, pestki dyni i słonecznika. Nie zapominajmy o chudym mięsie, jajach i nabiale. Mleko i jego przetwory są dobrym źródłem wapnia i białka. Ważnym elementem zdrowego jadłospisu są również produkty zbożowe – kasze, ryże, makarony, pieczywo, płatki zbożowe – które najlepiej wybierać w wersji pełnoziarnistej.

Ponieważ dieta SIRT obfituje w dużą ilość warzyw i owoców, należy zwrócić szczególną uwagę na ich pochodzenie i dobrą jakość, koncentrując się w dużej mierze na produktach z upraw ekologicznych.

Jadłospis na diecie SIRT – czego należy unikać?

Choć ten sposób odżywiania polega głównie na włączaniu konkretnych produktów do diety, to dla lepszych efektów warto niektóre składniki wykluczyć lub ograniczyć w jadłospisie. Należą do nich między innymi:

  • produkty przetworzone, dania typu fast food, potrawy instant
  • żywność bogata w tłuszcze nasycone
  • cukier, sklepowe słodycze, słone przekąski
  • biała mąka i produkty z niej wytworzone
  • tłuste mięso i przetwory mięsne

Dieta SIRT – zalety i wady dla zdrowia i urody

Bogactwo naturalnych przeciwutleniaczy zawartych w sirtfood powoduje, że osoby stosujące ten typ odżywiania wystawiają diecie bardzo pozytywne opinie.

Plan żywieniowy oparty o produkty sirt jest chwalony przede wszystkim za skuteczne efekty odchudzające, nie wymagające szczególnych wyrzeczeń i z mniejszym ryzykiem efektu jojo.

Osoby stosujące tę dietę mają dużo energii, lepszą odporność, poprawia się ich metabolizm, spowolnione są również procesy starzenia.

Poprawia się stan skóry, jest jędrniejsza i zauważalnie gładsza, poprawia się także jej koloryt.

Dieta bogata w przeciwutleniacze zmniejsza również ryzyko zachorowania na choroby cywilizacyjne, takie jak nadciśnienie, choroby układu krążenia, cukrzyca, niektóre nowotwory.

Dieta SIRT ma też jednak swoje słabe strony, które wynikają głównie z obniżonej kaloryczności. Pierwszy etap diety jest mocno restrykcyjny i warto wcześniej poradzić się lekarza, czy nie mamy przeciwwskazań zdrowotnych do jego stosowania. Na szczęście trwa on jedynie tydzień, a w następnych etapach stawiamy już na normo kaloryczną, dobrze zbilansowaną dietę.

Dieta SIRT – przepisy na tydzień

Śniadania

Sałatka z jabłka, selera naciowego, sera koziego i orzechów włoskich.

Płatki gryczane z borówkami, daktylami, pistacjami i mlekiem (mleko krowie można zastąpić wersją roślinną).

Ziołowy omlet z jarmużem, szpinakiem i natką pietruszki.

Drugie śniadania

Sałatka z rukoli, pieczonych buraków i sera feta, posypana orzechami.

Czerwona cykoria z jogurtem naturalnym, owocami cytrusowymi i orzechami.

Koktajl truskawkowo-borówkowy z dodatkiem daktyli i jarmużu.

Obiady

Filet z łososia z kaszą gryczaną i surówką z rukoli i pomidorków koktajlowych.

Makaron gryczany z tofu, marchewką i imbirem.

Pierś z kurczaka ze szpinakiem, komosą ryżową i surówką z czerwoną cykorią.

Kolacje

Placuszki z kaszą gryczaną, natką pietruszki, czerwoną cebulą i kurkumą.

Sałatka z tofu, ciecierzycą, suszonymi pomidorami i papryczką chili.

Kanapki z twarożkiem, rukolą, pomidorem i pestkami dyni.

Dieta SIRT to jedna ze zdrowszych diet, która odpowiednio zastosowana może poprawić stan naszego zdrowia, zapewnić szczupłą sylwetkę, a także zatrzymać procesy starzenia. Nie jest skomplikowanym sposobem żywienia, a obecność w niej dobrej jakości produktów spożywczych wielu grup pokarmowych zmniejsza ryzyko niekorzystnych dla zdrowia niedoborów.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto