Kuchnia gruzińska
-
Chaczapuri adżarskie
Chaczapuri adżarskie to wspaniały pomysł na pyszny posiłek. Można je podać jako śniadanie lub obiad dla całej rodziny. Tradycyjne chaczapuri …
30 + 30 min łatwy 4 1075 kcal
-
Chinkali
Chinkali to przepis na naprawdę pyszne pierożki, które skradną serca wszystkich, którzy je spróbują. To idealny pomysł na szybki i …
20 + 15 min łatwy 4 745 kcal -
Chaczapuri z mięsem
Chaczapuri to klasyka i jedno z najpopularniejszych dań tradycyjnej kuchni gruzińskiej. To drożdżowy placek, który w zależności od regionu podawany …
25 + 20 min średni 10 478 kcal
Pozostałe przepisy kuchni gruzińskiej
-
Odżahuri
Odżahuri to danie kuchni gruzińskiej, które nie tylko pięknie się prezentuje, ale również wspaniale smakuje. Jest bardzo aromatyczne, a przy …
20 + 50 min łatwy 4 329 kcal -
Badridżani
Badridżani to gruzińskie roladki przygotowane na bazie bakłażanów i domowej pasty z orzechów włoskich. To wspaniały pomysł na zdrową przekąskę …
20 + 20 min łatwy 4 335 kcal
-
Mcwadi
Mcwadi to gruzińskie szaszłyki, które zachwycają wspaniałym smakiem. Przygotowuje się je na bazie mięsa wieprzowego lub cielęcego z dużą ilością …
45 + 40 min łatwy 4 529 kcal -
Czachochbili
Czachochbili to potrawa pochodząca z kuchni gruzińskiej. Kuchnia gruzińska jest bardzo aromatyczna i kolorowa. Składniki są zawsze świeże, a dania …
15 + 80 min łatwy 5 760 kcal -
Zupa gruzińska
Zupa gruzińska to smaczna, a przy tym niezwykle aromatyczna i odżywcza potrawa. Zrobisz ją w kilka chwil, przy użyciu prostych …
30 + 90 min średni 4 547 kcal -
Chaczapuri z jajkiem
Chaczapuri z jajkiem to danie kuchni gruzińskiej, które świetnie sprawdzi się na kolację lub śniadanie. Najlepsze jest zaraz po upieczeniu, …
60 + 20 min łatwy 4 919 kcal
-
Pielmieni gruzińskie
Pielmieni gruzińskie to doskonały pomysł na tradycyjne, domowe pierogi z mięsem. Pyszne pierogi świetnie sprawdzą się podane na obiad dla …
50 min średni 5 -
Chaczapuri megruli
Pyszne gruzińskie chaczapuri megruli, czyli drożdżowe placki z owczym serem. To najlepszy, bardzo prosty przepis – zobacz, jak zrobić chaczapuri …
30 + 25 min łatwy 4 527 kcal
-
Chaczapuri imeruli
Chaczapuri imeruli to wspaniały pomysł na pyszny obiad dla Twojej rodziny. Chaczapuri to placki z ciasta drożdżowego faszerowane dodatkami i …
20 + 30 min łatwy 5 1039 kcal
-
Khachapuri
Pyszne tradycyjne khachapuri z serem to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi …
90 + 10 min średni 1 4031 kcal
-
Charczo
Ta znakomita zupa łączy w sobie mięso, ryż i warzywa. Charczo to gęsta zupa gulaszowa pochodząca z kuchni gruzińskiej – …
30 + 90 min łatwy 6 685 kcal
-
Pierożki gruzińskie
Pierogi to inaczej kawałki elastycznego ciasta, które dobrze się lepi, wypełnione farszem. W zależności od kraju mają kształt półokręgu, uszka, …
30 + 15 min łatwy 9 584 kcal -
Bozbasz
Bardzo sycący, pełny mięsa i warzyw – ten gulasz ormiański zwany bozbasz, skutecznie Cię nasyci. Prosty, pełny smaku posiłek, który …
25 + 180 min łatwy 4 561 kcal -
Kubdari
Kubdari to odmiana chaczapuri, gruzińskiego placka drożdżowego, z dodatkiem mięsa mielonego. To danie wspaniale wygląda i pachnie, ale jeszcze lepiej …
35 + 25 min łatwy 4 943 kcal -
Kurczak tapaka
Kurczak tapaka to przepyszne danie kuchni gruzińskiej, obok którego trudno przejść obojętnie. Choć może się wydawać niezwykle banalne, to jednak …
45 + 45 min łatwy 6 354 kcal -
Czkmeruli
Czkmeruli to wspaniałe danie kuchni gruzińskiej, bazujące na kurczaku i aromatycznych przyprawach. Mięso skąpane jest w nim w naprawdę pysznym …
30 + 15 min łatwy 4 201 kcal -
Lobio
Lobio to wywodząca się z kuchni gruzińskiej pyszna zupa na bazie czerwonej fasoli. Podawać ją można na obiad lub jako …
15 + 60 min łatwy 6 1198 kcal
-
Pasta z bakłażana po gruzińsku
Pasta z bakłażana to popularny w Gruzji dodatek do chleba. Jeśli chcesz urozmaicić swoje kanapki, to ta pasta będzie naprawdę …
40 + 15 min łatwy 23 46 kcal
-
Ser po gruzińsku
Ser po gruzińsku to doskonały pomysł na przystawkę lub dodatek do śniadania. Domowy ser twarogowy marynowany bez obawy możesz zabrać …
30 min łatwy 5 308 kcal
-
Lobio po ormiańsku
Lobio, po ormiańsku to pyszna zupa, której korzenie leżą co prawda w kuchni gruzińskiej, jednak popularna jest także w ormiańskiej. …
20 + 45 min łatwy 4
-
Chaczapuri ze szpinakiem
Chaczapuri ze szpinakiem to dobre danie kuchni gruzińskiej, które świetnie sprawdzi się na kolację lub śniadanie. Najlepsze jest zaraz po …
60 + 30 min łatwy 4 772 kcal
-
Gruzińskie chaczapuri
Gruzińskie chaczapuri to klasyka tradycyjnej kuchni gruzińskiej. Jest proste w przygotowaniu, a bardzo odżywcze. Z tym przepisem przygotujesz je w …
25 + 20 min łatwy 2
-
Pierogi gruzińskie
Pierogi gruzińskie, czyli tradycyjne chinkali to idealny pomysł na szybki i łatwy w przygotowaniu obiad. Koniecznie poznaj mój dzisiejszy przepis …
30 + 10 min łatwy 25 94 kcal -
Chaczapuri z kurczakiem
Chaczapuri z kurczakiem jest ciekawą odmianą najpopularniejszego gruzińskiego dania. Jest odżywcze, ale również proste w przygotowaniu, udowadnia to ten przepis. …
40 + 20 min średni 4 853 kcal -
Gruziński chleb
Gruziński chleb to doskonały pomysł na smaczną przystawkę. Chlebek formowany jest w kształt przypominający oko. Tradycyjny chleb gruziński wypiekany jest …
30 min łatwy 10 292 kcal
-
Chleb gruziński
Tradycyjny chleb gruziński to nic innego jak płaskie pieczywo z farszem, najczęściej serowym. Co ciekawe pieczywo gruzińskie możesz przygotować w …
60 + 5 min łatwy 5 413 kcal
-
Chaczapuri z serem
Chaczapuri z serem to tradycyjne danie gruzińskie. Domowe chaczapuri to doskonały pomysł na pyszne śniadanie na ciepło. Sprawdzony przepis na …
25 + 15 min łatwy 2 979 kcal
-
Surówka do łososia
Domowa, pyszna surówka do łososia to połączenie warzyw grillowanych ze świeżymi liśćmi. Taki dodatek to świetny pomysł na dodatek do …
40 + 20 min łatwy 6 84 kcal
-
Gruzińskie pierogi
Gruzińskie pierogi, czyli tradycyjne danie kuchni gruzińskiej to idealny pomysł na szybki i łatwy w przygotowaniu obiad. Koniecznie poznaj mój …
30 + 10 min łatwy 30 126 kcal -
Baba ganoush
Baba ganoush to popularny w Arabii dodatek do pieczywa. Jeśli chcesz urozmaicić swoje kanapki, to ta pasta będzie naprawdę smacznym …
35 + 15 min łatwy 5 89 kcal
-
Pierogi chinkali
Pierogi chinkali to dobrze znany gruziński przysmak, który nie tylko zachwyca smakiem, ale również ciekawym kształtem. Te wypełnione mięsem pierożki …
60 + 10 min łatwy 8 328 kcal -
Chaczapuri Thermomix
Chaczapuri Thermomix to danie kuchni gruzińskiej, które świetnie sprawdzi się na kolację lub śniadanie. Najlepsze jest zaraz po upieczeniu, ale …
50 + 30 min łatwy 2 720 kcal
-
Sałatka ze szpinakiem i kurczakiem
Sałatka ze szpinakiem i kurczakiem jest wspaniałą potrawą, która przypadnie do gustu miłośnikom zdrowej kuchni. Smakuje wybornie, zwłaszcza świeżo przygotowana. …
25 min łatwy 2 649 kcal
Kuchnia gruzińska - co to jest?
Kuchnia gruzińska charakteryzuje się suto zastawionymi stołami, sycącymi posiłkami i tradycyjnymi wypiekami. Gruzja leży zarówno nad morzem, jak i w górach, co wpływa na kształtowanie się tradycyjny kulinarnych jej mieszkańców. Narodowe potrawy gruzińskie przenikają do innych kuchni europejskich z uwagi na swój wyjątkowy smak, a zarazem niespotykaną prostotę. Będąc w Gruzji, warto spróbować tradycyjnych pierogów, placków chlebowych czy past paprykowej.
Kuchnia gruzińska - opis, tradycyjne dania, przepisy, ciekawostki
Gruzja to państwo leżące na krańcu Europy u podnóża gór Kaukaz. To właśnie tam w pewien sposób mieszają się kultury europejskie i azjatyckie. Również kuchnia gruzińska to mieszanina wielu smaków i aromatów podobnie jak kuchnia meksykańska. Jakie są najpopularniejsze potrawy gruzińskie? O tym wszystkim w artykule poniżej.
Gruzja – pyszne potrawy i tradycyjne jedzenie
Różnorodny kraj pod każdym względem
Gruzja to kraj, który leży zarówno nad morzem, jak i w górach. Różnorodne ukształtowanie terenu będzie miało wpływ na kuchnię i tradycyjne jedzenie, choćby ze względu na dostępność produktów regionalnych. Z roku na rok Gruzja staje się coraz bardziej popularna, jeśli chodzi o wyjazdy turystyczne czy służbowe. To dzięki temu tradycyjne gruzińskie dania przenikają również do kuchni innych regionów Europy w tym także do Polski.
Kuchnia gruzińska to nie tylko smaczne przystawki, wyjątkowe pierogi czy aromatyczne przyprawy, ale to także niezwykła gościnność. Gruzińskie biesiady to coś, o czym wielu słyszało, a jeszcze więcej osób chciałby w nich uczestniczyć. Tradycyjne uczty to pyszne potrawy, ale także śpiew, taniec i rozmowy. Na stołach znaleźć można narodowe wypieki, gruzińskie przystawki czy dania mięsne. Uczcie towarzyszą gruzińskie śpiewy i wygłaszane przemowy w formie toastów.
Nieodłącznym elementem kuchni gruzińskiej jest wino. Gruzja posiada swoje winnice, które produkują tradycyjne wino gruzińskie. Nie ustępuje ono jakościom innym znanym winom z południa Europy. Kuchnia gruzińska posiada swoje wieloletnie zwyczaje oraz tradycje związane z produkcją i przechowywaniem wina. To z pewnością coś czego kuchnia brytyjska czy kuchnia rosyjska może pozazdrościć.
Chaczapuri i inne gruzińskie dania
Przepisy z kuchni gruzińskiej popularne są obecnie w innych regionach Europy. Wpływ na to ma zapewne niepowtarzalny smak, jaki niesie ze sobą kuchnia gruzińska. Potrawy są często sycące i mączne, dlatego też nie do końca lekkostrawne. Nie przeszkadza to jednak w tym, aby z chęcią degustować gruzińskie dania czy tradycyjny chleb podawany na różne sposoby.
Najpopularniejsze w kuchni gruzińskiej są zapewne regionalne wypieki jak chaczapuri i dania mięsne. Wegetarianie jednak nie powinni być zawiedzeni, ponieważ również dla nich znajdzie się coś ciekawego. Sąsiedztwo Morza Czarnego dostarcza wielu gatunków ryb czy świeżych owoców prosto z drzewa. Klimat górski to przede wszystkim wysokiej jakości mięso czy aromatyczne przyprawy. Gruzińskie potrawy charakteryzują się ciekawym i zaskakującym dobieraniem składników.
Kuchnia gruzińska – narodowe przepisy
Chinkali, czyli tradycyjne gruzińskie pierogi
Jedną z najpopularniejszych potraw są chinkali. To pewien rodzaj pierogów, które wyglądają dość charakterystycznie i przypominają one po części azjatyckie danie. Pierogi chinkali w żaden sposób nie są zbliżone do tradycyjnych polskich pierogów ruskich czy z mięsem. Niemniej jednak to danie jest jedną z narodowych propozycji w kuchni gruzińskiej.
Chinkali przygotowywane jest na kilka sposobów. Różnice kryją się w nadzieniu, które może być przyrządzane z różnych składników. Najpopularniejsza wersja chinkali oparta jest na zmielonej jagnięcinie, wieprzowinie czy wołowinie. Mięsny farsz uzupełniony jest bulionem, a całość schowana jest w charakterystyczna sakiewkę. Alternatywą mięsnego nadzienia jest farsz serowy lub warzywny.
Będąc w Gruzji warto nauczyć się prawidłowej techniki spożywania pierogów chinkali, ponieważ nie jest to oczywista sprawa. Główna różnica między jedzeniem polskich pierogów, a gruzińskiej wersji jest używanie sztućców. Pierogi chinkali bierze się do ręki, delikatnie nadgryza się końcówkę tak, aby móc spić cały rosół. Dopiero wtedy można spożyć całego pieroga pozostawiając jedynie końcówkę.
Chaczapuri – słynne narodowe jedzenie
Chaczapuri to nazwa tak mocno kojarzona z Gruzją, że występuje ona dość często w nazwach gruzińskich restauracji w Polsce. Warto wiedzieć, że chaczapuri podobnie jak chinkali może być przygotowywane w wielu wariantach smakowych. Samo ciasto na chaczapuri jest wyjątkowo proste, ponieważ składa się głównie z mąki i wody.
Najpopularniejsza wersja chaczapuri to tzw. chaczapuri adżarskie. Bazą tego dania jest chleb, a bardziej taki placek chlebowy, którego wnętrze wypełnia ser. Całość przypomina łódkę z wydrążonym dnem, do którego wkłada się żółtko jajka i masło.
Zamawiając chaczapuri adżarskie, pojawia się pewien problem w trakcie jedzenia. Otóż jak powinno się właściwie zjeść to danie? Według gruzińskiej tradycji należy wymieszać zawartość chlebka. Następnie rękoma trzeba po kawałku odrywać placek i maczać go w uzyskanej mieszaninie.
Kuchnia gruzińska – popularne przepisy
Każda kuchnia regionalna ma swoje typowe potrawy. Niezależnie czy będzie to kuchnia meksykańska, kuchnia brytyjska czy kuchnia gruzińska można zasmakować w wielu ciekawych i smacznych daniach. Kolejną propozycją narodowej potrawy jest kubdari. Jest to placek chlebowy, który bogaty jest w mięsne nadzienie. Zazwyczaj wybiera się jagnięcinę lub wieprzowinę, czy też miesza się oba te rodzaje mięs. Całość dopełniają aromatyczne, ale ostre przyprawy.
Dodatkiem do wielu potraw jest adżika, czyli pasta paprykowa. Do jej produkcji wykorzystuje się różne rodzaje papryk, dlatego też występuje ona w dwóch wersjach kolorystycznych. Jest to idealny dodatek do placków chlebowych czy dań mięsnych. W sezonie można przyrządzić duże ilości pasty paprykowej, a następnie przechowywać ją w słoikach jak inne przetwory.
Na koniec można wspomnieć o najpopularniejszej przekąsce, jaką są bakłażany z orzechami. Tu widać właśnie te ciekawe kompozycje smakowe typowe dla kuchni gruzińskiej. Bakłażan z orzechami, czyli badridżani nigwzit to często pojawiająca się przystawka na tradycyjnych gruzińskich biesiadach, o których była mowa na samym początku artykułu.