Najlepsze przepisy na sałatki
-
Radicchio
Radicchio to po prostu cykoria liściowa. Radicchio jest przysmakiem zimowym. Późną jesienią oraz zimą jej goryczka nabiera bardzo wykwintnego charakteru. …
20 min łatwy 4 325 kcal -
Sałatka śledziowa warstwowa z jajkiem i ogórkiem
Imponująca i pyszna sałatka na święta lub na imprezę? Sałatka śledziowa warstwowa z jajkiem i ogórkiem do dobra propozycja na …
30 + 30 min łatwy 10 248 kcal -
Sałatka z tortellini i suszonymi pomidorami
Nie masz pomysłu na wegetariańską przekąskę, która będzie smaczna, a dodatkowo szybka i łatwa w przygotowaniu? Świetnie się składa, poznaj …
10 + 10 min łatwy 3 -
Sałatka z awokado pomidorem i ogórkiem
Łatwa sałatka z awokado pomidorem i ogórkiem to wspaniały pomysł na fit przekąskę. Sałatka może stanowić także dodatek do obiadu …
10 min łatwy 2 250 kcal -
Sałatka z tortellini i jajkiem
Nie masz pomysłu na wegetariańską przekąskę, która będzie smaczna, a dodatkowo szybka i łatwa w przygotowaniu? Świetnie się składa, poznaj …
20 + 10 min łatwy 4 358 kcal
Pozostałe przepisy na sałatki
-
Surówka kopenhaska
Domowa surówka kopenhaska to pyszny i bardzo prosty w wykonaniu dodatek do wielu dań, Idealnie sprawdzi się jako dodatek do …
20 min łatwy 3 68 kcal -
Surówka z sałaty lodowej i pomidorów
Surówka z sałaty lodowej i pomidorów to pyszny i bardzo prosty w wykonaniu dodatek do wielu dań. Idealnie sprawdzi się …
20 min łatwy 4 99 kcal -
Śledzie po meksykańsku w oleju
Ekspresowa sałatka śledziowa – śledzie po meksykańsku. Śledzie na ostro w tej wersji trochę różnią się od pozostałych przepisów, ponieważ …
15 min łatwy 4 218 kcal -
Śledzie po giżycku
Śledzie po giżycku są pyszną, nieco odmienną wersją od śledzi po kaszubsku wykonywanych tradycyjnie. Sos na bazie ketchupu ze śledziami …
20 min łatwy 6 549 kcal -
Śledzie z suszonymi pomidorami
Śledzie z suszonymi pomidorami w oleju na ostro to doskonała propozycja na szybką przekąskę, przystawkę lub posiłek podawany na święta …
15 min łatwy 4 351 kcal -
Sałatka z łososia pieczonego
Sałatka z łososia pieczonego to element kuchni śródziemnomorskiej, w której dominują tłuste ryby morskie. Jest to doskonały wybór na szybką …
20 + 50 min łatwy 4 434 kcal
-
Sałatka na grilla
Sałatki na grilla to chyba największy dylemat w trakcie planowania menu. Wiele osób zadaje sobie pytanie, jaką sałatkę do grilla …
20 min łatwy 10 78 kcal -
Sałatka cezar klasyczna
Sałatka cezar klasyczna jest tradycyjną wersją tej bardzo popularnej potrawy. Na pewno podbije serca wielu osób, zwłaszcza tych ceniących sobie …
25 min łatwy 2 657 kcal -
Sałatka gyros z kurczakiem i kapustą pekińską
Sałatka gyros z kurczakiem i kapustą pekińską to idealna propozycja na sałatkę przygotowaną na spotkania rodzinne i ze znajomymi. W …
30 + 15 min łatwy 10 311 kcal -
Sałatka z makaronem chińskim i szynką (z zupek chińskich)
Sałatka z zupek chińskich z szynką konserwową jest idealnym rozwiązaniem na szybką przekąskę na spotkania rodzinne czy ze znajomymi. Przepis …
25 min łatwy 6 240 kcal
-
Sałatka z wędzonym kurczakiem i makaronem
Sałatka z wędzonym kurczakiem i makaronem to idealna propozycja na przekąskę dla rodziny i znajomych. Potrawę przygotujesz w około 30 …
30 min łatwy 8 238 kcal -
Sałatka warstwowa z tuńczykiem
Sałatka warstwowa z tuńczykiem jest świetną propozycją efektownej przekąski, która nie zajmie nam zbyt dużo czasu, a na pewno zachwyci …
20 min łatwy 6 410 kcal -
Sałatka z tuńczykiem i ananasem
Sałatka z tuńczykiem i ananasem to ciekawe połączenie. Ten, kto nie lubi ananasa na pizzy, może się zniechęcić, ale całkowicie …
35 min łatwy 4 570 kcal -
Sałatka z wędzonym kurczakiem i żółtym serem
Sałatka z wędzonym kurczakiem i żółtym serem jest prosta do przygotowania. W tej sałatce masz tylko kilka gotowych składników, których …
20 min łatwy 3 272 kcal -
Sałatka z granatem i kurczakiem i serem gouda
Sałatka z granatem i kurczakiem nie jest często spotykaną potrawą. Nie każdy lubi łączyć owoce z mięsem. Jednak w tym …
35 min łatwy 3 525 kcal -
Sałatka z kaszą bulgur ze świeżymi warzywami, polędwiczką z indyka i olejem lnianym
Wersja sałatki z bulgurem i warzywami z dodatkiem duszonych na maśle przepysznych i soczystych pieczarek oraz chudym mięsem z polędwicy …
20 min łatwy 2 500 kcal
-
Buraczki na ciepło ze śmietaną
Pyszne buraczki na ciepło ze śmietaną to sprawdzony przepis na dodatek do obiadu. Zasmażane buraczki są bardzo proste do zrobienia, …
5 + 10 min łatwy 4 119 kcal -
Buraczki z papryką
Super smaczne buraczki z papryką są idealne jako surówka do słoików na zimę. Takie domowe przetwory są najlepsze, by przedłużyć …
30 + 160 min łatwy 35 -
Ogórki z papryką
Ogórki z papryką to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do obiadu dla Twojej rodziny. Pyszne ogórki gruntowe w zalewie …
20 + 20 min łatwy 8 -
Ogórki po chińsku
Ogórki po chińsku to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do obiadu. Smaczne ogórki można przygotować do słoików na zimę. …
20 + 10 min łatwy 5
-
Buraki z papryką do słoików
Buraki z papryką do słoików to świetny dodatek do naszego codziennego jadłospisu, możesz podawać je jako dodatek do dania głównego. …
30 + 30 min łatwy 5 207 kcal -
Mizeria do słoika
Mizeria to dodatek do obiadów, który zapewne zna każdy z nas. W każdym rodzinnym domu szczególnie w okresie letnim gościła …
30 + 15 min łatwy 6 -
Mizeria z octem
Ta pyszna mizeria z octem spirytusowym to surówka, która zachwyci Cię swoim smakiem. Koniecznie podaj ją jako dodatek do tradycyjnego, …
35 min łatwy 2 -
Papryka marynowana z miodem
Pyszne przetwory możemy tak naprawdę przygotowywać z dowolnych składników, warto postawić na warzywa, które są bogactwem witamin. Papryka należy do …
20 + 30 min łatwy 4 228 kcal -
Grzyby marynowane z cebulą
Grzyby marynowane z cebulą to doskonały pomysł na zamknięcie sporej dawki witamin w słoiku, po które możemy sięgnąć w dowolnej …
30 + 20 min łatwy 10 45 kcal -
Czerwona kapusta do słoików
Jeżeli kiedykolwiek zastanawiałaś się jak zrobić czerwoną kapustę do słoików, to ten przepis jest dla Ciebie. Jak prawie wszystkie przetwory …
50 + 25 min średni 4 465 kcal
-
Sałatka z cukinii na zimę
Sałatka z cukinii na zimę w słoiku jest świetną formą utrwalenia letnich warzyw kiedy ich smak jest najbogatszy. Marynowanie warzyw, …
90 min - 5 305 kcal -
Sałatka z cukinii do słoików
Sałatka z cukinii do słoików to pomysł na przepyszne, domowe przetwory, idealne na zimę i jesień. Cukinia marynowana w zalewie …
30 min łatwy 10 33 kcal -
Sałatka szwabska
Pyszna i prosta sałatka szwabska z mortadelą to smaczne rozwiązanie na kolację. Jadłeś już ją? Jeśli nie to zobacz, jak …
10 + 30 min łatwy 8 189 kcal -
Sałatka kalafiorowa
Sałatka kalafiorowa to doskonała opcja dla wszystkich miłośników zdrowych dań. Całość jest szybka i niezwykle smaczna, dostarcza również dużej ilości …
25 + 25 min łatwy 4
Często zadawane pytania
Przepisy na sałatki - jak skomponować idealną i zdrową sałatkę?
Któż nie zna popularnej potrawy, jaką jest sałatka. Stworzona na bazie liści sałaty skropionych oliwą lub octem, doczekała się wielu odmian i wariantów. To fajne, zdrowe danie spożywamy codziennie na obiad i kolację, czy też przekąskę. Świetnie nadaje się także na święta i imprezy. Dowiedz się jak powstała sałatka i poznaj sprawdzone, ciekawe przepisy na jej przyrządzanie.
Skąd się wziął pomysł na sałatkę
Co to jest sałatka i kiedy powstały pierwsze recepty i przepisy na sałatki
Historia sałatki jest trudna do ustalenia, szczególnie że jest to pojęcie bardzo szerokie. W kuchni polskiej sałatka stanowi mieszankę pokrojonych, surowych lub gotowanych składników, którą doprawia się octem, majonezem lub oliwą. Tradycyjnie w kuchni polskiej sałatkę je się na zimno i zawiera ona tylko warzywa surowe lub gotowane. Odmianą sałatki jest surówka, która zawiera tylko surowe warzywa. W kuchniach innych krajów, do sałatki dodaje się węglowodany i mięso, na przykład mięso drobiowe, ryby, makaron lub ryż.
Prawdopodobnie sałatkę, jako danie wymyślił starożytny lekarz Galen, który uznał, że zwiększenie warzyw w diecie jest zdrowe. Galen podawał swoim pacjentom recepty na potrawy z warzyw, które traktował bardziej jako lekarstwa niż jedzenie. Może jednak sałatka znana była i jedzona od zawsze, szczególnie że sałata została udomowiona w Egipcie kilka tysięcy lat p.n.e.. Jak sama nazwa wskazuje, podstawę sałatki stanowi sałata skropiona oliwą. Ponieważ większość ludzi nie lubi samej zieleniny, urozmaicano jej smak różnymi dodatkami.
Czy starożytni jedli sałatki? Danie to wymaga dobrego noża do rozdrabniania, chociaż sałatę i zieleninę można porwać palcami. W starożytności ludzie jedli głównie warzywa gotowane z kaszą, ponieważ mięso było bardzo drogie i nie każdego było na nie stać. Jednak na stołach ludzi bogatych znajdowały się przeróżne potrawy, obejmujące wymyślne, pomieszane składniki. Kto wie, może były wśród nich różne sałatki.
Sałatkę trudno jeść palcami, a nawet łyżką. Zaś widelce upowszechniły się w Europie około XVII wieku. Prawdopodobnie widelce wywodzą się z Chin i Persji, skąd trafiły najpierw do Włoch. Z polskich źródeł pisanych może wynikać, że widelce przywiozła do Polski królowa Bona. Henryk Walezy uciekając z Polski ukradł komplet widelców, nie znanych we Francji, i tak spopularyzował je w Europie Zachodniej.
Warzywa znane były w Polsce od dawna. Wiele nowych warzyw spopularyzowała w Polsce królowa Bona. Była to kobieta bardzo gospodarna, która sprowadziła z Włoch i uprawiała w swoich majątkach takie warzywa, jak: por, seler, szpinak, kalarepa, kalafior i wiele innych. Stąd wzięła się nazwa “włoszczyzna”, oznaczająca pęczek warzyw korzennych do gotowania bulionu i zup, które później wykorzystuje się do tradycyjnej sałatki jarzynowej.
Klasyczne, sprawdzone przepisy kulinarne na sałatki kuchni polskiej
W tradycyjnej kuchni polskiej występują dwa rodzaje sałatki. Jak sama nazwa wskazuje sałatka musi zawierać sałatę lub zielone warzywa liściaste. Do nich można dodać cokolwiek i okrasić oliwą i octem. Tak właśnie podawano recepty na sałatki w XIX-wiecznych słownikach. Sałatkę tą je się na zimno, gdyż warzywa te tracą część wartości odżywczych w obróbce termicznej. Klasycznymi dodatkami do sałaty są: ogórek świeży, pomidor, rzodkiewka, papryka i koperek.
Pod koniec XIX wieku upowszechniła się tradycyjna, polska sałatka jarzynowa. Sprawdzone przepisy na sałatki jarzynowe można znaleźć w każdej książce kucharskiej. W kuchni polskiej typowym daniem był rosół, który stanowił główne danie niedzielnego obiadu. Bulion do rosołu sporządza się przez długie gotowanie wywaru z mięsa i warzyw, czyli marchewki, selera, pietruszki i pora. Wygotowane warzywa wykorzystywano następnie jako składnik sałatki warzywnej, którą okraszano majonezem. Prócz ugotowanej włoszczyzny, do sałatki jarzynowej dodaje się posiekane, ugotowane kartofle, pokrojony ogórek kiszony i zielony groszek, jak również pokrojone w kostkę jabłko.
Do dziś nie wiadomo, skąd się wziął przepis na sałatkę jarzynową. Czy wymyśloną ją po to, aby nie marnować warzyw z tradycyjnego rosołu? Może też pomysł na sałatkę przywędrował do Polski? Tradycyjną sałatkę rosyjską robi się na takiej samej zasadzie.
Kiedy tradycyjnie jemy sałatki
Sałatka ma mały indeks glikemiczny i nie jest zbyt sycąca. Dlatego też nie może stanowić jedynego dania, gdyż nie można się nią najeść do syta. Wyjątek stanowią, coraz bardziej popularne, sałatki z mięsem, makaronem lub ryżem. Sałatka pełni więc funkcję przystawki oraz dodatku do obiadu czy kolacji.
Tradycyjne drugie danie w kuchni polskiej składa się z mięsa, ziemniaków i sałatki, która zapewnia organizmowi porcję witamin oraz ułatwia trawienie. Dzięki porcji warzyw, zawierających błonnik, białka i węglowodany są łatwiej trawione. Warzywa są niezbędne dla naszego zdrowia. Niestety większość ludzi ich nie lubi i trudno jest im się zmusić do zjedzenia samych warzyw. Dlatego też nasi przodkowie wymyślili taką tradycję obiadową, aby warzywa łatwiej było zjeść z ziemniakami i mięsem. Według polskiej tradycji częścią dania obiadowego powinna być surówka, czyli sałatka złożona z utartych, surowych warzyw. Sałatki nie serwujemy na osobnym talerzyku, lecz obok ziemniaków i mięsa.
Smaczne surówki do obiadu przygotowujemy z kapusty kiszonej, pora, selera, marchewki czy też zielonego groszku. Bardzo dobre sałatki do obiadu, możemy przygotować również z gotowanych warzyw. Sałatka z gotowanych buraczków czy marchewki stanowi klasyczny dodatek do polskiego obiadu.
Sałatka ma niski indeks glikemiczny i nie jest tucząca, dlatego też wiele osób wybiera tę potrawę na kolację lub przekąskę zamiast tradycyjnych kanapek.
Pyszne sałatki królują również na świątecznych stołach. W wigilię Bożego Narodzenia podaje się sałatki śledziowe. Natomiast tradycyjnym daniem świątecznym oraz kiedy przyjmujemy gości, jest klasyczna sałatka jarzynowa.
Przepisy na sałatki w kuchniach świata
Przepisy kulinarne na sałatki znajdziemy w kuchniach całego świata. Przepisy na sałatki zależą głównie od klimatu. W ciepłych regionach je się sałatki lekkie, z dużą ilością zieleniny. Zaś w chłodniejszych regionach, gdzie człowiek potrzebuje więcej energii, dodaje się więcej warzyw gotowanych oraz węglowodany i białka. Kuchnia śródziemnomorska, jak grecka czy włoska, zawiera lekkie sałatki z dodatkiem serów. Kuchnia amerykańska proponuje cięższe sałatki z dodatkiem mięsa czy ryb i okraszone majonezem.
Najpopularniejsze sałatki świata:
- sałatka rosyjska czy polska sałatka jarzynowa to właściwie to samo. W Hiszpanii zaś sałatka ta podawana jest jako tapas,
- angielska sałatka coleslaw, składa się z marchewki, białej kapusty, cebuli okraszonych octem,
- sałatka Cezar, której podstawą jest sałata rzymska i parmezan polane sosem czosnkowym, do których obecnie dodaje się także kurczaka, jajka lub krewetki,
- amerykańska sałatka Waldorf składa się głównie z jabłek, selera i orzechów,
- sałatka caprese w kolorach flagi Włoch zawiera pomidory, bazylię i ser mozzarella,
- sałatka grecka, której głównym składnikiem są grubo pokrojone pomidory, ogórki i papryka, zaś nieodzowną jej częścią jest ser i oliwki,
- francuska sałatka nicejska jest podobna do sałatki greckiej, lecz zamiast sera zawiera ryby i jajka. W wersji amerykańskiej dodaje się również ugotowane ziemniaki i fasolkę szparagową.
Wartości odżywcze sałatki
Warzywa powinny być podstawą każdej diety. Przede wszystkim dlatego, że są zdrowe, mają dużo wartości odżywczych oraz mają niski indeks glikemiczny. Warzywa stanowią podstawowe źródło witamin i składników mineralnych w diecie i są bogate w błonnik, który ułatwia trawienie.
Najważniejszą wartością warzyw, szczególnie surowych, są antyoksydanty, które zwalczają wolne rodniki. W obecnych czasach zatrucia środowiska naturalnego, powietrza i wody, oraz obezwładniającego stresu, w organizmie powstaje nadmiar wolnych rodników. Wolne rodniki stanowią związki, które mają niesparowany elektron i starają się uzupełnić ten brak pobierając elektrony z komórek uszkadzając je. Jeśli wolnych rodników jest dużo tworzy się tzw. stres oksydacyjny, który stanowi zagrożenie dla zdrowia, a nawet życia. Współczesna medycyna nie znalazła dotychczas sposobu na wolne rodniki. Jedynym remedium są antyoksydanty, których zadaniem jest oddanie wolnym rodnikom wolnych elektronów i zneutralizowanie ich. Antyoksydanty dostępne są tylko w diecie, właśnie w warzywach i owocach. Dlatego też, tak ważne w naszej diecie są sałatki i surówki.
Warzywa składają się głównie z wody, która jest niezbędna dla organizmu. Woda pomaga utrzymać odpowiednią temperaturę ciała, usuwa toksyny i poprawia metabolizm. Najwięcej wody mają ogórek, cukinia, pomidor i rzodkiewka.
Warzywa są podstawą żywienia człowieka. Należy je jeść kilka razy dziennie. Powinny stanowić praktycznie połowę diety i znajdować się w każdym posiłku. Sałatki wymyślono prawdopodobnie dlatego, aby ułatwić ludziom jedzenie nielubianych warzyw. Potrawa ta ma tyle wariantów, a przepisy na sałatki są praktycznie nieograniczone. Dlatego też łatwo jest skomponować zdrowe składniki dla naszej diety, tak aby danie było smaczne.
Jak skomponować zdrową sałatkę
Pomysł na sałatkę należy tak skomponować, aby uzyskać największe wartości odżywcze odpowiednie dla naszej diety. Podstawą powinny być warzywa liściaste, jak: sałata, rukola, roszponka, szpinak sałatkowy, sałata rzymska, sałata lodowa, jarmuż itp. Do nich dodajemy pozostałe składniki do smaku, jak: pomidor, ogórek, rzodkiewka, marchewka itp. Warzyw tych może być dowolna ilość.
Dodatkiem do sałatki mogą być węglowodany, białka lub tłuszcz. Wybieramy jedną z tych grup i spośród niej wybieramy jeden składnik, który nam smakuje. Na przykład jeśli chcemy dodać do sałatki białka i wybierzemy jajko, nie dodajemy już mięsa. Jeśli chcemy uzupełnić skład sałatki w węglowodany, wybieramy albo ryż albo makaron albo jemy ją z pieczywem. Dobrym dodatkiem do sałatki są orzechy i pestki ze słonecznika. Nie tylko są smaczne, lecz także dzięki nim sałatka staje się przyjemnie chrupiąca. Pamiętajmy jednak, aby do warzyw dodawać tylko jeden składnik węglowodanowy lub mięsny.
Zdrowe sałatki nie powinny zawierać zbyt dużo różnych składników, gdyż im więcej składników tym trudniej się ją trawi. Sucha sałatka nie będzie smaczna, dlatego też niezbędny jest jakiś sos lub dressing. Dietetycy zalecają, aby zrezygnować z majonezu lub ciężkich sosów na bazie śmietany. Lepiej zrobić sos z jogurtu z dodatkiem czosnku lub musztardy.
Pomysł na sałatkę - fajne przepisy na łatwe, smaczne i zdrowe sałatki
Popularne przepisy kulinarne na sałatki w kuchni polskiej
Obecnie w Polsce pojawiają się nowe składniki i nowe pomysły na ciekawe przepisy sałatkowe. Nie ograniczamy się do samych warzyw. Coraz częściej na stołach pojawiają się pyszne sałatki z dodatkiem mięsa, szczególnie kurczaka, lub z dodatkiem ryb, na przykład tuńczyka.
Bardzo dobre sałatki powstają z dodatkiem śledzi marynowanych czy w oleju. Śledzie mają jednak specyficzny smak, dlatego też wymagają starannie opracowanych przepisów. Nie każdy dodatek idzie w parze ze śledziami. Sałatki ze śledziem podaje się z majonezem, ze śmietaną, lub z sosem na bazie śmietany lub majonezu. Idealnym dodatkiem do śledzi są ziemniaki, cebula, buraki, groszek, fasola. Co ciekawe do sałatki śledziowej pasują również przyprawy korzenne.
Do niedawna podstawowym dodatkiem do sałatek był majonez, sos vinegret lub ocet. Obecnie mamy nowe i bardziej zdrowe możliwości okraszania sałatek. Szczególnie osoby odchudzające się, starają się zrezygnować w kalorycznego majonezu. Zamiast majonezu można zastosować jogurt zmieszany z przyprawami lub musztardą. Zamiast klasycznej oliwy z oliwek czy też oleju słonecznikowego, mamy obecnie różne, fajne oleje, jak olej lniany, olej z ostropestu, olej z pestek dyni, olej rydzowy i inne. Książki kucharskie oferują różne fajne pomysły na sosy do sałatek, które będą odpowiednie dla naszej diety.
Ciekawe przepisy na nowe, pyszne i łatwe do zrobienia sałatki
Główną zaletą sałatki jest jej wszechstronność i urozmaicenie. Można do niej użyć praktycznie każdego warzywa i każdego dodatku. Jak sobie jednak poradzić z tą różnorodnością? Możemy skorzystać z przepisów mamy lub babci, albo wziąć książkę kucharską czy przejrzeć przepisy na sałatki w sieci. Możemy również eksperymentować i dodawać nasze ulubione warzywa i przyprawy.
Niektóre warzywa stanowią dodatek klasyczny. Dla przykładu pomidory zapewniają nie tylko smak, lecz także wilgotność, gdyż dzięki dodaniu pomidora sałatka przestaje być sucha. Niektóre, jednak, warzywa wymagają rozwagi, z powodu ich specyficznego smaku. Skomponowanie sałatki z cykorii, brukselki czy brokułów, wymaga trochę doświadczenia i eksperymentowania.
Coraz bardziej popularne stają się sałatki z dodatkiem ugotowanego makaronu lub ryżu. Sałatki z makaronem dotarły do Polski całkiem niedawno z Europy Zachodniej. Sałatka z makaronem lub ryżem ma duży indeks glikemiczny, ponieważ zawiera węglowodany, dlatego też może nie być odpowiednia dla osób odchudzających się. Sałatka makaronowa ma spore wartości odżywcze i stanowi osobne danie obiadowe, którym można się najeść do syta. Jest to idealna opcja na kolację, czy też na przekąskę. Sałatka makaronowa to danie smaczne, bardzo praktyczne i łatwe do zrobienia. Danie to można zabrać w pojemniku do pracy, czy na wycieczkę. Mamy dzięki temu sycący obiad, którego nie trzeba podgrzewać.
Tradycyjna sałatka nie jest potrawą na słodko. Jednak od niedawna popularne stają się sałatki owocowe, które składają się po prostu z pokrojonych i pomieszanych owoców. Bardzo dobre sałatki owocowe powstają z połączenia z lodami, śmietaną lub startą czekoladą.