Dieta niskosodowa

Dieta niskosodowa - opis, zasady, menu, porady dietetyka

Dieta niskosodowa to dieta charakteryzująca się obniżonym spożyciem sodu. Głównym założeniem jest przede wszystkim ograniczenie soli kuchennej i dosalania potraw. Dieta ubogosodowa stosowana jest w dietoterapii między innymi chorób nerek lub nadciśnienia tętniczego krwi oraz problemów z krążeniem krwi.

Wyróżnione przepisy na diecie niskosodowej

Pozostałe przepisy z diety niskosodowej

Poznaj inne kategorie przepisów na FajneGotowanie.pl

Dieta niskosodowa - opis, zasady, menu, porady dietetyka

Dieta uboga w sód polega na mniejszym dostarczaniu soli do ustroju. Głównym działaniem mającym na celu obniżenie spożycia sodu jest bardzo mocne ograniczenie lub wyeliminowanie soli kuchennej z jadłospisu. Poznaj podstawowe informacje na temat diety niskosodowej. Dowiesz się dla kogo dieta uboga w sód jest odpowiednia, jakie są produkty zabronione oraz poznasz praktyczne porady jak sprawić, by żywność bez soli była lepsza w smaku. Przedstawiono także przykładowe menu w diecie niskosodowej.

Wpływ sodu na organizm

Sód jest pierwiastkiem, który jest bardzo istotny dla organizmu. Jego niedobór może prowadzić do senności, gorszej koncentracji, zmniejszonego apetytu, obniżenia ciśnienia tętniczego krwi, zawrotów głowy lub do uczucia stałego zmęczenia. W krytycznych sytuacjach skutki drastycznie niskiego poziomu sodu w organizmie mogą zakończyć się obrzękiem mózgu, a nawet śmiercią. Obecnie coraz częściej w społeczeństwie występuje nadmiar sodu w diecie. Dieta w większej części społeczeństwa raczej obfituje w sód.

 Skutki zbyt wysokiego poziomu sodu w organizmie nie są dobre i wywierać mogą niekorzystne efekty zdrowotne. By uniknąć problemów związanych ze zbyt wysokim poziomem sodu należy zastosować dietę ubogosodową.

Zasady diety ubogosodowej

Dieta niskosodowa dzieli się na kilka rodzajów. Na diecie niskosodowej powinno się dostarczać maksymalnie 1200 mg sodu. Dieta ubogosodowa – maksymalnie 400 mg sodu, zaś dieta ścisła bez sodowa – maksymalnie do 50 mg sodu.

Pierwszym krokiem do zminimalizowania podaży soli jest zaprzestanie używania soli kuchennej. Kolejną rzeczą jest zrezygnowanie z gotowych przypraw kuchennych lub kostek rosołowych, które zawierają wysoką ilość soli. Należy nie jeść wysoko przetworzonych potraw. Gotowe dania z wysoką zawartością soli oraz z konserwantami to są produkty zabronione.

Zalecenia w diecie niskosodowej, oprócz ograniczenia spożycia soli, są takie same jak dieta zbilansowana. Wybierać należy produkty z niższą zawartością sodu i soli.

Produkty zalecane w diecie opierają się o Piramidę Zdrowego Żywienia. Zalecane jest, by świeże warzywa i owoce były podstawą diety. Pełnoziarniste produkty, nabiał, jaja, chude mięso i ryby to produkty, które powinny znaleźć się w menu. Ryby, zarówno chude, jak i tłuste są warte polecenia. Ponadto warto włączyć nasiona rośli strączkowych oraz zdrowe źródła tłuszczy: oleje roślinne, orzechy, nasiona, pestki, ziarna oraz awokado.

Smażenie nie jest polecanym sposobem przygotowywania potraw. Smażenie można zastąpić lepszymi dla zdrowia sposobami obróbki termicznej potraw. Zalecany sposób przygotowywania potraw opiera się o gotowanie na parze, pieczenie, duszenie lub gotowanie w wodzie.

Unikaj dodawania soli do gotowania makaronu lub ziemniaków. Znacznie korzystniej będzie, zamiast soli użyjesz ziół lub odrobiny soli – po ugotowaniu. Gotuj więc bez dodawania soli.

Produkty zabronione na diecie ubogiej w sód to wszystkie produkty, które zawierają za dużą ilość soli. Produktami zabronionymi są gotowe zupki, przyprawy, sosy, konserwy, gotowe dania, słone przekąski – tego wszystkiego lepiej nie jeść.

Warzywa kiszone i konserwowe zawierają dużą ilość soli. Wszelkiego rodzaju mięsa, ryby i sery wędzone, wyroby garmażeryjne, parówki, kiełbasy, wędliny są bardzo smaczne, ale niestety konserwowane solą. Z tego powodu nie wpływają dobrze na organizm, jeśli istnieje dolegliwość spowodowana nadmiarem soli.

Dieta ubogosodowa – dla kogo?

Do dietoterapii otyłości poleca się skorzystać z diety ubogiej w sód. Słone, smażone i dobrze doprawione potrawy smakują o wiele bardziej. To może prowadzić do nadmiernych ilości zjadanego pożywienia.

Obniżenie spożycia soli sprawdza się w profilaktyce chorób krążenia - bardzo powszechnych w obecnych czasach dolegliwościach. Nadciśnienie tętnicze krwi lub niewydolność to schorzenia, w których dieta sodowa jest stosowana.

Kobiety w ciąży powinny zmniejszyć podaż soli w swojej diecie. Ważną informacją, o której być może nie wiesz jest fakt, że w ciąży istnieje ryzyko wystąpienia nadciśnienia tętniczego krwi indukowanego ciążą. Jest to typowy objaw u kobiet w okresie ciąży.

Osoby, które nie powinny zmniejszać podaży sodu w menu to osoby cierpiące na biegunki lub wymioty. Przy intensywnej aktywności w ciągu dnia, nadmiarze wydzielanego potu i stosowania leków, które mają działanie moczopędne może występować niedobór sodu. Rzadko kiedy niedobór sodu wynika z diety ubogiej w sód – sód jest w prawie każdym produkcie spożywczym i występuje naturalnie.

Czy dieta bez sodowa może być smaczna? Porady dietetyka jak zwiększyć smakowitość potraw

Dieta bez sodowa może kojarzyć się ludziom za menu bez smaku. Bez sodowe menu wcale nie musi tego oznaczać. Dieta bez sodowa może być smaczna. Wystarczy znać parę sposobów, by potrawy były lepsze w smaku. Przepis bez dodatku soli jest do zrobienia. Dobrym sposobem na ograniczenie soli kuchennej jest stosowanie soli niskosodowej lub soli potasowej.

Sól należy zastąpić ziołami oraz przyprawami. Obecnie na rynku można kupić różne mieszanki ziół i przypraw, które w składzie nie posiadają dodanej soli.

Zioła idealne jako zamienniki soli to: czosnek, bazylia, chrzan, imbir, tymianek, cząber, rozmaryn, lubczyk, majeranek, szałwia, oregano, estragon.

Przykładowy jadłospis w diecie ubogosodowej

Dieta niskosodowa to dobry sposób odżywiania dla większości osób. Oto przykładowy jadłospis w diecie niskosodowej. Przykładowy jadłospis opiera się o 5 posiłków. Przepisy w diecie niskosodowej są łatwe do zrobienia. By przepisy były smaczniejsze przyprawiaj je swoimi ulubionymi ziołami.

Śniadanie: naleśniki z serkiem homogenizowanym naturalnym i brzoskwinią

II śniadanie: bułka graham z serkiem kanapkowym naturalnym, mozzarella, pomidor, olej lniany, kawałek gotowanej na parze polędwiczki z indyka (w mieszance ziół)

Obiad: kasza gryczana, duszona w przyprawach na niewielkiej ilości tłuszczu pierś z kurczaka, z surówką z kapusty pekińskiej, marchewki i jabłka z olejem lnianym

Podwieczorek: zupa krem z brokułu z niewielką ilością sera feta oraz grzankami z pieczywa pełnoziarnistego

Kolacja: omlet na maśle z drobiową wędliną i warzywami, ogórek i pieczywo pełnoziarniste z awokado i rukolą

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto