Wyróżnione przepisy na diecie niskosodowej
-
Smażone banany
Świetną propozycją na deser może być przepis na smażone banany, które w przeciwieństwie do świeżych owoców będą o wiele bardziej …
5 + 15 min łatwy 1 181 kcal -
Dorsz pieczony z warzywami
Dorsz to ryba morska, raczej zaliczana do chudych. Ma białe, delikatne mięso o łagodnym smaku, dlatego osoby gustujące w potrawach …
15 + 30 min łatwy 1 357 kcal -
Sernik jagodowy
Sernik jagodowy to świetna propozycja na deser lub podwieczorek dla całej rodziny. Jest tak pyszny, że znika z talerzy w …
30 min łatwy 6 571 kcal -
Przecier pomidorowy Thermomix
Przecier pomidorowy Thermomix przygotowany na zimę to świetny pomysł, jeśli lubisz dania na bazie sosu pomidorowego. Tak zapasteryzowane pomidory sprawdzą …
15 + 30 min łatwy 2 91 kcal -
Wiśnie w syropie
Wiśnie w syropie to pyszny dodatek do ciast, tortów i deserów. Ten słodki, owocowy wsad na pewno Ci zasmakuje. Wiśnie …
2880 + 40 min łatwy 10 870 kcal
Pozostałe przepisy z diety niskosodowej
-
Dżem z kabaczka
Choć dżemy najczęściej przygotowuje się z owoców, nic nie stoi na przeszkodzie ku temu, by w tej formie przygotować również …
60 min łatwy 10 -
Dżem truskawkowy Thermomix
Dżem truskawkowy to dodatek np. do kanapek, który każdy chociaż raz w życiu spróbował. Jeszcze lepiej smakuje taki przygotowany samodzielnie. …
10 + 11 min łatwy 130 11 kcal -
Dżem jabłkowy
Dżem jabłkowy to świetny pomysł na przetwory domowe na zimę. Choć świeże jabłka w sklepach dostępne są przez cały rok, …
40 + 15 min łatwy 30 566 kcal -
Dżem z jagód
Domowy dżem z jagód to świetny pomysł na to, aby przedłużyć sezon na te przepyszne owoce w swojej kuchni. Dostępność …
30 + 15 min łatwy 30 50 kcal -
Surówka z buraczków
Surówka z buraczków to jedna z najlepszych i najprostszych domowych, tradycyjnych, polskich surówek, które świetnie sprawdzą się w roli dodatku …
10 min łatwy 1 101 kcal -
Domowy budyń
Domowy budyń na mleku to pyszny deser dla dzieci i nie tylko. Z pewnością wielu z nas, jego smak przypomni …
20 min łatwy 2 392 kcal
-
Passata pomidorowa
Passata pomidorowa to pomysł na pyszny dodatek do zup, sosów, dań głównych, zapiekanek, czy pizzy pochodzący prosto z tradycyjnej włoskiej …
60 min łatwy 40 -
Ciasto z powidłami śliwkowymi i budyniem
Ciasto z powidłami śliwkowymi i budyniem to najlepsza szybka opcja na deser do kawy czy drugiego śniadania. To smaczne ciasto …
15 + 60 min łatwy 5 246 kcal -
Leczo z fasolki szparagowej
Leczo z fasolki szparagowej to pomysł na pyszny, zdrowy, wegański posiłek dla całej rodziny. Jest świetną alternatywą dla tradycyjnego, mięsnego …
30 min łatwy 2 -
Leczo z fasolą
Leczo z fasolą to pomysł na pyszny, zdrowy, wegetariański posiłek dla całej rodziny. Jest świetną alternatywą dla tradycyjnego leczo przygotowywane …
30 min łatwy 2 461 kcal
-
Kotlety mielone bez bułki
Kotlety mielone bez bułki to świetny pomysł na pyszne, szybkie kotlety. Mimo że podczas ich przygotowania nie wykorzystasz bułki – …
30 min łatwy 2 774 kcal -
Pierś z kurczaka pod pierzynką
Pierś z kurczaka pod pierzynką to pomysł na szybki, zdrowy obiad idealny dla całej rodziny, również najmłodszych dzieci. Jest źródłem …
20 + 30 min łatwy 0 -
Pulpa pomidorowa
Pulpa pomidorowa przygotowana na zimę to świetny pomysł, jeśli lubisz dania na bazie sosu pomidorowego. Tak zapasteryzowane pomidory sprawdzą się …
20 + 15 min łatwy 10 88 kcal -
Sorbet truskawkowy
Sorbet truskawkowy to pyszne, puszyste lody o niesamowicie owocowym smaku. To świetny pomysł na deser nie tylko dla dzieci. Przepis …
20 + 15 min łatwy 4 132 kcal -
Surówki z kapusty włoskiej
Kiedy mówi się o surówkach lub sałatkach z kapusty, w pierwszej chwili na myśl przychodzą zapewne dania z kapusty białej …
20 min łatwy 4 -
Kulki z płatków owsianych
Kulki z płatków owsianych to propozycja popularnych kulek mocy. Jest to wyśmienita i zdrowa propozycja dodatku do drugiego śniadania albo …
60 min łatwy 30 137 kcal
-
Kabaczek z grilla
Kabaczek z grilla to fantastyczny pomysł na zdrową, lekką, warzywną potrawę na grilla w towarzystwie rodziny lub przyjaciół. Kabaczek świetnie …
10 + 20 min łatwy 4 136 kcal -
Zupa z kalarepy
Zupa z kalarepy to świetna opcja dla wszystkich, którzy kochają naprawdę zdrowe opcje. Jest pełna smaku, a przy tym naprawdę …
10 + 30 min łatwy 4 426 kcal -
Surówka z kapusty pekińskiej z sosem winegret
Surówka z kapusty pekińskiej z sosem winegret jest bardzo szybka w przygotowaniu. Składniki są ogólnodostępne przez cały rok, dlatego możesz …
20 min łatwy 6 111 kcal -
Surówka z kalarepy i marchewki
Surówka z kalarepy i marchewki to wspaniała propozycja na naprawdę pyszne i ciekawe danie, które nie tylko naprawdę fantastycznie smakuje, …
10 min łatwy 4 88 kcal
-
Bruschetta z pomidorami
Bruschetta z pomidorami to jedno z najpopularniejszych dań wywodzących się z kuchni włoskiej. Choć najczęściej serwowna jest jako przystawka, to …
20 min łatwy 3 253 kcal -
Racuchy bez drożdży
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić racuchy bez drożdży to trafiłeś w najlepsze miejsce, by rozwiać swoje wątpliwości. To pyszne danie …
10 + 5 min łatwy 20 81 kcal -
Kapusta z koperkiem
Kapusta z koperkiem to przepis na smaczny, zdrowy i niskokaloryczny dodatek do obiadu, ale nie tylko. Jest niezwykle smaczna i …
40 + 20 min łatwy 4 -
Rosołek dla niemowlaka
Niemowlę to dziecko od ukończenia 4 tygodnia życia do ukończenia 12 miesiąca życia. W tym czasie w diecie dziecka następuje …
15 + 30 min łatwy 4 131 kcal -
Porterówka
Porterówka to doskonała propozycja na smaczną nalewkę z piwem typu porter. Nalewka ta smakuje jakby była wykonana z kukułkami - …
30 min łatwy 16 66 kcal -
Schab na parze
Schab na parze podawany z również ugotowanymi lub upieczonymi w piekarniku warzywami to świetny pomysł na zdrowy, pożywny i sycący …
5 + 30 min łatwy 1 310 kcal
-
Puree z marchewki
Puree z marchewki to danie, które możesz przygotować oraz wykorzystać na wiele sposobów. Jest świetną bazą do zupy krem z …
15 + 20 min łatwy 1 81 kcal -
Skrzydełka w panierce
Skrzydełka w panierce to klasyka tradycyjnej kuchni amerykańskiej, która osiągnęła już popularność na całym świecie. Trudno wyobrazić sobie sezon grillowy …
15 + 25 min łatwy 1 1109 kcal -
Kokosanki z białek
Kokosanki z białek to jedne z najpopularniejszych i najczęściej przygotowywanych deserów kokosowych. Mają bardzo prosty skład, a ich przygotowanie jest …
15 + 15 min łatwy 10 56 kcal -
Dorsz na parze
Dorsz na parze podawany z gotowanymi lub pieczonymi warzywami to świetny pomysł na zdrowy, pożywny i sycący obiad dla całej …
5 + 15 min łatwy 1 89 kcal
Dieta niskosodowa - opis, zasady, menu, porady dietetyka
Dieta uboga w sód polega na mniejszym dostarczaniu soli do ustroju. Głównym działaniem mającym na celu obniżenie spożycia sodu jest bardzo mocne ograniczenie lub wyeliminowanie soli kuchennej z jadłospisu. Poznaj podstawowe informacje na temat diety niskosodowej. Dowiesz się dla kogo dieta uboga w sód jest odpowiednia, jakie są produkty zabronione oraz poznasz praktyczne porady jak sprawić, by żywność bez soli była lepsza w smaku. Przedstawiono także przykładowe menu w diecie niskosodowej.
Wpływ sodu na organizm
Sód jest pierwiastkiem, który jest bardzo istotny dla organizmu. Jego niedobór może prowadzić do senności, gorszej koncentracji, zmniejszonego apetytu, obniżenia ciśnienia tętniczego krwi, zawrotów głowy lub do uczucia stałego zmęczenia. W krytycznych sytuacjach skutki drastycznie niskiego poziomu sodu w organizmie mogą zakończyć się obrzękiem mózgu, a nawet śmiercią. Obecnie coraz częściej w społeczeństwie występuje nadmiar sodu w diecie. Dieta w większej części społeczeństwa raczej obfituje w sód.
Skutki zbyt wysokiego poziomu sodu w organizmie nie są dobre i wywierać mogą niekorzystne efekty zdrowotne. By uniknąć problemów związanych ze zbyt wysokim poziomem sodu należy zastosować dietę ubogosodową.
Zasady diety ubogosodowej
Dieta niskosodowa dzieli się na kilka rodzajów. Na diecie niskosodowej powinno się dostarczać maksymalnie 1200 mg sodu. Dieta ubogosodowa – maksymalnie 400 mg sodu, zaś dieta ścisła bez sodowa – maksymalnie do 50 mg sodu.
Pierwszym krokiem do zminimalizowania podaży soli jest zaprzestanie używania soli kuchennej. Kolejną rzeczą jest zrezygnowanie z gotowych przypraw kuchennych lub kostek rosołowych, które zawierają wysoką ilość soli. Należy nie jeść wysoko przetworzonych potraw. Gotowe dania z wysoką zawartością soli oraz z konserwantami to są produkty zabronione.
Zalecenia w diecie niskosodowej, oprócz ograniczenia spożycia soli, są takie same jak dieta zbilansowana. Wybierać należy produkty z niższą zawartością sodu i soli.
Produkty zalecane w diecie opierają się o Piramidę Zdrowego Żywienia. Zalecane jest, by świeże warzywa i owoce były podstawą diety. Pełnoziarniste produkty, nabiał, jaja, chude mięso i ryby to produkty, które powinny znaleźć się w menu. Ryby, zarówno chude, jak i tłuste są warte polecenia. Ponadto warto włączyć nasiona rośli strączkowych oraz zdrowe źródła tłuszczy: oleje roślinne, orzechy, nasiona, pestki, ziarna oraz awokado.
Smażenie nie jest polecanym sposobem przygotowywania potraw. Smażenie można zastąpić lepszymi dla zdrowia sposobami obróbki termicznej potraw. Zalecany sposób przygotowywania potraw opiera się o gotowanie na parze, pieczenie, duszenie lub gotowanie w wodzie.
Unikaj dodawania soli do gotowania makaronu lub ziemniaków. Znacznie korzystniej będzie, zamiast soli użyjesz ziół lub odrobiny soli – po ugotowaniu. Gotuj więc bez dodawania soli.
Produkty zabronione na diecie ubogiej w sód to wszystkie produkty, które zawierają za dużą ilość soli. Produktami zabronionymi są gotowe zupki, przyprawy, sosy, konserwy, gotowe dania, słone przekąski – tego wszystkiego lepiej nie jeść.
Warzywa kiszone i konserwowe zawierają dużą ilość soli. Wszelkiego rodzaju mięsa, ryby i sery wędzone, wyroby garmażeryjne, parówki, kiełbasy, wędliny są bardzo smaczne, ale niestety konserwowane solą. Z tego powodu nie wpływają dobrze na organizm, jeśli istnieje dolegliwość spowodowana nadmiarem soli.
Dieta ubogosodowa – dla kogo?
Do dietoterapii otyłości poleca się skorzystać z diety ubogiej w sód. Słone, smażone i dobrze doprawione potrawy smakują o wiele bardziej. To może prowadzić do nadmiernych ilości zjadanego pożywienia.
Obniżenie spożycia soli sprawdza się w profilaktyce chorób krążenia - bardzo powszechnych w obecnych czasach dolegliwościach. Nadciśnienie tętnicze krwi lub niewydolność to schorzenia, w których dieta sodowa jest stosowana.
Kobiety w ciąży powinny zmniejszyć podaż soli w swojej diecie. Ważną informacją, o której być może nie wiesz jest fakt, że w ciąży istnieje ryzyko wystąpienia nadciśnienia tętniczego krwi indukowanego ciążą. Jest to typowy objaw u kobiet w okresie ciąży.
Osoby, które nie powinny zmniejszać podaży sodu w menu to osoby cierpiące na biegunki lub wymioty. Przy intensywnej aktywności w ciągu dnia, nadmiarze wydzielanego potu i stosowania leków, które mają działanie moczopędne może występować niedobór sodu. Rzadko kiedy niedobór sodu wynika z diety ubogiej w sód – sód jest w prawie każdym produkcie spożywczym i występuje naturalnie.
Czy dieta bez sodowa może być smaczna? Porady dietetyka jak zwiększyć smakowitość potraw
Dieta bez sodowa może kojarzyć się ludziom za menu bez smaku. Bez sodowe menu wcale nie musi tego oznaczać. Dieta bez sodowa może być smaczna. Wystarczy znać parę sposobów, by potrawy były lepsze w smaku. Przepis bez dodatku soli jest do zrobienia. Dobrym sposobem na ograniczenie soli kuchennej jest stosowanie soli niskosodowej lub soli potasowej.
Sól należy zastąpić ziołami oraz przyprawami. Obecnie na rynku można kupić różne mieszanki ziół i przypraw, które w składzie nie posiadają dodanej soli.
Zioła idealne jako zamienniki soli to: czosnek, bazylia, chrzan, imbir, tymianek, cząber, rozmaryn, lubczyk, majeranek, szałwia, oregano, estragon.
Przykładowy jadłospis w diecie ubogosodowej
Dieta niskosodowa to dobry sposób odżywiania dla większości osób. Oto przykładowy jadłospis w diecie niskosodowej. Przykładowy jadłospis opiera się o 5 posiłków. Przepisy w diecie niskosodowej są łatwe do zrobienia. By przepisy były smaczniejsze przyprawiaj je swoimi ulubionymi ziołami.
Śniadanie: naleśniki z serkiem homogenizowanym naturalnym i brzoskwinią
II śniadanie: bułka graham z serkiem kanapkowym naturalnym, mozzarella, pomidor, olej lniany, kawałek gotowanej na parze polędwiczki z indyka (w mieszance ziół)
Obiad: kasza gryczana, duszona w przyprawach na niewielkiej ilości tłuszczu pierś z kurczaka, z surówką z kapusty pekińskiej, marchewki i jabłka z olejem lnianym
Podwieczorek: zupa krem z brokułu z niewielką ilością sera feta oraz grzankami z pieczywa pełnoziarnistego
Kolacja: omlet na maśle z drobiową wędliną i warzywami, ogórek i pieczywo pełnoziarniste z awokado i rukolą