Wyróżnione przepisy kuchni francuskiej
-
Pasztet strasburski
Pasztet strasburski to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do potraw. Pasztet można podać jako smarowidło na kanapki lub samodzielnie …
20 + 30 min łatwy 10 -
Strogonow z wieprzowiny
Pyszny, sprawdzony przepis na obiad z mięsem wieprzowym to właśnie strogonow z wieprzowiny. To idealny pomysł na obiad w towarzystwie …
25 + 55 min łatwy 6 241 kcal -
Tarta z malinami i mascarpone
Masz ochotę na słodki deser? Szybka tarta z malinami i mascarpone to idealne połączenie kruchego, delikatnego spodu ze słodkimi owocami …
40 + 40 min łatwy 12 333 kcal -
Tarta z rabarbarem
Masz ochotę na słodki deser? Szybka tarta z rabarbarem to idealne połączenie kruchego, delikatnego spodu z lekko kwaśnymi owocami, która …
20 + 30 min łatwy 10 258 kcal -
Aioli
Aioli to doskonała propozycja na pyszny sos podobny do majonezu. Dodatek do wielu potraw pochodzący z Francji jest tam tradycyjnie …
10 min łatwy 10
Pozostałe przepisy kuchni francuskiej
-
Surówka do łososia
Domowa, pyszna surówka do łososia to połączenie warzyw grillowanych ze świeżymi liśćmi. Taki dodatek to świetny pomysł na dodatek do …
40 + 20 min łatwy 6 -
Tarta ze szpinakiem fetą i mozzarellą
Brakuje Ci pomysłu na pyszny obiad, który wykonasz w parę minut? Dzisiaj przedstawię Ci przepis na tartę ze szpinakiem fetą …
45 + 35 min łatwy 6 251 kcal -
Szybka tarta ze szpinakiem
Brakuje Ci pomysłu na pyszny obiad, który wykonasz w parę minut? Dzisiaj przedstawię Ci przepis na szybką tartę ze szpinakiem, …
20 + 35 min łatwy 10 274 kcal -
Croque madame
Croque madame to francuska kanapka, która przypomina tost. Podaje się ją ze sporą ilością roztopionego sera i jajkiem sadzonym, które …
15 + 15 min łatwy 1 -
Ragout z jagnięciny
Ragout z jagnięciny to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Jest to tradycyjne danie kuchni francuskiej, które …
10 + 80 min łatwy 6 -
Gratiny
Gratiny to bardzo dobry pomysł na pyszną zapiekankę z ziemniaków. Można ją także przygotować z dodatkiem innych warzyw korzeniowych takich …
15 + 40 min łatwy 5
-
Dewolaj z masłem
Dewolaj z masłem to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Dewolaj to tradycyjne danie kuchni francuskiej. Przygotowuje …
20 + 20 min łatwy 4 1388 kcal -
Chateaubriand
Chateaubriand to jedno z najbardziej wykwintnych dań kuchni francuskiej. Oznacza befsztyk wołowy podawany najczęściej z sosem berneńskim. Przepis na to …
35 min średni 3 -
Melba
Melba to bardzo dobry pomysł na pyszny deser dla całej rodziny. Deser popularny jest w kuchni francuskiej i świetnie sprawdzi …
10 + 30 min łatwy 6 -
Gratin
Gratin to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do obiadu. Gratin to francuskie słowo oznaczające zapiekanie. Zapiekanka ziemniaczana to świetny …
20 + 40 min łatwy 5
-
Buche de noel
Buche de noel to doskonała rolada, która wspaniale smakuje, a przy okazji dobrze się prezentuje. To niezwykły francuski deser, który …
15 + 45 min łatwy 10 -
Sztufada wołowa
Sztufada wołowa to jeden z tych przepisów, które jest niezwykle smaczny, ale też wykwintny. Jego przygotowanie nie należy do najłatwiejszych, …
45 + 60 min łatwy 10 -
Rurki z kremem mascarpone
Rurki z kremem mascarpone sprawdzą się idealnie jak słodka przekąska na spotkanie ze znajomymi w Twoim domu lub na przyjęcie …
40 + 20 min łatwy 25 -
Rogaliki drożdżowe z marmoladą
Rogaliki drożdżowe z marmoladą to najlepsze domowe łakocie, jakie możesz przygotować dla swoich bliskich. Z całą pewnością pokocha je każdy …
60 + 25 min łatwy 20 -
Kruche rogaliki drożdżowe
Kruche rogaliki drożdżowe to najlepsze domowe łakocie, jakie możesz przygotować dla swoich bliskich. Z całą pewnością pokocha je każdy domownik …
60 + 25 min łatwy 30 -
Omlet z owocami
Omlet to szybkie i łatwe w przygotowaniu danie, z którym poradzi sobie każdy. Nawet osoba bez doświadczenia kulinarnego. Klasyczny omlet …
10 + 7 min łatwy 1 286 kcal
-
Terrina
Terrina to specjał kuchni francuskiej, który robi się z mięsa z dodatkiem pistacji. Świetnie sprawdzi się jako przekąska, serwowana do …
25 + 50 min łatwy 6 -
Sos beszamelowy do zapiekania
Sos beszamelowy do zapiekania to rodzaj sosu, który powstaje na bazie zasmażki z masła i mąki rozprowadzonej w mleku. Dodatkowego …
2 + 15 min średni 1 828 kcal -
Omlet z chlebem
Omlet to szybkie i łatwe w przygotowaniu danie, z którym poradzi sobie każdy. Nawet osoba bez doświadczenia kulinarnego. Klasyczny omlet …
10 + 7 min łatwy 1 454 kcal -
Omlet z brokułem
Omlet to szybkie i łatwe w przygotowaniu danie, z którym poradzi sobie każdy. Nawet osoba bez doświadczenia kulinarnego. Klasyczny omlet …
10 + 7 min łatwy 1
-
Tartaletki z gruszkami
Tarta to rodzaj dania, które możesz przygotować w wersji wytrawnej lub na słodko. Wytrawna to świetny pomysł na obiad czy …
60 + 25 min łatwy 15 178 kcal -
Tartaletki z warzywami
Tarta to rodzaj dania, które możesz przygotować w wersji wytrawnej i na słodko. Wytrawna to świetny pomysł na obiad czy …
60 + 25 min łatwy 20 128 kcal -
Ciasto francuskie z gruszkami
Dzisiaj przedstawię Ci przepis na ciasto francuskie z gruszkami, które będzie pyszną przekąską, nie tylko dla dzieci, ale także dla …
10 + 15 min łatwy 10 122 kcal -
Wegańskie ciasto francuskie
Ciasto francuskie to jedno z najpopularniejszych ciast na świecie, wykorzystywane zarówno do dań na słodko, jak i na wytrawnie. Tradycyjnie …
40 min średni 0 -
Strogonow wegetariański
Warzywny pomysł na obiad bez mięsa? Strogonow wegetariański to prosty przepis na smaczne i szybkie danie, które jest doskonałe także …
20 + 25 min łatwy 4 234 kcal -
Tarta z brokułami
Tarta z brokułami, kurczakiem, jajkiem i z serem feta to smaczna i sycąca, warzywna tarta. Pyszna tarta na słono to …
30 + 60 min łatwy 8 524 kcal
-
Filet z kurczaka po parysku
Filet z kurczaka po parysku to taki nasz tradycyjny kotlet w trochę innym wydaniu. Komu znudziła się już powszechnie znana …
10 + 15 min łatwy 4 -
Ciasto z jabłkami bez pieczenia
Zobacz, jak zrobić ciasto z jabłkami bez pieczenia – jest pyszne. Słodki i dobry deser na zimno z jabłek prażonych …
30 min łatwy 16 -
Paszteciki z ciasta francuskiego z mięsem
Paszteciki z ciasta francuskiego z mięsem to świetny pomysł na pyszne przekąski na imprezę, na święta, czy spotkanie w gronie …
30 + 20 min łatwy 7 -
Pieczarki w cieście francuskim
Pieczarki w cieście francuskim to pomysł na pyszne, smaczne i szybkie w przygotowaniu przekąski na imprezę. Faszerowane pieczarkami i cebulką …
30 + 20 min łatwy 3
Kuchnia francuska - opis, typowe dania, przepisy, specjały
Francja kojarzy się przede wszystkim ze ślimakami i żabimi udkami oraz wykwintnymi i ekskluzywnymi specjałami dla wyszukanych smakoszy. Nie bez kozery mówi się, że Francja jest królową sztuki kulinarnej. Francuzi lubią jeść, lecz ich kuchnia jest lekka i wykwintna. Kuchnia francuska zawiera dużo warzyw, serów, owoców morza, ryb oraz mięsa duszonego z warzywami. Warto poznać przepisy na lekkie, nietuczące i zdrowe dania francuskie.
Francja jako królowa sztuki kulinarnej
Opis kuchni francuskiej
Francja uchodzi za stolicę sztuki kulinarnej i jedzenia i jest w tym sporo prawdy. Kuchnia francuska ma długą tradycję, zaś już w XIV wieku pojawił się pierwszy opis kuchni francuskiej w formie książki. Kultura jedzenia we Francji wyraża się również tym, że stworzono tu ogromną ilość różnych rodzajów lokali gastronomicznych, gdzie można zjeść narodowe przysmaki. Lokalsi i turyści mogą wybierać spośród kawiarenek, czy małych restauracji, aż po drogie i ekskluzywne lokale podające wykwintne jedzenie i ubiegające się o odpowiednią ilość gwiazdek w przewodniku Michelina.
Bogactwo kuchni francuskiej wynika także z klimatu, który pozwala na uprawę różnych warzyw, ziół i owoców. Klimat pozwala również na uprawę winnej latorośli, dzięki czemu w Europie, Francja jest królestwem wina i szampana. Najsłynniejsze wina pochodzą z Burgundii. Produkuje się także wino musujące, czyli szampan, oraz wódki, koniaki i likiery. Natomiast w regionach północnych, jak Normandia i Bretania, słynących z sadów i uprawy jabłek, produkuje się napoje alkoholowe z jabłek, jak cydr.
Kuchnia francuska - charakterystyka i najpopularniejsze specjały narodowe
Przeciętnie uważa się, że francuskie jedzenie to przede wszystkim takie popularne tam przysmaki, jak żabie udka i ślimaki oraz oczywiście sery i wino. Ale to nie wszystko. Kuchnia francuska, podobnie jak kuchnia hiszpańska i kuchnia grecka, należy do tradycyjnej kuchni śródziemnomorskiej oferującej dania lekkie i zdrowe, czyli głównie ryby, owoce morza i oliwę z oliwek. Dlatego też kuchnia francuska uchodzi za szczególnie zdrową i nietuczącą.
Nie używa się ostrych przypraw, lecz delikatne i zdrowe zioła, które nie powinny zdominować smaku potrawy. Ich zadaniem nie jest zmienianie smaku, lecz raczej poprawienie trawienia. Popularne zioła pochodzące z Francji to zioła prowansalskie, będące mieszanką bazylii, rozmarynu, tymianku i innych.
Typowe jedzenie, popularne we Francji, obejmuje różne rodzaje serów, owoce morza, warzywa oraz oliwę. Kuchnia francuska nie jest jednolita. Poszczególne regiony Francji mają swoje własne typowe przepisy, zaś każdy z nich ma swoją specjalność. Dla przykładu specjalnością Burgundii jest musztarda z Dijon, Normandii ser camembert, zaś Prowansji ratatouille, czyli danie z duszonych warzyw.
Francuskie przepisy kulinarne należą do dwóch kategorii. Kuchnia wyższa (haute cuisine) obejmuje dania drogie i wykwintne oraz tradycyjne jedzenie kuchni francuskiej. Natomiast kuchnia nowa (nouvelle cuisine) stanowi jej przeciwieństwo, czyli oferuje przepisy na codzienne jedzenie, które jest lekkie, proste, zdrowe i łatwe do zrobienia.
Tradycyjne posiłki w kuchni francuskiej
Podobnie jak w kuchni polskiej, we Francji jada się 3 główne posiłki dziennie, czyli śniadanie, obiad i kolację. Typowe śniadanie Francuzów składa się z pieczywa z masłem i dżemem oraz kawy, najczęściej z mlekiem. Francja słynie z pysznego, pszennego pieczywa, jak chrupiące bagietki lub croissanty, czy też bułeczki maślane brioche. Typowe danie śniadaniowe we Francji to także omlet oraz popularne francuskie tosty.
Obiad jada się we Francji wcześnie, przed godziną 14. Na wsi jest to tradycyjny obiad domowy, zaś w miastach ludzie wychodzą na przerwę z pracy i jedzą lunch w restauracjach i barach. Główne danie obiadowe jest raczej lekkie i składa się z ryb, mięsa, serów i jajek. Czasem przed głównym daniem podaje się przystawki. Obowiązkowo po obiedzie jada się deser. Co ciekawe, we Francji zupy nie są popularne i nie ma zwyczaju jadania ich na obiad.
Francuzi jedzą kolację późno i jest ona dość obfitym posiłkiem podawanym na ciepło. Właśnie francuska kolacja przypomina polski tradycyjny obiad, gdyż składa się z zupy lub sałatki, traktowanej jako przystawka, oraz dania głównego czyli mięsa lub ryby z ziemniakami, makaronem lub ryżem oraz warzywami. Zakończenie kolacji stanowią sery lub deser.
Tradycyjne, narodowe dania kuchni francuskiej - przepisy
Łatwe przepisy na przystawki i dania śniadaniowe w stylu francuskim
Prócz bagietek we Francji na śniadanie jada się omlety oraz tak zwane tosty francuskie. Omlety robi się w bardzo prosty sposób. Wystarczy roztrzepać jajka i wylać je na rozgrzaną patelnię z roztopionym masłem. Omlet posypuje się ziołami, na przykład szczypiorkiem.
Tosty francuskie zdobyły popularność na całym świecie jako szybkie i łatwe danie śniadaniowe. Pozwalają też wykorzystać czerstwy chleb z poprzedniego dnia. Aby zrobić tosty francuskie moczymy kromkę chleba najpierw w mleku, a następnie w roztrzepanym jajku i smażymy po obu stronach. Tak przyrządzone grzanki jada się na słodko z dżemem lub miodem, albo na słono z wędliną, pieczarkami czy innymi dodatkami.
Zupy nie są we Francji zbyt popularne i traktuje się je jako przystawki. Wyjątkiem jest tradycyjna zupa cebulowa z grzankami. Jest to danie bardzo łatwe do zrobienia. Wystarczy podsmażyć cebulę, zalać białym winem, a następnie wodą. Na koniec zupę cebulową posypujemy serem, kładziemy na wierzchu grzankę i zapiekamy w piekarniku póki ser się nie rozpuści.
Popularną przystawką jest sałatka nicejska z tuńczykiem i jajkami. Jest to również danie łatwe do zrobienia. Klasyczny przepis musi zawierać sałatę rzymską, tuńczyka i jajka. Natomiast pozostałe składniki różnią się w zależności od regionu i kucharza. Sałatkę polewa się sosem musztardowym z musztardy z Dijon.
Jak się jada francuskie pieczywo - bagietki, croissanty i brioszki
Śniadanie czy też każdy inny posiłek nie może się obyć bez pieczywa, które w Francji stanowi główny dodatek do serów. Słynnym, narodowym pieczywem Francji jest bagietka, czyli chrupiąca bułka pszenna o wydłużonym kształcie. Nie kroi się jej, lecz łamie na kawałki, które są podawane do każdego posiłku. Istnieją różne legendy na temat powstania tradycji bardzo długich bułek. Jedna z nich mówi, że długie bagietki miały zapobiegać agresji, gdyż ludzie nie musieli nosić ze sobą noży do krojenia pieczywa, gdyż bagietkę wystarczy złamać.
Na śniadanie, we Francji chętnie je się słodkie rogaliki z ciasta francuskiego, tak zwane croissanty. Od niedawna są one nadziewane, na przykład kremem czekoladowym. Co ciekawe, nie zostały one wymyślone we Francji. Jak głosi legenda, pochodzą z Austrii, zaś do Francji przywiozła je Maria Antonina.
Kolejnym typowym dla Francjo pieczywem są małe, pulchne bułeczki maślane, brioszki. Najczęściej jada się je na słodko, z dżemem. Piecze się również brioszki na słono, z ziołami czy czosnkiem, i podaje do mięsa czy ryb.
Typowe przepisy na dania główne
Prócz typowych dań, jak ślimaki i żabie udka, specjalnością Francji są różnego rodzaju tarty na słono oraz wołowina po burgundzku. Tarta stanowi rodzaj wytrawnego ciasta kruchego z dodatkami na wierzchu, jak sery, mięso, warzywa czy owoce morza. Przykładem tarty na słono jest kisz lotaryński. Na spodzie z kruchego ciasta wylewamy masę z jajka i boczku. Całość posypujemy tartym serem i pieczemy w piekarniku.
Typowe francuskie danie główne stanowi wołowina po burgundzku. Danie to jest nieco pracochłonne, gdyż wołowinę podsmaża się i dusi razem z podsmażoną marchewką około 2 godzin. W tym czasie przygotowujemy sos pieczarkowy z boczkiem. Wołowinę podaje się z makaronem i sosem pieczarkowym.
Z Nicei pochodzi popularne danie jednogarnkowe ratatouille. Stanowi ono wegetariańskie danie warzywne zawierające m.in. pomidory, papryka i bakłażan, które dusimy na patelni.
Słynnym daniem kuchni francuskiej jest coq au vin, czyli kurczak duszony w czerwonym winie, z grzybami i czosnkiem. Danie to ma bardzo długą historię i różne wersje w zależności od regionu Francji. Nie jada się go na co dzień, lecz przygotowuje na specjalne okazje, szczególnie że wykonanie tego dania jest dość pracochłonne i czasochłonne. Wymaga ono duszenia kurczaka w winie, następnie długiego marynowania w ziołach i pieczenia.
Francuskie sery
Francja słynie z produkcji różnego rodzaju serów. Prawie każdy region ma swoją specjalność. Szczególnie serowym regionem jest Normandia, skąd pochodzi camembert, miękki ser boursin oraz oparty na starej recepturze neufchatel.
Najsłynniejsze sery francuskie to:
- brie z białą pleśnią,
- rochefort z niebieską pleśnią robiony z koziego lub owczego mleka,
- camembert z koziego mleka.
Ser posiada kwas linolowy, który przyspiesza przemianę materii. Dlatego też, we Francji tradycyjnie deska serów stanowi zakończenie każdego posiłku. Do sera podaje się pieczywo i wino.
Popularne francuskie słodycze i desery
Najsłynniejszym francuskim deserem jest creme brulee, czyli przysmak z żółtek i śmietany, podawany z karmelizowanym cukrem. To popularne, francuskie danie jest bardzo łatwe do wykonania samemu. Trzeba jednak mieć specjalny palnik do karmelizowania cukru na wierzchu.
Specjałem francuskim są makaroniki, czyli małe ciasteczka zrobione z piany z białek, cukru pudru, masła i mąki migdałowej. Pomiędzy ciasteczka wkłada się krem. Pyszne makaroniki można zrobić samemu w domu, jednak wymaga to odrobinę doświadczenia i trzymania się dokładnie proporcji podanych w przepisie.
Charakterystyczna dla regionów śródziemnomorskich, kuchnia francuska uchodzi za zdrową, lekką i nietuczącą. Opiera się głównie na warzywach, owocach morza i serach. Warto zapoznać się z jej zasadami i narodowymi specjałami, aby urozmaicić posiłki w zdrowe i nietuczące dodatki.