Dieta śródziemnomorska
-
Briam
Briam to pyszna grecka zapiekanka warzywna. Pełna warzyw, zdrowa i sycąca. Lubisz pieczone warzywa? Poznaj przepis na briam i zrób …
15 + 60 min łatwy 6 259 kcal
-
Sałatka grecka z sałatą lodową
Sałata grecka z sałatą lodową i serem feta to szybka i łatwa w wykonaniu potrawa, dzięki temu każdy powinien sobie …
15 min łatwy 4 259 kcal
-
Dhal
Ten sprawdzony przepis na dhal to świetny pomysł na obiad dla dużych i małych. Ta gęsta, indyjska zupa z soczewicy …
20 + 60 min łatwy 6 353 kcal
Pozostałe przpeisy z diety śródziemnomorskiej
-
Caponata siciliana
Caponata siciliana jest to bardzo popularne smaczne danie kuchni sycylijskiej. Nazywane jest potrawą ubogich, dlatego, że składa się z samych …
20 + 45 min łatwy 4 272 kcal
-
Gulaszowe z indyka z warzywami
Gulaszowe z indyka z warzywami to idealny pomysł na szybki i dietetyczny obiad. Możemy kombinować z rodzajem warzyw do woli, …
30 + 60 min łatwy 4 91 kcal -
Tofu z warzywami
Tofu z warzywami to pomysł pyszny, ale również szybki i łatwy w przygotowaniu posiłek, który rewelacyjnie sprawdzi się na obiad …
30 min łatwy 3 245 kcal
-
Leczo z cukinią i pieczarkami
Leczo warzywne to bardzo popularne danie obiadowe. Jest szybkie i proste w przygotowaniu, nie wymaga zaawansowanych umiejętności kulinarnych, do tego …
40 min łatwy 4 126 kcal
-
Dorsz ze szpinakiem
Ryby zawierają w sobie kwasy tłuszczowe DHA i EPA, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Kwasy omega-3 pełnią wiele bardzo …
20 + 30 min łatwy 3 295 kcal -
Łosoś ze szparagami
Łosoś ze szparagami to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Pieczony łosoś świetnie sprawdzi się jako danie podane podczas …
20 + 15 min łatwy 2 569 kcal
-
Dorsz pieczony z warzywami
Dorsz to ryba morska, raczej zaliczana do chudych. Ma białe, delikatne mięso o łagodnym smaku, dlatego osoby gustujące w potrawach …
15 + 30 min łatwy 1 357 kcal -
Peperonata
Peperonata to doskonała propozycja na jarskie danie obiadowe lub przystawkę. Pomysł na peperonatę idealnie sprawdzi się na lunch do pracy. …
10 + 15 min łatwy 3 183 kcal
-
Souvlaki
Souvlaki to greckie danie, które przygotowywane jest z kawałków, marynowanego mięsa, nabijanego na szpikulce i przygotowywanego na ruszcie. Najczęściej do …
40 + 15 min łatwy 4 248 kcal -
Indyjskie curry
Przepis na indyjskie curry to świetny pomysł na kulinarną podróż do Azji Południowej. To pyszne danie jest szybkie w przygotowaniu …
20 + 40 min łatwy 4 422 kcal -
Sałatka z rukolą, gruszką i serem pleśniowym
Jeśli w Twoich drzwiach pojawią się niespodziewani goście, a w Twojej kuchni jest tylko rukola, gruszka i ser pleśniowy to …
10 min łatwy 4 301 kcal
-
Zupa krem z zielonego groszku
Zupa krem z zielonego groszku to pomysł na szybki, zdrowy posiłek na obiad lub lekką kolację, który sprawdzi się dla …
30 min łatwy 2 374 kcal
-
Kanapki z łososiem
Kanapki z łososiem to świetny pomysł na szybkie, pyszne i zdrowe śniadanie lub kolację. Przygotujesz je w zaledwie kilka minut, …
5 min łatwy 1 361 kcal -
Lebneh
Czym jest lebneh? Z czym to się je? I czy można wykonać go samodzielnie? Lebneh, czyli ser z jogurtu jest …
1440 min łatwy 1 1338 kcal
-
Carpaccio z kaczki
Carpaccio to popularne, smaczne danie kuchni włoskiej, przygotowywane najczęściej z surowej, bardzo schłodzonej polędwicy wołowej. Obecnie można je także przygotować …
15 + 60 min średni 2 254 kcal -
Makaron z krewetkami i cukinią
Makaron z krewetkami i cukinią to bardzo dobry pomysł na obiad dla całej rodziny. Pyszny makaron w sosie na bazie …
10 + 20 min łatwy 4 797 kcal
-
Mozzarella z pomidorami
Mozzarella z pomidorami to wspaniała opcja dla wszystkich miłośników prostej, włoskiej kuchni. To sałatka, którą robi się w kilka minut, …
15 min łatwy 2 290 kcal
-
Curry wegetariańskie
Curry wegetariańskie to świetny pomysł na obiad bez mięsa. To pyszne, aromatyczne danie z warzywami podane np. z ryżem będzie …
20 + 40 min łatwy 4 209 kcal
-
Bruschetta z pomidorami i mozzarellą
Bruschetta to rodzaj kanapki na ciepło, jeśli znudziły Ci się tradycyjne kanapki, koniecznie poznaj mój przepis na bruschettę z pomidorami …
20 + 10 min łatwy 2 356 kcal
-
Sałatka z łososia i awokado
Sałatka z łososia i awokado to idealna propozycja na szybką przekąskę, lunch do pracy lub sałatkę na imprezy z rodziną …
15 min łatwy 2 372 kcal -
Makaron z tuńczykiem i cukinią
Makaron z tuńczykiem i cukinii to naprawdę świetna opcja dla wszystkich miłośników prostych, ale zdrowych i smacznych dań. Całość jest …
20 + 25 min łatwy 4 380 kcal -
Pierś z kurczaka pod pierzynką
Pierś z kurczaka pod pierzynką to pomysł na szybki, zdrowy obiad idealny dla całej rodziny, również najmłodszych dzieci. Jest źródłem …
20 + 30 min łatwy 0
-
Kurczak z makaronem w sosie
Kurczak z makaronem w sosie serowo-śmietanowym to łatwy pomysł na obiad. Jeśli potrzebny Ci ekspresowy posiłek, to nie mogłeś lepiej …
20 + 40 min łatwy 4 -
Lasagne ze szpinakiem i kurczakiem
Lasagne ze szpinakiem i kurczakiem jest doskonałą opcją na naprawdę smaczny i odżywczy posiłek. To wybór idealny dla miłośników włoskiej …
30 + 30 min średni 4 812 kcal -
Placki z dyni piżmowej
Te smaczne placki z dyni piżmowej przygotowane na słodko to świetny pomysł na danie nie tylko dla dzieci. Przekonaj się, …
40 + 20 min łatwy 12 156 kcal
-
Boczniaki po kaszubsku
Boczniaki po kaszubsku możesz zjeść od razu lub włożyć do słoików. Te pyszne boczniaki to świetny pomysł na smaczne, wegetariańskie …
10 + 20 min łatwy 5 149 kcal
-
Ciasto francuskie z szynką parmeńską
Ten prosty przepis na ciasto francuskie z szynką parmeńską i cukinią to idealna przekąska na imprezę. Wykonasz ją w zaledwie …
20 + 20 min łatwy 15 176 kcal -
Zapiekanka bolognese
Zapiekanka bolognese to idealny pomysł na danie na obiad, kiedy marzy Ci się włoska kuchnia. Ta pyszna zapiekanka zniknie ze …
20 + 60 min średni 4 579 kcal
-
Kruche żeberka w miodzie i musztardzie
Kruche żeberka w miodzie i musztardzie to smaczne rozwiązanie na obiad. Podane z gotowanymi ziemniakami i surówką ze świeżych warzyw …
260 + 120 min łatwy 4 514 kcal -
Cukinia pieczona
Jeśli szukasz nowego pomysłu na dobry, zdrowy i smaczny obiad, koniecznie wypróbuj najlepszy przepis na cukinię pieczoną faszerowaną. To danie, …
15 + 20 min średni 2 329 kcal
-
Spaghetti z warzywami
Spaghetti to śródziemnomorska potrawa pochodząca z Włoch. To jedno z najpopularniejszych włoskich przysmaków znana i lubiana na całym świecie. Można …
10 + 50 min łatwy 4 216 kcal -
Pizza z krewetkami
Domowa pizza z krewetkami to pyszna propozycja na obiad lub kolację. Jest to szybka i smaczna opcja dla każdego, kto …
40 + 15 min średni 4 411 kcal
-
Radicchio
Radicchio to po prostu cykoria liściowa. Radicchio jest przysmakiem zimowym. Późną jesienią oraz zimą jej goryczka nabiera bardzo wykwintnego charakteru. …
20 min łatwy 4 325 kcal
-
Pulpety z indyka w sosie śmietanowo koperkowym
Pulpety z indyka w sosie śmietanowo koperkowym to danie szczególnie popularne wśród młodych smakoszy. Te pyszne kulki z mięsa mielonego …
20 + 40 min łatwy 4 279 kcal -
Placki bananowo-twarogowe
Placki bananowo twarogowe to świetne rozwiązanie na smaczny obiad na słodko. Na pewno pokochasz te pyszne placuszki. Ten prosty przepis …
20 + 20 min łatwy 4 264 kcal
-
Terrina z łososia
Terrina z łososia to idealny pomysł na elegancką i smaczną przystawkę na zimno. Świetnie smakuje podawana ze świeżym pieczywem. Przekonaj …
500 min łatwy 8 185 kcal -
Penne ze szpinakiem
To dobre penne ze szpinakiem to super pomysł na szybki, smaczny obiad. Jeśli chcesz przygotować zdrowy obiad, to jesteś w …
20 + 20 min łatwy 4 623 kcal
-
Lasagne z mięsem mielonym
Pyszna lasagne z mięsem mielonym to aromatyczne danie, które przygotujesz w piekarniku. To świetne rozwiązanie, jeśli chcesz przygotować smaczne danie …
40 + 50 min średni 6 679 kcal -
Surówka z pora marchewki i jabłka
Domowa surówka z pora, marchewki i jabłka to pomysł na szybki, zdrowy i smaczny dodatek do obiadu. Aby ją przygotować …
15 min łatwy 3 140 kcal
-
Lasagne z cukinii
Lasagne z mięsem mielonym, pomidorami i dużą ilością sera to zapewne wszystkim dobrze znane danie kuchni włoskiej. Świetnie sprawdza się …
30 + 25 min średni 3 440 kcal -
Focaccia z suszonymi pomidorami
Focaccia z suszonymi pomidorami to jedna z najpyszniejszych i najpopularniejszych przystawek charakterystycznych dla kuchni włoskiej. Idealnie sprawdzi się na wszelki …
20 + 20 min średni 0
-
Kotlety z czerwonej fasoli
Kotlety z czerwonej fasoli są niezwykle proste i szybkie w przygotowaniu. Tylko trzy składniki wystarczą, żeby przyrządzić te pyszne kotleciki …
5 + 20 min łatwy 10 177 kcal
-
Cannoli ze szpinakiem
Cannoli ze szpinakiem to danie, które zachwyca pysznym smakiem. Makaron wypełniony po brzegi szpinakowym wnętrzem, będzie idealnym wyborem dla miłośników …
50 + 35 min łatwy 10 733 kcal
-
Krem z brukselki
Przedstawiamy szybki i prosty przepis na krem z brukselki. Gdyby zapytać przypadkowego przechodnia, jakiego warzywa nie lubi, to na 99% …
10 + 30 min łatwy 5 185 kcal -
Placuszki z cukinii z serem
Placuszki z cukinii z serem to świetny pomysł na zdrowy, smaczny i prosty obiad idealny dla całej rodziny. Są naprawdę …
40 min łatwy 2 386 kcal
-
Frytki z kalarepy
Frytki z kalarepy to świetna alternatywa dla niezwykle popularnej wersji z ziemniaka. Ta opcja zawiera nawet mniej kalorii, za to …
20 + 30 min łatwy 4 173 kcal
-
Pizza z kalafiora
Pizza z kalafiora to naprawdę pyszna opcja na obiad, która nie tylko dobrze smakuje, ale jest też bardzo zdrowa. Nie …
20 + 15 min łatwy 4 148 kcal
-
Placuszki z kaszy gryczanej i cukinii
Placuszki z kaszy gryczanej i cukinii są niezwykle pyszną opcją na obiad, która nie tylko wspaniale smakuje i wygląda, ale …
15 + 15 min łatwy 4 439 kcal
-
Nutella z daktyli
Nutella z daktyli to absolutny hit. W końcu kto nie zna i nie uwielbia, tradycyjnej, orzechowo-czekoladowej nutelli, którą większość zna …
20 min średni 10 203 kcal
-
Risotto z pomidorami
Miękki, odpowiednio ugotowany ryż i przepyszne, sezonowe, polskie pomidory to idealne połączenie tworzące smaczne i pożywne danie dla całej rodziny, …
45 + 15 min średni 1 372 kcal -
Pieczone pierogi z łososiem
Pierogi z łososiem są świetnym urozmaiceniem, gdy masz już dosyć zwykłych, klasycznych pierogów. Farsz z łososia do pierogów jest łatwy …
60 + 20 min średni 4 851 kcal -
Roladki z bakłażana
Roladki z bakłażana z serem można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Są pyszne, delikatne i zdrowe. Przepis …
35 + 10 min średni 2 291 kcal
-
Musaka
Musaka to grecka zapiekanka warzywno-mięsna z sosem beszamelowym. Wykonana jest z cukinią, bakłażanem, sosem pomidorowym z mięsem mielonym i sosem …
25 + 60 min łatwy 8 729 kcal -
Chrupiące placki z cukinii
Chrupiące placki z cukinii to idealny pomysł na zdrowy, przepyszny obiad dla całej rodziny. Co więcej, przygotowanie placków jest bardzo …
45 min łatwy 2 269 kcal
-
Sałatka cezar klasyczna
Sałatka cezar klasyczna jest tradycyjną wersją tej bardzo popularnej potrawy. Na pewno podbije serca wielu osób, zwłaszcza tych ceniących sobie …
25 min łatwy 2 657 kcal -
Konfitura malinowa
Czy może być coś lepszego niż domowa konfitura malinowa? Pyszna, różowa konfitura to świetny pomysł na dodatek do słodkich wypieków, …
10 + 40 min łatwy 7 215 kcal
-
Papryczki czereśniowe
Papryczki czereśniowe nadziewane ziołowym farszem z sera feta to idealna przekąska zamknięta w słoiku. To pyszne papryczki idealnie sprawdzą się …
40 + 30 min łatwy 5 1110 kcal
Dieta śródziemnomorska - co to jest?
Dieta śródziemnomorska jest zdrową dietą polegającą na dostarczaniu w codziennym menu odpowiednich produktów. Dieta grecka, bo tak inaczej się ją nazywa, jest typowym modelem żywienia osób, które mieszkają w obrębie krajów śródziemnomorskich. W codziennym jadłospisie należy dostarczać przede wszystkim warzywa, oliwę z oliwek, ryby, owoce, pełne ziarno zbóż oraz wina. Jest bardzo polecanym sposobem żywienia dla prawie każdego człowieka.
Dieta śródziemnomorska - polecane przepisy, dania, zalety zdrowotne
Uważa się, że dieta śródziemnomorska jest zaliczana do jednej z najzdrowszych diet na świecie. Skąd takie miano? Jest to między innymi opinia wielu badaczy wynikająca z dokonywanych badań. Przeprowadzone badania wykazały, że dieta grecka ma między innymi zbawienny wpływ na poprawienie wskaźników lipidogramu i gospodarki węglowodanowo-insulinowej. To tylko namiastka dobroczynnego działania tego modelu żywieniowego. Nic dziwnego, że osoby stosujące dietę śródziemnomorską mieszkający na terenach Basenu Morza Śródziemnego żyją dłużej w zdrowiu. Chcesz poznać zasady i zalety zdrowotne wynikające ze stosowania przepisów z diety greckiej? Zdrowa dieta śródziemnomorska to godny polecenia sposób odżywiania się i styl życia. Zapoznaj się z artykułem i wypróbuj pomysły na pyszne dania kuchni śródziemnomorskiej.
Dieta grecka – czy warto stosować przepisy kuchni śródziemnomorskiej?
Dieta śródziemnomorska to wspaniały sposób odżywiania się. Opinie o diecie greckiej nie bez powodu są bardzo pozytywne. Odpowiednio zbilansowane posiłki według piramidy zdrowego żywienia dostarczają wszystkich ważnych dla organizmu związków oraz substancji czynnych mających korzystny wpływ na nasze zdrowie. Przepisy z kuchni śródziemnomorskiej to idealny model żywieniowy dla prawie każdego. Jest świetnym sposobem na zmianę nawyków żywieniowych. Odchudzanie na diecie śródziemnomorskiej jest jak najbardziej dobrym rozwiązaniem. Pod warunkiem, że codzienny jadłospis jest bogaty w wartości odżywcze, odpowiednio kaloryczny oraz dostarczający wszystkie ważne dla zdrowia składniki.
Przeciwwskazaniem do stosowania diety śródziemnomorskiej są problemy z trawieniem tłuszczu. Mogą występować takie problemu jak zaburzone wchłanianie tłuszczu. Jest to przeciwwskazanie do diety śródziemnomorskiej gdy spożycie tłuszczu szkodzi i wywołuje między innymi biegunki. Tutaj problemy z chorą trzustką lub wątrobą mogą być przeszkodą. Osoby, którym nie służy zbyt wysoka podaż błonnika także powinny zmodyfikować trochę przepisy. Błonnik ma pobudzać pracę jelit. U osób z zespołem jelita drażliwego wprowadzenie dużej ilości błonnika jest dużym problemem.
W celu pomocy w dobraniu odpowiedniego modelu żywienia przy występujących schorzeniach warto poradzić się specjalisty. Specjalista poradzi Ci jak dobrać żywienie przy Twoich schorzeniach i stylu życia.
Zasady diety śródziemnomorskiej
Zasady diety greckiej prowadzić mogą do długowieczności i zachowania sił i zdrowia. Piramida zdrowego żywienia w diecie greckiej opiera się o kilka reguł.
Najważniejszymi zasadami, które mają pomóc w tym kierunku to przede wszystkim to, by cieszyć się posiłkiem, ale też własnym życiem. Stres nie sprzyja zdrowiu. Ważną kwestią jest jedzenie produktów, które są pozyskiwane we własnej okolicy. Chodzi o jak najniższy poziom spożycia produktów przetworzonych. Skupiać się należy na samodzielnym przygotowaniu posiłków. Kuchnia śródziemnomorska jest oparta przede wszystkim o tamtejsze produkty, z których między innymi Włochy, Hiszpania czy Grecja są znane – oliwki, ryby, owoce morza i inne. Ważne jest też, by produkty w menu były wybierane sezonowe.
Niezwykle istotnym aspektem poza żywieniem jest także aktywność. Uważa się, że jest to klucz do zachowania pełni zdrowia.
Dieta śródziemnomorska opiera się o zdrowe źródła tłuszczy. Niezwykle cennym i szanowanym składnikiem w diecie śródziemnomorskiej jest oliwa z oliwek. Oliwa z oliwek i oliwki to charakterystyczny produkt diety śródziemnomorskiej. Poza oliwą z oliwek i oliwkami trzeba zaopatrzyć się w wszelkiego rodzaju orzechy, nasiona i ziarna. Awokado także jest świetnym składnikiem w codziennym menu. W diecie greckiej przewyższa spożycie ryb i owoców morza oraz chudego mięsa. Osoby będące zwolennikami tego stylu odżywiania się ograniczają do minimum zjadanie mięsa czerwonego i bardzo tłustego. Czerwone mięso jest bogate w kwasy tłuszczowe nasycone – nie jest to więc pożądany składnik. Kwasy tłuszczowe nasycone spożywane w nadmiarze mogą powodować takie choroby jak otyłość, miażdżycę czy zawał serca. Kwasy tłuszczowe nienasycone (NNKT) są bardzo pożądanym składnikiem zdrowej diety. To właśnie dzięki nienasyconym kwasom tłuszczowym, które są dostarczane z pożywieniem charakterystycznym dla kuchni śródziemnomorskiej mają ogromny wpływ na korzyści zdrowotne.
Nie można zapominać o zapewnieniu odpowiednich źródeł białka. By dostarczyć białko zaleca się naturalne produkty mleczne fermentowane. Wszelkiego rodzaju sery twarogowe, jogurty, kefiry czy maślanki naturalne to godne polecenia produkty. Fermentowane produkty mleczne słyną z tego, że zawierają dobroczynne bakterie mikroflory jelitowej. Nie używa się w diecie produktów mlecznych przetworzonych: smakowe serki, jogurty i tego typu produkty powinny zostać wyeliminowane lub ograniczone do minimum. Mleczne produkty w wersjach smakowych mają często zbędnie dodawane dodatki. Jednocześnie ilość nabiały nie powinna być zbyt wysoka tylko taka, która zapewnia dostateczną podaż tego makroskładnika.
Węglowodany powinny być pozyskiwane z pełnoziarnistych produktów. Szczególnie przepisy na obiad powinny być oparte o takie produkty jak kasze gruboziarniste, na przykład kasza gryczana, pęczak, bulgur, orkiszowa czy komosa ryżowa. Przepisy na obiad z użyciem ryżu brązowego lub czarnego, dzikiego, czerwonego także warto włączyć do menu. Makaron gryczany, pełnoziarnisty i inne z pełnego ziarna to świetne produkty do najlepszych przepisów na obiady. Te produkty można wykorzystywać na przeróżne sposoby i nie tylko na obiad. Pieczywo często jest wytwarzane przy pomocy niepotrzebnych dodatków. Warto więc sprawdzać skład.
Świeże zioła są podstawą. Poza nadawaniem aromatu potrawie mają także cenne właściwości, które mogą pozytywnie wpływać na procesy życiowe. Jadłospis opierać się powinien w głównej mierze na warzywach i owocach. Owoce i warzywa najlepsze są surowe. Nasiona roślin strączkowych to godny polecenia produkt. Produkty wykonane z nasion roślin strączkowych to genialny sposób na dostarczenie dobrych składników odżywczych itd.
Kuchnia śródziemnomorska charakteryzuje się też piciem wina do posiłku. Tutaj jedna uwaga! Wino należy pić te wytrawne. Dodatkowo przy piciu wina trzeba zachować umiar. Jedna lampka do obiadu lub kolacji to maksymalna ilość, która jest zalecana. Czerwone wino jest bogate we flawonoidy – chronią one przed takimi chorobami jak na przykład zakrzepy. Woda i herbaty ziołowe powinny stanowić podstawę. Wody powinno się wypijać minimalnie 1,5 l na dobę. W diecie greckiej nie pije się napoi słodzonych.
Efekty zdrowotne stosowania diety śródziemnomorskiej
Dieta śródziemnomorska niesie za sobą szereg korzystnych efektów zdrowotnych. Najważniejsze efekty zdrowotne to redukcja masy ciała. Odchudzanie ogólnie wynika z deficytu energetycznego. Dobra redukcja masy ciała na diecie śródziemnomorskiej jest dodatkowo wspierana przez ogromne ilości bardzo dobrych dla organizmu składników odżywczych, minerałów, witamin, błonnika. Dzięki wysokiej podaży błonnika osoby z problemami dotyczącymi jelit mogą wspomagać się w walce z zaparciami. Błonnik działa bardzo dobrze nie tylko na układ pokarmowy wspierając pracę jelit, ale także ogromny wpływ wywierają na obniżanie poziomu glukozy we krwi. Tak więc osoby cierpiące na cukrzycę lub problemy z prawidłowym działaniem glukozy i insuliny także mogą odnieść pozytywne efekty na tym sposobie odżywiania się. To nie wszystkie zalety zwiększenia spożycia błonnika. Błonnik jest cenny w profilaktyce chorób wynikających ze zbyt wysokiego poziomu niekorzystnego cholesterolu. Dieta grecka przeciwdziała więc chorobom układu krążenia. Można dzięki tej diecie poprawić wyniki lipidogramu. Odpowiednie produkty będące źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych zmniejszają udział niekorzystnego cholesterolu a zwiększają udział cholesterolu dobroczynnego dla zdrowia ludzi.
Poza tymi efektami mózg i układ opornościowy również będą wzmocnione. Nienasycone kwasy tłuszczowe mają charakter przeciwzapalny. Co więcej, dieta ta może mieć znaczący wpływ na profilaktykę nowotworów. Zastosowanie diety śródziemnomorskiej ma także w zapobieganiu rozwojowi choroby Alzheimera.
Posiłki w diecie śródziemnomorskiej
Dieta śródziemnomorska powinna składać się z kilku posiłków. Zalecanym modelem dotyczącym posiłków jest spożywanie trzech głównych posiłków: śniadanie, obiad, kolację. Dwa posiłki powinny stanowić mniejsze przekąski: drugie śniadanie i podwieczorek. To jest zalecany model, ale nie oznacza to, że każdy musi mieć taki rozkład posiłków. Posiłków może być mniej lub więcej. Jadłospis może składać się tylko ze śniadania, obiadu i kolacji. Kombinacji na rozkład posiłków w ciągu dnia jest wiele i jedno jest pewne: musisz tak dostosować menu do swojego stylu życia, by przygotowywanie posiłków nie było męczarnią. Najważniejsze jest to, by wraz z posiłkami dostarczać wszystkie składniki, które zapewnią zdrowe życie.
2 przykładowe propozycje na posiłki – jadłospis na cały tydzień
Zdrowa dieta to taka, która jest odpowiednio zbilansowana. Piramida zdrowego żywienia w diecie śródziemnomorskiej to bardzo ważna rzecz. Jadłospis na cały tydzień powinien być urozmaicony. W całym tygodniu powinno się jeść jak najwięcej różnych produktów, które wzbogacają codzienne menu. Dzięki spożywaniu różnych produktów dostarczasz wszystkie potrzebne składniki. Zmniejsza się tym samym ryzyko wystąpienia niedoborów pokarmowych. Monotonia w posiłkach na cały tydzień jest złym rozwiązaniem. Nie oznacza to, że codziennie trzeba robić kompletnie różne posiłki. Wystarczy wymieniać jeden składnik konkretnej potrawy i już zmieniasz wartość odżywczą i dostarczasz inne minerały i witaminy. Poznaj po dwie przykładowe propozycje na posiłki w diecie śródziemnomorskiej. Proponuję 5 posiłków: śniadanie, drugie śniadanie, obiad, podwieczorek oraz kolację.
Śniadanie:
1) pełnoziarnista bułka posmarowana hummusem, jajko sadzone, szczypiorek, sałatka ze świeżych warzyw z oliwą z oliwek oraz ze świeżymi ziołami
2) Koktajl z dodatkiem sera twarogowego chudego, owoców, płatków owsianych pełnoziarnistych oraz masła orzechowego
II śniadanie:
1) pełnoziarnista granola bez dodatku cukru z kefirem, maliny i jagody, orzechy,cynamon
2)pełnoziarnista bagietka podana z sałatką caprese (pomidor, mozzarella, oliwa z oliwek, świeża bazylia, sok z cytryny bądź limonki)
Obiad:
1) gulasz z soczewicy lub ciecierzycy
2) makaron pełnoziarnisty z sosem pomidorowym (opcjonalnie z owocami morza, rybą lub chudym mięsem), świeży czosnek, oliwa z oliwek
Podwieczorek:
1) sałatka grecka z serem feta, oliwą z oliwek, oliwkami, ziarnami, świeżymi ziołami, sokiem z limonki bądź cytryny, pełnoziarniste pieczywo
2) szaszłyki z chudego mięsa drobiowego z warzywami i mozzarellą polane oliwą z oliwek, pełnoziarniste pieczywo
Kolacja:
1) pieczywo razowe nasączone oliwą z oliwek, guacamole, chuda wędlina drobiowa lub ryba (wędzona, pieczona, gotowana, grillowana…), świeże warzywa
2) szakszuka z oliwkami i kaparami, świeżymi ziołami, polana oliwą z oliwek, podana z grzankami z pieczywa pełnoziarnistego
W mojej opinii dieta śródziemnomorska jak najbardziej zasługuje na miano diety zdrowej. Jest bogata odżywczo i naprawdę ten model żywienia jest bardzo rozsądny. Dieta śródziemnomorska będzie więc bardzo dobrą propozycją dla osób odchudzających się. Osoby na przykład z cukrzycą, insulinoopornością lub problemami z krążeniem skorzystają przechodząc na dietę śródziemnomorską.
Pamiętaj, by menu dostosowywać pod indywidualne przypadki uwzględniając ważne czynniki. Czynniki, które trzeba mieć na uwadze dobierając odpowiednią dla siebie dietę to między innymi stan zdrowia, dolegliwości, styl życia, preferencje żywieniowe, wskazania i przeciwwskazania, które mają decydujący wpływ na proces odchudzania lub chęć zadbania o własne zdrowie albo poprawienia wyników badań.