Dieta laktoowowegetariańska

Dieta laktoowowegetariańska - zobacz podstawowe zasady laktoowowegetarianizmu

Dieta laktoowowegetariańska to sposób żywienia oparty na założeniach diety roślinnej, zakładający możliwość włączenia do jadłospisu mleka i jego przetworów oraz jajek. Dzięki temu łatwiej zbilansować zdrowy jadłospis, zapewnia on bowiem dostarczenie odpowiednich ilości białka i wapnia. Dieta opiera się głównie na warzywach, owocach, zbożach, nasionach roślin strączkowych, tłuszczach roślinnych, z dodatkiem produktów nabiałowych. Dobrze zbilansowana dieta pozytywnie wpływa na nasze zdrowie.

Wyróżnione przepisy z diety laktoowowegetariańskiej

Pozostałe przepisy dla osób na diecie laktoowowegetariańskiej

Poznaj inne kategorie przepisów na FajneGotowanie.pl

Dieta laktoowowegetariańska - zobacz podstawowe zasady laktoowowegetarianizmu

Dieta wegetariańska staje się w ostatnich latach coraz popularniejszym sposobem odżywiania. Poza wskazaniami etycznymi czy ekologicznymi, największą uwagę zwraca się na jej pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Wegetarianizm zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób cywilizacyjnych, m.in. chorób układu krążenia, nadciśnienia, cukrzycy typu 2, a także nowotworów dietozależnych. Większa ilość błonnika wpływa również pozytywnie na trawienie, poprawia metabolizm i pomaga w walce z nadwagą. Dieta laktoowowegetariańska to odmiana diety wegetariańskiej, w przypadku której dopuszczalne jest spożycia mleka i przetworów mlecznych, jajek oraz miodu. Laktoowowegetarianie wykluczają z jadłospisu mięso i jego przetwory, ryby, żelatynę oraz podpuszczkę, którą możemy znaleźć w serach. Jakie są podstawowe zasady diety laktoowowegetariańskiej i jaki jest jej wpływ na nasze zdrowie?

Laktoowowegetarianizm –najważniejsze zasady

Ten typ odżywiania określa się czasem mianem najmniej restrykcyjnej odmiany diety roślinnej. Wynika to z faktu, że laktoowowegetarianizm zakłada spożycie mleka i jego przetworów, jajek oraz miodu, co znacznie zwiększa dostępność składników odżywczych, niezbędnych dla naszego zdrowia: białek, tłuszczów, węglowodanów, witamin i składników mineralnych.

Wartość kaloryczną diety ustala się jak w standardowym sposobie żywienia, uwzględniając stan zdrowia, masę ciała, płeć, wiek, stan fizjologiczny i tryb życia, w tym aktywność fizyczną.

Choć dieta zakłada eliminację mięsa i ryb, to dzięki pozostawieniu w jadłospisie jajek i produktów nabiałowych, o wiele łatwiej nam zapewnić odpowiednią ilość pełnowartościowego białka.

Planując zmianę diety, warto wsłuchać się w porady wegetarian i zmiany wprowadzać stopniowo. Jeśli do tej pory jedliśmy dużo mięsa i ryb, nie odstawiajmy ich od razu, ale zacznijmy od jednego dnia w tygodniu. W pierwszej kolejności odstawmy przetwory mięso, później mięso czerwone, białe, a na końcu ryby i owoce morza.

Dopasowując przepisy kulinarne do nowego sposobu odżywiania, nie napotkamy wielu trudności, ponieważ lista produktów zakazanych nie jest zbyt długa. Należy jednak z uwagą układać menu, dobrze bilansując jadłospis, tak aby zapewnić odpowiednią ilość niezbędnych składników odżywczych.

Dieta laktoowowegetariańska – praktyczne porady

Laktoowowegetarianizm - produkty wskazane

Jadłospis osób stosujących ten typ odżywiania jest bogaty w następujące produkty:

  • Warzywa i owoce, zwłaszcza warzywa strączkowe (soja, soczewica, ciecierzyca, fasola, groch, bób), które są bogatym źródłem białka, witamin i składników mineralnych.
  • Produkty z pełnego ziarna: pieczywo pełnoziarniste, brązowy ryż i makaron, kasze, płatki zbożowe.
  • Orzechy, migdały, nasiona chia, siemię lniane, sezam, pestki dyni i słonecznika. Przepisy, w których są one uwzględnione zapewniają dostarczenie odpowiednich ilości kwasów omega-3, których może nam brakować przy wykluczeniu z jadłospisu ryb i owoców morza.
  • Zdrowe tłuszcze: oliwa z oliwek, olej rzepakowy, olej lniany, awokado.
  • Mleko i przetwory mleczne, jajka.

Menu laktoowowegetarian – produkty przeciwwskazane

  • Mięso: wieprzowina, baranina, wołowina, kurczak, indyk, królik, kaczka, gęś, dziczyzna, przetwory mięsne: wędliny, parówki, pasztety.
  • Ryby i owoce morza.
  • Smalec, słonina, boczek.
  • Żelatyna, która występuje w gotowych galaretkach.
  • Podpuszczka wykorzystywana do produkcji serów.

Osoby stosujące dietę laktoowowegetariańską nie ograniczają się tylko do produktów spożywczych, ale eliminują również ze swojego życia inne artykuły pochodzenia zwierzęcego, takie jak wyroby ze skóry naturalnej czy kosmetyki zawierające substancje pochodzące od zwierząt, np. kolagen.

Dieta laktoowowegetariańska – przykładowe menu

Śniadanie

Omlet jajeczny ze szpinakiem, czerwoną cebulą i serem feta

Drugie śniadanie

Koktajl z awokado, gruszką, truskawkami i bananem

Obiad

Gulasz z ciecierzycy z kaszą pęczak

Kolacja

Sałatka wielowarzywna z komosą ryżową, mozzarellą i pestkami dyni

Dieta laktoowowegetariańska to sposób odżywiania bazujący na warzywach, owocach, pełnoziarnistych produktach zbożowych i tłuszczach roślinnych, dopuszczający spożycie mleka i jego przetworów, jajek i miodu. Jeśli dobrze zbilansujemy jadłospis, możemy dostarczyć sobie większość potrzebnych dla zdrowia składników odżywczych. Jeśli chcemy zrezygnować z mięsa, warto zacząć właśnie od laktoowowegetarianizmu, ponieważ stwarza najmniejsze ryzyko powstania niedoborów pokarmowych.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto