Dieta warzywna

Dieta warzywna krok po kroku - zasady, jadłospis, porady, zalety

Dieta warzywna lub warzywno owocowa to sposób odżywiania opierający się na spożywaniu w ciągu dnia jedynie warzyw i owoców. Jest to dieta niedoborowa, o bardzo niskiej kaloryczności, dlatego nie powinna być stosowana dłużej niż kilka dni. Stosowana zgodnie z zaleceniami pozytywnie wpływa na odporność, oczyszcza organizm, poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci. Kilka dni z warzywami i owocami może być dobrym wstępem do zmiany zwyczajów żywieniowych i poznania nowych smaków. Jakie zalety i wady posiada dieta warzywna i dla kogo jest wskazana?

Wyróżnione przepisy z diety warzywnej

Pozostałe przepisy z diety warzywnej

Poznaj inne kategorie przepisów na FajneGotowanie.pl

Dieta warzywna krok po kroku - zasady, jadłospis, porady, zalety

Warzywa i owoce stanowią niezbędny element każdej zdrowej diety. Dostarczają nam one witamin, składników mineralnych, błonnika, a także cennych antyoksydantów, które zwalczając wolne rodniki, opóźniają procesy starzenia i zapobiegają rozwojowi nowotworów. W tradycyjnej diecie stanowią one znaczący dodatek do serwowanych potraw. Inaczej jest w diecie warzywnej, w której są one głównym elementem jadłospisu. Według zasad diety warzywnej lub warzywnoowocowej większość naszego jadłospisu stanowią warzywa i owoce, spożywane w praktycznie nieograniczonych ilościach. Znana jest jako dieta oczyszczająca, ponieważ duża ilość błonnika skutecznie oczyszcza nasze jelita. Na czym polega dieta warzywna, czy faktycznie działa jak dieta odchudzająca i czy jest bezpieczna dla naszego organizmu?

Dieta warzywna – podstawowe zasady

Na czym polega dieta jarzynowo owocowa

Dieta jarzynowo owocowa to sposób odżywiania oparty na spożywaniu głównie warzyw i owoców. Jest ona wskazana do krótkotrwałego stosowania, np. przez kilka dni, ponieważ dłuższe może powodować występowanie niedoborów pokarmowych. W jadłospisie nie występują produkty zbożowe, nabiał, mięso, źródła tłuszczów, co skutkuje powstaniem deficytów pokarmowych.

Ilość warzyw nie jest określona, twórcy diety zaznaczają jednak, że nie powinno być ich mniej niż 500g na dobę. Rodzaj warzyw dostosowujemy do swoich preferencji kulinarnych.

Nie należy zapominać o piciu odpowiedniej ilości płynów, co jest szczególnie istotne przy dużym spożyciu błonnika pokarmowego, a jego ilość w diecie warzywnej jest bardzo wysoka. Z napojów wskazana jest niegazowana woda mineralna, herbata zielona, herbatki owocowe i ziołowe, soki warzywne i owocowe.

Należy unikać stosowania soli, zastępując ją dodatkiem aromatycznych przypraw i ziół.

Menu w diecie warzywnej

Jak sama nazwa wskazuje, jadłospis w diecie jarzynowo owocowej opiera się głównie na tych produktach.

Warzywa wybieramy zgodnie z tym, które lubimy najbardziej, ale dobrze żeby menu zawierało warzywa z różnych grup:

  • warzywa liściaste: sałata, rukola, endywia, cykoria, szpinak, botwinka, jarmuż, rzeżucha,
  • jarzyny z rodziny kapustnych: kapusta biała, włoska, czerwona, pekińska, kalarepa, kalafior, brokuły, brukselka,
  • warzywa korzeniowe: marchew, pietruszka, seler, burak, rzepa, rzodkiewka, cebula, czosnek,
  • pomidory, papryka, cukinia, bakłażan, szparagi, fasolka szparagowa, ogórki

W diecie warzywnej pomija się produkty zawierające dużo skrobi, takiej jak ziemniaki, kukurydza, fasola, soczewica, soja.

Dania warzywne obejmują jarzyny spożywane w formie surowej, gotowanej, w postaci zup, koktajli, smoothie, warzyw duszonych, pieczonych lub kiszonych. Jako codzienny element menu występują soki warzywne, przyrządzone na świeżo z zalecanych warzyw. Należy zwrócić uwagę na to, żeby serwowane dania warzywne były jak najmniej przetworzone.

Sposób przyrządzania warzyw uzależniony jest w dużej mierze od naszego stanu zdrowia, przykładowo osoby o wrażliwym przewodzie pokarmowym lepiej tolerować będą gotowane i ciepłe potrawy.

Dieta owocowa dopuszcza również spożywanie niektórych owoców, wśród których występują: jabłka, jagody, grejpfruty i cytryny.

Jednym z rodzajów diety warzywnej jest dieta sokowa, która jest znacznie bardziej restrykcyjna i opiera się na piciu 5-6 porcji świeżo wyciskanych soków dziennie. Warto zadbać o to, żeby składniki soków stanowiły zarówno owoce, jak i warzywa. Jeśli nie przepadamy za smakiem warzywnych soków, dodajmy na początek te o delikatnym smaku, np. szpinak, sałata, jarmuż, awokado, a także zacznijmy od mniejszego udziału soku warzywnego.  Tak jak w przypadku diety warzywnej nie można jej stosować dłużej niż kilka dni, a przed rozpoczęciem należy zawsze poradzić się lekarza.

Czy dieta warzywna to zdrowa dieta?

Zalety diety warzywnej

Często pojawiają się pytania, czy dieta warzywnoowocowa to zdrowa dieta? Odpowiedź nie jest prosta, bo wszystko zależy od stanu zdrowia danej osoby, długości stosowania diety, a także skrupulatnego przestrzegania zaleceń. Jakie główne zalety ma dieta warzywna lub warzywno owocowa?

  • jest prosta do zastosowania, nie wymaga wiele czasu i liczenia kalorii, posiłki są łatwe do przygotowania,
  • jest określana jako dieta oczyszczająca, ponieważ duża ilość błonnika oczyszcza nasze jelita (pod warunkiem picia odpowiedniej ilości płynów),
  • może mieć korzystny wpływ na nasz metabolizm, procesy trawienia, wygląd skóry włosów i paznokci, system odpornościowy,
  • dostarcza wielu witamin i składników mineralnych, których często brakuje w jadłospisach zawierających niewielkie ilości warzyw,
  • choć nie jest to typowa dieta odchudzająca, to wspomaga organizm w pozbyciu się nadmiernych kilogramów.

Dieta warzywnoowocowa – podstawowe wady

Bardzo ważnym aspektem diety warzywnej jest długość jej trwania. Ten typ odżywiania jest niestety słabo zbilansowany i przy dłuższym czasie stosowania mogą wystąpić niedobory pokarmowe, a w ich efekcie silne osłabienie i gorsza praca organizmu. Najlepiej jeśli okres diety nie przekracza kilku dni.

Dieta warzywnoowocowa zakłada spożycie bardzo małej ilości kalorii w ciągu dnia i związane z tym znaczące niedobory białka, tłuszczów i węglowodanów, co na dłuższą metę jest bardzo niekorzystne dla naszego zdrowia.

Dieta warzywna jest niewskazana w niektórych stanach chorobowych, np. wrzodach żołądka, problemach z jelitami, chorobach nerek, wątroby, cukrzycy, jednak ponieważ jest to dieta niedoborowa, każdy przed jej rozpoczęciem powinien poradzić się lekarza. Nie powinny jej stosować kobiety w ciąży i karmiące piersią, dzieci i młodzież.

Jako restrykcyjny typ odżywiania, stosowana przez długi czas, może powodować ponowne przybranie na wadze po powrocie do dawnych nawyków żywieniowych.

Dieta warzywna - przykładowy jadłospis

Śniadanie

Sałatka z sałaty zielonej, awokado, marchewki i selera naciowego.

Drugie śniadanie

Koktajl z jabłka, marchewki i buraka.

Obiad

Zupa krem z selera.

Pieczone warzywa korzeniowe.

Kolacja

Sałatka z kalafiora, pomidorków koktajlowych, grejpfruta i natki pietruszki.

Dieta warzywna lub warzywno owocowa to wymagające sposoby żywienia. Jadłospis sporządzony zgodnie z ich zasadami zawiera jedynie warzywa i owoce. W efekcie pomijania innych grup produktów spożywczych jest to dieta zalecana do stosowania jedynie przez krótki czas, tak aby nie dopuścić do niedoborów pokarmowych mających niekorzystne skutki dla zdrowia. Pierwsze podejście do diety warzywnej warto przeprowadzić pod opieką doświadczonego dietetyka, który zadba o jej właściwe zastosowanie.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto