Przystawki

Najlepsze pomysły na przystawki - zobacz smaczne i dobre przepisy

Przystawki to idealny wstęp do każdej imprezy. Mają one na celu nie tylko zaspokoić głód, ale także wyostrzyć kubki smakowe na danie główne wieczoru. Przepisy na przystawki dostępne są w wielu wersjach smakowych. Każdy znajdzie dla siebie ciekawy przepis kulinarny. Domowe przystawki będą idealne dla dzieci i osób dorosłych. W przeciwieństwie do sklepowych przekąsek zawierają one tylko to, co się przygotuje własnoręcznie w domu. Przystawki sprawdzą się zarówno na imieniny jak i na sylwestra.

Polecane pomysły na przystawki

Zobacz pozostałe przepisy na przystawki

Poznaj inne kategorie przepisów na FajneGotowanie.pl

Najlepsze pomysły na przystawki - zobacz smaczne i dobre przepisy

W jaki sposób najlepiej świętować ważne wydarzenia? Oczywiście przygotowując pyszne jedzenie i zapraszając najbliższe osoby. Jednym z pierwszych dań na posiadówkach są zazwyczaj przystawki. W jaki sposób przygotować pyszną przystawkę? Jakie są najpopularniejsze pomysły na proste przekąski?  O tym wszystkim w artykule poniżej.

Pomysł na przystawki na sylwestra czy na imieniny?

Domowe przystawki na specjalne okazje

W ciągu roku jest wiele okazji do świętowania. Są to urodziny, imieniny, rocznica ślubu czy sylwester. Na imprezy rodzinne czy w kręgu znajomych warto przygotować dobre i smaczne jedzenie, które przypadnie do gustu gościom. Wśród wielu dań i przepisów kulinarnych nie może zabraknąć także domowych przystawek oraz przekąsek.

Dużo fajnych przepisów można znaleźć na blogach kucharskich oraz na forach internetowych. Można również poeksperymentować i wymyśleć własny pomysł na przystawki. Pyszne dania nie wymagają dużej ilości doświadczenia kulinarnego czy poświęconego czasu w kuchni. Wybiera się wśród prostych przepisów na przystawki, które bazują na ogólnodostępnych produktach spożywczych.

Przystawki – prostota wykonania

Dużą zaletą przekąsek czy przystawek jest łatwość ich przygotowania. Jest to dobry sposób na rozwijanie swoich zdolności kulinarnych. Domowe przystawki są na tyle proste, że można je dorobić nawet w trakcie trwania imprezy. Fajne przepisy na sylwestra czy na imieniny sprawdzą się także w domowym zaciszu podczas spokojnego wieczoru w gronie domowników.

Przystawki z założenia są wstępem do dań głównych podczas spotkania. Nie powinny być sycące czy zapychające. Przekąski mają rozbudzić apetyt na późniejsze potrawy i chwilowo zaspokoić niewielki głód. Dlatego też pyszny śledź w śmietanie czy smaczna babeczka na słono podawana jest w niedużej ilości. Jeśli jednak gości na sylwestrze czy na imieninach jest przykładowo kilkanaście, to przepisy na przystawki należy odpowiednio zmodyfikować i podwoić ilość składników. Nikt zapewne nie chciałby, aby jedzenia na stole zabrakło.

Smaczne przepisy na przystawki

Proste dania na rozpoczęcie imprezy

Choć przystawki nie powinny być zbyt obfite, to warto, aby były efektownie podane. Przykładem mogą być babeczki, których nadzienie można dowolnie modyfikować. Wybierając wersję wytrawną może skorzystać z pasty serowo-rybnej czy serowo-brokułowej. Upieczone spody do babeczek wystarczy napełnić nadzieniem tuż przed przyjściem gości, albo wykonać to kilka godzin wcześniej i całość przechować w lodówce.

Dobrym pomysłem na smaczne przystawki są także mini wersje różnego rodzaju dań. Przykładem może być pizza czy tarta. Niedużej wielkości kawałki mogą być podawane na zimno, jak również na ciepło. Są to popularne i fajne przepisy, które z pewnością zna każdy. Wystarczy je jedynie dostosować do wersji „przystawkowej”. Optymalnie by było, aby składniki na pizzy czy na tarcie były lekkostrawne, czyli dominowały głównie warzywa pod różną postacią.

Śledzie to nieodzowny element każdej imprezy. Podane pod różną postacią będą idealnym uzupełnieniem bardziej oryginalnych przystawek. Śledź w śmietanie czy z cebulą to odpowiednia przystawka na rozpoczęcie niejednej imprezy. Dla tych, którzy nie przepadają za rybami, można przygotować pieczone warzywa z dodatkiem smacznego sosu.

Pomysł na przystawkę na ciepło

Ciepła przystawka to równie dobre rozwiązanie co przekąska na zimno. Można przygotować zupę krem z dodatkiem groszku ptysiowego, która będzie podana w niewielkich salaterkach. Hitem ostatnich lat jest żurek, który nalewany jest do wydrążonego niewielkiego chlebka. Nie dość, że jest to smaczne danie, to dodatkowo wygląda bardzo zachęcająco.

Ciasto francuskie to bardzo wdzięczny produkt, który można wykorzystać do wielu pysznych potraw. W przypadku przystawek przykładem mogą być zapiekane kiełbaski czy kabanosy z serem żółtym w cieście. Są to bardzo proste przepisy kulinarne, które wymagają jedynie połączenia składników i przełożenie do piekarnika, a następnie na stół imprezowy. W przypadku wegetarian do ciasta francuskiego można włożyć kilka rodzajów sera i przykładowo paprykę czerwoną. Gotowe ciasto francuskie można dostać w każdym większym sklepie spożywczym.

Sałatka – królowa niejednego stołu

Sałatka  to bez wątpienia podstawowe danie każdego przyjęcia czy imprezy. Do miski można wrzucić tak naprawdę wszystko! Jako baza dobrze sprawdzi się kapusta pekińska czy mix różnych sałat zielonych. Jako dodatki można wykorzystać zarówno inne warzywa, ser feta czy mozzarella, tuńczyk czy łosoś jak również grillowane kawałki kurczaka. Jest to zdrowa opcja na każdą imprezę.

Przepisy kulinarne często uwzględniają także inne, mniej zdrowe dodatki takie jak majonez czy różnego rodzaju sosy na bazie śmietany. Najpopularniejszą sałatką z majonezem jest bez dwóch zdań sałatka jarzynowa. Podobnie jak śledź w śmietanie sałatka ta znajduje się na polskich stołach od wielu lat. Rzadko kiedy ulega modyfikacjom, ponieważ jej smak akceptuje praktyczne każdy domownik czy gość. Ważne jednak, aby jeść ją w racjonalnych porcjach.

Sałatka musi być smaczna i dobrze wyglądać. Nie może to być przysłowiowa papka, która zniechęci gości do spróbowania jej. Ciekawą alternatywą dla „wymieszanych” sałatek jest tzw. sałatka warstwowa. Kryje się ona również pod nazwą sałatki kebabowej czy sałatki gyros. Choć zapewne również inne sałatki można zaprezentować warstwowo, a połączenie składników następuje dopiero na talerzu. Ograniczeniem często jest wyłącznie wyobraźnia przyrządzającego potrawę.

Proste i pyszne przekąski na różne okazje

Zdrowe przystawki - dobre rozwiązanie dla każdego

Przystawki nie zawsze muszą być na bardzo wzbogacone dodatkami. Często wystarczy dwa lub 3 składniki, aby stworzyć pyszną przekąskę. Przykładem mogą być kanapeczki krakersowe. Wystarczy zakupić w sklepie paczkę krakersów solonych i stworzyć z nich ciekawe kompozycje. Dobrym pomysłem będzie posmarowanie krakersa serkiem puszystym, nałożenie niewielkiego plasterka łososia wędzonego i posypanie świeżym  koperkiem.

Zamiast krakersów bez problemu można przygotować pokrojoną w niewielkie kromki bagietkę. Jako farsz można przygotować pastę rybną czy jajeczną. Apetycznie będą także wyglądały małe kanapeczki posmarowane pastą z ciecierzycy, czyli tradycyjnym hummusem. Na jednym talerzu najlepiej wyłożyć kilka różnych rodzajów przekąsek tak, aby każdy mógł wybrać dla siebie odpowiednią. Różnorodność kolorów na talerzu to także ciekawy efekt wizualny, a to wzmaga ochotę na spróbowanie pyszności.

Świetny pomysł na przystawki to także koreczki czy jajka faszerowane. Koreczki mają tą zaletę, że łatwo się je nabiera. Wystarczy chwycić za wykałaczkę i bezpośrednio zjeść przykładowo kawałek sera żółtego i papryka konserwowa. Do koreczków można dodać dużo ciekawych produktów. Natomiast jeśli chodzi o jajka faszerowane, to dobrze sprawdza się wymieszanie żółtka z jakimś dodatkiem. Mogą to być podsmażone pieczarki drobno pokrojone czy łosoś wędzony. Alternatywą będzie choćby szczypiorek i odrobina majonezu czy musztardy, a jajko natychmiast nabierze innego smaku.

Fajne przepisy na szybkie przekąski

Na koniec warto wspomnieć o przekąskach bardzo prostych, które nie wymagają przygotowania. Wystarczy jedynie pokroić warzywa i przełożyć je do półmisków czy chociażby nałożyć gotowy hummus do salaterek. Dobrym pomysłem są warzywa takie jak seler naciowy, papryka czerwona czy ogórek, którymi można nabierać hummus lub inny sos.

Żadna impreza nie obędzie się też bez ogórków kiszonych czy pieczarek konserwowych. To podobny zwyczaj do tego z sałatką jarzynową i śledziami w śmietanie. Ostatnio coraz popularniejszy staje się także czosnek konserwowy czy niewielkie kukurydze zamknięte w słoiku. Można je wyłożyć do miski, a obok położyć małe widelczyki czy wykałaczki, aby każdy mógł sobie e brać w higieniczny sposób.

Jak już mowa o kukurydzy, to na imieniny czy na sylwestra można przygotować gotowane lub pieczone warzywa. Kukurydza gotowana, frytki z batatów czy pietruszki oraz papryki nadziewane farszem to świetne rozwiązanie, żeby przemycić duże ilości zdrowych warzyw na stół. Jest to dużo lepsza alternatywa od niezdrowych chipsów czy solonych orzeszków.

Przepisy na przystawki dla najmłodszych

Duża baza przepisów na przystawki dotyczy także najmłodszych uczestników imprez. Jeśli przyjęcie składa się głównie z osób dorosłych, to warto jednak dla kilku maluchów przygotować specjalne menu. Jeśli jednak impreza to kinderbal, obecność przekąsek dla dzieci to już konieczność. Oczywiście większość przystawek wyżej wymienionych z powodzeniem może być również proponowana dzieciom. Można jednak spróbować przygotować ciekawie wyglądające małe przekąski dedykowane dzieciom.

Co musi znaleźć się w przystawce, która przypadnie do gustu najmłodszym? Zdecydowanie słodki smak! Nie oznacza to jednak, że posiłek musi być niezdrowy. Można skorzystać ze zdrowych zamienników cukru białego. Pierwszą propozycją są placuszki owsiane, które usmażone zostały na patelni na wzór misia z uszami. Jako oczy misia sprawdzą się borówki, a uśmiech kreowany będzie przy pomocy musu malinowego.

Alternatywą dla dzieci dla imprezowej sałatki jarzynowej jest sałatka owocowa. Jest to sposób na dużą porcję witamin zamkniętą pod postacią kolorowej mieszanki owoców. Zamiast sałatki można przygotować smoothie czy mus owocowy, który to przełożony do małych salaterek dobrze będzie udekorować malinami czy wiórkami kokosa. Każdy maluch będzie mógł sobie wziąć przygotowaną wcześniej niewielką porcję, którą z łatwością zdoła zjeść samodzielnie.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto