Wyróżnione przepisy kuchni indyjskiej
-
Curry z soczewicy
Curry z soczewicy jest daniem prostym, ale na pewno niebanalnym. Ma wyjątkowy, intensywny smak i wspaniały aromat. To coś idealnie …
20 + 30 min łatwy 4 169 kcal -
Wegańskie curry
Prosty pomysł na wege obiad? Wegańskie curry sprawdzi się idealnie, aromatyczna kuchnia indyjska mocą swoich przypraw przeniesie Cię na odległy …
10 + 25 min łatwy 4 173 kcal -
Samosy
Samosy to indyjskie pierożki, które tradycyjnie wykonywane są z farszem wegetariańskim lub mięsnym. Według tradycyjnego przepisu są wykonane z cienkiego …
40 + 35 min łatwy 8 693 kcal -
Chlebek naan
Chlebek naan to jeden z najbardziej znanych elementów kuchni indyjskiej, który zalazł swoje miejsce nie tylko w towarzystwie orientalnych potraw. …
20 + 10 min łatwy 6 214 kcal -
Poncz
Poncz to jeden z najpopularniejszych napojów alkoholowych. Tradycyjne przygotowywany z dodatkiem aromatycznych korzennych przypraw, podawany w specjalnej wazie, przeznaczony do …
30 min łatwy 10
Pozostałe przepisy z kuchni indyjskiej
-
Surówka do łososia
Domowa, pyszna surówka do łososia to połączenie warzyw grillowanych ze świeżymi liśćmi. Taki dodatek to świetny pomysł na dodatek do …
40 + 20 min łatwy 6 -
Raita
Raita to prawdziwy klasyk kuchni indyjskiej. Ten pyszny, ostry dip na bazie jogurtu i ogórka będzie idealnym dodatkiem do mięsa. …
15 min łatwy 1 -
Chapati
Chapati to doskonały pomysł na pyszne pszenne placuszki wywodzące się z kuchni indyjskiej. Chlebek indyjski serwowany jest jako dodatek do …
30 min łatwy 5 -
Sambar
Sambar to tradycyjne indyjskie danie na bazie soczewicy. Zupa z tamaryndowca jest bardzo aromatyczna i zawiera dodatek wielu przypraw, które …
20 + 40 min łatwy 5 673 kcal -
Złota zupa z soczewicy
Złota zupa z soczewicy to pomysł na przepyszną, aromatyczną, sycącą zupę w sam raz dla miłośników orientalnych, lekko pikantnych smaków. …
30 min łatwy 6 381 kcal -
Gulasz z batatów
Wegetariański gulasz z batatów to dobry pomysł na obiad bez mięsa dla całej Twojej rodziny. To wegetariańskie danie jest szybkie …
20 + 40 min łatwy 6 258 kcal
-
Pasta z grillowanego bakłażana
Pasta z grillowanego bakłażana to wspaniały pomysł na pyszny dodatek do mięs i do kanapek. Pasta warzywna jest bardzo aromatyczna …
10 + 30 min łatwy 6 -
Buddha bowl
Buddha bowl to świetny pomysł na smaczne danie z warzywami. Buddha bowl to nic innego jak talerz rozmaitości, które podane …
20 + 10 min łatwy 5 383 kcal -
Chlebek czosnkowy Thermomix
Chlebek czosnkowy Thermomix to szybkie pieczywo, które zrobisz w zaledwie pół godziny. To świetny pomysł na przekąskę lub dodatek do …
15 + 3 min łatwy 8 213 kcal -
Kurczak po indyjsku curry
Kurczak po indyjsku curry to kultowa potrawa orientalnej kuchni, która skradła serca wielu osobom. W tej wersji jest nieco uproszczona, …
20 + 25 min łatwy 4 305 kcal
-
Udka z kurczaka po indyjsku
Udka z kurczaka po indyjsku to fantastyczna opcja na pyszny obiad lub kolację. Mięso marynowane w jogurcie i aromatycznych przyprawach …
20 + 50 min łatwy 4 238 kcal -
Soczewica po indyjsku (dahl)
Jeśli jesteś fanem kuchni indyjskiej, koniecznie musisz poznać indyjską potrawkę z soczewicy. Soczewica po indyjsku to pyszna propozycja, idealna na …
30 + 30 min łatwy 6 -
Ciecierzyca po indyjsku
Dobre, indyjskie curry z ciecierzycy w pomidorach jest bardzo aromatycznym, wegańskim daniem. Ciecierzyca po indyjsku jest zdrowa, pożywna i bardzo …
25 + 135 min łatwy 4 190 kcal -
Kalafior po indyjsku z ziemniakami (aloo gobi)
Kuchnia indyjska jest Twoją ulubioną? Dobrze trafiłeś. Zobacz jak zrobić kalafiora po indyjsku z ziemniakami – zdrowy i wegański dodatek …
30 min łatwy 8 115 kcal -
Kurczak po indyjsku
Masz dość kurczaka w tradycyjnej wersji z niewielką ilością przypraw? Poznaj przepis na kurczaka po indyjsku i odmień swoje zdanie …
40 + 20 min łatwy 3 134 kcal -
Ryż po indyjsku
Znudził Ci się zwykły biały ryż na każdy obiad czy kolację? Koniecznie musisz poznać przepis na ryż po indyjsku. Jest …
10 + 10 min łatwy 1 350 kcal
-
Kurczak tandoori
Kurczak tandoori to dobry pomysł na pyszny obiad dla Ciebie i całej rodziny, który dostarczy Ci energii na resztę dnia. …
60 + 20 min łatwy 4 320 kcal -
Curry z tofu
Curry z tofu to doskonała propozycja na bez mięsne danie. Aromatyczny sos curry świetnie nada smaku delikatnemu tofu. Dania z …
10 + 30 min łatwy 4 680 kcal -
Kurczak curry z warzywami
Curry to tak naprawdę nazwa sposobu przyrządzania potraw w Indiach. Oznacza to po prostu składniki (warzywa, ryby, mięso) w sosie. …
20 + 40 min średni 2 415 kcal -
Nalewka czosnkowa
Nalewka czosnkowa to jedna z najpopularniejszych, domowych nalewek, przygotowywana już od wielu pokoleń. Z pewnością większość z naszych babć i …
20 min łatwy 10 42 kcal
-
Czerwone curry
Czerwone curry inaczej zwane tikka masala to tradycyjna potrawa kuchni indyjskiej. Curry jest bardzo aromatyczne, połączenie korzennych przypraw, pomidorów i …
15 + 30 min łatwy 4 298 kcal -
Kurczak curry z ananasem
Kurczak curry z ananasem jest popularnym daniem w kuchni indyjskiej. To bardzo pożywny posiłek serwowany przykładowo na obiad lub kolację. …
15 + 15 min łatwy 5 238 kcal -
Sos orzechowy
Tajski sos orzechowy to zdecydowanie jeden z flagowych przepisów, który warto znać. Dlaczego? Orzechowy sos jest niezwykle prosty i szybki …
0 + 5 min łatwy 2 157 kcal -
Chana masala
Pod nazwą „chana masala” kryje się indyjskie curry z ciecierzycy. Jest to bardzo aromatyczne danie, które mocno zapada w pamięć. …
35 + 25 min łatwy 3 373 kcal -
Butter chicken
Butter chicken, czyli kurczak maślany po indyjsku, to jedno z najbardziej charakterystycznych i popularnych dań kuchni indyjskiej i hinduskiej. To …
45 min średni 1 508 kcal -
Sałatka z kurczakiem i mango
Szybka sałatka z kurczakiem i mango to przepis na pyszną sałatkę, o zaskakującym aromacie. Słodkie mango, wytrawny kurczak i pikantne …
30 min łatwy 2 455 kcal
-
Kurczak tikka masala
Kurczak tikka masala uznawany jest zarówno za danie brytyjskie, jak i indyjskie. Bardzo często spotkasz go w wielu indyjskich restauracjach. …
35 min średni 6 182 kcal -
Biryani
Biryani to przepyszne danie o indyjskich korzeniach, które oferuje wszystko co najlepsze dla tej orientalnej kuchni. Potrawa jest niezwykle aromatyczna, …
15 + 20 min łatwy 3 524 kcal -
Kurczak curry
Kurczak curry to świetny pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Jego smak na pewno zachwyci wszystkich miłośników kuchni orientalnej. …
15 + 20 min łatwy 4 531 kcal -
Gulab jamun
Gulab jamun pączki indyjskie, które są w postaci małych kulek. Tradycyjnie przygotowywane są z odparowanego mleka, ale to zajęłoby bardzo …
35 min łatwy 5 693 kcal
Kuchnia indyjska - opis, dania, przepisy, przyprawy, porady
Indie to kraj wielu kultur, religii i zwyczajów. Miejsce, które warto poznać bez dwóch zdań. Indie charakteryzują się wieloletnią tradycją i wpływem trzech dużych religii świata. Kuchnia indyjska to mieszanina smaków, a przede wszystkim aromatycznych przypraw. Jakie są najpopularniejsze przepisy na potrawy prosto z Indii? O tym wszystkim w artykule poniżej.
Charakterystyka kuchni indyjskiej
Bogactwo kulinarne prosto z Indii
Kuchnia indyjska to mieszanka dużej ilości wpływów z różnych grup etnicznych. Tradycje i kulturę prosto z Indii ciężko jest wrzucić do przysłowiowego jednego worka. Kraj ten jest mocno zróżnicowany, a widoczne to będzie właśnie w kuchni indyjskiej. Indie to jeden z największych krajów Świata o dużym zaludnieniu.
Jedzenie hinduskie to nie tylko tradycje kulinarne. To przede wszystkim wpływy religijne, które w pewien sposób ukształtowały i dalej kształtują podstawy kuchni indyjskiej. Kuchnia hinduska to proste przepisy na wegetariańskie i mięsne potrawy. To przede wszystkim wykorzystanie tego, co daje matka natura pod postacią plonów. Podobnie jak kuchnia gruzińska czy kuchnia węgierska, tak i kuchnia indyjska oferuje swoje narodowe dania, które zasmakują niemal każdemu.
Bez wątpienia najpopularniejsze w kuchni indyjskiej są tradycyjne przyprawy. To dzięki nim każda potrawa ma niepowtarzalny smak i aromat, który czuć już z daleka. Kuchnia indyjska bez swoich charakterystycznych potraw zapewne nie byłaby tak sławna na całym świecie. To one sprawiają, że dania hinduskie są tak specyficzne i niekiedy trudne do otworzenia w zaciszu domowym. Dostępność wielu składników hinduskich nie jest tak duża, a zdobycie ich w wielu miejscach nie jest proste. Co nie zmienia faktu, że dobrze jest skosztować tradycyjnego dania prosto z Indii w hinduskiej restauracji czy podczas podróży do tego kraju.
Podstawy kuchni indyjskiej
Kuchnia indyjska nie bez powodu podzielona jest na kilka dodatkowych podgrup. Duża powierzchnia Indii wpływa na zróżnicowanie smaków i rodzaju potraw. Obiad w stylu hinduskim może się różnić na północy od tego z południa Indii. Przykładem może być kuchnia zachodnia, która obejmuje głównie tradycje kulinarne Bombaju. Kuchnia północy to przede wszystkim wpływ Islamu, czego nie można powiedzieć o innych częściach Indii. Warto pamiętać, że Indie to nie tylko hinduizm, ale także chrześcijaństwo czy wspomniany Islam.
Kuchnia wschodu czy kuchnia południa to kolejne odmiany kuchni indyjskiej. W jednych regionach większe znaczenia będzie miał ryż czy rośliny strączkowe, a w innych będą to wyroby mączne takie jak hinduskie placki czy chlebki. Jedzenie hinduskie jest dość różnorodne, ale posiada proste reguły. Duża ilość aromatycznych przypraw to podstawa!
Kuchnia indyjska, a sposób podania potrawy
Restauracje hinduskie w Polsce nie do końca zawsze odzwierciedlają specyfikę podawania czy spożywania dania. Kuchnia hinduska to nie to samo co kuchnia niemiecka czy kuchnia węgierska. Tutaj głównie spożywa się posiłek własnymi rękoma. Etykieta hinduska dotycząca spożywania potraw jest jasna i oczywista. Nie dla każdego jednak do przyjęcia, jeśli mowa oczywiście o przybyszach z innych regionów świata. Jedzenie podawane jest na tacach różnej wielkości z dodatkowymi miseczkami, które zapełnione są wieloma smacznymi dodatkami. Docelowo każdy może spróbować każdego dania, ale bez pomocy sztućców. Jedynie przy użyciu własnych palców.
Hinduska tradycja kulinarna to również wykorzystanie liści bananowca do serwowania dań. Jedzenie w ten sposób podawany można spotkać głównie na południu kraju. Potrawa na świeżo zerwanym liściu bananowca smakuje ponoć inaczej, ale warto przekonać się o tym samemu podczas podróży do Indii. Ta hinduska tradycja to nie brak szacunku do jedzenia czy niechlujstwo, tylko wręcz przeciwnie jest to zwyczaj dla nich bardzo ważny.
Jedzenie hinduskie – wegetariańskie czy mięsne?
W kuchni indyjskiej obecne są różne rodzaje mięsa. Jednak w tej kwestii duże znaczenie będzie miała wyznawana religia. Najwięcej mieszkańców Indii wyznaje hinduizm. Unikają oni spożywania mięsa z wielu powodów. To właśnie wyznawcy hinduizmu gustują przede wszystkim w daniach wegetariańskich. Z drugiej strony są wyznawcy judaizmu, którzy to zgodnie ze swoją religią unikają jedzenia wieprzowiny. Ostatnią grupą religijną są chrześcijanie, którzy spożywają wszystkie gatunki mięsa. Niemniej jednak najpopularniejsza w Indiach jest kozina, baranina czy wołowina. Warto również pamiętać o dostępie Indii do terenów morskich, a co za tym idzie, również duża dostępność rybi czy owoców morza.
Kuchnia indyjska to raj dla wegetarian. Potrawa bezmięsna jest popularna, ponieważ duża dostępność wielu produktów niezwierzęcych zawierających białko ułatwia życie wegetarianom. Zdecydowanie łatwiej być weganinem czy wegetarianinem w krajach Azji Południowej czy Południowo-Wschodniej niż w Europie Środkowo-Wschodniej.
Najpopularniejsze przepisy na potrawy hinduskie
Hinduskie dania na obiad czy kolację – popularne przepisy
W Indiach najpopularniejszy ser to tzw. paneer, z którego przyrządza się wiele różnych potraw i przystawek. Bardzo znana potrawa to palak paneer, która to składa się z wymienionego wcześniej sera, szpinaku i aromatycznych przypraw. Jest to danie wegetariańskie, które może być przyrządzane na różne sposoby. Innym przykładem dania hinduskiego jest curry pod każdą postacią.
W kuchni indyjskiej popularne jest także tofu. Wykorzystanie tego składnika pozwala stworzyć wiele wegetariańskich potraw. Przykładem jest tofu tikka masala. Dla smakoszy drobiu polecany jest butter chicken, czyli specjalna odmiana curry, w którym kurczak znajduje się w otoczeniu śmietanki i masła. Kofta to również danie mięsne, ale przygotowane na bazie mięsa mielonego.
Tradycyjne hinduskie przekąski i dodatki
Jak już zostało wcześniej wspomniane, kuchnia indyjska to także różnego rodzaju chlebki i placki. Jednym z najbardziej znanych jest chlebek naan, który to będzie idealnym dodatkiem do wielu dań hinduskich. Może być on także spożywany solo. Do potraw w kuchni indyjskiej często dodawany jest także ryż. Najczęściej wybieraną odmianą jest basmati.
Tradycyjną przekąską indyjską są samosy, czyli chrupiące trójkąty. W ich wnętrzu ukryte jest wyjątkowe nadzienie składające się z ziemniaków i groszku. Pomimo niezwykłej prostoty tego dania, jego smak jest niepowtarzalny.
Kuchnia hinduska – desery i napoje
Desery w kuchni indyjskie oparte są głównie na mleku i nabiale. Wymienić można lody czy różne koktajle. Znane są także słodycze taki jak chałwa czy mleczne kulki smażone. Mango to popularny owoc, który wykorzystuje się do przyrządzania różnego rodzaju deserów.
Wśród napojów popularne jest lassi. Jest to wymieszany jogurt z wodą i przyprawami. Może brzmi dość zaskakująco, to smakuje bardzo dobrze. Jako dodatek może być wspomniane wcześniej mango. Oczywiście na stołach także króluje tradycyjna herbata, ponieważ Indie to królestwo herbaty.