Wyróżnione przepisy na makarony
-
Tagliatelle z kurczakiem
Tagliatelle z kurczakiem w sosie śmietanowym to idealny pomysł na obiad. Danie przygotujesz w kilka chwil, wystarczy, że zaopatrzysz się …
15 + 20 min łatwy 2 475 kcal -
Tagliatelle
Domowy makaron tagliatelle smakuje jeszcze lepiej, jeśli jest zrobiony przez Ciebie od samego początku. Dlatego koniecznie poznaj mój przepis na …
40 + 7 min łatwy 2 -
Fettuccine
Fettucine to tradycyjne danie kuchni włoskiej. Domowe fettucine jest bardzo łatwe do zrobienia, więc nie musisz kupować gotowego makaronu. Dobrym …
10 + 20 min łatwy 5 1074 kcal -
Pad thai z kurczakiem
Pad thai z kurczakiem to wspaniała opcja dla wszystkich, którzy kochają azjatycką kuchnię. W takim wydaniu można je przygotowywać w …
10 + 20 min łatwy 4 535 kcal -
Makaron ryżowy smażony
Przepis na makaron ryżowy smażony z kurczakiem i z warzywami to pyszny pomysł na obiad lub na kolację. To aromatyczne …
15 + 30 min łatwy 4 422 kcal
Pozostałe przepisy na makarony
-
Makaron w sosie śmietanowym
Makaron w sosie śmietanowym to pomysł na bardzo proste i szybkie danie na obiad lub kolację. Odpowiednio doprawiony będzie bardzo …
20 min łatwy 2 -
Linguine
Linguine, zwany również bavatte, trenette, lub spłaszczone spaghetti, to jeden z wielu rodzajów włoskich, pszennych makaronów. Pochodzi z regionu Liguria, …
25 min łatwy 1 -
Papardele
Papardele to doskonały pomysł na makaron z sosem, które możesz podać na obiad dla całej rodziny lub na kolację dla …
30 min łatwy 4 -
Spaghetti z boczkiem
Spaghetti z boczkiem to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Szybki makaron z dodatkiem sosu śmietanowego z boczkiem świetnie …
20 + 20 min łatwy 4 -
Makaron ze szpinakiem, kurczakiem i suszonymi pomidorami
Przepis na makaron ze szpinakiem, kurczakiem i suszonymi pomidorami przygotujesz w kilku krokach. Dodatkowe składniki, które przydadzą się do przygotowania …
10 + 30 min łatwy 4 535 kcal -
Makaron ze szpinakiem dla dzieci
Makaron ze szpinakiem dla dzieci jest tak smaczny, że nawet niejadek nie przejdzie obok niego obojętnie. Kilka chwil wystarczy, by …
10 + 20 min łatwy 6 312 kcal
-
Szpinak nowozelandzki
Szpinak nowozelandzki podany z makaronem i boczkiem to świetny pomysł na smaczny obiad. To szybkie i łatwe w przygotowaniu danie …
15 + 20 min łatwy 4 -
Penne ze szpinakiem
To dobre penne ze szpinakiem to super pomysł na szybki, smaczny obiad. Jeśli chcesz przygotować zdrowy obiad, to jesteś w …
20 + 20 min łatwy 4 623 kcal -
Gigi hadid pasta
Gigi hadid pasta to bardzo dobry pomysł na potrawę przygotowaną specjalnie dla słynnej modelki. Prosty, lecz bardzo smaczny makaron z …
10 + 25 min łatwy 5 -
Spaghetti z kiełbasą
Spaghetti z kiełbasą to jedno z tych dań, obok którego naprawdę ciężko przejść obojętnie, ze względu na wspaniały smak i …
15 + 15 min łatwy 4
-
Spaghetti ze szpinakiem
Spaghetti ze szpinakiem to doskonały wybór dla wszystkich miłośników włoskiej kuchni. Ze względu na pyszny, lekko ostry sos z czosnkiem …
15 + 15 min łatwy 10 -
Spaghetti z mięsem mielonym
Spaghetti z mięsem mielonym to doskonały sposób na pyszny obiad dla całej rodziny. Jest lubiany przez najmłodszych i starszych. To …
15 + 25 min łatwy 4 -
Aglio e olio
Aglio e olio to doskonały sposób na stworzenie wspaniałej potrawy, która jest genialna w swojej prostocie. Na pewno przypadnie do …
15 + 15 min łatwy 4 -
Makaron z łososiem i szpinakiem
Makaron z łososiem i szpinakiem to przepis na danie idealne dla osób zabieganych. Całość jest niezwykle apetyczna, smaczna, a przy …
15 + 20 min łatwy 10 -
Makaron z tuńczykiem i śmietaną
Makaron z tuńczykiem i śmietaną może być Twoim posiłkiem na ciepło lub sałatką, którą jesteś w stanie przetransportować wszędzie, gdzie …
20 + 10 min łatwy 2 352 kcal -
Makaron z tuńczykiem i cukinią
Makaron z tuńczykiem i cukinii to naprawdę świetna opcja dla wszystkich miłośników prostych, ale zdrowych i smacznych dań. Całość jest …
20 + 25 min łatwy 4
-
Makaron z tuńczykiem fit
Makaron z tuńczykiem fit to doskonała opcja dla wszystkich miłośników naprawdę ciekawych dań. Wszystko wspaniale się w nim komponuje. To …
20 + 25 min łatwy 2 -
Makaron z tuńczykiem i szpinakiem
Makaron z tuńczykiem i szpinakiem to świetna opcja dla każdego, kto kocha połączenie szpinaku i makaronu. To opcja lekka, zdrowa, …
20 + 20 min łatwy 4 -
Spaghetti z krewetkami
Chrupiący placek z Twoimi ulubionymi dodatkami i spaghetti bolognese to dania sławne na cały świat. Oba doczekały się wielu pysznych …
20 + 15 min łatwy 3 449 kcal -
Spaghetti z kurczakiem
Chrupiący placek z Twoimi ulubionymi dodatkami i spaghetti bolognese to dania sławne na cały świat. Oba doczekały się wielu pysznych …
20 + 15 min łatwy 3 299 kcal
-
Spaghetti bez mięsa
Chrupiący placek z Twoimi ulubionymi dodatkami i spaghetti bolognese to dania sławne na cały świat. Oba doczekały się wielu pysznych …
20 + 10 min łatwy 3 336 kcal -
Spaghetti neapolitana
Chrupiący placek z Twoimi ulubionymi dodatkami i spaghetti bolognese to dania sławne na cały świat. Oba doczekały się wielu pysznych …
20 + 10 min łatwy 3 334 kcal -
Makaron ze szpinakiem i pomidorami
Makaron ze szpinakiem i pomidorami to danie, które wykonasz w kilka minut. Do jego wykonania potrzebne są tylko 3 składniki, …
5 + 15 min łatwy 2 567 kcal -
Makaron z kurczakiem i pomidorami
Pasta to drugie pod względem popularności danie włoskie zaraz po pizzy. Chrupiący placek z Twoimi ulubionymi dodatkami i spaghetti bolognese …
20 + 20 min łatwy 3 338 kcal -
Makaron ze szpinakiem i śmietaną
Pasta to drugie pod względem popularności danie włoskie zaraz po pizzy. Chrupiący placek z Twoimi ulubionymi dodatkami i spaghetti bolognese …
20 + 20 min łatwy 3 349 kcal -
Makaron ze szpinakiem mrożonym
Pasta to drugie pod względem popularności danie włoskie zaraz po pizzy. Chrupiący placek z Twoimi ulubionymi dodatkami i spaghetti bolognese …
20 + 20 min łatwy 3 332 kcal
-
Makaron ze szpinakiem w sosie śmietanowym
Pasta to drugie pod względem popularności danie włoskie zaraz po pizzy. Chrupiący placek z Twoimi ulubionymi dodatkami i spaghetti bolognese …
20 + 20 min łatwy 3 349 kcal -
Makaron ze szpinakiem i pieczarkami
Pasta to drugie pod względem popularności danie włoskie zaraz po pizzy. Chrupiący placek z Twoimi ulubionymi dodatkami i spaghetti bolognese …
20 + 20 min łatwy 3 247 kcal -
Makaron ze szpinakiem i łososiem
Makaron ze szpinakiem i łososiem to świetny pomysł na smaczny i sycący obiad. To pyszne danie wykonasz w 15 minut. …
10 + 20 min łatwy 2 725 kcal -
Makaron z pesto i tuńczykiem
Makaron z pesto i tuńczykiem z puszki to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Świetnie sprawdzi się również jako …
30 min łatwy 2
Makaron - popularne dania, przepisy, przygotowanie, ciekawostki
Makaron to jedno z najpopularniejszych dań na świecie, podobnie jak dania rybne, czy pasta do kanapek. Dobre makarony i przepisy na smaczne dania z makaronu pochodzą z Włoch. Słynne są włoskie kolacje suto zastawione, z różnego rodzaju makaronami. Makaron zdobył popularność dlatego, że smaczne danie można zrobić szybko. Wystarczy ugotować makaron i zrobić smaczny sos z pomidorów i innych dodatków. Poznaj tajemnicę robienia dobrego makaronu. Przedstawiamy przepisy jak szybko zrobić smaczny makaron z sosem.
Kto wymyślił przepis na makaron
Historia makaronu
Makaron prawdopodobnie powstał w Chinach, choć równie dobrze mógł powstać w Korei czy Japoni, gdyż potrawy z makaronu znane są na Dalekim Wschodzie od wieków. Makaron to pierwsza potrawa odnaleziona przez archeologów. Znaleziono go w Chinach, w wykopaliskach sprzed 4 tysięcy lat. Istnieją różne legendy o tym jak doszło do wynalezienia makaronu. Jedna legenda głosi, że mąka zamokła na statku i żeby jej nie wyrzucać, wysuszono ją, ugotowano, i karmiono niewolników. Inna bajka opowiada o kucharzu, który czyścił ręce z mąki w wrzucał kawałki mokrej mąki do zupy. Jakie by nie były opowieści czy legendy, dania z mąki i wody znane są od pradziejów ludzkości, czyli wtedy gdy ludzie zaczęli zbierać ziarna traw. Tłuczono je na mąkę i robiono papkę z wodą, aby karmić bezzębnych staruszków. Zaczęto tę potrawę suszyć, aby można było ją przechowywać i przenosić. Ktoś w końcu wpadł na pomysł, żeby tę potrawę ugotować w wodzie, a jeszcze lepiej pokroić na paseczki i użyć do zupy.
Jak makaron dotarł do Europy? Legenda głosi, że przywiózł go Marco Polo z Chin. Ale jest to tylko legenda, gdyż, według źródeł historycznych, makaron znany był we Włoszech już w XII wieku,a kto wie czy nie wcześniej. W XII wieku powstała pierwsza wytwórnia makaronu na Sycylii. Przepis na makaron przejmowały kolejne cywilizacje południowej Azji, aż dotarł na Bliski Wschód. We Włoszech, Grecji, a także w Polsce robiono od wieków makaron świeży. Za pośrednictwem Arabów, do Włoch dotarł makaron suszony, który stał się daniem narodowym. Włosi wymyślili następnie przepisy na pyszne sosy do makaronu.
Przepisy na różne rodzaje i kształty makaronów włoskich wymyślili tamtejsi mnisi. Przełomowy okazał się XVII wiek, czas głodu związanego z oziębieniem klimatu. W tym czasie wynaleziono też prasę do makaronu. Dlatego władze miast włoskich nakazały zwiększenie produkcji tej taniej potrawy. W innych krajach Europy i Ameryki makaron rozpowszechnił się dopiero w XIX wieku.
Jakie są rodzaje makaronu i jakie potrawy można z niego zrobić
Makaron powstaje z mąki, którą miesza się z wodą. Do produkcji włoskiego makaronu używa się mąki durum, zaś na Dalekim Wschodzie robi się makaron z mąki ryżowej, gryczanej, sojowej lub pszennej.
Makaron z pszenicy dzieli się na suszony i świeży. Dobry suszony makaron można zrobić z twardej pszenicy durum, która wymaga ciepłego klimatu. Dlatego też królestwem makaronu stały się południowe Włochy, gdzie można uprawiać lub sprowadzać pszenicę durum, zaś makaron dobrze schnie na słońcu. W północnych włoszech robiono świeży makaron z miękkiej pszenicy. Tam też powstał pomysł na dodawanie jajek do ciasta makaronowego.
Na świecie istnieje kilkaset rodzajów makaronu. Robimy z niego smaczne dania na ciepło, jak makaron z różnymi sosami. W Polsce makaron służy głównie jako dodatek do zup. Dobry sposób na wykorzystanie makaronu, to także sałatki makaronowe.
Makaron wydaje się daniem tuczącym, gdyż jest mączny. Nic bardziej mylnego. Pasta zawiera mało kalorii, za to witaminy z grupy B, witaminy E, jak również wartościowy błonnik.
Dania z makaronem w kuchniach świata
W krajach Dalekiego Wschodu, jak Chiny, Japonia, Korea, Wietnam, Tajlandia i inne, słynne są potrawy z ryżu czy dania rybne, ale także makaron. Makarony robi się z różnych rodzajów mąki i stanowią głównie dodatek do bulionów i zup, jak również są podstawą dań smażonych z mięsem i warzywami.
W Chinach jada się głównie makarony pszenne. Makaron jest podstawą diety, głównie w północnych Chinach, gdzie uprawia się mniej ryżu. Popularnym chińskim daniem jest chow mein, czyli makaron smażony z warzywami oraz mięsem lub tofu. Danie to jest popularne głównie z Nepalu, Indiach, oraz w diasporze chińskiej, głównie w USA i Anglii.
W Japonii słynnym daniem jest zupa ramen, czyli bulion z makaronem i innymi dodatkami. W Korei uprawia się mało pszenicy, dlatego kiedyś potrawy z makaronem jadane były tylko od święta. Obecnie są bardzo popularne i jada się na przykład jajangmyeon z sosem z czarnej fasoli, mięsem i owocami morza.
Wszyscy znamy wietnamskie zupy z makaronem, które można szybko zrobić zalewając wodą. W Wietnamie tradycyjnym daniem jest zupa Pho z makaronem ryżowym i warzywami. Prócz ryżu, cienki makaron ryżowy jest podstawą zup i dań obiadowych.
Jak zrobić dobry makaron
Jeszcze 50 lat temu makaron robiono w domu. Należało stworzyć ciasto z mąki, jajek i wody i rozwałkować je na cienkie płaty. Następnie płaty cięto na paski, które układano jeden na drugim i cięto na wąziutkie paseczki. Makaron układano na suchym ręczniku i suszono.
Tajemnica dobrego makaronu tkwi nie tyle w zrobieniu go, gdyż obecnie makaron po prostu kupujemy, lecz w ugotowaniu go, tak aby wyszedł smaczny. Makaron nie powinien być ani za twardy, ani za miękki. Makaron rozgotowany nie nadaje się do jedzenie.
Ważne są proporcje wody i makaronu, czyli 1 litr wody na 100 gram makaronu. Makaron wrzucamy do gorącej wody. Ważny jest czas gotowania, który podany jest na opakowaniu makaronu. Po odlaniu makaronu do durszlaka należy go przepłukać chłodną wodą, ale nie tak aby stał się zimny.
Słynne potrawy z makaronem w kuchniach świata
Słynny włoski makaron - pasta, spaghetti, lazania
Włosi lubią jeść i do tradycji należą suto zastawione kolacje, gdzie przy stole zbiera się rodzina i znajomi. Króluje wtedy pasta, czyli makaron z sosem. Makaron, pod nazwą pasta, jest narodowym daniem Włoch. Występują różne rodzaje, w zależności od regionu. Na północy, szczególnie w Emilia-Romagna, króluje świeży makaron jajeczny i lazania. W Ligurii, środkowych i południowych Włoszech robi się suchy makaron bez jajek.
Najsłynniejsze rodzaje włoskiego makaronu:
- spaghetti, czyli długi i cienki makaron z pszenicy durum, podaje się go ugotowany al dente,
- tagliatelle, świeży makaron wstążki, z północnych Włoch,
- lazania, czyli duże płaty makaronu przekładane mielonym mięsem i serem i polane sosem pomidorowym. Jest to danie z północy, z Emilia-Romagna.
- fusilli, makaron świderki,
- penne, makaron rurki.
Włoskie makarony to dania na ciepło, których dopełnieniem są dobre sosy, jak sos boloński czy sos carbonara lub inne.
Dania z makaronem w kuchni polskiej
W Polsce właściwie każdy makaron nazywa się spaghetti, ale używa się ich najróżniejsze rodzaje. Makaron w Polsce stanowi przede wszystkim dodatek do zup, głównie do słynnego polskiego rosołu oraz do pomidorowej. Króluje tu makaron wstążki lub nitki.
Makaron wstążki stanowił kiedyś składnik dania obiadowego na słodko, jakim był makaron z białym serem i śmietaną. Była to tania i smaczna potrawa, szczególnie lubiana przez dzieci. Obecnie danie to odchodzi w niepamięć.
Makaron stanowił także dodatek do obiadu, zamiast kaszy czy ziemniaków, szczególnie do mięsa z sosem. Makaron pozwala na szybkie dania, dlatego też triumfy święci spaghetti, czyli makaron z sosem jako danie obiadowe.
Najciekawsze przepisy i pomysły na pyszne, a jednocześnie szybkie i łatwe do zrobienia dania z makaronem
Pomysły na smaczne i szybkie potrawy z makaronu na obiad i kolację
Dobry przepis na danie z makaronu stanowi świetny sposób na szybki obiad czy szybkie ugoszczenie niezapowiedzianych gości. Tajemnica tkwi w przygotowaniu dobrego sosu do spaghetti. Najłatwiej zrobić sos pomidorowy z warzywami, tymiankiem i oregano. Trudniejszy do zrobienia jest sos boloński, który robimy z dodatkiem mielonego mięsa i warzyw. Do spaghetti świetnie pasuje również sos śmietanowy z pieczarkami.
Modnym i szybkim daniem dla każdego jest spaghetti carbonara. Robimy go na patelni podsmażając boczek z czosnkiem, parmezanem i jajkiem. Na koniec dodajemy ugotowany makaron i podsmażamy mieszając.
Dobry pomysł na makaron na ostro stanowi aglio olio, czyli spaghetti z papryczką chili i natką pietruszki. Czosnek i papryczki podsmażamy na patelni na oliwie z oliwek. Dodajemy ugotowany makaron, natkę pietruszki i podsmażamy, a na koniec posypujemy startym serem.
We Włoszech do makaronu dodaje się również pesto, czyli rodzaj pasty do pieczywa robionej z orzeszków pinii. Tradycyjne pesto robi się na zimno ze świeżej bazylii, orzeszków pinii, twardego sera i oliwy z oliwek. Świetne pesto do makaronu można zrobić ze szpinaku oraz różnych rodzajów orzechów, na przykład nerkowca.
Pomysły na pyszne sałatki makaronowe
Z makaronu tworzy się przede wszystkim dania na ciepło, lecz nic nie stoi na przeszkodzie, aby makaron stał się częścią sałatki. Sałatki makaronowe są nie tylko pyszne, lecz stanowią dobre rozwiązanie na śniadanie do pracy, sycącą potrawę na obiad czy kolację, jak również świetne danie do zabrania ze sobą w pojemniku na wycieczkę. Jest to danie sycące i dające energię, ponadto łatwo je zrobić i zjeść w pracy.
Dobry przepis na sałatkę makaronową można znaleźć w sieci, lub wymyślić samemu, gdyż ilość pomysłów jest nieograniczona. Do sałatki nadaje się makaron wstążki, świderki, kokardki czy penne. Świetnie smakuje sałatka duńska z makaronem, szynką, ananasem, marchewką z groszkiem i ogórkiem kiszonym. Sałatki makaronowe świetnie sprawdzają się jako dania rybne, gdyż do makaronu doskonale pasuje tuńczyk czy szprotki z puszki.