Potrawy duszone

Duszenie - sposoby, potrawy, przepisy, ciekawostki

Duszenie to sposób na wydobycie z potrawy niezwykłego aromatu i smaku. Choć cały proces podobny jest do tradycyjnego gotowania, to jednak drobne szczegóły znacząco wpływają na jego efekt końcowy. Duszenie jest nieskomplikowaną czynnością w kuchni, dlatego warto spróbować przygotować posiłek w ten sposób. Z łatwością można dusić różnego rodzaju gatunki mięsa, warzywa czy nawet owoce, o czym zapewne niewielu wie. Warto poeksperymentować w kuchni z przepisami.

Wyróżnione przepisy na duszone potrawy

Pozostałe przepisy na duszone potrawy

Poznaj inne kategorie przepisów na FajneGotowanie.pl

Duszenie - sposoby, potrawy, przepisy, ciekawostki

Gotowanie, pieczenie czy duszenie to różne formy przyrządzania potraw. Duszone warzywa czy mięso charakteryzują się niezwykłym smakiem i aromatem. Czym różni się duszenie od tradycyjnego gotowania? Jak skutecznie przyspieszyć duszenie mięsa? O tym wszystkim w artykule poniżej.

Duszenie – przygotowywanie potraw w garnku i na patelni

Duszenie, a gotowanie – różnice

Co to znaczy przykładowo „dusić mięso”? Otóż duszenie można opisać na dwa sposoby. Jednym z nich jest szybkie i intensywne podsmażenie składników na patelniach czy w garnkach, a następnie gotowanie ich przez dłuższy czas. Można także dusić bez smażenia jako etapu wstępnego. Zarówno jedna, jak i druga wersja duszenia jest akceptowalna, a na wybór właściwej wpływa kilka czynników.

Duszona wołowina czy mieszanka warzyw bez smażenia nie uwolni wystarczające ilości smaku i aromatu. Dlaczego tak się dzieje? Otóż nie dojdzie do tzw. reakcji Maillarda. Dzięki intensywnemu i szybkiemu podsmażeniu dochodzi do zarumienienia wierzchniej warstwy przykładowo mięsa, co powoduje także zmniejszenie utraty wody z potrawy. W efekcie duszony posiłek jest intensywny w smaku, ale nie wysuszony, co może się stać podczas tradycyjnego gotowania czy pieczenia.

Duszenie potraw jest niezwykle proste. Wystarczy poświęcić kilka chwil, aby podsmażyć potrawę, a następnie ona sama będzie się dusić pod przykryciem w garnku czy na patelni. Duszenie to powolny proces, nie da się go przyspieszyć. Wiadomo oczywiście, że duszenie bez smażenia i bez tłuszczu będzie krótsze niż to z wstępnym obsmażeniem. W wielu kuchniach świata występują duszone potrawy, w tym w kuchni węgierskiej czy w kuchni japońskiej.

Jak prawidłowo dusić mięso czy warzywa?

Aby jednak duszenie z czy bez smażenia wstępnego było skutecznie, warto pamiętać o kilku cennych wskazówkach. Podstawą jest odpowiedni garnek czy patelnia. Nie chodzi tutaj o pojemność czy średnicę. Ważniejsze będzie właściwe dopasowanie naczynia do pokrywki. Tylko szczelne przykrycie potrawy zapewnia odpowiednie warunki do duszenia. Odpowiednia pokrywka to także idealny sposób, aby przyspieszyć przygotowanie potrawy, ponieważ minimalizuje się utratę pary wodnej.

Obsmażanie potrawy musi odbywać się na mocno rozgrzanym tłuszczu.  Wszelkie sposoby smażenia bez tłuszczu mogą nie dać oczekiwanych efektów. To tak jak pieczenie zbyt krótkie czy zbyt długie. Zarumieniona skórka nadaje też ciemnego koloru dla wywaru czy sosu. W przypadku duszenia opartego jedynie na gotowaniu potrawa będzie lżejsza i bardziej lekkostrawna. Takie rozwiązanie może sprawdzić się u osób na dietach zdrowotnych.

Do duszenia potraw można wykorzystać różne płynne bazy. Najpopularniejszą jest woda, głównie z uwagi na dostępność i prostotę. Wystarczy podlać potrawę niewielką ilością wody, która jedynie przykryje ją. Oprócz wody dobrym rozwiązaniem będzie także bulion, który również doda swojego aromatu do potrawy. W daniach bardzie wytrawnych można skorzystać z białego lub czerwonego wina. Natomiast w przypadku dań na słodko bazą do duszenia może być syrop cukrowy.

Przepisy na duszone potrawy

Duszenie mięsa w garnku lub na patelni

Wiele rodzajów mięs można przygotowywać na kilka sposobów. Schab wieprzowy można poddać pieczeniu bez tłuszczu, ale można go także udusić w sosie własnym. Kuchnia japońska, kuchnia gruzińska czy kuchnia polska pełne są przykładów dań duszonych w różnych sosach. Zapewne każdy nie raz próbował lub sam przygotowywał duszoną wołowinę czy kurczaka.

Jednym z najpopularniejszych przykładów może być gulasz. Danie, które króluje zarówno w wielu krajach europejskich, jak i na całym świecie. Spotkać można różne odmiany gulaszu, ale przygotowanie potrawy opiera się głównie na etapie duszenia. To podczas niego wydobywane są z mięsa i dodatkowych warzyw niezwykłe smaki i aromaty.

Duszenie mięsa można wykonać w garnku czy na patelni. Jednak w tym drugim wariancie naczynie musi być stosunkowo wysokie, aby sos nie wylewał się za brzegi. W zależności od rodzaju mięsa czas trwania duszenia będzie różny. Im mięso delikatniejsze, tym przygotowanie potrawy będzie krótsze. Przykładowo duszenia fileta z kurczaka można zrobić w krótszym czasie niż wołowinę po burgundzku.

Duszenie warzyw i innych dodatków

Duszenie to nie tylko sposób na przygotowanie mięs. Wegetarianie znajdą dla siebie również wiele ciekawych przepisów, ponieważ smakowicie wyglądają także duszone warzywa czy owoce. Aby dusić warzywa, nie potrzeba specjalnych zdolności. Po wstępnym przygotowaniu składników, wystarczy je zarumienić na tłuszczu i następnie zalać wybranym sosem czy bulionem.

Duszone warzywa mogą być idealną przystawką czy dodatkiem do dania głównego. To alternatywa dla surówek przyrządzanych na surowo czy ziemniaków z wody. Warto spróbować takiego sposobu na przyrządzanie warzyw, ponieważ smak ich będzie niepowtarzalny. Można również poszukać różnych przepisów na duszone dodatki w kuchniach świata takich jak przykładowo kuchnia japońska czy kuchnia śródziemnomorska.

Oprócz warzyw dusić można także owoce. Wystarczy pokroić je na kawałeczki i zalać syropem cukrowym. Tak przygotowane owoce będą idealną bazą dla musu do ciasta czy naleśników. Duszone owoce można także przełożyć do słoików, zabezpieczyć i schować na zimę w spiżarni.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto