Kuchnia francuska

Kuchnia francuska - opis, typowe dania, przepisy, specjały

Kuchnia francuska stanowi sztukę kulinarną regionu śródziemnomorskiego, podobnie jak kuchnia hiszpańska i kuchnia grecka. Popularne są tu lekkie dania składające się z warzyw, ryb, owoców morza, serów, lekkiego i chrupiącego pieczywa, oraz wina. Kuchnia francuska słynie z serów, których jest około 400 gatunków i które podaje się na koniec każdego posiłku. Francja słynie głównie z win, szampana i cydrów, które dodaje się do większości posiłków. Lekkie i chrupiące są typowe dla Francji rodzaje pieczywa, czyli bagietka, briosza i croissant. Francuzi lubią słodycze, a każdy posiłek kończy się deserem jak creme brulee, tarta, makaroniki czy deser gruszkowy.

Wyróżnione przepisy kuchni francuskiej

Pozostałe przepisy kuchni francuskiej

Poznaj inne kategorie przepisów na FajneGotowanie.pl

Kuchnia francuska - opis, typowe dania, przepisy, specjały

Francja kojarzy się przede wszystkim ze ślimakami i żabimi udkami oraz wykwintnymi i ekskluzywnymi specjałami dla wyszukanych smakoszy. Nie bez kozery mówi się, że Francja jest królową sztuki kulinarnej. Francuzi lubią jeść, lecz ich kuchnia jest lekka i wykwintna. Kuchnia francuska zawiera dużo warzyw, serów, owoców morza, ryb oraz mięsa duszonego z warzywami. Warto poznać przepisy na lekkie, nietuczące i zdrowe dania francuskie.

Francja jako królowa sztuki kulinarnej

Opis kuchni francuskiej

Francja uchodzi za stolicę sztuki kulinarnej i jedzenia i jest w tym sporo prawdy. Kuchnia francuska ma długą tradycję, zaś już w XIV wieku pojawił się pierwszy opis kuchni francuskiej w formie książki. Kultura jedzenia we Francji wyraża się również tym, że stworzono tu ogromną ilość różnych rodzajów lokali gastronomicznych, gdzie można zjeść narodowe przysmaki. Lokalsi i turyści mogą wybierać spośród kawiarenek, czy małych restauracji, aż po drogie i ekskluzywne lokale podające wykwintne jedzenie i ubiegające się o odpowiednią ilość gwiazdek w przewodniku Michelina.

Bogactwo kuchni francuskiej wynika także z klimatu, który pozwala na uprawę różnych warzyw, ziół i owoców. Klimat pozwala również na uprawę winnej latorośli, dzięki czemu w Europie, Francja jest królestwem wina i szampana. Najsłynniejsze wina pochodzą z Burgundii. Produkuje się także wino musujące, czyli szampan, oraz wódki, koniaki i likiery. Natomiast w regionach północnych, jak Normandia i Bretania, słynących z sadów i uprawy jabłek, produkuje się napoje alkoholowe z jabłek, jak cydr.

Kuchnia francuska - charakterystyka i najpopularniejsze specjały narodowe

Przeciętnie uważa się, że francuskie jedzenie to przede wszystkim takie popularne tam przysmaki, jak żabie udka i ślimaki oraz oczywiście sery i wino. Ale to nie wszystko. Kuchnia francuska, podobnie jak kuchnia hiszpańska i kuchnia grecka, należy do tradycyjnej kuchni śródziemnomorskiej oferującej dania lekkie i zdrowe, czyli głównie ryby, owoce morza i oliwę z oliwek. Dlatego też kuchnia francuska uchodzi za szczególnie zdrową i nietuczącą.

Nie używa się ostrych przypraw, lecz delikatne i zdrowe zioła, które nie powinny zdominować smaku potrawy. Ich zadaniem nie jest zmienianie smaku, lecz raczej poprawienie trawienia. Popularne zioła pochodzące z Francji to zioła prowansalskie, będące mieszanką bazylii, rozmarynu, tymianku i innych.

Typowe jedzenie, popularne we Francji, obejmuje różne rodzaje serów, owoce morza, warzywa oraz oliwę. Kuchnia francuska nie jest jednolita. Poszczególne regiony Francji mają swoje własne typowe przepisy, zaś każdy z nich ma swoją specjalność. Dla przykładu specjalnością Burgundii jest musztarda z Dijon, Normandii ser camembert, zaś Prowansji ratatouille, czyli danie z duszonych warzyw.

Francuskie przepisy kulinarne należą do dwóch kategorii. Kuchnia wyższa (haute cuisine) obejmuje dania drogie i wykwintne oraz tradycyjne jedzenie kuchni francuskiej. Natomiast kuchnia nowa (nouvelle cuisine) stanowi jej przeciwieństwo, czyli oferuje przepisy na codzienne jedzenie, które jest lekkie, proste, zdrowe i łatwe do zrobienia.

Tradycyjne posiłki w kuchni francuskiej

Podobnie jak w kuchni polskiej, we Francji jada się 3 główne posiłki dziennie, czyli śniadanie, obiad i kolację. Typowe śniadanie Francuzów składa się z pieczywa z masłem i dżemem oraz kawy, najczęściej z mlekiem. Francja słynie z pysznego, pszennego pieczywa, jak chrupiące bagietki lub croissanty, czy też bułeczki maślane brioche. Typowe danie śniadaniowe we Francji to także omlet oraz popularne francuskie tosty.

Obiad jada się we Francji wcześnie, przed godziną 14. Na wsi jest to tradycyjny obiad domowy, zaś w miastach ludzie wychodzą na przerwę z pracy i jedzą lunch w restauracjach i barach. Główne danie obiadowe jest raczej lekkie i składa się z ryb, mięsa, serów i jajek. Czasem przed głównym daniem podaje się przystawki. Obowiązkowo po obiedzie jada się deser. Co ciekawe, we Francji zupy nie są popularne i nie ma zwyczaju jadania ich na obiad.

Francuzi jedzą kolację późno i jest ona dość obfitym posiłkiem podawanym na ciepło. Właśnie francuska kolacja przypomina polski tradycyjny obiad, gdyż składa się z zupy lub sałatki, traktowanej jako przystawka, oraz dania głównego czyli mięsa lub ryby z ziemniakami, makaronem lub ryżem oraz warzywami. Zakończenie kolacji stanowią sery lub deser.

Tradycyjne, narodowe dania kuchni francuskiej - przepisy

Łatwe przepisy na przystawki i dania śniadaniowe w stylu francuskim

Prócz bagietek we Francji na śniadanie jada się omlety oraz tak zwane tosty francuskie. Omlety robi się w bardzo prosty sposób. Wystarczy roztrzepać jajka i wylać je na rozgrzaną patelnię z roztopionym masłem. Omlet posypuje się ziołami, na przykład szczypiorkiem.

Tosty francuskie zdobyły popularność na całym świecie jako szybkie i łatwe danie śniadaniowe. Pozwalają też wykorzystać czerstwy chleb z poprzedniego dnia. Aby zrobić tosty francuskie moczymy kromkę chleba najpierw w mleku, a następnie w roztrzepanym jajku i smażymy po obu stronach. Tak przyrządzone grzanki jada się na słodko z dżemem lub miodem, albo na słono z wędliną, pieczarkami czy innymi dodatkami.

Zupy nie są we Francji zbyt popularne i traktuje się je jako przystawki. Wyjątkiem jest tradycyjna zupa cebulowa z grzankami. Jest to danie bardzo łatwe do zrobienia. Wystarczy podsmażyć cebulę, zalać białym winem, a następnie wodą. Na koniec zupę cebulową posypujemy serem, kładziemy na wierzchu grzankę i zapiekamy w piekarniku póki ser się nie rozpuści.

Popularną przystawką jest sałatka nicejska z tuńczykiem i jajkami. Jest to również danie łatwe do zrobienia. Klasyczny przepis musi zawierać sałatę rzymską, tuńczyka i jajka. Natomiast pozostałe składniki różnią się w zależności od regionu i kucharza. Sałatkę polewa się sosem musztardowym z musztardy z Dijon.

Jak się jada francuskie pieczywo - bagietki, croissanty i brioszki

Śniadanie czy też każdy inny posiłek nie może się obyć bez pieczywa, które w Francji stanowi główny dodatek do serów. Słynnym, narodowym pieczywem Francji jest bagietka, czyli chrupiąca bułka pszenna o wydłużonym kształcie. Nie kroi się jej, lecz łamie na kawałki, które są podawane do każdego posiłku. Istnieją różne legendy na temat powstania tradycji bardzo długich bułek. Jedna z nich mówi, że długie bagietki miały zapobiegać agresji, gdyż ludzie nie musieli nosić ze sobą noży do krojenia pieczywa, gdyż bagietkę wystarczy złamać.

Na śniadanie, we Francji chętnie je się słodkie rogaliki z ciasta francuskiego, tak zwane croissanty. Od niedawna są one nadziewane, na przykład kremem czekoladowym. Co ciekawe, nie zostały one wymyślone we Francji. Jak głosi legenda, pochodzą z Austrii, zaś do Francji przywiozła je Maria Antonina.

Kolejnym typowym dla Francjo pieczywem są małe, pulchne bułeczki maślane, brioszki. Najczęściej jada się je na słodko, z dżemem. Piecze się również brioszki na słono, z ziołami czy czosnkiem, i podaje do mięsa czy ryb.

Typowe przepisy na dania główne

Prócz typowych dań, jak ślimaki i żabie udka, specjalnością Francji są różnego rodzaju tarty na słono oraz wołowina po burgundzku. Tarta stanowi rodzaj wytrawnego ciasta kruchego z dodatkami na wierzchu, jak sery, mięso, warzywa czy owoce morza. Przykładem tarty na słono jest kisz lotaryński. Na spodzie z kruchego ciasta wylewamy masę z jajka i boczku. Całość posypujemy tartym serem i pieczemy w piekarniku.

Typowe francuskie danie główne stanowi wołowina po burgundzku. Danie to jest nieco pracochłonne, gdyż wołowinę podsmaża się i dusi razem z podsmażoną marchewką około 2 godzin. W tym czasie przygotowujemy sos pieczarkowy z boczkiem. Wołowinę podaje się z makaronem i sosem pieczarkowym.

Z Nicei pochodzi popularne danie jednogarnkowe ratatouille. Stanowi ono wegetariańskie danie warzywne zawierające m.in. pomidory, papryka i bakłażan, które dusimy na patelni.

Słynnym daniem kuchni francuskiej jest coq au vin, czyli kurczak duszony w czerwonym winie, z grzybami i czosnkiem. Danie to ma bardzo długą historię i różne wersje w zależności od regionu Francji. Nie jada się go na co dzień, lecz przygotowuje na specjalne okazje, szczególnie że wykonanie tego dania jest dość pracochłonne i czasochłonne. Wymaga ono duszenia kurczaka w winie, następnie długiego marynowania w ziołach i pieczenia.

Francuskie sery

Francja słynie z produkcji różnego rodzaju serów. Prawie każdy region ma swoją specjalność. Szczególnie serowym regionem jest Normandia, skąd pochodzi camembert, miękki ser boursin oraz oparty na starej recepturze neufchatel.

Najsłynniejsze sery francuskie to:

  • brie z białą pleśnią,
  • rochefort z niebieską pleśnią robiony z koziego lub owczego mleka,
  • camembert z koziego mleka.

Ser posiada kwas linolowy, który przyspiesza przemianę materii. Dlatego też, we Francji tradycyjnie deska serów stanowi zakończenie każdego posiłku. Do sera podaje się pieczywo i wino.

Popularne francuskie słodycze i desery

Najsłynniejszym francuskim deserem jest creme brulee, czyli przysmak z żółtek i śmietany, podawany z karmelizowanym cukrem. To popularne, francuskie danie jest bardzo łatwe do wykonania samemu. Trzeba jednak mieć specjalny palnik do karmelizowania cukru na wierzchu.

Specjałem francuskim są makaroniki, czyli małe ciasteczka zrobione z piany z białek, cukru pudru, masła i mąki migdałowej. Pomiędzy ciasteczka wkłada się krem. Pyszne makaroniki można zrobić samemu w domu, jednak wymaga to odrobinę doświadczenia i trzymania się dokładnie proporcji podanych w przepisie.

Charakterystyczna dla regionów śródziemnomorskich, kuchnia francuska uchodzi za zdrową, lekką i nietuczącą. Opiera się głównie na warzywach, owocach morza i serach. Warto zapoznać się z jej zasadami i narodowymi specjałami, aby urozmaicić posiłki w zdrowe i nietuczące dodatki.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto