Kuchnia gruzińska

Kuchnia gruzińska - opis, tradycyjne dania, przepisy, ciekawostki

Kuchnia gruzińska charakteryzuje się suto zastawionymi stołami, sycącymi posiłkami i tradycyjnymi wypiekami. Gruzja leży zarówno nad morzem, jak i w górach, co wpływa na kształtowanie się tradycyjny kulinarnych jej mieszkańców. Narodowe potrawy gruzińskie przenikają do innych kuchni europejskich z uwagi na swój wyjątkowy smak, a zarazem niespotykaną prostotę. Będąc w Gruzji, warto spróbować tradycyjnych pierogów, placków chlebowych czy past paprykowej.

Wyróżnione przepisy kuchni gruzińskiej

Poznaj inne kategorie przepisów na FajneGotowanie.pl

Kuchnia gruzińska - opis, tradycyjne dania, przepisy, ciekawostki

Gruzja to państwo leżące na krańcu Europy u podnóża gór Kaukaz. To właśnie tam w pewien sposób mieszają się kultury europejskie i azjatyckie. Również kuchnia gruzińska to mieszanina wielu smaków i aromatów podobnie jak kuchnia meksykańska. Jakie są najpopularniejsze potrawy gruzińskie? O tym wszystkim w artykule poniżej.

Gruzja – pyszne potrawy i tradycyjne jedzenie

Różnorodny kraj pod każdym względem

Gruzja to kraj, który leży zarówno nad morzem, jak i w górach. Różnorodne ukształtowanie terenu będzie miało wpływ na kuchnię i tradycyjne jedzenie, choćby ze względu na dostępność produktów regionalnych. Z roku na rok Gruzja staje się coraz bardziej popularna, jeśli chodzi o wyjazdy turystyczne czy służbowe. To dzięki temu tradycyjne gruzińskie dania przenikają również do kuchni innych regionów Europy w tym także do Polski.

Kuchnia gruzińska to nie tylko smaczne przystawki, wyjątkowe pierogi czy aromatyczne przyprawy, ale to także niezwykła gościnność. Gruzińskie biesiady to coś, o czym wielu słyszało, a jeszcze więcej osób chciałby w nich uczestniczyć. Tradycyjne uczty to pyszne potrawy, ale także śpiew, taniec i rozmowy. Na stołach znaleźć można narodowe wypieki, gruzińskie przystawki czy dania mięsne. Uczcie towarzyszą gruzińskie śpiewy i wygłaszane przemowy w formie toastów.

Nieodłącznym elementem kuchni gruzińskiej jest wino. Gruzja posiada swoje winnice, które produkują tradycyjne wino gruzińskie. Nie ustępuje ono jakościom innym znanym winom z południa Europy. Kuchnia gruzińska posiada swoje wieloletnie zwyczaje oraz tradycje związane z produkcją i przechowywaniem wina. To z pewnością coś czego kuchnia brytyjska czy kuchnia rosyjska może pozazdrościć.

Chaczapuri i inne gruzińskie dania

Przepisy z kuchni gruzińskiej popularne są obecnie w innych regionach Europy. Wpływ na to ma zapewne niepowtarzalny smak, jaki niesie ze sobą kuchnia gruzińska. Potrawy są często sycące i mączne, dlatego też nie do końca lekkostrawne. Nie przeszkadza to jednak w tym, aby z chęcią degustować gruzińskie dania czy tradycyjny chleb podawany na różne sposoby.

Najpopularniejsze w kuchni gruzińskiej są zapewne regionalne wypieki jak chaczapuri i dania mięsne. Wegetarianie jednak nie powinni być zawiedzeni, ponieważ również dla nich znajdzie się coś ciekawego. Sąsiedztwo Morza Czarnego dostarcza wielu gatunków ryb czy świeżych owoców prosto z drzewa. Klimat górski to przede wszystkim wysokiej jakości mięso czy aromatyczne przyprawy. Gruzińskie potrawy charakteryzują się ciekawym i zaskakującym dobieraniem składników.

Kuchnia gruzińska – narodowe przepisy

Chinkali, czyli tradycyjne gruzińskie pierogi

Jedną z najpopularniejszych potraw są chinkali. To pewien rodzaj pierogów, które wyglądają dość charakterystycznie i przypominają one po części azjatyckie danie. Pierogi chinkali w żaden sposób nie są zbliżone do tradycyjnych polskich pierogów ruskich czy z mięsem. Niemniej jednak to danie jest jedną z narodowych propozycji w kuchni gruzińskiej.

Chinkali przygotowywane jest na kilka sposobów. Różnice kryją się w nadzieniu, które może być przyrządzane z różnych składników. Najpopularniejsza wersja chinkali oparta jest na zmielonej jagnięcinie, wieprzowinie czy wołowinie. Mięsny farsz uzupełniony jest bulionem, a całość schowana jest w charakterystyczna sakiewkę. Alternatywą mięsnego nadzienia jest farsz serowy lub warzywny.

Będąc w Gruzji warto nauczyć się prawidłowej techniki spożywania pierogów chinkali, ponieważ nie jest to oczywista sprawa. Główna różnica między jedzeniem polskich pierogów, a gruzińskiej wersji jest używanie sztućców. Pierogi chinkali bierze się do ręki, delikatnie nadgryza się końcówkę tak, aby móc spić cały rosół. Dopiero wtedy można spożyć całego pieroga pozostawiając jedynie końcówkę.

Chaczapuri – słynne narodowe jedzenie

Chaczapuri to nazwa tak mocno kojarzona z Gruzją, że występuje ona dość często w nazwach gruzińskich restauracji w Polsce. Warto wiedzieć, że chaczapuri podobnie jak chinkali może być przygotowywane w wielu wariantach smakowych. Samo ciasto na chaczapuri jest wyjątkowo proste, ponieważ składa się głównie z mąki i wody.

Najpopularniejsza wersja chaczapuri to tzw. chaczapuri adżarskie. Bazą tego dania jest chleb, a bardziej taki placek chlebowy, którego wnętrze wypełnia ser. Całość przypomina łódkę z wydrążonym dnem, do którego wkłada się żółtko jajka i masło.

Zamawiając chaczapuri adżarskie, pojawia się pewien problem w trakcie jedzenia. Otóż jak powinno się właściwie zjeść to danie? Według gruzińskiej tradycji należy wymieszać zawartość chlebka. Następnie rękoma trzeba po kawałku odrywać placek i maczać go w uzyskanej mieszaninie.

Kuchnia gruzińska – popularne przepisy

Każda kuchnia regionalna ma swoje typowe potrawy. Niezależnie czy będzie to kuchnia meksykańska, kuchnia brytyjska czy kuchnia gruzińska można zasmakować w wielu ciekawych i smacznych daniach. Kolejną propozycją narodowej potrawy jest kubdari. Jest to placek chlebowy, który bogaty jest w mięsne nadzienie. Zazwyczaj wybiera się jagnięcinę lub wieprzowinę, czy też miesza się oba te rodzaje mięs. Całość dopełniają aromatyczne, ale ostre przyprawy.

Dodatkiem do wielu potraw jest adżika, czyli pasta paprykowa. Do jej produkcji wykorzystuje się różne rodzaje papryk, dlatego też występuje ona w dwóch wersjach kolorystycznych. Jest to idealny dodatek do placków chlebowych czy dań mięsnych. W sezonie można przyrządzić duże ilości pasty paprykowej, a następnie przechowywać ją w słoikach jak inne przetwory.

Na koniec można wspomnieć o najpopularniejszej przekąsce, jaką są bakłażany z orzechami. Tu widać właśnie te ciekawe kompozycje smakowe typowe dla kuchni gruzińskiej. Bakłażan z orzechami, czyli badridżani nigwzit to często pojawiająca się przystawka na tradycyjnych gruzińskich biesiadach, o których była mowa na samym początku artykułu.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto