Wyróżnione przepisy na tarty
-
Tarta malinowa
Tarta malinowa to świetna opcja na naprawdę proste owocowe ciasto, które świetnie sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i …
45 + 25 min łatwy 10 491 kcal -
Tarta ze szpinakiem i fetą
Tarta ze szpinakiem i feta jest pyszną opcją na szybką, ale bardzo wartościową kolację wegetariańską. Ma pyszny smak i świetną …
20 + 40 min łatwy 4 590 kcal -
Tarta z ciasta francuskiego ze szpinakiem
Tarta z ciasta francuskiego ze szpinakiem to wspaniały pomysł na pyszne i szybkie danie. Bezmięsna tarta może być podana także …
20 + 45 min łatwy 8 607 kcal -
Tarta z burakami
Tarta z burakami to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Tarta z pieczonymi burakami jest pyszna i można ją …
30 + 150 min łatwy 4 1310 kcal -
Tarta truskawkowa
Pyszna tarta truskawkowa to doskonały pomysł na ciasto z owocami i galaretką. Tarte możesz przygotować latem z dodatkiem świeżych owoców …
20 + 30 min łatwy 12 591 kcal
Zobacz pozostałe pomysły na tartę
-
Tarta ze szpinakiem na cieście francuskim
Tarta ze szpinakiem na cieście francuskim świetnie sprawdzi się jako wytrawna przekąska na imprezę ze znajomymi lub z rodziną. Tartę …
30 + 30 min łatwy 5 -
Tarta ze szpinakiem fetą i mozzarellą
Brakuje Ci pomysłu na pyszny obiad, który wykonasz w parę minut? Dzisiaj przedstawię Ci przepis na tartę ze szpinakiem fetą …
45 + 35 min łatwy 6 251 kcal -
Szybka tarta ze szpinakiem
Brakuje Ci pomysłu na pyszny obiad, który wykonasz w parę minut? Dzisiaj przedstawię Ci przepis na szybką tartę ze szpinakiem, …
20 + 35 min łatwy 10 274 kcal -
Tarta czekoladowa z mascarpone
Tarta czekoladowa z mascarpone sprawdzi się na każdą okazję, ale też wtedy, gdy najdzie Cię ochota na słodycze w zaciszu …
60 + 20 min łatwy 10 -
Tarta z borówkami i mascarpone
Tarta z borówkami i mascarpone sprawdzi się na każdą okazję, ale też wtedy, gdy najdzie Cię ochota na słodycze w …
60 + 20 min łatwy 10 -
Tarta z mascarpone i bialą czekoladą
Tarta z mascarpone i białą czekoladą sprawdzi się na każdą okazję, ale też, wtedy gdy najdzie Cię ochota na słodycze …
60 + 20 min łatwy 10
-
Tarta ze śliwkami budyniem i kruszonką
Tarta ze śliwkami budyniem i kruszonką to bardzo dobry pomysł na deser dla całej rodziny. Tarta będzie także dobrym pomysłem …
15 + 50 min łatwy 10 -
Wegańska tarta cytrynowa
Wegańska tarta cytrynowa to bardzo dobry pomysł na pyszny deser dla całej rodziny. Tarta bez mleka i jajek jest idealna …
20 + 40 min łatwy 10 -
Tarta z jagodami i mascarpone
Tarta z jagodami i mascarpone to doskonały pomysł na pyszne ciasto z owocami. Tartę na słodko możesz przygotować z dodatkiem …
30 + 30 min łatwy 5 -
Tarta cytrynowa z mascarpone
Tarta cytrynowa z mascarpone jest doskonałą opcją na wszystkie przyjęcia i imprezy. Jest smaczna, a przy okazji naprawdę piękna. Sprawdzi …
40 + 60 min łatwy 10
-
Szybka tarta z jabłkami
Szybka tarta z jabłkami to wspaniała opcja dla miłośników szarlotek w nieco odświeżonej wersji. Ma niezwykle słodki smak, jest też …
30 + 30 min łatwy 10 -
Tarta z ciasta francuskiego z jabłkiem
Tarta z ciasta francuskiego z jabłkiem to doskonała opcja dla wszystkich miłośników prostych deserów. Całość smakuje niezwykle smacznie. To dobra …
60 + 25 min łatwy 10 -
Tarta z truskawkami i mascarpone
Pyszna tarta z truskawkami i mascarpone to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie …
25 + 30 min łatwy 12 -
Tarta snickers
Pyszna tarta snickers bez pieczenia to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi …
45 + 120 min łatwy 10 -
Tarta z mrożonymi truskawkami
Tarta z mrożonymi truskawkami i kremem polana białą czekoladą to idealny pomysł na łatwe, szybkie i pyszne ciasto do kawy. …
30 + 45 min łatwy 8 -
Tarta z truskawkami i galaretką
Ten przepis to pyszne połączenie ciasta kruchego, waniliowego kremu z mascarpone, owoców oraz galaretki. Tarta z truskawkami i galaretką to …
30 + 20 min łatwy 10
-
Tarta czekoladowa z truskawkami
Ciasteczkowy spód, czekoladowy krem i truskawki – czekolada i truskawki to duet znakomity. Tarta czekoladowa z truskawkami to świetny pomysł …
45 min łatwy 10 -
Tarta z truskawkami i kruszonką
Ta pyszna i szybka tarta z truskawkami i kruszonką to doskonały pomysł na ciasto, które idealnie pasuje do kawy. Super …
25 + 45 min łatwy 6 412 kcal -
Tartaletki z gruszkami
Tarta to rodzaj dania, które możesz przygotować w wersji wytrawnej lub na słodko. Wytrawna to świetny pomysł na obiad czy …
60 + 25 min łatwy 15 178 kcal -
Tartaletki z warzywami
Tarta to rodzaj dania, które możesz przygotować w wersji wytrawnej i na słodko. Wytrawna to świetny pomysł na obiad czy …
60 + 25 min łatwy 20 128 kcal
-
Tarta Thermomix
Tarta Thermomix to szybkie i lekkie ciasto idealne na deser. Ta szybka i łatwa w przygotowaniu tarta świetnie sprawdzi się, …
60 + 20 min łatwy 12 -
Tartaletki świąteczne
Tartaletki świąteczne to wspaniały pomysł na wytrawne mini tarty, które można podać na święta oraz w dzień powszedni jako danie …
20 + 50 min łatwy 6 -
Tartaletki z ciasta francuskiego na słodko
Tartaletki z ciasta francuskiego na słodko to bardzo dobry pomysł na słodki deser z owocami i sosem czekoladowym. Ciasto francuskie …
20 + 30 min łatwy 10 665 kcal -
Tartaletki z kremem
Tartaletki z kremem to świetny pomysł na pyszne ciasto kruche z owocami. Kruchy spód można dowolnie nadziewać różnymi kremami. Ciasto …
20 + 30 min łatwy 10 1021 kcal -
Tarta z białą czekoladą
Słodki, bardzo smaczny i prosty przepis na deser z mascarpone – tarta z białą czekoladą i jagodami. Idealna słodycz dla …
45 + 20 min łatwy 8 -
Tarta z pieczarkami
Ta tarta z pieczarkami, kukurydzą, natką pietruszki i mozzarellą jest bezbłędna. Koniecznie przygotuj ten sprawdzony przepis na pyszny obiad bez …
30 + 40 min łatwy 8 499 kcal
-
Tarta dyniowa
Najlepsza tarta dyniowa na słono – z boczkiem, suszonymi pomidorami i serem feta. Na kolację to pyszna opcja. Jest to …
45 + 45 min łatwy 8 -
Tarta z brokułami
Tarta z brokułami, kurczakiem, jajkiem i z serem feta to smaczna i sycąca, warzywna tarta. Pyszna tarta na słono to …
30 + 60 min łatwy 8 524 kcal -
Tarta z gruszkami i serem pleśniowym
Tarta z gruszkami i serem pleśniowym to bardzo dobry pomysł na obiad dla całej rodziny. Szybka do zrobienia tarta może …
20 + 70 min łatwy 10 -
Tarta ze śliwkami i budyniem
Pyszna tarta ze śliwkami i budyniem to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie …
60 + 45 min łatwy 12 306 kcal
Tarty - rodzaje, przepisy, farsze, propozycje podania
Tarty są mniej popularne w Polsce i spotykamy je głównie jako ciasteczka z galaretką i owocami na słodko. Świetnie smakują również pyszne tarty wytrawne, które sprawdzają się także jako dania rybne, czy też dania na ciepło na obiad. Dobra tarta czy tarteletki stanowi również świetny pomysł na danie na imprezę. Poznaj najelpsze przepisy na pyszną tartę i dowiedz się jak, w łatwy sposób, zrobić ciasto i nadzienie do tarty.
Tarty i babeczki - różnorodne dania na kruchym cieście, na słodko i na słono
Czym są tarty i kto pierwszy wymyślił przepis na tarty
Czym się różnią tarty i kruche babeczki? Babeczki to wysokie ciastka, które dekoruje się na wierzchu owocami i kremem na kształt piramidki. Zaś tarty są większe i płaskie o podwyższonych brzegach, które pozwalają na nałożenie większej ilości farszu lub zalanie galaretką. Duże tarty kroi się w trójkąty. Piecze się również małe tarty, dla jednej osoby, czyli tartaletki. Tarteletki różnią się kształtem od zwykłych babeczek, gdyż są płaskie, tak że nadzienie z nich nie spada.
Tarty piecze się na spodzie z ciasta francuskiego, kruchego lub drożdżowego. Występują przepisy na tarty na słodko lub na słono. Pieczenie tarty wymaga specjalnej foremki, niskiej w pofalowanym brzegiem, którą wylepia się ciastem. W zależności od przepisu tarty piecze się razem z farszem, albo najpierw piecze się sam spód, a potem napełnia go farszem.
Tarty stały się niezwykle popularne z uwagi na swoją uniwersalność. W zależności od rodzaju ciasta na spód i nadzienia tarty pełnią funkcję słodkiej przekąski czy ciasta, albo wytrawnego dania na obiad. We Francji dania na ciepło, czy też dania rybne przyjmują często postać tarty z wytrawnym nadzieniem.
Rodzaje słodkiej i wytrawnej tarty francuskiej
Tarta stanowi klasyczne danie kuchni francuskiej. Okrągłe placki z nadzieniem na wierzchu znane są w kuchniach świata od starożytności. Lecz prawdopodobnie we Francji wymyślono ciasto z zawiniętym do góry brzegiem, dzięki czemu można na wierzch nalać lub nałożyć nadzienie, które się nie wyleje.
We Francji występują dwa rodzaje tarty: tarta klasyczna i quiche, czyli kisz, tradycyjne ciasto z północno-wschodniej Francji. Nadzienie do tarty jest bardzo urozmaicone. Natomiast quiche, zwany też plackiem lotaryńskim, gdyż pochodzi z Alzacji i Lotaryngii, zawsze robi się z wytrawnym nadzieniem. Nadzienie quiche tworzy się na bazie polewy ze śmietany i jaj, która stanowi składnik wiążący. Kisz nie występuje w wersji słodkiej. Quiche pełni funkcje dania na ciepło, dlatego też piecze się go w ceramicznej formie, która dłużej trzyma ciepło. Kisz serwuje się na obiad, na kolację, czy też jako przystawkę. Tradycyjny kisz, czyli placek lotaryński pełni funkcję tradycyjnego dania na Boże Narodzenie. Kisz pieczony jest na słonym kruchym cieście, zaś nadzienie zawiera ser, szynkę i boczek oraz przyprawy.
Popularnym rodzajem tarty jest tzw. tarta Tatin. Tę pyszną tartę robi się odwrotnie, czyli najpierw układa w formie słodki farsz z jabłkami, a następnie przykrywa ciastem. Tarta Tatin podawana jest na ciepło.
Tarty w kuchniach świata
Tarty stały się popularne na świecie i kuchnie wielu regionów świata stworzyły własne warianty tarty czy kiszu. W Polsce tarty stały się popularne całkiem niedawno i cieszą się powodzeniem głównie jako słodkie ciastka z galaretką i owocami.
Rodzajem tarty jest apple pie, anglosaski jabłecznik z kruszonką ułożoną w kratkę, typowy dla kuchni angielskiej i amerykańskiej. Apple pie pieczemy na spodzie z ciasta drożdżowego, wyłożonego masą jabłkową.
Słynnym smakołykiem kuchni hiszpańskiej jest tarta de santiago. Co ciekawe spód do tarty de santiago nie zawiera mąki, lecz robiony jest na bazie migdałów. Wykonanie tej tarty jest bardzo proste. Jajka ubijamy z cynamonem, cukrem i skórką cytrynową. Następnie dodajemy zmielone migdały, wylewamy do formy do tarty i pieczemy. Klasyczna tarta de santiago posypana jest cukrem pudrem w taki sposób, że powstaje charakterystyczny krzyż Św. Jakuba.
Podobnym ciastem jest norweska tarta migdałowa pieczona na spodzie z kruchego ciasta. Nadzienie robi się z białek, roztopionego masła, cukru, zmielonych migdałów. Charakterystyczny smak nadaje kardamon i wanilia.
Przepis na pyszną tartę - podstawę stanowi ciasto na spód tarty
Prosta, pyszna tarta na kruchym cieście - łatwy przepis
Przepis na ciasto do tarty jest dość łatwy, wystarczy zrobić zwykłe kruche ciasto według klasycznego przepisu. Pierwszą rzeczą jaka będzie potrzebna to odpowiednia forma do tarty - płaska z niskim pofałdowanym brzegiem. W sklepach dostępne są metalowe, silikonowe lub ceramiczne formy do tarty. Tartę można zrobić również w tortownicy.
Pyszną tartę robimy na kruchym cieście. Podstawowe składniki na ciasto do tarty to: mąka, masło i jajka. Do ciasta na tartę na słodko dodajemy również cukier. Po zagnieceniu ciasto odstawia się na noc do lodówki, aby się schłodziło. Następnego dnia wyklejamy formę ciastem i pieczemy. Czasem zachodzi pytanie co zrobić, aby ciasto na tartę nie wyrosło zanadto i było odpowiednio wgłębione. Dobrym sposobem jest wyłożenie ciasta folią aluminiową i wysypanie na nią fasoli lub drobnych monet, które ubijają tartę swoim ciężarem.
Pyszna i prosta tarta na słodko
Dobra tarta na słodko to nie tylko odpowiednie ciasto kruche lub francuskie, lecz przede wszystkim farsz. Tarta pozwala na dużą dowolność i daje ogromne możliwości różnych wariantów smakowych. Spód do tarty umożliwia zrobienie zarówno szarlotki jak i sernika, czy też ciasta z galaretką i owocami.
Pyszna i prosta tarta na słodko powstanie dzięki zastosowaniu galaretki, w której można zatopić owoce w całości lub w kawałkach. Dobra tarta zawdzięcza swój smak takim dodatkom jak kremy, owoce, polewa czekoladowa czy też orzechy. Do słodkiej tarty pasuje każdy krem serowy, budyniowy, śmietankowy czy maślany.
Tarty na słono jako dania na ciepło i na zimno - jak zrobić farsz do tarty wytrawnej
Najciekawszym rodzajem tarty wytrawnej podawanej na ciepło, jest placek lotaryński. Podstawę dania stanowi masa jajeczna. Przy pomocy trzepaczki do jajek mieszamy śmietankę z żółtkami i tartym serem. Klasyczny placek lotaryński zawiera szynkę, wędzony boczek i ser. Ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby zmienić przepis według własnego gustu. Możemy wyłożyć tartę ulubioną wędliną, serem, kawałkami ryby czy też ulubionymi warzywami i zalać masą jajeczną.
Pomysłów na wierzch do tarty wytrawnej mamy mnóstwo. Krem do tarty może stanowić masa śmietanowo-jajeczna, jak do placka lotaryńskiego, lub jajka roztrzepane z serkiem. Do tego dodajemy dowolne dodatki. Najłatwiejsza do zrobienia jest tarta na cieście francuskim, gdyż tartę wkładamy warzywami, serem, rybą lub wędliną i zapiekamy.