Kuchnia indyjska

Kuchnia indyjska - opis, dania, przepisy, przyprawy, porady

Kuchnia indyjska to ogrom smaków i aromatów. Podstawą kuchni w Indiach są przede wszystkim charakterystyczne przyprawy, które to każdej potrawie nadają niepowtarzalnego charakteru. Hinduskie dania to proste w przygotowaniu posiłki, które oparte są o kilka podstawowych zasad. Indie to kraj nie tylko dla amatorów dań mięsnych, ale także dla wegetarian czy wegan. Tradycyjne dania często wykorzystują tofu czy rośliny strączkowe jako zamiennik białka zwierzęcego.

Wyróżnione przepisy kuchni indyjskiej

Pozostałe przepisy z kuchni indyjskiej

Poznaj inne kategorie przepisów na FajneGotowanie.pl

Kuchnia indyjska - opis, dania, przepisy, przyprawy, porady

Indie to kraj wielu kultur, religii i zwyczajów. Miejsce, które warto poznać bez dwóch zdań. Indie charakteryzują się wieloletnią tradycją i wpływem trzech dużych religii świata. Kuchnia indyjska to mieszanina smaków, a przede wszystkim aromatycznych przypraw. Jakie są najpopularniejsze przepisy na potrawy prosto z Indii? O tym wszystkim w artykule poniżej.

Charakterystyka kuchni indyjskiej

Bogactwo kulinarne prosto z Indii

Kuchnia indyjska to mieszanka dużej ilości wpływów z różnych grup etnicznych. Tradycje i kulturę prosto z Indii ciężko jest wrzucić do przysłowiowego jednego worka. Kraj ten jest mocno zróżnicowany, a widoczne to będzie właśnie w kuchni indyjskiej. Indie to jeden z największych krajów Świata o dużym zaludnieniu.

Jedzenie hinduskie to nie tylko tradycje kulinarne. To przede wszystkim wpływy religijne, które w pewien sposób ukształtowały i dalej kształtują podstawy kuchni indyjskiej. Kuchnia hinduska to proste przepisy na wegetariańskie i mięsne potrawy. To przede wszystkim wykorzystanie tego, co daje matka natura pod postacią plonów. Podobnie jak kuchnia gruzińska czy kuchnia węgierska, tak i kuchnia indyjska oferuje swoje narodowe dania, które zasmakują niemal każdemu.

Bez wątpienia najpopularniejsze w kuchni indyjskiej są tradycyjne przyprawy. To dzięki nim każda potrawa ma niepowtarzalny smak i aromat, który czuć już z daleka. Kuchnia indyjska bez swoich charakterystycznych potraw zapewne nie byłaby tak sławna na całym świecie. To one sprawiają, że dania hinduskie są tak specyficzne i niekiedy trudne do otworzenia w zaciszu domowym. Dostępność wielu składników hinduskich nie jest tak duża, a zdobycie ich w wielu miejscach nie jest proste. Co nie zmienia faktu, że dobrze jest skosztować tradycyjnego dania prosto z Indii w hinduskiej restauracji czy podczas podróży do tego kraju.

Podstawy kuchni indyjskiej

Kuchnia indyjska nie bez powodu podzielona jest na kilka dodatkowych podgrup. Duża powierzchnia Indii wpływa na zróżnicowanie smaków i rodzaju potraw. Obiad w stylu hinduskim może się różnić na północy od tego z południa Indii. Przykładem może być kuchnia zachodnia, która obejmuje głównie tradycje kulinarne Bombaju. Kuchnia północy to przede wszystkim wpływ Islamu, czego nie można powiedzieć o innych częściach Indii. Warto pamiętać, że Indie to nie tylko hinduizm, ale także chrześcijaństwo czy wspomniany Islam.

Kuchnia wschodu czy kuchnia południa to kolejne odmiany kuchni indyjskiej. W jednych regionach większe znaczenia będzie miał ryż czy rośliny strączkowe, a w innych będą to wyroby mączne takie jak hinduskie placki czy chlebki. Jedzenie hinduskie jest dość różnorodne, ale posiada proste reguły. Duża ilość aromatycznych przypraw to podstawa!

Kuchnia indyjska, a sposób podania potrawy

Restauracje hinduskie w Polsce nie do końca zawsze odzwierciedlają specyfikę podawania czy spożywania dania. Kuchnia hinduska to nie to samo co kuchnia niemiecka czy kuchnia węgierska. Tutaj głównie spożywa się posiłek własnymi rękoma. Etykieta hinduska dotycząca spożywania potraw jest jasna i oczywista. Nie dla każdego jednak do przyjęcia, jeśli mowa oczywiście o przybyszach z innych regionów świata. Jedzenie podawane jest na tacach różnej wielkości z dodatkowymi miseczkami, które zapełnione są wieloma smacznymi dodatkami. Docelowo każdy może spróbować każdego dania, ale bez pomocy sztućców. Jedynie przy użyciu własnych palców.

Hinduska tradycja kulinarna to również wykorzystanie liści bananowca do serwowania dań. Jedzenie w ten sposób podawany można spotkać głównie na południu kraju. Potrawa na świeżo zerwanym liściu bananowca smakuje ponoć inaczej, ale warto przekonać się o tym samemu podczas podróży do Indii. Ta hinduska tradycja to nie brak szacunku do jedzenia czy niechlujstwo, tylko wręcz przeciwnie jest to zwyczaj dla nich bardzo ważny.

Jedzenie hinduskie – wegetariańskie czy mięsne?

W kuchni indyjskiej obecne są różne rodzaje mięsa. Jednak w tej kwestii duże znaczenie będzie miała wyznawana religia. Najwięcej mieszkańców Indii wyznaje hinduizm. Unikają oni spożywania mięsa z wielu powodów. To właśnie wyznawcy hinduizmu gustują przede wszystkim w daniach wegetariańskich. Z drugiej strony są wyznawcy judaizmu, którzy to zgodnie ze swoją religią unikają jedzenia wieprzowiny. Ostatnią grupą religijną są chrześcijanie, którzy spożywają wszystkie gatunki mięsa. Niemniej jednak najpopularniejsza w Indiach jest kozina, baranina czy wołowina. Warto również pamiętać o dostępie Indii do terenów morskich, a co za tym idzie, również duża dostępność rybi czy owoców morza.

Kuchnia indyjska to raj dla wegetarian. Potrawa bezmięsna jest popularna, ponieważ duża dostępność wielu produktów niezwierzęcych zawierających białko ułatwia życie wegetarianom. Zdecydowanie łatwiej być weganinem czy wegetarianinem w krajach Azji Południowej czy Południowo-Wschodniej niż w Europie Środkowo-Wschodniej.

Najpopularniejsze przepisy na potrawy hinduskie

Hinduskie dania na obiad czy kolację – popularne przepisy

W Indiach najpopularniejszy ser to tzw. paneer, z którego przyrządza się wiele różnych potraw i przystawek. Bardzo znana potrawa to palak paneer, która to składa się z wymienionego wcześniej sera, szpinaku i aromatycznych przypraw. Jest to danie wegetariańskie, które może być przyrządzane na różne sposoby. Innym przykładem dania hinduskiego jest curry pod każdą postacią.

W kuchni indyjskiej popularne jest także tofu. Wykorzystanie tego składnika pozwala stworzyć wiele wegetariańskich potraw. Przykładem jest tofu tikka masala. Dla smakoszy drobiu polecany jest butter chicken, czyli specjalna odmiana curry, w którym kurczak znajduje się w otoczeniu śmietanki i masła. Kofta to również danie mięsne, ale przygotowane na bazie mięsa mielonego.

Tradycyjne hinduskie przekąski i dodatki

Jak już zostało wcześniej wspomniane, kuchnia indyjska to także różnego rodzaju chlebki i placki. Jednym z najbardziej znanych jest chlebek naan, który to będzie idealnym dodatkiem do wielu dań hinduskich. Może być on także spożywany solo. Do potraw w kuchni indyjskiej często dodawany jest także ryż. Najczęściej wybieraną odmianą jest basmati.

Tradycyjną przekąską indyjską są samosy, czyli chrupiące trójkąty. W ich wnętrzu ukryte jest wyjątkowe nadzienie składające się z ziemniaków i groszku. Pomimo niezwykłej prostoty tego dania, jego smak jest niepowtarzalny.

Kuchnia hinduska – desery i napoje

Desery w kuchni indyjskie oparte są głównie na mleku i nabiale. Wymienić można lody czy różne koktajle. Znane są także słodycze taki jak chałwa czy mleczne kulki smażone. Mango to popularny owoc, który wykorzystuje się do przyrządzania różnego rodzaju deserów.

Wśród napojów popularne jest lassi. Jest to wymieszany jogurt z wodą i przyprawami. Może brzmi dość zaskakująco, to smakuje bardzo dobrze. Jako dodatek może być wspomniane wcześniej mango. Oczywiście na stołach także króluje tradycyjna herbata, ponieważ Indie to królestwo herbaty.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto