Tarty
-
Tarta z truskawkami i mascarpone
Pyszna tarta z truskawkami i mascarpone to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie …
25 + 30 min łatwy 12 367 kcal
-
Tarta z malinami i mascarpone
Masz ochotę na słodki deser? Szybka tarta z malinami i mascarpone to idealne połączenie kruchego, delikatnego spodu ze słodkimi owocami …
40 + 40 min łatwy 12 333 kcal
-
Tarta z jagodami
Tarta to rodzaj dania, które możesz przygotować w wersji wytrawnej i na słodko. Wytrawna to świetny pomysł na obiad czy …
90 + 45 min łatwy 15 316 kcal
Zobacz pozostałe pomysły na tartę
-
Tarta ze szparagami w boczku z serem feta
Tarta ze szparagami zielonymi zawiniętymi boczek i posypana serem feta z pomidorowym sosem jest idealnym daniem na zwykły obiad lub …
15 + 25 min łatwy 4 732 kcal -
Tarta z borówkami
Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać …
120 + 30 min łatwy 12 228 kcal
-
Tarta oreo
Tarta oreo to przepyszne ciasto bez pieczenia, którym zachwycą się wszyscy miłośnicy popularnych ciasteczek oreo. Kruchy spód z ciastek oreo, …
40 min łatwy 10 493 kcal
-
Tarta banoffee
Pyszna tarta banoffee z bananami to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi …
60 + 45 min łatwy 15 350 kcal
-
Tarta z gruszkami
Tarta jest jedną z tradycyjnych potraw kuchni francuskiej, której korzenie sięgają średniowiecza. Pierwszy przepis na słodką tarte został umieszczony w …
45 + 45 min łatwy 12 284 kcal
-
Tarta ze szpinakiem i kurczakiem
Tarta ze szpinakiem i kurczakiem to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe oraz przekąskę na imprezę. Dobra tarta na słono …
40 + 40 min łatwy 4 784 kcal
-
Tarta malinowa
Tarta malinowa to świetna opcja na naprawdę proste owocowe ciasto, które świetnie sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i …
45 + 25 min łatwy 10 491 kcal
-
Tarta kajmakowa
Tarta kajmakowa to idealny deser, który nie tylko można zrobić w bardzo prosty sposób, ale również pełen pysznego smaku. To …
20 + 15 min łatwy 10 309 kcal
-
Tarta ze śliwkami i bezą
Tarta ze śliwkami i bezą to wspaniałe jesienne ciasto z owocami. Przepis na tartę ze śliwkami i bezą jest łatwy …
30 + 60 min średni 10 592 kcal
-
Tarta z czereśniami
To jest najlepsza tarta z czereśniami, którą możesz zrobić na deser. Pyszne ciasto z waniliową kruszonką to doskonały pomysł na …
30 + 50 min łatwy 10 292 kcal
-
Tarta z łososiem i szpinakiem
Brakuje Ci pomysłu na pyszny obiad, który wykonasz w parę minut? Dzisiaj przedstawię Ci przepis na tartę z łososiem i …
15 + 25 min łatwy 5 546 kcal
-
Tarta z jabłkami
Tarta z jabłkami to pyszne i naprawdę łatwe ciasto, które przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom domowych słodkości. Jabłka otulone cynamonowym …
35 + 30 min łatwy 10 200 kcal
-
Tarta z owocami
Tarta z owocami kojarzy mi się z latem i bogactwem różnych owoców. Spód do tarty stanowi kruche ciasto, na którym …
55 + 30 min średni 8 581 kcal
-
Tarta cytrynowa z bezą
Tarta cytrynowa z bezą to dobry pomysł na podwieczorek w ciepłe dni. Cytrynowy smak (nadzienia i bezy) sprawia, że tarta …
55 + 50 min średni 12 417 kcal
-
Tarta z kurczakiem
Tarta z kurczakiem to dobry pomysł na obiad lub wczesną kolację. Taką tartę można przygotować dla bliskich i znajomych. Obiadowa …
55 + 70 min łatwy 6 589 kcal -
Tarta czekoladowa
Tarta czekoladowa jest niezwykle smaczna i bardzo łatwa w przygotowaniu. Jest mocno czekoladowa, więc będzie idealna dla wszystkich miłośników kakaowego …
45 + 60 min łatwy 10 418 kcal
-
Tarta ze szpinakiem i fetą
Tarta ze szpinakiem i feta jest pyszną opcją na szybką, ale bardzo wartościową kolację wegetariańską. Ma pyszny smak i świetną …
20 + 40 min łatwy 4 590 kcal
-
Tarta z brokułami
Tarta z brokułami, kurczakiem, jajkiem i z serem feta to smaczna i sycąca, warzywna tarta. Pyszna tarta na słono to …
30 + 60 min łatwy 8 524 kcal -
Tarta z budyniem
Tarta z budyniem to proste do przygotowania ciasto, które idealnie nadaje się na podwieczorek i jako poczęstunek dla gości. Tę …
50 + 30 min łatwy 8 441 kcal
-
Tarta z mascarpone
Tarta jest jedną z tradycyjnych potraw kuchni francuskiej, której korzenie sięgają średniowiecza. Pierwszy przepis na słodką tarte został umieszczony w …
60 + 25 min łatwy 12 293 kcal
-
Tarta z porem
Tarta z porem jest świetną opcją na naprawdę pyszne i łatwe danie, które wyróżnia się piękną prezencją. To opcja dla …
15 + 25 min łatwy 4 824 kcal -
Tarta z pieczarkami
Ta tarta z pieczarkami, kukurydzą, natką pietruszki i mozzarellą jest bezbłędna. Koniecznie przygotuj ten sprawdzony przepis na pyszny obiad bez …
30 + 40 min łatwy 8 499 kcal
-
Tarta z kurczakiem i warzywami
Tarta najczęściej kojarzona jest z przepysznym ciastem, który spożywany jest w formie deseru. Można przygotować tartę z różnymi dodatkami np. …
20 + 10 min łatwy 4 583 kcal -
Tartaletki z kremem
Tartaletki z kremem to świetny pomysł na pyszne ciasto kruche z owocami. Kruchy spód można dowolnie nadziewać różnymi kremami. Ciasto …
20 + 30 min łatwy 10 1021 kcal
-
Tarta z ciasta francuskiego ze szpinakiem
Tarta z ciasta francuskiego ze szpinakiem to wspaniały pomysł na pyszne i szybkie danie. Bezmięsna tarta może być podana także …
20 + 45 min łatwy 8 607 kcal -
Tarta z porzeczkami
Dobra, idealnie słodka, z ogromną ilością kremu – taka jest ta tarta z czerwonymi porzeczkami oraz z czarnymi porzeczkami. Po …
30 + 30 min łatwy 6 840 kcal
-
Tarta z gruszkami i mascarpone
Tarta z gruszkami i mascarpone to doskonała propozycja na pyszny jesienny deser. Doskonałe połączenie kremowe go serka mascarpone i lekko …
20 + 50 min łatwy 10 628 kcal
-
Tarta na słodko
Tarta jest jedną z tradycyjnych potraw kuchni francuskiej, której korzenie sięgają średniowiecza. Pierwszy przepis na słodką tarte został umieszczony w …
150 + 20 min łatwy 12 264 kcal
-
Tarta ze szparagami, oliwkami, pomidorem, łososiem i serem camembert
Przepis na tartę ze szparagami. Wspaniałe quiche z zielonymi szparagami, oliwkami, pomidorem, świeżym łososiem oraz serem camembert jest bardzo dobrym …
20 + 70 min łatwy 4 904 kcal -
Tarta z ricottą
Tarta to rodzaj dania, które możesz przygotować w wersji wytrawnej i na słodko. Wytrawna to świetny pomysł na obiad czy …
20 + 35 min łatwy 5
-
Tarta z agrestem
Tarta z agrestem i bezą to doskonała propozycja na pyszny deser. Łatwa tarta to świetny dodatek do kawy i herbaty …
45 + 45 min łatwy 10
-
Tarta z kremem patissiere
Tarta z kremem patissiere jest pyszna w smaku, a dodatkowo robi się ją ekspresowo. Dlatego koniecznie poznaj mój dzisiejszy przepis …
60 + 20 min łatwy 10 184 kcal
-
Tarta owocowa
Tarta owocowa to doskonała opcja na smaczny i bardzo łatwy deser. Jest szybki, a przy okazji łatwy w przygotowaniu. Przepis …
120 + 30 min średni 12
-
Kruche ciasto z wiśniami i galaretką
Kruche ciasto z wiśniami i galaretką to doskonała opcja, która doskonale sprawdzi się na co dzień, ale i od święta. …
60 + 30 min średni 8 488 kcal -
Kruche ciasto z czekoladą
Kruche ciasto z czekoladą to doskonała opcja dla wszystkich miłośników prostych przepisów. Jest smaczna i prosta w przygotowaniu, więc idealna …
60 + 25 min średni 8 451 kcal
-
Tarta wegańska
Tarta wegańska to świetna opcja na naprawdę ciekawe ciasto, które doskonale sprawdzi się na co dzień. Jest smaczna, lekka i …
20 + 30 min łatwy 10 475 kcal
-
Ciasto francuskie z serem pleśniowym
Przepis na ciasto francuskie z serem pleśniowym i gruszką to idealna przekąska na imprezę. Wykonasz ją w zaledwie kilka minut, …
10 + 20 min łatwy 12 230 kcal
-
Tarta z szynką parmeńską
Tarta z szynką parmeńską to smaczna, szybka tarta, która nadaje się na ciepły obiad oraz jako zimna przystawka. Koniecznie sam …
80 + 30 min średni 10 567 kcal -
Tarta pomarańczowa
Tarta pomarańczowa to świetny pomysł na słodki wypiek. Ta pyszna tarta z pomarańczami poleca się na deser dla dużych i …
70 + 50 min łatwy 12 261 kcal
-
Tarta czekoladowa z malinami
Przepis na tartę czekoladową z malinami to idealny pomysł by wykorzystać świeże maliny. Ta najlepsza tarta na słodko będzie cudownym …
40 + 20 min łatwy 12 377 kcal
-
Quiche z porem
Wegetariańska potrawa, jaką jest quiche z duszonym porem i pieczarkami, szczypiorkiem oraz z serem jest bardzo pyszna – idealna na …
25 + 40 min łatwy 4 909 kcal
-
Tarta brokułowa
Najlepsza tarta brokułowa to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Sprawdzony przepis na tarte z brokułami można …
20 + 50 min łatwy 10 569 kcal
-
Tarta z pieczarkami i serem
Tarta z pieczarkami i serem to doskonały pomysł na szybki posiłek, który sprawdzi się na obiad i na kolację. Całość …
15 + 25 min łatwy 4
-
Tarta z borówkami i budyniem
Tarta z borówkami i budyniem to bardzo dobry pomysł na pyszny deser dla całej rodziny. Tarta jest smaczna i łatwa …
20 + 50 min łatwy 10 509 kcal
-
Tarta ze szpinakiem, fetą i suszonymi pomidorami
Tarta ze szpinakiem, fetą i suszonymi pomidorami to smaczny, zdrowy i efektywny pomysł na obiad lub imprezę. Ta tarta jest …
20 + 40 min łatwy 8 584 kcal
-
Tarta szarlotka z kruszonką
Tarta szarlotka z kruszonką to pomysł na przepyszne ciasto, które sprawdza się idealnie na co dzień i od święta. Szarlotka …
45 + 50 min łatwy 10 351 kcal
-
Tarta z porem i boczkiem
Tarta z porem i boczkiem wędzonym to bardzo dobry pomysł na obiad dla całej rodziny. Smaczna tarta świetnie sprawdzi się …
40 + 50 min łatwy 5 887 kcal -
Tarta jabłkowa
Tarta jabłkowa to bardzo dobry pomysł na pyszny deser dla całej rodziny. Tarta na kruchym spodzie sprawdzi się idealnie jako …
20 + 50 min łatwy 10 438 kcal
-
Tarta warzywna
Tarta warzywna to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Tarta z kruchego ciasta sprawdzi się idealnie jako …
20 + 60 min łatwy 8 805 kcal
-
Tarta ze szpinakiem na cieście francuskim
Tarta ze szpinakiem na cieście francuskim świetnie sprawdzi się jako wytrawna przekąska na imprezę ze znajomymi lub z rodziną. Tartę …
30 + 30 min łatwy 5 666 kcal
-
Tarta ze szpinakiem fetą i mozzarellą
Brakuje Ci pomysłu na pyszny obiad, który wykonasz w parę minut? Dzisiaj przedstawię Ci przepis na tartę ze szpinakiem fetą …
45 + 35 min łatwy 6 251 kcal
-
Szybka tarta ze szpinakiem
Brakuje Ci pomysłu na pyszny obiad, który wykonasz w parę minut? Dzisiaj przedstawię Ci przepis na szybką tartę ze szpinakiem, …
20 + 35 min łatwy 10 274 kcal
-
Tarta czekoladowa z mascarpone
Tarta czekoladowa z mascarpone sprawdzi się na każdą okazję, ale też wtedy, gdy najdzie Cię ochota na słodycze w zaciszu …
60 + 20 min łatwy 10
-
Tarta z borówkami i mascarpone
Tarta z borówkami i mascarpone sprawdzi się na każdą okazję, ale też wtedy, gdy najdzie Cię ochota na słodycze w …
60 + 20 min łatwy 10
-
Tarta z mascarpone i bialą czekoladą
Tarta z mascarpone i białą czekoladą sprawdzi się na każdą okazję, ale też, wtedy gdy najdzie Cię ochota na słodycze …
60 + 20 min łatwy 10 356 kcal
-
Tarta rustykalna ze śliwkami
Tarta rustykalna ze śliwkami to bardzo dobry pomysł na pyszny deser dla całej rodziny. Tarta świetnie sprawdzi się jako ciasto …
20 + 30 min łatwy 10 518 kcal
-
Tarta ze śliwkami budyniem i kruszonką
Tarta ze śliwkami budyniem i kruszonką to bardzo dobry pomysł na deser dla całej rodziny. Tarta będzie także dobrym pomysłem …
15 + 50 min łatwy 10 741 kcal
Tarty - co to jest?
Ojczyzną tarty jest Francja, gdzie wymyślono placek na kruchym cieście o wysokich brzegach, pozwalających na wlanie słodkiej lub wytrawnej polewy. Wierzch tarty bywa bardzo różnorodny. Pyszna tarta na słodko przykryta jest owocami, kremem, czy też galaretką. Tarty wytrawne podawane są jako dania na ciepło na obiad czy też dania rybne. Na wierzch kładziemy ryby, mięso i warzywa. Sos śmietanowo-jajeczny stanowi podstawę quiche, czyli placka lotaryńskiego, będącego rodzajem wytrawnej tarty. Tarty stały się bazą dla wielu dań kuchni świata, jak angielski apple pie czy też hiszpańska tarta de santiago.
Tarty - rodzaje, przepisy, farsze, propozycje podania
Tarty są mniej popularne w Polsce i spotykamy je głównie jako ciasteczka z galaretką i owocami na słodko. Świetnie smakują również pyszne tarty wytrawne, które sprawdzają się także jako dania rybne, czy też dania na ciepło na obiad. Dobra tarta czy tarteletki stanowi również świetny pomysł na danie na imprezę. Poznaj najelpsze przepisy na pyszną tartę i dowiedz się jak, w łatwy sposób, zrobić ciasto i nadzienie do tarty.
Tarty i babeczki - różnorodne dania na kruchym cieście, na słodko i na słono
Czym są tarty i kto pierwszy wymyślił przepis na tarty
Czym się różnią tarty i kruche babeczki? Babeczki to wysokie ciastka, które dekoruje się na wierzchu owocami i kremem na kształt piramidki. Zaś tarty są większe i płaskie o podwyższonych brzegach, które pozwalają na nałożenie większej ilości farszu lub zalanie galaretką. Duże tarty kroi się w trójkąty. Piecze się również małe tarty, dla jednej osoby, czyli tartaletki. Tarteletki różnią się kształtem od zwykłych babeczek, gdyż są płaskie, tak że nadzienie z nich nie spada.
Tarty piecze się na spodzie z ciasta francuskiego, kruchego lub drożdżowego. Występują przepisy na tarty na słodko lub na słono. Pieczenie tarty wymaga specjalnej foremki, niskiej w pofalowanym brzegiem, którą wylepia się ciastem. W zależności od przepisu tarty piecze się razem z farszem, albo najpierw piecze się sam spód, a potem napełnia go farszem.
Tarty stały się niezwykle popularne z uwagi na swoją uniwersalność. W zależności od rodzaju ciasta na spód i nadzienia tarty pełnią funkcję słodkiej przekąski czy ciasta, albo wytrawnego dania na obiad. We Francji dania na ciepło, czy też dania rybne przyjmują często postać tarty z wytrawnym nadzieniem.
Rodzaje słodkiej i wytrawnej tarty francuskiej
Tarta stanowi klasyczne danie kuchni francuskiej. Okrągłe placki z nadzieniem na wierzchu znane są w kuchniach świata od starożytności. Lecz prawdopodobnie we Francji wymyślono ciasto z zawiniętym do góry brzegiem, dzięki czemu można na wierzch nalać lub nałożyć nadzienie, które się nie wyleje.
We Francji występują dwa rodzaje tarty: tarta klasyczna i quiche, czyli kisz, tradycyjne ciasto z północno-wschodniej Francji. Nadzienie do tarty jest bardzo urozmaicone. Natomiast quiche, zwany też plackiem lotaryńskim, gdyż pochodzi z Alzacji i Lotaryngii, zawsze robi się z wytrawnym nadzieniem. Nadzienie quiche tworzy się na bazie polewy ze śmietany i jaj, która stanowi składnik wiążący. Kisz nie występuje w wersji słodkiej. Quiche pełni funkcje dania na ciepło, dlatego też piecze się go w ceramicznej formie, która dłużej trzyma ciepło. Kisz serwuje się na obiad, na kolację, czy też jako przystawkę. Tradycyjny kisz, czyli placek lotaryński pełni funkcję tradycyjnego dania na Boże Narodzenie. Kisz pieczony jest na słonym kruchym cieście, zaś nadzienie zawiera ser, szynkę i boczek oraz przyprawy.
Popularnym rodzajem tarty jest tzw. tarta Tatin. Tę pyszną tartę robi się odwrotnie, czyli najpierw układa w formie słodki farsz z jabłkami, a następnie przykrywa ciastem. Tarta Tatin podawana jest na ciepło.
Tarty w kuchniach świata
Tarty stały się popularne na świecie i kuchnie wielu regionów świata stworzyły własne warianty tarty czy kiszu. W Polsce tarty stały się popularne całkiem niedawno i cieszą się powodzeniem głównie jako słodkie ciastka z galaretką i owocami.
Rodzajem tarty jest apple pie, anglosaski jabłecznik z kruszonką ułożoną w kratkę, typowy dla kuchni angielskiej i amerykańskiej. Apple pie pieczemy na spodzie z ciasta drożdżowego, wyłożonego masą jabłkową.
Słynnym smakołykiem kuchni hiszpańskiej jest tarta de santiago. Co ciekawe spód do tarty de santiago nie zawiera mąki, lecz robiony jest na bazie migdałów. Wykonanie tej tarty jest bardzo proste. Jajka ubijamy z cynamonem, cukrem i skórką cytrynową. Następnie dodajemy zmielone migdały, wylewamy do formy do tarty i pieczemy. Klasyczna tarta de santiago posypana jest cukrem pudrem w taki sposób, że powstaje charakterystyczny krzyż Św. Jakuba.
Podobnym ciastem jest norweska tarta migdałowa pieczona na spodzie z kruchego ciasta. Nadzienie robi się z białek, roztopionego masła, cukru, zmielonych migdałów. Charakterystyczny smak nadaje kardamon i wanilia.
Przepis na pyszną tartę - podstawę stanowi ciasto na spód tarty
Prosta, pyszna tarta na kruchym cieście - łatwy przepis
Przepis na ciasto do tarty jest dość łatwy, wystarczy zrobić zwykłe kruche ciasto według klasycznego przepisu. Pierwszą rzeczą jaka będzie potrzebna to odpowiednia forma do tarty - płaska z niskim pofałdowanym brzegiem. W sklepach dostępne są metalowe, silikonowe lub ceramiczne formy do tarty. Tartę można zrobić również w tortownicy.
Pyszną tartę robimy na kruchym cieście. Podstawowe składniki na ciasto do tarty to: mąka, masło i jajka. Do ciasta na tartę na słodko dodajemy również cukier. Po zagnieceniu ciasto odstawia się na noc do lodówki, aby się schłodziło. Następnego dnia wyklejamy formę ciastem i pieczemy. Czasem zachodzi pytanie co zrobić, aby ciasto na tartę nie wyrosło zanadto i było odpowiednio wgłębione. Dobrym sposobem jest wyłożenie ciasta folią aluminiową i wysypanie na nią fasoli lub drobnych monet, które ubijają tartę swoim ciężarem.
Pyszna i prosta tarta na słodko
Dobra tarta na słodko to nie tylko odpowiednie ciasto kruche lub francuskie, lecz przede wszystkim farsz. Tarta pozwala na dużą dowolność i daje ogromne możliwości różnych wariantów smakowych. Spód do tarty umożliwia zrobienie zarówno szarlotki jak i sernika, czy też ciasta z galaretką i owocami.
Pyszna i prosta tarta na słodko powstanie dzięki zastosowaniu galaretki, w której można zatopić owoce w całości lub w kawałkach. Dobra tarta zawdzięcza swój smak takim dodatkom jak kremy, owoce, polewa czekoladowa czy też orzechy. Do słodkiej tarty pasuje każdy krem serowy, budyniowy, śmietankowy czy maślany.
Tarty na słono jako dania na ciepło i na zimno - jak zrobić farsz do tarty wytrawnej
Najciekawszym rodzajem tarty wytrawnej podawanej na ciepło, jest placek lotaryński. Podstawę dania stanowi masa jajeczna. Przy pomocy trzepaczki do jajek mieszamy śmietankę z żółtkami i tartym serem. Klasyczny placek lotaryński zawiera szynkę, wędzony boczek i ser. Ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby zmienić przepis według własnego gustu. Możemy wyłożyć tartę ulubioną wędliną, serem, kawałkami ryby czy też ulubionymi warzywami i zalać masą jajeczną.
Pomysłów na wierzch do tarty wytrawnej mamy mnóstwo. Krem do tarty może stanowić masa śmietanowo-jajeczna, jak do placka lotaryńskiego, lub jajka roztrzepane z serkiem. Do tego dodajemy dowolne dodatki. Najłatwiejsza do zrobienia jest tarta na cieście francuskim, gdyż tartę wkładamy warzywami, serem, rybą lub wędliną i zapiekamy.