Wyróżnione przepisy na duszone potrawy
-
Zrazy wieprzowe
Zrazy wieprzowe ze schabu w sosie na bazie śmietany to doskonały pomysł na pyszne danie mięsne, które możesz podać na …
30 + 50 min łatwy 4 -
Ośmiornica
Ośmiornica, choć w polskiej kuchni jest niezwykle rzadko spotykana i przyrządzana, staje się coraz bardziej popularna wśród wszystkich miłośników owoców …
10 + 90 min łatwy 2 -
Pasztet strasburski
Pasztet strasburski to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do potraw. Pasztet można podać jako smarowidło na kanapki lub samodzielnie …
20 + 30 min łatwy 10 -
Sztufada
Sztufada to wspaniały pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Tradycyjna sztufada wołowa to sprawdzony przepis na świąteczny obiad. Kuchnia …
15 + 120 min łatwy 8 -
Rigatoni
Rigatoni to bardzo dobry pomysł na pyszny makaron z sosem pomidorowym i mięsem mielonym. Sos do makaronu jest bogatszą wersją …
20 + 40 min łatwy 10
Pozostałe przepisy na duszone potrawy
-
Zrazy zawijane
Zrazy zawijane ze schabu z ogórkiem i boczkiem to doskonały pomysł na pyszne domowe danie, które możesz podać jako dodatek …
30 + 45 min łatwy 4 476 kcal -
Comber z sarny
Comber z sarny to nic innego jak część lędźwiowa, która jest niezwykle aromatyczna i delikatna w smaku. Dziczyzna należy do …
60 + 60 min łatwy 3 -
Farsz pieczarkowy do krokietów
Dzisiaj przedstawiam Ci prosty i sprawdzony przepis na farsz pieczarkowy do krokietów. Sprawdzi się on nie tylko do krokietów, ale …
20 + 40 min łatwy 10 -
Farsz do naleśników
Naleśniki zna i kocha chyba każdy z nas, a zapewne ta większa część. Jednak co z osobami na diecie? Czy …
10 + 30 min łatwy 10 -
Spaghetti z mascarpone
Spaghetti z mascarpone to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Spaghetti sprawdzi się także na kolację podczas …
10 + 30 min łatwy 5 685 kcal -
Spaghetti z boczkiem
Spaghetti z boczkiem to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Szybki makaron z dodatkiem sosu śmietanowego z boczkiem świetnie …
20 + 20 min łatwy 4
-
Szpinak nowozelandzki
Szpinak nowozelandzki podany z makaronem i boczkiem to świetny pomysł na smaczny obiad. To szybkie i łatwe w przygotowaniu danie …
15 + 20 min łatwy 4 -
Gigi hadid pasta
Gigi hadid pasta to bardzo dobry pomysł na potrawę przygotowaną specjalnie dla słynnej modelki. Prosty, lecz bardzo smaczny makaron z …
10 + 25 min łatwy 5 -
Królik duszony
Królik duszony to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Pyszny królik duszony w sosie doskonale smakuje z dodatkiem ugotowanych …
40 + 80 min łatwy 5 -
Gulasz z mięsa z rosołu
Gulasz z mięsa z rosołu to idealny pomysł na pyszny, rodzinny obiad. Mięso jest niezwykle delikatne i kruche dlatego pokochają …
20 + 40 min łatwy 4
-
Gulasz z dzika po staropolsku
Gulasz z dzika po staropolsku to idealny pomysł na pyszny, rodzinny obiad. Mięso jest niezwykle delikatne i kruche dlatego pokochają …
20 + 30 min łatwy 6 298 kcal -
Gulasz z dziczyzny
Gulasz z dziczyzny to idealny pomysł na pyszny, rodzinny obiad. Mięso jest niezwykle delikatne i kruche dlatego pokochają je z …
20 + 30 min łatwy 6 -
Duszonki
Duszonki to pyszne danie, które wykonasz na ognisku. Jeśli lubisz zaskakiwać swoich gości i przygotowywać dania w niebanalny sposób, to …
30 + 60 min łatwy 8 -
Curry wegetariańskie
Curry wegetariańskie to świetny pomysł na obiad bez mięsa. To pyszne, aromatyczne danie z warzywami podane np. z ryżem będzie …
20 + 40 min łatwy 4 -
Comber z królika
Comber z królika to wspaniała opcja na lekkie danie, które będzie idealną opcją na pyszny i lekkostrawny obiad dla całej …
30 + 60 min łatwy 4 -
Potrawka z królika
Potrawka z królika to wspaniała opcja dla wszystkich miłośników delikatnych dań. Całość jest niezwykle smaczna i bardzo lekkostrawna. Smakuje świetnie …
25 + 40 min łatwy 4
-
Jabłka do słoików
Jabłka do słoików to wspaniała opcja dla wszystkich miłośników słodkich smaków. Te jabłka można użyć do ciasta, naleśników, czy prostych …
45 + 30 min łatwy 4 -
Sałatka z łososiem wędzonym i ogórkiem
Sałatka z łososiem wędzonym i ogórkiem to świetna opcja dla wszystkich miłośników prostych, ale naprawdę smacznych dań. Całość jest prosta …
20 min łatwy 2 -
Uszka do barszczu
Domowe uszka do barszczu to pyszne wykończenie barszczu przygotowywanego przez nas na wigilię. Przygotowane własnoręcznie smakują o niebo lepiej niż …
40 + 5 min łatwy 30 31 kcal -
Sznycle z indyka duszone
Sznycle z indyka duszone to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad. Mięso z indyka w maślanym sosie jest bardzo delikatne …
15 + 20 min łatwy 5
-
Gulasz węgierski do placków ziemniaczanych
Puszyste placki ziemniaczane są pyszne w każdej odsłonie i pokochają je dosłownie wszyscy. Wystarczy 15 minut, a zdrowy i pożywny …
20 + 40 min łatwy 4 218 kcal -
Leczo z patisona
Leczo to tradycyjna potraw kuchni węgierskiej. Charakteryzuje się wyrazistymi przyprawami, które nadają potrawie pikantnego posmaku. W węgierskim leczo nie może …
20 + 40 min łatwy 4 -
Makaron z pesto i tuńczykiem
Makaron z pesto i tuńczykiem z puszki to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Świetnie sprawdzi się również jako …
30 min łatwy 2 -
Kapusta modra
Kapusta modra to tradycyjna, śląska surówka z czerwonej kapusty przyrządzona na ciepło. Wystarczy kilka chwil, by powstał ten smaczny i …
15 + 30 min łatwy 5 -
Krewetki na maśle z czosnkiem
Krewetki na maśle z czosnkiem to doskonały pomysł na owoce morza, które świetnie sprawdzą się podane na imprezę ze znajomymi …
20 min łatwy 4 -
Kurczak ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
Kurczak ze szpinakiem i suszonymi pomidorami jest wspaniałą opcją na pyszny obiad dla całej rodziny. Można go przygotować w kilka …
10 + 25 min łatwy 4
-
Eskalopki z indyka
Eskalopki z indyka to doskonała opcja na pyszny obiad dla całej rodziny. Najlepiej smakują podane z sosem i ziemniakami. Tak …
25 + 20 min łatwy 4 291 kcal -
Fit leczo
Fit leczo to danie, obok którego ciężko jest przejść obojętnie. Ma wspaniały smak i niezwykle ciekawą fakturę, to danie proste, …
30 + 30 min łatwy 8 -
Leczo z ziemniakami
Leczo z ziemniakami to doskonała opcja na pyszny posiłek, który można przygotować w kilka chwil, jest jednogarnkowy i niezwykle smaczny. …
10 + 30 min łatwy 10 -
Leczo wegańskie
Leczo wegańskie to pyszna alternatywa tego tradycyjnego dania, która świetnie sprawdza się dla osób eliminujących mięso z diety. Jest smaczne …
30 + 45 min łatwy 10
Duszenie - sposoby, potrawy, przepisy, ciekawostki
Gotowanie, pieczenie czy duszenie to różne formy przyrządzania potraw. Duszone warzywa czy mięso charakteryzują się niezwykłym smakiem i aromatem. Czym różni się duszenie od tradycyjnego gotowania? Jak skutecznie przyspieszyć duszenie mięsa? O tym wszystkim w artykule poniżej.
Duszenie – przygotowywanie potraw w garnku i na patelni
Duszenie, a gotowanie – różnice
Co to znaczy przykładowo „dusić mięso”? Otóż duszenie można opisać na dwa sposoby. Jednym z nich jest szybkie i intensywne podsmażenie składników na patelniach czy w garnkach, a następnie gotowanie ich przez dłuższy czas. Można także dusić bez smażenia jako etapu wstępnego. Zarówno jedna, jak i druga wersja duszenia jest akceptowalna, a na wybór właściwej wpływa kilka czynników.
Duszona wołowina czy mieszanka warzyw bez smażenia nie uwolni wystarczające ilości smaku i aromatu. Dlaczego tak się dzieje? Otóż nie dojdzie do tzw. reakcji Maillarda. Dzięki intensywnemu i szybkiemu podsmażeniu dochodzi do zarumienienia wierzchniej warstwy przykładowo mięsa, co powoduje także zmniejszenie utraty wody z potrawy. W efekcie duszony posiłek jest intensywny w smaku, ale nie wysuszony, co może się stać podczas tradycyjnego gotowania czy pieczenia.
Duszenie potraw jest niezwykle proste. Wystarczy poświęcić kilka chwil, aby podsmażyć potrawę, a następnie ona sama będzie się dusić pod przykryciem w garnku czy na patelni. Duszenie to powolny proces, nie da się go przyspieszyć. Wiadomo oczywiście, że duszenie bez smażenia i bez tłuszczu będzie krótsze niż to z wstępnym obsmażeniem. W wielu kuchniach świata występują duszone potrawy, w tym w kuchni węgierskiej czy w kuchni japońskiej.
Jak prawidłowo dusić mięso czy warzywa?
Aby jednak duszenie z czy bez smażenia wstępnego było skutecznie, warto pamiętać o kilku cennych wskazówkach. Podstawą jest odpowiedni garnek czy patelnia. Nie chodzi tutaj o pojemność czy średnicę. Ważniejsze będzie właściwe dopasowanie naczynia do pokrywki. Tylko szczelne przykrycie potrawy zapewnia odpowiednie warunki do duszenia. Odpowiednia pokrywka to także idealny sposób, aby przyspieszyć przygotowanie potrawy, ponieważ minimalizuje się utratę pary wodnej.
Obsmażanie potrawy musi odbywać się na mocno rozgrzanym tłuszczu. Wszelkie sposoby smażenia bez tłuszczu mogą nie dać oczekiwanych efektów. To tak jak pieczenie zbyt krótkie czy zbyt długie. Zarumieniona skórka nadaje też ciemnego koloru dla wywaru czy sosu. W przypadku duszenia opartego jedynie na gotowaniu potrawa będzie lżejsza i bardziej lekkostrawna. Takie rozwiązanie może sprawdzić się u osób na dietach zdrowotnych.
Do duszenia potraw można wykorzystać różne płynne bazy. Najpopularniejszą jest woda, głównie z uwagi na dostępność i prostotę. Wystarczy podlać potrawę niewielką ilością wody, która jedynie przykryje ją. Oprócz wody dobrym rozwiązaniem będzie także bulion, który również doda swojego aromatu do potrawy. W daniach bardzie wytrawnych można skorzystać z białego lub czerwonego wina. Natomiast w przypadku dań na słodko bazą do duszenia może być syrop cukrowy.
Przepisy na duszone potrawy
Duszenie mięsa w garnku lub na patelni
Wiele rodzajów mięs można przygotowywać na kilka sposobów. Schab wieprzowy można poddać pieczeniu bez tłuszczu, ale można go także udusić w sosie własnym. Kuchnia japońska, kuchnia gruzińska czy kuchnia polska pełne są przykładów dań duszonych w różnych sosach. Zapewne każdy nie raz próbował lub sam przygotowywał duszoną wołowinę czy kurczaka.
Jednym z najpopularniejszych przykładów może być gulasz. Danie, które króluje zarówno w wielu krajach europejskich, jak i na całym świecie. Spotkać można różne odmiany gulaszu, ale przygotowanie potrawy opiera się głównie na etapie duszenia. To podczas niego wydobywane są z mięsa i dodatkowych warzyw niezwykłe smaki i aromaty.
Duszenie mięsa można wykonać w garnku czy na patelni. Jednak w tym drugim wariancie naczynie musi być stosunkowo wysokie, aby sos nie wylewał się za brzegi. W zależności od rodzaju mięsa czas trwania duszenia będzie różny. Im mięso delikatniejsze, tym przygotowanie potrawy będzie krótsze. Przykładowo duszenia fileta z kurczaka można zrobić w krótszym czasie niż wołowinę po burgundzku.
Duszenie warzyw i innych dodatków
Duszenie to nie tylko sposób na przygotowanie mięs. Wegetarianie znajdą dla siebie również wiele ciekawych przepisów, ponieważ smakowicie wyglądają także duszone warzywa czy owoce. Aby dusić warzywa, nie potrzeba specjalnych zdolności. Po wstępnym przygotowaniu składników, wystarczy je zarumienić na tłuszczu i następnie zalać wybranym sosem czy bulionem.
Duszone warzywa mogą być idealną przystawką czy dodatkiem do dania głównego. To alternatywa dla surówek przyrządzanych na surowo czy ziemniaków z wody. Warto spróbować takiego sposobu na przyrządzanie warzyw, ponieważ smak ich będzie niepowtarzalny. Można również poszukać różnych przepisów na duszone dodatki w kuchniach świata takich jak przykładowo kuchnia japońska czy kuchnia śródziemnomorska.
Oprócz warzyw dusić można także owoce. Wystarczy pokroić je na kawałeczki i zalać syropem cukrowym. Tak przygotowane owoce będą idealną bazą dla musu do ciasta czy naleśników. Duszone owoce można także przełożyć do słoików, zabezpieczyć i schować na zimę w spiżarni.