Przepis na zupę krem brokułową krok po kroku

Składniki
  • Brokuły 750 g 1,5 szt
  • Cebula 100 g 1 szt
  • Czosnek 15 g 3 ząbki
  • Seler korzeniowy 60 g 1 plaster
  • Pietruszka 70 g 1 szt
  • Jogurt grecki 0% tłuszczu 80 ml 4 łyżki
  • bulion warzywny 720 ml 3 szklanki
  • Oliwa z oliwek 30 ml 2 łyżki
  • Ziemniaki późne 375 g 5 szt
Przyprawy
sól, pieprz, chilli, bazylia
To będzie niezbędne
kuchenka, duży garnek, blender, miska

W garnku rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek przez około 3 minuty.

Pietruszkę, seler i ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Dodaj warzywa do cebuli i czosnku i podsmażaj przez kolejne 3 minuty. Dodaj chili i suszoną bazylię, dobrze wymieszaj. Zalej wszystko bulionem i 1 szklanką wody i gotuj przez 15 minut.

Brokuły podziel na różyczki i dodaj do garnka z warzywami i gotuj całość przez 7 minut.

Zupę odstaw do przestygnięcia i dokładnie zblenduj.

Odrobinę zupy przelej do miski i dodaj śmietany, wszystko dokładnie wymieszaj i dodaj do garnka z zupą. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Zupa krem brokułowa podana w eleganckiej miseczce i udekorowana różyczkami brokułu.
zupa krem brokułowa
Koszt przygotowania dania
29.53 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
171 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
36

Zupa krem brokułowa - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o zupie krem brokułowej

Zupa krem brokułowa, to pyszna pożywna i zdrowa potrawa, która zachwyca przepięknym, zielonym kolorem. Świetnego smaku nadają jej podsmażona cebula i czosnek, a także ostre chili. Całość łagodzi odrobina jogurtu naturalnego. Ta zupa na pewno przypadnie do gustu miłośnikom zdrowych i warzywnych dań, szczególnie tych z brokułów.

Przepis na zupę brokułową jest naprawdę prosty i szybki. Zupa powstaje w kilka minut i jest świetnym pomysłem na ekspresowe danie w awaryjnych sytuacjach. Zawsze się udaje, a do jej wykonania wystarczy jeden garnek. To świetny pomysł dla osób zabieganych, które nie mają czasu na długie gotowanie. W bardzo szybkim czasie można stworzyć wspaniałe danie.

Ten krem brokułowy smakuje naprawdę wybornie. Na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom tego zielonego warzywa. Choć wiele osób unika dodatku brokułu do dań ze względu na jego specyficzny smak, to jednak warto włączyć go do swojego codziennego menu. Brokuł jest świetnym źródłem wielu cennych składników mineralnych i witamin. Jednak najcenniejszą substancją, którą możemy w nim znaleźć jest sulforafan, antyoksydant, chroniący organizm przed chorobą nowotworową, a także szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi. Najwięcej sulforafanu wytwarza się, gdy brokuł pokroimy i zostawimy go na chwilę. Dlatego w trakcie przygotowania zupy warto rozdzielić brokuł na różyczki i poczekać około 30 minut, by wyprodukowało się jak najwięcej tej prozdrowotnej substancji. Brokuł gotujemy w zupie tylko 5 minut tak, by nie stracić zbyt dużo z wszystkich witamin i minerałów.

Jeżeli zastanawiasz się jak zrobić zupę krem z brokułów, która będzie smakowała naprawdę pysznie, do tego jej wykonanie zajmie tylko kilka minut, to ten przepis będzie idealną inspiracją. Zupa, która z niego powstaje jest po prostu najlepsza, a w dodatku super prosta. I choć jest zblendowana na mus, to dzięki dużej ilości warzyw i błonnika jest bardzo sycąca. Ta pyszna zupa, to świetny pomysł, by przemycić do swojej diety trochę więcej warzyw. Jest gotowana na bulionie, dzięki temu jest w pełni roślinną opcją.

Wartości odżywcze zupy krem brokułowej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (367g)
Energia (kalorie)
46.74 kcal
171.52 kcal
Białko
1.91 g
7.00 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Węglowodany w zupie krem brokułowej

Na 100g
Na porcję (367g)
Węglowodany
7.15 g
26.24 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
5.60 g
20.56 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (367g)
Tłuszcz
1.56 g
5.73 g
Tłuszcze nasycone
0.35 g
1.29 g
Tłuszcze nienasycone
1.21 g
4.45 g
Tłuszcze jednonasycone
1.02 g
3.73 g
Brak danych dla: ziemniaki późne.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na zupę krem brokułową

Na 100g
Na porcję (367g)
Witamina B6
0.14 mg
0.50 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Witamina C
35.21 mg
129.21 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Tiamina
0.05 mg
0.19 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.06 mg
0.21 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Niacyna
0.49 mg
1.79 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu, oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na zupę krem brokułową

Na 100g
Na porcję (367g)
Sód
113.86 mg
417.87 mg
Potas
215.89 mg
792.30 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Wapń
27.73 mg
101.78 mg
Fosfor
40.95 mg
150.30 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Magnez
13.50 mg
49.55 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Żelazo
0.47 mg
1.74 mg
Cynk
0.24 mg
0.90 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Miedź
0.05 mg
0.18 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy krem brokułowej 36
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w zupie krem brokułowej

Lista alergenów dla zupy krem brokułowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, pieprz, chilli, bazylia.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy
    • bulion warzywny
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt grecki 0% tłuszczu

Cena przygotowania zupy krem brokułowej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Brokuły
750 g
1,5 szt
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
7.50
Za 750 g
Cebula
100 g
1 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
15 g
3 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Seler korzeniowy
60 g
1 plaster
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 60 g
Pietruszka
70 g
1 szt
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.53
Za 70 g
Jogurt grecki 0% tłuszczu
80 ml
4 łyżki
2.20
Za 180,0 ml
Liczba opakowań 1
0.98
Za 80 ml
bulion warzywny
720 ml
3 szklanki
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 2
15.43
Za 720 ml
Oliwa z oliwek
30 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Ziemniaki późne
375 g
5 szt
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.50
Za 375 g
Liczba porcji:
Razem
79.70
Łączny koszt
29.53
Jak oceniasz przepis na zupę krem brokułową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób