Dania prażone

Prażenie - sposoby, zastosowanie, porady, ciekawostki

Prażenie to coraz popularniejsza metoda na przygotowanie smacznych przekąsek czy przygotowanie aromatycznych przypraw. Prażenie ziaren kawy czy inaczej mówiąc palenie kawy to idealny sposób na uzyskanie niepowtarzalnego smaku i aromatu napoju. Z powodzeniem można spróbować także prażenia różnego rodzaju orzechów, ziaren czy nasion. Choć one same w sobie są pełne wyjątkowego smaku, to proces prażenie pozwoli wydobyć z nich jeszcze więcej pozytywnych aspektów.

Wyróżnione przepisy na potrawy prażone

Pozostałe przepisy na prażone potrawy

Poznaj inne kategorie przepisów na FajneGotowanie.pl

Prażenie - sposoby, zastosowanie, porady, ciekawostki

W sklepach zakupić można prażone orzechy, pestki dynii czy nasiona słonecznika. Można również takie przekąski przygotować samodzielnie w zaciszu domowym z wykorzystaniem ulubionych przypraw. Czym jest prażenie? Jak dobrze uprażyć nasiona czy ziarna? O tym wszystkim w artykule poniżej.

Prażenie – krótka charakterystyka

Jak prawidłowo prażyć żywność?

Na początek warto wyjaśnić, co to znaczy „prażyć”? Jest to poddawanie żywności na działanie wysokiej temperatury. Jednak nie może ona doprowadzić do procesu topnienia produktów, a jedynie do ich mocnego ogrzania. Osiągana temperatura jest w granicach 130-230 stopni Celsjusza , co pozwala na uzyskanie wymaganych przemian chemicznych i fizycznych przykładowo nasion kawy czy orzechów.

Z pewnością trzeba umieć prażyć, aby uzyskać upragnione właściwości smakowe. Zbyt wysoka temperatura doprowadzi do przypalenia ziaren czy przypraw. Prażenie to zdecydowanie nie to samo co choćby opiekanie, duszenie czy smażenie bez użycia tłuszczu. Kady z tych sposobów przygotowywania posiłków różni się od siebie czasem trwania, zastosowaniem czy temperaturą.

Z drugiej jednak strony prażenie nie jest skomplikowane i zapewne każdy sobie poradzi. Nasiona, ziarna czy orzechy to wdzięczne produkty spożywcze, które można w łatwy sposób podprażyć. Dodatek ulubionej przyprawy sprawi, że powstanie smaczna przekąska czy dodatek do innych dań. Prażenie może odbywać się zarówno na patelni, jak i w piekarniku.

Prażenie, a właściwości smakowe

Niewątpliwie celem prażenia jest wydobycie wyjątkowych właściwości smakowych z żywności. Nasiona czy orzechy poddawane odpowiednio wysokiej temperaturze pełne są niepowtarzalnego aromatu, który to wydobywany jest podczas zachodzących przemian chemicznych i fizycznych. To właśnie dlatego praży się ziarna kawy, aby wydobyć z nich smak.

Takich walorów smakowych produktów może nie zapewnić tradycyjne opiekanie, duszenie czy smażenie bez użycia tłuszczu. Niemniej jednak te sposoby przyrządzania posiłków również sprawiają, ze będą one smaczne. Prażenie to nie tylko wydobycie aromatu z żywności, ale także sposób na pozbycie się wszelkiego rodzaju zanieczyszczeń.

Prażenie żywności – sposób na pyszną przekąskę i nie tylko

Prażenie ziaren kawy czy przyprawy

Jednym z najpopularniejszych sposobów na wydobycie niepowtarzalnego aromatu z ziaren kawy jest ich uprażenie. Czynność ta częściej nazywana jest paleniem kawy, ale odbywa się w podobnych temperaturach. Można rozróżnić różne poziomy palenia kawy w zależności  od tego, jaki efekt chce się uzyskać.

Prażenie ziaren kawy często odbywa się na etapie produkcji kaw wysokiej jakości. Jednak można również wykonać tą czynność w warunkach domowych. Przyda się piekarnik z funkcją termoobiegu lub zwykła patelnia. Wystarczy jedynie około 10 minut, aby wydobyć smak i zapach z ziaren kawy. Jeśli będzie konieczność przechowywania uprażonych ziaren, potrzebny będzie szczelnie zamykany pojemnik, ponieważ uzyskany aromat może być szybko utracony.

Idealnym pomysłem jest także podprażenie przypraw przed dodaniem ich do sałatki czy dania na ciepło. Przykładem może być papryka czerwona w proszku, która dzięki chwilowemu uprażeniu będzie smakować jeszcze lepiej. Choć przyprawy same w sobie są pełne aromatu i smaku, to prażenie wydobędzie z nich jeszcze więcej właściwości.

Prażone orzechy czy nasiona do schrupania

Nie każdy produkt nadaje się do opiekania, duszenia czy smażenia bez użycia tłuszczu. Różnego rodzaju orzechy najlepiej zachowują się podczas prażenia. Warto spróbować tego sposobu, aby przyrządzić sobie smaczną przekąskę na posiadówkę ze znajomymi czy spotkanie rodzinne. Prażone orzeszki na ostro czy na słono sprawdzą się w każdej sytuacji.

Podobnie pestki dyni czy nasiona słonecznika poddane prażeniu będą idealne do schrupania w towarzystwie innych zdrowych przekąsek jak surowe warzywa czy owoce. Prażone pestki dyni to także częsty sposób na smaczną dekorację zup-kremów czy hummusu lub innych past warzywnych.

Takie przekąski są bardzo zdrowe choć poddane obróbce termicznej. Nie używa się jednak do prażenia tłuszczy nasyconych czy jakichkolwiek innych, dlatego wysoka temperatura nie wypływa negatywnie na walory zdrowotne orzechów czy ziaren.

Popcorn, czyli prażone ziarna kukurydzy

Jedną z najpopularniejszych przekąsek prażonych jest z pewnością popcorn. Choć przyrządza się go w nieco odmienny sposób niż prażone przyprawy czy ziarna kawy, to jednak z pewnością każdy zna ten sposób. Popcorn to idealna przekąska w kinie, przed tv czy na meczu piłkarskim. W sklepach sprzedawane są opakowania z gotowym już popcornem, ale zawsze można także uprażyć ziarna kukurydzy samodzielnie w domu.

W jaki sposób z żółtych ziaren kukurydzy powstaje biały popcorn? To właśnie te wspomniane wcześniej przemiany fizyczne i chemiczne, które zachodzą w temperaturze około 200 stopni Celsjusza. Wystarczy kilka minut przyrządzania ziaren kukurydzy, aby cieszyć się smakiem ulubionego popcornu. Zapewne każdy w swoim życiu przygotowywał popcorn w domowym zaciszu.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto