Kuchnia amerykańska

Kuchnia amerykańska - charakterystyka, historia, typowe potrawy, przepisy

Kuchnia amerykańska stanowi zbiór tradycji kulinarnych imigrantów z Azji i Europy, którzy przywieźli swoje narodowe przepisy, a następnie je zmodyfikowali. Jest to kuchnia ciężka i sycąca, obfituje w tłuste potrawy mączne i mięsne. Popularne są dania z pieczonym i grillowanym mięsem, dania z jajek, dania z makaronem oraz wszelkiego rodzaju kanapki i ciasta. Jada się mało warzyw, z wyjątkiem sosu pomidorowego i dodatków do kanapek. Szczególnie rozpowszechnił się na świecie amerykański fast food, czyli szybkie dania barowe, jak hamburgery, hot dogi, amerykańska pizza, czy też meksykańskie burrito. Typową przekąską są ogromne kanapki, zawierające dużą ilość składników, podawane na ciepło lub na zimno.

Wyróżnione przepisy kuchni amerykańskiej

Pozostałe przepisy kuchni amerykańskiej

Poznaj inne kategorie przepisów na FajneGotowanie.pl

Kuchnia amerykańska - charakterystyka, historia, typowe potrawy, przepisy

Kuchnia amerykańska jest chyba najbardziej znana na świecie. Mało kto wie, co oferuje kuchnia rosyjska czy kuchnia szwajcarska, za to przysmaki amerykańskie kojarzy każdy. Kto nie słyszał o hamburgerach, hot-dogach, cheeseburgerach czy pancakes? Z Ameryki pochodzą dania fast food popularne na całym świecie. Kuchnia amerykańska uchodzi za niezdrową, tłustą i tuczącą. Jeśli jednak tuczący fast food nie stanie się podstawą diety, warto wypróbować przepisy na amerykańskie przysmaki, które są pyszne i łatwe do zrobienia w domu.

Charakterystyka kuchni amerykańskiej

Czym się wyróżnia kuchnia amerykańska

USA jest państwem o stosunkowo krótkiej historii, którą zbudowali imigranci przybywający do Ameryki za chlebem. Właśnie ci imigranci przywieźli ze sobą swoje tradycyjne dania i przepisy. Dzięki nim powstał amerykański styl życia i jedzenia. Dlatego też na przepisy kuchni amerykańskiej wywarły wpływ tradycje kulinarne różnych kultur. Tradycyjne amerykańskie jedzenie wywodzi się z kuchni anglosaskiej, meksykańskiej, azjatyckiej i innych, jak na przykład kuchnia rosyjska, niemiecka czy też kuchnia szwajcarska. Nie znaczy to jednak, że amerykańska kuchnia nie istnieje i jest tylko zbitkiem tradycji innych kultur. Mieszkańcy Ameryki zmodyfikowali przepisy przodków i stworzyli własne tradycyjne dania.

Kuchnia amerykańska jest kuchnią ludową, gdyż to właśnie chłopi najczęściej emigrowali za chlebem. Po przybyciu musieli ciężko pracować w często niesprzyjających warunkach. Dlatego też wytworzyły się charakterystyczne przepisy na dania kaloryczne, zawierajace dużo tłuszczu, mięsa, węglowodanów i zapewniające energię do pracy. Jednocześnie dania amerykańskie są proste, niewymyślne i osadzone w tradycji farmerskiej.

Z Ameryki pochodzi kultura masowa, która również przyczyniła się do popularyzacji kuchni amerykańskiej, która jest obecnie najbardziej znana i popularna na świecie. Niestety dzieje się tak również dlatego, że spopularyzowany został amerykański fast food, którego jakość coraz bardziej się pogarsza. Zmodyfikowano tradycyjne dania amerykańskich farmerów czy też włoskich czy meksykańskich imigrantów, tworząc szybkie i bardzo niezdrowe dania, będące przyczyną otyłości.

Słynny amerykański fast food

Swoją popularność na świecie kuchnia amerykańska zawdzięcza głównie idei fast food, która zrodziła się w XIX wieku wraz z pojawieniem się uprzemysłowienia i kultury masowej. Pracownicy fabryk chcieli szybko zjeść coś pożywnego w czasie przerwy w pracy, bez czekania w restauracji. Powstały więc stragany szybkiej obsługi oferujące głównie różnego rodzaju kanapki z pieczywa z białej mąki pszennej z pieczonym mięsem. Wkrótce stragany zostały zastąpione przez automaty i bary szybkiej obsługi, jak słynny McDonald. Co ciekawe idea “street food”, czy “fast food” ma swoje korzenie w kuchni azjatyckiej i przybyła do USA z imigrantami z Chin.

Najpopularniejsze potrawy fast food to hamburgery, hot-dogi i cheeseburgery, wywodzące się z kuchni niemieckiej. Z kuchni włoskiej fast food zapożyczył pizzę i lazanię. Natomiast z kuchni meksykańskiej burrito, czyli tortillę z mielonym mięsem i fasolą. Niestety dietetycy biją na alarm w związku z pogarszającą się jakością jedzenia fast food oraz z faktem, że dla wielu osób ten typ jedzenia staje się podstawą diety.

Typowe potrawy i przysmaki jadane w USA

Tradycyjne śniadanie w USA

Tradycyjne śniadanie wywodzi się z kuchni anglosaskiej i jest charakterystyczne dla zimnego klimatu, czyli musi być pożywne i treściwe, aby dawało energię do pracy. Podstawą amerykańskiego śniadania są jajka w najróżniejszej postaci, jak: jajka z sosem, jajka na tortilli, jajecznica i wiele innych. Bardzo popularne są francuskie grzanki, czyli czerstwy chleb moczony w mleku i jajku i podsmażamy z obu stron. Na śniadanie nie może również zabraknąć bekonu. Królują również płatki owsiane pod różnymi postaciami i z różnymi dodatkami.

Typową potrawą śniadaniową jest amerykański odpowiednik naleśników, czyli pancakes. Amerykańskie naleśniki bardziej przypominają placki. Ciasto robi się z mąki pszennej z dodatkiem drożdży lub proszku do pieczenia, aby dobrze wyrosły i stały się grube i pulchne. Pankejki układa się jeden na drugim i polewa syropem klonowym, kładąc na szczycie kawałek masła. Popularne są również różne owocowe dodatki. Co ciekawe, pancakes jada się również na słono, z bekonem.

Co się jada na tradycyjny amerykański obiad i jak wygląda tradycyjna kolacja w USA

Amerykanie coraz rzadziej jedzą tradycyjny, domowy obiad, gdyż jedzenie w domu jest droższe niż stołowanie się w restauracjach i barach. Jedzenie w barach wynika także z wygody i braku czasu. Dlatego też jedzenie rodzinne zamienia się na wspólne wyjście na obiad do restauracji czy baru. Na samodzielne gotowanie nie mają również czasu ludzie pracujący, którzy muszą szybko coś zjeść w czasie przerwy na lunch. Popularne są też dania gotowe, które podgrzewa się w mikrofalówce. Podobnie wygląda amerykańska kolacją, która stanowi bardziej obiadokolację i najczęściej bywa najbardziej obfitym posiłkiem.

Typowe potrawy na amerykański obiad i kolację to na przykład:

  • żeberka grillowane i podawane z sosem barbeque,
  • chicken nuggets, czyli panierowane kotleciki z piersi kurczaka smażone w głębokim tłuszczu, podobnie przyrządzone skrzydełka noszą nazwę buffalo wings,
  • frytki z sosem mięsnym,
  • chilli con carne, meksykańska potrawa z mięsa wołowego i papryki,
  • makaron z sosem beszamelowym i roztopionym serem.

Szybkie przerwy lunchowe wytworzyły w USA także kulturę kanapek. Przepisy na ciekawe i kaloryczne kanapki sięgają znacznie dalej niż typowe hamburgery i cheeseburgery. Co ciekawe, na kanapkowe potrawy miała wpływ kuchnia szwajcarska i kuchnia rosyjska. Typowe kanapki jako potrawy i przekąski to:

  • sloppy joe, czyli bułka z mieloną wołowiną,
  • lobster roll, czyli kanapka z homarem,
  • kanapka Elwis, z bekonem i bananem,
  • reuben sandwich, czyli gorąca kanapka z wołowiną, serem szwajcarskim i sosem rosyjskim.

Kanapki jada się również na słodko. Amerykański przysmak śniadaniowy, ale nie tylko, stanowi również kanapka z masłem orzechowym i dżemem.

Typowe ciasta z USA

Kuchnia amerykańska nie może istnieć bez słodkości i deserów. Desery, lody, pączki i ciasta są obowiązkowe po każdym posiłku lub jako przekąska. Najbardziej tradycyjnym ciastem jest apple pie, wywodzący się z tradycji angielskiej. Apple pie, to szarlotka na kruchym cieście, z charakterystyczną kratką na wierzchu robioną z pasków ciasta położonych w kratkę.

Ogromnie popularny jest sernik, zwłaszcza sernik nowojorski, którego spód stanowią kruche ciasteczka. Bardzo popularne są typowe amerykańskie, czekoladowe ciasteczka brownie. Są one bardzo łatwe do zrobienia. Brownie robi się z jajek, gorzkiej czekolady, masła i cukru.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto