Zupy
-
Wiosenna zupa z botwiny z ziemniakami i jajkiem
Przepis na wiosenny barszczyk botwinkowy z ziemniakami i jajkiem. Botwinka jest szybka i bardzo pyszna. Jeśli w sklepie pojawi się …
15 + 20 min łatwy 10 348 kcal -
Zupa pieczarkowa
Przepis na zupę pieczarkową z makaronem wykonasz w około godzinę. Do jej wykonania potrzebujesz prócz pieczarek, cebuli, masła, warzyw korzeniowych, …
20 + 40 min łatwy 8 481 kcal
-
Zupa tajska z mlekiem kokosowym i kurczakiem
Pyszna zupa tajska z mlekiem kokosowym i z kurczakiem na ostro, która jest bardzo prosta i szybka do zrobienia. Super …
15 + 15 min łatwy 8 133 kcal
Pozostałe przepisy na zupy
-
Kapuśniak z młodej kapusty
Kapuśniak z młodej kapusty to pomysł na pyszny, letni obiad. Sezon na młodą kapustę trwa stosunkowo krótko, dlatego warto w …
60 min średni 6 254 kcal -
Zupa szczawiowa tradycyjna
Zupa szczawiowa tradycyjna to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Pyszna zupa świetnie sprawdzi się również podana jako ciepły …
20 + 25 min łatwy 5 263 kcal -
Zupa porowa z pulpetami
Zupa porowa z pulpetami to danie, które świetnie sprawdzi się jako pełnowartościowy posiłek, ze względu na dużą liczbę mięsa i …
20 + 40 min łatwy 6 287 kcal -
Zupa kurkowa
Zupa kurkowa fit to doskonała propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Najlepiej smakuje w sezonie dojrzewania kurek, gdy użyjesz …
15 + 25 min łatwy 2 600 kcal -
Zupa cebulowa z grzankami
Zupa cebulowa z grzankami to świetny pomysł na pyszną zupę z cebulą i serem. Zupa jest syta, więc sprawdzi się …
30 + 40 min łatwy 10 572 kcal -
Zupa chrzanowa z jajkiem
Prosty przepis na świąteczną zupę chrzanową z jajkiem i z kiełbasą. Pełna pysznych dodatków takich jak ziemniaki i boczek. Dzięki …
20 + 30 min łatwy 6 540 kcal
-
Żurek śląski
Tradycyjny żurek śląsk to zupa przyrządzana na zakwasie żytnim. Jest zupełnie inna w smaku niż barszcz biały, różnią się także …
10 + 90 min łatwy 13 303 kcal -
Krupnik na żołądkach
Jedną z najpopularniejszych i najczęściej przygotowywanych polskich zup jest krupnik z kaszą i mięsem. Można go przygotować zarówno z kaszą …
30 + 90 min średni 10 605 kcal -
Zupa pomidorowa z makaronem
Tradycyjna zupa pomidorowa to jeden z najbardziej popularnych dań, które towarzyszą w polskich domach nie tylko od święta. Dzisiaj przedstawię …
20 + 40 min łatwy 6 240 kcal
-
Zupa marokańska
Zupa marokańska to pyszna rozgrzewająca zupa zwana Harira. Zupa na bazie ciecierzycy i pomidorów jest sycąca i świetnie sprawdzi się …
20 + 40 min łatwy 5 613 kcal
-
Zupa krem z soczewicy czerwonej z mozzarellą, grzankami i sezamem
Pyszny, bardzo zdrowy i mega sycący przepis na zupę krem z soczewicy czerwonej podany z serem mozzarella oraz z grzankami …
30 min łatwy 6 315 kcal
-
Zupa serowa z grzankami
Pyszna zupa serowa z grzankami to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi …
30 + 15 min łatwy 6 368 kcal
-
Zupa krem z dyni z grzankami, chipsem z boczku i parmezanem
Banalnie prosta w wykonaniu zupa krem z dyni. Dodatki sprawiają, że cała potrawa nie jest już tak zwyczajna. Chipsy z …
20 + 20 min łatwy 4 256 kcal -
Zupa dahl
Przepis na zupę dahl jest bardzo prosty. Taka domowa, indyjska zupa z soczewicy robi się szybko, jest bardzo zdrowa i …
20 + 25 min łatwy 6 504 kcal
-
Zupa gulaszowa
Zupa gulaszowa to bardzo pyszny i pożywny posiłek, który świetnie sprawdzi się jako smaczna i sycąca kolacja, czy obiad. Zupa …
30 + 77 min średni 8 613 kcal -
Zupa meksykańska z pulpecikami w towarzystwie serowo-czosnkowych mini tostów
Cóż za fantastyczne połączenie smaków! Zupa pomidorowa z papryką, pieczarkami, fasolą i kukurydzą z dodatkiem mini pulpecików wołowych jest czymś …
15 + 30 min łatwy 6 567 kcal -
Zupa z łososiem
Zupa z łososiem to dokonała opcja na pyszny lunch lub kolację. Jest pełnowartościowa, dostarcza sporo białka, a przy tym fantastycznie …
5 + 20 min łatwy 8 184 kcal
-
Zupa jarzynowa
Zupa jarzynowa to niezwykle popularna i bardzo często przygotowywana zupa. Można ją zaliczyć do dań z kategorii, tak zwanych “czyścicieli …
15 + 30 min łatwy 5 166 kcal
-
Zupa rybna z dorsza w stylu tajskim z curry
Pyszna, pikantna, tropikalna zupa rybna z dorsza na ostro. Tajski charakter potrawy to najlepsza propozycja na uzyskanie zaskakującej, lekko pikantnej …
30 min łatwy 5 239 kcal -
Zupa ogórkowa na żeberkach
Zupa ogórkowa na żeberkach to idealny pomysł na obiad na kilka dni, ponieważ to danie smakuje lepiej na drugi, a …
40 + 145 min łatwy 8 477 kcal -
Zupa kalafiorowa
Zupa kalafiorowa to jedna z najpopularniejszych i najczęściej przygotowywanych zup w polskich domach. Smaczna, domowa zupa z kalafiorem, z ziemniakami, …
15 + 30 min łatwy 6 143 kcal
-
Zupa brokułowa krem z grzankami
Pyszna zupa brokułowa krem z grzankami to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie …
15 + 45 min łatwy 6 246 kcal
-
Wege ramen
Wegański ramen to pomysł na pyszny, zdrowy, sycący posiłek, który przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom dań azjatyckich. Kuchnia azjatycka to …
60 min średni 2
-
Zupa czosnkowa czeska
Zupa czosnkowa czeska to tradycyjna dobra zupa, którą możecie spotkać w różnych wersjach z wieloma dodatkami. Nasz pomysł na zupę …
10 + 30 min łatwy 4 427 kcal -
Dhal
Ten sprawdzony przepis na dhal to świetny pomysł na obiad dla dużych i małych. Ta gęsta, indyjska zupa z soczewicy …
20 + 60 min łatwy 6 353 kcal
-
Zupa szczawiowa z ziemniakami
Zupa szczawiowa z ziemniakami i z jajkiem to jeden ze smaków dzieciństwa, do którego chętnie wracam. Obecnie przepis na zupę …
20 + 60 min łatwy 4 680 kcal
-
Szczi
Najlepsza rosyjska zupa szczi – musisz jej spróbować. Z dodatkiem mięsa oraz z grzybami jest sprawdzonym przepisem na sycącą i …
30 + 60 min łatwy 8 193 kcal -
Zupa szczawiowa z przecieru
Zupa szczawiowa z przecieru to doskonała opcja na naprawdę przepyszną zupę, którą można przygotować w kilka chwil. Całość nie zabierze …
20 + 45 min łatwy 6 178 kcal
-
Flaczki po zamojsku
Flaczki po zamojsku to coś dla miłośników tradycji. Są niezwykle smaczne, a przy tym bardzo aromatyczne. Oprócz dużej ilości mięsa …
20 + 120 min łatwy 4 260 kcal -
Halászlé
Halászlé to tradycyjna węgierska zupa z karpia, która smakuje po prostu idealnie! Jest prosta, a przy tym niezwykle aromatyczna. Stanowi …
10 + 40 min łatwy 8 215 kcal -
Zupa krem z brokułów z ziemniakami
Zupa krem, którą możemy przygotować, praktycznie z każdego warzywa charakteryzuje się gęstą i kremową konsystencją. Takie dania są niezwykle sycące …
20 + 40 min łatwy 6 127 kcal
-
Włoska zupa pomidorowa
Włoska zupa pomidorowa to jeden z najbardziej popularnych dań, które doczekało się wielu modyfikacji i ogarnęło cały Świat. Dzisiaj przedstawię …
20 + 40 min łatwy 6 84 kcal
-
Kociołek Lau
Pełen smaku i aromatu, z przeróżnymi dodatkami… Zobacz przepis na rosół do kociołka Lau. Jest to baza, do której dodajesz …
30 + 180 min średni 12 542 kcal -
Zupa grzybowa z suszonych grzybów
Domowa zupa grzybowa z suszonych grzybów to idealny pomysł na ciepły i rozgrzewający obiad dla Ciebie i całej Twojej rodziny. …
60 + 40 min łatwy 6 142 kcal
-
Krem z brukselki
Przedstawiamy szybki i prosty przepis na krem z brukselki. Gdyby zapytać przypadkowego przechodnia, jakiego warzywa nie lubi, to na 99% …
10 + 30 min łatwy 5 185 kcal -
Kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach
Kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach to pyszna zupa, którą przygotujesz z podstawowych składników. Podawana z ziemniakami, marchewką, pietruszką i …
20 + 80 min łatwy 9 377 kcal -
Cesneková polévka
Česneková polévka to tradycyjna zupa kuchni czeskiej. Pyszna i aromatyczna zupa na bazie rosołu i czosnku świetnie sprawdza się na …
10 + 70 min łatwy 10 937 kcal -
Caldo verde
Caldo verde to pyszna portugalska zupa na bazie jarmużu i kiełbasy chorizo, która zachwyca pysznym smakiem. Jej nazwa oznacza po …
15 + 45 min łatwy 6 176 kcal -
Żur staropolski
Żur staropolski jest zupą niezwykle pyszną i sycącą. Idealnie sprawdzi się na obiad, czy kolację. Choć do zupy nie dodaje …
20 + 50 min łatwy 6 646 kcal -
Żur śląski
Żur śląski to doskonała propozycja na pyszną tradycyjną potrawą śląską. Żur to tradycyjna polska zupa podawana na śniadanie Wielkanocne. Jak …
15 + 60 min łatwy 10 294 kcal -
Krupnik wegetariański
Krupnik wegetariański jest wspaniałą opcją na pyszną potrawę dla całej rodziny. Jest to zupa bardzo delikatna i lekkostrawna. Sprawdzi się …
15 + 50 min łatwy 8 348 kcal
-
Barszcz biały tradycyjny
Barszcz biały tradycyjny to wspaniała zupa na śniadanie Wielkanocne. Barszcz biały jest tradycyjną potrawą na Wielkanoc. Najlepszy barszcz biały przygotujesz …
10 + 50 min łatwy 20 293 kcal -
Rosyjska zupa rybna
Rosyjska zupa rybna jest świetną opcją na pożywny i zdrowy posiłek. Świetnie sprawdzi się dla wszystkich miłośników rybnych dań. Smakuje …
20 + 60 min łatwy 6 273 kcal -
Barszcz ukraiński z białą fasolą
Przepis na barszcz ukraiński z fasolą białą z puszki – szybki, zdrowy obiad. Podany z ugotowanym mięsem z kurczaka oraz …
20 + 60 min łatwy 12 165 kcal -
Barszcz ukraiński z czerwoną fasolą
Pyszna, bardzo pożywna i sycąca zupa jaką jest barszcz ukraiński z czerwonej fasoli to fajny pomysł na obiad. Wypróbuj tego …
30 + 60 min łatwy 10 161 kcal -
Zupa azjatycka
Zupa azjatycka to świetny pomysł na wspaniały posiłek pełen warzyw i gotowanego kurczaka. To świetny wybór dla wszystkich miłośników kuchni …
20 + 30 min łatwy 8 139 kcal -
Harira
Harira to pyszna i bardzo aromatyczna zupa, która pozwala przemycić odrobinę orientu do swojej kuchni. Smakuje naprawdę wspaniale i jest …
15 + 35 min łatwy 6 189 kcal
-
Zupa krem z soczewicy zielonej z chipsami z boczku i prażonymi pistacjami
Pyszna zupa z soczewicy zielonej z chipsami z boczku oraz prażonymi orzeszkami pistacjowymi. Te danie jest wprost cudowne w smaku. …
30 min łatwy 4 415 kcal -
Solianka
Solianka jest to tradycyjna zupa kuchni rosyjskiej i ukraińskiej. Jest to gęsta zupa, którą przygotowuje się na wywarze z mięsa, …
30 + 150 min średni 10 434 kcal -
Zupa krem z pomidorów
Zupa krem z pomidorów jest przepyszną i bardziej nowoczesną formą tego tradycyjnego dania. Ta zupa ma wielu miłośników ze względu …
25 + 25 min łatwy 6 126 kcal
-
Dietetyczna zupa meksykańska z kurczakiem, ryżem i kokosową nutą
Pomysł na świetną zupę meksykańską z kurczakiem. Mleczko kokosowe wspaniale łagodzi pikantną zupę. Ryż brązowy to idealny składnik, który powinien …
20 + 30 min łatwy 4 291 kcal -
Zupa meksykańska z kurczakiem i ziemniakami oraz z mozzarellą
Szybka propozycja na pyszny posiłek z kukurydzą, fasolą, pieczarkami i mieloną piersią kurczaka. Zupa meksykańska z kurczakiem w formie mini …
20 + 40 min łatwy 6 360 kcal -
Zupa meksykańska z kurczakiem, suszonymi pomidorami, serem feta i chipsami z tortilli
Pyszna zupa meksykańska z kurczakiem. Prosty przepis na rozgrzewającą zupę z fasolą, kukurydzą, pieczarkami i serem. Zrób zupę z mieloną …
20 + 30 min łatwy 6 396 kcal -
Zupa marchewkowa z imbirem
Zupa marchewkowa z imbirem to dobry pomysł na jesienne danie obiadowe. Przepis na nią jest bardzo prosty i nie potrzebujesz …
20 + 40 min łatwy 4 152 kcal
-
Buraki do słoików na barszcz
Buraki do słoików na barszcz to świetny dodatek do naszego codziennego jadłospisu, możesz podawać je jako dodatek do dania głównego …
45 + 30 min łatwy 4 175 kcal
-
Zupa ziemniaczana krem
Zupa ziemniaczana krem, znana też jako kartoflanka, to sycąca i pyszna potrawa, która nie tylko jest tania, ale też szybka …
20 + 45 min łatwy 4
-
Barszcz czerwony na rosole
Barszcz czerwony na rosole to tradycyjna zupa pochodząca głównie z kuchni wschodnioeuropejskiej, bardzo popularna w Polsce, ale też w Rosji, …
20 + 120 min łatwy 4
Zupy - co to jest?
Zupa stanowi tradycyjne danie obiadowe w wielu kuchniach świata. Z uwagi na łatwość wykonania jest to jedno z najstarszych dań wymyślonych przez ludzi. Klasyczny przepis na zupę wymaga wywaru mięsnego lub warzywnego, tzw. bulionu. Na bazie bulionu gotujemy różne rodzaje zup, dodając do wywaru różne warzywa. Zupy mogą być klarowne, zagęszczone lub w postaci zmiksowanego kremu. Zupy jemy najczęściej na obiad. Zupa może być także przekąską podczas przerwy w pracy lub wykwintnym daniem na przyjęciu.
Przepisy na zupy - zobacz najlepsze pomysły na pyszne zupy
Zupa stanowi potrawę, które towarzyszy człowiekowi od zarania dziejów. Zupa jest łatwa do przygotowania, szybka i pożywna. W praktyce jest to jedna z najłatwiejszych dań do wykonania, zaś wariantów jest mnóstwo. Niegdyś wywar mięsny gotowało się wiele godzin. Obecnie są nowe możliwości, jak na przykład kostki rosołowe czy wywary jarskie. Aby szybko przygotować danie obiadowe wystarczy dodać różne warzywa do wywaru. Dobre przepisy i zdjęcia można łatwo znaleźć w książkach kucharskich i w sieci.
Skąd pochodzą przepisy na zupę
Skąd się wzięły pomysły na pyszne zupy
Zastanawiamy się kto pierwszy wpadł na pomysł na zupę. Zupa jest tak stara jak ludzkość. O pradawnym pochodzeniu tej potrawy świadczy fakt, że zupa występuje w każdej kuchni na świecie. Jako wodny wywar z różnych składników, zupa stanowi najprostszą potrawę na świecie, którą najłatwiej zrobić. Prawdopodobnie pomysł na zupę zrodził się, kiedy pierwotni ludzie zaczęli dbać o starych ludzi, będących kopalnią wiedzy. Starano się przygotować płynną, rozdrobnioną potrawę dla ludzi bez zębów.
Początkowo zupy gotowano w dołku wykopanym w ziemi, który wykładano skórą zwierzęcą. Wlewano do niego wodę i wrzucano gorące kamienie z ogniska. Prawdopodobnie pierwszym ludem, który wymyślił zupy, byli neandertalczycy. Wywary gotowano także w workach zrobionych ze zwierzęcych żołądków do których wrzucano zagrzane w ogniu kamienie. Wynalezienie ceramiki ok. 5000 lat p.n.e. oraz produkcji garnków z miedzi, a potem brązu i innych metali, ułatwiło gotowanie wywarów na wodzie. Była to rewolucja, która wpłynęła na rozwój cywilizacji, gdyż odżywianie się gotowanymi warzywami dawało więcej witamin i związków odżywczych, a co za tym idzie wzmacniało populację.
Zupa przeżywała okres największej popularności w czasach renesansu. W domach królewskich, arystokratycznych i szlacheckich, gotowano wiele rodzajów zup z ogromną ilością mięsa. Zupy jedli także biedacy, dla których był to sposób na tanie, pożywne jedzenie. Niegdyś mało kto jadł mięso, a jeśli już to tylko na niedzielny obiad. Dlatego też starano się pozyskać jak najwięcej składników odżywczych przez długie gotowanie bulionu na kościach.
Zupa w kuchniach świata
Zupa składająca się z wywaru mięsnego z warzywnymi dodatkami stanowi smaczne danie popularne na całym świecie. W różnych regionach upowszechniły się jednak ciekawe warianty klasycznej zupy. W większości krajów składniki zupy gotuje się razem. Natomiast w Japonii, osobno ugotowany ryż i inne składniki, zalewa się bulionem. W Hiszpanii, tradycyjne gazpacho, to zupa bez gotowania, przygotowana przez połączenie zmiksowanych warzyw z oliwą, octem i namoczonym chlebem. W Grecji zupę zagęszcza się jajkiem.
W kuchniach świata znajdujemy takie, ciekawe rodzaje zup jak:
- hiszpańskie gazpacho,
- włoska stracciatella, będąca rosołem z lanymi kluskami i parmezanem,
- amerykański mięsno-rybny chowder,
- japońska zupa miso z fermentowanej soi,
- zupy tajskie z mleczkiem kokosowym.
Zupa jako klasyczne, domowe danie obiadowe
Pyszne zupy na zdrowie
Wywar wodny z mięsa, kości i warzyw uwalnia swoje składniki odżywcze podczas gotowania. Dlatego też zupy zyskały taką popularność. Niektóre warzywa, na przykład ziemniaki, nie nadają się do jedzenia w postaci surowej, zaś ich składniki nie zostałyby wchłonięte przez układ pokarmowy człowieka. Dlatego też ludy, które odkryły ten sposób uzupełniania witamin i składników odżywczych, łatwiej radziły sobie w świecie i wygrywały.
Zupy są bardzo sycące i nie kaloryczne, dlatego też nadają się idealnie dla osób odchudzających się. Ponadto zupa jest źródłem łatwo przyswajalnych składników odżywczych, witamin i składników mineralnych. W chłodnym klimacie zupy rozgrzewają i wspomagają układ odpornościowy. Zupy są też idealną potrawą dla osób, które nie lubią warzyw.
Z jakiej okazji serwujemy smaczne zupy w tradycyjnej kuchni polskiej
W tradycji polskiej zupę serwujemy na obiad jako pierwsze danie. Tradycyjne, polskie dania obiadowe obejmują: zupę, drugie danie oraz deser. Bardzo podobnie sprawa się ma z daniami świątecznymi.
Tradycyjne, polskie święta oraz imprezy rodzinne, kiedy goście siedzą przy dużym stole, także nie mogą obyć się bez zupy. Serwuje się wówczas zupy bardziej wykwintne oraz takie, które trudniej zrobić na co dzień. Klasycznym daniem świątecznym jest zupa grzybowa oraz rosół, czy też zupa rybna.
Niektóre przepisy na zupę na trwałe weszły do polskiej tradycji świątecznej. Świętem, kiedy jada się zupy, jest wigilia świąt Bożego Narodzenia, w czasie której obowiązuje post bezmięsny. Klasyczną zupą wigilijną jest barszcz z uszkami. Na wigilię jadamy również zupy rybne i grzybowe. Klasycznym daniem na Wielkanoc jest żurek z jajkiem lub z kiełbasą.
W czasie nowoczesnych imprez, gdzie goście nie siedzą przy wspólnych stole, rzadko serwuje się zupy. Jest to danie trudne do podania na barku, zaś jedzenie płynnej zupy przez gości, którzy przemieszczają się, grozi zalaniem kreacji lub podłogi. Wymyślono jednak nowe sposoby serwowania zup, które zwykle stanowią przystawkę. Pyszne zupy podaje się w kubeczku, jako płyn do wypicia. Jako przystawka króluje barszcz lub rosół, który można wypić z kubeczka lub filiżanki. Świetny pomysł na zupę na imprezę, to zupa krem, którą można serwować w kubeczku i, którą trudno jest rozlać.
Zupy je się nie tylko na obiad. Kiedyś typowym daniem śniadaniowym była zupa mleczna. Na śniadanie można było zrobić płatki owsiane na mleku, kluski czy ryż z mlekiem, na słodko lub na słono. Tradycja ta odchodzi w niepamięć, a zupy mleczne są coraz rzadziej spotykane jako danie domowe. Dzieje się tak prawdopodobnie dlatego, że zupa mleczna musi być świeżo przygotowana, zaś mało kto ma czas, przed pracą, na gotowanie. Szybciej jest zrobić kanapki.
Jak jeść zupy
O ile domowe zupy zjadamy na obiad z talerza lub miseczki, to obiad świąteczny wymaga szczególnej oprawy. W czasie tradycyjnych imprez zupy serwuje się w wazie, z której gospodarz nalewa zupę gościom lub goście nalewają sobie sami do talerzy. Łyżka wazowa powinna być podana na tacy, trzonkiem w kierunku gości.
Jeśli zupa zawiera dodatki, jak na przykład jajko lub kiełbasa w żurku, najpierw jemy zupę, a na koniec zjadamy dodatki widelcem i nożem. Nie dmuchamy, aby schłodzić zupę, zaś na koniec nie przechylamy talerza, aby wyjeść do końca, lecz resztę zostawiamy.
Można również zupę podawać do stołu już na talerzach. Ciekawy pomysł na zupę stanowi podawanie jej w miseczce z chleba. Jest to ciekawe rozwiązanie, choć bardziej pracochłonne, gdyż chlebki trzeba odciąć u góry, wydrążyć i zapiec w piekarniku. Tym sposobem można podawać zupy gęste, np. wielkanocny żurek.
Tradycyjne i nowe przepisy na zupę w kuchni polskiej
Tradycyjne, dobre przepisy na zupę polską - składniki i zdjęcia
Klasyczne, dobre przepisy na zupę stosują, jako bazę, wywar mięsny lub warzywny, tzw. bulion. Bulion nie jest trudny do zrobienia, gdyż gotuje się praktycznie sam. Należy jednak wygospodarować dużo czasu, gdyż tradycyjny bulion mięsny należy gotować 8 godzin, zaś bulion warzywny 2 godziny. Bulion tradycyjnie gotuje się na mięsie wołowym, drobiowym lub na kościach. Dodajemy do niego warzywa i przyprawy, zaś składniki wrzucamy na zimną wodę.
Tradycyjnie w polskiej kuchni bulion stanowił podstawę do ugotowania rosołu, który był klasycznym daniem na niedzielny obiad. Rosół jest zupą klarowną z dodatkiem makaronu. Czasem dodaje się na talerzu 1 marchewkę. W tradycyjnej kuchni wykorzystywało się warzywa z rosołu do zrobienia sałatki warzywnej z majonezem. Mięso z bulionu nie jest zbyt smaczne, dlatego też kiedyś wykorzystywało się je w postaci zmielonej do kotletów, farszu do pierogów lub do pasztetu.
Resztę rosołu czy bulionu, który został na poniedziałek, wykorzystywało się do tworzenia różnych rodzajów zup, jak zupa pomidorowa, krupnik, grochowa czy barszcz. Wszystkie te zupy i inne składają się z bulionu, do którego dodaje się różne warzywne dodatki.
Aby zupa była bardziej pożywna dodaje się do niej węglowodany, jak:
- kasza - kasza krakowska, pęczak,
- ryż,
- makaron,
- kluski, np.: kluski lane, zacierki, tarte ciasto, grzanki, groszek ptysiowy,
- pierogi lub uszka,
- jajka.
Zależnie od tradycji w niektórych domach do zupy podaje się kromki chleba lub paszteciki.
Rodzaje zup w kuchni polskiej
Zupy dzielimy na klarowne i zagęszczone. Zupy zagęszczone uzyskuje się przez dodanie, pod koniec gotowania, śmietany lub zasmażki. Zupy mogą być też na słodko i na słono, na ciepło i na zimno. Zupy jako dania obiadowe są najczęściej niesłodkie. Właściwie jest tylko jeden rodzaj zupy na słodko, czyli zupa owocowa z makaronem. Jest to danie szczególnie lubiane przez dzieci. To smaczne danie przygotowuje się jako gęsty kompot z owocami i z dodatkiem makaronu. Jednak obecnie danie to wyszło z mody i coraz rzadziej gości na polskich stołach.
Przygotowanie zupy polega głównie na gotowaniu, dlatego większość zup podaje się na ciepło. Zupę należy zjeść póki jest ciepła, ponieważ na zimno praktycznie nie nadaje się do jedzenia. Jedyne smaczne danie w postaci zupy na zimno to tzw. chłodnik. Chłodnik stanowi świetny pomysł na zupę w czasie upału. Jej głównym składnikiem jest jogurt, kefir, lub zsiadłe mleko z dodatkiem utartych, surowych, wiosennych warzyw, jak ogórek, burak, rzodkiewka itp. Prócz chłodniku, na zimno można także zjeść zupę owocową. Rodzajem zupy jest dawna potrawa polskich chłopów, czyli zsiadłe mleko z kartoflami.
Klasyczne rodzaje zup w kuchni polskiej:
- zupa jarzynowa,
- zupa pomidorowa,
- barszcz,
- rosół,
- żurek,
- grochówka,
- krupnik,
- zupa owocowa.
Co ciekawe, klasyczne, smaczne danie jakim jest fasolka po bretońsku, to także zupa, tyle że bardzo gęsta. Obecnie coraz większą popularność zdobywają zupy krem, które przygotowujemy poprzez zmiksowanie zupy. Najczęściej zupy krem robi się z mniejszej ilości składników. Przykładem zupy krem może być zupa z dyni z ziemniakami.
Nowe i ciekawe przepisy na zupę
Obecnie wiele osób przechodzi na dietę wegetariańską lub po prostu chce ograniczyć spożycie mięsa. Zupy można zrobić także bez mięsa, na przykład na maśle czy innym tłuszczu. Wystarczy zrobić wywar z różnych warzyw, zaś tajemnica smaku tkwi w dodaniu przypraw. Pomysły na zupę mogą być praktycznie nieograniczone. Wystarczy zrobić wywar mięsny lub warzywny i dodać dowolne warzywa, sól, pieprz i przyprawy do smaku. Dlatego też warto oglądać pomysły na zupy i zdjęcia w książkach kucharskich i w sieci, aby znaleźć dla siebie to, co nam będzie smakowało.
Tradycyjne zupy, gotowane na bulionie, wyszły z mody, głównie z powodu braku czasu. Jednak zupy coraz częściej wracają do łask, gdyż w gruncie rzeczy ich przygotowanie nie jest pracochłonne. Dlatego też dużą popularność zdobywa szybka zupa z torebki, którą wystarczy zalać wodą. Tego typu szybka zupa nie jest jednak zdrowa, gdyż opakowanie zawiera konserwanty i glutaminian sodu. Dlatego warto samemu nauczyć się gotować zupy, gdyż wbrew pozorom nie jest to trudne. Aby ugotować zupę wystarczy popularna kostka rosołowa lub dla wegetarian, wywar warzywny na maśle.