Tarty

Tarty - rodzaje, przepisy, farsze, propozycje podania

Ojczyzną tarty jest Francja, gdzie wymyślono placek na kruchym cieście o wysokich brzegach, pozwalających na wlanie słodkiej lub wytrawnej polewy. Wierzch tarty bywa bardzo różnorodny. Pyszna tarta na słodko przykryta jest owocami, kremem, czy też galaretką. Tarty wytrawne podawane są jako dania na ciepło na obiad czy też dania rybne. Na wierzch kładziemy ryby, mięso i warzywa. Sos śmietanowo-jajeczny stanowi podstawę quiche, czyli placka lotaryńskiego, będącego rodzajem wytrawnej tarty. Tarty stały się bazą dla wielu dań kuchni świata, jak angielski apple pie czy też hiszpańska tarta de santiago.

Wyróżnione przepisy na tarty

Zobacz pozostałe pomysły na tartę

Poznaj inne kategorie przepisów na FajneGotowanie.pl

Tarty - rodzaje, przepisy, farsze, propozycje podania

Tarty są mniej popularne w Polsce i spotykamy je głównie jako ciasteczka z galaretką i owocami na słodko. Świetnie smakują również pyszne tarty wytrawne, które sprawdzają się także jako dania rybne, czy też dania na ciepło na obiad. Dobra tarta czy tarteletki stanowi również świetny pomysł na danie na imprezę. Poznaj najelpsze przepisy na pyszną tartę i dowiedz się jak, w łatwy sposób, zrobić ciasto i nadzienie do tarty.

Tarty i babeczki - różnorodne dania na kruchym cieście, na słodko i na słono

Czym są tarty i kto pierwszy wymyślił przepis na tarty

Czym się różnią tarty i kruche babeczki? Babeczki to wysokie ciastka, które dekoruje się na wierzchu owocami i kremem na kształt piramidki. Zaś tarty są większe i płaskie o podwyższonych brzegach, które pozwalają na nałożenie większej ilości farszu lub zalanie galaretką. Duże tarty kroi się w trójkąty. Piecze się również małe tarty, dla jednej osoby, czyli tartaletki. Tarteletki różnią się kształtem od zwykłych babeczek, gdyż są płaskie, tak że nadzienie z nich nie spada.

Tarty piecze się na spodzie z ciasta francuskiego, kruchego lub drożdżowego. Występują przepisy na tarty na słodko lub na słono. Pieczenie tarty wymaga specjalnej foremki, niskiej w pofalowanym brzegiem, którą wylepia się ciastem. W zależności od przepisu tarty piecze się razem z farszem, albo najpierw piecze się sam spód, a potem napełnia go farszem.

Tarty stały się niezwykle popularne z uwagi na swoją uniwersalność. W zależności od rodzaju ciasta na spód i nadzienia tarty pełnią funkcję słodkiej przekąski czy ciasta, albo wytrawnego dania na obiad. We Francji dania na ciepło, czy też dania rybne przyjmują często postać tarty z wytrawnym nadzieniem.

Rodzaje słodkiej i wytrawnej tarty francuskiej

Tarta stanowi klasyczne danie kuchni francuskiej. Okrągłe placki z nadzieniem na wierzchu znane są w kuchniach świata od starożytności. Lecz prawdopodobnie we Francji wymyślono ciasto z zawiniętym do góry brzegiem, dzięki czemu można na wierzch nalać lub nałożyć nadzienie, które się nie wyleje.

We Francji występują dwa rodzaje tarty: tarta klasyczna i quiche, czyli kisz, tradycyjne ciasto z północno-wschodniej Francji. Nadzienie do tarty jest bardzo urozmaicone. Natomiast quiche, zwany też plackiem lotaryńskim, gdyż pochodzi z Alzacji i Lotaryngii, zawsze robi się z wytrawnym nadzieniem. Nadzienie quiche tworzy się na bazie polewy ze śmietany i jaj, która stanowi składnik wiążący. Kisz nie występuje w wersji słodkiej. Quiche pełni funkcje dania na ciepło, dlatego też piecze się go w ceramicznej formie, która dłużej trzyma ciepło. Kisz serwuje się na obiad, na kolację, czy też jako przystawkę. Tradycyjny kisz, czyli placek lotaryński pełni funkcję tradycyjnego dania na Boże Narodzenie. Kisz pieczony jest na słonym kruchym cieście, zaś nadzienie zawiera ser, szynkę i boczek oraz przyprawy.

Popularnym rodzajem tarty jest tzw. tarta Tatin. Tę pyszną tartę robi się odwrotnie, czyli najpierw układa w formie słodki farsz z jabłkami, a następnie przykrywa ciastem. Tarta Tatin podawana jest na ciepło.

Tarty w kuchniach świata

Tarty stały się popularne na świecie i kuchnie wielu regionów świata stworzyły własne warianty tarty czy kiszu. W Polsce tarty stały się popularne całkiem niedawno i cieszą się powodzeniem głównie jako słodkie ciastka z galaretką i owocami.

Rodzajem tarty jest apple pie, anglosaski jabłecznik z kruszonką ułożoną w kratkę, typowy dla kuchni angielskiej i amerykańskiej. Apple pie pieczemy na spodzie z ciasta drożdżowego, wyłożonego masą jabłkową.

Słynnym smakołykiem kuchni hiszpańskiej jest tarta de santiago. Co ciekawe spód do tarty de santiago nie zawiera mąki, lecz robiony jest na bazie migdałów. Wykonanie tej tarty jest bardzo proste. Jajka ubijamy z cynamonem, cukrem i skórką cytrynową. Następnie dodajemy zmielone migdały, wylewamy do formy do tarty i pieczemy. Klasyczna tarta de santiago posypana jest cukrem pudrem w taki sposób, że powstaje charakterystyczny krzyż Św. Jakuba.

Podobnym ciastem jest norweska tarta migdałowa pieczona na spodzie z kruchego ciasta. Nadzienie robi się z białek, roztopionego masła, cukru, zmielonych migdałów. Charakterystyczny smak nadaje kardamon i wanilia.

Przepis na pyszną tartę - podstawę stanowi ciasto na spód tarty

Prosta, pyszna tarta na kruchym cieście - łatwy przepis

Przepis na ciasto do tarty jest dość łatwy, wystarczy zrobić zwykłe kruche ciasto według klasycznego przepisu. Pierwszą rzeczą jaka będzie potrzebna to odpowiednia forma do tarty - płaska z niskim pofałdowanym brzegiem. W sklepach dostępne są metalowe, silikonowe lub ceramiczne formy do tarty. Tartę można zrobić również w tortownicy.

Pyszną tartę robimy na kruchym cieście. Podstawowe składniki na ciasto do tarty to: mąka, masło i jajka. Do ciasta na tartę na słodko dodajemy również cukier. Po zagnieceniu ciasto odstawia się na noc do lodówki, aby się schłodziło. Następnego dnia wyklejamy formę ciastem i pieczemy. Czasem zachodzi pytanie co zrobić, aby ciasto na tartę nie wyrosło zanadto i było odpowiednio wgłębione. Dobrym sposobem jest wyłożenie ciasta folią aluminiową i wysypanie na nią fasoli lub drobnych monet, które ubijają tartę swoim ciężarem.

Pyszna i prosta tarta na słodko

Dobra tarta na słodko to nie tylko odpowiednie ciasto kruche lub francuskie, lecz przede wszystkim farsz. Tarta pozwala na dużą dowolność i daje ogromne możliwości różnych wariantów smakowych. Spód do tarty umożliwia zrobienie zarówno szarlotki jak i sernika, czy też ciasta z galaretką i owocami.

Pyszna i prosta tarta na słodko powstanie dzięki zastosowaniu galaretki, w której można zatopić owoce w całości lub w kawałkach. Dobra tarta zawdzięcza swój smak takim dodatkom jak kremy, owoce, polewa czekoladowa czy też orzechy. Do słodkiej tarty pasuje każdy krem serowy, budyniowy, śmietankowy czy maślany.

Tarty na słono jako dania na ciepło i na zimno - jak zrobić farsz do tarty wytrawnej

Najciekawszym rodzajem tarty wytrawnej podawanej na ciepło, jest placek lotaryński. Podstawę dania stanowi masa jajeczna. Przy pomocy trzepaczki do jajek mieszamy śmietankę z żółtkami i tartym serem. Klasyczny placek lotaryński zawiera szynkę, wędzony boczek i ser. Ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby zmienić przepis według własnego gustu. Możemy wyłożyć tartę ulubioną wędliną, serem, kawałkami ryby czy też ulubionymi warzywami i zalać masą jajeczną.

Pomysłów na wierzch do tarty wytrawnej mamy mnóstwo. Krem do tarty może stanowić masa śmietanowo-jajeczna, jak do placka lotaryńskiego, lub jajka roztrzepane z serkiem. Do tego dodajemy dowolne dodatki. Najłatwiejsza do zrobienia jest tarta na cieście francuskim, gdyż tartę wkładamy warzywami, serem, rybą lub wędliną i zapiekamy.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto