Grillowanie

Ilustracja: Grillowanie - opis, potrawy, przepisy, porady, ciekawostki

Grillowanie to polska tradycja o wielu lat. Sezon wakacyjny sprzyja wieczornemu rozpalaniu grilla i przyrządzaniu pysznych dań na nim. Choć najpopularniejsze są kiełbaski z grilla, to coraz częściej na ruszt ląduje również inne smakołyki jak serki góralski czy nawet owoce. Grillowanie to nie tylko sposób na przygotowanie posiłki, ale także wspólnie spędzony czas razem przy charakterystycznym zapachu skwierczącej kiełbaski. Dlatego tak bardzo każdy czeka na polskie lato!

Grillowanie - opis, potrawy, przepisy, porady, ciekawostki

W kuchni śródziemnomorskiej, w kuchni tajskiej czy w diecie niskosodowej są popularne dania czy przysmaki. Dania z grilla są jednak uniwersalne i popularne na całym świecie. Jak można przedstawić definicję grillowania? Jakie są sposoby na grillowanie? Jakie są najpopularniejsze przepisy na grilla? O tym wszystkim w artykule poniżej.

Grillowanie – definicja i sposoby

Czas przy grillu – polska tradycja?

Wraz z każdym rozpoczęciem sezonu wiosenno-letniego wieczorami czuć charakterystyczny zapach. Mowa tutaj nie tylko o kwitnących kwiatach, ale o grillu i smażącej się na nim kiełbasce. Zapewne każdy nie raz rozpalał grill i przygotowywał smaczne dania na niego. Mięso, warzywa czy ryby to przykładowe produkty, które mogą się na nim znaleźć.

Grillowanie to bez wątpienia już w pewnym sensie polska tradycja. Choć każde danie na grillu nie jest w 100% związane z kuchnią polską, to cała atmosfera i możliwość spędzenia czasu razem  już jest typowo polska. Zatem jaka może być definicja grillowania? Można by ją przedstawić, jako sposób na przyrządzenie mięsa czy warzyw na ruszcie, a także jako formę miłego spędzania czasu wspólnie z rodziną i znajomymi. Grillowanie to także idealny pomysł na imprezy integracyjne w pracy.

Gazowy, węglowy, a może elektryczny grill?

Wybór grilla uzależniony jest nie tylko od możliwości finansowych, ale także od możliwości lokalowych. Ciężko stworzyć takie warunki, aby na balkonie w mieszkaniu rozpalić grill węglowy czy gazowy. Regulamin spółdzielnie czy wspólnoty mieszkaniowej często tego zabrania z uwagi na bezpieczeństwo innych mieszkańców. Rozwiązaniem wtedy jest niewielki grill elektryczny, który można także w pomieszczeniu włączyć.

Jeśli jednak posiada się dom z ogródkiem czy działkę rekreacyjną na weekendowe wyjazdy, to dużo łatwiej jest pomyśleć o grillu gazowym czy węglowym. Zapewne nic taki nie smakuje jak kiełbaska opalana węglem. Choć wielbicieli grilla gazowego również nie brakuje, tym bardziej, że jest on bardziej ekologiczny dla środowiska niż ten węglowy.

Jeśli jednak pomyśli się o tym nadrzędnym celu grillowania czyli spędzenie wspólnego czasu razem, to model grilla będzie tutaj już mniej ważny. Liczy się atmosfera, którą tworzą wszyscy dookoła. Danie z grilla smakuje zdecydowanie inaczej niż to poddane zapiekaniu czy smażeniu bez użycia tłuszczu. Kuchnia tajska czy dieta niskosodowa nie są zapewne tak bogate w grillowanie, jak polska tradycja grillowa.

Przepisy na dania z grilla

Mięso i ryby – najpopularniejszy wybór

Kiełbasa to najczęściej pojawiający się produkt na grillu. Nie ma w tej kwestii żadnych wątpliwości. Z czasem jednak zaczęły pojawiać się inne alternatywne produkty, które również smakują wyjątkowo. Wracając do tematu kiełbasek, to wykorzystać można zarówno tradycyjne kiełbasy śląskie czy te podobnie produkowane, ale także małe frankfurterki. Możliwości jest wiele. Popularne są także kaszanki, które na grillu idealnie się podgotują zwłaszcza, jeśli będą owinięte w folię aluminiową.

Poza wyrobami mięsnymi można także skorzystać z wieprzowiny czy drobiu. Mięso na grilla warto kilka godzin wcześniej zamarynować w przyprawach, aby smakowało jeszcze lepiej. Choć na grillu odbywa się smażenie bez użycia tłuszczu, to przykładowo z karkówki naturalny tłuszcz się wytapia i często daje takie charakterystyczne skwierczenie.  Filet z piersi z kurczaka będzie również wdzięcznym produktem na grilla, ponieważ z racji tego, że jest to chude mięso, nie będzie ono wysoce kaloryczne.

Dobrą i zdrową alternatywą dla mięs i kiełbas jest ryba z grilla. W Polsce dostęp do ryb jest znacznie uboższy od tego chociażby w krajach Europy Południowej. Niemniej jednak można dostać świeżą rybę w wielu sklepach rybnych zazwyczaj w określone dni tygodnia. Smażenie bez użycia tłuszczu czy zapiekanie ryby w piekarniku będzie miał inny smak niż to samo danie z grilla. Wykorzystanie ryb będzie bliskie innym kuchniom świata i dietom zdrowotnym, jak kuchnia tajska czy dieta niskosodowa.  

Warzywa, serki i owoce z grilla – ciekawe pomysły

Z upływem lat i popularnością wielu diet zdrowotnych po części odchodzi się od tłustych kiełbas czy karkówki na grillu. Szuka się przepisów, które będą smaczne, ale i zdrowe dla organizmu. Podobnie jak zapiekanie mięsa w dużej ilości marynaty czy sera żółtego jest niezdrowe, tak i skwiercząca kiełbaska z grilla spożywana co kilka dni. Już wspomniane wcześniej ryby mogą być zdrowszą alternatywą dla tłustej wieprzowiny.

Dobrym pomysłem są grillowane warzywa. Wykorzystać można praktycznie większość warzyw, które na co dzień można dostać w sklepie. Przykładem mogą być papryki, ziemniaki, cukinia, cebula czy bakłażan. Są jednak warzywa, które mogą się nie sprawdzić na grillu jak przykładowo pomidor czy ogórek gruntowy. Zapewne jednak zawsze w kuchni znajdzie się warzywo, które może trafić na grilla.

Ciekawą alternatywą dla mięs są także serki żółte, w tym różne serki góralskie. Dobrym pomysłem są także pieczarki, które będą się smacznie komponować z resztą dań. Każdy z produktów można pokroić w małą kostkę i stworzyć szaszłyki, które będą istną mieszaniną smaków. Na koniec warto wspomnieć o owocach takich jak jabłka czy banany. Jabłka idealnie sprawdzą się jako dodatek do kaszanki, a banany można upiec na grillu w skórce, a podawać z bitą śmietaną. Raj dla podniebienia każdego smakosza słodkości.

Grillowanie - pozostałe przemysły

Poznaj inne kategorie przepisów na FajneGotowanie.pl
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto