Kuchnia indyjska
-
Zupa dahl
Przepis na zupę dahl jest bardzo prosty. Taka domowa, indyjska zupa z soczewicy robi się szybko, jest bardzo zdrowa i …
20 + 25 min łatwy 6 504 kcal
-
Kalafior po indyjsku z ziemniakami (aloo gobi)
Kuchnia indyjska jest Twoją ulubioną? Dobrze trafiłeś. Zobacz jak zrobić kalafiora po indyjsku z ziemniakami – zdrowy i wegański dodatek …
30 min łatwy 8 115 kcal
-
Biryani
Biryani to przepyszne danie o indyjskich korzeniach, które oferuje wszystko co najlepsze dla tej orientalnej kuchni. Potrawa jest niezwykle aromatyczna, …
15 + 20 min łatwy 3 524 kcal
Pozostałe przepisy z kuchni indyjskiej
-
Idli
Idli to puszyste placki ryżowo fasolowe, które popularne są w kuchni indyjskiej. Są niezwykle delikatne i stanowią doskonały dodatek do …
15 + 15 min łatwy 4 169 kcal
-
Indyjskie curry
Przepis na indyjskie curry to świetny pomysł na kulinarną podróż do Azji Południowej. To pyszne danie jest szybkie w przygotowaniu …
20 + 40 min łatwy 4 422 kcal -
Dal tadka
Szukasz pomysłu na pyszne danie wegańskie? Przygotuj przepis na dal tadka. Proste składniki, mnóstwo aromatu – po prostu sprawdzony przepis …
10 + 23 min łatwy 4 462 kcal
-
Jalfrezi
Jalfrezi to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Tradycyjne indyjskie danie świetnie sprawdzi się podane z dodatkiem …
10 + 20 min łatwy 4 385 kcal -
Kurczak w sosie curry ze śmietana
Kurczak w sosie curry ze śmietaną to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Smaczny posiłek można podać …
10 + 20 min łatwy 6 380 kcal -
Zupa indyjska
Zupa indyjska to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Smaczna zupa wegetariańska może zostać przygotowana także z …
10 + 30 min łatwy 8 463 kcal
-
Tofu tikka masala
Tofu tikka masala to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad. Użyte przyprawy takie jak garam masala, kumin czy cynamon nadają …
20 + 30 min łatwy 2 275 kcal
-
Dosa
Dosa to smaczne indyjskie naleśniki, które zachwycają zwykłą kruchością i delikatnością. Idealnie sprawdzają się jako dodatek do gulaszy, czy gęstych …
30 + 15 min łatwy 4 233 kcal
-
Pakora
Pakora to bardzo dobry pomysł na pyszną przekąskę na bazie smażonych na głębokim oleju warzyw. Smaczne warzywa w cieście z …
15 + 20 min łatwy 6 552 kcal
-
Jalebi
Jalebi to azjatycka słodka przekąska, która kształtem przypomina precelki. Stanowi doskonały pomysł na pyszne i słodkie przekąski dla dzieci i …
50 min średni 10 344 kcal
-
Raita
Raita to prawdziwy klasyk kuchni indyjskiej. Ten pyszny, ostry dip na bazie jogurtu i ogórka będzie idealnym dodatkiem do mięsa. …
15 min łatwy 1 191 kcal
-
Sambar
Sambar to tradycyjne Indyjskie danie na bazie soczewicy. Zupa jest bardzo aromatyczna i zawiera dodatek wielu przypraw, które dostać można …
20 + 40 min łatwy 5 625 kcal
-
Kurczak po indyjsku curry
Kurczak po indyjsku curry to kultowa potrawa orientalnej kuchni, która skradła serca wielu osobom. W tej wersji jest nieco uproszczona, …
20 + 25 min łatwy 4 305 kcal -
Ryż po indyjsku
Znudził Ci się zwykły biały ryż na każdy obiad czy kolację? Koniecznie musisz poznać przepis na ryż po indyjsku. Jest …
10 + 10 min łatwy 1 350 kcal
-
Kurczak po indyjsku
Masz dość kurczaka w tradycyjnej wersji z niewielką ilością przypraw? Poznaj przepis na kurczaka po indyjsku i odmień swoje zdanie …
40 + 20 min łatwy 3 158 kcal -
Kurczak tandoori
Kurczak tandoori to dobry pomysł na pyszny obiad dla Ciebie i całej rodziny, który dostarczy Ci energii na resztę dnia. …
60 + 20 min łatwy 4 320 kcal -
Curry z soczewicy
Curry z soczewicy jest daniem prostym, ale na pewno niebanalnym. Ma wyjątkowy, intensywny smak i wspaniały aromat. To coś idealnie …
20 + 30 min łatwy 4 169 kcal
-
Kurczak curry z warzywami
Curry to tak naprawdę nazwa sposobu przyrządzania potraw w Indiach. Oznacza to po prostu składniki (warzywa, ryby, mięso) w sosie. …
20 + 40 min średni 2 415 kcal -
Samosy
Samosy to indyjskie pierożki, które tradycyjnie wykonywane są z farszem wegetariańskim lub mięsnym. Według tradycyjnego przepisu są wykonane z cienkiego …
40 + 35 min łatwy 8 693 kcal
-
Curry z tofu
Curry z tofu to doskonała propozycja na bez mięsne danie. Aromatyczny sos curry świetnie nada smaku delikatnemu tofu. Dania z …
10 + 30 min łatwy 4 680 kcal
-
Chana masala
Pod nazwą „chana masala” kryje się indyjskie curry z ciecierzycy. Jest to bardzo aromatyczne danie, które mocno zapada w pamięć. …
35 + 25 min łatwy 3 373 kcal
-
Kurczak tikka masala
Kurczak tikka masala uznawany jest zarówno za danie brytyjskie, jak i indyjskie. Bardzo często spotkasz go w wielu indyjskich restauracjach. …
35 min średni 6 182 kcal
-
Papad
Papad to smaczny cienki naleśnik, który charakterystyczny jest dla kuchni indyjskiej. Doskonale pasuje do gęstych dań, takich jak gulasze oraz …
15 + 15 min łatwy 4 98 kcal
-
Kedgeree
Kedgeree to potrawka z ryżu i wędzonej ryby. Potrawka stanowi doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Smaczne i szybkie …
25 min łatwy 4 396 kcal -
Chleb indyjski
Chleb indyjski znany jest pod nazwą chlebków Naan, które przygotuje się na bazie ciasta drożdżowego. Tradycyjnie pieczony jest w cylindrycznym …
25 min łatwy 4
-
Dal makhani
Dal makhani to tradycyjny, ale nowoczesny indyjski posiłek, który pokochają wszyscy domownicy. Będzie to najlepszy pomysł na obiad, ale nie …
20 + 20 min łatwy 2 440 kcal
-
Dal z soczewicy
Dal z soczewicy to pyszny domowy pomysł na obiad z inspiracją kuchni indyjskiej. Ten tradycyjny, indyjski dal przygotujesz w szybki …
20 + 20 min łatwy 2 370 kcal
-
Malai kofta
Malai kofta to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Pyszne wegetariańskie pulpeciki w curry warto podać z dodatkiem ryżu …
60 min łatwy 8 842 kcal
-
Polędwica z indyka w sosie
Polędwica z indyka w sosie curry to szybki i łatwy w przygotowaniu obiad, do którego potrzebujesz podstawowe składniki takie jak: …
20 + 20 min łatwy 2 446 kcal -
Indyk w sosie curry
Indyk w sosie curry to szybki i łatwy w przygotowaniu obiad, do którego potrzebujesz podstawowe składniki takie jak: Mięso z …
20 + 30 min łatwy 3 234 kcal -
Curry z dynią i kurczakiem
Curry z dynią i kurczakiem pomysł na obiad dla całej rodziny. Smaczne curry możesz podać również jako ciepłą kolację. Prosty …
20 + 20 min łatwy 4 -
Tandoori roti
Tandoori roti to pyszne, indyjskie pieczywo. Jesteś fanem kuchni indyjskiej? Koniecznie poznaj sprawdzony przepis na tandoori roti i przygotuj je …
10 + 10 min łatwy 4
-
Spaghetti z ciecierzycą
Spaghetti z ciecierzycą jest lepsze niż spaghetti z mięsem. Idealnie sprawdzi się jako wegetariański obiad dla całej rodziny. Poza tym …
20 + 30 min łatwy 4 410 kcal
-
Dal
Dal to danie, które urozmaici Twoją dietę w nasiona roślin strączkowych, które są bogatym źródłem białka roślinnego. Mój dzisiejszy przepis …
10 + 30 min łatwy 3 214 kcal
-
Tofu Tikka Masala
Tofu Tikka Masala to szybkie i proste w przygotowaniu danie wegetariańskie, które przygotujesz w swoim domu. Przepis na Tofu Tikka …
20 + 20 min łatwy 2 260 kcal
-
Nasi goreng
Nasi goreng, czyli najlepsze indonezyjskie danie to nic innego jak smażony ryż z Twoimi ulubionymi dodatkami. Może to być tofu, …
20 + 20 min łatwy 2 298 kcal -
Shoarma wieprzowa
Nie ma nic lepszego niż pyszna shoarma wieprzowa przygotowana w całości samodzielnie w domu. Od ucierania przypraw w moździerzu, po …
60 + 10 min łatwy 4 352 kcal -
Paratha
Paratha to proste placki z kuchni indyjskiej, które podaje się jako dodatek do gęstych sosów i zup. Nieco przypominają polskie …
10 + 15 min łatwy 2 887 kcal
-
Chai
Masala chai to pyszna aromatyczna herbata przygotowana z przyprawami, miodem i mlekiem. Ta smaczna herbata to idealne rozwiązanie na rozgrzewający …
1 + 10 min łatwy 5 121 kcal
-
Surówka do łososia
Domowa, pyszna surówka do łososia to połączenie warzyw grillowanych ze świeżymi liśćmi. Taki dodatek to świetny pomysł na dodatek do …
40 + 20 min łatwy 6 84 kcal
-
Chapati
Chapati to doskonały pomysł na pyszne pszenne placuszki wywodzące się z kuchni indyjskiej. Chlebek indyjski serwowany jest jako dodatek do …
30 min łatwy 5 203 kcal
-
Złota zupa z soczewicy
Złota zupa z soczewicy to pomysł na przepyszną, aromatyczną, sycącą zupę w sam raz dla miłośników orientalnych, lekko pikantnych smaków. …
30 min łatwy 6 381 kcal
-
Gulasz z batatów
Wegetariański gulasz z batatów to dobry pomysł na obiad bez mięsa dla całej Twojej rodziny. To wegetariańskie danie jest szybkie …
20 + 40 min łatwy 6 258 kcal
-
Buddha bowl
Buddha bowl to świetny pomysł na smaczne danie z warzywami. Buddha bowl to nic innego jak talerz rozmaitości, które podane …
20 + 10 min łatwy 5 383 kcal -
Chlebek czosnkowy Thermomix
Chlebek czosnkowy Thermomix to szybkie pieczywo, które zrobisz w zaledwie pół godziny. To świetny pomysł na przekąskę lub dodatek do …
15 + 3 min łatwy 8 213 kcal
-
Udka z kurczaka po indyjsku
Udka z kurczaka po indyjsku to fantastyczna opcja na pyszny obiad lub kolację. Mięso marynowane w jogurcie i aromatycznych przyprawach …
20 + 50 min łatwy 4 238 kcal -
Soczewica po indyjsku (dahl)
Jeśli jesteś fanem kuchni indyjskiej, koniecznie musisz poznać indyjską potrawkę z soczewicy. Soczewica po indyjsku to pyszna propozycja, idealna na …
30 + 30 min łatwy 6 422 kcal
-
Ciecierzyca po indyjsku
Dobre, indyjskie curry z ciecierzycy w pomidorach jest bardzo aromatycznym, wegańskim daniem. Ciecierzyca po indyjsku jest zdrowa, pożywna i bardzo …
25 + 135 min łatwy 4 190 kcal
-
Wegańskie curry
Prosty pomysł na wege obiad? Wegańskie curry sprawdzi się idealnie, aromatyczna kuchnia indyjska mocą swoich przypraw przeniesie Cię na odległy …
10 + 25 min łatwy 4 173 kcal
-
Kurczak curry z ananasem
Kurczak curry z ananasem jest popularnym daniem w kuchni indyjskiej. To bardzo pożywny posiłek serwowany przykładowo na obiad lub kolację. …
15 + 15 min łatwy 5 238 kcal -
Butter chicken
Butter chicken, czyli kurczak maślany po indyjsku, to jedno z najbardziej charakterystycznych i popularnych dań kuchni indyjskiej i hinduskiej. To …
45 min średni 1 508 kcal -
Sałatka z kurczakiem i mango
Szybka sałatka z kurczakiem i mango to przepis na pyszną sałatkę, o zaskakującym aromacie. Słodkie mango, wytrawny kurczak i pikantne …
30 min łatwy 2 455 kcal -
Kurczak curry
Kurczak curry to świetny pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Jego smak na pewno zachwyci wszystkich miłośników kuchni orientalnej. …
15 + 20 min łatwy 4 531 kcal -
Gulab jamun
Gulab jamun pączki indyjskie, które są w postaci małych kulek. Tradycyjnie przygotowywane są z odparowanego mleka, ale to zajęłoby bardzo …
35 min łatwy 5 693 kcal
-
Mango lassi
Poznaj prosty przepis na mango lassi. Mango lassi to najpopularniejszy napój indyjski. Jego głównym składnikiem jak sama nazwa wskazuję jest …
10 min łatwy 2 296 kcal
-
Zupa krem z kukurydzy
Zupa krem z kukurydzy to jeden z najprostszych i najszybszych sposobów na przygotowanie kukurydzy. Jej przygotowanie zajmie maksymalnie 30 min, …
30 min łatwy 4 238 kcal
-
Fit kaszotto z kurczakiem z cukinią, kaparami i pomidorami suszonymi z sosem śmietanowo-jogurtowym
Propozycja na fit przepis to zdrowe i pyszne kaszotto z kaszy gryczanej. Robi się bardzo szybko i jest bardzo łatwe …
30 min łatwy 2 661 kcal
Kuchnia indyjska - co to jest?
Kuchnia indyjska to ogrom smaków i aromatów. Podstawą kuchni w Indiach są przede wszystkim charakterystyczne przyprawy, które to każdej potrawie nadają niepowtarzalnego charakteru. Hinduskie dania to proste w przygotowaniu posiłki, które oparte są o kilka podstawowych zasad. Indie to kraj nie tylko dla amatorów dań mięsnych, ale także dla wegetarian czy wegan. Tradycyjne dania często wykorzystują tofu czy rośliny strączkowe jako zamiennik białka zwierzęcego.
Kuchnia indyjska - opis, dania, przepisy, przyprawy, porady
Indie to kraj wielu kultur, religii i zwyczajów. Miejsce, które warto poznać bez dwóch zdań. Indie charakteryzują się wieloletnią tradycją i wpływem trzech dużych religii świata. Kuchnia indyjska to mieszanina smaków, a przede wszystkim aromatycznych przypraw. Jakie są najpopularniejsze przepisy na potrawy prosto z Indii? O tym wszystkim w artykule poniżej.
Charakterystyka kuchni indyjskiej
Bogactwo kulinarne prosto z Indii
Kuchnia indyjska to mieszanka dużej ilości wpływów z różnych grup etnicznych. Tradycje i kulturę prosto z Indii ciężko jest wrzucić do przysłowiowego jednego worka. Kraj ten jest mocno zróżnicowany, a widoczne to będzie właśnie w kuchni indyjskiej. Indie to jeden z największych krajów Świata o dużym zaludnieniu.
Jedzenie hinduskie to nie tylko tradycje kulinarne. To przede wszystkim wpływy religijne, które w pewien sposób ukształtowały i dalej kształtują podstawy kuchni indyjskiej. Kuchnia hinduska to proste przepisy na wegetariańskie i mięsne potrawy. To przede wszystkim wykorzystanie tego, co daje matka natura pod postacią plonów. Podobnie jak kuchnia gruzińska czy kuchnia węgierska, tak i kuchnia indyjska oferuje swoje narodowe dania, które zasmakują niemal każdemu.
Bez wątpienia najpopularniejsze w kuchni indyjskiej są tradycyjne przyprawy. To dzięki nim każda potrawa ma niepowtarzalny smak i aromat, który czuć już z daleka. Kuchnia indyjska bez swoich charakterystycznych potraw zapewne nie byłaby tak sławna na całym świecie. To one sprawiają, że dania hinduskie są tak specyficzne i niekiedy trudne do otworzenia w zaciszu domowym. Dostępność wielu składników hinduskich nie jest tak duża, a zdobycie ich w wielu miejscach nie jest proste. Co nie zmienia faktu, że dobrze jest skosztować tradycyjnego dania prosto z Indii w hinduskiej restauracji czy podczas podróży do tego kraju.
Podstawy kuchni indyjskiej
Kuchnia indyjska nie bez powodu podzielona jest na kilka dodatkowych podgrup. Duża powierzchnia Indii wpływa na zróżnicowanie smaków i rodzaju potraw. Obiad w stylu hinduskim może się różnić na północy od tego z południa Indii. Przykładem może być kuchnia zachodnia, która obejmuje głównie tradycje kulinarne Bombaju. Kuchnia północy to przede wszystkim wpływ Islamu, czego nie można powiedzieć o innych częściach Indii. Warto pamiętać, że Indie to nie tylko hinduizm, ale także chrześcijaństwo czy wspomniany Islam.
Kuchnia wschodu czy kuchnia południa to kolejne odmiany kuchni indyjskiej. W jednych regionach większe znaczenia będzie miał ryż czy rośliny strączkowe, a w innych będą to wyroby mączne takie jak hinduskie placki czy chlebki. Jedzenie hinduskie jest dość różnorodne, ale posiada proste reguły. Duża ilość aromatycznych przypraw to podstawa!
Kuchnia indyjska, a sposób podania potrawy
Restauracje hinduskie w Polsce nie do końca zawsze odzwierciedlają specyfikę podawania czy spożywania dania. Kuchnia hinduska to nie to samo co kuchnia niemiecka czy kuchnia węgierska. Tutaj głównie spożywa się posiłek własnymi rękoma. Etykieta hinduska dotycząca spożywania potraw jest jasna i oczywista. Nie dla każdego jednak do przyjęcia, jeśli mowa oczywiście o przybyszach z innych regionów świata. Jedzenie podawane jest na tacach różnej wielkości z dodatkowymi miseczkami, które zapełnione są wieloma smacznymi dodatkami. Docelowo każdy może spróbować każdego dania, ale bez pomocy sztućców. Jedynie przy użyciu własnych palców.
Hinduska tradycja kulinarna to również wykorzystanie liści bananowca do serwowania dań. Jedzenie w ten sposób podawany można spotkać głównie na południu kraju. Potrawa na świeżo zerwanym liściu bananowca smakuje ponoć inaczej, ale warto przekonać się o tym samemu podczas podróży do Indii. Ta hinduska tradycja to nie brak szacunku do jedzenia czy niechlujstwo, tylko wręcz przeciwnie jest to zwyczaj dla nich bardzo ważny.
Jedzenie hinduskie – wegetariańskie czy mięsne?
W kuchni indyjskiej obecne są różne rodzaje mięsa. Jednak w tej kwestii duże znaczenie będzie miała wyznawana religia. Najwięcej mieszkańców Indii wyznaje hinduizm. Unikają oni spożywania mięsa z wielu powodów. To właśnie wyznawcy hinduizmu gustują przede wszystkim w daniach wegetariańskich. Z drugiej strony są wyznawcy judaizmu, którzy to zgodnie ze swoją religią unikają jedzenia wieprzowiny. Ostatnią grupą religijną są chrześcijanie, którzy spożywają wszystkie gatunki mięsa. Niemniej jednak najpopularniejsza w Indiach jest kozina, baranina czy wołowina. Warto również pamiętać o dostępie Indii do terenów morskich, a co za tym idzie, również duża dostępność rybi czy owoców morza.
Kuchnia indyjska to raj dla wegetarian. Potrawa bezmięsna jest popularna, ponieważ duża dostępność wielu produktów niezwierzęcych zawierających białko ułatwia życie wegetarianom. Zdecydowanie łatwiej być weganinem czy wegetarianinem w krajach Azji Południowej czy Południowo-Wschodniej niż w Europie Środkowo-Wschodniej.
Najpopularniejsze przepisy na potrawy hinduskie
Hinduskie dania na obiad czy kolację – popularne przepisy
W Indiach najpopularniejszy ser to tzw. paneer, z którego przyrządza się wiele różnych potraw i przystawek. Bardzo znana potrawa to palak paneer, która to składa się z wymienionego wcześniej sera, szpinaku i aromatycznych przypraw. Jest to danie wegetariańskie, które może być przyrządzane na różne sposoby. Innym przykładem dania hinduskiego jest curry pod każdą postacią.
W kuchni indyjskiej popularne jest także tofu. Wykorzystanie tego składnika pozwala stworzyć wiele wegetariańskich potraw. Przykładem jest tofu tikka masala. Dla smakoszy drobiu polecany jest butter chicken, czyli specjalna odmiana curry, w którym kurczak znajduje się w otoczeniu śmietanki i masła. Kofta to również danie mięsne, ale przygotowane na bazie mięsa mielonego.
Tradycyjne hinduskie przekąski i dodatki
Jak już zostało wcześniej wspomniane, kuchnia indyjska to także różnego rodzaju chlebki i placki. Jednym z najbardziej znanych jest chlebek naan, który to będzie idealnym dodatkiem do wielu dań hinduskich. Może być on także spożywany solo. Do potraw w kuchni indyjskiej często dodawany jest także ryż. Najczęściej wybieraną odmianą jest basmati.
Tradycyjną przekąską indyjską są samosy, czyli chrupiące trójkąty. W ich wnętrzu ukryte jest wyjątkowe nadzienie składające się z ziemniaków i groszku. Pomimo niezwykłej prostoty tego dania, jego smak jest niepowtarzalny.
Kuchnia hinduska – desery i napoje
Desery w kuchni indyjskie oparte są głównie na mleku i nabiale. Wymienić można lody czy różne koktajle. Znane są także słodycze taki jak chałwa czy mleczne kulki smażone. Mango to popularny owoc, który wykorzystuje się do przyrządzania różnego rodzaju deserów.
Wśród napojów popularne jest lassi. Jest to wymieszany jogurt z wodą i przyprawami. Może brzmi dość zaskakująco, to smakuje bardzo dobrze. Jako dodatek może być wspomniane wcześniej mango. Oczywiście na stołach także króluje tradycyjna herbata, ponieważ Indie to królestwo herbaty.