Dieta warzywna
-
Leczo z cukinią i pieczarkami
Leczo warzywne to bardzo popularne danie obiadowe. Jest szybkie i proste w przygotowaniu, nie wymaga zaawansowanych umiejętności kulinarnych, do tego …
40 min łatwy 4 126 kcal
-
Bigos z cukinii
Bigos z cukinii to danie łączące w sobie smaki klasycznego bigosu oraz letniego leczo. Z powodzeniem można wykonać w wersji …
30 + 15 min łatwy 12 67 kcal
-
Zupa krem z pomidorów
Zupa krem z pomidorów jest przepyszną i bardziej nowoczesną formą tego tradycyjnego dania. Ta zupa ma wielu miłośników ze względu …
25 + 25 min łatwy 6 126 kcal
Pozostałe przepisy z diety warzywnej
-
Koktajl z jarmużem
Koktajl z jarmużem to najlepszy dietetyczny shake, jaki zrobiłam w ostatnim czasie. Jest nie tylko pyszny, ale i bardzo zdrowy. …
10 min łatwy 4 177 kcal
-
Frytki z kalarepy
Frytki z kalarepy to świetna alternatywa dla niezwykle popularnej wersji z ziemniaka. Ta opcja zawiera nawet mniej kalorii, za to …
20 + 30 min łatwy 4 173 kcal
-
Surówka z kiszonej kapusty z jabłkiem
Surówka z kiszonej kapusty z jabłkiem to doskonały dodatek do dań obiadowych. Świetnie pasuje zarówno do dań mięsnych jak i …
15 min łatwy 3 154 kcal
-
Chipsy z jarmużu
Chipsy z jarmużu to wspaniała alternatywa dla sklepowych produktów, pełnych utwardzonych tłuszczów i ogromnej ilości soli. Te chipsy w łatwy …
15 + 10 min łatwy 2 226 kcal
-
Koktajl sirt
Dieta SIRT to popularny model żywieniowy, którego jednym z głównych założeń jest codzienne picie zielonych koktajli sirtuinowych. Powinny być niskokaloryczne …
5 min łatwy 2 83 kcal
-
Surówka z kapusty pekińskiej
Surówka z kapusty pekińskiej jest lekka i zdrowa. Ta pyszna sałatka może być częstym dodatkiem do obiadu. Minimalna zalecana porcja …
15 min łatwy 2 110 kcal
-
Koktajl owocowy
Koktajl owocowy to doskonały pomysł na zdrowy napój bezalkoholowy. Pyszny koktajl jest orzeźwiający i możesz go podać jako przekąskę dla …
10 min łatwy 4 119 kcal
-
Makaron z cukinii
Makaron z cukinii to pomysł na smaczne i delikatne wege danie obiadowe. Pewnie zastanawiasz się jak zrobić makaron spaghetti z …
25 min łatwy 2 237 kcal
-
Ratatouille
Ratatouille można podać na obiad. Jest to nie tylko wegetariańskie, ale też wegańskie danie. Ma niski indeks glikemiczny i nie …
40 + 15 min łatwy 4 134 kcal
-
Koktajl z jarmużu
Koktajle to jedne z najpopularniejszych napojów przygotowywanych w domu. Aby przyrządzić sobie koktajl nie potrzebujemy sokowirówki, wystarczy jedynie blender, albo …
10 min łatwy 2 228 kcal
-
Sałatka z pomidorów
Sałatka z pomidorów to świetny dodatek do obiadu. Idealnie współgra z daniami mięsnymi i warzywnymi, podkreślając ich smak. To surówka …
15 min łatwy 4 152 kcal
-
Leczo warzywne
Leczo warzywne to potrawa wegetariańska, wegańska i o niskim indeksie glikemicznym. Jest to także danie bezglutenowe, jednak należy pamiętać, aby …
35 + 20 min łatwy 4 166 kcal
-
Caponata
Caponata z bakłażanem jest to warzywny gulasz podawany jako sycylijskie danie. Warzywne caponata jest dniem bezmięsnym, dlatego idealnie sprawdzi się …
20 + 30 min łatwy 4 185 kcal
-
Koktajl z selera naciowego
Koktajl z selera naciowego to bardzo dobry pomysł na smaczny dietetyczny shake. Zielone koktajle zyskały w ostatnim czasie na popularności. …
10 min łatwy 4 163 kcal
-
Surówka z sałaty lodowej
Wielowarzywna surówka z sałaty lodowej z marchewką, pomidorami, papryką i cebulą jest smaczna i kolorowa. Świetny pomysł na dodatek do …
5 min łatwy 3 114 kcal
-
Sałatka z jarmużem
Sałatka z jarmużem to istna bomba witaminowa, dzięki jej głównemu składnikowi, jakim jest właśnie jarmuż. Jest idealna do obiadu, czy …
10 min łatwy 2 161 kcal
-
Zupa krem z papryki
Zupa krem z papryki to doskonałe danie dla miłośników i wielbicieli papryki. Pełna smaku, aromatu i słodyczy pieczonej papryki. Zupa …
30 + 40 min łatwy 4 166 kcal
-
Surówka z rzodkiewki
Surówka z rzodkiewki to jeden z tych dodatków, które najlepiej smakują wiosną i latem, kiedy warzywa są młode i niezwykle …
10 min łatwy 2 222 kcal
-
Surówka z ogórków kiszonych
Surówka z ogórków kiszonych to idealny dodatek do drugich dań. Jest niezwykle smaczna i aromatyczna. Idealnie pasuje do dań z …
10 min łatwy 4 136 kcal
-
Surówka z papryki
To bardzo prosty przepis na kolorową surówkę do obiadu. Zdrowa, pyszna i szybka surówka z papryki oraz cebuli jest dobrym …
5 min łatwy 4 98 kcal
-
Surówka z marchewki i selera
Surówka z marchewki i selera ze względu na swoją prostotę jest częstym dodatkiem do obiadu w polskich domach. Charakteryzuje się …
15 min łatwy 2 136 kcal
-
Koktajl z awokado
Smaczny koktajl z awokado to doskonała propozycja na zdrowy i popularny zielony sok. Zielony koktajl zyskał w ostatnim czasie na …
15 min łatwy 4 160 kcal
-
Boczniaki po kaszubsku
Boczniaki po kaszubsku możesz zjeść od razu lub włożyć do słoików. Te pyszne boczniaki to świetny pomysł na smaczne, wegetariańskie …
10 + 20 min łatwy 5 149 kcal
-
Smażony kalafior
Pyszny smażony kalafior idealnie sprawdzi się do obiadu lub jako przekąska podawana np. z dipem czosnkowym. Sposób przygotowania jest naprawdę …
15 + 20 min łatwy 4 165 kcal
-
Cukinia pieczona
Jeśli szukasz nowego pomysłu na dobry, zdrowy i smaczny obiad, koniecznie wypróbuj najlepszy przepis na cukinię pieczoną faszerowaną. To danie, …
15 + 20 min średni 2 329 kcal
-
Spaghetti z warzywami
Spaghetti to śródziemnomorska potrawa pochodząca z Włoch. To jedno z najpopularniejszych włoskich przysmaków znana i lubiana na całym świecie. Można …
10 + 50 min łatwy 4 216 kcal -
Penne ze szpinakiem
To dobre penne ze szpinakiem to super pomysł na szybki, smaczny obiad. Jeśli chcesz przygotować zdrowy obiad, to jesteś w …
20 + 20 min łatwy 4 623 kcal
-
Surówka z pora marchewki i jabłka
Domowa surówka z pora, marchewki i jabłka to pomysł na szybki, zdrowy i smaczny dodatek do obiadu. Aby ją przygotować …
15 min łatwy 3 140 kcal
-
Tofu z warzywami
Tofu z warzywami to pomysł pyszny, ale również szybki i łatwy w przygotowaniu posiłek, który rewelacyjnie sprawdzi się na obiad …
30 min łatwy 3 245 kcal
-
Lasagne z cukinii
Lasagne z mięsem mielonym, pomidorami i dużą ilością sera to zapewne wszystkim dobrze znane danie kuchni włoskiej. Świetnie sprawdza się …
30 + 25 min średni 3 440 kcal -
Placki ziemniaczane Thermomix
Placki ziemniaczane to danie tradycyjnie przygotowywane z tartych ziemniaków. Przepis na placki ziemniaczane z Thermomixa wykonasz w kilka chwil, ponieważ …
15 + 40 min łatwy 4 247 kcal
-
Dorsz pieczony z warzywami
Dorsz to ryba morska, raczej zaliczana do chudych. Ma białe, delikatne mięso o łagodnym smaku, dlatego osoby gustujące w potrawach …
15 + 30 min łatwy 1 357 kcal -
Pierogi z soczewicą i pieczarkami
Pyszne pierogi z soczewicą i pieczarkami to wspaniała alternatywa dla dań z mięsem. Soczewica jest smaczna i zawiera wiele składników …
20 + 10 min średni 10 923 kcal
-
Peperonata
Peperonata to doskonała propozycja na jarskie danie obiadowe lub przystawkę. Pomysł na peperonatę idealnie sprawdzi się na lunch do pracy. …
10 + 15 min łatwy 3 183 kcal
-
Rolada marchewkowa z suszonymi pomidorami
Rolada marchewkowa na słono to niecodzienna wersja pysznej, wytrawnej rolady. Jest idealną przekąską do postawienia na stół podczas imprez okolicznościowych, …
60 + 20 min średni 6 362 kcal -
Falafel
Falafel to świetna alternatywa dla tradycyjnych mięsnych kotletów. To w pełni wegańska opcja dla wszystkich na diecie roślinnej, którzy kochają …
15 + 20 min łatwy 4 327 kcal
-
Grillowany stek z kalafiora z serem i ketchupem oraz pieczonym pieczywem
Sezon grillowy w pełni. Coraz więcej osób ogranicza mięso lub po prostu ma ochotę na urozmaicenie menu i spróbowanie czegoś …
5 + 10 min łatwy 4 178 kcal
-
Surówka z białej kapusty jak u chińczyka
Surówka z białej kapusty jak u chińczyka to doskonały pomysł na pyszny dodatek do obiadu. Świetnie skomponuje się z daniami …
20 min średni 5 324 kcal
-
Naleśniki ze szpinakiem i pieczarkami
Naleśniki ze szpinakiem i pieczarkami to przepis na szybkie, smaczne i sycące danie, które sprawdzi się w roli zarówno obiadu, …
45 min łatwy 2
-
Dżem z derenia
Dereń jadalny to roślina o wielu właściwościach prozdrowotnych, które znane i doceniane są od wielu pokoleń. To popularny owoc wykorzystywany …
40 min łatwy 100 25 kcal
-
Mizeria z jogurtem
Mizeria z jogurtem sprawdzi się idealnie jako dodatek do obiadu w niedzielę, głównie do dań mięsnych. Latem często ją robię …
10 min łatwy 4 52 kcal
-
Papryka marynowana z olejem
Papryka marynowana z olejem to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Pyszna papryka idealnie sprawdzi się jako …
15 + 20 min łatwy 8 277 kcal
-
Marynowane pieczarki
Marynowane pieczarki to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do potraw. Pieczarki marynowane są bardziej intensywne w smaku niż świeże. …
15 + 20 min łatwy 10 66 kcal
-
Papryczki czereśniowe
Papryczki czereśniowe nadziewane ziołowym farszem z sera feta to idealna przekąska zamknięta w słoiku. To pyszne papryczki idealnie sprawdzą się …
40 + 30 min łatwy 5 1110 kcal
-
Mizeria na zimę
Mizeria na zimę do słoików to jeden z najlepszych sposobów na przedłużenie sezonu na ogórki w swoim domu i kuchni. …
20 min łatwy 10 14 kcal
-
Ogórki z miodem
Przepis na ogórki z miodem to świetny pomysł, jeśli chcesz zachować smak lata na zimę. Tak przygotowane ogórki są najlepsze …
15 + 10 min łatwy 10 80 kcal
-
Przecier pomidorowy Thermomix
Przecier pomidorowy Thermomix przygotowany na zimę to świetny pomysł, jeśli lubisz dania na bazie sosu pomidorowego. Tak zapasteryzowane pomidory sprawdzą …
15 + 30 min łatwy 2 91 kcal
-
Pomidory w słoikach
Pomidory w słoikach to świetny pomysł na przetwory na zimę. Do ich przygotowania nie potrzeba wielu składników, a ich smak …
20 + 20 min łatwy 1 387 kcal
-
Przecier ogórkowy
Domowy przecier ogórkowy to doskonały pomysł na przechowanie ogórków w słoikach na zimę. Przecier z ogórków kiszonych bez problemu możemy …
30 min łatwy 10 32 kcal
-
Dżem z kabaczka
Choć dżemy najczęściej przygotowuje się z owoców, nic nie stoi na przeszkodzie ku temu, by w tej formie przygotować również …
60 min łatwy 10 55 kcal
-
Dżem z zielonych pomidorów
Dżem z zielonych pomidorów jest naprawdę fantastycznym dodatkiem o przepysznym, głębokim smaku. Wspaniale komponuje się na kanapkach, ale również jedzony …
15 + 20 min łatwy 10 201 kcal
-
Buraki w zalewie octowej
Buraki w zalewie octowej to doskonała propozycja na przetwory na zimę. Buraki to warzywa o wysokiej wartości odżywczej, ponieważ znajdziemy …
30 min łatwy 10 44 kcal
-
Ćwikła z chrzanem
Ćwikła z chrzanem jest przepysznym dodatkiem, który świetnie sprawdzi się na świątecznym stole. Buraki połączone z chrzanem to wspaniały duet, …
25 + 40 min łatwy 10 53 kcal
-
Szczaw do słoików
Szczaw swój sezon ma na przełomie wiosny i lata. Wyglądem przypomina szpinak i często jest z nim mylony, ale smaku …
30 + 35 min średni 8 41 kcal
-
Ogórki kanapkowe
Ogórki kanapkowe to świetny pomysł na pyszne, uniwersalne przetwory na zimę. Aromatyczne, chrupiące, ogórki konserwowe ze słoika mogą posłużyć nie …
45 min łatwy 10 63 kcal
-
Grzyby w occie
Grzyby w occie kojarzą mi się z typowym polskim obiadem, z gotowanymi ziemniaczkami i mięsem, w towarzystwie grzybków. Do marynowania …
90 min średni 10 64 kcal
-
Surówka z buraczków
Surówka z buraczków to jedna z najlepszych i najprostszych domowych, tradycyjnych, polskich surówek, które świetnie sprawdzą się w roli dodatku …
10 min łatwy 1 101 kcal
Dieta warzywna - co to jest?
Dieta warzywna lub warzywno owocowa to sposób odżywiania opierający się na spożywaniu w ciągu dnia jedynie warzyw i owoców. Jest to dieta niedoborowa, o bardzo niskiej kaloryczności, dlatego nie powinna być stosowana dłużej niż kilka dni. Stosowana zgodnie z zaleceniami pozytywnie wpływa na odporność, oczyszcza organizm, poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci. Kilka dni z warzywami i owocami może być dobrym wstępem do zmiany zwyczajów żywieniowych i poznania nowych smaków. Jakie zalety i wady posiada dieta warzywna i dla kogo jest wskazana?
Dieta warzywna krok po kroku - zasady, jadłospis, porady, zalety
Warzywa i owoce stanowią niezbędny element każdej zdrowej diety. Dostarczają nam one witamin, składników mineralnych, błonnika, a także cennych antyoksydantów, które zwalczając wolne rodniki, opóźniają procesy starzenia i zapobiegają rozwojowi nowotworów. W tradycyjnej diecie stanowią one znaczący dodatek do serwowanych potraw. Inaczej jest w diecie warzywnej, w której są one głównym elementem jadłospisu. Według zasad diety warzywnej lub warzywnoowocowej większość naszego jadłospisu stanowią warzywa i owoce, spożywane w praktycznie nieograniczonych ilościach. Znana jest jako dieta oczyszczająca, ponieważ duża ilość błonnika skutecznie oczyszcza nasze jelita. Na czym polega dieta warzywna, czy faktycznie działa jak dieta odchudzająca i czy jest bezpieczna dla naszego organizmu?
Dieta warzywna – podstawowe zasady
Na czym polega dieta jarzynowo owocowa
Dieta jarzynowo owocowa to sposób odżywiania oparty na spożywaniu głównie warzyw i owoców. Jest ona wskazana do krótkotrwałego stosowania, np. przez kilka dni, ponieważ dłuższe może powodować występowanie niedoborów pokarmowych. W jadłospisie nie występują produkty zbożowe, nabiał, mięso, źródła tłuszczów, co skutkuje powstaniem deficytów pokarmowych.
Ilość warzyw nie jest określona, twórcy diety zaznaczają jednak, że nie powinno być ich mniej niż 500g na dobę. Rodzaj warzyw dostosowujemy do swoich preferencji kulinarnych.
Nie należy zapominać o piciu odpowiedniej ilości płynów, co jest szczególnie istotne przy dużym spożyciu błonnika pokarmowego, a jego ilość w diecie warzywnej jest bardzo wysoka. Z napojów wskazana jest niegazowana woda mineralna, herbata zielona, herbatki owocowe i ziołowe, soki warzywne i owocowe.
Należy unikać stosowania soli, zastępując ją dodatkiem aromatycznych przypraw i ziół.
Menu w diecie warzywnej
Jak sama nazwa wskazuje, jadłospis w diecie jarzynowo owocowej opiera się głównie na tych produktach.
Warzywa wybieramy zgodnie z tym, które lubimy najbardziej, ale dobrze żeby menu zawierało warzywa z różnych grup:
- warzywa liściaste: sałata, rukola, endywia, cykoria, szpinak, botwinka, jarmuż, rzeżucha,
- jarzyny z rodziny kapustnych: kapusta biała, włoska, czerwona, pekińska, kalarepa, kalafior, brokuły, brukselka,
- warzywa korzeniowe: marchew, pietruszka, seler, burak, rzepa, rzodkiewka, cebula, czosnek,
- pomidory, papryka, cukinia, bakłażan, szparagi, fasolka szparagowa, ogórki
W diecie warzywnej pomija się produkty zawierające dużo skrobi, takiej jak ziemniaki, kukurydza, fasola, soczewica, soja.
Dania warzywne obejmują jarzyny spożywane w formie surowej, gotowanej, w postaci zup, koktajli, smoothie, warzyw duszonych, pieczonych lub kiszonych. Jako codzienny element menu występują soki warzywne, przyrządzone na świeżo z zalecanych warzyw. Należy zwrócić uwagę na to, żeby serwowane dania warzywne były jak najmniej przetworzone.
Sposób przyrządzania warzyw uzależniony jest w dużej mierze od naszego stanu zdrowia, przykładowo osoby o wrażliwym przewodzie pokarmowym lepiej tolerować będą gotowane i ciepłe potrawy.
Dieta owocowa dopuszcza również spożywanie niektórych owoców, wśród których występują: jabłka, jagody, grejpfruty i cytryny.
Jednym z rodzajów diety warzywnej jest dieta sokowa, która jest znacznie bardziej restrykcyjna i opiera się na piciu 5-6 porcji świeżo wyciskanych soków dziennie. Warto zadbać o to, żeby składniki soków stanowiły zarówno owoce, jak i warzywa. Jeśli nie przepadamy za smakiem warzywnych soków, dodajmy na początek te o delikatnym smaku, np. szpinak, sałata, jarmuż, awokado, a także zacznijmy od mniejszego udziału soku warzywnego. Tak jak w przypadku diety warzywnej nie można jej stosować dłużej niż kilka dni, a przed rozpoczęciem należy zawsze poradzić się lekarza.
Czy dieta warzywna to zdrowa dieta?
Zalety diety warzywnej
Często pojawiają się pytania, czy dieta warzywnoowocowa to zdrowa dieta? Odpowiedź nie jest prosta, bo wszystko zależy od stanu zdrowia danej osoby, długości stosowania diety, a także skrupulatnego przestrzegania zaleceń. Jakie główne zalety ma dieta warzywna lub warzywno owocowa?
- jest prosta do zastosowania, nie wymaga wiele czasu i liczenia kalorii, posiłki są łatwe do przygotowania,
- jest określana jako dieta oczyszczająca, ponieważ duża ilość błonnika oczyszcza nasze jelita (pod warunkiem picia odpowiedniej ilości płynów),
- może mieć korzystny wpływ na nasz metabolizm, procesy trawienia, wygląd skóry włosów i paznokci, system odpornościowy,
- dostarcza wielu witamin i składników mineralnych, których często brakuje w jadłospisach zawierających niewielkie ilości warzyw,
- choć nie jest to typowa dieta odchudzająca, to wspomaga organizm w pozbyciu się nadmiernych kilogramów.
Dieta warzywnoowocowa – podstawowe wady
Bardzo ważnym aspektem diety warzywnej jest długość jej trwania. Ten typ odżywiania jest niestety słabo zbilansowany i przy dłuższym czasie stosowania mogą wystąpić niedobory pokarmowe, a w ich efekcie silne osłabienie i gorsza praca organizmu. Najlepiej jeśli okres diety nie przekracza kilku dni.
Dieta warzywnoowocowa zakłada spożycie bardzo małej ilości kalorii w ciągu dnia i związane z tym znaczące niedobory białka, tłuszczów i węglowodanów, co na dłuższą metę jest bardzo niekorzystne dla naszego zdrowia.
Dieta warzywna jest niewskazana w niektórych stanach chorobowych, np. wrzodach żołądka, problemach z jelitami, chorobach nerek, wątroby, cukrzycy, jednak ponieważ jest to dieta niedoborowa, każdy przed jej rozpoczęciem powinien poradzić się lekarza. Nie powinny jej stosować kobiety w ciąży i karmiące piersią, dzieci i młodzież.
Jako restrykcyjny typ odżywiania, stosowana przez długi czas, może powodować ponowne przybranie na wadze po powrocie do dawnych nawyków żywieniowych.
Dieta warzywna - przykładowy jadłospis
Śniadanie
Sałatka z sałaty zielonej, awokado, marchewki i selera naciowego.
Drugie śniadanie
Koktajl z jabłka, marchewki i buraka.
Obiad
Zupa krem z selera.
Pieczone warzywa korzeniowe.
Kolacja
Sałatka z kalafiora, pomidorków koktajlowych, grejpfruta i natki pietruszki.
Dieta warzywna lub warzywno owocowa to wymagające sposoby żywienia. Jadłospis sporządzony zgodnie z ich zasadami zawiera jedynie warzywa i owoce. W efekcie pomijania innych grup produktów spożywczych jest to dieta zalecana do stosowania jedynie przez krótki czas, tak aby nie dopuścić do niedoborów pokarmowych mających niekorzystne skutki dla zdrowia. Pierwsze podejście do diety warzywnej warto przeprowadzić pod opieką doświadczonego dietetyka, który zadba o jej właściwe zastosowanie.