Polecane przepisy na pizzę
-
Szybka pizza
Zastanawiasz się jak zrobić szybką pizzę w domu? Jesteś w odpowiednim miejscu! Nasz przepis na szybką pizzę z sosem pomidorowym, …
10 + 30 min średni 3 -
Lahmacun na drożdżach
Pizza turecka na cieniutkim cieście drożdżowym z mięsem, papryką i cebulą to znana lahmacun pizza. Zobacz, jaki prosty jest przepis …
30 + 40 min łatwy 4 441 kcal -
Pizzerinki z ciasta francuskiego
Pyszne pizzerinki z ciasta francuskiego to idealna propozycja przekąski, nie tylko dla dzieci, ale też dla wszystkich dorosłych. Mini pizze …
15 + 10 min łatwy 15 -
Ciasto na pizzę
Pizza to danie kuchni włoskiej, które rozprzestrzeniło się na wszystkich kontynentach i jest obecnie jednym z najpopularniejszych i najbardziej lubianych …
35 min średni 1 534 kcal -
Pizza na suchych drożdżach
Pizza na suchych drożdżach to świetna propozycja dla miłośników prawdziwej włoskiej pizzy, którzy jednak nie mają wystarczająco dużo czasu, lub …
25 + 15 min łatwy 6 293 kcal
Pozostałe przepisy na pizzę
-
Pizza z boczkiem
Pizza z boczkiem jako idealna propozycja na rodzinny obiad. W końcu, kto nie kocha pizzy? Na pewno każdy z nas …
30 + 30 min łatwy 10 131 kcal -
Pizza bianca
Pizza bianca zawdzięcza nazwę swojej barwie. Od tradycyjnej pizzy wyróżnia ją użyty sos, który jest biały. Pizza jest delikatna, chrupiąca …
90 + 20 min łatwy 2 957 kcal -
Ciasto na pizzę bez wyrastania
Dziś pokazujemy Wam jak zrobić ciasto na pizzę bez wyrastania. Jeśli marzy Ci się pyszna, łatwa w przygotowaniu pizza to …
20 + 15 min łatwy 1 -
Khachapuri
Pyszne tradycyjne khachapuri z serem to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi …
90 + 10 min średni 1 4031 kcal -
Pieróg Calzone
Pieróg Calzone to idealne połączenie pieroga i pizzy w jednym. To pyszne danie kuchni włoskiej koniecznie musicie spróbować. Pizza jest …
90 + 20 min łatwy 4 -
Pizza z proszku do pieczenia
Pyszna pizza z proszku do pieczenia to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie …
30 + 25 min łatwy 8
-
Pizza z boczniakami
Pizza z boczniakami to danie, które koniecznie musicie wypróbować. Tym bardziej że jest to naprawdę prosty przepis i świetny pomysł …
50 + 10 min średni 4 659 kcal -
Pizza z gruszką
Pizza z gruszką to wybór idealny dla osób, które kochają połączenia wytrawnych dań z owocami. Gruszka i gorgonzola to naprawdę …
30 + 15 min łatwy 4 540 kcal -
Pizza z kurkami
Koniecznie poznajcie nasz prosty przepis na pizzę z kurkami. Wspólnie przygotujmy domowe ciasto na pizzę i przygotujmy wszystkie składniki. Nasza …
80 + 15 min łatwy 4 -
Pizza z mąki orkiszowej
Pizza z mąki orkiszowej to bardzo dobry pomysł na zdrowszą alternatywę tradycyjnej pizzy, którą możesz podać na obiad. Przepis na …
140 + 20 min łatwy 4
-
Ciasto drożdżowe na słono
Ciasto drożdżowe na słono to świetny pomysł na bazę do wielu dań w wersji wytrawnej. Ciasto jest szybkie i proste …
40 + 10 min łatwy 7 -
Pizza z ananasem
Pizza z ananasem to idealna propozycja na rodzinny obiad. W końcu, kto z nas nie kocha pizzy? Połączenie wytrawnych dań …
60 + 20 min łatwy 4 461 kcal -
Ciasto drożdżowe na pizzę
Ciasto drożdżowe na pizzę to wspaniała propozycja na proste i dobre ciasto na spód do pizzy. Pomysł na ciasto możesz …
20 min łatwy 6 -
Pizza z oscypkiem
Dziś pokazujemy Wam jak zrobić pizzę z oscypkiem. Jeśli marzy Ci się pyszna, ciepła góralska pizza to jesteś w odpowiednim …
30 min średni 4 674 kcal -
Ciasto na pizzę Thermomix
Dziś pokazujemy Wam jak zrobić ciasto na pizzę w Thermomixie. Jeśli marzy Ci się pyszna, łatwa w przygotowaniu pizza to …
4 + 13 min łatwy 2 627 kcal -
Pizza Thermomix
Dziś pokazujemy Wam jak zrobić pizzę w Thermomixie. Jeśli marzy Ci się pyszna, łatwa w przygotowaniu pizza to jesteś w …
50 + 10 min łatwy 2 811 kcal
-
Pizza Sfincione
Pizza Sfincione to tradycyjny sycylijski wypiek podawany na obiad lub kolację. Niegdyś pizza spożywana była przez rolników, a ciasto drożdżowe …
140 + 20 min łatwy 4 -
Pizzerinki z cukinii
Pyszne pizzerinki z cukinii przygotowane w piekarniku to dobry pomysł na domowy, a co ważne szybki i tani w wykonaniu …
30 + 10 min łatwy 10 62 kcal -
Pizza z jajkiem sadzonym i boczkiem
Pyszna pizza z jajkiem sadzonym z boczkiem, oliwkami, kukurydzą, cebulą oraz ogórkiem kiszonym to świetny pomysł na urozmaicenie tradycyjnej pizzy. …
30 + 30 min średni 4 635 kcal -
Pizza bezglutenowa
Pizza bezglutenowa jest świetnym wyborem dla miłośników włoskich przysmaków. Ta alternatywa, choć bezglutenowa, smakuje równie pysznie. Do jej przygotowania wystarczy …
35 + 15 min łatwy 4 351 kcal
-
Pizza z tofu
Pizza z tofu to dobra i smaczna opcja dla wszystkich miłośników roślinnej kuchni. Będzie świetną alternatywą dla tradycyjnych wypieków z …
30 + 25 min łatwy 4 596 kcal -
Pizza z cukinią
Dziś pokazujemy Wam jak zrobić pizzę z cukinią. Jeśli marzy Ci się pyszna, warzywna pizza to jesteś w odpowiednim miejscu. …
90 + 40 min średni 3 420 kcal -
Zupa pizza
Zupa pizza to świetna propozycja na sytą i gęstą zupę. Zupa pizza to idealne danie na obiad dla całej rodziny. …
10 + 30 min łatwy 8 -
Pizza wegańska
Pizza wegańska to doskonała propozycja na pyszną pizzę bez dodatku mięsa i sera z mleka pochodzącego od zwierząt. Smaczna pizza …
110 + 20 min łatwy 4 -
Pizza z jajkiem
Pizza z jajkiem jako idealna propozycja na rodzinny obiad. W końcu, kto nie kocha pizzy? Na pewno każdy z nas …
50 + 20 min łatwy 4 568 kcal -
Pizza z tortilli
Najbardziej rozpowszechnione danie kuchni włoskiej znane na całym Świecie najczęściej występujące w formie drożdżowego placka z ulubionymi indywidualnymi dodatkami, o …
10 + 15 min łatwy 4 365 kcal
-
Pizza z szynką parmeńską
Pizza z szynką parmeńską to wspaniała propozycja na obiad lub kolację. Pizza z dobrymi jakościowo produktami zaskoczy domowników i zabierze …
120 + 20 min łatwy 7 465 kcal -
Pizza z tuńczykiem
Pizza z tuńczykiem świetnie sprawdzi się na pyszny i sycący posiłek. Jest łatwa w przygotowaniu, a całość dzięki dużej zawartości …
20 + 15 min łatwy 2 809 kcal -
Lahmacun
Lahmacun to pizza turecka z farszem mięsno warzywnym. Przepis na lahmacun to tradycyjna turecka potrawa, która sprawdzi się jako danie …
30 + 20 min łatwy 2 761 kcal -
Błyskawiczna fit pizza ze szpinakiem, serem mozzarella i awokado
Najszybsza do wykonania fit pizza ze szpinakiem, serem mozzarella i awokado. Idealny posiłek na diecie ograniczającej podaż węglowodanów. Zdrowa, prosta …
20 min łatwy 2 635 kcal
Przepisy na pizzę - zobacz wyjątkowe pomysły na domową pizzę
Uwielbiamy pizzę z pomidorami, ciągnącym się serem i pysznym, chrupiącym ciastem. Pizza stała się popularnym daniem na imprezę, na spotkanie ze znajomymi, oraz zamiast obiadu czy kolacji. Kiedy chcemy odpocząć od gotowania lub zjeść coś niedrogiego i pysznego, zamawiamy pizzę. Pizza wymaga specjalnego pieca, jednak w domu można również zrobić pyszną pizzę z mąki pszennej z mokrymi drożdżami. Przedstawiamy sprawdzony przepis, jak zrobić świetne ciasto do pizzy w domu. Opisujemy historię pizzy i jej różne rodzaje, jakie stworzono na świecie.
Pizza - kto wymyślił przepis na pizzę
Czym jest pizza
Pizza pochodzi z kuchni włoskiej, lecz w ciągu ostatnich lat rozpowszechniła się na całym świecie, gdzie powstały różne rodzaje i odmiany regionalne. Pizza jest daniem dość trudnym do zrobienia w domu, jednak bez trudu można ją zamówić w pizzerii, które w ostatnich latach wyrosły jak grzyby po deszczu we wszystkich miastach świata.
Pizza stanowi płaski, okrągły placek z ciasta drożdżowego, który tradycyjnie na wierzchu posmarowany jest sosem pomidorowym z przyprawami, posypany serem mozzarellą lub parmezanem i zapieczony w specjalnym piecu, w wysokiej temperaturze. Połączenie pszennego placka, sera i sosu pomidorowego tworzy niezwykłą kompozycję smakową, która zdobyła ogromne uznanie na całym świecie.
Kto wymyślił przepis na pizzę
Okrągłe placki z dodatkami znane były od zarania dziejów i rozpowszechniły się we wszystkich kulturach świata. Starodawny chleb przyjmował kształt okrągłego placka. Jadano go łamiąc na kawałki i maczając w oliwie lub w zupie. W zależności od kuchni różnych regionów świata, placki nadziewa się lub smaruje różnymi dodatkami i składa w bardzo różny sposób. Z okrągłych placków powstały, na przykład tradycyjne naleśniki, różne rodzaje tortilli popularnych w kulturze hiszpańskiej, czy gruziński chaczapuri z różnymi dodatkami zawijane w kopertę.
Natomiast we Włoszech tradycyjnym daniem był prosty placek z ciasta, z dodatkiem soli, ziół i sera, zapiekanego w specjalnych piecach o wysokiej temperaturze. Chleb zwany focaccia znany był już w starożytnym Rzymie, gdzie jadano go z solą, ziołami i serem. Focaccia z ciasta drożdżowego długo wyrasta. Po upieczeniu podaje się ją na ciepło. Focaccia stała się pierwowzorem pizzy, która nie wymaga tak długiego okresu wyrastania. Pizzę wyciąga się ręcznie na cienkie ciasto, zaś po upieczeniu nie składa się jej, lecz podaje pokrojoną na kawałki. Pochodzenie samego słowa pizza jest nieznane. Nazwa ta pojawiła się juże X wieku.
Dopiero po odkryciach geograficznych do Europy zawędrowały pomidory, które stały się podstawowym dodatkiem do pizzy. Już w XVIII wieku w Neapolu pojawiły się pierwsze pizzerie serwujące pizzę. Lokale te stały się ulubionym miejscem dla arystokracji i koronowanych głów. W XIX wieku pizza zawędrowała do Stanów Zjednoczonych, gdzie zaczęły powstawać pizzerie. Jednak największą popularność pizzy na całym świecie datuje się dopiero na czasy po II wojnie światowej. Popularność pizzy w tym czasie ma związek ze zubożeniem społeczeństwa po wojnie, kiedy to ludzie szukali taniego posiłku, jakim bez wątpienia jest pizza.
Co ciekawe, pizza jest najbardziej popularna w Europie i w USA. Oprócz Włoch i pobliskiej Malty, najwięcej pizzy jada się ja głównie we Francji, Niemczech, krajach anglosaskich, w Hiszpanii i w Polsce. Jednak pizza ma zwolenników na całym świecie.
W Japonii po II wojnie światowej zaadaptowano włoską pizzę do sytuacji powojennej biedy i kryzysu. Powstała wtedy japońska wersja pizzy, okonomiyaki, gdzie na smażonym na patelni placku pszennym kładzie się to cokolwiek mamy akurat w domu. Obecnie w Japonii pizza jest popularna i dostępna w restauracjach na miejscu i na wynos. Sery są w Japonii droższe i trudniej dostępne, dlatego też pizza jest droższa.
Kiedy podajemy pizzę
Obecnie pizza stanowi tradycyjne danie serwowane w restauracjach specjalizujących się w kuchni włoskiej oraz w specjalnych pizzeriach, które oferują różne rodzaje pizzy z różnymi dodatkami. Pizza stała się też jednym z fastfood, które robi się taśmowo i rozwozi do klientów. W czasach ogromnego pośpiechu życia i braku czasu wiele osób rezygnuje z gotowanie posiłków, gdyż w każdej chwili można zamówić pizze. Zamawianie pizzy stało się tradycją spotkań towarzyskich i imprez. Gdy nagle zawitają goście, wystarczy zamówić pizzę.
Pizzę trudno jest zrobić w domu, dlatego też jadamy ją głównie w restauracji lub zamawiamy do domu. Podajemy ją zwykle na ciepło, lecz dobrze smakuje również na zimno. Pizzę kroi się specjalnym nożem na równe wycinki koła i je trzymając w ręku.
Sposób jedzenia pizzy jest dość dowolny i nie ma co do tego szczególnych zasad savoir vivre. Tradycyjnie je się pizzę biorąc kawałek do ręki i odgryza zaczynając od cienkiego końca. Niektórzy nie lubią grubego brzegu pizzy i zostawiają go. Pizzę można jeść równie dobrze nożem i widelcem i jest to najbardziej elegancki sposób, szczególnie jeśli pizza polana jest oliwą.
Pizza należy do popularnych fastfoodów i nie jest to szczególnie zdrowe jedzenie. Zawiera głównie węglowodany, lecz także witaminy A i C. Jeden kawałek pizzy nie jest zbyt kaloryczny, jednak zwykle nie poprzestajemy na jednym kawałku. Dlatego też warto ograniczyć zamawianie pizzy na specjalne okazje. Najlepiej wybrać się na pizze do dobrego lokalu serwującego kuchnię włoską zrobioną na miejscu ze świeżych składników. Najlepiej unikać mrożonej pizzy, która może zawierać konserwanty. Warto pamiętać również, że tania pizza sprzedawana w popularnych fastfoodach robiona jest z tanich składników i może zawierać mnóstwo konserwantów, zaś składniki są niskiej jakości.
Pochodzenie i rodzaje pizzy włoskiej
We Włoszech istnieje ponad 50 rodzajów pizzy. Popularna, stołowa pizza sprzedawana wszędzie we Włoszech ma kształt prostokątny. Natomiast generalnie najpopularniejsze są dwa rodzaje pizzy włoskiej:
- pizza rzymska jest gruba i wygląda rustykalnie,
- pizza neapolitańska jest cienka i prosta.
Wyróżniamy też różne rodzaje pizzy w zależności od tego, co jest na wierzchu. Najpopularniejsza jest pizza margherita z pomidorami, mozzarellą i bazylią. Pizza Carbonara ma wierzch z bekonu, jajek, mozzarelli, parmezanu i sosu pomidorowego. Dla wegetarian przygotowuje się pizzę bez mięsa. Pizze mają różne nazwy w zależności od dodatków. W większości stylów pizza jest okrągła, zaś pizza sycylijska pieczona jest na blasze prostokątnej. Pizza genueńską bardziej przypomina placek focaccia i jada się ją tylko z oliwą i parmezanem, zaś czasami z pesto.
Jak wygląda pizza amerykańska
Pizza stała się bardzo popularna w Stanach Zjednoczonych, gdzie pierwsza pizzeria została założona w 1905 roku. Ponieważ klientów nie stać było na kupowanie całej pizzy, wytworzył się zwyczaj cięcia jej i sprzedawania na kawałki. Pizza amerykańska, w wersji nowojorskiej, jest bardzo duża, nawet do 45 cm średnicy, zaś ciasto jest bardzo miękkie, gdyż robi się je z wysokoglutenowej mąki. Na wierzchu kładzie się sos pomidorowy i ser mozzarella, a następnie różne dodatki według smaku. Pizzę tę sprzedaje się na kawałki, złożone na pół.
W związku z modą na zdrową żywność powstała pizza w stylu kalifornijskim. Jest ona mniejsza i cieńsza od pizzy w stylu nowojorskim. Jej charakterystyczną cechą są dodatki, które mają być zdrowe. Może być to, na przykład, awokado, karczochy, krewetki, kawior, łosoś, kaczka i inne.
Zupełnie inna jest pizza w stylu chicagowskim, która robiona jest na grubym cieście drożdżowym. Na wierzchu układa się najpierw ser mozzarella oraz dodatki, a całość polewa szczelnie dużą ilością sosu pomidorowego.
Klasyczny przepisy na ciasto do pizzy
Idealne ciasto na tradycyjną włoską pizzę robi się z maki pszennej. Pozostałe składniki na spód do pizzy to woda, sól, drożdże i oliwa. Po wyrośnięciu ciasto nie jest rozwałkowywanie, lecz ręcznie wyrabiane i rozciągane. Pizzę piecze się w specjalnych piecach opalanych drewnem. Pizzę wkłada się do gorącego pieca i kilkakrotnie obraca w czasie pieczenia. Idealne ciasto powinno być chrupkie, przyrumienione na brzegach, zaś środek powinien być ciągnący.
W Polsce pizza różni się od włoskiego odpowiednika dodatkami, gdyż prawdziwe włoskie sery są mało dostępne i bardzo drogie. Polska tania pizza przeszła długą ewolucję od różnych, nieudanych początków. Polska pizza robiona jest na dość grubym i wyrośniętym cieście i zawiera ogromną ilość dodatków. Na wierzchu pizzy musi znaleźć się ciągnący ser na gorąco. Najczęściej jest to zwykły, polski ser żółty.
Domowa pizza - jak samodzielnie zrobić dobry spód do pizzy
Sprawdzone przepisy na ciasto do pizzy
Czy dobry spód do pizzy można zrobić samemu? Zdania na ten temat są podzielone. Klasyczna pizza wymaga specjalnego pieca na wysoką temperaturę. Domowa pizza nie będzie identyczna, jak klasyczna pizza włoska, lecz może być równie smaczna.
Podstawowe składniki, jakich będziemy potrzebowali, aby zrobić idealne ciasto do pizzy, to mąka pszenna, woda, sól, suche drożdże i oliwa. Ciasto do pizzy można zrobić również ze świeżymi drożdżami. Potrzebna będzie także duża blacha z dość grubym dnem.
Aby zrobić dobre ciasto do pizzy zmieszaj mąkę z mokrymi drożdżami, wodą, oliwą lub olejem i łyżką soli. Odstaw ciasto do wyrośnięcia. Jeśli jest to ciasto ze świeżymi drożdżami powinno wyrastać około 30 - 45 minut. Następnie potrzebna będzie duża blacha, na której uformuj ciasto rozciągając, tak aby powstał cienki spód.
Sprawdzone przepisy na ciasto do pizzy podają kilka zasad, których należy się trzymać, aby domowa pizza wyszła pyszna i chrupiąca. Dobry spód do pizzy można zrobić zarówno z mokrymi drożdżami jak i z drożdżami instant. Suche drożdże potrzebują krótszego czasu do wyrośnięcia. Ciasto na spód do pizzy nie może być wyrabiane mikserem. Wyrabiamy je ręcznie lub robotem kuchennym, który posiada hak do wyrabiania ciasta.
Ciekawym i modnym pomysłem na nietuzinkową pizzę, jest pizza Stromboli. Różni się ona tym, że podaję się ją zwiniętą jak roladę. Ciasto musi być cieniutkie. Na wierzchu układamy wędlinę, sos pomidorowy oraz duże ilości startego sera żółtego i dodatki do smaku. Pieczemy około 45 minut i podajemy pokrojoną na plasterki.
Sprawdzone pomysły na wierzch pizzy
Podstawą współczesnej pizzy są pomidory. Dlatego też warto zrobić samodzielnie przecier pomidorowy z bazylią i oregano. Drugim, tradycyjnym składnikiem pizzy jest ser mozzarella. Jeśli go jednak nie mamy, możemy zastąpić go innymi składnikami. W tym wypadku wyobraźnia nie ma granic. Na wierzch domowej pizzy możemy położyć to, co nam smakuje.
Świetnie smakuje pizza z plasterkami kiełbasy z utartą mozzarellą i rukolą. Świetnym pomysłem jest także boczek z suszonymi pomidorami i parmezanem. Pizzę wegetariańską robimy zastępując mięso pieczarkami.